Halland

Kristian IV:s väg 3

Box 880

301 18 Halmstad

Tel: 035-192 499

Samarbete skapar jobb för unga

SKOLA NÄRINGSLIV Industribranschen står inför stora utmaningar att hitta ny arbetskraft. För att inspirera ungdomar och för att göra det lättare för företagen att anställa skapades Teknikcollege, ett samarbete som anpassar utbildningen efter arbetslivet och gör att företag enkelt får kontakt med framtida arbetstagare.

”Mitt första jobb formade mig till VD”

MITT FÖRSTA JOBB Som 12-åring skötte jag väckningar på kurorthotellet mina föräldrar drev i Ulricehamn. Varje morgon ringde jag 20-30 hotellgäster och sa något i stil med ”God morgon, jag ringer från växeln och klockan är 07.00”. Efter det har jag testat på allt inom en hotellverksamhet. Det fostrade och formade mig till den jag är idag.

Charlotte Schéle
Regeringen måste sätta företagandets villkor i fokus!
Läs Charlotte Schéles kommentar »
Charlotte Schéle
Rösta bort arbetslösheten?
Läs Charlotte Schéles kommentar »

Kilometerskatten upprör på landsbygden

KILOMETERSKATT Om kilometerskatten införs kommer det att drabba företag på landsbygden hårt. Långås potatis och rotfrukter har idag 15 anställda men vd:n Roger Bengtsson tror att han kommer behöva göra drastiska förändringar inom företaget om skatten införs.

Vinstbegränsning är inte rätt väg att gå

VINSTBEGRÄNSNINGAR Regeringen ska vara tydliga och ställa höga krav på kvalitet och uppföljning i all offentligt finansierad verksamhet, oavsett om den bedrivs i privat eller offentlig regi. Att lägga fokus på att motverka vinst i välfärden hämmar istället utvecklingen och investeringsviljan. – Man börjar ju fundera på varför man ska gå med förlust bara för att man har valt att arbeta inom omsorgen och för att man vill förbättra och utveckla branschen, säger Sofia Zidar, delägare i HemAssistans i Varberg.

Motverka RUT är att motverka fler jobb och vita pengar

POLITISK HALVLEK Rut-avdraget har gjort svarta jobb till vita och hjälpt människor att gå från bidrag till riktiga löner. Nya siffror från Almega visar även att antalet rut-utförare har minskat med 10 procent i år. – Det är svårt att förstå varför regeringen vill bryta den utvecklingen, säger Åsa Malmborg, vd för Flitiga Liza AB i Halmstad.

”Att anstränga sig lönar sig i slutändan”

MITT FÖRSTA JOBB På en av mina föräldrars middagar med en bekant frågade jag och brorsan om vi kunde göra något för hans företag. Skämtsamt fick vi svaret att städa en parkeringsplats. Samma helg cyklade vi en halv mil och sopade. Jag var 12 år och det var mitt första avlönade jobb.

Kilometerskatten oroar halländska företag

POLITISK HALVLEK Förslaget om att införa kilometerskatt oroar många småföretagare runt om i landet. Men varken politiker eller allmänhet verkar förstå hur hårt det kan drabba mindre företag och jobb – oavsett var man befinner sig i landet. – För oss medför det en ökad kostnad på 800 000 kr. Jag tror inte att alla företag kommer att klara den kostnaden, utan företag kan komma att läggas ned och därmed försvinner jobb. Det gör mig väldigt orolig, säger Anita Olsson, delägare Västkustägg i Halmstad AB.

Blir det kontraproduktivt även i andra halvlek?

POLITISK HALVLEK I höst har halva mandatperioden gått för Stefan Löfven och hans regering. Under denna halvlek har de på flera punkter brutit mot deras egna valbudskap om att all politik ska prövas mot om de leder till fler jobb eller inte, och om en aktiv näringspolitik för fler och växande företag. Vi kan här exemplifiera några av de åtgärder vi menar helt strider mot detta budskap.

Sveriges bästa station finns i Halmstad

FÖRETAGSAMHET Varje år delar Svensk Bensinhandel ut priset ”Årets station”. I år har priset tilldelats Sannarps Bensin & Butik AB (Circle K) i Halmstad som ägs och drivs av Sven-Olof Gudmundsson.

Rösta på Hallands mest företagsamma människa 2016

ÅRETS MEST FÖRETAGSAMMA Artur, Jonas, Maria, Henric och Karl heter finalisterna i tävlingen Hallands mest företagsamma människa 2016. Se filmen om dem, inspireras och rösta. Var med och avgör vem som ska stå som vinnare!

Vinsttak stoppar förnyelsekraften inom välfärden

VÄLFÄRD Drivkraften bakom starten av Hallands Carecenter, som bedriver hemtjänst inom Lagen om valfrihet, var att utveckla omsorgen och skapa trygghet för kunderna. – Jag älskar det här, men det är samtidigt det tuffaste jag har gjort. Att politiker vill begränsa oss, skapar mindre arbetsglädje och osäkerhet inför framtiden, säger Chenay Mutlu, ägare och Vd för Hallands Carecenter.

Nygammal regionchef på Svenskt Näringsliv i Halland

SVENSKT NÄRINGSLIV Från och med 1 november 2016 tillträder Charlotte Schéle som ny regionchef för Svenskt Näringsliv i Halland. Hon har sedan 1 oktober 2015 arbetat som tf regionchef. – Jag är tacksam över förtroendet att arbeta vidare i Halland, och ser fram emot att fortsätta bygga starka relationer i regionen och belysa vikten av ett bra företagsklimat, säger Charlotte Schéle.

Kan betald praktik ändra attityder?

GÄSTKRÖNIKA Om ett bolag som växer inte kan rekrytera rätt kompetens bromsas tillväxten. Jag arbetar för ett snabbväxande företag som utvecklar, tillverkar och säljer smarta tekniska lösningar till automationsindustri, vi befinner oss mitt i det som kallas Industrial Internet of things. Detta verksamhetsområde är stort och växer i alla branscher. Jag representerar alltså en bransch som kan erbjuda jobb, nu och i framtiden.

”Ett jobb gör dig oberoende av någon annan”

MITT FÖRSTA JOBB Som 18-åring fick jag jobb på Falkenbergs liftuthyrning, då ägaren skadade foten i sitt arbete och jag fick rycka in. Min arbetsplats var på höga höjder i en korglift för att måla fasader, byta lampor eller rensa takrännor m.m. Snabbt fick jag ta eget ansvar i mina arbetsuppgifter, men också gentemot kunden. Jag var ju ett av företagets ansikten utåt.

Visstidspersonalen en del av de boendes trygghet

VISSTID På HVB-hemmet Rasmusgården i Falkenberg har man valt att hålla hög personaltäthet, trots att det är en liten verksamhet. Det betyder att företaget utöver de sju tillsvidareanställda i personalen också behöver ett antal visstidsanställda.

Ny upphandlingslag försvårar för företagen

UPPHANDLING Allt färre företag deltar i de offentliga upphandlingar som genomförs i Sverige.  Som skäl uppger många att kraven är alltför många, krångliga och orimliga. Regeringens nya upphandlingslagstiftning riskerar att försämra situationen ytterligare. - Kravinflationen måste upphöra men tyvärr kommer den nya upphandlingslagstiftningen att verka i helt motsatt riktning, säger Charlotte Schéle, tf regionchef Svenskt Näringsliv Halland.

Föreningslivet är beroende av bra företagsklimat

FÖRETAGSKLIMAT Många av Sveriges idrottsföreningar är beroende av stöttning från företag. Att det finns ett gott företagsklimat i de halländska kommunerna är därför av stor vikt för att våra barn och ungdomar ska fortsätta att engageras i idrottslivet, menar Anders Bengtsson, styrelseledamot i Hallands Idrottsförbund.

Negativ effekt av höjd arbetsgivaravgift

ARBETSMARKNAD Arbetsgivaravgifterna för unga ändrades från och med den 1 juni i år. Nu betalar arbetsgivaren full arbetsgivaravgift för personer som är födda 1991 eller senare, vilket är direkt kännbart för medlemmarna i Halmstads krögarförening.

”Debatten bör handla om kvalitet, inte vinstbegränsning”

VINSTER I VÄLFÄRDEN 2001 öppnade idrottsföreningarna i Halmstad upp för behovet av idrottsinriktningar under gymnasiet. Kommunen var inte intresserad, men Lill-Marie Drotz vågade och ville, och redan samma år ansökte hon om att starta utbildningen. – Många gånger har det varit tufft, men att jobba med ungdomar är det finaste man kan göra, säger Lill-Marie Drotz, grundare och delägare till Aspero Friskolor AB.

Två generationer företagare i kunskapsutbyte

UNG FÖRETAGSAMHET Under kommande läsår är det flera ungdomar i Halland som kommer att driva ett UF-företag. För att få ut så mycket som möjligt av sitt UF-år spelar rådgivaren en viktig roll. – Jag delar gärna med mig av mina kunskaper till UF-elever, samtidigt som jag kan inspireras av deras kreativitet och drivkraft i tidig ålder, säger Erik Blomberg, Vd Eleiko Group AB.

Är det värt att reformera Arbetsförmedlingen?

ARBETSFÖRMEDLINGEN Regeringen har tillsatt en utredning om Arbetsförmedlingens framtid, den största utredningen på 20 år. ”De sitter fastlåsta i sin organisation och struktur som är av en annan värld. En omställning skulle ta mycket kraft och resurser. Marknaden och privata alternativ har redan löst problemet.”, säger Kristoffer Hall, ägare och VD för Lokal Bemanning i Laholm.

Nu jobbar juryn!

HALLANDS MEST FÖRETAGSAMMA MÄNNISKA 2016 Stort tack för alla nomineringar vi fått in till Årets mest företagsamma människa 2016 – vår jury har fått ordentligt med material och underlag att gå igenom. Den 10 november kommer vi att avslöja vilka de fem finalisterna är och då är du välkommen att vara med och avgöra vem som vinner, då öppnar vi röstningen.

Yrkeshögskolan viktig för halländska ETEC

FÖRETAGSAMHET Sandra Berg var bara 29 år när hon tog över som VD på ETEC efter sin far, som drivit företaget sedan 1995. Företaget har idag sex anställda och ser ett rekryteringsbehov inom snar framtid. ”Men det är svårt att finna personer med rätt kompetens, därför är yrkeshögskolan i Halmstad jätteviktig för oss”, säger Sandra Berg.

Seglivad process om näringslivsskylt i Hylte

FÖRETAGSKLIMAT Under flera år har en reklamskylt utmed riksväg 26 både engagerat och enat kommun och näringsliv i Hylte. För dem är det en viktigt att kunna visa upp att det finns ett stort utbud av lokala företag i Hyltebruk. ”Detta är en fråga som är viktig för alla parter”, säger Mathias Magnuson, Magnusons Herrekipering.

Amadeus: ”Bara jag fick ett första jobb”

MITT FÖRSTA JOBB För mig var det viktigast att stå på egna ben och få ett jobb. När jag fick jobb på Burger King var inte tanken att stanna en längre tid. Men ju mer jag visade framfötterna desto mer ansvar fick jag. Genom hårt arbete och vilja blev jag biträdande restaurangchef, för att sedan avsluta mina sista två år på Burger King som restaurangchef.

Bransch med stort hjärta i behov av rekrytering

KOMPETENS Hon verkar i en bransch som har stort rekryteringsbehov. Själv har hon varit i näringen över 30 år och hon tycker fortfarande att det är lika roligt och utvecklande. – Får man som jag energi av att glädja andra kan man inte vara på en bättre plats, säger Ulrika Drakenberg, hotelldirektör på Best Western Plus Grand Hotel i Halmstad.

Samverkan för elevens framtid

SAMVERKAN I Varberg kommun satsar man tidigt på samverkan mellan skola och arbetsliv. ”En elev i grundskolan kanske kan nämna 10- 12 yrken. För att de ska få möjlighet att göra ett väl underbyggt val till gymnasiet och kommande yrkesliv måste vi börja med samverka redan där”. Det säger Pär Wiik, Skola-arbetslivsutvecklare på barn- och utbildningsförvaltningen i Varberg kommun.

Telefonkatalogens stora värde

MITT FÖRSTA JOBB Jag jublade av lycka när jag 12 år fick ”ärva” mina äldre syskons extrajobb – att distribuera telefonkataloger i Unnaryd med omnejd. Jag hade nämligen räknat ut att jag skulle tjäna mer på det än när jag sålde jultidningar.

”Nu tar jag över stafettpinnen”

GÄSTKRÖNIKA I år firar vi 100 år samtidigt som det är dags för att mig att ta över stafettpinnen från min far för att driva familjeföretaget i fjärde generationen. För att vi ska vara framgångsrika i lika många år till så måste vi alltid tänka framåt och vilja utvecklas. Känner man sig nöjd blir man lätt omsprungen.

Grattis Laholm – bäst företagsklimat i Halland

LOKALT FÖRETAGSKLIMAT Halland har en ny länsetta när Svenskt Näringslivs släpper årets ranking för det lokala företagsklimatet. Laholms kommun tar återigen över förstaplaceringen i länet. – Stort grattis till Laholm som är bäst i Halland igen. Men den största förbättringen har Hylte kommun gjort, som har fått sin bästa placering någonsin, säger Charlotte Schéle, tf regionchef Svenskt Näringsliv Halland.