Nyhetsarkiv

Sök bland de senaste nyheterna som publicerats på svensktnaringsliv.se. Du kan filtrera på publiceringsår, ämnesområde och person som skrivit nyheten. För närvarande visas endast de 500 senaste nyheterna. För att söka fram äldre nyheter hänvisas till sökrutan i toppen på sajten.

Visar 1 - 20 av 7543
NYHETPublicerad: Fortsatt skakigt i Storbritannien

Fortsatt skakigt i Storbritannien

Med knappt en månad kvar till europaparlamentsval ser det mörkt ut för Theresa Mays planer att lämna EU under våren.

NYHETPublicerad: Går näringslivet bra, utvecklas kommunen också bra

Går näringslivet bra, utvecklas kommunen också bra

Efter valet är det många politiker som är nya på sina jobb. Därför har vi gett oss ut för att träffa, samtala, lyssna och föra dialog med dem som styr i kommunerna nu. Bengt Germundsson (kd) i Markaryd är inte ny på jobbet, men vi har ändå samtalat med honom om hur han ser på företagsklimatet och näringslivet i hans kommun.

NYHETPublicerad: Varför ska Sverige alltid vara bäst i klassen?

Varför ska Sverige alltid vara bäst i klassen?

Det kallas ”gold-plating”. Det låter väl egentligen som ett ganska trevligt ord; gold-plating – att förgylla. Men det handlar om något helt annat. Det handlar om olika nationers sätt att vara överambitiösa och ineffektiva vid implementeringen av EU-lagstiftning.

NYHETPublicerad: Tomma platser på gymnasieprogram som ger jobb

Tomma platser på gymnasieprogram som ger jobb

I dagarna har länets drygt 3 000 niondeklassare fått sina preliminära antagningsbesked till gymnasiet. Svenskt Näringsliv har granskat söktrycket i den preliminära gymnasieantagningen. Granskningen visar att det finns lediga platser på utbildningar, trots att elever som går där har en ljus arbetsmarknad.

NYHETPublicerad: Kvinnor väljer bort teknikutbildning trots starkt intresse

Kvinnor väljer bort teknikutbildning trots starkt intresse

Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademiens praktikprogram Tekniksprånget har undersökt över 10 000 ungdomars attityder till högre studier. Resultaten visar att unga kvinnor, trots ett initialt teknikintresse, tvekar att välja högre teknisk utbildning – om de inte först får veta vad utbildningen kan leda till genom exempelvis praktik.

NYHETPublicerad:

Gymnasierapporten 2019 - attityder, antal och etablering

I en ny rapport redovisar Svenskt Näringsliv statistik och data från Statistiska centralbyrån, Skolverket och Ungdomsbarometern. För att öka förståelsen om gymnasieskolan är det viktigt att förbättra kunskapen om eleverna som går i den.

NYHETPublicerad: "Minska regelkrånglet i besöksnäringen"

"Minska regelkrånglet i besöksnäringen"

Myndigheternas stora regelbörda är en belastning för företag inom besöksnäringen. Sarah Larsson anläggningschef på Mora Parken vill se förenklingar för branschen. "Det känns som att arbetslagstiftningen är anpassad för kontorsjobb och inte för oss som behöver mer flexibilitet"

NYHETPublicerad: Svenska folket stödjer inte pilotstrejken

Svenska folket stödjer inte pilotstrejken

SAS-piloterna gör fel som strejkar, anser mer än varannan svensk. Det visar en undersökning som Sifo har gjort på uppdrag av Arbetsmarknadsnytt.

NYHETPublicerad: Hallå där, Roza Kizil!

Hallå där, Roza Kizil!

Vi välkomnar Roza Kizil som studentmedarbetare till Svenskt Näringslivs regionkontor i Stockholms län.

NYHETPublicerad: Det är inte mätningen utan vägen som är mödan värd

Det är inte mätningen utan vägen som är mödan värd

Att bygga ett samhälle starkt och tryggt är nog målet för de flesta som engagerar sig politiskt. Att översätta den ambitionen i myndighetsutövningen blir ett naturligt steg i förverkligandet. En ytterligare ingrediens som krävs är de ekonomiska resurserna.

NYHETPublicerad: Hur ser en företagare ut?

Hur ser en företagare ut?

Hur ser den genomsnittlige företagaren i din kommun ut? Ålder, kön, inkomst, arbetade timmar och namn? Enligt Markus Svensson från Tillväxt & Tillsyn heter han Anders och driver ett småföretag, tjänar cirka 21 000 kr/mån och lägger ungefär 55 tim/vecka på jobbet.

NYHETPublicerad: Öka förståelsen för vem kunden är

Öka förståelsen för vem kunden är

Varför är det viktigt att veta vem företagaren är? Jo, för att öka förståelsen för vem kunden är och på så sätt kunna ge rätt service, bemötande och rådgivning.

NYHETPublicerad: Nyföretagandet ger nytt hopp till Övertorneå

Nyföretagandet ger nytt hopp till Övertorneå

Övertorneå har aldrig varit bland de 200 bästa av landets 290 kommuner i Svenskt Näringslivs årliga ranking av företagsklimatet som pågått under hela 2000-talet. Oftast har kommunen sladdat bland de 25 sämsta. Samtidigt rankas under 2018 nyföretagsamheten inom den bästa sjättedelen i landet. Den nye kommundirektören Peter Juntti har nu satt igång arbetet med att skapa ett bättre företagsklimat i kommunen. Fler företagsträffar och samverkan är vägen mot framtiden.

NYHETPublicerad: För smalt direktiv till Las-utredning

För smalt direktiv till Las-utredning

Regeringen har beslutat om direktiv till en utredning av Las, lagen om anställningsskydd. Svenskt Näringsliv anser att uppdraget är alldeles för begränsat.

NYHETPublicerad:

Ekologisk mjölkgård klassas som miljöfarlig

Ingrid och Henrik Sommar bedriver ett lantbruk i Rytterne, utanför Västerås. På Svånö gård har de sedan tre decennier en verksamhet innefattande såväl mjölkkor som växtodling och skogsbruk. När de övertog verksamheten var det en av många mjölkgårdar i området, men nu återstår blott tre i hela Västerås kommun.

NYHETPublicerad: Dubblerad omsättning hotas av personalbrist

Dubblerad omsättning hotas av personalbrist

Tamtron AB med huvudkontor i Karlstad är specialiserade och ledande inom vägning för den tunga industrin. Vid många tillfällen, exempelvis då LKAB väger sitt råmaterial vägs det tunga materialet på vågar producerade av Tamtron. Framöver ser VD Thomas Larsson en dubblerad omsättning, förutsatt att de lyckas hitta personal.

NYHETPublicerad: Dialog mellan kommun och näringsliv i fokus i Gislaved

Dialog mellan kommun och näringsliv i fokus i Gislaved

Ny mandatperiod innebär nya förutsättningar för näringslivet. Vi har pratat med Carina Johansson (C), ny på posten som kommunstyrelsens ordförande i Gislaved, och tagit del av hennes tankar om företagsklimatet.

NYHETPublicerad: "Viktigt att ta bort onödiga handelshinder"

"Viktigt att ta bort onödiga handelshinder"

Den 26 maj går Europaparlamentsvalet av stapeln. Svenskt Näringslivs vision är ett välmående och konkurrenskraftigt Europasamarbete. Det är avgörande för ett land som Sverige, där EU i allt större utsträckning kommit att bli hemmamarknaden. Hur skulle egentligen svenska företagare drabbas av ett utträde ur EU? Hur förbereder man sig på en brexit? Och, i vilken riktning borde EU gå? Vi har frågat företagare i Uppsalaregionen och så här svarade Magnus Sörenson, VD på Marine Jet Power i Uppsala.

NYHETPublicerad: Nya medarbetare på Sveriges Byggindustrier i Östersund

Nya medarbetare på Sveriges Byggindustrier i Östersund

Christin Andersson och Viktor Karlsson är nya medarbetare på Sveriges Byggindustrier i Jämtland-Härjedalen med kontor på Campus i Östersund. Efter 29 år i organisationen går Staffan Sjömark i pension och han ersätts av två nya medarbetare med två olika roller.

NYHETPublicerad: Efterlängtad dialog mellan högskolan och yrkeshögskolan

Efterlängtad dialog mellan högskolan och yrkeshögskolan

Idag presenterar Sveriges universitets- och högskoleförbund (SUHF) och Myndigheten för yrkeshögskolan en utredning där man lyfter ett antal förslag för att öka rörligheten mellan yrkeshögskolan och högskolan. Det är ett efterlängtat initiativ som välkomnas av näringslivet.

1 2 3 4 5 6 7