Ny SME-ordförande styr sin egen väg

NYHET Publicerad

FÖRETAGANDE Svenne Gudmundsson bestämde sig tidigt för att bli egenföretagare. Idag står han i spetsen för SME-kommittén. Idéerna är många: lyssna mer på gräsrötterna och punktmarkera politiker är ett par exempel.

Svenne Gudmundsson.jpg

Svenne Gudmundsson är övertygad om att SME-kommittén och Svenskt Näringsliv kan göra skillnad. "Bilden av företagen i den allmänna debatten har blivit alltmer positiv, men det finns naturligtvis mycket som återstår att göra."

– Att bara förvalta är ingenting för mig. Jag vill förändra, förbättra och utveckla verksamheten hela tiden. Det gäller både företag och Svenskt Näringslivs SME-kommitté, säger Svenne Gudmundsson.

För fyra år sedan valdes han in i SME-kommittén, som har ett speciellt ansvar för att ta tillvara de små och medelstora företagens intressen. Nu har Svenne Gudmundsson avancerat till ordförande och dessutom blivit vice ordförande i Svenskt Näringsliv.

I över 40 år har han arbetat inom petroleumbranschen, sedan 1996 som egen företagare på Sannarps Bensin & Butik i Halmstad inom det som idag heter Circle K.

Han är en idéspruta av stora mått, ständigt redo att driva frågor han tror på. Projekt 100 är en av flera idéer som Svenne Gudmundsson nu vill testa på SME-kommittén. De 36 ledamöterna i kommittén representerar en lång rad olika branscher. Den geografiska spridningen är stor. 

Skolbesök och politikermöten

– Min tanke är att vi med gemensamma krafter göra 100 skolbesök, ordna 100 möten med lokalpolitiker, skriva 100 debattinlägg och besöka 100 medlemsföretag. Vi måste ha ett klart och tydligt mål med varje besök. Vi ska inte bara komma för att säga hej. Svenskt Näringsliv behöver input från gräsrötterna. Det regionala arbetet måste stärkas, poängterar Svenne Gudmundsson.

I Projekt 100 ingår också det som han kallar PMM, punktmarkerade ministrar.

– 17 av de 22 statsråden berörs på ett eller annat sätt av SME-frågor. Vi ska kontakta dem i en positiv anda och tala om att vi vill träffa dem och sedan följa vad de gör. SME-kommittén har mycket att tillföra, förklarar Svenne Gudmundsson.

Sverige-pusslet är en annan idé.

– Syftet är att få en mer faktabaserad debatt. Ingen ska behöva tveka om varifrån pengarna till välfärden kommer, alltså från företagen. Det är en stor pedagogisk uppgift att sprida det budskapet, menar Svenne Gudmundsson.

Som ett exempel pekar han på att alla arbetsgivare borde utforma lönespecifikationerna så att det klart och tydligt framgår hur mycket som betalas in i arbetsgivaravgifter.

Svenne Gudmundsson har stora förhoppningar om att SME-kommittén kan bidra och Svenskt Näringsliv kan göra skillnad. Samtliga idéer ska nu diskuteras när SME-kommittén möts direkt efter sommaren, för att se vilka som kan omsättas i action.

– Jag är verkligen optimistisk. Bilden av företagen i den allmänna debatten har blivit alltmer positiv, men det finns naturligtvis mycket som återstår att göra.

Hoppade av skolan

Precis när Svenne Gudmundsson som 15-åring skulle börja i gymnasiet valde han att hoppa av.

– Jag var fruktansvärt skoltrött, säger han.

Ett jobb fick han på bara några timmar. Men arbete på en minkfarm var förstås inget långsiktigt för den som visade sig vara allergisk mot pälsdjur. Efter ett halvår tog Svenne Gudmundsson klivet över till oljebranschen.

– Redan då hade jag bestämt mig för att en dag bli entreprenör och egen företagare. Det som lockade mig var frihetskänslan och möjligheten att vara chef över mig själv.

Den bensinmack som Svenne Gudmundsson tog över 1996 har byggts om och byggts till ett antal gånger under årens lopp, men de allra största förändringarna har gällt verksamheten som sådan. För att få tid att utveckla affärsidén och skapa ett ännu bättre företag såg han så småningom till att skaffa sig ekonomiska resurser som gjorde att han periodvis delvis kunde släppa de dagliga rutinerna. En av de idéer som då föddes var ett bonuslönesystem.

En verklig succé

– Det har blivit en verklig succé. I det lilla företaget kan vi utnyttja den styrka som vanligtvis bara finns i stora företag, konstaterar Svenne Gudmundsson.

Alla sex heltidsanställda medarbetare omfattas idag av bonuslönesystemet och ingår dessutom i ledningsgruppen. Var och en har fått tydliga befattningsbeskrivningar och titlar, exempelvis försäljningschef.

– Det här ökar personalens delaktighet och engagemang på ett dramatiskt sätt. I denna lågstatusbransch lyckas vi behålla medarbetarna längre och ger dem också utmärkta förutsättningar i den fortsatta karriären, betonar Svenne Gudmundsson.

Ett samhällsansvar och en omtanke om den yngre generationen präglade också den vice vd-kampanj som han tillsammans med 10 andra företagare i Halmstad genomförde för några år sedan. Vart och ett av de deltagande företagen anställde en ung medarbetare som vice vd under ett par sommarmånader.

– För killen vi hade här blev det början till en mycket positiv vändning. Vi har haft kontakt sedan dess och nu har han tagit studenten med toppbetyg, berättar Svenne Gudmundsson.

Ett personligt mål som Svenne Gudmundsson tidigt satte upp var att bli så framgångsrik som företagare att han vid 55 års ålder kunde köpa ett hus i Spanien och sluta jobba. Tidsgränsen passerades för två år sedan.

– Huset i Spanien har jag, men det där med att sluta jobba tänker jag skjuta på framtiden, säger Svenne Gudmundsson.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Ny undersökning: Rekordmånga kvinnor är företagsamma

FÖRETAGSAMHET Antalet företagsamma kvinnor uppgår till cirka 287 000. Fler än någonsin tidigare, men fortfarande är de långt efter männen som är drygt 350 000 fler. Det framgår av den årliga undersökningen ”Företagsamheten”.
NYHET Publicerad:

Svårt för småföretagare att få lån i banken

RAPPORT Trots dagens låga räntepolitik har det blivit allt svårare för företag att ta lån. Det slår särskilt hårt mot industrin och handeln och i förlängningen hela Sveriges ekonomi, visar en rapport från Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

Ny SME-ordförande styr sin egen väg

FÖRETAGANDE Svenne Gudmundsson bestämde sig tidigt för att bli egenföretagare. Idag står han i spetsen för SME-kommittén. Idéerna är många: lyssna mer på gräsrötterna och punktmarkera politiker är ett par exempel.
NYHET Publicerad:

Ratioforskare: Statligt stöd en ”sockerchock”

NÄRINGSPOLITIK Det finns kortsiktiga fördelar med offentliga bidrag och lån till företag men det får inte några långvariga positiva effekter. Den slutsatsen drar forskaren Anders Gustafsson i en ny rapport.
NYHET Publicerad:

Mobilen hjälper henne att ha örnkoll på hemmet

NYKLÄCKT Viljan att hålla koll på elektronik och familj fick Magdalena Gräff att starta företaget Ewa Home, som utvecklat en produkt för digital fjärrstyrning av hemmet.
NYHET Publicerad:

Flyttfirma tappar kunder efter falska tidningsuppgifter

GRANSKNING Flyttföretagaren Mustafa Alwaely förlorade kunder efter Aftonbladets negativa rapportering, skriver Näringslivets medieinstitut i samarbete med Entreprenör. Trots att företagaren kontaktade tidningen och kompletterat bilden har han inte fått någon fullödig rättelse. ”Vi förlorar många affärer på grund av det här”, säger han.
NYHET Publicerad:

Persson pratar valrörelse

VALET 2018 Svenskt Näringsliv är en politisk organisation, men tar inte partipolitisk ställning. ”Vi pratar hellre sakfrågor än personfrågor. Politisk färg är mindre intressant”. Det säger ordförande Fredrik Persson i en intervju med SVT.
NYHET Publicerad:

Hård kritik från företagare efter S-utspel om pensioner

PENSIONER Oro och irritation. Känslorna svallar hos småföretagare efter gårdagens besked att arbetsgivarna ska stå för notan för höjda pensioner.
NYHET Publicerad:

Producenter skålar för riksdagens besked om gårdsförsäljning

ENTREPRENÖRSKAP Bryggaren Robin Johnander och vinodlaren Göran Amnegård gör tummen upp för riksdagens besked om att tillåta gårdsförsäljning av alkohol. "Genomförs det kommer det att vara ett lyft för landsbygden", säger Göran Amnegård till Entreprenör.
NYHET Publicerad:

SUP46: ”Vi måste få ett bättre startupklimat”

STARTUPFÖRETAG Majoriteten av de svenska startupföretagen rekryterar globalt och ser brist på kapital som det största hindret för tillväxt.
NYHET Publicerad:

Ny rapport: Därför har Sverige svårt att få fram nya storföretag

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Sverige har under lång tid haft svårt att få fram nya storföretag. Sex av tio startupföretag upplever att rekryteringssvårigheter utgör ett stort tillväxthinder, visar en ny rapport från Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

Storbolag överens om kortare betaltider

SAMARBETE Några av Sveriges största bolag har enats om en hederskod för att korta betaltiderna till sina underleverantörer. Regeringens hot om lagstiftning är därmed undanröjt. ”Det känns fantastiskt bra”, säger Anna- Lena Bohm, ordförande i Svenskt Näringslivs SME- kommitté.
NYHET Publicerad:

Hela listan: Sveriges 50 största kvinnliga företagare

LISTA Tidningen Entreprenör har tagit fram en unik lista på Sveriges 50 största kvinnliga företagare. I listningen finns allt från byggbolag, fastighetsföretag och restauranger, både ärvda familjeföretag och egenstartade sådana. Toppar gör Carin Stoeckmann, vd för Byggmästarn i Skåne, med en miljardomsättning.
NYHET Publicerad:

Småbryggare går i taket över Systembolagets kampanj

FÖRETAGANDE Systembolagets kampanj mot gårdsförsäljning av alkoholhaltiga drycker upprör privata bryggare. ”Politisk påverkan ligger inte i Systembolagets uppdrag”, säger Johan Håkansson, bryggeriägare i Kalmar.
NYHET Publicerad:

Så ska fler svenska företag bli stora

SAMHÄLLSEKONOMI Svenska företag har svårt att växa sig stora och nå internationell framgång. Tabbar inom den ekonomiska politiken ställer till det. En fungerande bostadsmarknad, en vårdsektor och skola som håller måttet men framför allt lägre marginalskatter är nödvändiga reformer, enligt en ny rapport.
NYHET Publicerad:

SJ tvingas backa om attraktiva tågtider

KONKURRENS MTR Express har utmanat SJ på tågsträckan mellan Stockholm och Göteborg men har hittills erbjudits sämre avgångstider än konkurrenten. Nu får myndigheten som tilldelar tider backning.
NYHET Publicerad:

Här är framtidens företagare

ENTREPRENÖRSKAP SM i unga företagare har ägt rum på Stockholmsmässan i Älvsjö. Montrarna var fyllda av entusiastiska ungdomar och färska idéer på nya innovationer. Vi har träffat några av de unga företagarna.
NYHET Publicerad:

Snabb tillväxt för ödmjuk nybyggare

ENTREPRENÖR Hans hemserviceföretag har växt från en till 300 anställda på bara sju år. För det prisades Besim Akdogan nyligen med utmärkelsen ”Årets nybyggare”. Men själv ser han sig inte som någon förebild. Han är nöjd så länge kunderna är nöjda.