Skåne

Jörgen Kocksgatan 1B

Box 186

20121 Malmö

Tel: 040-35 25 00

Vi har en hemlighet

FÖRETAGSAMHET Nu är röstningen i vår utmärkelse Skånes mest företagsamma människa 2016 avslutad och vi har en hemlighet – vi vet vem som är vinnare. Vill du vara med när vi avslöjar hemligheten?

Rolf Elmér
Röj upp i avgiftsdjungeln
Läs Rolf Elmérs kommentar »
Erik Hultgren
All valfrihet kan drabbas av Reepalus förslag
Läs Erik Hultgrens kommentar »
Rolf Elmér
Skånska företag säger nej till kvotering!
Läs Rolf Elmérs kommentar »
Eva Frisk
Gör affärer med näringslivet Landskrona
Läs Eva Frisks kommentar »
Carola Netterlid
Jobbigt svenskt mästerskap i Malmö
Läs Carola Netterlids kommentar »
Rolf Elmér
Det här är konkurrenskraft!
Läs Rolf Elmérs kommentar »
Rolf Elmér
Lyft debatten från bakgränderna
Läs Rolf Elmérs kommentar »
Rolf Elmér
(S)tå upp för den svenska modellen!
Läs Rolf Elmérs kommentar »
Rolf Elmér
"Begränsa inte företagens möjligheter att anställa"
Läs Rolf Elmérs kommentar »
Rolf Elmér
"Välj valfriheten!"
Läs Rolf Elmérs kommentar »

Med vinst i sikte

YRKESLANDSLAGET Den 1 december öppnas dörrarna och Yrkes-EM i Göteborg är igång. Från Skåne deltar sex yrkesskickliga ungdomar som siktar på målet att delta i Yrkes-VM i Abu Dhabi 2017. Vi håller tummarna, önskar dem lycka till och hoppas att de når sina mål!

Röj upp i avgiftsdjungeln

KOMMENTAR Föreställ dig att en och samma mobiltelefon skulle kosta 1200 kronor i Staffanstorp, men 10 000 kronor i Lund. Visst låter det märkligt? Välkommen till företagens värld. Sådan är faktiskt prisskillnaden för att få ett exakt likadant serveringstillstånd i de två kommunerna.

Funktionsupphandling kräver mod och nyfikenhet

UPPHANDLING För att nå önskade resultat och effekter i de offentliga verksamheterna behöver företagens idéer och nya lösningar på det offentligas behov tas om hand på ett bättre sätt. Viktiga nycklar är att arbeta med dialog och funktion i upphandlingar.

Finalisterna i Skåne – nu avgör din röst!

FÖRETAGSAMHET Juryn har sagt sitt – här är Eva Dahlberg, Karsten Deppert, Daniel Telford, Anna Werntoft och Christofer Eriksson – finalisterna i Skånes mest företagsamma människa 2016. De vill ha din röst.

”Vi befinner oss i en istid”

VÄLFÄRD ”Vårt fokus just nu är att överleva, alla utveckling ligger på is”, säger Anders Tegenrot, vd och delägare av Hälsomedicinskt center, som driver fyra vårdcentraler i Skåne. De hinder som privata vårdcentraler står inför är många och effekterna är att nyetableringar hindras och snabbväxande mottagningar hotas av orimliga villkor.

All valfrihet kan drabbas av Reepalus förslag

KOMMENTAR Regeringens utredare Ilmar Reepalu vill ha ett ”vinsttak” på sju procent inom vård, skola och omsorg. Det är lätt att förledas att tro förslaget enbart berör företag som gör stora vinster, men synar man detaljerna finner man en attack på alla privata initiativ, vinstdrivande eller inte.

"Varför är det så tyst i fikarummet?"

INTEGRATION ”Självklart ställer jag upp”, tänkte Sami Järvenpää när kommunen ringde och sökte mentorer till ensamkommande flyktingar. Nu jobbar en av dem som svetsare på hans företag Reppu Svets & Montage AB i Trelleborg.

”Att vara plåtslagare var skitkul”

KOMPETENS Kockar, bagare, plåtslagare, VVS-montörer och bilmekaniker. Det är bara några av alla praktiska bristyrken, där företagen ständigt kämpar för att hitta medarbetare. Trots det söker sig allt färre till yrkesprogrammen. Hur kan vi höja attraktiviteten på dessa utbildningar?

Ekonomiska anbudskrav försvårar för leverantörer

UPPHANDLING Vid byggupphandlingar ställer beställare ofta krav på att leverantören tecknar en säkerhet för bygget som garanterar en ekonomisk kompensation till beställaren om den valda leverantören inte kan slutföra projektet. Nu har en kommun begärt att ett intyg på säkerheten ska presenteras redan i anbudet. ”Det är inte klokt att varje anbudslämnare ska teckna en säkerhet utan att veta om den får kontraktet”, säger Carin Stoeckmann, vd på Byggmästar’n i Skåne.

Skånska företag kan få en vitamininjektion

DEBATT "Ett frihandelsavtal kommer göra det lättare för svenska entreprenörer att förverkliga sina drömmar, växa, skapa jobb och välstånd för sig själva och sina medarbetare", skriver Anna-Lena Bohm, Per Linde och Rolf Elmér i en debattartikel.

Syed Latif på väg hem

INTEGRATION Syed Latif utvisades på grund av att han fick sitt jobb på fel sätt. Det var för fem månader sedan. Nu är han på väg tillbaka till Sverige. Ett nytt jobb, alla vänner och hans språkcafé väntar på honom här hemma. ”Jag är så glad över att få komma hem igen. Hela mitt liv är i Sverige”, säger Syed Latif.

Hur modig är du?

GÄSTKRÖNIKA "Så vad kan du och jag göra för att få fler att våga, fler att ta chansen att förädla sin idé, sin dröm? Vad kan du och jag göra för att uppmuntra, vägleda men även själva våga vägledas och våga vara nyfikna in i en ny tid av entreprenörskap?" Så skriver Leila Khammari, ordförande Ung Företagsamhet Skåne, i en gästkrönika.

Hallå där, Ulf Bingsgård

FÖRETAGSKLIMAT Den 1 oktober började Ulf Bingsgård sitt arbete som ny näringslivschef i Trelleborgs kommun. Han kommer direkt från rollen som moderat oppositionsråd. Vi hälsade på och ställde några frågor.

Företagsamma förebilder

FÖRETAGSAMHET Jobb skapas av människor – av de som startar och driver företag, som vågar anställa, utveckla och investera men också är beredda på motgångar. Vi vill hylla dem med vår utmärkelse ”Årets mest företagsamma människa i Skåne”. Men hur har det gått för föregående års vinnare?

Dags att nominera!

UTMÄRKELSE Bara företagsamma människor skapar jobb – det vill vi tydliggöra samtidigt som vi hyllar jobbskapare i vår region. Nu söker vi med ljus och lykta efter Skånes mest företagsamma människa 2016.