Just nu sker en global kapplöpning. Länder och regioner tävlar om att leda omställningen till en fossilfri ekonomi. Vinnarna kommer att skapa sig en långsiktig plattform för tillväxt och välstånd. Här har Sverige en unik möjlighet. Vårt innovativa näringsliv står redo att återigen bana vägen. Men omställningen kräver mer fossilfri el, snabbare tillståndsprocesser, vassare utbildningsinsatser, och att nya idéer omfamnas.
Just nu tappar Sverige mark i välståndsligan. Den nuvarande placeringen är den lägsta någonsin. Under 2023 väntas Sverige ha den lägsta tillväxten i hela EU, vilket betyder att vi kommer att halka efter än mer.
Nu behövs reformer för att få bättre fart på Sveriges ekonomi.
Risken är annars att Sverige fortsätter att tappa i konkurrenskraft. Att Sveriges problem med svag tillväxt och ett stort utanförskap permanentas. Att den gröna omställningen försenas och att vinnarna koras någon annan stans.
Med rätt förutsättningar kommer svenska företag fortsätta att lösa våra största utmaningar.
Sverige måste ta vara på våra tillväxtmöjligheter
Läs intervjun med Jan-Olof Jacke, vd Svenskt Näringsliv
Den här filmen visar att Någon finns, och att Någon gör något. Någon är alla de företagare och entreprenörer som driver utvecklingen framåt, som löser de små och stora problem som du och jag går och tänker på.
Sverige har ett imponerande track-record av företag som löst sin tids stora problem, och gjort livet enklare och bättre. Näringslivet bär denna stolta tradition vidare genom nya innovationer och satsningar. I stora såväl som mindre företag. Med rätt förutsättningar kommer svenska företag fortsätta göra både vardagen och världen bättre. Att vara företagare är att vara någon. Det är de som löser våra största utmaningar.
Svenska exportvaror skapar klimatnytta motsvarande 23 miljoner ton koldioxid per år.
Källa: Svenskt Näringsliv, Uppföljning av klimatnyttan – data från 2020.
EU-ländernas ekonomi har under de senaste 30 åren växt med 60%, samtidigt som utsläppen minskat med 25%. Samma utveckling har vi haft i Sverige.
Källa: Timbro, ”Klimatet vinner på tillväxt”, 2023
John Hassler: “Det är inte en svår omställning för våra ekonomier att hantera, men det måste få ta lite tid” Klimatomställningen är varken omöjlig eller behöver hämma vår tillväxt. Men då krävs gemensamma spelregler – där alla länder gör sitt för att minska utsläppen och ställa om till fossilfritt.
Läs merKlarnas vd Sebastian Siemiatkowski menar att företagen tar sitt ansvar i klimatomställningen. ”Det vi i näringslivet måste ha från politiken är lagar som ger företagen tydliga och ansvarsfulla riktlinjer för att kunna leverera”, säger han.
Läs merKTH-professorn Lina Bertling Tjernberg engagerar sig för att sprida kunskap till allmänheten om energifrågorna. Hon vill se mer elektricitet från blandning av kraftslag i fler delar av landet, livstidsförlängning och underhåll av befintliga kraftverk och ökad överföringskapacitet.
Läs merStarka institutioner, hederlig företagskultur och ansvarsfull affärsetik präglar bilden av Sverige bland internationella investerare. Att värna Sveriges goda rykte är därför avgörande för framtida investeringar.
Läs merSom investerare och aktiv i flera styrelser ser Susanna Campbell att USA:s omfattande klimatsatsningar blir en avgörande utmaning för Europas konkurrenskraft.
Läs merAtt det behövs mer vindkraft, och mer kärnkraft, råder det inga tvivel om. Den gröna omställningen kommer kräva en energimix, och då kan inget fossilfritt kraftslag lämnas utanför.
Karin Johansson, vice vd.
54% av företagen som ser ett ökat behov av el kommer att avstå eller senarelägga sina investeringar om behovet av el inte kan levereras.
Att minska regelkrånglet är av yttersta vikt
Läs intervjun med Sofia Larsen, vd Svensk Handel
Besöksnäringen är den viktigaste näringen för att lösa utanförskapet
Läs intervjun med Jonas Siljhammar vd Visita
Transporter är samhällets blodomlopp och utan transporter stannar Sverige.
Läs intervjun med Marcus Dahlsten, vd Transportföretagen
Tjänstesektorn är en tillväxtmotor som bidrar till ökad integration, en hållbar omställning och rätt förutsättningar för framtidens arbetsliv.
Läs intervjun med Ann Öberg, vd Almega
De globala hållbarhetsutmaningarna är teknikindustrins hemmaplan.
Läs intervjun med Klas Wåhlberg, vd Teknikföretagen
I nybyggda vindkraftverk har effekten ökat med över 50 procent på bara ett par år. Det innebär att man kan bygga färre vindkraftverk som tar mindre yta i anspråk - men som kan producera samma mängd energi.
Källa: Svenskt Näringsliv, Startprogram för mer vindkraft.
Sänkta arbetsgivaravgifter, minskad regelbörda och större utrymme åt företagen att leda klimatomställningen. Det är några av de önskemål 350 företagare förde fram till 100 politiker under Företagardagarna som ägde rum i Stockholm den 14 och 15 mars.
Företagen tar täten i den gröna omställningen. ”Handlar om att vara modig och fatta beslut.” Företagen är redo att axla sitt ansvar i klimatomställningen. Men medan företagen gasar, bromsas utvecklingen av politiska beslut, komplicerade tillståndsprocesser, regelkrångel och kompetensbrist, anser företagarna.
Läs merFöretagardagarna: ”Lågkonjunkturen slår ut företag – vi behöver strukturreformer” Sänkta arbetsgivaravgifter, minskad regelbörda och större utrymme åt företagen att leda klimatomställningen. Det är några av de önskemål 350 företagare förde fram till 100 politiker under Företagardagarna.
Läs merNu finns det material som du kan använda dig av i sociala medier och i din mailsignatur för att visa att du är med och bidrar till den gröna omställningen.
Ladda ner