Skåne

Jörgen Kocksgatan 1B

Box 186

20121 Malmö

Tel: 040-35 25 00

"Varför är det så tyst i fikarummet?"

INTEGRATION ”Självklart ställer jag upp”, tänkte Sami Järvenpää när kommunen ringde och sökte mentorer till ensamkommande flyktingar. Nu jobbar en av dem som svetsare på hans företag Reppu Svets & Montage AB i Trelleborg.

Rolf Elmér
Skånska företag säger nej till kvotering!
Läs Rolf Elmérs kommentar »
Eva Frisk
Gör affärer med näringslivet Landskrona
Läs Eva Frisks kommentar »
Carola Netterlid
Jobbigt svenskt mästerskap i Malmö
Läs Carola Netterlids kommentar »
Rolf Elmér
Det här är konkurrenskraft!
Läs Rolf Elmérs kommentar »
Rolf Elmér
Lyft debatten från bakgränderna
Läs Rolf Elmérs kommentar »
Rolf Elmér
(S)tå upp för den svenska modellen!
Läs Rolf Elmérs kommentar »
Rolf Elmér
"Begränsa inte företagens möjligheter att anställa"
Läs Rolf Elmérs kommentar »
Rolf Elmér
"Välj valfriheten!"
Läs Rolf Elmérs kommentar »
Eva Frisk
"Vänsterpartiet vilseför väljarna"
Läs Eva Frisks kommentar »
Rolf Elmér
"Valfriheten är här för att stanna"
Läs Rolf Elmérs kommentar »

”Att vara plåtslagare var skitkul”

KOMPETENS Kockar, bagare, plåtslagare, VVS-montörer och bilmekaniker. Det är bara några av alla praktiska bristyrken, där företagen ständigt kämpar för att hitta medarbetare. Trots det söker sig allt färre till yrkesprogrammen. Hur kan vi höja attraktiviteten på dessa utbildningar?

Syed Latif på väg hem

INTEGRATION Syed Latif utvisades på grund av att han fick sitt jobb på fel sätt. Det var för fem månader sedan. Nu är han på väg tillbaka till Sverige. Ett nytt jobb, alla vänner och hans språkcafé väntar på honom här hemma. ”Jag är så glad över att få komma hem igen. Hela mitt liv är i Sverige”, säger Syed Latif.

Hur modig är du?

GÄSTKRÖNIKA "Så vad kan du och jag göra för att få fler att våga, fler att ta chansen att förädla sin idé, sin dröm? Vad kan du och jag göra för att uppmuntra, vägleda men även själva våga vägledas och våga vara nyfikna in i en ny tid av entreprenörskap?" Så skriver Leila Khammari, ordförande Ung Företagsamhet Skåne, i en gästkrönika.

Hallå där, Ulf Bingsgård

FÖRETAGSKLIMAT Den 1 oktober började Ulf Bingsgård sitt arbete som ny näringslivschef i Trelleborgs kommun. Han kommer direkt från rollen som moderat oppositionsråd. Vi hälsade på och ställde några frågor.

Företagsamma förebilder

FÖRETAGSAMHET Jobb skapas av människor – av de som startar och driver företag, som vågar anställa, utveckla och investera men också är beredda på motgångar. Vi vill hylla dem med vår utmärkelse ”Årets mest företagsamma människa i Skåne”. Men hur har det gått för föregående års vinnare?

Dags att nominera!

UTMÄRKELSE Bara företagsamma människor skapar jobb – det vill vi tydliggöra samtidigt som vi hyllar jobbskapare i vår region. Nu söker vi med ljus och lykta efter Skånes mest företagsamma människa 2016.

Skyll inte avskaffad prao på andra

DEBATT I många skånska kommuner avvecklas praon, praktisk arbetslivsorientering, för elever. Det är helt fel väg att gå, skriver Rolf Elmér i en debattartikel och uppmanar kommunpolitiker att ta ett större ansvar.

Malmös företagsklimat rasar

FÖRETAGSKLIMAT ”Det går inte att konkurrera med Malmö stad när de subventionerar sina verksamheter kraftigt. Jag tycker att man tränger undan den privata näringsverksamheten och att den osunda konkurrensen växer på ett oroande sätt”, säger Anders Eneberg, chef för nöjespalatset Slagthuset i Malmö.

Hallå där, Erik Hultgren

NY MEDARBETARE Vi hälsar Erik Hultgren välkommen till oss! Han kommer att vikariera som biträdande regionchef fram till årsskiftet 2017/2018. Här presenterar han sig.

Skånska företag säger nej till kvotering!

KOMMENTAR Nära 94 procent av företagare i Skåne vill inte ha någon form av kvotering i sitt eget bolag. De flesta motsätter sig starkt att politiker tar sig rätten att bestämma vem de ska rekrytera.

Enkla modeller ger fler jobb

ENKLA JOBB Med en modell som Tysklands ”minijobb” skulle Carl-Fredrik Malmgren direkt kunna anställa två personer till i sitt företag Fremlab. ”Det skulle ge mig möjlighet att investera mer i företaget och växa”, säger han.

Samhällsbyggare med lokalt engagemang

FÖRETAGSBESÖK Peab är ett av Nordens ledande bygg- och anläggningsföretag med koncernkontor i skånska Förslöv där de funnits sedan starten 1959. Då startade grundarna Mats och Erik Paulsson med att köra avfall åt bönderna på Bjärehalvön.

”Helsingborg har förstått”

FRUKOSTMÖTE Svenskt Näringslivs vd Carola Lemne gästade Dunkers kulturhus i Helsingborg för att prata globalisering, digitalisering och integration. Hon berömde Helsingborg, tackade företagen för sitt engagemang och gav en känga till regeringen.

”Varje erfarenhet leder till nytt jobb”

GÄSTKRÖNIKA "Så var det dags att gå vidare från mitt första jobb. Osökt kommer tankarna om hur det egentligen är att vara ung på arbetsmarknaden i dag, tankar jag delar med så många andra." Det skriver Susanna Jertel i en krönika.

Vinstförbud ger sämre välfärd

DEBATT Vinstreglering inom välfärdsbranschen är ett angrepp på hela företagsamheten, skriver Carola Lemne och Rolf Elmér i en debattartikel.

Snart sinar korna

GÄSTKRÖNIKA "Vi företagare måste mana till sans vad gäller skatter och avgifter som regering och kommuner fattar beslut om. Vi är nu kassakor som mjölkas snabbt och säkert på sista dropparna. Är det sättet vi ska bygga Sverige på?”. Det skriver Jeanette Bohman, Skivarps Gästgivargård, i en gästkrönika.

Sjukskatten i papperskorgen

SJUKSKRIVNING Regeringen drar tillbaka förslaget om sjukskatt efter massiv kritik från näringslivet. ”Fantastiskt, man har faktiskt lyssnat vilket är mycket glädjande”, säger företagaren Ulrik Wehtje.

”Vid första jobbet är erfarenheten det viktiga”

GÄSTKRÖNIKA "När jag fick ett mail från teknikbutiken skulle jag snart ta studenten, och ångesten inför att snart stå arbetslös och utan studieplats hade precis börjat närma sig." Det skriver André Frisk i sin gästkrönika.