SEMINARIUM / MÖTE Län: Västerbottens län

Arbetsgivardagen i Umeå

Vi önskar dig som är medlem i Svenskt Näringslivs medlems- organisationer varmt välkommen till Arbetsgivardagen i Umeå. Tillsammans arrangerar vi en kostnadsfri eftermiddag med kunskap, information och inspiration.

Vi inleder med lunch och en interaktiv övning. Efter det följer tre kortare seminarier till vilka du har möjlighet att välja mellan nio olika ämnen (läs mer nedan). Ta gärna med en kollega så att ni kan täcka in fler ämnen. Vi avslutar med en gemensam inspirationsföreläsning (läs mer nedan).

Eftermiddagen bjuder även på tid för nätverkande och möten med Svenskt Näringsliv medlemsorganisationer och andra viktiga aktörer som finns på plats vid vår utställning.

Program

11.00 Registrering, nätverkande och lunch
12.00 Inledning med interaktiv övning
12.40 Valbart pass 1
13.20 Valbart pass 2
14.00 Fika
14.30 Valbart pass 3
15.10 Avslutande gemensam inspiration
16.00 Slut

Anmäl dig så snart som möjlig, men senast den 28 september. Antalet platser är begränsat.

Valbara seminarier - Välj tre favoriter!

Bygg ditt team på rätt sätt
Tycker du att anställningsskyddsreglerna krånglar till det? Hur gör du då som arbetsgivare för att på bästa sätt hantera vad ditt företag behöver när du anställer och vid uppsägning?
Här får du några praktiska råd på hur du hanterar nuvarande regler. Under passet så tar vi upp hur våra regelverk kan användas i väntan på den reformering som de så väl behöver.Föreläsare: Mathias Fors, Förhandlingschef & förbundsjurist, Maskinentreprenörerna

Så blir du en stjärna i sociala medier
Svanströms El & VVS AB lyckades flera år i rad fördubbla sin omsättning. En anledning till framgången var att satsa stort på att väcka känslor i sociala medier. Håkan Svanström delar med sig av sina erfarenheter och berättar om hur man  lyckas med sociala medier både vad gäller framgångar och misstag.
Föreläsare: Håkan Svanström, VD, Svanströms El & VVS AB

Arbetsgivarens ansvar - Nya relger kring rehabilitering Vad ska hända under tiden en medarbetare är sjukskriven? Nya regler kring arbetsplatsinriktat rehabiliteringsstöd och plan för återgång från 1 juli 2018 med tydligare tidsgränser och skriftligt underlag.
Föreläsare: Maria Hedenljung & Kajsa Lundström, Försäkringskassan

Ny regering- vad ligger i pipeline?
Seminarium med analys av vad valresultatet väntas få för effekter för näringsliv och samhälle. I vilken riktning går Sverige? Hur förändras det politiska landskapet? Vilken politik står på agendan? Hur lyfter vi företagsamhetens frågor givet de nya förutsättningarna?
Föreläsare: Amelie Langby, Svenskt Näringsliv

Hur får vi bättre ska-krav vid offentlig upphandling?Offentlig sektor köper årligen varor, tjänster och byggentreprenader för närmare 700 miljarder kronor. Antalet anbud sjunker år efter år, vilket är ett problem för den enskilda offentliga aktören men också ett stort samhällsekonomiskt problem. En utmaning är därför hur man får fler företag att vilja lägga anbud i offentlig upphandling. Är det kanske dags att börja tala om mer av rim och reson i kravställandet? Med utgångspunkt i skriften ”Proportionalitetsguiden” utvecklar vi Svenskt Näringslivs syn på hur man kan förbättra kravställandet i offentlig upphandling.
Föreläsare: Birgitta Laurent, Svenskt Näringsliv

Vem ska göra jobbet? Nya svenskar en del av lösningen När Berco Produktion i Skellefteå anställde sju nyanlända var det initialt flera i företaget som var lite skeptiska. Hur skulle det gå med språket? Gick det att anställa medarbetare som kom från länder som låg i strid med varandra? Och skulle de komma in i gemenskapen på företaget? Men anställningarna har blivit en vitamininjektion för Berco som nu beskriver sig själva som ett mycket gladare företag.
Föreläsare: Nicklas Berglund, Produktionsledare, Berco Produktion Skellefteå

Missbruk av alkohol, spel och droger
Seminariet kommer, med utgångspunkt ur AD:s praxis, gå igenom vilka skyldigheter som arbetsgivaren har när det gäller rehabilitering av missbrukare; Vilka kostnader och åtgärder är arbetsgivaren tvungen att ansvara för? Även arbetsgivarens möjligheter att ställa krav på den missbrukande arbetstagaren tas upp; När kan man kräva att anställda genomgår drogtester? Vilka typer av missbruk kan leda till rehabiliteringsskyldighet?Föreläsare: Helena Edman, Teknikföretagen

Dags att tänka nytt - ett modernt arbetsmiljöarbete kräver moderna regler och roller
Alla företag ser olika ut och därför behöver det finnas en flexibilitet i hur arbetsmiljöarbetet organiseras och hur den grundläggande lokala samverkan i arbetsmiljöfrågor mellan arbetsgivare, medarbetare och i vissa fall skydds- eller arbetsmiljöombud ska bedrivas. Svenskt Näringsliv släppte i oktober 2017 en rapport där vi ifrågasätter dagens otidsenliga arbetsmiljölagstiftning och föreslår ett antal ändringar i regelverket med utgångspunkt i det företagsnära arbetsmiljöarbetet.
Föreläsare: Anna Bergsten, Svenskt Näringsliv

Regelverket runt resor, servicebilar och tjänstebilar
Hur ser du till att göra rätt val till ditt företag? Och att göra rätt när valet väl är gjort. Vi reder ut vad som gäller skattetekniskt.Föreläsare: Skatteverket

Inspirationsföreläsning - När företag växer

Vad är det som gör att företag går från att vara en i mängden till att plötsligt växa och bli otroligt omtyckta? Under detta föredrag går Jerry igenom de gemensamma framgångsfaktorerna som gjorde att Dove Hudvård slog samtliga konkurrenter och att Fjällräven gick från Sveriges 186:e till 3:e mest populära varumärke på tre år. Faktorer som gjort att Höga Kusten plötsligt är Sveriges snabbast växande destination och FriluftsByn på tre år blev en samlingsplats för Svenskt friluftsliv.

Föreläsare: Jerry Engström är en av Sveriges mest anlitade föreläsare inom varumärkesbyggande, marknadsföring och destinationsutveckling. Han kan inte bara beskriva de bakomliggande faktorerna till utveckling, han har även genomfört dem själv och bland annat framröstats till Sveriges Bästa Marknadschef, vunnit priser som Årets Nyföretagare och även nominerats till Stora Turismpriset.