Jönköping

Skolgatan 4

Box 445

553 16 Jönköping

Tel: 036-30 32 00

Viktigt beslut om offentlig upphandling för företagen i Jönköpings län

UPPHANDLING Regeringens förslag om ny upphandlingslagstiftning innehöll betydligt mer långtgående krav än EU-direktivet krävde och var illa underbyggt. Vissa delar hade gett motsatt effekt utifrån direktivets syfte och även riskerat att missgynna svenska företag. Glädjande nog röstade Riksdagen nu istället ja till allianspartiernas motion vilket kommer innebära att många skadliga effekter kan undvikas. 

Alla är viktiga i kedjan

MITT FÖRSTA JOBB Var på ”Fläkten” i Växjö och jag var 18 år gammal. AB Svenska Fläktfabriken bildades utanför Jönköping år 1920 och köpte ”Fläkten” någon gång på 80-talet. Under sina glansdagar hade ”Fläkten” 1200 anställda och var Växjös största industri. Att som ung får ett första jobb inom industrin, var häftigt och stort.

Anna
Sämre välfärd med vinstförbud
Läs Anna Gillek Dahlströms kommentar »

”Vi behöver lägga mer kraft på UF”

FÖRETAGSKLIMAT Eksjö kommun klättrar i årets ranking av det lokala företagsklimatet – men bara en placering. – Det gäller att inte stanna av i arbetet med företagsklimatet, då blir man snart omsprungen, säger Anna Gillek Dahlström, Svenskt Näringslivs regionchef i Jönköpings län.

Ny upphandlingslag försvårar för företagen

UPPHANDLING Allt färre företag deltar i de offentliga upphandlingar som genomförs i Sverige.  Som skäl uppger många att kraven är alltför många, krångliga och orimliga. Regeringens nya upphandlingslagstiftning riskerar att försämra situationen ytterligare. - Kravinflationen måste upphöra men tyvärr kommer den nya upphandlingslagstiftningen att verka i helt motsatt riktning, säger Anna Gillek Dahlström, regionchef Svenskt Näringsliv Jönköping. 

Att vara viktig för någon annan

MITT FÖRSTA JOBB Jag var 18 år och hade precis avslutat en tvåårig utbildning på gymnasiet i Värnamo, året var 1980. Det var det första jobbet jag sökte och fick anställning på. Nordflex i Gislaved som numera heter Recticel AB. Jag började arbeta med att klä och knappa plymåer, alltså dynor till möbler. Men jag gjorde många andra saker också.

”Vi har hjärta för skolan”

GÄSTKRÖNIKA Debatten om vinster i välfärden handlar om pengar och ekonomi. Den viktigaste frågan, vad som är bäst för barnet och vad barnet vill, hamnar i skymundan. Vi måste stanna upp och se vad som går förlorat om ett vinstförbud skulle gå genom.

Två drickabackar läsk & en hundralapp

MITT FÖRSTA JOBB Var på Scandinavian Photo i Bankeryd där jag arbetade på lagret med att plocka och packa produkter. På den tiden gällde det att inte plocka fel filmrulle. Jag hann även vara en sväng på Konsum i Hovslätt och minns tydligt lyckan när man i belöning fick två drickabackar med läsk och en hundralapp.

Fortsatt lågt förtroende för Arbetsförmedlingen

ARBETSFÖRMEDLINGEN Regeringen har tillsatt en utredning om Arbetsförmedlingens framtid, den största utredningen på 20 år. – Vi privata aktörer har redan löst problemet. Vi sätter våra varumärken på spel varje dag och vi lyckas eftersom vi lyssnar på kundens behov, säger Erik Kylberg, vd på FLIT.

Krävs 2,5 milj. kr för att klara kilometerskatt

KILOMETERSKATT Regeringen fortsätter driva förslaget om kilometerskatt, trots kritik från företagare runt om i landet. För gjuteriet Bruzaholms Bruk med vd Lars Alfredsson, innebär det ökade kostnader med 230 000 kronor per år.

Sävsjö årets länsklättrare

FÖRETAGSKLIMAT Det har vänt i Sävsjö! Det konstaterar Anna Gillek Dahlström på Svenskt Näringsliv efter att rankingen för det lokala företagsklimatet offentliggjorts.

Vetlanda – en kommun på väg uppåt

FÖRETAGSKLIMAT Efter att i många år ha legat runt plats 100 på Svenskt Näringslivs rankning över landets kommuner med bäst företagsklimat gjorde Vetlanda en klättring för några år sedan och ligger nu på plats 56 nationellt och åtta i länet. När flera andra kommuner backar fortsätter Vetlanda att klättra uppåt.

Jobbet är viktigast, inte branschen

MITT FÖRSTA JOBB Min första lön fick jag som 12-åring när jag jobbade i en ICA-butik. Där jobbade jag i tre år innan jag fick ett nytt jobb på ett plastföretag. Jag jobbade varje dag efter skolan och på alla skollov. Jag slutade i samband med att jag tog studenten, men jag är fortfarande kvar i plastbranschen och driver idag AD-plast i Anderstorp AB.

”Alla vill inte jobba heltid”

FÖRETAGSKLIMAT Tranås Resebyrå grundades 1979 och ägs idag av Anders Lindén och Kenneth Wigren. Företaget verkar i en av de branscher som kanske mest påverkats av internet och digitaliseringens intåg i samhället. Framtiden ser ljus ut, men regeringens politik skapar en del orosmoln kring anställningsform och rekryteringssvårigheter.

Kommunikation - nyckeln till bättre offentliga marknader

UPPHANDLING Upphandlingar är det som får sämst betyg i Svenskt Näringslivs undersökning om kommunalt företagsklimat, där bara 4 procent svarar att de tycker att det fungerar utmärkt. Trots att Sverige är ett av de länder i Europa som har högst antal små och medelstora företag så är det svårt för dessa företag att vinna kontrakt i offentliga upphandlingar.

Är nästa steg att flytta från Sverige?

FÖRETAGSKLIMAT ”Hur ska vi se på företagets framtid, när det svänger så drastiskt i politiken och det blir allt dyrare att driva bolag?” frågan kommer från Anders Stacke, VD Stacke Hydraulik, när han får besök av riksdagsledamot Mats Green (M).

"Hur ska Tranås överleva utan oss företagare?"

FÖRETAGSKLIMAT ”Berätta för mig som politiker vad du som företagare behöver för att kunna växa och anställa” – orden kommer från Sotiris Delis, riksdagsledamot (M), när han besöker Börje Fransson, VD Tranås Industrikablage.

Kompetensbrist största hotet för tillväxt

FÖRETAGSAMHET Gnosjö Trafik AB verkar inom transportbranschen och upplever, precis som branschkollegor, internationell konkurrens främst vid prissättning. Men det finns ett större orosmoln. ”Vi är bekymrade över framtidens kompetensförsörjning som är avgörande för vår tillväxt”, säger Hans Hellström, VD Gnosjö Trafik AB.

Verkstadsjobbet sporrade golfkarriären

MITT FÖRSTA JOBB Min absolut första lön fick jag efter mitt sommarjobb på Hooks Herrgård, det företag som jag tog över från mina föräldrar för ett antal år sedan. 15 år gammal fick jag jobba i trädgården tillsammans med trädgårdsmästaren. Mina uppgifter var enklare form av trädgårdsskötsel, bland annat klippa gräs. Helt ärligt kanske det inte var det roligaste jobbet, men såhär i efterhand var det otroligt nyttigt för mig.

”Regering påstår sig gilla oss företagare”

SJUKSKATT ”Som företagare i Sverige är man mästare på att finna andra vägar för att vara ett undantag i politikens alla företagarfientliga förslag.” Orden kommer från en Jönköpingsföretagare som efterfrågar stabila spelregler för tillväxt och jobbskapande.

De valde mig till jobbet!

MITT FÖRSTA JOBB Var som husvärdinna för utställningshus på Myresjöhus i Vetlanda. Mina uppgifter var att se till att allt var i sin ordning och vara trevlig mot köpbenägna spekulanter. Jag fick även gå runt med mäklarna och visa upp huset, vilket gav mig en stor inblick i mäklarjobbet. Dessutom läste jag företagsekonomi och marknadsföring, vilket innebar att jag kunde checka av teorin jag läste när jag svansade efter mäklarna.

Jungle Thai tvingas stänga på måndagar i väntan på arbetstillstånd

KOMPETENS Restaurangen Jungle Thai har haft kockar som arbetskraftsinvandrat från Thailand i femton år. Kent Ly, ägare, har aldrig stött på problem – fram tills i dag, då han har fått vänta i elva månader på att få hit sin anställd. Nu har han tvingats stänga restaurangen en dag i veckan på grund av personalbrist.

Nu jobbar juryn!

JÖNKÖPING LÄNS MEST FÖRETAGSAMMA MÄNNISKA 2016 Stort tack för alla nomineringar vi fått in till Årets mest företagsamma människa 2016 – vår jury har fått ordentligt med material och underlag att gå igenom. Den 10 november kommer vi att avslöja vilka de fem finalisterna är och då är du välkommen att vara med och avgöra vem som vinner, då öppnar vi röstningen.

Hur tar vi oss ur matchningsproblematiken?

GÄSTKRÖNIKA Sverige har under många år underskattat behovet av yrkesarbetare och därför har vi en mängd bristyrken såsom elektriker, byggare, anläggare, svetsare och slaktare. För att komma till rätta med detta krävs sänkta arbetskraftskostnader och ekonomiskt stöd till omskolning, skriver Mats Hansson, vd OnePartnerGroup, i en gästkrönika.

Generationsskifte i Gnosjö

FÖRETAGSKLIMAT En ny generation står redo att ta över familjeföretaget Göhlins Verktyg & Maskin AB, det blir den fjärde i ordningen. Företaget omsätter idag 60 miljoner kronor och har som mål att omsätta 100 miljoner år 2020. Men då behövs bra förutsättningar och förståelse från politiken och ett bra lokalt företagsklimat.

Tranås bryter trenden

FÖRETAGSKLIMAT Många kommuner i landet får allt sämre företagsklimat. Det visar Svenskt Näringslivs undersökning av det lokala företagsklimatet. Trenden ser likadan ut i Jönköpings län, men Tranås bryter mönstret genom att klättra 8 placeringar på årets ranking och landar på plats 30 i landet och plats 4 i länet.

Sveriges grund vilar på småföretagande

GÄSTKRÖNIKA Det är i de små företagen som de flesta jobb skapas. Men som småföretagare måste man vara ansvarfull. Det gäller att ta ansvarsfulla beslut och se till att de anställda har ett jobb att gå till, även imorgon. När skatter och avgifter hela tiden blir högre leder det till att man måste tänka sig för innan man anställer en till. Man har inte råd att satsa, man vågar inte.

Vinster i välfärden gynnar mångfalden

VINSTBEGRÄNSNINGAR Vilbert Soleymanians företag, Basic Care Unit, erbjuder hemtjänst på flera språk för att attrahera äldre invandrare som tidigare inte känt sig bekväma med det kommunala alternativet. Om regeringens förslag om begränsade vinster i välfärden går genom kommer företaget påverkas och budgeten riskerar att sättas i gungning.

Lyckad dialog bakom Mullsjös vinst

LOKALT FÖRETAGSKLIMAT För första gången sedan 2001 har Jönköpings län fått en ny etta på rankingen av lokalt företagsklimat. – Det är fantastiskt! Det har inte kommit av sig självt, men nu är vi främst i länet, säger Pernilla Bernhardsson, Mullsjö Utveckling.

Mullsjö ny kommun i länstopp

LOKALT FÖRETAGSKLIMAT Mullsjö kommun tappar tre placeringar men är ändå ny toppkommun i Jönköpings län när Svenskt Näringslivs i dag släpper sin ranking av företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner.

Kompetensbrist utarmar verkstadsindustrin

GÄSTKRÖNIKA ABL Construction Equipment AB tillverkar redskap för entreprenadindustrin. Vi tillverkar bland annat lastskopor, timmergripar, redskapsfästen och grävskopor till kunder över hela världen. Vi arbetar globalt men har vår bas i Sävsjö. Vi är duktiga på det vi gör och därför har vi nu funnits i 60 år. För att vi ska kunna verka i 60 år till behöver vi rätt kompetens.

Hårt arbete lönar sig

MITT FÖRSTA JOBB Jag är uppvuxen i ett restaurangkök och redan som femåring var det naturligt för mig att hjälpa till med att plocka upp skräp och hålla rent. När jag blev några år äldre avancerade jag till diskplockningen och så fortsatte det med att få större ansvar, man byggde upp ett förtroende.