Startade eget som privat dagmamma

NYHET Publicerad

PRIVAT BARNOMSORG Madelen Malmström blev uppsagd från sitt jobb som kommunal dagmamma, då intresset bland barn och föräldrar i hennes stadsdel uppgavs vara för svagt. Idag är hon Gävles första privata dagmamma med full grupp och kö.

Madelen Malmström i pulkabacken med tre av de sex barn som valt henne som Gävles enda privata dagbarnvårdare, Jennifer, Anton och egna sonen Gustav. Madelens Småhallon har idag fullt och kö.

Foto: Anders Malmström

Madelens Småhallon håller till i familjen Malmströms radhus på Hallonvägen i Gävle.

I början av år 2010 fick 36-åriga Madelen, barnskötare, sin ansökan om att bli privat dagbarnvårdare godkänd. Sedan i maj jobbar hon med full grupp bestående av fem barn. Ett av dem är hennes egen son, två-årige Gustav.

- När jag skulle börja jobba efter mammaledigheten hade jag blivit uppsagd från mitt jobb som kommunal dagbarnvårdare. Man sa att intresset bland föräldrar och barn i vår stadsdel inte räckte till. Dessutom hade man anställt en dagmamma med många år i kommunal tjänst som flyttat in i närområdet, berättar Madelen Malmström och fortsätter:

- Visst, jag kunde säkert fått springvikariat på olika dagis, men det kändes så fel att lämna bort min egen son till någon annan dagbarnvårdare för att sedan jobba med att ta hand om andras barn.

Madelen började söka all information hon kunde om privat barnomsorg. Hon ringde kommunen och fick klart för sig att regeringen infört den så kallade barnomsorgspengen som öppnar för nya alternativ inom pedagogisk verksamhet. På nätet hittade hon några tjejer i Solna kommun – där barnomsorgspengen funnits i flera år – som jobbade tillsammans men där alla ändå var egna företagare.

- Jag gjorde en verksamhetsplan och tog fram min affärsidé, sedan åkte jag till Solna och besökte tjejerna där. Och blev superinspirerad, fortsätter hon.

Med stöd från nyföretagarorganisationer samt kommunens barn- och ungdomsförvaltning fick hon ihop sin budget. Sedan var det dags att presentera verksamheten för godkännande organ inom kommunen.

- Jag visste ju att jag hade en affärsidé som skulle fungera. Jag är det första privata alternativet i Gävle och jag vet att behovet finns. Samtidigt var jag ju orolig att de inte skulle tro på mig, berättar Madelen Malmström.

Men det hela gick vägen, på kort tid dessutom. Första besöket i Solna skedde i oktober 2009, och i maj 2010 drog Madelen igång den egna verksamheten.

- Kommunen anser att nattis inte är lönsamt och det är lång kö till det enda alternativ som finns i Gävle. Men hur ska man göra som förälder om man inte kan lämna så sent som halv sju på morgonen eller inte kan hämta klockan fem? Jag gör det här med barnens och familjens bästa i fokus, därför är jag väldigt flexibel i mina arbetstider, säger Madelen.

Det betyder att Madelens Småhallon håller öppet för barnen, från klockan sex på morgonen till klockan åtta på kvällen. Då hennes grupp på fem barn går omlott kan hon lägga schemat så att arbetsveckorna inte blir omöjliga att klara av.

- Vissa barn som kommer på eftermiddagen och är kvar till åtta på kvällen kan sedan vara lediga en hel vecka. Andra har lediga dagar mitt i veckan, så det funkar, säger hon.

- Måste jag hålla stängt på grund av sjukdom är det okej för föräldrarna att vara hemma med sitt barn, även om de båda är friska. Eftersom jag inte har någon vikarie fungerar Försäkringskassans regler så. Du är hemma med 80% av din lön och mina föräldrar har sett den lösningen som enbart positiv, fortsätter hon.

Då Madelen har tillstånd att bedriva pedagogisk verksamhet för barn upp till nio år har hon många planer för framtiden. I synnerhet då hon har flera familjer på kö till sitt företag.

- Dels vill jag göra som tjejerna i Solna, hitta andra privata dagmammor som vill jobba ihop med mig inom vissa delar. Sedan är ju ett fritids en affärsidé i sig. Idag har man grupper för skolbarn där 3.5 tjänster ska ansvara för upp till 60 barn. Det finns ingen möjlighet till några aktiviteter eller pedagogik. Det blir bara en förvaring, fortsätter hon.

Madelen lovordar möjligheten att sätta sitt barn i en mindre grupp i hemmiljö. Tillsammans med sina dagbarn kan spontant och på kort varsel styra varje dags aktiviteter.

- Den kommunala verksamheten är oerhört stelbent många gånger. För oss är det inget problem att göra en utflykt utan att boka i flera veckor i förväg. Lyser solen är vi ute hela dagen, kommer snön åker vi pulka. Det är inte ett måste att frukosten dukas av exakt klockan åtta varje morgon. Barnen får själv önska om de vill pyssla, sjunga eller baka, tillsammans med dem och föräldrarna styr vi den här verksamheten som vi själva vill. Barnen kan känna sig trygga här, de får vällagad mat och träffar samma grupp kompisar varje dag, säger Madelen Malmström.

- Det kan inte vara meningen att vi ska fostra våra barn att från tidig ålder anpassa sig till jättestora grupper. Dels tycker jag det är självklart att de föräldrar som vill vara hemma längre med sina barn ska ha en ekonomisk möjlighet att göra det, dels måste vi gynna de små alternativen till barnomsorg. Alla barn trivs inte i jättegrupper, fortsätter hon.

- Dagmamma är ett utdöende yrke. Vi måste få de unga som utbildar sig idag att se det här som ett alternativ. Tack vare barnomsorgspengen kan du vara egen företagare och ändå jobba med barn.

Fler nyheter i ämnet

NYHET Publicerad:

Ring in det nya, ring ut det gamla!

KRÖNIKA Den gamla politikerklockan har ringt! Nu behövs en ny! En politikerklocka som ringer och påminner om vad som är verkligt viktigt. Viktigt för jobben, företagandet och tillväxten i hela Sverige!
NYHET Publicerad:

Mod och passion gav Anna-Sofia segern

MEST FÖRETAGSAMMA "Mod och passion är det som utmärker en företagsam person. Sedan handlar det också om att tro på sig själv och sina idéer", säger Anna-Sofia Winroth, skaparen av Gefle Chocolaterie AB. Nu har hon röstats fram som segrare i Svenskt Näringslivs tävling Gävleborgs mest företagsamma människa 2014. 
NYHET Publicerad:

Grattis Anna-Sofia!

MEST FÖRETAGSAMMA Nu har vi firat och kan avslöja att det blev Anna-Sofia Winroth som tog hem titeln ”Gävleborgs mest företagsamma människa 2014”. Av de fem finalisterna fick Anna-Sofia flest röster av folket.
NYHET Publicerad:

Första strimma av hopp?

KONJUNKTUR Svenskt Näringslivs fjärde och sista konjunkturprognos för 2014 är nu i hamn. Under perioden 19 november till 1 december har drygt 9000 företagare runt om i Sverige haft möjlighet att ge sin syn på de gångna sex månaderna och samtidigt de kommande sex månader vad gäller produktion/försäljning, investeringar och antalet anställda.
NYHET Publicerad:

Valresultatet bakslag för Företagarsverige

EFTERVALSANALYS "Eftervalsanalyserna är viktiga, inte enbart för de politiska partierna. Också näringslivet måste göra den analysen eftersom valresultatet blev ett bakslag för stora delar av Företagarsverige", konstaterade Tove Lifvendahl vid ett lunchmöte i Gävle.
NYHET Publicerad:

Vem får högsta vinsten?

KRÖNIKA Jag tycker synd om ordet vinst. I den intensiva valrörelsen har det nästan blivit ett skällsord. Ordet vinst har decimerats till att vara synonymt med privata välfärdsföretagare som roffar åt sig skattepengar. Vinst är Caymanbolag och riskkapitalbolag. Vinst är också sämre kvalitet, girighet och egoism. Det skriver Lotta Petterson i sin krönika.
NYHET Publicerad:

Politiker glömmer att företagen skapar välfärden

FÖRETAGSKLIMAT Med sina cirka 75 anställda i lilla Arbrå och 10 på ingenjörskontoret i Örnsköldsvik är BRUKS förstås en mycket viktig arbetsgivare, men detta faktum har inte precis fått kommunens politiker att flockas vid företaget för att lyssna på synpunkterna från Johan Johansson.
NYHET Publicerad:

UF fortsätter sitt segertåg i Gävleborg

ENTREPRENÖRSKAP Under förra läsåret drev 38 procent av eleverna i tredje årskursen i länets gymnasieskolor UF-företag. Det stora intresset gör Gävleborg till landets bästa UF-län. "Men vi har ännu högre mål. År 2020 ska 75 procent ha UF-företag", säger Hanna Engström Löwenborg, som är Ung Företagsamhets nya regionchef.
NYHET Publicerad:

Lägg äldreskatten långt ner i byrålådan!

DEBATT Alla människor har olika möjligheter och gör olika livsval. En tydlig trend under senare år är att äldre personer över 65 år vill arbeta och driva företag längre upp i åldern. Det är möjligheter som bör främjas, inte motarbetas. När regeringen nu vill införa en särskild löneskatt för äldre hotas den positiva utvecklingen.
NYHET Publicerad:

Hylla för ett bättre företagsklimat

KRÖNIKA När företag startas, växer och kan anställa fler, skapas också mer resurser till samhället. Det är därför det är så viktigt att skapa goda villkor för företagen och företagsamma människor. Det skriver Lotta Petterson.
NYHET Publicerad:

"Ungdomarna förlorare på regeringens förslag"

GÄSTKRÖNIKA Ny regering nya tider. Förslagen att höja arbetsgivaravgifterna för alla under 26 år och att göra gymnasiet obligatoriskt gör mig fundersam. Det skriver företagaren Birgit Elonen i sin krönika.
NYHET Publicerad:

Var med och avgör - rösta nu!

MEST FÖRETAGSAMMA Anna-Sofia Winroth, Hanna Bruce, Lennart Westman, Shaw Afshari och Veronica Stjärnström - så heter de utvalda finalisterna som vår jury valt ut bland alla nominerade i Gävleborgs mest företagsamma människa 2014. Nu är du med och avgör vem som vinner!
NYHET Publicerad:

Fortsatt bekymmersamt läge

KONJUNKTUR Återhämtningen i den globala ekonomin går långsammare än väntat. Det påverkar svensk export och återhämtningen i Sverige går trögt. Det framgår av Svenskt Näringslivs senaste konjunkturrapport.
NYHET Publicerad:

Samarbete och ny attityd ska lyfta Gävles företagsklimat

FÖRETAGSKLIMAT I Svenskt Näringslivs senaste ranking av det lokala företagsklimatet stannade Gävle på plats 235 bland landets 290 kommuner. "Här hjälper inga bortförklaringar. Gävle måste bli mycket bättre", betonar Andreas Näsman, näringslivschef i kommunen.
NYHET Publicerad:

Mejeriveteran tycker att Gävle misshandlar sitt näringsliv

FÖRETAGSKLIMAT "Gävle kommun värnar inte om sina företag och allra minst om industrin", menar Per Blomquist, vd för Gefleortens Mejeriförening. Enligt honom återstår väldigt mycket att göra när det gäller företagsklimatet i Gävle.
NYHET Publicerad:

Nytänkande ska få LTM att klara konkurrensen

FÖRETAGSBESÖK "Visst finns det jobb, men priserna blir alltmer pressade och konkurrensen hårdnar. Det handlar om att försöka gilla läget och samtidigt tänka i nya banor", säger Mikael Funseth på LTM i Gävle AB.
NYHET Publicerad:

Politiker – våga lyft blicken!

DEBATT Nyvalda politiker har tagit plats i riksdag, kommuner och landsting. Er viktigaste uppgift blir att skapa förutsättningar som gör att Sverige fortsätter att vara ett bra land att leva och verka i.
NYHET Publicerad:

Handeln försöker få fler till butikerna på hemmaplan

LOKAL HANDEL Handeln i Hälsingland anstränger sig hårt för att få de egna invånarna att i ökad utsträckning göra sina inköp på hemmaplan istället för att välja stormarknader i grannkommunen eller ännu längre bort.
NYHET Publicerad:

Publikator säger upp lokal i väntan på politiska besked

OSÄKERHET Publikator i Norden AB har haft planer på att expandera men i och med valutgången törs man inte det. I avvaktan på vilken företagspolitik som kommer att föras av den nya regeringen har de istället minskat på lokalytorna. "Jag har redan sagt upp en av våra lokaler i Gävle i väntan på vilka politiska beslut som kommer att tas",  säger Ulrika Weiåker, vd för Publikator i Norden AB.
NYHET Publicerad:

Häng med i diskussionen - bli med i Jobbskaparna Gävleborg!

DISKUSSIONSFORUM Gruppen "Jobbskaparna Gävleborg" på facebook startades inför valet med syftet att företagare och politiker kunde diskutera viktiga företagarfrågor. Tanken var att gruppen skulle stängas ner efter valet, men den positiva responsen har gjort att gruppen ska få leva vidare. "Valet är visserligen över, men behovet av dialog mellan företagare och politiker finns kvar", säger Lotta Petterson