Västra Götalands län

Södra Hamngatan 53

Box 404

411 06 Göteborg

Tel: 031 - 62 94 00

Inför rankingen 2019 – Utgångsläget i Västra Götaland

FÖRETAGSKLIMAT. Den 24 september släpper Svenskt Näringsliv resultatet av den årliga rankingen av företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner. Syftet är att visa var i landet det är bäst att starta och driva företag. Men, varför mäter vi företagsklimatet och hur ser förutsättningarna för Västra Götaland ut i år?

Antoni Rudolf
Dags att rusta sig för utmaningar
Läs Rudolf Antonis kommentar »
Antoni Rudolf
Välfärdsvaluta för pengarna
Läs Rudolf Antonis kommentar »
Anna Gillek
Sjung om studentens lyckliga dar´! Eller…
Läs Anna Gilleks kommentar »
Christina Riksén
Rösta för ett företagarvänligt Europa
Läs Christina Rikséns kommentar »
Kristian Ryberg
Sverige förlorar kampen om kompetensen
Läs Kristian Rybergs kommentar »
Anton Oskarsson
Den svaga kronkursen - dyrare solsemester till ingen nytta?
Läs Anton Oskarssons kommentar »
Anna Gillek Dahlström
Varför ska Sverige alltid vara bäst i klassen?
Läs Anna Gilleks kommentar »
Christina Riksén
Påskhandla utan dåligt samvete
Läs Christina Rikséns kommentar »
Ellen Karlsson
Är det dags att glömma drömmen om eget boende?
Läs kommentaren »
Kristian Ryberg, bitr regionchef Svenskt Näringsliv Västra Götaland
Mer marknadsekonomi bäst för miljön
Läs Kristian Rybergs kommentar »

Rimligare hyror för fler bostäder

BOSTÄDER I Västra Götalands län väntas befolkningen fortsätta växa till drygt 1,9 miljoner invånare år 2035. Samtidigt upplever i princip alla kommuner i länet ett underskott på bostäder, med undantag för Dals-Ed och Herrljunga som är de enda kommunerna i länet där man upplever en balans i kommunen som helhet. Underskottet på bostäder får konsekvenser som sträcker sig bortom individnivå. Många arbetsgivare får också svårt att rekrytera kompetens och därmed utvecklas och växa. Detta påverkar i sin tur möjligheten av utvecklas och växa vilket i förlängningen påverkar välfärden och reformutrymmet i kommunen.

Mindre dyrt att köpa och sälja sin bostad

BOSTADSBRIST I Västra Götalands län väntas befolkningen fortsätta växa till drygt 1,9 miljoner invånare år 2035. Samtidigt upplever i princip alla kommuner i länet ett underskott på bostäder, med undantag för Dals-Ed och Herrljunga som är de enda kommunerna i länet där man upplever en balans i kommunen som helhet. Underskottet på bostäder får konsekvenser som sträcker sig bortom individnivå. Många arbetsgivare får också svårt att rekrytera kompetens och därmed utvecklas och växa. Detta påverkar i sin tur möjligheten av utvecklas och växa vilket i förlängningen påverkar välfärden och reformutrymmet i kommunen.

Hallå där, Moltas Kallur!

NY PÅ JOBBET Moltas Kallur är vår nya praktikant för hösten på regionkontoret i Göteborg. Vi bad honom svara på några snabba frågor för att lära känna honom bättre.

Företaget från Kungälv går i bräschen för en mer hållbar byggbransch

HÅLLBARHET Företaget Arvid Nilsson AB har en lång tradition av hållbarhetsarbete. Redan år 1953 beslutade grundaren Arvid Nilsson att en del av verksamhetens vinst skulle skänkas till kampen mot cancer- och hjärtsjukdomar. En handling som levt kvar och utvecklats i företaget. Nu riktar man istället fokus på miljö och hållbarhet och har i samband med det tagit fram en klimatneutral förvaringslåda för att gå i bräschen inom branschen.