Nyhetsarkiv

Sök bland de senaste nyheterna som publicerats på svensktnaringsliv.se. Du kan filtrera på publiceringsår, ämnesområde och person som skrivit nyheten. För närvarande visas endast de 500 senaste nyheterna. För att söka fram äldre nyheter hänvisas till sökrutan i toppen på sajten.

Visar 1 - 20 av 7770
NYHETPublicerad:

Ny sajt ska locka unga till transportnäringen

Den som väljer gymnasieskolans fordons- och transportprogram eller sjöfartsutbildningen går en ljus framtid till mötes. Men trots detta väljer få ungdomar yrkesutbildningar idag. Det vill Transportföretagen ändra på.

NYHETPublicerad: Framtidens kompetensförsörjning kräver ny skolpolitik

Framtidens kompetensförsörjning kräver ny skolpolitik

I vårt arbete möter vi dagligen företagare som vittnar om svårigheten att hitta den kompetens som krävs för att företaget ska kunna utvecklas. Oavsett vilken kommun eller bransch vi besöker är den gemensamma uppfattningen tydlig; det är en tuff uppgift att hitta nya medarbetare med rätt kompetens.

NYHETPublicerad: När hålet i väggen blev en dörr föddes Butikskonsult

När hålet i väggen blev en dörr föddes Butikskonsult

Under början av 80-talet byggdes många traditionella kiosker om runt om i landet. Hållet i väggen ersattes av en dörr och kioskerna blev små butiker. Här såg Jan Jansson en affärsidé och Butikskonsult föddes. Nu har bolaget i Kumla 65 medarbetare som servar främst dagligvaruhandeln och servicehandeln med butiksinredningar.

NYHETPublicerad: Pessimistisk salva om LAS

Pessimistisk salva om LAS

En ineffektiv lag, som gräver djupa hål i kassan och hindrar utsatta grupper från att komma in på arbetsmarknaden. Företagsledare förmedlar bilden av LAS i en rapport från Ratio.

NYHETPublicerad: Stora skillnader i hur immaterialrättigheter används i Kronoberg

Stora skillnader i hur immaterialrättigheter används i Kronoberg

Patent- och registreringsverket har nyligen presenterat sin statistik för 2017. I denna statistik kan man bland annat se hur verksamheter i olika kommuner söker skydd för bland annat patent och varumärken. För Kronoberg kan konstateras att det är stora skillnader mellan olika kommuner i hur immaterialrättigheter används.

NYHETPublicerad: Kalmar är duktiga på att använda immaterialrättigheter

Kalmar är duktiga på att använda immaterialrättigheter

Patent- och registreringsverket har nyligen presenterat sin statistik för 2017. I Kalmar län sticker Kalmar ut i jämförelse med andra kommuner i länet. Särskilt tydligt blir detta när det gäller ansökningar om varumärken, även om det även märks när det gäller patent- och mönsterrättigheter.

NYHETPublicerad: Viljan att möta företagarna i deras vardag och lyfta deras verklighet

Viljan att möta företagarna i deras vardag och lyfta deras verklighet

Anna Hedberg har tjugo år bakom sig inom organisationen Företagarna. Nu är hon nyanställd hos Svenskt Näringsliv och utgår ifrån regionkontoret i Karlstad. Hon vill i sin nya tjänst ta med sig sina erfarenheter och utifrån detta bygga en stabil grund för att göra företagarnas röst hörd.

NYHETPublicerad: Bästa knepen för att påverka medarbetarens beteende 

Bästa knepen för att påverka medarbetarens beteende 

För att förändra medarbetarens beteende måste konsekvenserna vara tydliga, konstaterar Niklas Laninge, psykolog och expert på beteendedesign. Det gäller att arbetsgivaren tar reda på vad som motiverar den anställde.

NYHETPublicerad: Ring din arbetsgivarorganisation!

Ring din arbetsgivarorganisation!

Hur ska du som arbetsgivare agera om en medarbetare som behöver körkort förlorar det? Har du alltid ett ansvar att omplacera? Eller beror det på? Arbetsgivardagen i Umeå inleddes med en interaktiv övning där deltagarna fick vara med och tycka till om hur situationen skulle lösas. Slutsatsen av övningen, om du är osäker ring din arbetsgivarorganisation för råd.

NYHETPublicerad: Skåne är näst bäst på att söka patent

Skåne är näst bäst på att söka patent

Uppfinningsrika och nydanande företag är avgörande för att Sverige ska utvecklas. Skåne drar sitt strå till stacken. Här finns många innovativa företag, vilket gör att Skåne ligger tvåa på listan över från vilka län flest nationella patentansökningar görs.

NYHETPublicerad: Kraftig ökning av patentansökningar från Blekinge

Kraftig ökning av patentansökningar från Blekinge

Mellan 2016 och 2017 ökade antalet nationella patentansökningar från Blekinge, från 12 till 17. Det är en kraftig ökning. ”Förhoppningsvis visar detta på en positiv trend för innovationskraften i Blekinge. Det är positivt att det finns innovativa företag i hela Sverige”, säger Christina Wainikka, policyexpert för immaterialrätt på Svenskt Näringsliv.

NYHETPublicerad: Lönesättning ett nytt sätt att leda

Lönesättning ett nytt sätt att leda

Hur kan lönen användas för att forma beteenden och skapa attraktiva arbetsplatser med fokus på prestation och resultat? Det diskuterades under Lönebildningsdagen i Stockholm i september, som var mer välbesökt än någonsin.

NYHETPublicerad: Uniguides chefer vågar sätta noll i löneökning

Uniguides chefer vågar sätta noll i löneökning

Största vinsten med individuella löner är att det blir lättare att identifiera nya talanger. Det säger Anna-Lena Bohm, vd på Uniguide. Hennes råd till andra är att börja i liten skala och sedan bygga på.

NYHETPublicerad: Unga vill ha koppling till prestation

Unga vill ha koppling till prestation

Yngre generationer har en ny syn på arbete och lön. Balans i livet och rätt värderingar betyder minst lika mycket som lön vid valet av arbetsgivare. Det konstaterar Ulrik Hoffman, vd på Ungdomsbarometern.

NYHETPublicerad: ”Satsa krutet på uppföljning”

”Satsa krutet på uppföljning”

För att ändra lönesättningen och gå mot mer individuella löner måste transparensen genom hela löneprocessen öka. Det säger Ami Hemviken, expert inom kommunikation, retorik och ledarskap.

NYHETPublicerad: Brexit: Företagen uppmanas öka sina förberedelser

Brexit: Företagen uppmanas öka sina förberedelser

Brexitförhandlingarna kärvar. Svenska företag känner oro. Gör en grundlig riskanalys och en handlingsplan om effekterna kring tull, tillstånd och logistik, uppmanar Jens Hedström, chef för Brysselkontoret.

NYHETPublicerad: Personalliggare plågoris för seriösa företagare

Personalliggare plågoris för seriösa företagare

Tanken var att få bukt med svartarbete i branscher som hanterar stora mängder kontanter. Istället har personalliggare skapat rädsla att göra fel hos seriösa företagare.

NYHETPublicerad: What impact of the Social Pillar on EU prosperity?

What impact of the Social Pillar on EU prosperity?

The EU’s approach to social policy is currently changing. In November 2017, the European Pillar of Social Rights (the Social Pillar) was proclaimed as a visionary document setting up goals for an upward convergence in this area. In this year’s State of Union address, the president of the EU-commission Jean-Claude Juncker asserted that “It is time we turned the good intentions that we proclaimed at the Gothenburg Social Summit into law”. And, as a matter of fact, this process is well under way.

NYHETPublicerad: Åre Byggpro årets Gasell i Jämtland

Åre Byggpro årets Gasell i Jämtland

Byggföretaget Åre Byggpro har dubblat omsättningen tre år i rad och får av tidningen Dagens industri utmärkelsen årets Gasellföretag i Jämtland 2018. Stig Rikardsson har 17 anställda och han tackar dem för framgången.

NYHETPublicerad: Andra Gasellen på raken

Andra Gasellen på raken

Personalkollen AB är årets Gasellvinnare i Västerbotten 2018. Den minnesgode kanske känner igen sig. Det är faktiskt företagets andra raka Gaselltriumf i Västerbotten.

1 2 3 4 5 6 7