Att få reda på företagens syn på företagsnära frågor är avgörande för att Svenskt Näringsliv ska kunna vara företagens röst i samhället. Vår webbaserade undersökning med drygt 13 000 registrerade medlemmar är idag Sveriges största företagarpanel.
Företagarpanelen är ett ovärderligt verktyg i Svenskt Näringslivs arbete med att förbättra förutsättningarna för företag i Sverige.
Ju fler som deltar i Företagarpanelen, desto starkare blir företagens röst.
Sven-Olof Gudmundsson, Sannarps Bensin o Butik AB
Företagarpanelen ger mig möjlighet att beskriva mitt företags villkor och verklighet.
Elisabeth Tedestål, Vellingeblomman AB
Nedan kan du ta del av ett urval av de aktuella undersökningsresultaten.
Fyra gånger per år svarar cirka 5 000 medlemmar i Svenskt Näringslivs Företagarpanel på frågor som bland annat handlar om förändringar i sysselsättning, försäljning och investeringar. Den senaste undersökningen som genomfördes i januari 2023 visar att företagen blir allt mer oroliga för framtiden.
Hushållen pressas av kraftiga pris- och ränteökningar, samtidigt stiger kostnader och energipriser för många företag. Allt detta har lett till stora nedväxlingar av företagens förväntningar inför de kommande tolv månaderna. Balansmåttet, som mäter skillnaden mellan andel företag som tror på bättre tider och andelen som tror på sämre tider har för försäljningsvolymen endast varit lägre under finanskrisen (2008) och under Covid-19 pandemin (2020). Även synen på framtida investeringar samt sysselsättning fortsätter ligga på nedpressade nivåer.
*Tidsseriebrott, från och med q3-2022 vidgades referensperioden från sex månader till tolv månader.
Med tanke på att hushållen pressas av högre inflation samt betydande räntehöjningar, är det inte oväntat att det främst är inom handeln som har de mest dystra framtidsutsikterna. Närmare fyra av tio företag inom handeln uppger att de spår en vikande försäljningsvolym under kommande tolv månaderna, vilket ger ett negativt balansmått på -11. Även byggföretagen har en dyster syn på framtiden.
På Gotland uppger närmare fyra av tio företag att de förväntar sig en vikande försäljningsvolym, och balansmåttet uppgår -19, vilket är det lägst uppmätta balansmåttet i hela Sverige. Även vad gäller synen på framtida investeringar och sysselsättning befinner sig Gotland i den absoluta botten vad gäller regionerna. Företagen i Jämtlands län uppvisar också en dyster framtidstro. Gotlands och Jämtlands näringslivsstruktur liknar varandra till en del med en relativt stor besöksnäring.
Den framtida elförsörjningen är en av de viktigaste näringspolitiska frågorna för företagen i Sverige. Elbehovet spås mer än fördubblas fram till och med år 2045. Men redan i ett kortare tidsperspektiv ser företagen ett ökat elbehov. I en undersökning i Svenskt Näringslivs Företagarpanel uppger ett av fem företag att de tror att deras behov av elkraft kommer att öka väldigt eller ganska mycket mer jämfört med nuvarande elförbrukning.
På en följdfråga om vilka konsekvenser som företagen ser framför sig om deras ökade elbehov inte infrias svarar drygt hälften att olika investeringar i sådana fall kommer senareläggas eller helt ställas in. Fler än fyra av tio företag uppger att deras klimatarbete kommer att försvåras. Resultaten indikerar att många av företagens planerade investeringar är en del av företagens gröna omställning.
Resultaten avser företag som tror att de behöver mer elkraft inom de kommande fem åren.
Företagarpanelen utgör ett viktigt verktyg för Svenskt Näringsliv i mötet med politiker, opinionsbildare och allmänheten när vi förklarar företagens situation. Svaren ger också ett värdefullt underlag för regionkontorens opinionsbildningsarbete och ligger till grund för framtagandet av Svenskt Näringslivs konjunkturrapport.
I dagsläget är Företagarpanelen Sveriges största panel av företagare med drygt 13 000 registrerade medlemmar. Större utskick sker fyra gånger per år där bland annat konjunkturfrågor avhandlas tillsammans med andra kort- och långsiktiga näringslivsfrågor. Däremellan kan det tillkomma mindre utskick till utvalda delar av Företagarpanelen, som syftar till att bidra till opinionsbildning i en aktuell näringspolitisk fråga. Vi värnar om er arbetstid, de större utskicken tar i snitt 4 till 5 minuter att genomföra, medan de mindre utskicken endast tar någon minut.
På den här sidan kan du ta del av ett urval av aktuella undersökningsresultat.
Kontakta oss gärna om du har några frågor om våra undersökningar.