Startade eget som privat dagmamma

NYHET Publicerad

PRIVAT BARNOMSORG Madelen Malmström blev uppsagd från sitt jobb som kommunal dagmamma, då intresset bland barn och föräldrar i hennes stadsdel uppgavs vara för svagt. Idag är hon Gävles första privata dagmamma med full grupp och kö.

Madelen Malmström i pulkabacken med tre av de sex barn som valt henne som Gävles enda privata dagbarnvårdare, Jennifer, Anton och egna sonen Gustav. Madelens Småhallon har idag fullt och kö.

Foto: Anders Malmström

Madelens Småhallon håller till i familjen Malmströms radhus på Hallonvägen i Gävle.

I början av år 2010 fick 36-åriga Madelen, barnskötare, sin ansökan om att bli privat dagbarnvårdare godkänd. Sedan i maj jobbar hon med full grupp bestående av fem barn. Ett av dem är hennes egen son, två-årige Gustav.

- När jag skulle börja jobba efter mammaledigheten hade jag blivit uppsagd från mitt jobb som kommunal dagbarnvårdare. Man sa att intresset bland föräldrar och barn i vår stadsdel inte räckte till. Dessutom hade man anställt en dagmamma med många år i kommunal tjänst som flyttat in i närområdet, berättar Madelen Malmström och fortsätter:

- Visst, jag kunde säkert fått springvikariat på olika dagis, men det kändes så fel att lämna bort min egen son till någon annan dagbarnvårdare för att sedan jobba med att ta hand om andras barn.

Madelen började söka all information hon kunde om privat barnomsorg. Hon ringde kommunen och fick klart för sig att regeringen infört den så kallade barnomsorgspengen som öppnar för nya alternativ inom pedagogisk verksamhet. På nätet hittade hon några tjejer i Solna kommun – där barnomsorgspengen funnits i flera år – som jobbade tillsammans men där alla ändå var egna företagare.

- Jag gjorde en verksamhetsplan och tog fram min affärsidé, sedan åkte jag till Solna och besökte tjejerna där. Och blev superinspirerad, fortsätter hon.

Med stöd från nyföretagarorganisationer samt kommunens barn- och ungdomsförvaltning fick hon ihop sin budget. Sedan var det dags att presentera verksamheten för godkännande organ inom kommunen.

- Jag visste ju att jag hade en affärsidé som skulle fungera. Jag är det första privata alternativet i Gävle och jag vet att behovet finns. Samtidigt var jag ju orolig att de inte skulle tro på mig, berättar Madelen Malmström.

Men det hela gick vägen, på kort tid dessutom. Första besöket i Solna skedde i oktober 2009, och i maj 2010 drog Madelen igång den egna verksamheten.

- Kommunen anser att nattis inte är lönsamt och det är lång kö till det enda alternativ som finns i Gävle. Men hur ska man göra som förälder om man inte kan lämna så sent som halv sju på morgonen eller inte kan hämta klockan fem? Jag gör det här med barnens och familjens bästa i fokus, därför är jag väldigt flexibel i mina arbetstider, säger Madelen.

Det betyder att Madelens Småhallon håller öppet för barnen, från klockan sex på morgonen till klockan åtta på kvällen. Då hennes grupp på fem barn går omlott kan hon lägga schemat så att arbetsveckorna inte blir omöjliga att klara av.

- Vissa barn som kommer på eftermiddagen och är kvar till åtta på kvällen kan sedan vara lediga en hel vecka. Andra har lediga dagar mitt i veckan, så det funkar, säger hon.

- Måste jag hålla stängt på grund av sjukdom är det okej för föräldrarna att vara hemma med sitt barn, även om de båda är friska. Eftersom jag inte har någon vikarie fungerar Försäkringskassans regler så. Du är hemma med 80% av din lön och mina föräldrar har sett den lösningen som enbart positiv, fortsätter hon.

Då Madelen har tillstånd att bedriva pedagogisk verksamhet för barn upp till nio år har hon många planer för framtiden. I synnerhet då hon har flera familjer på kö till sitt företag.

- Dels vill jag göra som tjejerna i Solna, hitta andra privata dagmammor som vill jobba ihop med mig inom vissa delar. Sedan är ju ett fritids en affärsidé i sig. Idag har man grupper för skolbarn där 3.5 tjänster ska ansvara för upp till 60 barn. Det finns ingen möjlighet till några aktiviteter eller pedagogik. Det blir bara en förvaring, fortsätter hon.

Madelen lovordar möjligheten att sätta sitt barn i en mindre grupp i hemmiljö. Tillsammans med sina dagbarn kan spontant och på kort varsel styra varje dags aktiviteter.

- Den kommunala verksamheten är oerhört stelbent många gånger. För oss är det inget problem att göra en utflykt utan att boka i flera veckor i förväg. Lyser solen är vi ute hela dagen, kommer snön åker vi pulka. Det är inte ett måste att frukosten dukas av exakt klockan åtta varje morgon. Barnen får själv önska om de vill pyssla, sjunga eller baka, tillsammans med dem och föräldrarna styr vi den här verksamheten som vi själva vill. Barnen kan känna sig trygga här, de får vällagad mat och träffar samma grupp kompisar varje dag, säger Madelen Malmström.

- Det kan inte vara meningen att vi ska fostra våra barn att från tidig ålder anpassa sig till jättestora grupper. Dels tycker jag det är självklart att de föräldrar som vill vara hemma längre med sina barn ska ha en ekonomisk möjlighet att göra det, dels måste vi gynna de små alternativen till barnomsorg. Alla barn trivs inte i jättegrupper, fortsätter hon.

- Dagmamma är ett utdöende yrke. Vi måste få de unga som utbildar sig idag att se det här som ett alternativ. Tack vare barnomsorgspengen kan du vara egen företagare och ändå jobba med barn.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Mer än ”Vita jobb” står på spel

ARBETSMARKNAD Svenskt Näringsliv står bakom kampen mot svartjobb, skattefusk och orimliga anställningsvillkor. Kontroll och uppföljning av avtal och leverantörer är av central betydelse för att upprätthålla konkurrens på lika villkor och möjliggör effektiva affärer för offentlig sektor. Vi kan dock inte acceptera LO:s modell för uppföljning och kontroll. De kallar modellen för ”Vita Jobb” men vad den egentligen handlar om är att runda gemensamma överenskommelser och lagstiftning i syfte att stärka fackets makt ute på arbetsplatserna.
NYHET Publicerad:

Fyra företagare om vårbudgeten

BUDGETEN Regeringens vårbudget innehåller reformer för totalt åtta miljarder kronor som träder i kraft under 2015. Många av satsningarna i budgeten var väntade. Sänkningen av ROT- och RUT-avdrag, höjda arbetsgivaravgifter för unga och höjning av bensinskatten. Svenskt Näringsliv har frågat fyra företagare vad de tycker om regeringens budget.
NYHET Publicerad:

Tuffare jobbmarknad när arbetsgivaravgiften för unga fördubblas

ARBETSMARKNAD När regeringens förslag om en fördubblad arbetsgivaravgift för dem under 26 blir verklighet får det effekter för ungdomar och näringsliv i Gävleborg, det visar Svenskt Näringslivs Företagarpanel för första kvartalet 2015. 65 procent av de svarande företagen i Gävleborg drabbas negativt när arbetsgivaravgiften för unga fördubblas.
NYHET Publicerad:

Företagsamma människor börjar med Ung Företagsamhet

GÄSTKRÖNIKA Energin går att ta på, luften darrar av förväntning.  Hur ska det gå? Kommer vi sälja mycket? Kommer vi att vinna någon tävling? Kommer det mycket folk? Jag står uppe vid Tennishallens caféteria och ser ner över ett myller av gymnasieungdomar som är i full färd med att bygga upp sina montrar inför den årliga regionala mässan i UF-företagande. Läs mer i Hanna Engström Löwenborgs krönika.
NYHET Publicerad:

Begränsa inte företagsamheten

KRÖNIKA I vår region blir företagarna allt äldre, nyföretagandet står stilla och ungdomsarbetslösheten är fortsatt hög. I det läget kommer regeringen med sina jobbfientliga förslag med bland annat höjda arbetsgivaravgifter för unga och stopp eller begränsningar för vinster i välfärdssektorn. Jag undrar hur de tänkt få ihop den ekvationen? Den fråga ställer sig Lotta Petterson i sin krönika.
NYHET Publicerad:

Vinstdebatten tappar bort välfärdens småföretagare

VÄLFÄRD "Debatten om vinster i välfärden tappar bort alla oss småföretagare som behöver vända på varenda krona och som – åtminstone under den första tiden – ofta har svårt att ta ut en marknadsmässig lön", säger Anna-Karin Zakrisson, rektor på Prosperitas Utbildning AB i Kungsfors i närheten av Sandviken.
NYHET Publicerad:

Pärssinens förslag om att avskaffa allmän visstid hotar jobb i Gävleborg

DEBATT Det gläder oss att regeringen har ambitiösa mål för jobbpolitiken i Sverige. Målet om lägst arbetslöshet i EU år 2020 innebär att reformer som underlättar jobbskapande behöver komma till, inte minst i Gävleborg. Länets arbetslöshet och ungdomsarbetslöshet är näst högst i landet på 9,8 procent respektive 28 procent.
NYHET Publicerad:

Mångkulturell hemtjänst gör Artan till viktig jobbskapare

VÄLFÄRD Artan Dhiblawe och hemtjänstföretaget Artan Health Care Nordic AB med säte i Gävle har på några år blivit en viktig jobbskapare. På lönelistan finns 64 personer i Gävle, Bollnäs och Stockholm. "Jag är optimistisk. Behoven finns och branschen kommer att överleva. Jag tror att LOV, lagen om valfrihetssystem, får vara kvar", säger Artan Dhiblawe.
NYHET Publicerad:

Regeringens skattechock slår mot företag och ungdomsjobben

DEBATT Företagen skapar jobben. Måndagen den 30 mars träffade vi företagare i Gävle för att diskutera möjligheter och utmaningar på framtidens arbetsmarknad. Det saknas inte höga ambitioner i jobbpolitiken. Regeringens mål är att Sverige ska ha lägst arbetslöshet i EU år 2020. Det kräver i sin tur över 400 000 nya jobb.
NYHET Publicerad:

Kompetens sökes för expansion

Det första spadtaget för den nya hemvisten för Partykungen togs i dagarna ute på Ersbo industriområde. Inflyttningen är planerad till januari nästa år. Flytten kommer också att medföra nyanställningar, från nuvarande 12 till åtminstone 20. "Om tre-fyra år ska vi finnas i alla de nordiska länderna och ha en omsättning på 200 miljoner", säger Joel Svensson.
NYHET Publicerad:

Monopol skapar ingen utveckling

VÄLFÄRD "Hälsovalet har flyttat inflytandet till patienterna. Primärvården har kunnat utvecklas och servicen har förbättrats. Monopol skapar ingen utveckling", säger Bengt-Olof Staffas, verksamhetschef på Capio Hälsocentral i Gävle.
NYHET Publicerad:

Vinstdebatten minskar entreprenörsenergin

VÄLFÄRD "Debatten om vinster i välfärden gör att en del av entreprenörsenergin går förlorad. Kritikerna verkar inte ha en aning om hur hårt vi måste kämpa", säger Mattias Lindman, läkare och en av ägarna till Hälsocentralen City i Gävle. "Det är klart att det är jobbigt med dessa påhopp. Vi blir misstänkliggjorda hela tiden", kommenterar verksamhetschefen och delägaren Ing-Marie Ekström.
NYHET Publicerad:

Patienterna ger Eira toppbetyg

VÄLFÄRD För precis ett år sedan startade Eira Hälsocentral vid Slottstorget i Gävle. Nu har man fått det högsta betyget i hela Gävleborg i den årliga patientenkäten, en rankinglista med privatägda hälsocentraler på alla de fem första platserna. "Det här är jättestort för oss. Att nå den placeringen så kort tid efter starten var ingenting vi hade förväntat oss", säger Andreas Puhlmann, verksamhetschef Eira Hälsocentral.
NYHET Publicerad:

Företagsamheten når ny toppnivå i Gävleborg

NY RAPPORT Andelen företagsamma kvinnor fortsätter växa i Gävleborgs län. Men samtidigt går nyföretagsamheten tillbaka. Det visar en ny rapport från Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

En väg in för företagen i Gävle

FÖRETAGSKLIMAT Gävle jobbar på bred front för att förbättra sitt företagsklimat. Det senaste i åtgärdspaketet är arbetsmodellen Företagsservice. Nu är det en väg in som gäller för företagens kontakter med kommunen. "Vårt nya arbetssätt är bra både för företagen och kommunen", betonar Annika Janglund.   
NYHET Publicerad:

”De som jobbade med mig sa att de inte kunde hålla mig vid liv”

JOBBSKAPARPODDEN "Min livvakt viskade: 'Anna-Sofia tyst!'. Och det blev ju jättebesvärligt. Vi fick fly därifrån och de som jobbade med mig sa att de inte kunde hålla mig vid liv". Gävleborg läns mest företagsamma människa 2014, Anna-Sofia Winroth, är chokladmakaren, kakaobonden, författaren och debattören som inte tänker hålla tyst. Omvärlden behöver förstå hur illa det är i kakaobranschen. Lyssna på hennes jobbskaparresa!
NYHET Publicerad:

Regionens jobbskapare måste vara i fokus!

KRÖNIKA Varje dag möter jag företagare. Många är frustrerade. De förstår inte hur politiker kan strunta i att lyssna till dem som företagare;  Sveriges och regionens jobbskapare. Hur de kan undvika att inse att företagen är basen för resurserna till välfärden. Det skriver Lotta Petterson i sin krönika.
NYHET Publicerad:

Ett jobb hade varit den bästa starten på 2015

GÄSTKRÖNIKA Stefan Andersson, vd för bemanningsföretaget Confido skriver i sin krönika: Nu har vi hunnit en bra bit in på 2015. Vardagen och jobbet tar de flesta människors fokus och tid. Men alla har inte ett jobb att gå till. Det är något som engagerar mig och väldigt många andra, som delar insikten att arbete är bra, både för individen och för samhället.
NYHET Publicerad:

Svarta jobb blir vita med Rut

GÄSTKRÖNIKA "RUT har inneburit att svarta jobb blivit vita och att många människor gått från arbetslöshet och a-kassa till en fast och trygg anställning". Det skriver Annsofie Orrsten, vd och ägare till Städtjänst i Gävle, i sin krönika
NYHET Publicerad:

Kommuner har mycket att lära av varandra

FÖRETAGSKLIMAT Marie Centerwall (S), kommunstyrelsens ordförande i Bollnäs och Marie-Louise Dangardt (S), kommunstyrelsens ordförande i Hofors, deltog på Svenskt Näringslivs Företagsklimatdag i Stockholm. "Det var självklart för mig att prioritera den här dagen. Kommuner har mycket att lära av varandra i arbetet med företagsklimatet", säger Marie-Louise Dangardt.