Halland

Kristian IV:s väg 3

Box 880

301 18 Halmstad

Tel: 035 - 18 20 40

Visstidspersonalen en del av de boendes trygghet

VISSTID På HVB-hemmet Rasmusgården i Falkenberg har man valt att hålla hög personaltäthet, trots att det är en liten verksamhet. Det betyder att företaget utöver de sju tillsvidareanställda i personalen också behöver ett antal visstidsanställda.

Ny upphandlingslag försvårar för företagen

UPPHANDLING Allt färre företag deltar i de offentliga upphandlingar som genomförs i Sverige.  Som skäl uppger många att kraven är alltför många, krångliga och orimliga. Regeringens nya upphandlingslagstiftning riskerar att försämra situationen ytterligare. - Kravinflationen måste upphöra men tyvärr kommer den nya upphandlingslagstiftningen att verka i helt motsatt riktning, säger Charlotte Schéle, tf regionchef Svenskt Näringsliv Halland.

Charlotte Schéle
Regeringen måste sätta företagandets villkor i fokus!
Läs Charlotte Schéles kommentar »
Charlotte Schéle
Rösta bort arbetslösheten?
Läs Charlotte Schéles kommentar »

Föreningslivet är beroende av bra företagsklimat

FÖRETAGSKLIMAT Många av Sveriges idrottsföreningar är beroende av stöttning från företag. Att det finns ett gott företagsklimat i de halländska kommunerna är därför av stor vikt för att våra barn och ungdomar ska fortsätta att engageras i idrottslivet, menar Anders Bengtsson, styrelseledamot i Hallands Idrottsförbund.

Negativ effekt av höjd arbetsgivaravgift

ARBETSMARKNAD Arbetsgivaravgifterna för unga ändrades från och med den 1 juni i år. Nu betalar arbetsgivaren full arbetsgivaravgift för personer som är födda 1991 eller senare, vilket är direkt kännbart för medlemmarna i Halmstads krögarförening.

”Debatten bör handla om kvalitet, inte vinstbegränsning”

VINSTER I VÄLFÄRDEN 2001 öppnade idrottsföreningarna i Halmstad upp för behovet av idrottsinriktningar under gymnasiet. Kommunen var inte intresserad, men Lill-Marie Drotz vågade och ville, och redan samma år ansökte hon om att starta utbildningen. – Många gånger har det varit tufft, men att jobba med ungdomar är det finaste man kan göra, säger Lill-Marie Drotz, grundare och delägare till Aspero Friskolor AB.

Två generationer företagare i kunskapsutbyte

UNG FÖRETAGSAMHET Under kommande läsår är det flera ungdomar i Halland som kommer att driva ett UF-företag. För att få ut så mycket som möjligt av sitt UF-år spelar rådgivaren en viktig roll. – Jag delar gärna med mig av mina kunskaper till UF-elever, samtidigt som jag kan inspireras av deras kreativitet och drivkraft i tidig ålder, säger Erik Blomberg, Vd Eleiko Group AB.

Är det värt att reformera Arbetsförmedlingen?

ARBETSFÖRMEDLINGEN Regeringen har tillsatt en utredning om Arbetsförmedlingens framtid, den största utredningen på 20 år. ”De sitter fastlåsta i sin organisation och struktur som är av en annan värld. En omställning skulle ta mycket kraft och resurser. Marknaden och privata alternativ har redan löst problemet.”, säger Kristoffer Hall, ägare och VD för Lokal Bemanning i Laholm.

Nu jobbar juryn!

HALLANDS MEST FÖRETAGSAMMA MÄNNISKA 2016 Stort tack för alla nomineringar vi fått in till Årets mest företagsamma människa 2016 – vår jury har fått ordentligt med material och underlag att gå igenom. Den 10 november kommer vi att avslöja vilka de fem finalisterna är och då är du välkommen att vara med och avgöra vem som vinner, då öppnar vi röstningen.

Yrkeshögskolan viktig för halländska ETEC

FÖRETAGSAMHET Sandra Berg var bara 29 år när hon tog över som VD på ETEC efter sin far, som drivit företaget sedan 1995. Företaget har idag sex anställda och ser ett rekryteringsbehov inom snar framtid. ”Men det är svårt att finna personer med rätt kompetens, därför är yrkeshögskolan i Halmstad jätteviktig för oss”, säger Sandra Berg.

Seglivad process om näringslivsskylt i Hylte

FÖRETAGSKLIMAT Under flera år har en reklamskylt utmed riksväg 26 både engagerat och enat kommun och näringsliv i Hylte. För dem är det en viktigt att kunna visa upp att det finns ett stort utbud av lokala företag i Hyltebruk. ”Detta är en fråga som är viktig för alla parter”, säger Mathias Magnuson, Magnusons Herrekipering.

Amadeus: ”Bara jag fick ett första jobb”

MITT FÖRSTA JOBB För mig var det viktigast att stå på egna ben och få ett jobb. När jag fick jobb på Burger King var inte tanken att stanna en längre tid. Men ju mer jag visade framfötterna desto mer ansvar fick jag. Genom hårt arbete och vilja blev jag biträdande restaurangchef, för att sedan avsluta mina sista två år på Burger King som restaurangchef.

Bransch med stort hjärta i behov av rekrytering

KOMPETENS Hon verkar i en bransch som har stort rekryteringsbehov. Själv har hon varit i näringen över 30 år och hon tycker fortfarande att det är lika roligt och utvecklande. – Får man som jag energi av att glädja andra kan man inte vara på en bättre plats, säger Ulrika Drakenberg, hotelldirektör på Best Western Plus Grand Hotel i Halmstad.

Samverkan för elevens framtid

SAMVERKAN I Varberg kommun satsar man tidigt på samverkan mellan skola och arbetsliv. ”En elev i grundskolan kanske kan nämna 10- 12 yrken. För att de ska få möjlighet att göra ett väl underbyggt val till gymnasiet och kommande yrkesliv måste vi börja med samverka redan där”. Det säger Pär Wiik, Skola-arbetslivsutvecklare på barn- och utbildningsförvaltningen i Varberg kommun.

Telefonkatalogens stora värde

MITT FÖRSTA JOBB Jag jublade av lycka när jag 12 år fick ”ärva” mina äldre syskons extrajobb – att distribuera telefonkataloger i Unnaryd med omnejd. Jag hade nämligen räknat ut att jag skulle tjäna mer på det än när jag sålde jultidningar.

”Nu tar jag över stafettpinnen”

GÄSTKRÖNIKA I år firar vi 100 år samtidigt som det är dags för att mig att ta över stafettpinnen från min far för att driva familjeföretaget i fjärde generationen. För att vi ska vara framgångsrika i lika många år till så måste vi alltid tänka framåt och vilja utvecklas. Känner man sig nöjd blir man lätt omsprungen.

Grattis Laholm – bäst företagsklimat i Halland

LOKALT FÖRETAGSKLIMAT Halland har en ny länsetta när Svenskt Näringslivs släpper årets ranking för det lokala företagsklimatet. Laholms kommun tar återigen över förstaplaceringen i länet. – Stort grattis till Laholm som är bäst i Halland igen. Men den största förbättringen har Hylte kommun gjort, som har fått sin bästa placering någonsin, säger Charlotte Schéle, tf regionchef Svenskt Näringsliv Halland.

Vuxnas inflytande till ungas arbetsvilja

GÄSTKRÖNIKA Det är en speciell känsla att sommarjobba och kunna köpa det man verkligen vill ha med sina egna pengar. Minnet av mitt första fiskespö sitter som en fläskläpp på mig. Det är ett minne för livet. Någonting har hänt med inställningen till att jobba bland unga idag. Jag har varit med och sett utvecklingen.

Målet är guld på Yrkes-EM

YRKES-EM Kompetensförsörjningen är en viktig fråga för halländska företag. Trots skriande behov så är det svårt att locka ungdomar till yrkesprogrammen, och det blir allt färre sökande från år till år. – Jag tror att det viktigaste är att yrkesutbildningarna får ett gott rykte, och att elever och föräldrar förstår att det inte är en återvändsgränd, säger Daniel Carlberg som är murare i svenska Yrkeslandslaget.

Alla jobb är viktiga!

MITT FÖRSTA JOBB Som 15-åring fick jag mitt första jobb, ett sommarjobb, på ett litet snickeri utanför Falkenberg. Jag cyklade 7 km varje dag till jobbet och min uppgift var att spika trälådor till att förvara fisk eller potatis i. Jag tjänade 7 öre per gavel och i slutet av varje dag räknade jag ut hur mycket jag hade fått ihop. Det kan låta enformigt, men jag älskade verkligen mitt jobb. Att vara en del av processen och sedan se ett färdigt resultat var en fin stund, en otrolig nöjdhet gick genom kroppen.

Pingiskungens företagsamma resa

GÄSTKRÖNIKA Jag var fem år gammal när jag började spela pingis på föräldrarnas sovrumsdörr hemma i lägenheten. Då hade jag ingen aning om att jag skulle stå här idag med fler mästerskapsguld än vad jag kan räkna på mina båda händer. Då hade jag ingen aning om att jag skulle komma att spendera hela 1100 dagar på träningsläger eller att jag ibland skulle träna sex timmar om dagen, sex dagar i veckan. För att lyckas som elitidrottare krävs hårt arbete – det finns inga genvägar.

Från sopor och tomatsås till entreprenör

MITT FÖRSTA JOBB Var som strandstädare för Falkenbergs kommun. Ett tufft jobb för en fjortonåring. Kompisarna hade semester, men jag hade gett mig fasen på att jag skulle jobba varje dag och tjäna så mycket pengar som möjligt för att nå mitt mål. För mig var det ett privilegium att gå upp kl. 04.45 och vara först nere på stranden för att städa. Det gav mig stolthet och stålar – den sommaren kände jag verkligen att jag växte som människa.

"Det är inte fel på lagen"

SOMMARKRÖNIKA Vid årsskiftet 2016/2017 får vi sannolikt en ny upphandlingslagstiftning. Det är dock farligt att tro att en ny lagstiftning per automatik kommer att leda till bättre upphandlingar. Det är inte där problemet ligger. Det centrala i det här sammanhanget är upphandlande myndigheters kompetens och arbetssätt och här finns på många håll en stor förbättringspotential. Det skriver Birgitta Laurent, upphandlings- och konkurrensexpert på Svenskt Näringsliv, i sin krönika.

Stolt över att vara företagare

FÖRETAGSKLIMAT Från florist till socialpedagog – via några år i restaurangbranschen – landade det tills slut i att vara företagare och driva ett HVB-hem för pojkar. ”Allt gick så fort, så det är nog först nu som jag har börjat känna stoltheten i att vara företagare”, säger Lotta Johansson, ägare till Rasmusgården i Falkenberg.

Företagare saknar kunskap om kommunens näringslivsarbete

FÖRETAGSKLIMAT Det är få företagare som har god kunskap om kommunens näringslivsarbete i Halland. Det visar Svenskt Näringslivs stora enkätundersökning om företagsklimatet. ”Företagare i Varberg och Kungsbacka har sämst kännedom om kommunens arbete, medan företagare i Falkenberg och Laholm har bäst koll”, säger Charlotte Schéle, tf regionchef Halland.

"Det måste bli enklare för företagen att exportera"

SOMMARKRÖNIKA För drygt ett år sedan presenterade regeringen sin exportstrategi för att stärka företagens export- och internationaliseringsmöjligheter. Med 22 olika insatser ska denna strategi fokusera på att effektivisera det statliga handels- och investeringsfrämjandet. Om det och Svenska företags förutsättningar för export skriver Eva Häussling, expert på handel & investeringsfrämjande, på Svenskt Näringsliv i sin sommarkrönika.

Besöksnäringen möjliggör för unga

GÄSTKRÖNIKA En arbetslivserfarenhet är alltid viktig, var du än hamnar senare i livet. För många kan det vara tufft att få det där första jobbet, att ta det där första klivet in på arbetsmarknaden. Besöksnäringen är viktig – hos oss får många unga sitt första jobb, skriver Elisabeth Haglund, Vd, Hotel Tylösand.

Regeringen slopar sjukskatten

SJUKSKATT Igår meddelade socialförsäkringsminister Annika Strandhäll att regeringen drar tillbaka förslaget om en sjukskatt. ”Jag har avvaktat med att ta in nya uppdrag på grund av förslaget,  men nu vågar jag titta framåt och börja anställa igen”, säger Åsa Malmborg, VD Flitiga Liza.

Dags att förändra konfliktreglerna

SOMMARKRÖNIKA Regelverket som styr när och hur det är tillåtet att ta till stridsåtgärder på arbetsmarknaden, de så kallade konfliktreglerna, nämns allt oftare i samhällsdebatten. Sverige har mer tillåtande konfliktregler än de flesta andra länder. Politiker börjar få upp ögonen för att detta försämrar företagens konkurrenskraft och hur arbetsmarknaden fungerar. Det skriver Kjell Frykhammar, projektledare i arbetsgivarfrågor på Svenskt Näringsliv i sin sommarkrönika.

1000 sommarjobbare sedan 1979

SOMMARJOBB ICA Maxi Mellbystrand har sedan starten 1979 haft drygt 1000 sommarjobbare. ”Vi är en sommarbutik och har vår högsäsong juni till augusti, därför är vi beroende av förstärkning när ordinarie personal har semester.” säger Henrik Andreasson, personalchef ICA Maxi Mellbystrand.

Anton är en av 1000

SOMMARJOBB Anton Nilsson är en av de 1000 sommarjobbare som ICA Maxi Mellbystrand anställt sedan starten 1979. ”Jag började som 18-åring och detta blir min sjätte sommar med Maxi-gänget. Vi får väl se om det blir den sista också, nästa sommar är jag nämligen färdigutbildad sjukgymnast.”, säger Anton.

Behövs reformer som underlättar vägen till jobb

SOMMARKRÖNIKA Utan invandrad kompetens kommer svenska företag inte att klara av att fylla sina kompetensbehov. Inhemsk arbetskraft räcker helt enkelt inte till. Därför är det nödvändigt att de personer som kommer till Sverige kommer ut på arbetsmarknaden och att vi tar vara på den kompetens som flera av dem har. Det kräver reformer som förkortar tiden mellan ankomsten till Sverige och etablering på arbetsmarknaden. Det skriver Mikaela Almerud, högskoleexpert på Svenskt Näringsliv.