Norrbotten

Storgatan 9, 1 tr

Storgatan 9

972 38 Luleå

Tel: 0920-679 70

Jan-Olov Nordström 2
Se tillväxten för vad den är
Läs Jan-Olov Nordströms kommentar »
Jan-Olov Nordström
Backa hela vägen Borg!
Läs Jan-Olov Nordströms kommentar »
Jan-Olov Nordström
Brott drabbar nio av tio företagare
Läs kommentaren »
Jan-Olov Nordström
Ung och anställningsbar!
Läs kommentaren »

Kilometerskatt hot mot livet i en hel by

KILOMETERSKATT I Hakkas by i Gällivare bor det cirka 350 invånare. Befolkningssiffrorna har länge varit negativa och halverats på sedan 1960-talet. Där finns några småföretag, en bensinmack, kafé, skola och faktiskt ett badhus. Många av invånarna lever på skogsbruk. Men där finns också Verner Karlssons Åkeri AB som ägs av Jan Olof Karlsson och har ett 15-tal anställda.

Okunskap om nya upphandlingsregler i Norrbotten

UPPHANDLING Nu ligger ett förslag till ny upphandlingslagstiftning på riksdagens bord. Den nya lagstiftningen är till stora delar en följd av nya EU-direktiv men det är också så att regeringen har valt att gå längre än EU-direktiven. I en färsk undersökning som Svenskt Näringsliv gjort bland sina medlemsföretag framkommer det att 88 procent av företagen i Norrbotten inte känner till att det är en ny lagstiftning på gång. Det är allvarligt.

Km-skatt kommer kosta 10 miljoner, tio procent av omsättningen

KILOMETERSKATT ”Vi får en ökad kostnad på 10 miljoner med en kilometerskatt på 24 kronor milen! Hur långt är man beredda att gå egentligen för att få in pengar till staten?” Det undrar Kjell Lindqvist, verkställande direktör och ägare till BurLink Transport AB i Piteå. Företaget omsätter knappt 100 miljoner och har cirka 90 anställda. Det betyder att den hotande kilometerskatten skulle motsvara tio procent av omsättningen!

Tre hot i Norrland av kilometerskatten

KILOMETERSKATTEN Norrländska företag kommer att drabbas värst av en kilometerskatt. Det tror Fredrik Persson, vd för BDX Företagen i Luleå. "Om vi drabbas av en kilometerskatt på 24 kronor milen för tunga fordon hotar en enorm utslagning av åkerier. Inte minst i Norrland".

Små företag hotas om globala it-jättar får en gräddfil

GÄSTKRÖNIKA Goliat vinner över David med regeringens nya skattesänkningar för högenergiförbrukande serverhallar. De stora företagen har mycket att hämta, under tiden som de mindre och mer innovativa och energisnåla företagen står som förlorare. Finansminister Magdalena Andersson (S) glömmer den inhemska konkurrensen med sin omvända Robin Hood-skatt. Det skriver Anders Berglund, vd för Fortlax i Piteå, i en gästkrönika.