Sveriges historia under 1800- och 1900-talen

NYHET Publicerad

RECENSION Boken Sveriges historia under 1800- och 1900-talen visar att en universitetslärobok i historia kan vara lika torftig i sin behandling av näringslivets historia som vilken gymnasiebok som helst. Det framgår av en granskning av en lärobok för grundkursen i historia vid universitet och högskolor, nämligen Lars I Anderssons Sveriges historia under 1800- och 1900-talen, utgiven på Liber.

Sveriges historia under 1800- och 1900-talen.

Sveriges historia under 1800- och 1900-talen.

Av en lärobok för högskolan, som enbart behandlar de senaste 200 årens svenska historia, har man anledning att förvänta sig betydligt mer om det svenska näringslivets sedan industrialismens genombrott än i en gymnasielärobok som ska täcka in hela världshistorien sedan förhistorisk tid. Tyvärr uppvisar Anderssons bok i stort sett alla de brister man finner i gymnasieböckerna.

Polemik och ironi

Redan i det pretentiösa och obegripliga förordet anar man oråd. Här tycks vi ha en författare som inte skriver för att bilda sin publik utan för att imponera på sina kolleger. Han uppnår knappast något av dessa mål. Boken är skriven utan berättarglädje. Resonemangen är ofta röriga. Viktiga begrepp lämnas oförklarade. Författaren hänvisar till händelser och företeelser som inte kan förväntas vara kända av en genomsnittlig student på grundkursen i historia. Misslyckade försök till polemik och ironi förekommer på flera håll.

Ett exempel på obegripliga formuleringar: ”Efter andra världskriget internationaliserades handeln sedan försiktigt bakom nationella tullskydd. Efter autarkismens tidevarv betraktades tullarna som steg mot en framtida frihandel och inte längre som en protektionistisk kraftpolitik.” Notera att boken inte nämner något om efterkrigstidens handelssamarbete inom EU, Efta, Gatt eller WTO.

Här är ett annat stolpskott: ”Det halvstatliga LKAB drev en omfattande effektiviseringspolitik fram till 1970-talet och sedan en helstatlig avvecklingspolitik.” LKAB blev statligt bolag (96 procent av ägandet) 1957. Verksamheten i Kiruna och Malmberget kan knappast sägas vara avvecklad.

Bingolotto och dansband

Lars I Andersson saknar – eller förmår i varje fall inte kommunicera – en genomtänkt syn på ekonomisk utveckling. Visserligen omnämns några av 1800-talets liberala reformer på det ekonomiska området. Men boken innehåller ingen djupare analys av regelverkens betydelse för den ekonomiska utvecklingen.

Begreppet entreprenör förekommer inte i boken. Däremot kan man i registret finna centrala begrepp som exempelvis bingolotto, dansbaneeländet och uniformsförbudet.

Fri från människor

Näringslivshistorien är närmast kliniskt fri från verkliga människor. De enda företagare jag har hittat omnämnda är Louis Fraenckel i Handelsbanken samt bröderna Ivar och Torsten Kreuger (som tas med därför att Ivar var en skurk). Jag undantar då omnämnanden av företagare som uppträtt i andra roller, till exempel som politiker. Däremot är boken fylld av politiker som knappast tillhör de mest framträdande, till exempel E A Nilson och Axel Hansson i Rubbestad.

I ett avseende tycker jag dock att Sveriges historia avviker till det bättre i jämförelse med de flesta gymnasieböcker. De senare böckerna brukar nämligen inte innehålla något enda exempel på ett nytt företag eller en ny produkt i svenskt näringsliv från de senaste 50 åren. Lars I Andersson nämner faktiskt flera exempel på framgångsrika svenska företag under efterkrigstiden, till exempel Astra, H&M, Ikea, Electrolux och LM Ericsson. Men hans allmänna framställning av den periodens ekonomiska liv är så rörig att den knappast kan läsas med någon större behållning.





Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

UF i Västerbotten kör mässan digitalt

UNG FÖRETAGSAMHETUF Då den stora UF-mässan Entreprenörskap på riktigt, som skulle engagera mer än 500 personer, inte går att genomföra fysiskt så kommer den att ställas om till ett digitalt event för Västerbottens UF-företag.
NYHET Publicerad:

Nu rullar Lillerudsgymnasiets reklamfilm

UNG FÖRETAGSAMHET Förra året utsågs Lillerudgymnasiet i Vålberg utanför Karlstad till Årets UF-skola av Visma. Priset bestod av reklamtid till ett värde av en kvarts miljon kronor och nu har skolans reklamfilm börjat visas i TV4 i Värmland.
NYHET Publicerad:

Lillerudsgymnasiet bäst i Sverige på entreprenörskap bland eleverna

UNG FÖRETAGSAMHET Lillerudsgymnasiet i Vålberg utanför Karlstad är bäst i Sverige på att jobba med entreprenörskap bland eleverna. Under tisdagskvällen avgjordes SM i Ung Företagsamhet (UF) på Stockholmsmässan i Älvsjö och skolan fick ta emot Vismas pris Årets UF-skola 2019.
NYHET Publicerad:

Förhastad slutsats om friskolornas betygssättning

KOMMENTAR De nationella proven speglar inte alla kunskaper som elever har i ett ämne. Därför kan inte proven ensamt vara rättesnöre för betygen, hävdar Anders Morin, välfärdspolitisk expert. Han anser att forskaren Jonas Vlachos drar förhastade slutsatser när han säger att friskolorna är för generösa i betygssättningen.
NYHET Publicerad:

Explosion av unga entreprenörer i Bromma

UNG FÖRETAGSAMHET Bromma gymnasiums satsning på entreprenörskap det senaste året har lett till att mer än dubbelt så många elever driver UF-företag. Främst beror framgångarna på att fler program än bara ekonomi ingår, enligt Carl Kronberg, förstelärare på skolan.
NYHET Publicerad:

Företagsamheten har flyttat till Företagskällan

SKOLMATERIAL Företagsamheten har i många år berättat om svenska uppfinnare, entreprenörer och deras företag. Nu har allt innehåll på sajten flyttat över till skolsajten Företagskällan.
NYHET Publicerad:

Entreprenörskap ännu högre upp på schemat

GYMNASIESKOLAN Thoren Business School vill utveckla framtidens stjärnor i affärsvärlden. För att ytterligare stärka affärsgymnasiets koncept kliver nu Forza of Sweden in ett samarbete för att spetsa utbildningarna.
NYHET Publicerad:

Bryssel nästa för Locker room talk UF

UNG FÖRETAGSAMHET 70 idrottsklubbar och 15 skolor. Så många har hittills fått besök av killarna bakom Sveriges bästa UF-företag 2017. Med föreläsningar om jämställdhet för unga pojkar vill Locker room talk UF få till justare samtal i omklädningsrummen.
NYHET Publicerad:

Entreprenörskapet sitter i skolans väggar

UF-VINNARE ProCivitas i Helsingborg är den gymnasieskola i Sverige som är bäst på att jobba med entreprenörskap. Det stod klart när SM i Ung Företagsamhet igår avgjordes på Stockholmsmässan i Älvsjö.
NYHET Publicerad:

IT-support för seniorer duvning inför arbetslivet

GYMNASIESKOLAN Nyligen avslutade elever på IT-Gymnasiet i Helsingborg ett projekt med en IT-supportgrupp för äldre. ”Det har känts oerhört nyttigt att låta eleverna få sitta och diskutera tekniken med de äldre”, säger Mickey Missler som undervisar i IT-ämnen på skolan.
NYHET Publicerad:

Årets studentföretagare brinner för bokföring och integration

ENTREPRENÖRSKAP Grattis, Vera Antonov, till utmärkelsen Årets studentföretagare 2017! "Tack, det var väldigt roligt att få Tillväxtverkets pris. Jag tror inte att jag hunnit landa än."
NYHET Publicerad:

UF attraktiv erfarenhet för arbetsgivare

ENTREPRENÖRSKAP "Bäst med att driva ett UF-företag är att allt är möjligt. Det är verkligen en chans att prova sina vingar och se vad man går för." Det säger Ebba Bauer Zetterblom, vd Städarna i Katrineholm AB. Erfarenheten var ett skäl till att hon gick direkt till vd-jobbet på Städarna.
NYHET Publicerad:

Äldre elever lär yngre att programera

KODNING En ny vinkel på matte och teknik. I Örebro samarbetar IT-gymnasiet med grundskolan om programmering och kodning. Det har gett både sjätteklassare och gymnasister nya tankar om yrkeslivet.
NYHET Publicerad:

Malin hjälper ungdomar att fatta galoppen

TEKNIK Chalmersstudenten och ryttaren Malin Ramne ville öka intresset för tekniska ämnen hos ungdomar. Med ambitionen att visa hur man har nytta av skolkunskaperna i det verkliga livet, inte minst i stallet, startade hon Facebook-sidan IQuusen.
NYHET Publicerad:

"Otroligt utvecklande driva UF-företag"

ENTREPRENÖRSKAP Filip Printzell gick direkt från gymnasiet till att bli VD för Städarna i Motala AB. "Jag har haft extremt mycket nytta av UF-tiden. Den gav mig möjligheten att utmana mig själv på ett nytt sätt och samtidigt se hur det funkar i företagsvärlden", säger han.
NYHET Publicerad:

Städarna anställer gärna tidigare UF-elever

ENTREPRENÖRSKAP Hälften av medarbetarna i ledande position på Städarna Sverige AB har bakgrund som UF-företagare. Senaste tillskottet är bara 19 år. ”Vi vill jobba med duktiga entreprenörer och ge dem en chans. Det vinner alla på”, säger vd Christoffer Sjögren.
NYHET Publicerad:

Boostar chansen till eget företag efter UF

ENTREPRENÖRSKAP Läsåret 2016/2017 driver fler än 5100 gymnasieelever i Stockholms län ett UF-företag genom Ung Företagsamhet. Nu inleder organisationen ett nytt samarbete med Start-Up Stockholm i syfte att få fler unga entreprenörer att ta sina idéer vidare efter UF-året.
NYHET Publicerad:

Ny högstadieturné ger unga Framtidskoll

SKOLVAL Nu lanserar Ung Företagsamhet Stockholm grundskolesatsningen Framtidskoll.nu, en temadag tillsammans med Swedbank och Arbetsförmedlingen. Under pilotomgången får 1200 elever på 12 skolor i 6 Stockholmskommuner ett besök.
NYHET Publicerad:

Hon hjälper nyanlända starta företag

ENTREPRENÖRSKAP En kurs i entreprenörskap underlättar för nyanlända att etablera sig i samhället. Resultatet är 40 nya företag. En av initiativtagarna är Sandra Magnusson. "Orimligt att det ska ta tio år att bli självförsörjande", anser hon.
NYHET Publicerad:

"Sverige behöver fler entreprenörer"

HALLÅ DÄR ... Lottie Olsson Norrsén, ansvarig för externa relationer vid Sten K Johnson Centre for Entrepreneurship, som i veckan anordnade en ny mässa i Lund i samarbete med VentureLab.