Linköping

Näringslivets Hus, Ågatan 9

Box 388

581 04 Linköping

Tel: 013-25 30 00

Valdemarsvik störtdyker och Boxholm gör rejält lyft

FÖRETAGSKLIMAT Företagarnas uppfattning om det lokala företagsklimatet skiftar kraftigt mellan de 13 kommunerna i Östergötland. I Valdemarsvik störtdyker betyget till den sämsta nivån någonsin. Boxholm gör ett rejält lyft. När det gäller de två riktigt stora kommunerna sjunker betygen både i Linköping och Norrköping. Det här visar Svenskt Näringslivs nya enkät om företagarnas sammanfattande omdöme om företagsklimatet i Sveriges samtliga 290 kommuner som släpps idag.

Oron växer bland företagen
Läs Ulla Lönns kommentar »
Teknikutveckling och digitalisering förändrar jobben
Läs Ulla Lönns kommentar »
Vad är sant och falskt om företagande i välfärden?
Läs Ulla Lönns kommentar »
En kopp kaffe och ett samtal - det är inte svårare än så
Läs Ulla Lönns kommentar »
Lyssna på dem som faktiskt skapar jobben
Läs Ulla Lönns kommentar »
Vardagsjobb kan motverka utanförskap
Läs Ulla Lönns kommentar »
För EU:s lägsta arbetslöshet krävs 17 400 jobb i Östergötlands län
Läs Sofie Elmströms kommentar »
Arbetsförmedlingen sviker unga
Läs Sofie Elmströms kommentar »
Det är dags att bilden av yrkesutbildningar som utbildningar utan framtidsutsikter utmanas
Läs Sofie Elmströms kommentar »

Ökad regelbörda och kostnadsansvar orosmoln för Boardic

FÖRETAGSBESÖK "Visst är vi oroliga för vad ökad regelbörda och kostnadsansvar kan betyda för oss", säger Per Ekerbring, VD och en av Boardics grundare, och pekar på både arbetsmiljöområdet, där det fortsätter komma krav, förordningar och kostnader samt det senaste förslaget om medfinansieringen vid sjukskrivningar.

Jobbkö från Mora till Linköping

ARBETSMARKNAD Regeringens målsättning är att Sverige ska nå lägst arbetslöshet i EU år 2020. Det innebär att 460 000 nya jobb behöver skapas på bara några år. Skulle alla de arbetssökande till dessa jobb ställa sig i kö utanför arbetsförmedlingen i Mora, så skulle den sträcka sig ända till Linköping.

Med hjärta och passion för mat, kaffe och eget företagande

GÄSTKRÖNIKA "Vart femte företag som startas idag, startas av en person med utländsk bakgrund. Största hindret är att få finansiering och uppstartskapital. Idag finns det ca 95 000 företag som är ägda av personer med utländsk bakgrund i Sverige som sysselsätter ca 350 000 personer. Det är inte dåligt och det kan bli bättre", skriver Orhan Asmarson, Melins café & bistro i sin gästkrönika.

Färre chanser till sommarjobbserfarenhet

FÖRETAGBESÖK "Nu när arbetsgivaravgifterna för unga höjts så måste vi skära ner bemanningen med två sommarjobbare. Det kommer att bli en bra sommar för våra gäster, men det är två personer mindre som får sommarjobbserfarenhet", säger Veronica Eriksson, VD på Rimforsa Strand Kurs & Konferens.

Nu bubblar det av liv i Centralbryggeriet

ATT VÅGA FÖRETAGSAMHET Det var länge sedan som det fanns ett lokalt bryggeri i Linköping. För två år sedan ändrades det när Viktor Hansen tillsammans med två delägare startade Centralbryggeriet. Från en trygg miljö tog Viktor steget mot entreprenörskapet och idén om att sätta Linköping på ölkartan. Idag drivs han av den utvecklingspotential som finns i företaget och möjligheten att forma verksamheten som han vill.

Säsongsberoende industri i Finspång

FÖRETAGSBESÖK "Vi har en markant låg- och högsäsong och vi skulle inte klara oss utan visstidsanställning och bemanningsföretagens tjänster. Vi skulle behöva anställa och avskeda folk på löpande bräde",säger Konstantinos ”Tino” Gournambassis, vd på KL Industri i Finspång.

Vad behöver vi göra för att attrahera de unga?

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Det är för få ungdomar som väljer att utbilda sig för, och arbeta inom, industrin. För få läser yrkesprogram och för få tycker om teknikämnet. Företagen vill ha - och behöver ha kompetent arbetskraft för att överleva. Ungdomar behöver lära sig mer om olika yrken och de vill ha ett jobb. Skolan vill ha kontakt med företagen. Men hur gör vi?

Vad är den viktigaste framtidsfråga för dig?

GILLA #FÖRETAGSAMHET När företagsamma människor vågar förverkliga sina idéer och utveckla sina företag så skapas det jobb i Sverige och det behöver vi mer av. Men vilka förutsättningar har företagsamheten att växa idag? Vi frågade ett antal jobbskapare i Östergötland vad deras viktigaste framtidsfråga är.

Vad är den viktigaste framtidsfråga för dig?

GILLA #FÖRETAGSAMHET När företagsamma människor vågar förverkliga sina idéer och utveckla sina företag så skapas det jobb i Sverige och det behöver vi mer av. Men vilka förutsättningar har företagsamheten att växa idag? Vi frågade ett antal jobbskapare i Östergötland vad deras viktigaste framtidsfråga är.

Vad skulle ditt företag behöva för att anställa en person till?

GILLA #FÖRETAGSAMHET När företagsamma människor vågar förverkliga sina idéer och utveckla sina företag så skapas det jobb i Sverige och det behöver vi mer av. Men vilka förutsättningar har företagsamheten att växa idag? Vi frågade ett antal jobbskapare i Östergötland vad de behöver för att anställa en person till.

Vad skulle ditt företag behöva för att växa?

GILLA #FÖRETAGSAMHET När företagsamma människor vågar förverkliga sina idéer och utveckla sina företag så skapas det jobb i Sverige och det behöver vi mer av. Men vilka förutsättningar har företagsamheten att växa idag? Vi frågade ett antal jobbskapare i Östergötland vad de behöver för att växa.

Ändra bilden av industrin

GILLA #FÖRETAGSAMHET När företagsamma människor vågar förverkliga sina idéer och utveckla sina företag så skapas det jobb i Sverige och det behöver vi mer av. Men vilka förutsättningar har företagsamheten att växa idag? Vi frågar företagare i Östergötland vad de behöver för att växa och skapa fler jobb. Sist ut är Martin Siggesjö på företaget MINEC produktion AB.

Våga samtala om nya koncept i vårdmiljö

GILLA #FÖRETAGSAMHET När företagsamma människor vågar förverkliga sina idéer och utveckla sina företag så skapas det jobb i Sverige och det behöver vi mer av. Men vilka förutsättningar har företagsamheten att växa idag? Vi frågar företagare i Östergötland vad de behöver för att växa och skapa fler jobb. Idag svarar Anne Kihlgren på Dynamic code.

Dyra avgifter försvårar expansion

GILLA #FÖRETAGSAMHET När företagsamma människor vågar förverkliga sina idéer och utveckla sina företag så skapas det jobb i Sverige och det behöver vi mer av. Men vilka förutsättningar har företagsamheten att växa idag? Vi frågar företagare i Östergötland vad de behöver för att växa och skapa fler jobb. Idag har turen kommit till Sofia Asklöf, ägare av Bia AB i Valdemarsvik.

En spännande fyrklöver i UF-företag

UNG FÖRETAGSAMHET Jonna Castell är tf regionchef för UF Östergötland och ser väldigt nöjd ut då hon tittar runt i mässhallen på de 185 montrarna som utgör Ung Företagsamhet Östergötlands ”Entreprenörskap på riktigt 2016”. Hon berättar att det för varje år blir allt fler ungdomar som driver UF-företag och att de 1 155 elever som just nu är igång i regionen representerar alla de olika gymnasieprogrammen.

Våga upphandla innovativt

GILLA #FÖRETAGSAMHET När företagsamma människor vågar förverkliga sina idéer och utveckla sina företag så skapas det jobb i Sverige och det behöver vi mer av. Men vilka förutsättningar har företagsamheten att växa idag? Vi frågar företagare i Östergötland vad de behöver för att växa och skapa fler jobb. Först ut är David Frykerås är VD för Norrköpingsföretaget Againity.

Envis och framgångsrik företagare som gillar att coacha ungdomar

UF MÄSSA Christina Landoff från Skänninge stadshotell kommer att finnas på plats i Svenskt Näringslivs monter på den regionala UF-mässan på Stadium Arena i Norrköping, tisdag 8 mars. Christina känner stort ansvar, inte bara för sina företag utan också för att stötta ungdomar att få självförtroende och bli företagsamma.

Företagare, jobbskapare och mamma – ja det går!

GÄSTKRÖNIKA "Det går alldeles utmärkt att kombinera eget företagande och att vara mamma. Det är inte ett val som per automatik sätter barnen på andra plats eller att fredagsmyset och semestrarna blir ersatta med en jobbande mamma som inte bryr sig eller lyser med sin frånvaro. Nej! Friheten med att vara egen gör det möjligt med spontanlediga eftermiddagar i simhallen och sovmornar med lång djungelfrukost." Det skriver Linda Bergqvist, vd på Hälsofreak i Sverige AB i sin gästkrönika

Skomakaren som inte tar det med en klackspark

ATT VÅGA FÖRETAGSAMHET Från en trygg anställning som enhetschef på Patent- och Registreringsverket har Ender Dag givit sig in i entreprenörskapet och skapat ett helhetskoncept om betydelsen av hur vi tar hand om våra skor och fötter. Han menar att företagande handlar inte enbart om ekonomiska incitament, det handlar också om att skapa förutsättningar för att genomföra sina idéer och kunna sprida sin kunskap som leder till ett bättre samhälle.

Underlätta för mig att vara jobbskapare

GÄSTKRÖNIKA I min bransch finns de ”lätta jobben” de som inte kräver fyra års högskolestudier men som är så viktiga som ingångsjobb och för att ge erfarenhet om arbetsmarknaden. Så snälla regeringen – underlätta för mig att vara det jag vill vara nämligen en jobbskapare! Det skriver Veronica Eriksson som driver kursgården Rimforsa Strand i sin gästkrönika.

Värdegrund kittet hos Ödeshögs Mekaniska

INTEGRATION Ödeshögs Mekaniska anställde för åtta år sedan Karin Claesson som HR-chef, bland annat för att utveckla arbetsmiljö och personalfrågor. Under den här tiden har företaget genomgått förändringar där värdegrunden hela tiden har varit allas lika värde. 25 procent av företagets 63 anställda är födda utanför Sveriges gränser och när vi pratar om integration på arbetsmarknaden finns en drivkraft och ett engagemang hos Karin Claesson.

Höjd ungdomsskatt tvingar Senzum till Spanien

UNGDOMSRABATT Senzum öppnar kontor i Spanien och anställer tio personer. En förklaring är regeringens höjning av arbetsgivaravgifter för unga. ”Det förs en politik i Sverige där arbetsgivaravgiften höjs och det måste vi som företag ta hänsyn till”, säger Henrik Tegelström, vd.