Nyhetsarkiv

Sök bland de senaste nyheterna som publicerats på svensktnaringsliv.se. Du kan filtrera på publiceringsår, ämnesområde och person som skrivit nyheten. För närvarande visas endast de 500 senaste nyheterna. För att söka fram äldre nyheter hänvisas till sökrutan i toppen på sajten.

Visar 1 - 20 av 7372
NYHETPublicerad: Arbetskraftsinvandring nyckel till kompetensbristen

Arbetskraftsinvandring nyckel till kompetensbristen

Svenska företag har ett stort behov av arbetskraftsinvandring för att säkra kompetensförsörjningen, och att den möjligheten kvarstår även framöver är avgörande för många företags fortsatta överlevnad. Det säger Amelie Berg, expert på arbetsgivarfrågor på Svenskt Näringsliv.

NYHETPublicerad:

Företagare bekräftar: Ökad investeringsvilja med lägre skatt

En studie från tyska IFO-institutet visar att Sveriges BNP skulle öka med 3,1 procent och sysselsättningen med motsvarande ca 35 000 personer om skatten på kapitalinkomst sänks från 30 till 20 procent.

NYHETPublicerad: Målen inför avtalsrörelsen 2020 klubbade

Målen inför avtalsrörelsen 2020 klubbade

De privata arbetsgivarnas mål i nästa års avtalsrörelse är lönenivåer, flexibilitet och långsiktighet som värnar konkurrenskraften.

NYHETPublicerad: Dags att säga adjö till Extratjänster

Dags att säga adjö till Extratjänster

I takt med att Arbetsförmedlingen förändras har en debatt om myndighetens budgetanslag blossat upp i Västra Götaland. Kritiker påstår att ”staten närmast har abdikerat” och att det saknas pengar i arbetsmarknadspolitiken. Det är missvisande. Det finns pengar, men det handlar om att prioritera rätt. En uppenbar kandidat att avskaffas redan i höst är ineffektiva ”Extratjänster”.

NYHETPublicerad: Så ser Hunt och Johnson på Brexit 

Så ser Hunt och Johnson på Brexit 

11 kandidater ställde upp till partiledare för det konservativa partiet i Storbritannien, nu återstår bara den tidigare utrikesministern Boris Johnson och hans efterträdare Jeremy Hunt.

NYHETPublicerad: Parterna bildar gemensamt bolag för försäkringsinformation

Parterna bildar gemensamt bolag för försäkringsinformation

Svenskt Näringsliv, LO och PTK bildar ett gemensamt bolag som ska samla och utveckla informationen till arbetare, tjänstemän och arbetsgivare om kollektivavtalade försäkringar och pensioner. Verksamheten ska vara igång senast 1 januari 2021.

NYHETPublicerad: Telekomjätte lockar ingenjörer med trendig lönemodell

Telekomjätte lockar ingenjörer med trendig lönemodell

Från lokal till global lönebildning för 100 000 anställda spridda över hela världen. För fem år sedan lade telekomjätten Ericsson om hela sin löneprocess för att öka attraktiviteten, enligt Sverker Walldal på Ericsson.

NYHETPublicerad: Höstens lönebildningsdag löser hr-utmaningar

Höstens lönebildningsdag löser hr-utmaningar

Den 9 oktober är det för femte året i rad dags för Lönebildningsdagen i Stockholm. Konferensens rubrik är Bang for the buck – 5 utmaningar och 6,5 lösningar, och den här gången får hr-rollen extra uppmärksamhet.

NYHETPublicerad: Rapport: Sverige tjänar miljarder på arbetskraftsinvandring

Rapport: Sverige tjänar miljarder på arbetskraftsinvandring

Arbetskraftsinvandringen ökade rekordstort under 2018 och bidrog med 34 miljarder till BNP och 12 miljarder i skatteintäkter, visar en ny rapport.

NYHETPublicerad: Ny SME-ordförande styr sin egen väg

Ny SME-ordförande styr sin egen väg

Svenne Gudmundsson bestämde sig tidigt för att bli egenföretagare. Idag står han i spetsen för SME-kommittén. Idéerna är många: lyssna mer på gräsrötterna och punktmarkera politiker är ett par exempel.

NYHETPublicerad: HallandsHamnar viktig hubb för svensk konkurrenskraft

HallandsHamnar viktig hubb för svensk konkurrenskraft

Sveriges hamnar är oerhört viktiga för utrikeshandeln. Över 90 procent av vår import och export går via en svensk hamn. ”Vi är tillväxtmotorn i regionen och en plats där bil, båt och järnväg möts. Det skapar stora möjligheter för tillväxt och varje fartyg är lastat med arbetstillfällen. För framtiden vill vi minska beroendet av konjunkturen genom att skriva långsiktiga avtal kopplat till investeringar”, säger Björn Alvengrip, VD på HallandsHamnar.

NYHETPublicerad: Signe Skogstjärna siktar på att bli världens bästa guldsmed

Signe Skogstjärna siktar på att bli världens bästa guldsmed

I augusti i år tävlar det svenska yrkeslandslaget i yrkes-VM i Kazan, Ryssland. Under 5 dagar ska deltagare från 70 länder tävla i 50 yrken. Av de 1200 tävlande är 28 från Sverige, och tre av dem är i sin tur från Östergötland. En av dem är Signe Skogstjärna, guldsmed och juvelerare från Motala.

NYHETPublicerad: Konditoriägare önskar lägre arbetsgivarater – för alla

Konditoriägare önskar lägre arbetsgivaravgifter – för alla

Snart har ett år av den nya mandatperioden gått, vilket innebär nya förutsättningar för näringslivet. Vilka förväntningar har Fredrik Olsson, VD Bernts Konditori, som företagare på denna mandatperiod? Vilka näringspolitiska åtgärder kan vi vänta oss?

NYHETPublicerad: Landets bästa myndighetskommuner – så tycker företagarna 

Landets bästa myndighetskommuner – så tycker företagarna 

Tillstånd, tillsyn, bygglov och tillgången till mark och lokaler. Kommuner hanterar frågor som påverkar företagandet på många sätt. Se vilket betyg det lokala näringslivet ger myndighetsutövningen i sin hemkommun.

NYHETPublicerad: Brett stöd för förslag om sänkt kapitalinkomstskatt

Brett stöd för förslag om sänkt kapitalinkomstskatt

Varannan svensk anser att sänkt skatt på kapitalinkomster får positiva effekter. Färska beräkningar från tyska IFO-institutet visar att privata investeringar ökar med över sex procent om kapitalskatten sänks, enligt ett förslag från Svenskt Näringsliv.

NYHETPublicerad: Sund konkurrens förbättrar företagsklimatet

Sund konkurrens förbättrar företagsklimatet

För att klara samhällsutmaningarna behöver vi undvika situationer där det offentliga Sverige och näringslivet hamnar i ett motsatsförhållande. Norrbottens kommuner behöver se över sin osunda konkurrens, skriver Hans Andersson, regionchef på Svenskt Näringsliv i Norrbotten.

NYHETPublicerad: Försiktig satsning gav god lönsamhet

Försiktig satsning gav god lönsamhet

Nya produkter och samarbeten har hjälpt Grådö Mejeri att ta sig vidare efter den stora Milkokrisen. Snart går mejeriet för full kapacitet och kan behöva nyanställa.
"Vi har svårt att hitta utbildad personal", säger mejerichefen Staffan Eklöv.

NYHETPublicerad: Konkurrens på lika villkor för offentliga och privata företag

Konkurrens på lika villkor för offentliga och privata företag

Hur undviks osund konkurrens av offentliga aktörer? Det är temat med olika infallsvinklar för två C-uppsatser skrivna av tre studenter vid förvaltnings- och ekonomiprogrammet på Mittuniversitet i Östersund. Gabriel Matloub och Petra Åhsell har riktat in sig på frågan hur man gör offentliga upphandlingar mer tillgängliga för små och medelstora företag. Felicia Dalborg har i sin uppsats skrivit om problemet när offentliga företag slår undan benen för de privata företagen verksamma på samma marknad.

NYHETPublicerad: ”Infrastrukturen är vårt största problem”

”Infrastrukturen är vårt största problem”

Utbyggd infrastruktur med bättre tågförbindelser och en hubb till Europa. Det är exempel på vad företagen listar som viktiga förutsättningar för att klara säkra kompetensförsörjningen.

NYHETPublicerad: Emax Sverige 2019 tar Andreas och Sixten till Kenya

Emax Sverige 2019 tar Andreas och Sixten till Kenya

Emax Sverige 2019 är nu avklarat, unga entreprenörer från hela Sverige har under intensiva dagar varit på plats på Chalmers i Göteborg för att få ta del av inspirerande möten, tävlingar och föreläsningar. Deltagarna har tävlat i olika lagkonstellationer och har därmed samlat poäng i lag och individuellt. Två av de som stod högst upp på prispallen kommer från Örebro Län.

1 2 3 4 5 6 7