Startade eget som privat dagmamma

NYHET Publicerad

PRIVAT BARNOMSORG Madelen Malmström blev uppsagd från sitt jobb som kommunal dagmamma, då intresset bland barn och föräldrar i hennes stadsdel uppgavs vara för svagt. Idag är hon Gävles första privata dagmamma med full grupp och kö.

Foto: Anders Malmström

Madelen Malmström i pulkabacken med tre av de sex barn som valt henne som Gävles enda privata dagbarnvårdare, Jennifer, Anton och egna sonen Gustav. Madelens Småhallon har idag fullt och kö.

Madelens Småhallon håller till i familjen Malmströms radhus på Hallonvägen i Gävle.

I början av år 2010 fick 36-åriga Madelen, barnskötare, sin ansökan om att bli privat dagbarnvårdare godkänd. Sedan i maj jobbar hon med full grupp bestående av fem barn. Ett av dem är hennes egen son, två-årige Gustav.

- När jag skulle börja jobba efter mammaledigheten hade jag blivit uppsagd från mitt jobb som kommunal dagbarnvårdare. Man sa att intresset bland föräldrar och barn i vår stadsdel inte räckte till. Dessutom hade man anställt en dagmamma med många år i kommunal tjänst som flyttat in i närområdet, berättar Madelen Malmström och fortsätter:

- Visst, jag kunde säkert fått springvikariat på olika dagis, men det kändes så fel att lämna bort min egen son till någon annan dagbarnvårdare för att sedan jobba med att ta hand om andras barn.

Madelen började söka all information hon kunde om privat barnomsorg. Hon ringde kommunen och fick klart för sig att regeringen infört den så kallade barnomsorgspengen som öppnar för nya alternativ inom pedagogisk verksamhet. På nätet hittade hon några tjejer i Solna kommun – där barnomsorgspengen funnits i flera år – som jobbade tillsammans men där alla ändå var egna företagare.

- Jag gjorde en verksamhetsplan och tog fram min affärsidé, sedan åkte jag till Solna och besökte tjejerna där. Och blev superinspirerad, fortsätter hon.

Med stöd från nyföretagarorganisationer samt kommunens barn- och ungdomsförvaltning fick hon ihop sin budget. Sedan var det dags att presentera verksamheten för godkännande organ inom kommunen.

- Jag visste ju att jag hade en affärsidé som skulle fungera. Jag är det första privata alternativet i Gävle och jag vet att behovet finns. Samtidigt var jag ju orolig att de inte skulle tro på mig, berättar Madelen Malmström.

Men det hela gick vägen, på kort tid dessutom. Första besöket i Solna skedde i oktober 2009, och i maj 2010 drog Madelen igång den egna verksamheten.

- Kommunen anser att nattis inte är lönsamt och det är lång kö till det enda alternativ som finns i Gävle. Men hur ska man göra som förälder om man inte kan lämna så sent som halv sju på morgonen eller inte kan hämta klockan fem? Jag gör det här med barnens och familjens bästa i fokus, därför är jag väldigt flexibel i mina arbetstider, säger Madelen.

Det betyder att Madelens Småhallon håller öppet för barnen, från klockan sex på morgonen till klockan åtta på kvällen. Då hennes grupp på fem barn går omlott kan hon lägga schemat så att arbetsveckorna inte blir omöjliga att klara av.

- Vissa barn som kommer på eftermiddagen och är kvar till åtta på kvällen kan sedan vara lediga en hel vecka. Andra har lediga dagar mitt i veckan, så det funkar, säger hon.

- Måste jag hålla stängt på grund av sjukdom är det okej för föräldrarna att vara hemma med sitt barn, även om de båda är friska. Eftersom jag inte har någon vikarie fungerar Försäkringskassans regler så. Du är hemma med 80% av din lön och mina föräldrar har sett den lösningen som enbart positiv, fortsätter hon.

Då Madelen har tillstånd att bedriva pedagogisk verksamhet för barn upp till nio år har hon många planer för framtiden. I synnerhet då hon har flera familjer på kö till sitt företag.

- Dels vill jag göra som tjejerna i Solna, hitta andra privata dagmammor som vill jobba ihop med mig inom vissa delar. Sedan är ju ett fritids en affärsidé i sig. Idag har man grupper för skolbarn där 3.5 tjänster ska ansvara för upp till 60 barn. Det finns ingen möjlighet till några aktiviteter eller pedagogik. Det blir bara en förvaring, fortsätter hon.

Madelen lovordar möjligheten att sätta sitt barn i en mindre grupp i hemmiljö. Tillsammans med sina dagbarn kan spontant och på kort varsel styra varje dags aktiviteter.

- Den kommunala verksamheten är oerhört stelbent många gånger. För oss är det inget problem att göra en utflykt utan att boka i flera veckor i förväg. Lyser solen är vi ute hela dagen, kommer snön åker vi pulka. Det är inte ett måste att frukosten dukas av exakt klockan åtta varje morgon. Barnen får själv önska om de vill pyssla, sjunga eller baka, tillsammans med dem och föräldrarna styr vi den här verksamheten som vi själva vill. Barnen kan känna sig trygga här, de får vällagad mat och träffar samma grupp kompisar varje dag, säger Madelen Malmström.

- Det kan inte vara meningen att vi ska fostra våra barn att från tidig ålder anpassa sig till jättestora grupper. Dels tycker jag det är självklart att de föräldrar som vill vara hemma längre med sina barn ska ha en ekonomisk möjlighet att göra det, dels måste vi gynna de små alternativen till barnomsorg. Alla barn trivs inte i jättegrupper, fortsätter hon.

- Dagmamma är ett utdöende yrke. Vi måste få de unga som utbildar sig idag att se det här som ett alternativ. Tack vare barnomsorgspengen kan du vara egen företagare och ändå jobba med barn.

Nyheter

NYHET Publicerad:

Öppenhetens fiender hotar jobben

DEBATT Sverige är ett handelsberoende land. Bara varuexporten uppgår till 1 100 miljarder, eller 115 000 kronor per svensk. Med tjänsteexporten inräknad motsvarar utrikeshandel hälften av svensk BNP.
NYHET Publicerad:

EP-valet: Gunnar Hökmark vill fullborda inre marknaden för tjänster

EU VALET Som nummer tre intervjuas Gunnar Hökmark, Moderat europarlamentariker om vad han vill åstadkomma de kommande fem åren i Europaparlamentet.
NYHET Publicerad:

Regelverket slår mot arbetslösa och företag

KOMPETENSFÖRSÖRJNING "Vi föreslog Arbetsförmedlingen här i Gävle att vi skulle ta in en handfull arbetslösa personer och lära upp dem under sex månader och garantera att därefter anställa några, men tyvärr kan inte Arbetsförmedlingen lokalt köpa utbildning av oss". På EQC Engineering efterlyser man en förbättring av regelverket.
NYHET Publicerad:

EP-valet: Olle Ludvigsson vill det yttersta för att företagen ska klara kunskapskonkurrensen

EU VALET Vi fortsätter vår artikelsserie med partiernas kandidater till Europaparlamentsvalet, nu har turen kommit till Olle Ludvigsson, ledamot av Europaparlamentet för Socialdemokraterna.
NYHET Publicerad:

EP-valet: Cecilia Wikström vill riva handelshinder

EU VALET Cecilia Wikström, från Uppsala, ledamot av Europaparlamentet för Folkpartiet och medlem i parlamentets liberala grupp (ALDE) sedan 2009, har varit mycket aktiv under den gångna mandatperioden, bland annat i arbetet med det Europeiska patentet och Europeiska varumärken. Cecilia står som nummer två på Folkpartiets lista till Europaparlamentet och har därmed en god chans att få en andra mandatperiod i EU-parlamentet.
NYHET Publicerad:

EP-valet: Olle Ludvigsson vill stärka företagens kunskapskonkurrens

EU VALET Vi fortsätter vår artikelsserie med partiernas kandidater till Europaparlamentsvalet, nu har turen kommit till Olle Ludvigsson, ledamot av Europaparlamentet för Socialdemokraterna.
NYHET Publicerad:

Kommunala brister fick Karin att starta eget

VÄLFÄRD Det var när Karin Magnusson upptäckte brister inom kommunala utrednings- och behandlingshem som hon valde att tillsammans med sin man Stefan Magnusson starta Humlans HVB AB i Ockelbo för elva år sedan. "Jag ville bygga upp något nytt genom att se helheten hos individen", förklarar Karin. 
NYHET Publicerad:

Nätverkande för konkreta beslut

FRAMTIDSMÖTE "Framtidsmötet fungerar som en bra mötesplats för företagare och politiker, nu gäller det att gå från ord till handling", säger Kevin John Parto.
NYHET Publicerad:

Dags att hitta lösningar

FRAMTIDSMÖTE "Problembilden när det gäller företagens villkor och företagsklimatet har vi klar för oss. Nu måste vi gå vidare och lägga ner tid på att hitta lösningar", sammanfattade socialdemokraten och riksdagsledamoten Elin Lundgren på Svenskt Näringslivs Framtidsmöte i Gävle.
NYHET Publicerad:

Inget ersätter personliga möten

FRAMTIDSMÖTE "Inget kan ersätta det personliga mötet. Det är därför jag kommit hit idag", förklarade Daniel Arnholm, som var med på Framtidsmötet i Gävle.
NYHET Publicerad:

Attityder ett nyckelord på Framtidsmötet i Gävle

FRAMTIDSMÖTE Attityder var ett nyckelord när ett 20-tal företagare och ungefär lika många politiker från olika delar av Gävleborgs län träffades på Svenskt Näringslivs Framtidsmöte i Gävle för att lära känna varandra och för att med gemensamma ansträngningar försöka lägga grunden för ett bättre företagsklimat. 
NYHET Publicerad:

Fortsatt svårt att rekrytera

ARBETSMARKNAD Hela 60 procent av företagen i Gävleborg uppger att de har svårt att rekrytera medarbetare, trots den höga arbetslösheten. Den vanligaste orsaken är brist på personer med yrkeserfarenhet. Det visar Svenskt Näringslivs nya rekryteringsenkät som presenteras idag. 
NYHET Publicerad:

Rekordresultat för TRR

ARBETSMARKNAD Genom TRR Trygghetsrådet har varslade och uppsagda tjänstemän i det privata näringslivet mycket goda möjligheter att snabbt hitta en ny anställning. I Sverige som helhet fick 88 procent nytt jobb eller startade eget efter drygt ett halvår i genomsnitt. Hallå där Erica Sundberg, chef för TRR-regionen som bland annat täcker Gävleborgs län, hur ser resultatet ut här?
NYHET Publicerad:

Framtidsmöte gav kontakter med kolleger och politiker

FRAMTIDSMÖTE Bra dialoger med politiker, intressanta föredrag och många givande kontakter med företagarkolleger från andra branscher och från olika delar av Sverige. Så låter några av kommentarerna från de företagare från Gävleborg som deltog vid Svenskt Näringslivs Framtidsmöte i Stockholm i förra veckan. 
NYHET Publicerad:

Valet till EU-parlamentet – viktigare än någonsin!

KRÖNIKA Om tre månader  går Europa till val. Medborgarna i de 28 medlemsländerna i EU ska då rösta fram vilka som ska sitta i EU-parlamentet. Det skriver Lotta Petterson, regionchef Svenskt Näringsliv,  i en krönika. 
NYHET Publicerad:

Än är inte valet avgjort

FRAMTIDSMÖTE "Än är inte valet avgjort", konstaterade Markus Uvell, vd på tankesmedjan Timbro, när han under Svenskt Näringslivs Framtidsmöte i Stockholm gav sin bild av det politiska läget i Sverige.
NYHET Publicerad:

Gävleborgsföretagare prioriterar lägre arbetsgivaravgift för unga

FRAMTIDSMÖTE Att behålla den lägre arbetsgivaravgiften för unga. Det är den viktigaste näringspolitiska frågan för de flesta gävleborgare som deltog på Svenskt Näringslivs Framtidsmöte i Stockholm tillsammans med 350 företagarkolleger och 50 riksdagsledamöter från alla delar av landet.
NYHET Publicerad:

Byggnads – ta ert ansvar för ordning och reda!

DEBATT Sveriges Byggindustrier och Byggnads har ett gemensamt problem att lösa – hur vi ska bli av med kriminalitet och svartarbete i byggbranschen. Det skriver Anders Hansson i en debattartikel. 
NYHET Publicerad:

Vad har LO emot ungdomsjobben?

DEBATT Ungas jobbchanser förbättras i takt med att tiderna blir bättre, men ungdomsarbetslösheten är fortsatt en tydlig utmaning i Gävleborgs län.  Det skriver Lotta Petterson i en debattartikel.
NYHET Publicerad:

Pernilla hoppas på valfrihet oberoende av valutgången

DRIVKRAFT Pernilla Hålén startade OP Asisstans för för 16 år sedan och idag har företaget närmare 400 medarbetare. Hon är mycket angelägen om att den valfrihet som finns i LSS, lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, bevaras oberoende av valutgången i september.