Just nu sker en global kapplöpning. Länder och regioner tävlar om att leda omställningen till en fossilfri ekonomi. I Sverige investeras i utvecklingen av ny teknologi, digitala lösningar, fossilfria industrier och innovationer som både minskar utsläpp och kortar avståndet mellan människor.
Vinnarna kommer att skapa sig en långsiktig plattform för tillväxt och välstånd. Här har Sverige en unik möjlighet. Vårt innovativa näringsliv står redo att återigen bana vägen. Men omställningen kräver mer fossilfri el, snabbare tillståndsprocesser, vassare utbildningsinsatser, och att nya idéer omfamnas. Allt detta behövs nu, inte sen.
Risken är annars att Sverige halkar efter. Att Sveriges problem med låg tillväxt och ett växande utanförskap permanentas. Att den gröna omställningen försenas och att vinnarna koras någon annan stans.
Med rätt förutsättningar kan svenska företag fortsätta att lösa våra största utmaningar.
När jag träffar företagare runt om i landet möter jag en otrolig kraft och framåtanda. Företagen har lösningarna på vår tids största utmaningar och om de får rätt förutsättningar har Sverige fantastiska möjligheter.
Läs intervjun med Jan-Olof Jacke, vd Svenskt Näringsliv
Den här filmen visar att Någon finns, och att Någon gör något. Någon är alla de företagare och entreprenörer som driver utvecklingen framåt, som löser de små och stora problem som du och jag går och tänker på.
Sverige har ett imponerande track-record av företag som löst sin tids stora problem, och gjort livet enklare och bättre. Näringslivet bär denna stolta tradition vidare genom nya innovationer och satsningar. I stora såväl som mindre företag. Med rätt förutsättningar kan svenska företag fortsätta göra både vardagen och världen bättre. Att vara företagare är att vara någon. Det är de som löser våra största utmaningar.
Sänkta arbetsgivaravgifter, minskad regelbörda och större utrymme åt företagen att leda klimatomställningen. Det är några av de önskemål 350 företagare förde fram till 100 politiker under Företagardagarna som ägde rum i Stockholm den 14 och 15 mars.
Företagen tar täten i den gröna omställningen. ”Handlar om att vara modig och fatta beslut.” Företagen är redo att axla sitt ansvar i klimatomställningen. Men medan företagen gasar, bromsas utvecklingen av politiska beslut, komplicerade tillståndsprocesser, regelkrångel och kompetensbrist, anser företagarna.
Läs merFöretagardagarna: ”Lågkonjunkturen slår ut företag – vi behöver strukturreformer” Sänkta arbetsgivaravgifter, minskad regelbörda och större utrymme åt företagen att leda klimatomställningen. Det är några av de önskemål 350 företagare förde fram till 100 politiker under Företagardagarna.
Läs merSvenska exportvaror skapar klimatnytta motsvarande 23 miljoner ton koldioxid per år.
Källa: Svenskt Näringsliv, Uppföljning av klimatnyttan – data från 2020.
Genom sin expertis bidrar Sweco till att forma samhället. Hållbarhet är centralt – och med uppdrag i Europa och resten av världen blir det gröna avtrycket globalt.
Läs merI över 90 år har Boliden utvecklat gruvnäringen och metallindustrin genom innovation. Idag är företaget branschledande inom hållbar produktion av metaller. Läs en intervju med Daniel Peltonen, affärsområdeschef för Smältverk, och Sven Hjelmstedt, försäljningschef på Boliden här.
Läs merGöteborgsbaserade Everdrone var först i världen med att leverera hjärtstartare med drönare. Nu vill de kommersialisera tekniken och hitta nya användningsområden.
Läs merVolta Greentech’s algbaserade djurfoder minskar utsläppen. Första piloten med metanreducerat nötkött blev en succé – nu vill företaget skala upp.
Läs merDet svenska företaget CAKE har gjort global succé med sina eldrivna motorcyklar och mopeder. Nu har de siktet inställt på att producera världens första helt klimatneutrala hoj.
Läs merSkogen har en helt avgörande roll i den gröna omställningen från fossil till cirkulär och biobaserad ekonomi. Att skapa största möjliga värde i och från skogen är SCA:s enkla hållbarhetsidé.
Läs merSvensk Plaståtervinning driver Europas största anläggning för sortering och återvinning av plastförpackningar. Nästa år invigs företagets senaste satsning – Site Zero.
Läs merFör att förbättra kompetensförsörjningen ser Northvolt att politiken både skapar ett nationellt intag för yrkesvux och förenklar arbetskraftsinvandring.
Läs merMed den patentsökta Stilfold-tekniken kan svenska Stilride vika stål i friare former och bryta ny mark i stål- och fordonsbranschen.
Läs merSkogskoncernen Holmen satsade på egen elproduktion och kan nu parera de värsta prissmällarna. Energisatsningen har också varit ett storkliv i hållbarhetsarbetet.
Läs merTrots stora framsteg kämpar forskare för att hitta den sista pusselbiten inom fusionsenergi. Svenska Novatron kan ha lösningen.
Läs merInnan elförsörjning och hållbarhet blev trendord var bagerijätten Polarbröd i full färd med att säkra den egna elförsörjningen.
Läs merTräindustriföretaget Setra har tillsammans med Preem startat ett bolag som ska revolutionera fordonsmarknaden genom att producera bioolja från sågspån.
Läs merGenom att göra textilfiber av cellulosa kan Renewcell återvinna kläder fler gånger än vad som är möjligt med traditionella textilier baserade på bomull.
Läs merSverige hakar på i världens race mot ny kärnkraft. Trots utmaningarna ser Vattenfall stora möjligheter med framtidens minireaktorer.
Läs merEU-ländernas ekonomi har under de senaste 30 åren växt med 60%, samtidigt som utsläppen minskat med 25%. Samma utveckling har vi haft i Sverige.
Källa: Timbro, ”Klimatet vinner på tillväxt”, 2023
Sverige och EU måste vässa konkurrenskraften
Läs intervjun med Susanna Campbell, investerare och aktiv styrelseledamot
54% av företagen som ser ett ökat behov av el kommer att avstå eller senarelägga sina investeringar om behovet av el inte kan levereras.
Starka institutioner, hederlig företagskultur och ansvarsfull affärsetik präglar bilden av Sverige bland internationella investerare. Att värna Sveriges goda rykte är därför avgörande för framtida investeringar.
Läs intervjun med Klas Tikkanen, operativ chef på Nordic Capital.
Tjänstesektorn är en tillväxtmotor som bidrar till ökad integration, en hållbar omställning och rätt förutsättningar för framtidens arbetsliv.
Läs intervjun med Ann Öberg, vd Almega
De globala hållbarhetsutmaningarna är teknikindustrins hemmaplan.
Läs intervjun med Klas Wåhlberg, vd Teknikföretagen
Nu finns det material som du kan använda dig av i sociala medier och i din mailsignatur för att visa att du är med och bidrar till den gröna omställningen.
Ladda ner