Att få reda på företagens syn på företagsnära frågor är avgörande för att Svenskt Näringsliv ska kunna vara företagens röst i samhället. Vår webbaserade undersökning med drygt 12 000 registrerade medlemmar är idag Sveriges största företagarpanel.
Företagarpanelen är ett ovärderligt verktyg i Svenskt Näringslivs arbete med att förbättra förutsättningarna för företag i Sverige.
Ju fler som deltar i Företagarpanelen, desto starkare blir företagens röst.
Sven-Olof Gudmundsson, Sannarps Bensin o Butik AB
Företagarpanelen ger mig möjlighet att beskriva mitt företags villkor och verklighet.
Elisabeth Tedestål, Vellingeblomman AB
Nedan kan du ta del av ett urval av de aktuella undersökningsresultaten.
För att motverka negativa konsekvenser av brister i elsystemen uppger mer än vart femte företag att de redan gjort, eller planerar att göra, investeringar i till exempel egen elproduktion eller reservkraft. Det är främst i södra Sverige som sådana investeringar är mest populära.
Dagens energipolitik får tummen ned från Svenskt Näringslivs medlemsföretag. Endast fem procent av företagen har förtroende för den nuvarande energipolitiken. Hela 77 procent uppger att de har inget eller litet förtroende för att dagens energipolitik kommer att kunna tillgodose framtidens efterfrågan på elenergi. Det är dessutom en ökning från en liknande mätning från november 2021, då motsvarande andel med lågt förtroende låg på 70 procent.
Fyra gånger per år svarar cirka 5 000 medlemmar i Svenskt Näringslivs företagarpanel på frågor som bland annat handlar om förändringar i sysselsättning, försäljning och investeringar. Den senaste undersökningen som genomfördes i februari 2022 visar att den kraftigt positiva tillväxten som uppmätts under de senaste tre kvartalen nu tagit en paus.
En tredjedel av företagen uppger att försäljningen/produktionen har ökat under de senaste sex månaderna. I förra mätningen uppgick motsvarande andel till närmare hälften av företagen. Samtidigt har en fjärdedel av företagen ökat sin personalstyrka, vilket är en minskning med knappt tio procentenheter jämfört med novembermätningen. Även investeringstakten hos företagen har minskat en del. En fjärdedel av företagen uppger att investeringarna har ökat, en nedgång med fem procentenheter från förra kvartalet.
I Jönköpings län uppger 41 procent av företagen att försäljningen har ökat. Samtidigt har antal anställda ökat i 32 procent av företagen i länet. Investeringarna har samtidigt ökat i tre av tio Jönköpingsföretag. Samtliga noteringar tillhör de högsta i hela Sverige, men som i Sverige som helhet har tillväxttakten även svalnat en del sedan förra kvartalet. Den svagaste tillväxten hittas på Gotland. Där är det endast 22 procent som ökat försäljningen och en dryg femtedel som ökat antal anställda.
Knappt fyra av tio företag inom handeln uppger en ökad försäljning jämfört med för sex månader sedan. Däremot är tjänstebranschen den del av ekonomin som uppvisar starkast tillväxt vad gäller antal anställda. Närmare en tredjedel av företagen i tjänstenäringarna uppger att antalet anställda har ökat jämfört med för ett halvår sedan. Investeringarna har utvecklats starkast inom tillverkningsindustrin.
Företagarpanelen utgör ett viktigt verktyg för Svenskt Näringsliv i mötet med politiker, opinionsbildare och allmänheten när vi förklarar företagens situation. Svaren ger också ett värdefullt underlag för regionkontorens opinionsbildningsarbete och ligger till grund för framtagandet av Svenskt Näringslivs konjunkturrapport.
I dagsläget är Företagarpanelen Sveriges största panel av företagare med drygt 12 000 registrerade medlemmar. Större utskick sker fyra gånger per år där bland annat konjunkturfrågor avhandlas tillsammans med andra kort- och långsiktiga näringslivsfrågor. Däremellan kan det tillkomma mindre utskick till utvalda delar av Företagarpanelen, som syftar till att bidra till opinionsbildning i en aktuell näringspolitisk fråga. Vi värnar om er arbetstid, de större utskicken tar i snitt 4 till 5 minuter att genomföra, medan de mindre utskicken endast tar någon minut.
På den här sidan kan du ta del av ett urval av aktuella undersökningsresultat.
Kontakta oss gärna om du har några frågor om våra undersökningar.