Nyhetsarkiv

Sök bland de senaste nyheterna som publicerats på svensktnaringsliv.se. Du kan filtrera på publiceringsår, ämnesområde och person som skrivit nyheten. För närvarande visas endast de 500 senaste nyheterna. För att söka fram äldre nyheter hänvisas till sökrutan i toppen på sajten.

Visar 1 - 20 av 8208
NYHETPublicerad: Utvecklingsprogram ska stärka företagsklimatet i Boden och Gällivare

Utvecklingsprogram ska stärka företagsklimatet i Boden och Gällivare

Boden och Gällivare är två av ett fåtal utvalda kommuner som ska delta i Svenskt Näringslivs utvecklingsprogram under 2020. Programmet ska förbättra kommunernas tillgänglighet och service till företagare genom att fokusera på deras arbete kring ledarskap, kommunikation, digitalisering och serviceinriktad myndighetsutövning.

NYHETPublicerad: Många kommuner saknar fortfarande valfrihet

Många kommuner saknar fortfarande valfrihet

Lagen om valfrihet har nu funnits i över tio år. Denna frihetsreform har gett människor möjligheten att själva påverka sin vård och omsorg och den har gett medarbetare i vården och omsorgen fler arbetsgivare att välja mellan. Detta är värt att fira, men fortfarande finns mycket kvar att göra. I Jämtlands län finns valfrihet i knappt hälften av länets kommuner.

NYHETPublicerad: Missnöje med fackliga skyddsombud som värvar medlemmar

Missnöje med fackliga skyddsombud som värvar medlemmar

Fackliga regionala skyddsombud som ägnar sig åt medlemsvärvning väcker irritation bland företagare. ”Hur ska arbetsgivare veta om personen som kommer ut har på sig medlemsvärvar- eller skyddsombudshatten”, undrar arbetsmiljöexpert Amelie Berg.

NYHETPublicerad: Jimmy Andersson Årets UF-lärare i Östergötland 2020

Jimmy Andersson Årets UF-lärare i Östergötland 2020

För andra året i rad kommer Årets UF-lärare i Östergötland från Motala. Jimmy Andersson på Carlsund utbildningscentrum är bäst i länet 2020. Nu har han även chans att bli bäst i hela Sverige. "Det känns givetvis bra", säger Jimmy Andersson.

NYHETPublicerad: Ta chansen att påverka företagsklimatet i din kommun!

Ta chansen att påverka företagsklimatet i din kommun!

Den 2 januari skickades årets enkät om det lokala företagsklimatet ut till cirka 60 000 företag i Sverige. Det är ni företagare som kan ge oss de rätta svaren, detta så att vi tillsammans kan fortsätta arbetet med att förbättra och utveckla företagsklimatet i länet och din kommun.

NYHETPublicerad: This is how to shape Europe's digital future

This is how to shape Europe's digital future

The European Commission is launching its strategy for Europe's digital future. “The debate on the surveillance society, the mapping of citizens and the profiling of consumers is an important consideration as we move into this future, writes lawyer Carolina Brånby.

NYHETPublicerad: Var ärliga om den allmänna löneaten

Var ärliga om den allmänna löneavgiften

Den allmänna löneavgiften utgör mer än en tredjedel av den totala arbetsgivaravgiften. Den måste betraktas som den skatt den faktiskt är. I en tid när ungdomsarbetslösheten är hög och många nyanlända står utanför arbetsmarknaden måste företagens möjligheter att anställa förbättras. Arbetsmarknaden behöver fungera smidigare med bland annat bättre matchning, ändrade konfliktregler och mer flexibel lönesättning

NYHETPublicerad: Stort engagemang på SYV-dagen i Växjö

Stort engagemang på SYV-dagen i Växjö

Det var med stort intresse och engagemang som 34 av Kronobergs läns 40 studie- och yrkesvägledare (SYV:are) deltog i Svenskt Näringslivs SYV-dag den 17 februari. Den som eventuellt inte tidigare känt till vilken bredd och variation av yrkeskunskaper det krävs i dagens företag, fick en givande genomgång, både i föreläsningar och vid nedslag i verkligheten.

NYHETPublicerad: Ökade kostnader för små skogsnäringar

Ökade kostnader för små skogsnäringar

Från årsskiftet krävs det en ansökan till Trafikverket och avgift om 2 900 kronor för att få göra ett virkesupplag vid allmän väg, oavsett storlek på virkesupplag. Detta blir en ytterligare börda för redan tyngda skogsbrukare. "Det vore mycket olyckligt både ur ett kostnads- och ett administrativt perspektiv om detta blev realiserat, säger Thomas Claesson, ordförande för Mellanskog i Västmanland.

NYHETPublicerad: Ta chansen att förbättra företagsklimatet

Ta chansen att förbättra företagsklimatet

I januari skickades årets enkät om det lokala företagsklimatet ut till cirka 60 000 företagare i Sverige. Det är ni företagare som kan ge oss de rätta svaren, detta så vi tillsammans kan fortsätta arbetet med att förbättra och utveckla företagsklimatet i länet och i din kommun.

NYHETPublicerad: Vikten av ett bra företagsklimat

Vikten av ett bra företagsklimat

I nästan 20 år har Svenskt Näringsliv mätt, utvärderat och förklarat vikten av ett bra företagsklimat. Under dessa år har företagsklimatet i Sveriges kommuner blivit allt bättre. Vi har sett kommuner som har lyckats vända resultat som verkat hopplösa.

NYHETPublicerad: Förbättra företagsklimatet i din kommun nu!

Förbättra företagsklimatet i din kommun nu!

I januari skickades årets enkät om det lokala företagsklimatet ut till cirka 60 000 företagare i Sverige. Det är ni företagare som kan ge oss de rätta svaren, detta så vi tillsammans kan fortsätta arbetet med att förbättra och utveckla företagsklimatet i länet och i din kommun.

NYHETPublicerad: Mark och Lerum deltar i utvecklingsprogram för att stärka företagsklimatet

Mark och Lerum deltar i utvecklingsprogram för att stärka företagsklimatet

Mark och Lerum är två av ett fåtal utvalda kommuner som under 2020 deltar i Svenskt Näringslivs utvecklingsprogram. Programmet vars syfte är att förbättra det lokala företagsklimatet genom att utveckla arbetet kring ledarskap, kommunikation och digitalisering.

NYHETPublicerad: Hans biltvätt inspekteras en gång om året – trots flera kontrollater

Hans biltvätt inspekteras en gång om året – trots flera kontrollavgifter

Många kommuner tar betalt i förskott för tillsyn och inspektioner, i stället för att tillämpa efterhandsdebitering. Sven-Olof Gudmundsson som driver en Circle K-mack i Halmstad har flera gånger fått betala för fler inspektionsbesök än vad kommunen har utfört. ”Jag tycker att kommunen inte ska debitera för mer jobb än vad de faktiskt gör”, säger han.

NYHETPublicerad: Teknisk innovation för en levande landsbygd

Teknisk innovation för en levande landsbygd

Rikard Ohlin är ICA-handlaren och entreprenören med många bollar i luften. Butiken han driver tillsammans med sin personal tar nu nästa steg i utvecklingen och under en testperiod erbjuder man dramatiskt förbättrade öppettider. 

NYHETPublicerad: Alla elever borde få möjlighet att driva UF-företag

Alla elever borde få möjlighet att driva UF-företag

Skola och näringsliv behöver fler arenor för möten och dialog för att kunna stärka och utveckla samarbetet. Det vittnar inte minst lärare och unga entreprenörer om. Tillfällen som frukostträffar stärker de ungas entreprenörskap.

NYHETPublicerad: ”Maskinförare är ett framtidsjobb”

”Maskinförare är ett framtidsjobb”

Diskussioner hur branschen ska locka till sig framtidens maskinförare stod på agendan när ME-skolan och Ahlsell anordnade seminariet Framtidens Maskinförare. Enligt Bransch- och arbetsgivarorganisationen Maskinentreprenörerna (ME) är tillgången på kvalificerade maskinförare branschens viktigaste framtidsfråga.

NYHETPublicerad: Ny strategi ska lyfta företagsklimatet i Vilhelmina

Ny strategi ska lyfta företagsklimatet i Vilhelmina

Som en liten kommun med två djupa fjälldalar har Vilhelmina kommun extra utmaningar för sitt företagsklimat. Kommunstyrelsens ordförande Annika Andersson (C) och utvecklingschef Ulrica Burman har nyligen genomfört en dialogrunda om den nya näringslivsstrategin bland kommunens företagare.

NYHETPublicerad: Snickeriföretag efterlyser standard för miljöbedömningar

Snickeriföretag efterlyser standard för miljöbedömningar

Omsorg om människa och miljö har ända sedan starten för 22 år sedan varit en viktig ledstjärna för Dala Ledstång och Snickeri. Därför är det ett hårt slag för delägaren Anna-Karin Tyskhagen, när hon numera förlorar affärer på grund av att företaget inte mäktar med att få verksamheten godkänd enligt branschens alla olika miljöbedömningar.

NYHETPublicerad: En pusselbit för en ljusare framtid

En pusselbit för en ljusare framtid

Vill vi utveckla företagandet så måste grunden läggas redan i skolan och här kan Ung Företagsamhet spela en viktig roll.

1 2 3 4 5 6 7