Startade eget som privat dagmamma

NYHET Publicerad

PRIVAT BARNOMSORG Madelen Malmström blev uppsagd från sitt jobb som kommunal dagmamma, då intresset bland barn och föräldrar i hennes stadsdel uppgavs vara för svagt. Idag är hon Gävles första privata dagmamma med full grupp och kö.

Madelen Malmström i pulkabacken med tre av de sex barn som valt henne som Gävles enda privata dagbarnvårdare, Jennifer, Anton och egna sonen Gustav. Madelens Småhallon har idag fullt och kö.

Foto: Anders Malmström

Madelens Småhallon håller till i familjen Malmströms radhus på Hallonvägen i Gävle.

I början av år 2010 fick 36-åriga Madelen, barnskötare, sin ansökan om att bli privat dagbarnvårdare godkänd. Sedan i maj jobbar hon med full grupp bestående av fem barn. Ett av dem är hennes egen son, två-årige Gustav.

- När jag skulle börja jobba efter mammaledigheten hade jag blivit uppsagd från mitt jobb som kommunal dagbarnvårdare. Man sa att intresset bland föräldrar och barn i vår stadsdel inte räckte till. Dessutom hade man anställt en dagmamma med många år i kommunal tjänst som flyttat in i närområdet, berättar Madelen Malmström och fortsätter:

- Visst, jag kunde säkert fått springvikariat på olika dagis, men det kändes så fel att lämna bort min egen son till någon annan dagbarnvårdare för att sedan jobba med att ta hand om andras barn.

Madelen började söka all information hon kunde om privat barnomsorg. Hon ringde kommunen och fick klart för sig att regeringen infört den så kallade barnomsorgspengen som öppnar för nya alternativ inom pedagogisk verksamhet. På nätet hittade hon några tjejer i Solna kommun – där barnomsorgspengen funnits i flera år – som jobbade tillsammans men där alla ändå var egna företagare.

- Jag gjorde en verksamhetsplan och tog fram min affärsidé, sedan åkte jag till Solna och besökte tjejerna där. Och blev superinspirerad, fortsätter hon.

Med stöd från nyföretagarorganisationer samt kommunens barn- och ungdomsförvaltning fick hon ihop sin budget. Sedan var det dags att presentera verksamheten för godkännande organ inom kommunen.

- Jag visste ju att jag hade en affärsidé som skulle fungera. Jag är det första privata alternativet i Gävle och jag vet att behovet finns. Samtidigt var jag ju orolig att de inte skulle tro på mig, berättar Madelen Malmström.

Men det hela gick vägen, på kort tid dessutom. Första besöket i Solna skedde i oktober 2009, och i maj 2010 drog Madelen igång den egna verksamheten.

- Kommunen anser att nattis inte är lönsamt och det är lång kö till det enda alternativ som finns i Gävle. Men hur ska man göra som förälder om man inte kan lämna så sent som halv sju på morgonen eller inte kan hämta klockan fem? Jag gör det här med barnens och familjens bästa i fokus, därför är jag väldigt flexibel i mina arbetstider, säger Madelen.

Det betyder att Madelens Småhallon håller öppet för barnen, från klockan sex på morgonen till klockan åtta på kvällen. Då hennes grupp på fem barn går omlott kan hon lägga schemat så att arbetsveckorna inte blir omöjliga att klara av.

- Vissa barn som kommer på eftermiddagen och är kvar till åtta på kvällen kan sedan vara lediga en hel vecka. Andra har lediga dagar mitt i veckan, så det funkar, säger hon.

- Måste jag hålla stängt på grund av sjukdom är det okej för föräldrarna att vara hemma med sitt barn, även om de båda är friska. Eftersom jag inte har någon vikarie fungerar Försäkringskassans regler så. Du är hemma med 80% av din lön och mina föräldrar har sett den lösningen som enbart positiv, fortsätter hon.

Då Madelen har tillstånd att bedriva pedagogisk verksamhet för barn upp till nio år har hon många planer för framtiden. I synnerhet då hon har flera familjer på kö till sitt företag.

- Dels vill jag göra som tjejerna i Solna, hitta andra privata dagmammor som vill jobba ihop med mig inom vissa delar. Sedan är ju ett fritids en affärsidé i sig. Idag har man grupper för skolbarn där 3.5 tjänster ska ansvara för upp till 60 barn. Det finns ingen möjlighet till några aktiviteter eller pedagogik. Det blir bara en förvaring, fortsätter hon.

Madelen lovordar möjligheten att sätta sitt barn i en mindre grupp i hemmiljö. Tillsammans med sina dagbarn kan spontant och på kort varsel styra varje dags aktiviteter.

- Den kommunala verksamheten är oerhört stelbent många gånger. För oss är det inget problem att göra en utflykt utan att boka i flera veckor i förväg. Lyser solen är vi ute hela dagen, kommer snön åker vi pulka. Det är inte ett måste att frukosten dukas av exakt klockan åtta varje morgon. Barnen får själv önska om de vill pyssla, sjunga eller baka, tillsammans med dem och föräldrarna styr vi den här verksamheten som vi själva vill. Barnen kan känna sig trygga här, de får vällagad mat och träffar samma grupp kompisar varje dag, säger Madelen Malmström.

- Det kan inte vara meningen att vi ska fostra våra barn att från tidig ålder anpassa sig till jättestora grupper. Dels tycker jag det är självklart att de föräldrar som vill vara hemma längre med sina barn ska ha en ekonomisk möjlighet att göra det, dels måste vi gynna de små alternativen till barnomsorg. Alla barn trivs inte i jättegrupper, fortsätter hon.

- Dagmamma är ett utdöende yrke. Vi måste få de unga som utbildar sig idag att se det här som ett alternativ. Tack vare barnomsorgspengen kan du vara egen företagare och ändå jobba med barn.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Avtalsrörelsen är i skarpt läge

KRÖNIKA Tre miljoner anställda ska få nya löneavtal i år. Att LO:s 14 förbund inte kunde komma överens om gemensamma krav inför förhandlingarna innebär att flera LO-förbund har visat misstro till "märket", alltså till att den internationellt konkurrensutsatta industrin ska sätta normen för löneökningarna. Det är oroande, men arbetsgivarna är eniga - våra arbetsgivarförbund tänker fortsätta hålla sig till "märket"! Det skriver Lotta Petterson i sin krönika.
NYHET Publicerad:

Ökad flexibilitet nödvändig i byggbranschen

AVTAL 2016 Så här i upptakten till en ny avtalsrörelse efterlyser Josef Guttenkunst en ökad flexibilitet kring arbetstiderna. "Generellt sett har byggbranschen mycket att göra under sommarhalvåret och betydligt mindre på vintern. Många måste därför varslas under ett antal månader. En lösning kan vara att skapa någon form av timbank för att få den nödvändiga flexibiliteten", säger Josef Guttenkunst.
NYHET Publicerad:

Ett (S)tormens år

JULKRÖNIKA Vilket stormigt år! Ett år där hela Sverige har slängts fram och tillbaka, hit och dit från vänster till höger och tillbaka igen. För företagen har det varit oerhört svårt att förhålla sig till dessa politiska vindkast som gett mer storm och orkan än möjlighet att utvinna någon energi som skapar jobb, tillväxt och utveckling. Så inleder Lotta Petterson sin krönika.
NYHET Publicerad:

Årets mest företagsamma firades i Templet

WEBB-TV Finalen är avgjord och Årets mest företagsamma människa i Gävleborg 2015 är utsedd. Tillställningen för att fira och hylla de fem slutkandidaterna och kora vinnaren ägde rum i Templet i Gävle.
NYHET Publicerad:

Svajigt år i näringspolitiken

KRÖNIKA Mer än ett år har gått sedan vi fick en ny regering. Det har varit ett turbulent och ostadigt företagarår med kraftiga försämringar. Med skattehöjningar för över 30 miljarder kronor går det inte att säga annat än att det varit dystert.
NYHET Publicerad:

Rafi är Årets mest företagsamma i Gävleborg

ÅRETS MEST FÖRETAGSAMMA Finalen är avgjord. Vinnaren är utsedd och i år blev det Rafi Markarian, ägare till restaurang Charlys i Sandviken.
NYHET Publicerad:

Innovationsupphandling gav skjuts i affärerna

NY MODELL Tempo i Vågbro vann kommunens upphandling. Tillagningen av maten flyttades därmed från det kommunala storköket till det betydligt mindre köket på Tempo. Affärsidén med matlådorna har redan vidareutvecklats. "Nu säljer vi också till ett företag här i Söderhamn. Det handlar om 100 lådor i veckan. Det här är någonting som naturligtvis kan bli mycket större", säger Björn Celind.
NYHET Publicerad:

Ljusdals bredd gör näringslivet starkt

FÖRETAGSKLIMAT "Ljusdal har ett starkt näringsliv med mer variation i strukturen än i traditionella landsbygdskommuner. Den här bredden gör att vi inte märker så mycket av lågkonjunkturer", säger Stefan Wennerstrand, som är vd för NärLjus, Ljusdals kommuns näringspolitiska stiftelse.
NYHET Publicerad:

Ideologin får inte skymma verkligheten

FÖRETAGSKLIMAT "Den kommunala förvaltningen är som ett tjänsteföretag. Då är det en styrka med den bakgrund som jag har. Mina tidigare kunskaper och erfarenheter går lätt att omsätta i verksamheten i kommunen", säger Lars Molin (M), kommunstyrelsens ordförande i Ljusdal.
NYHET Publicerad:

Dialog och förståelse viktigt för ett bra företagsklimat

KRÖNIKA Det är i företagen som jobben skapas. Välskötta välmående företag är en förutsättning för en blomstrande kommun, det är en win-win situation. Allt fler kommuner har förstått sambandet och det är ett konkret resultat av Svenskt Näringslivs mångåriga attitydundersökning Lokalt företagsklimat, LFK.
NYHET Publicerad:

Finalisterna är utsedda – rösta nu!

RÖSTA Nu är finalisterna utsedda. Av alla nominerade har vår jury valt ut fem finalister som visar att de vågar satsa, skapar jobb för fler och utvecklar vår region. Nu kan du vara med och avgöra vem som blir Gävleborgs mest företagsamma människa 2015.
NYHET Publicerad:

Lars tycker att företagsam är detsamma som att våga

FINALIST "Att vara företagsam är detsamma som att våga. För att lyckas måste du våga tro på framtiden och ha en tydlig vision. Jag hade tidigt en vision om att göra Mobackes Trädgårdscenter till en mötesplats för besökare också långt från Bollnäs och där är vi nu", säger Lars Mobacke, en av finalisterna till utmärkelsen Gävleborgs Mest Företagsamma 2015.
NYHET Publicerad:

Maria lämnade räkmackan för att bli företagare igen

FINALIST "Den som är företagsam måste ha ett driv och en vilja. Det handlar om att vara modig och inte rädd", framhåller Maria Jonsson Fernlund, en av de fem som gått till final i tävlingen Gävleborgs Mest Företagsamma 2015.
NYHET Publicerad:

Handling istället för snack är Joels entreprenörsrecept

FINALIST "Den som är företagsam förverkligar sina idéer och stimulerar samtidigt människor i sin omgivning att växa. Många snackar alldeles för mycket och får inget genomfört. Det handlar om att förverkliga sina idéer". Det säger Joel Svensson på Partykungen i Gävle, en av finalisterna till 2015 års Mest Företagsamma i Gävleborgs län.
NYHET Publicerad:

Rafi ser möjligheter hellre än hinder

FINALIST " Som företagare och entreprenör ser jag möjligheter och inte bara en massa hinder. Att dessutom få vara med och skapa jobb gör inte glädjen mindre", säger Rafi Markarian på Charlys Bar & Steakhouse i Sandviken. Han är en av fem finalister till utmärkelsen Gävleborgs Mest Företagsamma 2015.
NYHET Publicerad:

Med företagandet i blodet vågade Zahra starta eget

FINALIST "Det var inget stort steg att bli företagare. Pappa driver företag, mina tre bröder är alla företagare. Jag har det i blodet", säger Zahra Asgari på hemtjänstföretaget Allt i hemmet i Gästrikland AB. Hon är en av finalisterna till utmärkelsen Gävleborgs Mest Företagsamma 2015. 
NYHET Publicerad:

Samverkan en förutsättning för att lyfta företagsklimatet

FÖRETAGSKLIMAT I Svenskt Näringslivs senaste ranking av det lokala företagsklimatet blev Ovanåker bäst i Gävleborgs län med plats 193 bland Sveriges 290 kommuner. "Det finns mycket bra folk i ledningen för kommunen. Jag märker en lyhördhet för företagens uppfattningar och en stark vilja att underlätta för oss", säger Bengt Nilsson, vd för AB Edsbyverken
NYHET Publicerad:

Bättre offentlig upphandling

WEBB-TV Varje år köper kommuner, landsting och statliga myndigheter varor och tjänster för över 600 miljarder kronor. En stor potentiell marknad, men många företagare tycker det är krångligt att delta i offentliga upphandlingar och väljer att avstå. Torsdag den 22 oktober arrangerade Svenskt Näringsliv ett upphandlingsseminarium i Gävle.
NYHET Publicerad:

Brist på dialog försvårar offentliga upphandlingar

UPPHANDLING Offentliga upphandlingar är en fråga där många företag har synpunkter och ofta talar om bristen på dialog. Därför bjöd Svenskt Näringsliv in till ett lunchseminarium i veckan där Birgitta Laurent och Ellen Hausel Heldahl, Svenskt Näringslivs experter på offentlig upphandling, medverkade.
NYHET Publicerad:

Båda parter har ansvar för företagsklimatet

FÖRETAGSKLIMAT "Båda parter måste anstränga sig för skapa ett så bra företagsklimat som möjligt. Det är inte en fråga enbart för kommunen. Företagen själva har ett stort ansvar. Att kasta skit på kommunen är dumt och meningslöst", förklarar entreprenören Thomas Nilsson.