Nyhetsarkiv

Sök bland de senaste nyheterna som publicerats på svensktnaringsliv.se. Du kan filtrera på publiceringsår, ämnesområde och person som skrivit nyheten. För närvarande visas endast de 500 senaste nyheterna. För att söka fram äldre nyheter hänvisas till sökrutan i toppen på sajten.

Visar 1 - 20 av 7985
NYHETPublicerad: Stockholm öppnar för serviceinriktad myndighetsutövning

Stockholm öppnar för serviceinriktad myndighetsutövning

Svenskt Näringsliv och Visita tog med Stockholms stads socialborgarråd Jan Jönsson (L) till Niklas Ahlbom som driver Restaurang Himlen. En givande dag som gav en god inblick i hur olika regler lägger en tung administrativ börda på företagaren och att kommuner och myndigheter behöver ha en serviceinriktad inställning när tillsyn utövas.

NYHETPublicerad: Nytt trepartsavtal ska lyfta fordonsprogrammet på Bråvallagymnasiet

Nytt trepartsavtal ska lyfta fordonsprogrammet på Bråvallagymnasiet

För att kvalitetssäkra utbildningen på transport- och fordonsprogrammet på Bråvallagymnasiet har skolan ingått i trepartsavtal med Volvo och Tage Rejmes Bil i Norrköping AB. Avtalet innebär att eleverna får stor praktisk kunskap och möjlighet att arbeta med den senaste tekniken inom branschen.

NYHETPublicerad: Bräckes miljöchef vill fortsätta ta betalt i förskott

Bräckes miljöchef vill fortsätta ta betalt i förskott

Debitering efter utfört tillsynsarbete. Det är ett förslag som ligger under diskussion hos Livsmedelsverket. "Om valfrihet för kommuner ingår i det nya regelverk som kommer beslutas så är vi tveksamma inför att tillämpa modellen för efterhandsdebitering", säger miljöchef Tomas Jonsson.

NYHETPublicerad: EPIC ökar tillgången på teknisk kompetens

EPIC ökar tillgången på teknisk kompetens

Hösten 2018, tio år efter starten, kunde teknikföretagens intresseförening Gotech i Växjö få ett kvitto på att satsningen nått ett viktigt etappmål. År 2008 hade industritekniska programmet på Kungsmadskolan i Växjö inga sökande. Hösten 2019 hade man 19 som sökte programmet i första hand och ytterligare 18 som hade det som andrahandsval.

NYHETPublicerad: Jacke: ”Energipolitiken kräver bred politisk uppslutning”

Jacke: ”Energipolitiken kräver bred politisk uppslutning”

Klimatomställningen ställer nya krav på energipolitiken som behöver utvecklas för att möta framtida behov, enligt vd Jan-Olof Jacke. ”Vi ser att det kommer att behövas en bred politisk uppslutning kring dessa frågor.”

NYHETPublicerad: Schaktsam - ett halländskt gasellföretag

Schaktsam - ett halländskt gasellföretag

Under november månad presenterade Dagens Industri årets gasellföretag; alltså de företag som med ökad omsättning och god ekonomi får pris för årets snabbast växande och mest framgångsrika företag. Schaktsam från Kungsbacka är ett av dem.

NYHETPublicerad: Gruvchefen tänker nytt – vill rekrytera utanför boxen och anställa språklärare

Gruvchefen tänker nytt – vill rekrytera utanför boxen och anställa språklärare

Från konkurs till framtidstro – Kaunisvaara-gruvan i Pajala producerar åter för fullt. Ny affärsmodell och gynnsammare malmpriser ger luft åt gruvbolaget Kaunis Iron som nyanställer i hög takt. Platschef Åsa Allan berättar att bolaget planerar ett annorlunda projekt för kompetensförsörjning.

NYHETPublicerad: Där integration och kompetensutveckling går hand i hand

Där integration och kompetensutveckling går hand i hand

Kristina Christofferson, Hotelldirektör på Nääs Fabriker Hotell och Restaurang hade flertalet nyanlända som arbetade i restaurangen och på hotellet under hösten 2018. Kristina ville göra mer och såg också stor utvecklingspotential hos sina medarbetare.

NYHETPublicerad: Bättre inköpskontroll kan rädda kommunalt underskott

Bättre inköpskontroll kan rädda kommunalt underskott

När Svenskt Näringsliv, Sveriges Byggindustrier, Installatörsföretagen och Maskinentreprenörerna bjöd in till Samhällsbyggardagen med fokus på offentliga upphandlingar så var intresset stort och 75 personer från en mängd olika branscher och verksamheter deltog.

NYHETPublicerad: Skellefteå gasar med batterilyftet – men hur går det med företagsklimatet

Skellefteå gasar med batterilyftet – men hur går det med företagsklimatet

Företagen går bra, arbetslösheten är låg och snart öppnar Northvolts omtalade batterifabrik. Ändå backar Skellefteå kommun 42 placeringar i rankingen av företagsklimat. Ett påbörjat arbete för förbättrad konkurrens och nya upphandlingsrutiner ska vända trenden, hoppas näringslivschef Bengt Ivansson.

NYHETPublicerad: EU-kommissionen måste prioritera företagen för att nå klimatmålen

EU-kommissionen måste prioritera företagen för att nå klimatmålen

Den nya EU-kommissionen under Ursula von der Leyen tillträder den 1 december. Von der Leyens målsättning är att Europa ska bli världens första klimatneutrala kontinent och lägger därför mycket kraft vid sitt initiativ ”en europeisk grön giv”. Här är det viktigt att det bästa inte blir det godas fiende och att kommissionen i sina ambitioner samtidigt inte skadar de europeiska företagens konkurrenskraft. Klimatet är en global fråga som kräver globala lösningar. EU kan självklart gå före i klimatarbetet på många sätt, men inte genom att påföra betydligt hårdare krav på det europeiska näringslivet än vad konkurrentländer har. Det skriver Sofia Sjöström och Anders Edholm, Svenskt Näringsliv, i denna debatt.

NYHETPublicerad: Svårt för småföretagare att få lån i banken

Svårt för småföretagare att få lån i banken

Trots dagens låga räntepolitik har det blivit allt svårare för företag att ta lån. Det slår särskilt hårt mot industrin och handeln och i förlängningen hela Sveriges ekonomi, visar en rapport från Svenskt Näringsliv.

NYHETPublicerad: Las-förhandlingar: Dahl beklagar fackligt avhopp

Las-förhandlingar: Dahl beklagar fackligt avhopp

Kommunal och fyra andra fackförbund lämnar förhandlingarna om anställningsskydd och omställning. Mattias Dahl, vice vd, beklagar att några LO-förbund hoppar av och understryker att ambitionen är att driva förhandlingarna i hamn med PTK och LO.

NYHETPublicerad: Svensk e-identitet ”ser till att du är du”

Svensk e-identitet ”ser till att du är du”

I SVT:s gamla lokaler på Svartbäcksgatan huserar IT-företaget Svensk e-identitet. Företaget grundades för tio år sedan efter att matchningstjänsten Connect fört tre Uppsalaentreprenörer samman; Mikael Westöö, Jörgen Hellgren och Patrik Sandberg hade på var sitt håll fått upp ögonen för nya behov och en ny bransch.

NYHETPublicerad: Sjukskrivna medarbetare och läkarintyg – vad gäller egentligen?

Sjukskrivna medarbetare och läkarintyg – vad gäller egentligen?

I detta webbinar tillsammans med Catharina Bäck, socialförsäkringsexpert på Svenskt Näringsliv och Alija Dizdarevic, samverkansansvarig på Försäkringskassan får du svar på några av frågorna som uppstår i samband med sjukskrivna medarbetere och de sjukintyg som ligger till grund för sjukskrivningen.

NYHETPublicerad: Klimatet - en fråga om konkurrenskraft

Klimatet - en fråga om konkurrenskraft

Sverige behöver aktivt arbeta för ett gott näringslivsklimat och en stark konkurrenskraft. Med starka och framgångsrika svenska företag ökar vår möjlighet att uppnå klimatmålen väsentligt.

NYHETPublicerad: Arbetsgivarfokus lockade 110 företag till Malmö

Arbetsgivarfokus lockade 110 företag till Malmö

Den 25 november bjöd Svenskt Näringsliv in skånska arbetsgivare till en eftermiddag fullspäckad med föreläsningar och erfarenhetsutbyten. Arrangemanget lockade över 100 deltagare från olika företag. 

NYHETPublicerad: Viktiga samtal under Företagardagen

Viktiga samtal under Företagardagen

I slutet av november genomfördes Företagardagen i Stockholm där företagare från hela landet samlades och fick möjlighet att diskutera viktiga företagarfrågor med riksdagsledamöter och lyssna på föredrag om näringslivets framtid.

NYHETPublicerad: Nu kan företagare utmana Bräcke kommun

Nu kan företagare utmana Bräcke kommun

Bräcke kommun inför utmaningsrätt som en del i arbetet för att stimulera företagandet i kommunen. Utmaningsrätt innebär att en entreprenör kan utmana kommunen att bedriva kommunal verksamhet på ett bättre sätt, både utifrån kostnader och kvalitet.

NYHETPublicerad: Ingen ljusning att vänta i konjunkturen

Ingen ljusning att vänta i konjunkturen

"Världsekonomin mattas av och läget för svensk ekonomi är oroande. Ett problem är den snabba befolkningsökningen och ett alldeles för svagt bostadsbyggande". Det sa nationalekonomen Göran Grahn från Svenskt Näringsliv när han besökte Sundsvall för ett lunchmöte med tema konjunktur.

1 2 3 4 5 6 7