Dalarna

Ölandsgatan 6

Box 1958

791 19 Falun

Tel: 023-580 00

Kilometerskatten drabbar företag och konsumenter – och miljön!

POLITISK HALVLEK Förslaget om att införa kilometerskatt oroar många småföretagare runt om i landet. Men varken politiker eller allmänhet verkar förstå hur hårt det kan drabba mindre företag och jobb – oavsett var man befinner sig i landet. "Vi får rejält ökade kostnader då vi är beroende av att använda vägnätet vid våra maskintransporter och grusfrakt, med mera. Många företag på landsbygden kommer att få det tufft, men det drabbar hela värdekedjan ända ut till slutkonsumenten som måste betala högre priser", säger Mats Bergkvist som äger och driver mark- och anläggningsföretaget Solby Maskin AB i Insjön.

Josefin Elmer, O'learys i Mora
Höjda arbetsgivaravgifter hindrar krögare från att anställa
Läs kommentaren »
Eva Högberg -1
Varför vill regeringen bestraffa oss välfärdsföretagare?
Läs kommentaren »
Camilla Carlgren Berg
Förstår inte politikerna?
Läs kommentaren »
Jonas Grenfeldt, Panang Kommunikation
Jobba för att leva eller leva för att jobba?
Läs kommentaren »
Malin Floridan, Skedvi Bröd
"Varför är företagandet lite fult i Sverige?"
Läs kommentaren »

Höjda arbetsgivaravgifter hindrar krögare från att anställa

POLITISK HALVLEK Regeringen väljer att höja arbetsgivaravgiften för unga och sätter därmed hinder för dem att ta sig in på arbetsmarknaden. "Det är bedrövligt att regeringens politik gör att vi får det svårare att anställa unga. När och om vi får råd att nyanställa måste vi hitta erfarna personer eftersom det tar tid att lära upp någon från grunden", säger Josefin Elmer som driver restaurang och nattklubb O'learys i Mora.

Varför vill regeringen bestraffa oss välfärdsföretagare?

POLITISK HALVLEK Regeringen ska vara tydlig och ställa höga krav på kvalitet och uppföljning i all offentligt finansierad verksamhet, oavsett om den bedrivs i privat eller offentlig regi, anser Eva Högberg som driver friförskolan Talento i Falun. Att lägga fokus på att motverka vinst i välfärden hämmar istället utvecklingen och investeringsviljan.

Ledarskap - en komplex fråga

GÄSTKRÖNIKA "Vad vill jag säga med det. Jo, att på toppen av att leda sig själv, ta massor av vardagliga och ibland strategiska beslut också leda andra människor, det är en utmaning. Vi har alla våra egna infallsvinklar och tankar i huvudet utifrån bakgrund, utbildning, sociala sätt att interagera och ta till oss information. Är det slumpen som gör att det blir ett bra ledarskap eller är det skicklighet som gör det?" Om det skriver Mats Aspemo, vd för Dala Frakt AB i sin krönika.

Rejäla lyft för Vansbro, Leksand och Avesta

FÖRETAGSKLIMAT Vansbro, Leksand och Avesta gör alla rejäla lyft i Svenskt Näringslivs nya ranking av företagsklimatet. Vansbro går från plats 94 till 68, Leksand från 175 till 105 och Avesta från 203 till 140. Alla tre kommuner har det uttalade målet att till nästa ranking bli ännu bättre. Allra bäst i Dalarna är Rättvik som avancerat 36 placeringar i jämförelse med förra året och nu ligger på plats 45.

Nu har Rättvik nått sitt tuffa mål

RANKING "När vi satte målet att Rättvik senast 2017 skulle finnas med bland de 50 bästa kommunerna i Svenskt Näringslivs ranking tyckte jag att det verkade tufft. Nu 2016 har vi nått hit! Det känns helt fantastiskt, men vi får inte slå oss till ro. Rättvik ska bibehålla och helst stärka sin position", säger kommunstyrelsens ordförande Annette Riesbeck (C).

Rejäla rankinglyft för flera dalakommuner

RANKING Flera av Dalarnas kommuner har anledning att vara glada och stolta idag, då Svenskt Näringsliv publicerar årets ranking av företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner. Rättvik når sitt mål om att hamna på topp-50-listan genom att klättra 36 placeringar och placera sig som kommun nummer 45 i Sverige. Leksand (105), Avesta (140) och Vansbro (68) gör också rejäla lyft och klättrar 70 respektive 63 och 26 placeringar. Även Gagnef, Falun, Smedjebacken och Orsa förbättrar sina placeringar, även om förändringarna är mindre och från lägre nivåer.

Behöver vi den svenska modellen?

GÄSTKRÖNIKA Visst låter det vackert med en kollektivavtalsstyrd arbetsmarknad. Men det skapar stora möjligheter för premiering av vissa branscher, vissa förutsättningar och ett visst kön. Stick i stäv med den solidaritet, som väl från början var meningen. Det skriver Pär Skagerling, Dala Tak & Fasad AB i sin gästkrönika.

"Det handlar inte om att sänka löner"

GÄSTKRÖNIKA De senaste månaderna har det diskuterats flitigt om ”enkla jobb”. Missuppfattningar, blandat med ovilja att förstå, har präglat de röd-grönas argument. Vore det inte bättre att fokusera på de människor som behöver jobben och ge dem som har personalbehov rimliga möjligheter att anställa dessa människor. Det skriver Pär Skagerling, Dala Tak & Fasad i sin krönika.

Kilometerskatten skrämmer industrin ur Sverige

KILOMETERSKATT "Vi arbetar hårt för att göra våra tillverkning så miljövänlig som möjligt. Men när vi förlorar våra kunder till Sydostasien och Kina så går tillverkningen i stället till fabriker som ofta inte bryr sig om miljön överhuvudtaget. Kilometerskatten riskerar alltså att få en miljöförstörande effekt i stället för tvärtom", säger David Pagels, vd på Dellner Couplers i Falun.