Västra Götaland

Södra Hamngatan 53

Box 404

401 26 Göteborg

Tel: 031 - 62 94 00

Viktigt beslut om offentlig upphandling för västsvenska företag

UPPHANDLING Regeringens förslag om ny upphandlingslagstiftning innehöll betydligt mer långtgående krav än EU-direktivet krävde och var illa underbyggt. Vissa delar hade gett motsatt effekt utifrån direktivets syfte och även riskerat att missgynna svenska företag. Glädjande nog röstade Riksdagen nu istället ja till allianspartiernas motion vilket kommer innebära att många skadliga effekter kan undvikas. 

Hur svårt kan det vara?

GÄSTKRÖNIKA Eller jag kanske snarare skulle formulera rubriken som ”hur svårt ska det behöva vara?”. Suzanne Parenius är VD på Hjortviken Konferens AB som ligger i Hindås. I sin gästkrönika skriver hon om vikten av rätt förutsättningar för att besöksnäringen ska kunna växa och skapa fler jobb.

Elisabeth Sandberg
Sämre välfärd med vinstförbud
Läs Elisabeth Sandbergs kommentar »
Elisabeth Sandberg
Effektivare kommuner nödvändigt i framtiden
Läs Elisabeth Sandbergs kommentar »
Elisabeth Sandberg
Jag gillar företagsamma människor
Läs Elisabeth Sandbergs kommentar »

Upphandlingslagen sorterar bort mindre företag och minskar konkurrensen

POLITISK HALVLEK Omfattande byråkrati gör att allt färre företag deltar i offentliga upphandlingar. Regeringens nya upphandlingslagstiftning riskerar dessutom att ytterligare försämra situationen. ”Små och medelstora företag kommer inte att mäkta med längre”, det säger Andreas Gyllestrand, Vd, Cubsec.

Karriärsresa började på Galvanfabriken

MITT FÖRSTA JOBB Som 15-åring fick jag min första lön genom ett sommarjobb på Galvanfabriken i Sala. Det varade i fyra veckor och jag kände redan då att jag gjorde framsteg i karriären. Tidigare hade jag följt med grannen som var skogsvaktmästare när han mätte skog, alltså hur mycket virke det fanns i de träd som skulle fällas.

Yrkeselit i startgroparna

TÄVLING Europas yrkeselit har gulddrömmar när EM startar i Göteborg nästa vecka. 40 000 besökare beräknas vara på plats under tre tävlingsdagar för att se 500 deltagare från 33 länder tampas om medaljer och ära. 

Integrationen måste gå snabbare

INTEGRATION Idag är 53 procent av alla inskrivna på arbetsförmedlingen utrikesfödda. Efter sju år har knappt hälften av gruppen nyanlända någon form av sysselsättning motsvarande minst en timme i veckan – Inträdet måste gå fortare, Tyskland har gjort en avsevärd förbättring inom integrationspolitiken och Sverige kan det också, säger Daniel Svensson, vice VD Leröy Sverige, en del av Lerøy Seafood Group.

Bättre resultat för friskolor än kommunala grundskolor

SKOLA Dagens skoldebatt handlar om ägandet och inte skolresultatet, trots fallande skolresultat. Nu visar en sammanställning av Friskolornas riksförbund att friskolor är tydligt överrepresenterade bland de grundskolor som finns i toppen av Skolverkets SALSA-statisk.

Strejk stoppar Göteborgs hamn

KONFLIKT Mitt under rådande avtalsfred lamslås Göteborgs hamn av konflikt. Hamnen har idag ett fungerande avtal med Transportarbetareförbundet, ett avtal som omfattar alla hamnarbetare. Strejkar gör avdelningen Hamn 4:an i det konkurrerande Hamnarbetarförbundet, som vill teckna ett eget avtal. En lucka i lagen möjliggör strejken eftersom Hamn 4:an inte har ett eget kollektivavtal och därför inte har fredsplikt.

Rösta på Västra Götalands mest företagsamma människa 2016

ÅRETS MEST FÖRETAGSAMMA Rösta på Västra Götalands mest företagsamma människa 2016. Jonas, Annika, Mats, Christer och Joakim heter finalisterna i tävlingen Västra Götalands mest företagsamma människa 2016. Se filmen om dem, inspireras och rösta. Var med och avgör vem som ska stå som vinnare!

Ellos har lämnat katalogen bakom sig

DIGITALISERING Postorderfirman Ellos hoppade snabbt på digitaliseringen och har vridit hela bolagets fokus på några år. Idag är Ellos ett renodlat e-handelsföretag. Kompetensförsörjningen är den stora utmaningen.

Företagen rasar mot Repaluus välfärdsutredning

VÄLFÄRD Regeringens utredare Ilmar Reepalu föreslår ett vinsttak på 7 procent för privata välfärdsföretag. – Hur blir det nu med våra 16 000 patienter – ska de oroa sig igen för att vi ska försvinna? När vinstdebatten tog fart 2013 stod de i vår reception och var orolig över Wästerläkarnas framtid, säger Charlotte Barouma, tf verksamhetschef Wästerläkarna.

SUUAB tror på enkla åtgärder för ett bättre företagsklimat

FÖRETAGSKLIMAT Det blev plats 229 för Marks kommun i Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet, som görs i samtliga 290 kommuner i landet. – Det kan bara bli bättre. Första steget är att lyssna till oss företagare, säger Leif Pettersson, vd SUUAB.

”Dags att ta städbranschen på allvar”

FÖRETAGSAMHET Från restaurangägare och livsmedelsbutik till städbranschen. Camilla Helgs brinnande intresse för kundservice har genomsyrat hennes karriärsresa. Idag driver hon Vitis Städ i Kinna och Göteborg. – Att vara entreprenör och företagsam är inte enkelt. Hade jag inte varit enveten eller haft en så stark vilja, hade jag struntat i det för längesedan, säger Camilla.

Krav på Vita Jobb måste få kosta

UPPHANDLING Krav på Vita Jobb måste få kostaEira Järvi startade företaget Fix Cleaning Service AB på 1980-talet. Företaget betonar i sin marknadsföring att man städar ”helt vitt”. Rent såklart, men också med kollektivavtal, miljöcertifiering och ett ansvarstagande för personalen. Det betyder också att man inte kan lämna så låga timpris som många kräver i den offentliga upphandlingen.

”Vi har hjärta för skolan”

GÄSTKRÖNIKA Debatten om vinster i välfärden handlar om pengar och ekonomi. Den viktigaste frågan, vad som är bäst för barnet och vad barnet vill, hamnar i skymundan. Vi måste stanna upp och se vad som går förlorat om ett vinstförbud skulle gå genom, skriver Martin Hytting, vd för Prolympia.

Fortsatt lågt förtroende för Arbetsförmedlingen

ARBETSFÖRMEDLINGEN Regeringen har tillsatt en utredning om Arbetsförmedlingens framtid, den största utredningen på 20 år. ”De behöver förändra organisationen i grunden, men framförallt tänka nytt. Jag som arbetsgivare ska inte komma med påhittiga idéer för att få bästa resultat vid rekrytering.”, säger Helene Winberg, VD på Frontside Electronics AB.

Målet är guld på Yrkes-EM

YRKESUTBILDNING Kompetensförsörjningen är en viktig fråga för västsvenska företag. Trots skriande behov så är det svårt att locka ungdomar till yrkesprogrammen, och det blir allt färre sökande från år till år. – Jag tror att det viktigaste är att yrkesutbildningarna får ett gott rykte, och att elever och föräldrar förstår att det inte är en återvändsgränd, säger Daniel Carlberg som är murare i svenska Yrkeslandslaget.

Nu jobbar juryn!

VÄSTRA GÖTALANDS MEST FÖRETAGSAMMA MÄNNISKA 2016 Stort tack för alla nomineringar vi fått in till Årets mest företagsamma människa 2016 – vår jury har fått ordentligt med material och underlag att gå igenom. Den 10 november kommer vi att avslöja vilka de fem finalisterna är och då är du välkommen att vara med och avgöra vem som vinner, då öppnar vi röstningen.

Sverige rankas som högkostnadsland

SVENSKT NÄRINGSLIV MÖTER Rasmus Johansson, Vd, och Maria Rosbecker, Director HR, Rosemount Tank Radar. De har precis invigt sina nya lokaler i Mölnlycke i Härryda kommun. Flytten gick från Gamlestaden i Göteborg. ”Vi stängde en fredag och alla jobbade som inget hade hänt redan måndag förmiddag”.

Behovet av bemanningsbranschen

GÄSTKRÖNIKA Vår bransch är viktig och vi står för ett steg in i arbetslivet för otroligt många människor. Många gånger skulle de inte fått möjligheten att ta sig in på arbetsmarknaden utan en ingång via bemanningsbranschen.

Den positiva jobbspiralen

MITT FÖRSTA JOBB Jag var fastighetsskötare i Kortedala en sommar, 15 år fyllda. Det blev en hel del trädgårdsskötsel och att ha ett utomhusjobb passade mig bra. Jag minns att jag tjänade 12,77 kr i timmen. Det var en bra start för mig att bygga erfarenheter och komma in i arbetslivet.

Svenskt Näringsliv möter Jörgen Bergqvist

SVENSKT NÄRINGSLIV MÖTER Jörgen Bergqvist, delägare av P. Chr. Rusch & Son Eftr. Jörgen har inte bara sitt engagemang i företaget utan också i näringslivet i stort. Han är ny ledamot i Svenskt Näringslivs SME-kommitté, ny styrelseledamot i Svenskt Näringsliv och ordförande för Måleriföretagen i Sverige. ”Jag vill vara med och göra skillnad. Jag vill något mer, inte bara för företaget, utan för hela branschen”.

Drop-in mottagning gör succé bland invandrare

VÄLFÄRD När Christer Andersson sa att han skulle öppna en vårdcentral i invandrartäta Bergsjön var det många som var skeptiska. I början var det lite trögt men nu går verksamheten som tåget. Tack vare en högeffektiv verksamhet med slimmad administration, så läggs fullt fokus på patienterna.

Kan Göteborg nå topp 20, år 2020?

FÖRETAGSKLIMAT Det blev plats 168 för Göteborgs Stad på Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner. På framtidsmötet diskuterades många förbättringsområden, ett av dessa är offentliga upphandlingar där Göteborg inte når betyget godtagbart.

Vårgårda har Västra Götalands bästa företagsklimat

LOKALT FÖRETAGSKLIMAT Vårgårda toppar listan i Västra Götaland när vi idag släpper Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner. Vårgårda kommer upp på topp 10 listan i landet och får sin bästa placering någonsin.

Vi har inte råd att vänta

GÄSTKRÖNIKA Det görs bra satsningar för att stimulera forskning i Sverige. Det är givetvis både intellektuellt spännande och avgörande för oss som kunskapsnation,  men vi behöver samtidigt fokusera på hur vi kan omvandla kunskapen till nya produkter och nya företag som växer här.

Från lastbilschaufför till företagare

MITT FÖRSTA JOBB Som 19 år började jag jobba som lastbilschaufför efter avslutade studier på gymnasiet. Att få detta jobb var både viktigt och stort för mig som ung grabb. Jag försökte visa framfötterna så mycket som möjligt och var med på lite allt möjligt – bara chansen kom så tog jag den. När en kvinna slutade på kontoret fick jag möjligheten att testa på jobbet som ordermottagare och innesäljare. Det banade vägen för min framtid.