Dalarna

Ölandsgatan 6

Box 1958

791 19 Falun

Tel: 023-580 00

Teknikutveckling och entreprenörsanda bättre än kilometerskatt

KILOMETERSKATT "Jag skulle önska att politiker insåg att det är teknikutvecklingen, och inte straffskatter, som bäst räddar miljön. Den teknik vi arbetar med åt en kund just nu överträffar regeringens politiska styrmedel vad gäller miljöhänsyn och kortare vägtransporter", säger Ted Anderses som är vd för Dala Plåtteknik AB i Borlänge.

Camilla Carlgren Berg
Förstår inte politikerna?
Läs kommentaren »
Jonas Grenfeldt, Panang Kommunikation
Jobba för att leva eller leva för att jobba?
Läs kommentaren »
Malin Floridan, Skedvi Bröd
"Varför är företagandet lite fult i Sverige?"
Läs kommentaren »

Kunskap, information och inspiration förmedlades vid Arbetsgivardagen

ARBETSGIVARDAG Ett 100-tal företagare från både stora och små företag i Gävleborg och Dalarna deltog i årets Arbetsgivardag där ledorden var kunskap, information och inspiration. På agendan fanns 10 seminarier att välja mellan. "En bra dag", återkopplade många av deltagarna.

Rejäla lyft för Vansbro, Leksand och Avesta

FÖRETAGSKLIMAT Vansbro, Leksand och Avesta gör alla rejäla lyft i Svenskt Näringslivs nya ranking av företagsklimatet. Vansbro går från plats 94 till 68, Leksand från 175 till 105 och Avesta från 203 till 140. Alla tre kommuner har det uttalade målet att till nästa ranking bli ännu bättre. Allra bäst i Dalarna är Rättvik som avancerat 36 placeringar i jämförelse med förra året och nu ligger på plats 45.

Nu har Rättvik nått sitt tuffa mål

RANKING "När vi satte målet att Rättvik senast 2017 skulle finnas med bland de 50 bästa kommunerna i Svenskt Näringslivs ranking tyckte jag att det verkade tufft. Nu 2016 har vi nått hit! Det känns helt fantastiskt, men vi får inte slå oss till ro. Rättvik ska bibehålla och helst stärka sin position", säger kommunstyrelsens ordförande Annette Riesbeck (C).

Rejäla rankinglyft för flera dalakommuner

RANKING Flera av Dalarnas kommuner har anledning att vara glada och stolta idag, då Svenskt Näringsliv publicerar årets ranking av företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner. Rättvik når sitt mål om att hamna på topp-50-listan genom att klättra 36 placeringar och placera sig som kommun nummer 45 i Sverige. Leksand (105), Avesta (140) och Vansbro (68) gör också rejäla lyft och klättrar 70 respektive 63 och 26 placeringar. Även Gagnef, Falun, Smedjebacken och Orsa förbättrar sina placeringar, även om förändringarna är mindre och från lägre nivåer.

Kilometerskatten skrämmer industrin ur Sverige

KILOMETERSKATT "Vi arbetar hårt för att göra våra tillverkning så miljövänlig som möjligt. Men när vi förlorar våra kunder till Sydostasien och Kina så går tillverkningen i stället till fabriker som ofta inte bryr sig om miljön överhuvudtaget. Kilometerskatten riskerar alltså att få en miljöförstörande effekt i stället för tvärtom", säger David Pagels, vd på Dellner Couplers i Falun.

Engagerad hotellägare vill lyfta småföretagen

PROFILEN Trots att hotellnäringen är en inkörsport till arbetslivet för många ungdomar görs för lite för att förenkla att anställa dem. Det säger Salka Börjeson Eynon som driver Green Hotel och som varit aktiv i Svenskt Näringsliv i 20 år. ”Jag har alltid haft lätt att gå igång på det som engagerar mig”.