Nyhetsarkiv

Sök bland de senaste nyheterna som publicerats på svensktnaringsliv.se. Du kan filtrera på publiceringsår, ämnesområde och person som skrivit nyheten. För närvarande visas endast de 500 senaste nyheterna. För att söka fram äldre nyheter hänvisas till sökrutan i toppen på sajten.

Visar 1 - 20 av 7783
NYHETPublicerad: Tvärnit för industrin ger inget utrymme i avtalsrörelsen

Tvärnit för industrin ger inget utrymme i avtalsrörelsen

Avtalsrörelsen 2020 närmar sig och kan bli en rysare för svensk industri. Per Hidesten, vd, Industriarbetsgivarna, Anna Hedensjö Johansson, Svenskt Näringslivs regionchef i Västernorrland och Per Braconier, projektledare, Svenskt Näringsliv, bjöd tillsammans in till ett lunchseminarium om avtalsrörelsen 2020.

NYHETPublicerad: Brexitavtal klart mellan EU och britterna

Brexitavtal klart mellan EU och britterna

En uppgörelse om brexit har nåtts mellan EU och Storbritanniens regering, uppger EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker. Svenskt Näringsliv välkomnar beskedet.

NYHETPublicerad: Rapport: Företagen är Sveriges största utbildningsaktör för vuxna

Rapport: Företagen är Sveriges största utbildningsaktör för vuxna

Företagen är Sveriges största utbildningsaktör för vuxna. Det visar en ny rapport från Svenskt Näringsliv. ”Företagen är inte bara välfärdsskapare utan också stora utbildningsaktörer”, säger Patrik Karlsson, arbetsmarknadsexpert.

NYHETPublicerad: UD: Ha koll på Kina för att förstå framtidens arbetsmarknad

UD: Ha koll på Kina för att förstå framtidens arbetsmarknad

Blicka utanför landets gränser för att förstå hur framtidens arbetsmarknad utvecklas. Kina är ett av de länder som vi bör hålla extra koll på, hävdar Hans-Christian Hagman, analyschef på Utrikesdepartementet.

NYHETPublicerad: Skånska företagares förväntningar om framtiden svalnar

Skånska företagares förväntningar om framtiden svalnar

Svenskt Näringslivs företagarpanel för tredje kvartalet 2019 visar att svenska företags förväntningar om framtida produktion/försäljning, investeringar och sysselsättning fortsätter att minska. Företagen i Skåne är inget undantag och det är till och med så att de är mer pessimistiska i sina bedömningar av konjunkturen jämfört med snittet för riket.  

NYHETPublicerad: Handelssamtal i fokus på EU-klubben

Handelssamtal i fokus på EU-klubben

Inom EU-klubbens ramar träffas svenska företagsföreträdare i Bryssel. Vid senaste mötet var företagaren och Europaparlamentarikern Jörgen Warborn (M) gäst.

NYHETPublicerad: Karlskronaföretagare: ”Låt företagen bidra”

Karlskronaföretagare: ”Låt företagen bidra”

Använd företagens kompetenser i försörjningsutvecklingen och öka kommunernas attraktivitet. Det var ett av budskapen från företagen på dialogmötet om det lokala företagsklimatet i Karlskrona nyligen.

NYHETPublicerad: ”Prao är jätteviktigt”

”Prao är jätteviktigt”

Sedan en tid är prao återigen obligatoriskt i högstadiet. Det innebär en utmaning för både skolor och företag i Södermanland, men de många fördelarna överväger. "Prao är jätteviktigt! Jag ser det dels som vår skyldighet att ta emot men även som en marknadsföring av oss som arbetsgivare och en chans att prova framtida arbetskraft", säger Marie Svensson på Tjeders Industri i Malmköping.

NYHETPublicerad: Fortfarande utmaning att driva friskola

Fortfarande utmaning att driva friskola

Böle byskola i Östersunds kommun har varit friskola i 16 år. Skolan är känd för att bedriva verksamhet med hög kvalitet. Rektor Eva-Märet Nordenberg vittnar dock om ständiga svårigheter då de fortfarande inte får samma förutsättningar som kommunala skolor.

NYHETPublicerad: Stort behov av ägarskiften i Västmanland

Stort behov av ägarskiften i Västmanland

Svenska företagare blir allt äldre och i dagsläget är en femtedel av Sveriges företagsamma personer över 64 år. Stora värden i form av företag, arbetstillfällen och skatteintäkter står på spel när företagarna ska genomföra generationsskiften. Anders Ydstedt, Svenskt Näringslivs expert på ägarfrågor, vet vad som krävs för ett lyckat ägarskifte.

NYHETPublicerad: De sista avgörande timmarna i brexitförhandlingarna

De sista avgörande timmarna i brexitförhandlingarna

Den senaste veckan har samtalen mellan Storbritannien och EU intensifierats och förhandlingarna mellan de båda sidornas diplomater är nu inne på sina sista dygn inför torsdagens toppmöte.

NYHETPublicerad: Entreprenören som vill se andra människor växa

Entreprenören som vill se andra människor växa

Att bygga upp företag, identifiera sina medarbetares styrkor och bjuda in till delägarskap för att sedan själv backa. Det är en väg som genom åren varit idén för Erik Fahlgren, ägare av Teamx i Skellefteå.

NYHETPublicerad: Högt tryck på Bivaxfabriken UF

Högt tryck på Bivaxfabriken UF

Albin Ljudén och Victor Olsmats går båda sista året på Lundellska Skolan i Uppsala. I höst driver de som valfri gymnasiekurs företaget Bivaxfabriken UF och vid terminsstarten var de redan i full gång med försäljningen av klimatsmarta bivaxdukar. De har höga målsättningar för sitt UF-år, samtidigt som de ser kursen som en chans att få med sig praktiska kunskaper kring företagande. "Drömmen är såklart att komma till SM i UF-företagande".

NYHETPublicerad: Så håller du schyssta lönesamtal

Så håller du schyssta lönesamtal

Ett aktivt ledarskap, transparens och kommunikation är nyckelfaktorer för att lyckas med individuella löner. Det diskuterades på årets Lönebildningsdag som återigen slog rekord med nästan 400 anmälda deltagare.

NYHETPublicerad: Flyttade hundra mil för att driva ICA i Överkalix

Flyttade hundra mil för att driva ICA i Överkalix

Att våga lita på magkänslan kan ibland vara skrämmande. Framför allt om den innebär att lämna tryggheten i Tyresö och flytta hundra mil till ett hus man aldrig sett. Men paret Lindblad ångrar inte beslutet att flytta till Överkalix för att driva det lilla samhällets ICA-butik.

NYHETPublicerad: Prao - första mötet med arbetslivet

Prao - första mötet med arbetslivet

Sedan en tid är prao återigen obligatoriskt i högstadiet. Det innebär en utmaning för både skolor och företag i Örebroregionen, men de många fördelarna överväger. "Obligatorisk prao är bra eftersom alla elever får chansen att se hur olika delar av arbetslivet fungerar", säger Karin Rebas, skolpolitisk expert på Svenskt Näringsliv.

NYHETPublicerad: Spelet mellan politiker och företagare allt mer komplext och rörligt

Spelet mellan politiker och företagare allt mer komplext och rörligt

Arbetsgivardagen i Sundsvall 2019 kryddades med en inspirerad föreläsning av Svenska Dagbladets politiska chefredaktör Tove Lifvendahl. Företagarna på plats fick höra hennes tankar om spelet mellan politiker, företagare och väljare. "Det är ett spel som blir allt mer komplext och rörligt. Var beredda på att många vill använda er för sina syften och se till att reflektera över er egen roll", var två av hennes råd.

NYHETPublicerad: Ett väldigt litet ljus längst in i tunneln kring Brexit

Ett väldigt litet ljus längst in i tunneln kring Brexit

EU-kommissionen lät under fredagseftermiddagen hälsa att man ännu inte nått någon uppgörelse med Storbritannien men att man nu intensifierar förhandlingarna.

NYHETPublicerad: Någonstans mellan engagemang och krångliga regelverk

Någonstans mellan engagemang och krångliga regelverk

Under mina snart sex veckor på Svenskt Näringsliv har jag redan hunnit komma i kontakt med det driv och engagemang som finns bland våra medlemsföretag. Men jag har också hunnit höra berättelser från vardagen - en vardag bitvis fylld av myndighetskontakter, krångliga och oförutsägbara regler och dyra avgifter. Mitt eget engagemang för näringslivsfrågor är som mest påtagligt just där, någonstans mellan entreprenöriellt driv och krångliga regelverk.

NYHETPublicerad: Vi kan inte bara gnälla på ungdomarna

Vi kan inte bara gnälla på ungdomarna

Sedan en tid är prao återigen obligatoriskt i högstadiet. Det innebär en utmaning för både skolor och företag i Uppsalaregionen, men de många fördelarna överväger. "Prao är suveränt. Det är det enda sättet vi kan få ungdomar att förstå vad det handlar om. Vi kan inte bara gnälla på ungdomarna att de saknar förståelse och erfarenhet om inte vi företagare drar vårt strå till stacken och erbjuder dem det", säger Michael Prising som driver Feskarn i Uppsala.

1 2 3 4 5 6 7