Södermanlands län

Storgatan 19

114 82 Stockholm

Tel: 08 553 431 23

Oxelösund behöver fler företagsamma personer

HALLÅ DÄR Catharina Fredriksson (S), kommunstyrelsens ordförande i Oxelösunds kommun. Vad tycker du är de viktigast åtgärderna att vidta för ett ännu bättre företagsklimat i din kommun?

Björn Lindgren
Lien vässas likt ett samurajsvärd
Läs Björn Lindgrens kommentar »
Björn Lindgren
Spontan ordning i julklapp
Läs Björn Lindgrens kommentar »
Björn Lindgren
Reepalu, vinster och verklighetsflykt
Läs Björn Lindgrens kommentar »
Björn Lindgren
Rätt eller fel håll?
Läs Björn Lindgrens kommentar »
Björn Lindgren
Ranking för nya jobb!
Läs Björn Lindgrens kommentar »
Björn Lindgren
Vad betyder 10 nya jobb?
Läs Björn Lindgrens kommentar »
Björn Lindgren
De förgyller min dag!
Läs Björn Lindgrens kommentar »
Björn Lindgren
Regeringen vilseleder om sjukkostnader
Läs Björn Lindgrens kommentar »
Björn Lindgren
Jag tror på Märket!
Läs Björn Lindgrens kommentar »

Vi ska hjälpa företagen att göra rätt

HALLÅ DÄR Vi fortsätter att ställa frågor till länets kommunpolitiker för att bland annat ta reda på vad de vill göra för att förbättra det lokala företagsklimatet. Här svarar Anneli Bengtsson (S) som är kommunstyrelsens ordförande i Vingåkers kommun.

Kompetensförsörjning en av våra största utmaningar

HALLÅ DÄR Vi har tagit pulsen på några av länets kommunpolitiker för att bland annat se vad dom vill göra för det lokala företagsklimatet. Först ut är Jan-Erik Larsson, som representerar socialdemokraterna som kommunstyrelsens ordförande i Flens kommun.

Entreprenören som valde en 124-åring

ENTREPRENÖSKAP 1882 startades Hadar Hallström det som idag är EKA-knivar. Då fanns det över 100 knivtillverkare bara i Eskilstuna. Idag är EKA ensamt kvar. EKA-knivar satsar nu rejält på att växa internationellt och drömmer om att flytta tillverkning tillbaka till Eskilstuna.

”Förslaget om vinstbegränsningar är ogenomförbart”

VÄLFÄRD ”Jag kan inte driva ett företag där jag har ansvar för kvaliteten men inte har kontroll över kostnaderna” säger vårdföretagaren Olle Boëthius som också framhåller att ingen kommer kunna driva välfärdsföretag med rimligt risktagande om Reepalus vinsttak blir verklighet.

"Företagarenkät bästa sättet att påverka"

ENKÄT "Svenskt Näringslivs årliga enkät om företagsklimatet är den bästa möjligheten att påverka villkoren för oss företagare." Det säger Linda Steiner som driver Ica Supermarket i Trosa. Hon välkomnar chansen att få driva på kommunen och bidra till att skapa ett gynnsamt företagsklimat.

Nedläggning hotar om vinsten överskrider 300 kr

VÄLFÄRD "Om mitt mål varit att bli rik hade jag valt en annan bransch. Jag känner inte igen mig i debatten om vinster i välfärden. Min drivkraft är att bygga upp en liten och personlig förskola, inte att tjäna en massa pengar, men det måste vara tillåtet att gå med vinst och på så sätt skapa en buffert för sämre tider", säger Carola Östlund.

Lokalkäbbel fick företagare flytta till grannkommun

FÖRETAGSKLIMAT Företagaren John Sheiakh ville renovera och bygga ut. Men när det blev en politisk karusell om lokalerna så valde han att flytta sitt företag till grannkommunen. ”Politiker är ofta långt ifrån vår verklighet, men här i Katrineholm har de förstått vad det handlar om för oss företagare.”

Årets finalister – nu avgör du!

MEST FÖRETAGSAMMA 2016 Här är de, Fredrik, Cecilia, Johny, Hannah och Kimmo är några av vår regions allra mest företagsamma människor. Människor som skapar jobb för fler än sig själva, inspirerar sin omgivning och vågar satsa när andra kanske backar. Visa dem att du tycker de är viktiga – var med och avgör vem som ska stå som vinnare.

Cecilia ser hellre möjligheter än hinder

FINALIST "Jag ser hellre affärsmöjligheter än hinder och problem, jag är inte rädd och jag tänker inte så mycket på det jobb det innebär att driva företag", säger Cecilia Ekberg på Hellmanska Gården i Nyköping. Hon är en av finalisterna till utmärkelsen Södermanlands mest företagsamma människa 2016.

Johny vände konkurshotet mot EKA-knivar till succé

FINALIST -Sedan jag tog över EKA-knivar 2010 har vi mer än fördubblat omsättningen. Företaget har bra lönsamhet, vi är på rätt väg och satsar hårt på USA, säger Johny Kanaan, som är en av finalisterna till Svenskt Näringslivs utmärkelse Södermanlands Mest Företagsamma 2016.

Hannah är elitryttaren som blev entreprenör med driv

FINALIST Det finns undersökningar som visar att hästtjejer i stallet och på hästryggen lägger grunden till en framgångsrik karriär och att den som har erfarenhet av att sköta hästar kan bli en utmärkt chef. Hannah Larsson var inte bara en hästtjej vilken som helst. Hon har varit tävlingsryttare på elitnivå. Hannah Larsson är en av finalisterna för Svenskt Näringslivs utmärkelse Södermanlands Mest Företagsamma 2016.

Skaparglädjen lyfter entreprenören Kimmo

FINALIST "Skaparglädjen är utmärkande för den som är företagsam, för entreprenören. Det handlar om att ständigt skapa något nytt. Så fort jag är färdig med ett projekt vill jag kasta mig över ett nytt", säger serieentreprenören Kimmo Frondelius, en av de fem finalisterna som tävlar om Svenskt Näringslivs utmärkelse Södermanlands Mest Företagsamma 2016. 

Kulturhistoria och nytänkande i Fredriks framgångsrecept

FINALIST Ett brinnande intresse för kulturhistoria, antikviteter och gamla byggnader i kombination med ett djärvt nytänkande inom hotell- och restaurangbranschen. Så kan man beskriva drivkraften hos Fredrik Åström. Han är en av finalisterna i Södermanlands Mest Företagsamma 2016, Svenskt Näringslivs utmärkelse.

Ölkultur som företag

ENTREPRENÖRSKAP Eskilstuna Ölkultur startades 2003 som en förening för ölintresserade som gillade att utforska ett bredare sortiment än det som de stora och etablerade bryggerierna erbjöd. Redan från början fanns drömmen att starta ett bryggeri i Eskilstuna. Anders, som då var konsult på IBM och bryggde öl hemma på fritiden, var en av de drivande.

Kärlek till korv

ENTREPRENÖRSKAP Kan kärlek till korv vara en bärande affärsidé. I tider när allt mer av dagligvaruhandeln flyttades in i allt större butiker och med lägsta pris som främsta lockbete var det kanske främst massproduktion som gynnades. Idag finns det emellertid möjlighet även för mindre charkuteriproducenter som satsar på hög kvalitet och utpräglade smaker. Närproducerat, eko, miljö och starka varumärken är viktiga trender.

”Konkurrenskraft den viktigaste frågan”

FÖRETAGSKLIMAT "Min erfarenhet är att politikerna i Sörmland är öppna och verkligen anstränger sig för att förbättra företagsklimatet. För att lyckas med det krävs en ständig dialog. Att vi träffas här idag är ett led i denna dialog", konstaterade Björn Lindgren, Svenskt Näringslivs regionchef i Sörmland, när han i Nyköpings stadshus inledde ett möte mellan företagare och socialdemokratiska kommunal- och riksdagspolitiker.

Nominera Södermanlands mest företagsamma människa

MEST FÖRETAGSAMMA Vem är Södermanlands mest företagsamma människa 2016? Hjälp oss att hitta alla som förtjänar att synas lite extra i vår region genom att nominera den du tycker har gjort något extra företagsamt i år. Nominera nu – det tar bara ett par minuter!

Trosa i topp och fyra kommuner på topp 100

FÖRETAGSKLIMAT Trosa har för 10 året i rad bäst företagsklimat i länet och för första gången är fyra Sörmlandskommuner på topp 100-listan. Det visar Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet som släpps idag.

Nyköpings ranking trendar åt fel håll

FÖRETAGSKLIMAT I Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet ser Nyköpings resultat sedan 2013 ut som ett sluttande plan. Kurvan är inte direkt dramatisk men lutar åt fel håll. På tre år har Nyköping sjunkit från plats 94 till plats 123 bland landets 290 kommuner.