Nyhetsarkiv

Sök bland de senaste nyheterna som publicerats på svensktnaringsliv.se. Du kan filtrera på publiceringsår, ämnesområde och person som skrivit nyheten. För närvarande visas endast de 500 senaste nyheterna. För att söka fram äldre nyheter hänvisas till sökrutan i toppen på sajten.

Visar 1 - 20 av 25406
NYHETPublicerad:

Terrasförbud hotar populär restaurang

I 24 år har Vassilis Kourkakis drivit den populära restaurangen Mediterranean i Lund. Nu hotas hans verksamhet med tio anställda av ett beslut från kommunen som kräver att restaurangens uteservering tas bort. 

NYHETPublicerad:

Finansskatten hotar tusentals jobb

En ny finansskatt skulle hota tusentals jobb och svenska företags konkurrenskraft. Johan Hansing är chefekonom på Svenska Bankföreningen, och han hoppas att regeringen lystrar till kritiken. "Oavsett vad man tycker om behovet och lämpligheten att beskatta finanssektorn så är min slutsats att utredningens förslag är ett särskilt dåligt sätt att göra det på".

NYHETPublicerad:

Etablissemanget har tappat kontakten med myllan

Anette Gustawson är mjölkbonde på Billinge gård utanför Norrtälje. Hon driver tillsammans med sin man Jacob en ekologisk mjölkgård med 135 kor. Anette har invändningar på den förda landsbygdspolitiken som hon tycker saknar verklighetsförankring och menar att det finns en utbredd oförståelse för hur det är att leva och livnära sig på landsbygden.

NYHETPublicerad:

Praktikplats för flyktingar gör vägen till jobb kortare

Två dagar i veckan fram till april gör Nadja Hamami, Rashid Ahmad och Valentina Maslova praktik på Kvarnbackens äldreboende i Linköping. För välfärdskoncernen Ambea och de ansvariga inom affärsområdet Vardaga där Kvarnbacken ingår är det en självklarhet att erbjuda praktikplatser för flyktingar som väntar på uppehållstillstånd.

NYHETPublicerad:

Undersköterskan som blev plåtföretagare

När Elisabeth Nordström tog över familjeföretaget med sin bror var det under förutsättning att det inte gick ut över familjelivet. Och det har hon lyckats med. Trots att hon som företagare i Västerbotten kämpar med kompetensbrist och politisk storstadsfixering är hon nöjd med sitt val.

NYHETPublicerad:

The EU Commission publishes its “Services Package”

On 11 January 2017, the EU Commission a package containing four initiatives aimed at improving the free movement of services in the single market. The Commission’s ambition is to create “A European services economy that works for Europeans”. The services package was first announced in the Commission’s Single Market Strategy “Upgrading the Single Market: more opportunities for people and business” adopted on 28 October 2015. The response of the Confederation of Swedish Enterprise to the Single Market Strategy is available here

NYHETPublicerad:

Privata förskolor får högsta betyg

Föräldrar och personal anser att privata förskolor är bättre än kommunala. Det visar en stor enkät från Skolinspektionen, skriver Fredric Skälstad, utbildningspolitisk expert på Svenskt Näringsliv.

NYHETPublicerad:

Free movement in the internal market

For companies engaged in cross-border trade within the EU, it is particularly important that the obstacles to free movement in the internal market are removed.Särskilt angeläget är ett effektivt samarbete mellan EU:s institutioner och medlemsstaterna för att förfärdiga den inre marknaden. It is especially important that there is an effective cooperation between the EU institutions and Member States to complete the internal market.Större politisk tyngd måste ges till den gemensamma inre marknaden som är nyckeln till framgång i EU-samarbetet och avgörande för EU:s ekonomiska tillväxt. Greater political weight must be given to the common internal market, which is key to the success of EU cooperation and crucial for EU economic growth.

NYHETPublicerad:

Arbetslösheten fortsätter att sjunka

Arbetslösheten i Spanien föll med över 390 000 jobb förra året, det är största minskningen på tjugo år. Sedan 2012 har den sjunkit med över en miljon arbeten. Sammanlagt ligger den nu på 3,7 miljoner, den lägsta siffran på sju år.

NYHETPublicerad:

Tyska arbetsmarknaden fortsatt stark

"Tyska arbetsmarknaden går stark in i det nya året". Det säger tyska arbetsministern Andrea Nahles. Vid årsskiftet hade arbetslösheten sjunkit till 2,7 miljoner. Det är 104 000 färre än 2015.

NYHETPublicerad:

”Sätt lönerna där förutsättningarna finns”

Svenskt Näringsliv och medlemsförbunden har slagit fast gemensamma mål inför avtalsrörelsen. Övergripande handlar det om att stärka företagens internationella konkurrenskraft, och en del är en mer företags- och medarbetarnära lönebildning, enligt Svenskt Näringslivs vice vd Peter Jeppsson.

NYHETPublicerad:

Karriärmodell ger Sandvik tydlig lönebildning

Sandvik vidareutvecklar nu sin karriärmodell och i samband med det även sin lönebildning. Målet är att ökad tydlighet och transparens ska ge bättre kommunikation mellan chefer och medarbetare, enligt Mia Alm på Sandvik.

NYHETPublicerad:

Tydlighet och inflytande motiverar

Tydlighet, transparens och dialog. Det är grunden för en lönesättning som engagerar och motiverar medarbetare. Därmed kan lönen också bli ett effektivt styrmedel för att nå organisationens mål. Det säger psykologen Katarina Blom.

NYHETPublicerad:

Samma ökning för sifferlösa löner

De helt sifferlösa avtalen, som underlättar företags- och medarbetarnära lönesättning, har kritiserats för att leda till för höga löneökningar och ett hot mot stabiliteten i lönebildning i Sverige. Enligt en rapport från Saco finns det inget som tyder på att den tolkningen stämmer.

NYHETPublicerad:

Se och lär av friskolorna

Sveriges mest utsatta skolor behöver landets bästa lärare, men också en trygg arbetsmiljö och ett professionellt ledarskap. Kommunerna borde studera hur friskolekoncernerna arbetar med styrning. Det skriver Fredric Skälstad, utbildningspolitisk expert.

NYHETPublicerad:

Woolpowerskolan lyckat samarbete

Woolpowers och Arbetsförmedlingens utbildning för sömmerskor har fallit väl ut. Den första kullen elever blir färdiga i slutet av februari och i höst planeras en ny kurs.

NYHETPublicerad:

Nya 3:12, varför driva företag?

Regeringen tror på mer skatt in, men resultatet blir antagligen det motsatta och att färre startar företag. Joachim Östergårds, med företaget Geoteam i Umeå, tillhör de många företagare som är kritiska till att entreprenörskatten, 3:12- reglerna, försämras. "Förslaget raderar ut möjligheten att få tillbaka för den svett och möda det krävs att bygga upp ett företag."

NYHETPublicerad:

Gasellen från Västerås tänker fortsätta växa

"Det finns en potential för att fortsätta växa, kanske inte i den här takten men vi ska bli större", säger Andreas Matsman, vd och ägare till Matsman Montage med säte i Västerås. Nyligen kunde Dagens industri hylla Matsman Montage som Årets Gasellvinnare i Västmanland med en tillväxt på 484 procent mellan 2012 och 2015.

NYHETPublicerad:

Lägre lönekostnad skapar riktiga jobb

”Det är hos företagen jobben skapas, framförallt i de små och medelstora företagen. Men det är också i de små företagen det är en stor risk att anställa en till. Företag måste uppmuntras att ta den risken. Tänk om varje litet företag kunde anställa en eller två till – vilken effekt det skulle få!” Det säger Eva Dunér som äger flera McDonaldsrestauranger.

NYHETPublicerad:

Så säkrar vi vår kompetensförsörjning

I debatten om skolan och näringslivet kan det många gånger konstateras att företagen anser att det är svårt att få tag på personal med rätt utbildning. Vår verksamhet är mer av ett hantverk och att hitta exakt den kompetens vi behöver är sällsynt. Vi räknar helt enkelt med att lägga ner både tid och resurser när vi anställer någon ny, vilket inte enbart är en nackdel eftersom det manar till eftertanke. Det lär oss samtidigt mer om vår egen organisation och bidrar till vår utveckling.

1 2 3 4 5 6 7