Linköping

Näringslivets Hus, Ågatan 9

Box 388

581 04 Linköping

Tel: 013-25 30 00

Samsyn behövs om en effektivare offentlig sektor

SOMMARKRÖNIKA En ökande och åldrande befolkning, tillsammans med flyktingkrisen, gör att den offentliga sektorn måste effektivisera sina verksamheter. Successiva skattehöjningar är ingen utväg, det leder till sämre drivkrafter till arbete och investeringar, vilket i sin tur påverkar tillväxt och välstånd negativt. Det skriver Anders Morin, ansvarig välfärdspolitik på Svenskt Näringsliv i sin sommarkrönika

Oron växer bland företagen
Läs Ulla Lönns kommentar »
Teknikutveckling och digitalisering förändrar jobben
Läs Ulla Lönns kommentar »
Vad är sant och falskt om företagande i välfärden?
Läs Ulla Lönns kommentar »
En kopp kaffe och ett samtal - det är inte svårare än så
Läs Ulla Lönns kommentar »
Lyssna på dem som faktiskt skapar jobben
Läs Ulla Lönns kommentar »
Vardagsjobb kan motverka utanförskap
Läs Ulla Lönns kommentar »
För EU:s lägsta arbetslöshet krävs 17 400 jobb i Östergötlands län
Läs Sofie Elmströms kommentar »
Arbetsförmedlingen sviker unga
Läs Sofie Elmströms kommentar »
Det är dags att bilden av yrkesutbildningar som utbildningar utan framtidsutsikter utmanas
Läs Sofie Elmströms kommentar »

Ge dem chansen att träna

KOMPETENSBYTARDAGEN Diskussionerna var engagerade och frågorna nyfikna då Vadstena Klosterhotells VD Carina Milton tog emot Elisabeth Andersson, SYV från Dackeskolan, Mjölby. Under en heldag fick hon chans att höra om hur deras bransch fungerar, vad de tittar efter då de söker personal och hur dagen som VD på ett hotell kan se ut.

Nya innovationer för bättre arbetsmiljö i industrin

ARBETSMILJÖ Arbetsmiljö är något som ständigt måste förbättras för att skapa effektiva och konkurrenskraftiga företag. AB Hallins Verkstäder har skapat ett klimat som genomsyrar hela verksamheten och arbetet för en bättre arbetsmiljö återkommer i olika former under vårt besök på företaget i Ödeshög där vi träffar Christer Hallin.

Ökad regelbörda och kostnadsansvar orosmoln för Boardic

FÖRETAGSBESÖK "Visst är vi oroliga för vad ökad regelbörda och kostnadsansvar kan betyda för oss", säger Per Ekerbring, VD och en av Boardics grundare, och pekar på både arbetsmiljöområdet, där det fortsätter komma krav, förordningar och kostnader samt det senaste förslaget om medfinansieringen vid sjukskrivningar.

Jobbkö från Mora till Linköping

ARBETSMARKNAD Regeringens målsättning är att Sverige ska nå lägst arbetslöshet i EU år 2020. Det innebär att 460 000 nya jobb behöver skapas på bara några år. Skulle alla de arbetssökande till dessa jobb ställa sig i kö utanför arbetsförmedlingen i Mora, så skulle den sträcka sig ända till Linköping.

Med hjärta och passion för mat, kaffe och eget företagande

GÄSTKRÖNIKA "Vart femte företag som startas idag, startas av en person med utländsk bakgrund. Största hindret är att få finansiering och uppstartskapital. Idag finns det ca 95 000 företag som är ägda av personer med utländsk bakgrund i Sverige som sysselsätter ca 350 000 personer. Det är inte dåligt och det kan bli bättre", skriver Orhan Asmarson, Melins café & bistro i sin gästkrönika.

Färre chanser till sommarjobbserfarenhet

FÖRETAGBESÖK "Nu när arbetsgivaravgifterna för unga höjts så måste vi skära ner bemanningen med två sommarjobbare. Det kommer att bli en bra sommar för våra gäster, men det är två personer mindre som får sommarjobbserfarenhet", säger Veronica Eriksson, VD på Rimforsa Strand Kurs & Konferens.

Alfredssons transport kör för en bättre miljö

FÖRETAGSBESÖK Transportbranschen i Sverige står inför tuffa utmaningar. Kostnadstrycket kommer både från europeiska konkurrenter med andra kostnadsstrukturer, och från storkunderna, speditörer med volymer som pressar åkarna. Alfredssons transport i Norrköpings svar? Miljoner investerade i miljövänliga transporter.

Nu bubblar det av liv i Centralbryggeriet

ATT VÅGA FÖRETAGSAMHET Det var länge sedan som det fanns ett lokalt bryggeri i Linköping. För två år sedan ändrades det när Viktor Hansen tillsammans med två delägare startade Centralbryggeriet. Från en trygg miljö tog Viktor steget mot entreprenörskapet och idén om att sätta Linköping på ölkartan. Idag drivs han av den utvecklingspotential som finns i företaget och möjligheten att forma verksamheten som han vill.

Säsongsberoende industri i Finspång

FÖRETAGSBESÖK "Vi har en markant låg- och högsäsong och vi skulle inte klara oss utan visstidsanställning och bemanningsföretagens tjänster. Vi skulle behöva anställa och avskeda folk på löpande bräde",säger Konstantinos ”Tino” Gournambassis, vd på KL Industri i Finspång.

Vad är den viktigaste framtidsfråga för dig?

GILLA #FÖRETAGSAMHET När företagsamma människor vågar förverkliga sina idéer och utveckla sina företag så skapas det jobb i Sverige och det behöver vi mer av. Men vilka förutsättningar har företagsamheten att växa idag? Vi frågade ett antal jobbskapare i Östergötland vad deras viktigaste framtidsfråga är.

Vad är den viktigaste framtidsfråga för dig?

GILLA #FÖRETAGSAMHET När företagsamma människor vågar förverkliga sina idéer och utveckla sina företag så skapas det jobb i Sverige och det behöver vi mer av. Men vilka förutsättningar har företagsamheten att växa idag? Vi frågade ett antal jobbskapare i Östergötland vad deras viktigaste framtidsfråga är.

Vad skulle ditt företag behöva för att anställa en person till?

GILLA #FÖRETAGSAMHET När företagsamma människor vågar förverkliga sina idéer och utveckla sina företag så skapas det jobb i Sverige och det behöver vi mer av. Men vilka förutsättningar har företagsamheten att växa idag? Vi frågade ett antal jobbskapare i Östergötland vad de behöver för att anställa en person till.

Vad skulle ditt företag behöva för att växa?

GILLA #FÖRETAGSAMHET När företagsamma människor vågar förverkliga sina idéer och utveckla sina företag så skapas det jobb i Sverige och det behöver vi mer av. Men vilka förutsättningar har företagsamheten att växa idag? Vi frågade ett antal jobbskapare i Östergötland vad de behöver för att växa.

Ändra bilden av industrin

GILLA #FÖRETAGSAMHET När företagsamma människor vågar förverkliga sina idéer och utveckla sina företag så skapas det jobb i Sverige och det behöver vi mer av. Men vilka förutsättningar har företagsamheten att växa idag? Vi frågar företagare i Östergötland vad de behöver för att växa och skapa fler jobb. Sist ut är Martin Siggesjö på företaget MINEC produktion AB.

Våga samtala om nya koncept i vårdmiljö

GILLA #FÖRETAGSAMHET När företagsamma människor vågar förverkliga sina idéer och utveckla sina företag så skapas det jobb i Sverige och det behöver vi mer av. Men vilka förutsättningar har företagsamheten att växa idag? Vi frågar företagare i Östergötland vad de behöver för att växa och skapa fler jobb. Idag svarar Anne Kihlgren på Dynamic code.

Dyra avgifter försvårar expansion

GILLA #FÖRETAGSAMHET När företagsamma människor vågar förverkliga sina idéer och utveckla sina företag så skapas det jobb i Sverige och det behöver vi mer av. Men vilka förutsättningar har företagsamheten att växa idag? Vi frågar företagare i Östergötland vad de behöver för att växa och skapa fler jobb. Idag har turen kommit till Sofia Asklöf, ägare av Bia AB i Valdemarsvik.

En spännande fyrklöver i UF-företag

UNG FÖRETAGSAMHET Jonna Castell är tf regionchef för UF Östergötland och ser väldigt nöjd ut då hon tittar runt i mässhallen på de 185 montrarna som utgör Ung Företagsamhet Östergötlands ”Entreprenörskap på riktigt 2016”. Hon berättar att det för varje år blir allt fler ungdomar som driver UF-företag och att de 1 155 elever som just nu är igång i regionen representerar alla de olika gymnasieprogrammen.

Våga upphandla innovativt

GILLA #FÖRETAGSAMHET När företagsamma människor vågar förverkliga sina idéer och utveckla sina företag så skapas det jobb i Sverige och det behöver vi mer av. Men vilka förutsättningar har företagsamheten att växa idag? Vi frågar företagare i Östergötland vad de behöver för att växa och skapa fler jobb. Först ut är David Frykerås är VD för Norrköpingsföretaget Againity.

Stigande företagsamhet i Östergötlands län

FÖRETAGSKLIMAT Företagsamheten ökar i Östergötlands län men trots den starka utvecklingen tillhör länet de fem län med svagast företagsamhet i Sverige. Företagsamheten ökar även bland länets kvinnor samt bland de unga. Det framgår av rapporten Företagsamheten Östergötlands län 2016.