Stockholm

Storgatan 19

114 82 Stockholm

Tel: 08 762 70 00

Förstör inte välfärdssverige genom mer förstatligande

GÄSTKRÖNIKA "Våra kunder inser det men politikerna verkar ha svårt att ta till sig fakta. Nämligen att i princip allt som drivs i privat regi drivs effektivare än inom det offentliga. På område efter område visar det sig och detsamma gäller för bemanning där jag och mitt företag Dedicare verkar. Jag vänder mig till Stefan Löfven och Jonas Sjöstedt, snälla förstör inte välfärdssverige genom mer förstatligande." Det skriver Stig Engcrantz, vd och koncernchef på Dedicare, i sin gästkrönika.

Inte bara arbetsgivaren har ansvar för att minska psykiska ohälsan

ARBETSMILJÖ Sedan 2014 är psykiatriska diagnoser den vanligaste sjukskrivningsorsaken i Sverige. Det är någonting som Svenskt Näringsliv uppmärksammar bland annat med rapporten "Psykisk ohälsa - Mer än en arbetsmiljöfråga" och med seminarier runt om i landet där Anna Bergsten, arbetsmiljöexpert på Svenskt Näringsliv, beskriver vad arbetsgivarna ska tänka på.

”Leverans intressantare än vinst”

Välfärdsföretag sätter upp egna krav på sig själva för att säkert leverera goda resultat med hög kvalitet. "Jag fascineras över hur få krav som ställs på oss leverantörer från det offentliga", säger Tobias Karlström, vd på Medlearn.

Företagen kräver mer av Södertälje kommun

FÖRETAGSKLIMAT ”Jag är inte förvånad” säger ICA-handlaren Mats Lundgren som driver butik i kommunen när han hör om Södertäljes placering i Svenskt Näringslivs ranking av det lokala företagsklimatet. Södertälje hamnar på 218:e plats av 290 kommuner när företagen får svara på frågor om hur de upplever företagsklimatet i sin kommun. Mats Lundgren på ICA är bland de företag som önskar mer av Södertälje.

Annika Bröms
Medfinansiering i sjukförsäkringen lika dåligt nu som då
Läs Annika Bröms kommentar »
Annika Bröms
Nej, vi vill inte sänka lönerna för de som arbetar
Läs Annika Bröms kommentar »
Maria Cederholm
Yrkesutbildning ett smart val i Stockholm
Läs Maria Cederholms kommentar »
Maria Cederholm
Oroande utveckling för prao i Stockholms län
Läs Maria Cederholms kommentar »
Olle Nylund
Höjda skatter leder till färre jobb
Läs Olle Nylunds kommentar »
Annika Bröms
En hyllning till företagsamma människor
Läs Annika Bröms kommentar »
annika_broms
Äntligen är semestern slut
Läs Annika Bröms kommentar »
Maria Cederholm Svenskt Näringsliv
Framgångsrik yrkesutbildning läggs ner
Läs Maria Cederholms kommentar »
Maria Cederholm Svenskt Näringsliv
Vem värnar om Greta, 85?
Läs Maria Cederholms kommentar »

Obligatorisk träning stärker på många plan

HÄLSA En gång i veckan är det obligatorisk träning på arbetstid för de anställda på Plåtpartnergruppens plåtslagerier. Målet är starkare och friskare medarbetare och på köpet ökad trivsel. På ett av plåtslagerierna har två av tre nu köpt ett eget gymkort.

Är företagare fria?

GÄSTKRÖNIKA "Vad är det som driver en entreprenörssjäl att starta eget? Frihet är ett vanligt svar. Möjligheten att påverka sina arbetstider, att välja varifrån man ska jobba. Och ekonomisk frihet såklart." Åsa Jakobsson frånsmartamaten.se skriver i sin gästkrönika om smart entreprenörskap, livspussel och rimlig arbetsinsats.

”Inget utrymme för överanställningar”

VISSTID Måbra Förskolor klarar sig inte utan att kunna anställa personal för en begränsad tid. Det handlar om att ta hand om barn med särskilda behov och extra stora barnkullar, men också om att rekrytera trots stor brist på utbildade förskolelärare, enligt grundaren Elisabeth Kvanman.

Hallå där, Chris Heister

MEST FÖRETAGSAMMA Nu börjar nomineringarna till Stockholms läns mest företagsamma människa 2016 strömma in och efter den 6:e oktober börjar juryns jobb med att vaska fram fem finalister. Landshövding Chris Heister är en av Stockholms läns jurymedlemmar som ser fram emot hylla och synliggöra företagsamma människor.

Topptalang tvingas lämna landet

ARBETSMARKNAD Tayyab Shabab från Pakistan är hett eftertraktad för sin spetskompetens inom IT. I våras fick han jobb på snabbväxande mobilutvecklaren Dynamo, men en miss av hans förre arbetsgivare gör att han nu utvisas. ”Det är helt galet”, säger Dynamos vd Mathias Plank som står inför att tappa en av sina bästa utvecklare. 

Här är juryn för Årets företagsamma människa 2016

MEST FÖRETAGSAMMA Årets jury till tävlingen Årets mest företagsamma människa 2016 är kompetent och samlar en rad intressanta människor. Alla med olika erfarenheter och kunskaper av företagande och företagsamhet. I årets jury ingår Chris Heister landshövding, Olle Larsson, entreprenör, Sofia Kacim kommunikationskonsult, Adam Brånby entreprenör och Donnie Lygonis affärsutvecklingscoach.

Solna vinnare igen

FÖRETAGSKLIMAT Solna har Sveriges bästa företagsklimat för nionde året i rad i Svenskt Näringslivs ranking! Det är företagen i Solna som ger staden höga omdömen på flera parametrar när de ska svara på hur de upplever kommunens företagsklimat. Det var en tacksam och glad Pehr Granfalk, kommunstyrelseordförande i Solna som tog emot beskedet.

Tyresö klättrar mest i länet

FÖRETAGSKLIMAT Tyresö kommun klättrar 44 platser i årets ranking av företagsklimatet och har nu Sveriges 18:e bästa företagsklimat. Därmed uppnår kommunen i år sitt mål att vara rankad bland de 25 bästa kommunerna i landet.

Ny strategi tog Nacka till toppen

FÖRETAGSKLIMAT Nacka är ny i toppen i Svenskt Näringslivs ranking av kommuners företagsklimat. Det är nio år sedan man nådde prispallen senast. ”Jag är inte förvånad över att det går bra för Nacka, jag tycker att kommunen är föredömlig i sin kontakt med oss”, säger företagaren Marita Andersson.

Tvingas rekrytera utomlands

MATCHNING "Hittar vi rätt personer skulle jag kunna anställa sju personer imorgon. Men intresset från svenska ungdomar för att arbeta i vår bransch är tyvärr lågt", säger Johan Josephson, VD på Jacksons trädvård som idag främst rekryterar personal från USA, Polen, Skottland och England.

”Bemanningsföretagen driver Sverige framåt”

MATCHNING Det säger Susanne Bagger, VD och grundare till bemannings- och rekryteringsföretaget Amendo. Susanne Bagger är ny ledamot i Svenskt näringslivs SME-kommitté och en stolt företrädare för bemanningsbranschen.

Mötet med näringslivet öppnar nya perspektiv

SAMVERKAN Alla lär alla. Det är en del i samarbetet mellan ett företag, elever i åttonde klass och gymnasieelever i årskurs två. Det har brutit barriärer och skapat ett format där alla delar med sig, menar rektorn på en av skolorna.

”Vi är aldrig bättre än när vi är som sämst”

FÖRETAGSKLIMAT Att höja kommunens lägstanivå när det gäller service och kommunikation med de lokala företagen är något vi måste göra, vi är helt enkelt aldrig bättre än när vi är som sämst, sa Parisa Liljestrand kommunstyrelsen ordförande i Vallentuna när hon skulle sammanfatta sina intryck från vandringen.

Små kunskaper om kommunernas näringslivsarbete

FÖRETAGSKLIMAT Företagen i Stockholm län har små kunskaper om kommunernas arbete med företagsklimatet. Endast fem procent av företagen svarar de i hög utsträckning har kunskap om sin kommuns näringslivsarbete. Det visar Svenskt Näringslivs stora undersökning om företagsklimatet i landets alla 290 kommuner.

Från snabbmat till slott

BESÖKSNÄRINGEN "När ska besöksnäringen börja ses som en basnäring i Sverige? Istället för att underlätta och skapa ännu bättre förutsättningar för en bransch som växer och anställer många i Sverige verkar politikerna blunda. Att momsen sänktes var en positiv reform. Då lyssnade politikerna och det har gett bra effekter för branschen", säger Joakim Landén som driver vackra Rosersbergs slottshotell.

Entreprenörskapet inspirerar stort i Bromma

UF På Bromma gymnasium kommer läsåret 2016/2017 att gå i företagsamhetens tecken. Skolan storsatsar på entreprenörskap och har vikt en heltidstjänst åt Ung Företagsamhet. ”Det är jätteroligt att få göra den här resan med eleverna, otroligt inspirerande”, säger Carl Kronberg, nytillträdd förstelärare.

Företagarjubel efter slopad sjukskatt

SJUKSKRIVNING Regeringen drar tillbaka förslaget om en sjukskatt. I företagarleden är det en himmelsvid skillnad i stämningsläget jämfört med tidigare. ”Det känns jättebra att regeringen drar tillbaka förslaget”, säger företagaren Sven-Olof Gudmundsson.

"Vi vill ha växande och fler företag i Vallentuna"

HALLÅ DÄR Chanette Andersson är ny utvecklings- och näringslivschef i Vallentuna kommun. Hur ser hon på kommunens näringslivsarbete och vad behövs för att förbättra företagsklimatet? Vi har ställt tre snabba frågor till Chanette, läs hennes svar här.

"Det är inte fel på lagen"

SOMMARKRÖNIKA Vid årsskiftet 2016/2017 får vi sannolikt en ny upphandlingslagstiftning. Det är dock farligt att tro att en ny lagstiftning per automatik kommer att leda till bättre upphandlingar. Det är inte där problemet ligger. Det centrala i det här sammanhanget är upphandlande myndigheters kompetens och arbetssätt och här finns på många håll en stor förbättringspotential. Det skriver Birgitta Laurent, upphandlings- och konkurrensexpert på Svenskt Näringsliv, i sin krönika.

"Det känns som att jag fått in en fot på arbetsmarknaden"

INTEGRATION Gröna Lunds nöjespark i Stockholm satsade inför sommaren på att anställa nyanlända. 21-åriga Basel Elias från Syrien är en av dem som fått sitt första jobb i Sverige på tivolit. "Det är ett jobb som hjälpt mig mycket faktiskt. Det var lite kämpigt att komma till Sverige i början", säger han.