Kalmar

Gröndalsvägen 19 B

392 36 Kalmar

Tel: +46-480-44 55 50

Samsyn behövs om en effektivare offentlig sektor

SOMMARKRÖNIKA En ökande och åldrande befolkning, tillsammans med flyktingkrisen, gör att den offentliga sektorn måste effektivisera sina verksamheter. Successiva skattehöjningar är ingen utväg, det leder till sämre drivkrafter till arbete och investeringar, vilket i sin tur påverkar tillväxt och välstånd negativt. Det skriver Anders Morin, ansvarig välfärdspolitik på Svenskt Näringsliv i sin sommarkrönika

Att investeringarna förmodligen kommer att öka är en bra signal kring utveckling och framtidstro
Läs Johnny Rönnfjords kommentar »
Minskade ROT-avdrag, förändringar i RUTreglerna, höjda skatter på drivmedel och kanske framförallt höjningen av arbetsgivaravgiften oroar företagen.
Läs Eilon Franssons kommentar »
Eilon Fransson, regionchef Svenskt Näringsliv
Kvinnors företagsamhet har en del med strukturella förändringar att göra
Läs Eilon Franssons kommentar »
En intensiv debatt är ett sundhetstecken
Läs Christoffer Hökmarks kommentar »
Eilon Fransson, regionchef Svenskt Näringsliv
De som har rätt att välja valde bort valfriheten
Läs kommentaren »
Eilon Fransson, regionchef Svenskt Näringsliv
Framtidens fred och välstånd måste värnas idag
Läs kommentaren »
Christina Fosnes, regionchef Svenskt Näringsliv
Vad skulle hända om en ny fabrik etablerade sin tillverkning i Kalmar?
Läs Christina Fosness kommentar »
Utbilda fler unga inom teknik och industri
Läs Christina Fosness kommentar »
Christina Fosnes, regionchef Svenskt Näringsliv
Samverkan bidrar till bättre företagsklimat
Läs Christina Fosness kommentar »

En mammaledig VD:s tankar

GÄSTKRÖNIKA Ska jag, tredje generation i familjeföretaget, riskera allt som tidigare generationer byggt upp? Jag skulle ju bli polis. Det skriver Elisabet Angelin , vd Tomas Buss

"Vi ser redan hur efterfrågan på svartjobb ökar"

SKATTER Fredrik Bladås, vd för Kustbygg Group AB i Oskarshamn, väjer inte för obehagliga sanningar när han tillfrågas. Då möjligheten för ROT-avdrag sänktes från 50 procent till 30 märktes det direkt.

Företagen har sagt sitt

FÖRETAGSKLIMAT Nu har vi släppt enkätsvaren för årets undersökning av det lokala företagsklimatet. Det sammanfattande omdömet för Sveriges samtliga kommuner har aldrig varit så lågt som i år.

Bäst i landet på företagsservice

ENKÄT Service är vårt vapen. Så löd en slogan som Posten hade förr. Den skulle Mönsterås kommun kunna ta över när man nu ökar ytterligare i nöjdhet när företagen bedömer Kommunens service till företagen. Företagen i Mönsterås ger nämligen servicen landets högsta betyg." Det är inte utan att man blir lite stolt över att just min kommun är bäst", säger Kenth Rydhage, vd på ABC-Karossen i Mönsterås.

Fler behöver få egna erfarenheter

REKRYTERING Företagen i Kalmar län märker tydligt av teknikutveckling och digitaliseringseffekter. I drygt vart fjärde företag har kompetenskraven förändrats i hög utsträckning under de senaste fem åren. Det visar Svenskt Näringslivs nya rekryteringsenkät.

Ett förslag som kan drabba utsatta

SJUKFÖRSÄKRING Jag fann att mitt kostnadsansvar för sjukskriven personal kan komma att öka dramatiskt men att det från Annika Strandhäll (S) sida lanseras som kostnads-neutral. En tickande bomb är på väg att läggas i företagarens knä.

Medfinansiering slår mot jobb och företag

DEBATT Regeringens förslag om ökat kostnadsansvar för arbetsgivare kommer att leda till ökat utanförskap och sämre förutsättningar för orter med svag arbetsmarknad. I Kalmar län är det 93 procent av företagen i Svenskt Näringslivs Företagarpanel som uppger att de kommer bli mer försiktiga med att nyanställa om regeringen gör verklighet av sitt förslag om medfinansiering.

Jobbkö från Göteborg till Kalmar

DEBATT Regeringens målsättning är att Sverige ska nå lägst arbetslöshet i EU år 2020. Det innebär att 460 000 nya jobb behöver skapas på bara några år. Skulle alla de arbetssökande till dessa jobb ställa sig i kö utanför arbetsförmedlingen i Göteborg, så skulle den sträcka sig ända till Kalmar.

Så kan besöksnäringen växa och utvecklas

FÖRETAGSAMHET Besöksnäringen växer så det knakar, inte minst i Kalmar län och på Öland. Många ungdomar får sitt första jobb i denna näring, som har som ambition att dubblera sin omsättning de kommande 10 åren, vilket betyder ca 100 000 nya jobb netto.

Sverige, gör som London och Berlin

ARBETSMARKNAD Vårbudget är nu presenterad. Ambitionerna i jobbpolitiken är höga: Sverige ska nå lägst arbetslöshet i EU år 2020. Det är en tuff utmaning som kommer att kräva mer än 300 000 nya jobb.

Avtalsförhandlingarna – Vad gäller?

AVTAL 2016 Under 2016 omförhandlas närmare 500 kollektivavtal och bara i mars-april berör det 2,3 miljoner anställda på den svenska arbetsmarknaden. Vilka är förutsättningarna?

Kommuner - Sluta slösa pengar - Ställ relevanta krav!

UPPHANDLING Vi vet att väl fungerande konkurrens är viktigt för att man ska kunna göra bra affärer och för att utvecklingen av bättre varor och tjänster ska fortgå. Tyvärr fungerar konkurrensen på den offentliga marknaden alldeles för dåligt. Det görs tusentals offentliga upphandlingar runt om i landet varje år. Många företag borde vara intresserade av att göra affärer med offentlig sektor.

Gilla #företagsamhet

FÖRETAGSAMHET Lena Ovesson är en 58-årig företagsledare som är huvudägare för industriföretaget Spring Systems i Torsås. Lena är även djupt engagerad i Torsås näringslivsutveckling och kommer främst sätta fingret på industriell utveckling på landsbygden och vikten av att ha god miljö- och personalpolitik.

Framtiden är här!

FÖRETAGSAMHET Sätt ihop ett gäng unga och kreativa människor så kommer det att resultera i nya idéer och nya tankar. Det är precis det som Ung Företagsamhet handlar om. Framtidens idéer och framtidens entreprenörer får chansen att driva företag på riktigt.

Elpriserna slår mot kunder och konsumenter

ENERGI Om all kärnkraft skulle stänga redan runt år 2020 skulle det bli mycket svårt att garantera stabila och trygga elleveranser i Sverige, särskilt under vinterhalvåret, och ett medel som då skulle kunna tas till är roterande bortkoppling av olika delar av landet.

Företagsamma människor gör gemensam sak

GILLA #FÖRETAGSAMHET Jobb skapas av företagsamma människor. Med rätt förutsättningar vågar fler förverkliga idéer och utveckla sina företag. Deras företag skapar jobb och framtidstro långt utanför storstäder och tillväxtregioner. Trots det gör politiken det svårare att driva företag och att anställa.

Viktigt att lyssna in signalerna

ARBETSRÄTT En handelsresande i transporter med fokus på att göra nytta för de olika medlemmar som finns inom organisationen. Det är vardagen för Johan Ericson som är rådgivare och förhandlare på arbetsgivarorganisationen Transportföretagen i Småland/Blekinge.

Kommuner: Sluta slösa pengar - Ställ relevanta krav!

UPPHANDLING Vi vet att väl fungerande konkurrens är viktigt för att man ska kunna göra bra affärer och för att utvecklingen av bättre varor och tjänster ska fortgå. Tyvärr fungerar konkurrensen på den offentliga marknaden alldeles för dåligt. Det görs tusentals offentliga upphandlingar runt om i landet varje år. Många företag borde vara intresserade av att göra affärer med offentlig sektor.

"Om företagsamma människor inte finns där du bor, vad blir kvar då?"

JOBBSKAPARPODDEN Vad kan man lära sig av företagsamma människor? Varför måste fler inse deras betydelse? Och vad är egentligen jobbskapandet i grunden ett resultat av? I det här nyårsavsnittet av Jobbskaparpodden är det ombytta roller: producenten Gustav Skogens intervjuar programledaren Sussi Yildiz Dag.

En Modig vinnare!

VINNARE Nu är vinnaren i Årets mest företagsamma människa i Kalmar län 2015 utsedd. Vinnaren heter David Modig och driver Modig Machine Tool i Virserum. Bland de cirka 2 800 röster dog han det längsta strået och fick en statyett, blommor, diplom och varma applåder från publiken på Brofästet i Kalmar, när priset delades ut.

Utmaningar i miljö och bemötande

MILJÖFRÅGOR Går det att lösa de globala miljöutmaningarna utan tillväxt? Går det att sköta tillsyn och kontroll på ett sätt så att företagen förstår vad som menas?

Är allt värdelöst i Oskarshamn?

DIALOG Nej, absolut inte. Ibland när diskussionen om det lokala företagsklimatet i Oskarshamn kommer upp på tapeten kan man få en känsla av att situationen är eländig och miserabel. På ett möte där företagare, politiker och tjänstemän träffades bevisades motsatsen.

Rekrytering, en viktig investering

REKRYTERING Det är en utmaning för företag att söka och hitta rätt person och en viktig investering för ett företag. I ett seminarium i Kalmar gav Sara Williamsson och Magnus Carlhielm från Experis, tips och tankar kring rekrytering.

Rekrytering – ett pussel där bitarna måste vara olika

KOMPETENS Just i detta fall var det gnistan och viljan i ögonen! Lena Ovesson från Spring Systems i Torsås mötte en viss förvåning i salen när hon berättade om hur företaget valt att anställa en före detta kock som operatör i tillverkningen.