Startade eget som privat dagmamma

NYHET Publicerad

PRIVAT BARNOMSORG Madelen Malmström blev uppsagd från sitt jobb som kommunal dagmamma, då intresset bland barn och föräldrar i hennes stadsdel uppgavs vara för svagt. Idag är hon Gävles första privata dagmamma med full grupp och kö.

Madelen Malmström i pulkabacken med tre av de sex barn som valt henne som Gävles enda privata dagbarnvårdare, Jennifer, Anton och egna sonen Gustav. Madelens Småhallon har idag fullt och kö.

Foto: Anders Malmström

Madelens Småhallon håller till i familjen Malmströms radhus på Hallonvägen i Gävle.

I början av år 2010 fick 36-åriga Madelen, barnskötare, sin ansökan om att bli privat dagbarnvårdare godkänd. Sedan i maj jobbar hon med full grupp bestående av fem barn. Ett av dem är hennes egen son, två-årige Gustav.

- När jag skulle börja jobba efter mammaledigheten hade jag blivit uppsagd från mitt jobb som kommunal dagbarnvårdare. Man sa att intresset bland föräldrar och barn i vår stadsdel inte räckte till. Dessutom hade man anställt en dagmamma med många år i kommunal tjänst som flyttat in i närområdet, berättar Madelen Malmström och fortsätter:

- Visst, jag kunde säkert fått springvikariat på olika dagis, men det kändes så fel att lämna bort min egen son till någon annan dagbarnvårdare för att sedan jobba med att ta hand om andras barn.

Madelen började söka all information hon kunde om privat barnomsorg. Hon ringde kommunen och fick klart för sig att regeringen infört den så kallade barnomsorgspengen som öppnar för nya alternativ inom pedagogisk verksamhet. På nätet hittade hon några tjejer i Solna kommun – där barnomsorgspengen funnits i flera år – som jobbade tillsammans men där alla ändå var egna företagare.

- Jag gjorde en verksamhetsplan och tog fram min affärsidé, sedan åkte jag till Solna och besökte tjejerna där. Och blev superinspirerad, fortsätter hon.

Med stöd från nyföretagarorganisationer samt kommunens barn- och ungdomsförvaltning fick hon ihop sin budget. Sedan var det dags att presentera verksamheten för godkännande organ inom kommunen.

- Jag visste ju att jag hade en affärsidé som skulle fungera. Jag är det första privata alternativet i Gävle och jag vet att behovet finns. Samtidigt var jag ju orolig att de inte skulle tro på mig, berättar Madelen Malmström.

Men det hela gick vägen, på kort tid dessutom. Första besöket i Solna skedde i oktober 2009, och i maj 2010 drog Madelen igång den egna verksamheten.

- Kommunen anser att nattis inte är lönsamt och det är lång kö till det enda alternativ som finns i Gävle. Men hur ska man göra som förälder om man inte kan lämna så sent som halv sju på morgonen eller inte kan hämta klockan fem? Jag gör det här med barnens och familjens bästa i fokus, därför är jag väldigt flexibel i mina arbetstider, säger Madelen.

Det betyder att Madelens Småhallon håller öppet för barnen, från klockan sex på morgonen till klockan åtta på kvällen. Då hennes grupp på fem barn går omlott kan hon lägga schemat så att arbetsveckorna inte blir omöjliga att klara av.

- Vissa barn som kommer på eftermiddagen och är kvar till åtta på kvällen kan sedan vara lediga en hel vecka. Andra har lediga dagar mitt i veckan, så det funkar, säger hon.

- Måste jag hålla stängt på grund av sjukdom är det okej för föräldrarna att vara hemma med sitt barn, även om de båda är friska. Eftersom jag inte har någon vikarie fungerar Försäkringskassans regler så. Du är hemma med 80% av din lön och mina föräldrar har sett den lösningen som enbart positiv, fortsätter hon.

Då Madelen har tillstånd att bedriva pedagogisk verksamhet för barn upp till nio år har hon många planer för framtiden. I synnerhet då hon har flera familjer på kö till sitt företag.

- Dels vill jag göra som tjejerna i Solna, hitta andra privata dagmammor som vill jobba ihop med mig inom vissa delar. Sedan är ju ett fritids en affärsidé i sig. Idag har man grupper för skolbarn där 3.5 tjänster ska ansvara för upp till 60 barn. Det finns ingen möjlighet till några aktiviteter eller pedagogik. Det blir bara en förvaring, fortsätter hon.

Madelen lovordar möjligheten att sätta sitt barn i en mindre grupp i hemmiljö. Tillsammans med sina dagbarn kan spontant och på kort varsel styra varje dags aktiviteter.

- Den kommunala verksamheten är oerhört stelbent många gånger. För oss är det inget problem att göra en utflykt utan att boka i flera veckor i förväg. Lyser solen är vi ute hela dagen, kommer snön åker vi pulka. Det är inte ett måste att frukosten dukas av exakt klockan åtta varje morgon. Barnen får själv önska om de vill pyssla, sjunga eller baka, tillsammans med dem och föräldrarna styr vi den här verksamheten som vi själva vill. Barnen kan känna sig trygga här, de får vällagad mat och träffar samma grupp kompisar varje dag, säger Madelen Malmström.

- Det kan inte vara meningen att vi ska fostra våra barn att från tidig ålder anpassa sig till jättestora grupper. Dels tycker jag det är självklart att de föräldrar som vill vara hemma längre med sina barn ska ha en ekonomisk möjlighet att göra det, dels måste vi gynna de små alternativen till barnomsorg. Alla barn trivs inte i jättegrupper, fortsätter hon.

- Dagmamma är ett utdöende yrke. Vi måste få de unga som utbildar sig idag att se det här som ett alternativ. Tack vare barnomsorgspengen kan du vara egen företagare och ändå jobba med barn.

Nyheter

NYHET Publicerad:

Samarbete och ny attityd ska lyfta Gävles företagsklimat

FÖRETAGSKLIMAT I Svenskt Näringslivs senaste ranking av det lokala företagsklimatet stannade Gävle på plats 235 bland landets 290 kommuner. "Här hjälper inga bortförklaringar. Gävle måste bli mycket bättre", betonar Andreas Näsman, näringslivschef i kommunen.
NYHET Publicerad:

Mejeriveteran tycker att Gävle misshandlar sitt näringsliv

FÖRETAGSKLIMAT "Gävle kommun värnar inte om sina företag och allra minst om industrin", menar Per Blomquist, vd för Gefleortens Mejeriförening. Enligt honom återstår väldigt mycket att göra när det gäller företagsklimatet i Gävle.
NYHET Publicerad:

Nytänkande ska få LTM att klara konkurrensen

FÖRETAGSBESÖK "Visst finns det jobb, men priserna blir alltmer pressade och konkurrensen hårdnar. Det handlar om att försöka gilla läget och samtidigt tänka i nya banor", säger Mikael Funseth på LTM i Gävle AB.
NYHET Publicerad:

Politiker – våga lyft blicken!

DEBATT Nyvalda politiker har tagit plats i riksdag, kommuner och landsting. Er viktigaste uppgift blir att skapa förutsättningar som gör att Sverige fortsätter att vara ett bra land att leva och verka i.
NYHET Publicerad:

Handeln försöker få fler till butikerna på hemmaplan

LOKAL HANDEL Handeln i Hälsingland anstränger sig hårt för att få de egna invånarna att i ökad utsträckning göra sina inköp på hemmaplan istället för att välja stormarknader i grannkommunen eller ännu längre bort.
NYHET Publicerad:

Publikator säger upp lokal i väntan på politiska besked

OSÄKERHET Publikator i Norden AB har haft planer på att expandera men i och med valutgången törs man inte det. I avvaktan på vilken företagspolitik som kommer att föras av den nya regeringen har de istället minskat på lokalytorna. "Jag har redan sagt upp en av våra lokaler i Gävle i väntan på vilka politiska beslut som kommer att tas",  säger Ulrika Weiåker, vd för Publikator i Norden AB.
NYHET Publicerad:

Häng med i diskussionen - bli med i Jobbskaparna Gävleborg!

DISKUSSIONSFORUM Gruppen "Jobbskaparna Gävleborg" på facebook startades inför valet med syftet att företagare och politiker kunde diskutera viktiga företagarfrågor. Tanken var att gruppen skulle stängas ner efter valet, men den positiva responsen har gjort att gruppen ska få leva vidare. "Valet är visserligen över, men behovet av dialog mellan företagare och politiker finns kvar", säger Lotta Petterson
NYHET Publicerad:

Flygande start för kusinerna Walldén

GASELLFÖRETAG Tala om flygande start! För fem år sedan började planerna på Walldén Markbetong – WMB – ta form. 2010 omsatte företaget två miljoner. Förra året hade omsättningen stigit till 30 miljoner.
NYHET Publicerad:

Walldén Markbetong växte mest i Gävleborg

GASELLFÖRETAG Dagens industri börjar nu län för län att presentera 2014 års sammanlagt 876 Gasellföretag. I Gävleborg toppas listan av Walldén Markbetong med säte i Gävle.
NYHET Publicerad:

Politikerna måste ta ett helhetsgrepp om företagarfrågan

FÖRETAGSKLIMAT För små konjunkturkänsliga företag är den nya regeringens företagspolitik extra viktig, det menar Magnus Eklöf vd för Alderholmens Mekaniska i Gävle.
NYHET Publicerad:

Små marginaler i pressad bageribransch

SKATTER Höjd arbetsgivaravgift för unga skulle påverka Lindhs Bageri i Bergsjö hårt. Bageribranschen är redan hårt pressad och ökade arbetsgivaravgifter skulle vara förödande för Per-Ola Wadins verksamhet..
NYHET Publicerad:

Gävleborgs läns mest företagsamma människa 2014

NOMINERA Nu riktar vi ljuset mot Gävleborgs mest företagsamma människor 2014. Vi söker förebilder som är värda att hyllas. Förebilder som ser möjligheter, som anställt sig själva och andra. Vilka företagsamma förebilder har du i din närhet? Kanske är det du själv?
NYHET Publicerad:

Ljungbergsstipendier till fem unga från Gävle

UTMÄRKELSER "Det är fantastiska ungdomar som vi får premiera både för mycket goda studieresultat och för gott kamratskap", säger Sara Jons, Ljungbergsfondens vd, om de fem ungdomar från Gävle som idag får ta emot stipendier från fonden.
NYHET Publicerad:

Gävle Fjärrfrakt hotas av kilometerskatt på 3,5 miljoner

SKATTER För den svenska åkerinäringen är valet en alldeles speciell rysare. Vid en rödgrön valseger kan en kilometerskatt på 1,40 snart bli verklighet. För Gävle Fjärrfrakt AB betyder det extrakostnader på drygt 3,5 miljoner per år. "Konkurrenskraften får inte försvagas ytterligare", säger Rolf Ågren.
NYHET Publicerad:

"Mycket står på spel för mig som företagare"

GÄSTKRÖNIKA Jag går med spänd förväntan, och faktiskt lite oro, in i september där ett stundande val som kommer att avgöra så mycket ska äga rum. Men några saker är för mig glasklara. Jag är trött på att ta ur egen ficka och trött på att belåna mitt hem för att kunna driva ett företag i Gävle som skapat 90 arbetstillfällen.Det skriver Veronica Stjärnström, Assistanspartner, i sin krönika.
NYHET Publicerad:

Friskoledebatten vimlar av myter och osanningar

FRISKOLA "Debatten om friskolan vimlar av myter och osanningar. Nästan alla har köpt den tendentiösa bilden av att det är något problematiskt med friskolorna. Det är en form av masspsykos. Självklart blir jag frustrerad", säger Mikaela Valtersson, ordförande i Friskolornas Riksförbund.
NYHET Publicerad:

Brist på samsyn dåligt för företagsklimatet

DEBATT Kommunpolitikers attityd till företag är en av de absolut viktigaste frågorna som måste prioriteras för att skapa förutsättningar till ett bättre företagsklimat i en kommun. Det skriver Lotta Petterson i en debattartikel.
NYHET Publicerad:

Fler jobb med fler företag

DEBATT Sveriges största utmaning är att många människor är utan jobb. I valrörelsen pratar politiker mycket om arbetslöshet och utanförskap. Men de talar sällan om hur riktiga jobb blir till. Det skriver Jens Spendrup i en debattartikel. Idag besöker han gymnasieskolan Thorén Business School i Gävle för att samtala med elever och lärare om företagande och entreprenörskap.
NYHET Publicerad:

Inga sakliga argument mot vinster i friskolan

FRISKOLA "Debatten om vinstförbud och vinstbegränsningar för friskolor är märklig och känslomässig och styrd av ideologi. Jag lyssnar gärna på argument, men jag har aldrig hört några sakliga skäl mot vinster i friskolor", säger Anita Westerberg, vd för både Glada Hudikskolan som omfattar årskurs 1-9 och för Glada Hudikgymnasiet.
NYHET Publicerad:

En dubbelstöt mot ungdomsjobben

DEBATT Restaurangnäringen är en av de största arbetsgivarna för unga och människor med invandrarbakgrund. För att öka efterfrågan på den unga arbetskraften sänkte regeringen mervärdesskatten på restaurangtjänster den första januari 2012, från 25 procent till 12 procent, det vill säga samma nivå som på mat som säljs i butik.