Linköping

Näringslivets Hus, Ågatan 9

Box 388

581 04 Linköping

Tel: 013-25 30 00

En stark arbetsmarknad med matchningsproblem

SOMMARKRÖNIKA Konjunkturen har stärkts och arbetslösheten är på väg nedåt. Samtidigt finns det betydande matchningsproblem på arbetsmarknaden. Av alla de jobb som anmäls hos Arbetsförmedlingen kvarstår över 90 procent vid månadens slut. Det är betydligt högre än genomsnittet för de senaste åren. Det skriver Gabriella Chirico Willstedt, arbetsmarknadsekonom på Svenskt Näringsliv i sin sommarkrönika.

Oron växer bland företagen
Läs Ulla Lönns kommentar »
Teknikutveckling och digitalisering förändrar jobben
Läs Ulla Lönns kommentar »
Vad är sant och falskt om företagande i välfärden?
Läs Ulla Lönns kommentar »
En kopp kaffe och ett samtal - det är inte svårare än så
Läs Ulla Lönns kommentar »
Lyssna på dem som faktiskt skapar jobben
Läs Ulla Lönns kommentar »
Vardagsjobb kan motverka utanförskap
Läs Ulla Lönns kommentar »
För EU:s lägsta arbetslöshet krävs 17 400 jobb i Östergötlands län
Läs Sofie Elmströms kommentar »
Arbetsförmedlingen sviker unga
Läs Sofie Elmströms kommentar »
Det är dags att bilden av yrkesutbildningar som utbildningar utan framtidsutsikter utmanas
Läs Sofie Elmströms kommentar »

Det här med att ta ansvar

SOMMARKRÖNIKA På en arbetsmarknad där allt större ansvar läggs på arbetsgivaren, oavsett om det är möjligt att ta detta ansvar eller ej, så kan man fråga sig vad som hände med det personliga ansvaret? Ett omfattande arbetsgivaransvar i all ära men det kan inte betyda att medarbetarna, kollegorna och varje enskild människa blir av med sitt ansvar. Det skriver Anna Bergsten, arbetsmiljöexpert på Svenskt Näringsliv i sin sommarkrönika.

Ge dem chansen att träna

KOMPETENSBYTARDAGEN Diskussionerna var engagerade och frågorna nyfikna då Vadstena Klosterhotells VD Carina Milton tog emot Elisabeth Andersson, SYV från Dackeskolan, Mjölby. Under en heldag fick hon chans att höra om hur deras bransch fungerar, vad de tittar efter då de söker personal och hur dagen som VD på ett hotell kan se ut.

Nya innovationer för bättre arbetsmiljö i industrin

ARBETSMILJÖ Arbetsmiljö är något som ständigt måste förbättras för att skapa effektiva och konkurrenskraftiga företag. AB Hallins Verkstäder har skapat ett klimat som genomsyrar hela verksamheten och arbetet för en bättre arbetsmiljö återkommer i olika former under vårt besök på företaget i Ödeshög där vi träffar Christer Hallin.

Ökad regelbörda och kostnadsansvar orosmoln för Boardic

FÖRETAGSBESÖK "Visst är vi oroliga för vad ökad regelbörda och kostnadsansvar kan betyda för oss", säger Per Ekerbring, VD och en av Boardics grundare, och pekar på både arbetsmiljöområdet, där det fortsätter komma krav, förordningar och kostnader samt det senaste förslaget om medfinansieringen vid sjukskrivningar.

Jobbkö från Mora till Linköping

ARBETSMARKNAD Regeringens målsättning är att Sverige ska nå lägst arbetslöshet i EU år 2020. Det innebär att 460 000 nya jobb behöver skapas på bara några år. Skulle alla de arbetssökande till dessa jobb ställa sig i kö utanför arbetsförmedlingen i Mora, så skulle den sträcka sig ända till Linköping.

Med hjärta och passion för mat, kaffe och eget företagande

GÄSTKRÖNIKA "Vart femte företag som startas idag, startas av en person med utländsk bakgrund. Största hindret är att få finansiering och uppstartskapital. Idag finns det ca 95 000 företag som är ägda av personer med utländsk bakgrund i Sverige som sysselsätter ca 350 000 personer. Det är inte dåligt och det kan bli bättre", skriver Orhan Asmarson, Melins café & bistro i sin gästkrönika.

Färre chanser till sommarjobbserfarenhet

FÖRETAGBESÖK "Nu när arbetsgivaravgifterna för unga höjts så måste vi skära ner bemanningen med två sommarjobbare. Det kommer att bli en bra sommar för våra gäster, men det är två personer mindre som får sommarjobbserfarenhet", säger Veronica Eriksson, VD på Rimforsa Strand Kurs & Konferens.

Nu bubblar det av liv i Centralbryggeriet

ATT VÅGA FÖRETAGSAMHET Det var länge sedan som det fanns ett lokalt bryggeri i Linköping. För två år sedan ändrades det när Viktor Hansen tillsammans med två delägare startade Centralbryggeriet. Från en trygg miljö tog Viktor steget mot entreprenörskapet och idén om att sätta Linköping på ölkartan. Idag drivs han av den utvecklingspotential som finns i företaget och möjligheten att forma verksamheten som han vill.

Säsongsberoende industri i Finspång

FÖRETAGSBESÖK "Vi har en markant låg- och högsäsong och vi skulle inte klara oss utan visstidsanställning och bemanningsföretagens tjänster. Vi skulle behöva anställa och avskeda folk på löpande bräde",säger Konstantinos ”Tino” Gournambassis, vd på KL Industri i Finspång.

Hemvändare med glasklar vision för Reijmyre

ENTREPRENÖRSKAP Då Reijmyre Glasbruk försattes i konkurs sommaren 2015 bestämde Ulf Rosén sig för att försöka gå mot trenden, och återvände till sin hemby. Han köpte tillbaka glasbruket med kompanjonerna Arnfinn Röste och Norska Glasbruket Magnor. Idag arbetar 16 personer på glasbruket som inkluderar produktion och fabriksförsäljning.

Vad är den viktigaste framtidsfråga för dig?

GILLA #FÖRETAGSAMHET När företagsamma människor vågar förverkliga sina idéer och utveckla sina företag så skapas det jobb i Sverige och det behöver vi mer av. Men vilka förutsättningar har företagsamheten att växa idag? Vi frågade ett antal jobbskapare i Östergötland vad deras viktigaste framtidsfråga är.

Vad är den viktigaste framtidsfråga för dig?

GILLA #FÖRETAGSAMHET När företagsamma människor vågar förverkliga sina idéer och utveckla sina företag så skapas det jobb i Sverige och det behöver vi mer av. Men vilka förutsättningar har företagsamheten att växa idag? Vi frågade ett antal jobbskapare i Östergötland vad deras viktigaste framtidsfråga är.