Örebro

Köpmangatan 23–25

702 23 Örebro

Tel: 019-19 57 00

Succéinnovation för hundar ledde till patenttvist

TIDNINGEN ENTREPRENÖR Nina Ottossons innovationer för hundar blev en global succé, men ledde också till att många kopierade hennes produkter. Som innovativ småföretagare är noggrannhet i patentprocesserna och en rejäl dos tålamod avgörande. ”Det märkliga är att det är upp till mig att bevisa att andra har kopierat mig, inte tvärtom”, säger hon. I den andra delen av Entreprenörs artikelserie ”Snilleblixtarna” handlar om hur man skyddar sin idé.

Karl Hulterström - 01
När tystnaden slår till
Läs Karl Hulterströms kommentar »
Karl Hulterström - 02
Nora kommun får smäll på fingrarna
Läs Karl Hulterströms kommentar »
Karl Hulterström - 02
Dålig journalistik eller politisk vinkling av SR Örebro?
Läs Karl Hulterströms kommentar »
Karl Hulterström - 02
Om att prata varmt om kvinnors företagande
Läs Karl Hulterströms kommentar »
Karl Hulterström - 02
Som om priset inte spelar någon roll...
Läs Karl Hulterströms kommentar »
Karl Hulterström - 02
En stängd bro, eller ett öppet och välkomnande Sverige?
Läs Karl Hulterströms kommentar »
Karl Hulterström - 01
Innanförskap, språk och för höga löner
Läs Karl Hulterströms kommentar »
Karl Hulterström - 01
Att välkomnas, avvisas eller rent av bjudas in
Läs Karl Hulterströms kommentar »
Karl Hulterström - 02
Lyssna på företagarna runt om i landet
Läs Karl Hulterströms kommentar »

Laxå och Ljusnarsberg är landets mest uthålliga

FÖRETAGSKLIMAT I Svenskt Näringslivs senaste ranking av företagsklimatet i landets kommuner utmärker sig Örebroregionen som tillsammans med Jämtland är de regioner där företagsklimatet förbättrats mest. 8 av 12 kommuner går framåt och flera av dem tar stora steg i rätt riktning. Degerfors är årets klättrare efter ett kliv på 72 platser till plats 152 i landet. Laxå klättrar nästan lika mycket tar sig nu in på topp-100. Toppar länslistan gör Lekeberg med en hedrande 39 plats i riket.

Rankingvaka i Laxå

FÖRETAGSKLIMAT Svenskt näringsliv har rankat företagsklimatet ute i landet och kl 08.00 imorse släpptes rankingen för år 2016. Resultatet var att Laxå kommun har stigit 69 platser, och är nu på topp 71 bland Sveriges kommuner. Inför släppet hölls en rankingvaka i Laxå där ett tjugotal personer, politiker, företagare och representanter för kommunen, samlats för att invänta resultatet och äta frukost tillsammans.

Lekeberg mot nya höjder

FÖRETAGSKLIMAT Örebroregionens svar på Gnosjö fortsätter att vara kommunen med bäst företagsklimat enligt Svenskt Näringslivs omfattande undersökning. Senaste årens klättring, från 197 år 2011 har fört den lilla kommunen till en hedrande 39 plats i riket. Här verkar inte bara företagare trivas, här är de många också. Men vad är det som gjort att Lekeberg ligger bäst till bland kommunerna i Örebroregionen?

Öppna dörrens politik har lyft Ljusnarsberg

FÖRETAGSKLIMAT "Öppenhet och enkelhet är hemligheten bakom vår klättring på Svenskt Näringslivs ranking. Vi krånglar inte till det så mycket. Min dörr står alltid öppen. Det är bara för företagare att komma vägen förbi", säger Ewa-Leena Johansson, kommunstyrelsens ordförande (S) i Ljusnarsberg sedan snart 15 år tillbaka.

Tufft mål uppnått - två år "för tidigt"

FÖRETAGSKLIMAT Laxå, tillsammans med Ljusnarsberg, är de två kommuner som klättrat mest över tid i Svenskt Näringslivs ranking. 2011 låg båda i kommunerna i den absoluta botten men sedan dess har de klättrat med i snitt över 40 placeringar per år. I Laxå är förstås glädjen stor att det arbete som gjorts ger utdelning.

Företagarstorm mot vinstbegränsning

VÄLFÄRD En rundringning visar att Ilmar Reepalus förslag om vinstbegränsning i välfärden upprör företagen. Men nivån i sig väcker inte starkast känslor snarare att ideologiska värderingar får styra en hel bransch. ”Det är idiotiskt”, säger Ruth Berglund som driver äldreboende.

"Det är inte fel på lagen"

SOMMARKRÖNIKA Vid årsskiftet 2016/2017 får vi sannolikt en ny upphandlingslagstiftning. Det är dock farligt att tro att en ny lagstiftning per automatik kommer att leda till bättre upphandlingar. Det är inte där problemet ligger. Det centrala i det här sammanhanget är upphandlande myndigheters kompetens och arbetssätt och här finns på många håll en stor förbättringspotential. Det skriver Birgitta Laurent, upphandlings- och konkurrensexpert på Svenskt Näringsliv, i sin krönika.

"Det måste bli enklare för företagen att exportera"

SOMMARKRÖNIKA För drygt ett år sedan presenterade regeringen sin exportstrategi för att stärka företagens export- och internationaliseringsmöjligheter. Med 22 olika insatser ska denna strategi fokusera på att effektivisera det statliga handels- och investeringsfrämjandet. Om det och Svenska företags förutsättningar för export skriver Eva Häussling, expert på handel & investeringsfrämjande, på Svenskt Näringsliv i sin sommarkrönika.

Dags att förändra konfliktreglerna

SOMMARKRÖNIKA Regelverket som styr när och hur det är tillåtet att ta till stridsåtgärder på arbetsmarknaden, de så kallade konfliktreglerna, nämns allt oftare i samhällsdebatten. Sverige har mer tillåtande konfliktregler än de flesta andra länder. Politiker börjar få upp ögonen för att detta försämrar företagens konkurrenskraft och hur arbetsmarknaden fungerar. Det skriver Kjell Frykhammar, projektledare i arbetsgivarfrågor på Svenskt Näringsliv i sin sommarkrönika.

Behövs reformer som underlättar vägen till jobb

SOMMARKRÖNIKA Utan invandrad kompetens kommer svenska företag inte att klara av att fylla sina kompetensbehov. Inhemsk arbetskraft räcker helt enkelt inte till. Därför är det nödvändigt att de personer som kommer till Sverige kommer ut på arbetsmarknaden och att vi tar vara på den kompetens som flera av dem har. Det kräver reformer som förkortar tiden mellan ankomsten till Sverige och etablering på arbetsmarknaden. Det skriver Mikaela Almerud, högskoleexpert på Svenskt Näringsliv.

En stark arbetsmarknad med matchningsproblem

SOMMARKRÖNIKA Konjunkturen har stärkts och arbetslösheten är på väg nedåt. Samtidigt finns det betydande matchningsproblem på arbetsmarknaden. Av alla de jobb som anmäls hos Arbetsförmedlingen kvarstår över 90 procent vid månadens slut. Det är betydligt högre än genomsnittet för de senaste åren. Det skriver Gabriella Chirico Willstedt, arbetsmarknadsekonom på Svenskt Näringsliv i sin sommarkrönika.

Stolthet över företagsklimatet sällsynt

KRÖNIKA När Svenskt Näringsliv bjöd in företagare från hela landet för att diskutera det lokala företagsklimatet beskrev flera av deltagarna sin hemkommun med uppgivenhet. Som företagare upplever man på många håll att det saknas en grundläggande förståelse för företagens villkor och deras betydelse för välfärden i kommunen. Om detta berättar Pontus Lindström, projektledare på Företagsklimat, i sin krönika.

Väl fungerande konkurrens bygger Sverige starkare

SOMMARKRÖNIKA Med de utmaningar som Sverige står inför idag, imorgon och de kommande åren så behöver vi jobba mer tillsammans, inte mot varandra. Varför skapa en atmosfär där man ser varandra som ett ”hot”, snarare än som gemensam resurs? Det skriver Göran Grén, jurist på Svenskt Näringsliv i sin sommarkrönika

Ska jumbon lyckas klättra?

FÖRETAGSKLIMAT "Det är en viktig strategisk fråga att förbättra företagsklimatet, men det finns inga quick fix. Vi har många svårigheter att brottas med och utan ett starkt näringsliv kan vi inte få in de skattepengar som kommunen så väl behöver", säger Annahelena Jernberg, kommunstyrelsens ordförande i Hällefors som tar kommunens placering i Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet på största allvar.

Fokus på kompetensförsörjning och dialog

FÖRETAGSKLIMAT "Att klara den långsiktiga kompetensförsörjningen och att göra Hällefors till en mer attraktiv plats att bo och arbeta på är några avgörande faktorer i arbetet med att förbättra kommunens företagsklimat. Det behövs en nära dialog med företagen för att lyckas med den resan", menar Gabriela Kloth, näringslivsstrateg i Hällefors kommun.

Samsyn behövs om en effektivare offentlig sektor

SOMMARKRÖNIKA En ökande och åldrande befolkning, tillsammans med flyktingkrisen, gör att den offentliga sektorn måste effektivisera sina verksamheter. Successiva skattehöjningar är ingen utväg, det leder till sämre drivkrafter till arbete och investeringar, vilket i sin tur påverkar tillväxt och välstånd negativt. Det skriver Anders Morin, ansvarig välfärdspolitik på Svenskt Näringsliv i sin sommarkrönika

Digitalt verktyg gör lönebildningen tydlig

JOBBA MED LÖNEN IT-mästaren, som har kunder över hela Sverige och kontor i Örebro, Stockholm och Karlstad, vill utveckla sitt lönebildningsarbete och tar det digitala verktyget Jobba med lönen till hjälp. "Det är viktigt med en öppen dialog kring löner och med verktyget blir det lättare att vara tydlig", säger Göran Lejerwik på IT-mästaren.

Öppet brev: Hur tänker du Strandhäll?

SJUKSKATT Jag heter Solveig Sunnebo. Jag äger och driver företaget Helianthus som idag har 14 förskolor i Huddinge, Nacka, Nyköping och Örebro. Jag är mycket oroad över förslaget om medfinansiering med 25 % av sjuklönekostnaden för våra medarbetare och vad det skulle få för konsekvenser för företag i Sverige. Hur tänkte du, Strandhäll? Jag kan inte förstå det. Så inleder Solveig Sunnebo på Föreskoleteamet Helianthus sitt öppna brev till Annika Strandhäll.

Petra är årets Egerydsstipendiat

UNG FÖRETAGSAMHET För andra året i rad delades Egerydsstipendiet igår ut till ett gäng företagsamma UF-elever. Och det var en glad Petra Baastad som kammade hem 1:a priset, 50 000 kronor till aktiekapital samt tillgång till kontorslokal och mentorer via företaget Egeryds Fastigheter som står bakom stipendiet.

Expanderande Bandi tror på tillverkning i Sverige

GILLA #FÖRETAGSAMHET Textilindustrin har helt och hållet lämnat Sverige. Möjligtvis återstår ett och annat företag som balanserar på ruinens brant. Så låter några vanliga missuppfattningar. I Kumla finns AB Bandindustri, mer känt som Bandi, som ett lysande exempel på framgång och framtidsoptimism i den svenska textilindustrin.

Först slopades ungdomsrabatten - nu införs sjukskatten

SJUKSKATTEN Gnissliga relationer och barn med problem i skolan eller tonåringar som inte mår bra. Det är inte arbetsmiljön som orsakar de anställdas sjukskrivningar utan oftast sådant som ligger utanför arbetet.  Karin Matteusson som driver Ica Maxi i Örebro är kritisk till att betala ännu mer för något hon som arbetsgivare inte kan påverka.

Motarbetade privat förskola – nu får Nora bakläxa

FÖRETAGSKLIMAT Solberga förskolor har fört en lång kamp för att få starta en fristående förskola i Nora. Trots att de uppfyller alla krav har de fått nej av kommunen. Men nu får kommunen bakläxa i en färsk dom från förvaltningsrätten. Domen är viktig för hela Friskolesverige, menar Maria-Pia Karlsson, Solberga förskolor.

Landstingets agerande drev henne i konkurs

ENTREPRENÖR GRANSKAR När ett patienthotell till en strålningsbehandlingsklinik i Uppsala slog upp portarna hade företagaren Charlotte Säfström stora planer. Men från dag ett blev hon motarbetad av landstingen som står bakom projektet, där ibland Region Örebro län. Till slut drevs hon i konkurs. Än idag är det inte klart vad som ska hända med hotellet, som kostar skattebetalarna miljontals kronor. Läs hela historien om Landstingsskandalen i Uppsala.

Över 30 000 företagare har sagt sitt

FÖRETAGSKLIMAT Kraftiga förbättringar i några kommuner blandas med tillbakagångar på bred front i andra. Företagen i Laxå, Lekeberg och Ljusnarsbergs kommuner fortsätter att sätta allt högre betyg på företagsklimatet. I Nora och Hallsberg ser det sämre ut och företagen i kommunerna verkar långt ifrån nöjda. Länets storkommun Örebro är den enda av landets kommuner med över 100 000 invånare som får ett högre sammanfattande omdöme när företagen tycker till om hur det är att driva företag i kommunen.

Lekebergs företagsklimat får ny toppnotering

FÖRETAGSKLIMAT Företagarna i Lekebergs kommun ger det lokala företagsklimatet toppbetyg. Det sammanfattande omdömet har stigit oavbrutet och kraftigt sedan en svacka 2011. Lekebergs betyg är det högsta i Örebro län. Det här visar Svenskt Näringslivs nya enkät. "Det finns ett väldigt driv och en påtaglig entreprenörs- och småföretagsanda. Jag vill gärna använda ordet Lekebergsanda", säger Anna Andreasson, näringslivs- och utvecklingschef i Lekeberg.

Företagarna i Laxå nöjda som aldrig förr

FÖRETAGSKLIMAT "Idogt arbete är en förklaring. Vi har lagt en ambitiös plan och sedan jobbat efter den. Kommunledningens besök ute på företag, regelbundna företagsträffar, en öppenhet och en bra dialog hela tiden är andra faktorer som spelar stor roll", säger Hans Traav är näringslivsstrateg i Laxå kommun om det sammanfattande omdömet i Svenskt Näringslivs nya enkät. Resultatet visar att så här nöjda med företagsklimatet i Laxå har företagarna i kommunen aldrig tidigare varit.