Startade eget som privat dagmamma

NYHET Publicerad

PRIVAT BARNOMSORG Madelen Malmström blev uppsagd från sitt jobb som kommunal dagmamma, då intresset bland barn och föräldrar i hennes stadsdel uppgavs vara för svagt. Idag är hon Gävles första privata dagmamma med full grupp och kö.

Madelen Malmström i pulkabacken med tre av de sex barn som valt henne som Gävles enda privata dagbarnvårdare, Jennifer, Anton och egna sonen Gustav. Madelens Småhallon har idag fullt och kö.

Foto: Anders Malmström

Madelens Småhallon håller till i familjen Malmströms radhus på Hallonvägen i Gävle.

I början av år 2010 fick 36-åriga Madelen, barnskötare, sin ansökan om att bli privat dagbarnvårdare godkänd. Sedan i maj jobbar hon med full grupp bestående av fem barn. Ett av dem är hennes egen son, två-årige Gustav.

- När jag skulle börja jobba efter mammaledigheten hade jag blivit uppsagd från mitt jobb som kommunal dagbarnvårdare. Man sa att intresset bland föräldrar och barn i vår stadsdel inte räckte till. Dessutom hade man anställt en dagmamma med många år i kommunal tjänst som flyttat in i närområdet, berättar Madelen Malmström och fortsätter:

- Visst, jag kunde säkert fått springvikariat på olika dagis, men det kändes så fel att lämna bort min egen son till någon annan dagbarnvårdare för att sedan jobba med att ta hand om andras barn.

Madelen började söka all information hon kunde om privat barnomsorg. Hon ringde kommunen och fick klart för sig att regeringen infört den så kallade barnomsorgspengen som öppnar för nya alternativ inom pedagogisk verksamhet. På nätet hittade hon några tjejer i Solna kommun – där barnomsorgspengen funnits i flera år – som jobbade tillsammans men där alla ändå var egna företagare.

- Jag gjorde en verksamhetsplan och tog fram min affärsidé, sedan åkte jag till Solna och besökte tjejerna där. Och blev superinspirerad, fortsätter hon.

Med stöd från nyföretagarorganisationer samt kommunens barn- och ungdomsförvaltning fick hon ihop sin budget. Sedan var det dags att presentera verksamheten för godkännande organ inom kommunen.

- Jag visste ju att jag hade en affärsidé som skulle fungera. Jag är det första privata alternativet i Gävle och jag vet att behovet finns. Samtidigt var jag ju orolig att de inte skulle tro på mig, berättar Madelen Malmström.

Men det hela gick vägen, på kort tid dessutom. Första besöket i Solna skedde i oktober 2009, och i maj 2010 drog Madelen igång den egna verksamheten.

- Kommunen anser att nattis inte är lönsamt och det är lång kö till det enda alternativ som finns i Gävle. Men hur ska man göra som förälder om man inte kan lämna så sent som halv sju på morgonen eller inte kan hämta klockan fem? Jag gör det här med barnens och familjens bästa i fokus, därför är jag väldigt flexibel i mina arbetstider, säger Madelen.

Det betyder att Madelens Småhallon håller öppet för barnen, från klockan sex på morgonen till klockan åtta på kvällen. Då hennes grupp på fem barn går omlott kan hon lägga schemat så att arbetsveckorna inte blir omöjliga att klara av.

- Vissa barn som kommer på eftermiddagen och är kvar till åtta på kvällen kan sedan vara lediga en hel vecka. Andra har lediga dagar mitt i veckan, så det funkar, säger hon.

- Måste jag hålla stängt på grund av sjukdom är det okej för föräldrarna att vara hemma med sitt barn, även om de båda är friska. Eftersom jag inte har någon vikarie fungerar Försäkringskassans regler så. Du är hemma med 80% av din lön och mina föräldrar har sett den lösningen som enbart positiv, fortsätter hon.

Då Madelen har tillstånd att bedriva pedagogisk verksamhet för barn upp till nio år har hon många planer för framtiden. I synnerhet då hon har flera familjer på kö till sitt företag.

- Dels vill jag göra som tjejerna i Solna, hitta andra privata dagmammor som vill jobba ihop med mig inom vissa delar. Sedan är ju ett fritids en affärsidé i sig. Idag har man grupper för skolbarn där 3.5 tjänster ska ansvara för upp till 60 barn. Det finns ingen möjlighet till några aktiviteter eller pedagogik. Det blir bara en förvaring, fortsätter hon.

Madelen lovordar möjligheten att sätta sitt barn i en mindre grupp i hemmiljö. Tillsammans med sina dagbarn kan spontant och på kort varsel styra varje dags aktiviteter.

- Den kommunala verksamheten är oerhört stelbent många gånger. För oss är det inget problem att göra en utflykt utan att boka i flera veckor i förväg. Lyser solen är vi ute hela dagen, kommer snön åker vi pulka. Det är inte ett måste att frukosten dukas av exakt klockan åtta varje morgon. Barnen får själv önska om de vill pyssla, sjunga eller baka, tillsammans med dem och föräldrarna styr vi den här verksamheten som vi själva vill. Barnen kan känna sig trygga här, de får vällagad mat och träffar samma grupp kompisar varje dag, säger Madelen Malmström.

- Det kan inte vara meningen att vi ska fostra våra barn att från tidig ålder anpassa sig till jättestora grupper. Dels tycker jag det är självklart att de föräldrar som vill vara hemma längre med sina barn ska ha en ekonomisk möjlighet att göra det, dels måste vi gynna de små alternativen till barnomsorg. Alla barn trivs inte i jättegrupper, fortsätter hon.

- Dagmamma är ett utdöende yrke. Vi måste få de unga som utbildar sig idag att se det här som ett alternativ. Tack vare barnomsorgspengen kan du vara egen företagare och ändå jobba med barn.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Hårt pressad tryckeribransch

EN JOBBSKAPARES TANKAR Tungt år för en hårt prispressad tryckeribransch. Onödigt krångliga upphandlingar och otydliga politiska riktlinjer gör affärsläget besvärligt för tryckerierna, så sammanfattar Mikael Sundström året som gått. Han är regionchef och franchisetagare för tryckeriet Arkitektkopia i Gävle.
NYHET Publicerad:

Företagare har både hjärta och hjärna

SOMMARKRÖNIKAN Företagen efterfrågar stöd, råd och hjälp för att underlätta för medarbetarna att efter en sjukdomsperiod återgå i arbete – inte fler stenar på en redan tung börda, skriver Catharina Bäck, försäkringsexpert.
NYHET Publicerad:

Ledarskapet fortsätter att utvecklas i näringslivet

SOMMARKRÖNIKAN På bara ett år har andelen kvinnor i börsbolagens styrelser ökat med mer än tre procentenheter. Trots detta kommer allt oftare utspel från politiker om kvotering, skriver Carina Lindfelt, chef för Arbetsmarknad och förhandlingsservice.
NYHET Publicerad:

Värdefullt nätverk utvecklar företaget

EN JOBBSKAPARES TANKAR Att medvetet satsa på att träffa nya människor, nätverka och synas i offentliga sammanhang utvecklar företaget, det menar Suzana Stamenkovic som äger och driver Hushållstjänst i Sverige AB. Suzanas företag erbjuder hushållsnära tjänster och städning av offentliga lokaler, hon har 13 anställda och de nya kontakterna har underlättat arbetet med att rekrytera ny personal som är viktigt när hon nu vill utöka verksamheten.
NYHET Publicerad:

Viktigt att jobba med lönen

SOMMARKRÖNIKAN Lön som ett verktyg att motivera medarbetare att göra ett bra jobb utvecklar också företagen. Och när företagen går bättre skapas fler jobb och mer välfärd. Det är det enkla budskapet på den löneturné som Svenskt Näringsliv arrangerat under året, skriver Edel Karlsson Håål, lönebildningsexpert.
NYHET Publicerad:

Sverige behöver reformera skattepolitiken

SOMMARKRÖNIKAN En rad skattehöjningar har aviserats under våren. Tyvärr kommer det att göra det svårare att nå regeringens mål om EU:s lägsta arbetslöshet, skriver Johan Fall, skatteexpert.
NYHET Publicerad:

Morot effektivare än piska i miljöarbete

SOMMARKRÖNIKAN Debatten om hur miljöregler ska se ut finns på många håll. När man i Sverige ser företagen som en belastning i miljösammanhang ser man i länder som Storbritannien, Finland och USA dessa som en tillgång som kan bidra till miljöförbättringar. Är det bättre med piska eller morot i miljölagstiftningen, skriver Nicklas Skår, expert, miljörätt.
NYHET Publicerad:

Bollnäsföretag rullar ut i Europa

EN JOBBSKAPARES TANKAR Trainparts Sweden AB i Bollnäs renoverar delar till tågindustrin och företaget går som tåget. Första året med nya ägaren Göran Forsberg gjordes en vinst på omkring fem procent och företaget satsar nu målmedvetet på att erövra den europeiska marknaden. Företaget omsätter omkring 13 miljoner kronor och har 10 anställda men de kan bli fler framöver, enligt vd:n och ägaren Göran Forsberg.
NYHET Publicerad:

Tid att lyssna på en vinnare i sommar

SOMMARENS PODCAST Det handlar om envishet, misslyckanden, ännu mer envishet och tidsbrist. Men också om mod att satsa, friheten att skapa och att göra skillnad för människor i vårt samhälle. Upptäck Jobbskaparpodden i sommar - en serie personliga samtal med människor som skapar de jobb vi behöver. Flera av dem som berättar vann också senaste upplagan av tävlingen "Årets mest företagsamma".
NYHET Publicerad:

Ungdomsskatten påverkar framtida sommarjobb

SOMMARKRÖNIKAN Sommarjobb är för många ungdomar den första riktiga kontakten med arbetslivet. Men när arbetsgivaravgiften för unga höjs talar mycket för att sommarjobben blir färre, skriver Edward Hamilton, arbetsmarknadsexpert.
NYHET Publicerad:

Välfärd genom arbete eller konsumtion?

SOMMARKRÖNIKAN Argumentationen inför löneförhandlingarna kommer att stå mellan dem som hävdar att höga löneökningar måste förtjänas och dem som vill driva på löneökningar som ett medel att få fart på en konsumtionsdriven tillväxt, skriver Christer Ågren, vice vd.
NYHET Publicerad:

Drömyrke, var god dröj

SOMMARKRÖNIKAN Tyvärr kan dörren till drömyrket vara stängd om du tagit studenten med godkända betyg, och det måste vi ändra på, skriver Mia Liljestrand, yrkesutbildningsexpert på Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

Elevutveckling i fokus på Engelska Skolan

EN JOBBSKAPARES TANKAR Trygg och stabil arbetsmiljö prioriteras före expansion på Internationella Engelska Skolan i Gävle. Med 1200 elever som delats upp i två byggnader kan skolan inte växa mer just nu. "Vi har medvetet jobbat med kvalitet. Vilket har inneburit att vi, trots lång kö till skolan, inte har utökat klasserna och expanderat. Vi har helt enkelt inte lokaler för fler elever", säger Anneli Engvall.
NYHET Publicerad:

Du ska inte tro det blir sommar…

SOMMARKRÖNIKA …ifall inte nån sätter fart! Så börjar Idas sommarvisa och inleder sommaren för många av oss. Samma andemening kan vi relatera till jobbpolitiken – du ska inte tro det blir några jobb ifall inte nån sätter fart.
NYHET Publicerad:

Rätt till heltid för alla fullkomligt orealistiskt

FLEXIBILITET ICA i Stråtjära har totalt sju medarbetare – tre på heltid, en på halvtid, en på kvartstid och två timanställda. "Jag måste ha den här flexibiliteten. Kraven på rätt till heltid för alla är fullkomligt orealistiska. Vi skulle gå omkull direkt", fastslår Gudrun Eriksson, ICA-handlare i Stråtjära i Söderhamns kommun.
NYHET Publicerad:

Ett krafttag för näringslivet är ett krafttag för Gävleborg

KRÖNIKA Det finns många företagsamma och drivna människor i Gävleborg men det finns definitivt plats för fler. En förutsättning för att ta tillvara på de redan företagsamma människorna och hitta nya är att ha ett bra företagsklimat. Företagandet är en förutsättning för en livskraftig region, det är själva livsnerven. Utan företagen stannar Gävleborg, skriver Lotta Petterson.
NYHET Publicerad:

Sänkning av ROT gynnar svart arbetsmarknad

GÄSTKRÖNIKA Regeringens förslag att sänka ROT-avdraget från 50 till 30 procent av arbetskraftskostnaden kommer att slå hårt mot alla; kunder, anställda, byggföretagen och staten, skriver Anders Hansson, Sveriges Byggindustrier, i sin krönika.
NYHET Publicerad:

Bättre logistiklösningar högst på önskelistan

TRANSPORTER Sjötransporter är av avgörande betydelse för leveranser av råtallolja och beckolja till Arizona Chemical. "Bättre logistiklösningar är det som toppar vår näringspolitiska önskelista. Vi är mycket beroende av väl fungerande transportlösningar från och till den stora världen", förklarar Patrik Jakobsson, vd på Arizona Chemical AB i Sandarne utanför Söderhamn.
NYHET Publicerad:

Kniven mot strupen för åkerinäringen

TRANSPORTER "Det är en tuff bransch med stenhård konkurrens, men en medveten riskspridning i kombination med en liten organisation där beslutsvägarna är korta har gjort att vi klarat oss hyfsat", säger Tommy Aneklev på Gävle Alltransport AB.  Men allt är inte frid och fröjd. Det kommande kravet på en årlig yrkeskompetensutbildning, YKB, för alla chaufförer är ett mörkt moln på åkerihimlen.
NYHET Publicerad:

Efterlyser konkurrens på lika villkor

VÄLFÄRD Många privatägda hälsocentraler runt om i landet har vittnat om den hämmande effekt den pågående utredningen om vinster i välfärden fått. "Det måste finnas konkurrens på lika villkor mellan privata hälsocentraler och offentligt driven verksamhet. Utredningen om vinster i välfärden borde se över helheten", säger Eva Jansson på Hälsovalet i Sverige AB.