Västra Götaland

Södra Hamngatan 53

Box 404

401 26 Göteborg

Tel: 031 - 62 94 00

”Vi har hjärta för skolan”

GÄSTKRÖNIKA Debatten om vinster i välfärden handlar om pengar och ekonomi. Den viktigaste frågan, vad som är bäst för barnet och vad barnet vill, hamnar i skymundan. Vi måste stanna upp och se vad som går förlorat om ett vinstförbud skulle gå genom.

Ny upphandlingslag försvårar för företagen

UPPHANDLING Allt färre företag deltar i de offentliga upphandlingar som genomförs i Sverige.  Som skäl uppger många att kraven är alltför många, krångliga och orimliga. Regeringens nya upphandlingslagstiftning riskerar att försämra situationen ytterligare. - Kravinflationen måste upphöra men tyvärr kommer den nya upphandlingslagstiftningen att verka i helt motsatt riktning, säger Kristian Johansson Svenskt Näringsliv. 

Elisabeth Sandberg
Sämre välfärd med vinstförbud
Läs Elisabeth Sandbergs kommentar »
Elisabeth Sandberg
Effektivare kommuner nödvändigt i framtiden
Läs Elisabeth Sandbergs kommentar »
Elisabeth Sandberg
Jag gillar företagsamma människor
Läs Elisabeth Sandbergs kommentar »

Fortsatt lågt förtroende för Arbetsförmedlingen

ARBETSFÖRMEDLINGEN Regeringen har tillsatt en utredning om Arbetsförmedlingens framtid, den största utredningen på 20 år. ”De behöver förändra organisationen i grunden, men framförallt tänka nytt. Jag som arbetsgivare ska inte komma med påhittiga idéer för att få bästa resultat vid rekrytering.”, säger Helene Winberg, VD på Frontside Electronics AB.

Målet är guld på Yrkes-EM

YRKESUTBILDNING Kompetensförsörjningen är en viktig fråga för västsvenska företag. Trots skriande behov så är det svårt att locka ungdomar till yrkesprogrammen, och det blir allt färre sökande från år till år. – Jag tror att det viktigaste är att yrkesutbildningarna får ett gott rykte, och att elever och föräldrar förstår att det inte är en återvändsgränd, säger Daniel Carlberg som är murare i svenska Yrkeslandslaget.

Sverige rankas som högkostnadsland

SVENSKT NÄRINGSLIV MÖTER Rasmus Johansson, Vd, och Maria Rosbecker, Director HR, Rosemount Tank Radar. De har precis invigt sina nya lokaler i Mölnlycke i Härryda kommun. Flytten gick från Gamlestaden i Göteborg. ”Vi stängde en fredag och alla jobbade som inget hade hänt redan måndag förmiddag”.

Behovet av bemanningsbranschen

GÄSTKRÖNIKA Vår bransch är viktig och vi står för ett steg in i arbetslivet för otroligt många människor. Många gånger skulle de inte fått möjligheten att ta sig in på arbetsmarknaden utan en ingång via bemanningsbranschen.

Den positiva jobbspiralen

MITT FÖRSTA JOBB Jag var fastighetsskötare i Kortedala en sommar, 15 år fyllda. Det blev en hel del trädgårdsskötsel och att ha ett utomhusjobb passade mig bra. Jag minns att jag tjänade 12,77 kr i timmen. Det var en bra start för mig att bygga erfarenheter och komma in i arbetslivet.

Svenskt Näringsliv möter Jörgen Bergqvist

SVENSKT NÄRINGSLIV MÖTER Jörgen Bergqvist, delägare av P. Chr. Rusch & Son Eftr. Jörgen har inte bara sitt engagemang i företaget utan också i näringslivet i stort. Han är ny ledamot i Svenskt Näringslivs SME-kommitté, ny styrelseledamot i Svenskt Näringsliv och ordförande för Måleriföretagen i Sverige. ”Jag vill vara med och göra skillnad. Jag vill något mer, inte bara för företaget, utan för hela branschen”.

Drop-in mottagning gör succé bland invandrare

VÄLFÄRD När Christer Andersson sa att han skulle öppna en vårdcentral i invandrartäta Bergsjön var det många som var skeptiska. I början var det lite trögt men nu går verksamheten som tåget. Tack vare en högeffektiv verksamhet med slimmad administration, så läggs fullt fokus på patienterna.

Kan Göteborg nå topp 20, år 2020?

FÖRETAGSKLIMAT Det blev plats 168 för Göteborgs Stad på Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner. På framtidsmötet diskuterades många förbättringsområden, ett av dessa är offentliga upphandlingar där Göteborg inte når betyget godtagbart.

Vårgårda har Västra Götalands bästa företagsklimat

LOKALT FÖRETAGSKLIMAT Vårgårda toppar listan i Västra Götaland när vi idag släpper Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner. Vårgårda kommer upp på topp 10 listan i landet och får sin bästa placering någonsin.

Vi har inte råd att vänta

GÄSTKRÖNIKA Det görs bra satsningar för att stimulera forskning i Sverige. Det är givetvis både intellektuellt spännande och avgörande för oss som kunskapsnation,  men vi behöver samtidigt fokusera på hur vi kan omvandla kunskapen till nya produkter och nya företag som växer här.

Från lastbilschaufför till företagare

MITT FÖRSTA JOBB Som 19 år började jag jobba som lastbilschaufför efter avslutade studier på gymnasiet. Att få detta jobb var både viktigt och stort för mig som ung grabb. Jag försökte visa framfötterna så mycket som möjligt och var med på lite allt möjligt – bara chansen kom så tog jag den. När en kvinna slutade på kontoret fick jag möjligheten att testa på jobbet som ordermottagare och innesäljare. Det banade vägen för min framtid.

Tillväxtföretag med engagerade ägare

FÖRETAGSAMHET Åsa och Thomas Harbom driver Alufront AB i Sävedalen sedan 2007, då företaget genomgick ett generationsskifte. Thomas pappa hade då drivit företaget sedan 1985. De är engagerade och vill utveckla, både inom företaget och inom näringslivet i stort.

"Det är inte fel på lagen"

SOMMARKRÖNIKA Vid årsskiftet 2016/2017 får vi sannolikt en ny upphandlingslagstiftning. Det är dock farligt att tro att en ny lagstiftning per automatik kommer att leda till bättre upphandlingar. Det är inte där problemet ligger. Det centrala i det här sammanhanget är upphandlande myndigheters kompetens och arbetssätt och här finns på många håll en stor förbättringspotential. Det skriver Birgitta Laurent, upphandlings- och konkurrensexpert på Svenskt Näringsliv, i sin krönika.

”Curlar” vi föräldrar för mycket?

MITT FÖRSTA JOBB Var som ställare på SAAB växellådsfabrik i Göteborg som 22 år gammal. Som maskinställare hade man ansvar för en serie maskiner och andra uppgifter var att borra, fräsa och hantera växellådor helt enkelt. Maskinställare var egentligen en fin och stor titel i branschen som man vanligtvis tog många år att jobba upp sig till. Men jag lärde mig snabbt och jobbade hårt.

Företagare saknar kunskap om kommunens näringslivsarbete

FÖRETAGSKLIMAT Endast var tionde företag har god kunskap om kommunens näringslivsarbete. Det visar Svenskt Näringslivs stora enkätundersökning om företagsklimatet. Det kan vara problematiskt att kommunerna inte lyckas nå ut med information om sitt näringslivsarbete. Värdet av att det stannar inom kommunhusets väggar stävjar endast företagsklimatet.

"Det måste bli enklare för företagen att exportera"

SOMMARKRÖNIKA För drygt ett år sedan presenterade regeringen sin exportstrategi för att stärka företagens export- och internationaliseringsmöjligheter. Med 22 olika insatser ska denna strategi fokusera på att effektivisera det statliga handels- och investeringsfrämjandet. Om det och Svenska företags förutsättningar för export skriver Eva Häussling, expert på handel & investeringsfrämjande, på Svenskt Näringsliv i sin sommarkrönika.

En sommar på Smithska Udden

MITT FÖRSTA JOBB När jag var 14 år fick jag sommarjobb i kiosken vid Smithska Udden, badplats i Göteborg. Då var ägaren Beckmans kiosker och än idag finns den kvar. Där sålde jag godis, glass och korv till badsugna gäster. Det betydde massor för mig att få ett arbete – stort och spännande på samma gång. Jag fick lära mig att ge service till olika typer av kunder då alla inte var, tro det eller ej, glada och snälla.

Regeringen slopar sjukskatten

SJUKSKATT Igår meddelade socialförsäkringsminister Annika Strandhäll att regeringen drar tillbaka förslaget om en sjukskatt. ”Beskedet är mycket glädjande”, säger Andreas Gyllestrand, VD Cubsec.

Dags att förändra konfliktreglerna

SOMMARKRÖNIKA Regelverket som styr när och hur det är tillåtet att ta till stridsåtgärder på arbetsmarknaden, de så kallade konfliktreglerna, nämns allt oftare i samhällsdebatten. Sverige har mer tillåtande konfliktregler än de flesta andra länder. Politiker börjar få upp ögonen för att detta försämrar företagens konkurrenskraft och hur arbetsmarknaden fungerar. Det skriver Kjell Frykhammar, projektledare i arbetsgivarfrågor på Svenskt Näringsliv i sin sommarkrönika.

Grabbarna Gräs tog saken i egna händer

FÖRETAGSAMHET Det var när Simon Wakeus och Alfred Henriksson säsongsjobbade i de franska alperna som idén om ”sommarföretag” kom till. Med erfarenheterna i bagaget på väg hem till Sverige insåg de att kunskapen och arbetssättet kunde tillämpas i en annan form. Resultatet blev Grabbarna Gräs HB.

Behövs reformer som underlättar vägen till jobb

SOMMARKRÖNIKA Utan invandrad kompetens kommer svenska företag inte att klara av att fylla sina kompetensbehov. Inhemsk arbetskraft räcker helt enkelt inte till. Därför är det nödvändigt att de personer som kommer till Sverige kommer ut på arbetsmarknaden och att vi tar vara på den kompetens som flera av dem har. Det kräver reformer som förkortar tiden mellan ankomsten till Sverige och etablering på arbetsmarknaden. Det skriver Mikaela Almerud, högskoleexpert på Svenskt Näringsliv.

En stark arbetsmarknad med matchningsproblem

SOMMARKRÖNIKA Konjunkturen har stärkts och arbetslösheten är på väg nedåt. Samtidigt finns det betydande matchningsproblem på arbetsmarknaden. Av alla de jobb som anmäls hos Arbetsförmedlingen kvarstår över 90 procent vid månadens slut. Det är betydligt högre än genomsnittet för de senaste åren. Det skriver Gabriella Chirico Willstedt, arbetsmarknadsekonom på Svenskt Näringsliv i sin sommarkrönika.

Sverige behöver fortsätta reformera skattepolitiken

SOMMARKRÖNIKA Sveriges vanliga kapitalskatt på 30 procent är nästan dubbelt så hög omvärldens genomsnitt kring 17 procent och våra marginalskatter på upp till 57 procent är högre än något annat land i världen. Med snabba åtgärder på bland annat dessa områden finns god potential för företagande, investeringar och jobb att växa starkare. Det skriver Johan Fall, ansvarig för analys av skattepolitik på Svenskt Näringsliv i sin sommarkrönika.

Företagare har både hjärta och hjärna

SOMMARKRÖNIKA Jag hör alltför ofta av fackliga företrädare, politiker och andra debattörer att företagen ”saknar incitament” för att få tillbaka sjukskrivna medarbetare i arbete. Att förse företagen med sådana incitament ser nämnda aktörer som sin stora uppgift. Och det ska ske i form av mer regleringar och sanktioner eller genom att lägga ett än större ekonomiskt ansvar på företagen för de anställdas sjukfrånvaro.

Svensk näringslivspolitik måste reformeras

UNG POLITIK I tider med hårt företagsklimat i Sverige och stora företag som Spotify hotar med att flytta sin verksamhet utomlands fick jag möjligheten att träffa Johnny Eriksson, personalchef på Ellos Group i Borås, tillsammans med Svenskt Näringsliv.