Lönestatistik

Svenskt Näringslivs statistiker samlar kontinuerligt in och bearbetar statistik kring löner, arbetskraftskostnader, arbetstid och annan arbetsmarknadsstatistik. Stora delar av det materialet hittar du i listan till höger.

Svenskt Näringsliv anlitar Aon Hewitt Löneanalyser för att samla in lönestatistiken för våra medlemsorganisationers räkning. På denna hemsida finns mer information om undersökningen: www.rapporteraloner.se samt även anvisningar och yrkeskodsförteckningar. Här finns även kontaktuppgifter till supporten om du behöver hjälp i samband med inlämningen av lönestatistikuppgifter.

Nyheter

NYHET Publicerad:

Löneutvecklingen bland medlemsföretag

En arbetare i ett av Svenskt Näringslivs medlemsföretag tjänade i genomsnitt 26 400 kronor i månaden medan en tjänsteman hade 37 700 kronor. Det visar statistik för september 2013.
NYHET Publicerad:

Ny rapport: Låglönefällan en myt

LÖNER Låga ingångslöner försämrar inte ungas löneutveckling. Det visar rapporten Fakta om löner och arbetstider 2012 som. I år har ungas löner synats närmare i rapporten.
NYHET Publicerad:

Löner i blickfånget Fakta om löner i våra medlemsföretag

STATISTIK Genomsnittslönen för en arbetare i ett medlemsföretag var i september förra året 25 500 kronor i månaden. Motsvarande siffra för tjänstemän var 36 800 kronor, visar lönestatistik.
NYHET Publicerad:

Löneutvecklingen för vd i nivå med de anställdas

LÖNESTATISTIK Medianlönen för en anställd vd i företag med fler än tio anställda var i september 2010 80 000 kronor per månad. Det framgår av Svenskt Näringslivs undersökning av vd-lönerna i organisationens större företag.
NYHET Publicerad:

Bästa löneutvecklingen på elva år

LÖNER Trots brinnande finanskris ökade reallönerna mer under 2009 än vad de gjort på elva år. Det framkommer i årets upplaga av skriften Fakta om löner och arbetstider som släpps idag. Inte sedan år 1998 har de reala lönerna ökat så mycket som under fjolåret.
NYHET Publicerad:

Med tonvikt på löner

LÖNER Har du koll på lönerna inom privat sektor? Om inte, så levererar Svenskt Näringsliv en rapport över lönenivå och löneutveckling.
NYHET Publicerad:

Så mycket ökade lönerna i december

LÖNER Har du koll på lönerna inom privat sektor? Om inte, så levererar Svenskt Näringslivs en rapport över lönenivå och löneutveckling för december månad.
NYHET Publicerad:

Unga vill ha ny lönemodell

LÖNEBILDNING Individuell lönesättning är framtidens melodi bland unga i åldrarna 25-36-år enligt en ny undersökning från Svenskt Näringsliv. 63 procent av de tillfrågade förespråkade enskild lönesättning, mot endast ett fåtal som ville ha centrala förhandlingar.
NYHET Publicerad:

Så mycket ökade lönerna i augusti

LÖNER Har du koll på lönerna inom privat sektor? Om inte, så levererar Svenskt Näringslivs en rapport över lönenivå och löneutveckling för augusti månad.
NYHET Publicerad:

Så mycket ökade lönerna i juli

LÖNER Har du koll på lönerna inom privat sektor? Om inte, så levererar Svenskt Näringslivs en rapport över lönenivå och löneutveckling för juli månad.
NYHET Publicerad:

Lättlästa siffror om löner

NY RAPPORT Lönerna för arbetare ökade med 3,7 procent under förra året. Motsvarande siffra för tjänstemän är 3,3 procent. Det framgår av studien "Fakta om löner och arbetstider 2008" från Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

Löneutvecklingen i februari granskas

LÖNER Har du koll på lönerna inom privat sektor? Om inte, så levererar Svenskt Näringslivs en rapport över lönenivå och löneutveckling för februari månad.
NYHET Publicerad:

Lönekartläggning fel metod för jämställdhet

DEBATT Underlätta för kvinnor att göra karriär, strunta i att kartlägga deras löner. Det är dyrt och gynnar inte jämställdheten. Det skriver nio arbetsgivardirektörer i en debattartikel.
NYHET Publicerad:

Individuella löner utvecklar restaurangbranschen

LÖNER Individuell lönesättning är en förutsättning för att hotell- och restaurangbranschen ska utvecklas positivt. Det menar Kent Nyström, som drev Ystads saltsjöbad i 15 år. Hans lönepolicy gick ut på att premiera anställda som utmärkte sig och var flexibla.
NYHET Publicerad:

Löneutvecklingen för februari

LÖNER Avtalsrörelsen pågår för fullt. Då gäller det att ha koll på löneutvecklingen. Nu är Svenskt Näringslivs rapport över löneutvecklingen för februari månad ute.