De största prisökningarna på tio år. Sedan arbetsavgifterna höjdes den 1 juni har priserna i restaurangnäringen skjutit i höjden.
Mellan maj och juni i år sköt restaurangpriserna i höjden. Det blev i genomsnitt dubbelt så dyrt att äta ute som under samma period de senaste tio åren. Det visar en undersökning som branschorganisationen Visita har gjort och orsaken är tydlig:
- Det är en historiskt hög prisökningstakt och det är arbetsgivaravgifterna som är den enskilt viktigaste orsaken enligt våra medlemsundersökning, säger Eva Östling, vd på Visita.
Drygt hälften av de tillfrågade, 57 procent, har höjt priserna under perioden. Av dem slår 79 procent fast att de höjda arbetsavgifterna var en mycket viktig orsak.
- Efter att arbetsgivaravgifterna höjdes fullt ut den 1 juni ser vi början på konsekvenserna. I en näring där marginalerna är så låga som i besöksnäringen finns det inget utrymme att ta av. Då måste priserna höjas, säger Eva Östling.
Skatter