Jobbmentorer öppnar dörrar till ett okänt yrkesliv

NYHET Publicerad

SAMVERKAN I år är målet att 2 600 elever i grundskolor ska få besök av så kallade Jobbmentorer. I veckan stod Hässelbygårdsskolan i tur. "Vi fick en bra inblick i yrken vi inte kände till", säger Mohamed och Jen.

Peter Morath och elever.
Foto: Stina Dahlén

Peter Morath minglar med elever.

Jobbmentorer

Jobbmentorer redo för skolan.

Foto: Stina Dahlén
Åsa Dammert med elever.

Åsa Dammert berättar om sitt yrkesliv.

Foto: Stina Dahlén
Annika Rosander med deltagare.

Projektledare Annika Rosander håller i trådarna.

Foto: Stina Dahlén
Elever.

Åsa Dammert tillsammans med uppmärksamma elever.

Foto: Stina Dahlén

De går i nian och har precis valt gymnasieprogram. Sirilak Jen Takudkwang vill gå estetiskt program med inriktning musik. Hon vill bli musiker. Mohamed Idris har valt teknik, han vill bli dataingenjör eller arkitekt.

Den ideella organisationen Mentor Sverige står bland annat bakom satsningen ”Jobbmentor”, då elever ges smakprov på olika yrken via möten med vuxna i yrkeslivet under några skoltimmar. Jen och Mohamed träffade fem vuxna med lika många yrken. Möjligheten erbjuds samarbetsskolor med Mentor Sverige.

Förutom att få lära mer om arbetslivet, tog Mohamed chansen att få tips om hur man söker sommarjobb av Peter Morath, chef privatmarknad på OKQ8. Han fick rådet att helt enkelt gå till närmaste station och presentera sig.

Mötet med eleverna i Hässelbygårdsskolan innebär premiär för Peter Moraths uppdrag som jobbmentor. Han har själv kontaktat Mentor Sverige för att bli en av drygt 500 volontärer.

– Att få möta förebilder och visualisera sig i olika yrken är oerhört viktigt. Jag hade själv gärna sett mer av det när jag gick i skolan, säger Peter Morath.

Eftersom han är 27 år ligger den tiden så långt tillbaka, så när han träffar eleverna talar han helt enkelt om det han själv velat få vet. Vad innebär hans yrke? Vilka är fördelarna? Vilken utbildning har han med sig i bagaget?

Viktigt möta vuxna

Åsa Dammert är konsultchef på Connecta. Hon är jobbmentor för andra terminen.

– Jag har själv två barn och vet att det är otroligt viktigt att ungdomar får möta vuxna. Hennes främsta råd till eleverna är; ”Läs! Bevisa att ni kan ta in mycket information och klara av det.”

På Hässelbygårdsskolan verkar alla eleverna hon möter vara inställda på att läsa vidare. Desto mer bekymrad blir Åsa Dammert när hon möter elever som inte ser nyttan av att börja gymnasiet, och kanske inte heller har betyg till det. Hon ser det därför som en uppgift att peppa elever att satsa.

– Om jag bara kan påverka några stycken, känner jag att jag lyckats, säger Åsa Dammert.

Uppskattar upplägget

Annika Rosander har varit projektledare för Jobbmentor i ett år. Hon kan se ett kraftigt ökande intresse både från skolor och från volontärer.

– Förra året träffade 2 500 elever i Stockholm, Göteborg och Malmö jobbmentorer. Det innebär att vi spräckte vårt mål på 2 000. I år hoppas vi på 2 600, berättar hon.

Hon tror att inte minst företag uppskattar det tydliga upplägget. Det handlar om en punktinsats, som många kan passa in i den vanliga arbetstiden.

– Många volontärer är också osäkra och nyfikna på vårt mentorsprogram, då kan jobbmentor bli ett insteg till detta, säger Annika Rosander.

Enligt tidigare utvärderingar av uppskattar eleverna att vuxna kommer till skolan och berättar om sina yrken. Drygt 70 procent tycker att skolan ska genomföra aktiviteten igen. 70 procent tycker att de fått inspiration och kunskap om nya yrken. Volontärerna är ännu mera nöjda. 100 procent kan tänka sig att rekommendera en vän att bli jobbmentor.

Fotnot: Mentor är en ideell organisation, med 90-konto, som tillsammans med svenskt näringsliv och volontärer arbetar med att förebygga våld och drog- användning bland ungdomar. Organisationen ger:

  • ungdomar en mentor, en extra vuxen.
  • föräldrar stöd i sin föräldraroll.
  • samarbetar med skolor där vi ger elever inspiration och motivation

Karin Jordås är generalsekreterare och Jan Carlzon styrelseordförande.

Läs mer på www.mentor.se

www.facebook.com/mentorsverige

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

"Teknikföretagen behöver unga som söker en teknisk utbildning”

TEKNIK Nya teknologier kräver kvalificerade medarbetare. Därför är unga som gått tekniska utbildningar eftertraktade på arbetsmarknaden, säger Maria Rosendahl, Teknikföretagen.
NYHET Publicerad:

Rekordstort intresse för ingenjörsyrket bland unga

TEKNIK Aldrig tidigare har så många unga visat intresse för att testa ingenjörsyrket. Det visar Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademiens, IVAs, nationella praktikprogram Tekniksprånget, som tagit emot ansökningar till ingenjörspraktik i höst från hela 2 300 gymnasiestudenter.
NYHET Publicerad:

Teknikföretagens bildbank blir utställning på Arbetets museum

TEKNIK Oftast är det män som syns på bilder som ska illustrera teknikindustrin. Det är bakgrunden till Teknikföretagens Bredda bilden, en gratis bildbank som består av närmare 200 bilder på kvinnor som studerar på teknisk högskola eller arbetar med teknik.
NYHET Publicerad:

ProMeister Fordon kör praktik i verkstad via videomöten

YRKESPROGRAM ProMeister kör videomöten som undervisningsform på gymnasieprogrammet ProMeister Fordon. Initiativet är en åtgärd för att säkerställa elever och handledares hälsa samtidigt som verkstadspraktiken kan fortsätta även under rådande omständigheter.
NYHET Publicerad:

Ny mattebok lanseras av Mathivation och SKF

MATEMATIK Många studier visar att intresset för naturvetenskap och teknik sjunker bland ungdomar både i Sverige och inom EU. Därför lanseras nu matteboken Knep och Knåp med Sixten och Mira som är framtagen av Mathivation tillsammans med SKF Sverige.
NYHET Publicerad:

Flickor i Teknik bryter stereotyper

TEKNIK Gymnasiearbetet Flickor i Teknik (FLIT) vill få fler tjejer att intressera sig för en teknikutbildning. Projektet har funnits i många år på Sundsvalls Gymnasium och drivs just nu av 8 tjejer som går sitt sista år på Teknikprogrammet.
NYHET Publicerad:

Förebilder ska locka fler tjejer till elbranschen

SAMVERKAN Elbranschen är fortfarande mycket mansdominerad. För att råda bot på det arbetar rektor Jenny Tydén på Lindholmens tekniska gymnasium med att tjejer på el och energiprogrammet ska få möta kvinnor i elbranschen.
NYHET Publicerad:

Teknikföretagens matteserie prisas för nytt grepp

MATEMATIK När tidskiften Resumé utser årets första omgång av ”Månadens content” är det Teknikföretagen och Transportföretagen som står högst upp på pallen.
NYHET Publicerad:

Yrkesprogrammen nyckelfaktor för kompetensförsörjningen

KOMPETENS TMF:s årliga undersökning av trä- och möbelindustrins rekryteringsbehov visar ett fortsatt stort arbetskraftsbehov. "Närmare samarbete mellan utbildningar och näringsliv behövs för att utbildningarna bättre ska matcha företagens kompetensbehov", säger Henrik Smedmark, utbildningsansvarig hos TMF.
NYHET Publicerad:

Tusentals yrkeslärare behöver utbildas

UTBILDNING 1 130 yrkeslärare. Det är så många som behöver slutföra sina studier varje år för att det inte ska råda brist de kommande elva åren, varnar en ny rapport från Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

Teknikföretagen vill stärka självförtroendet i matte

MATEMATIK Cirka tio procent av eleverna som går ut nionde klass har underkänt i matematik. Det vill Teknikföretagen ändra på. Genom humoristiska filmer, som illustrerar vardagsproblem unga stöter på, är syftet att avdramatisera matematikämnet bland högstadieelever.
NYHET Publicerad:

Årets praoplats utsedd: Tidaholms Sparbank tar hem priset

PRAO På en praoplats får ungdomar en första inblick i arbetslivet. För att uppmärksamma företag som på ett engagerat sätt ger ungdomar en försmak av detta delades för första gången priset Årets praoplats ut under Näringslivsfesten i Tidaholm.
NYHET Publicerad:

Närhet till industrin enorm fördel för student

SAMVERKAN Nu öppnar ett nytt teknikcenter i Eskilstuna där studenter, forskare och näringslivet i regionen kommer att arbeta med gemensamma projekt under ett och samma tak. Fokus är framtidens industriutveckling samt att lära av varandra.
NYHET Publicerad:

Prao omtyckt återvändare till skolan

PRAO Under tre veckor i oktober är det återigen dags för elever från Vara kommuns två högstadieskolor att prova på arbetslivet. Kommunen anses som ett gott exempel på en lyckosam process för att återinföra den lagstadgade praktiska arbetslivsorienteringen för elever.
NYHET Publicerad:

Flygtekniker David tävlar i WorldSkills

YRKESTÄVLINGAR David Petersson vann grenen Flygteknik på Yrkes-SM förra året. I slutet av augusti är det dags att packa väskan och ta sig ända till Kazan i Ryssland och WorldSkills 2019. Sverige har drygt 30 tävlande med i årets WorldSkills.
NYHET Publicerad:

Material om rymden ska väcka intresse för matematik och programmering

TIPS TILL SKOLAN Myndigheten Rymdstyrelsen släpper tillsammans med de ideella föreningarna Kodcentrum och Mattecentrum elev- och lärarmaterialet ”Leia och björndjuren knäcker rymdkoden” – ett spännande rymdäventyr med kluriga uppdrag för elever i åk 4-6.
NYHET Publicerad:

Kvinnor väljer bort teknikutbildning trots starkt intresse

TEKNIK Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademiens praktikprogram Tekniksprånget har undersökt över 10 000 ungdomars attityder till högre studier. Resultaten visar att unga kvinnor, trots ett initialt teknikintresse, tvekar att välja högre teknisk utbildning – om de inte först får veta vad utbildningen kan leda till genom exempelvis praktik.
NYHET Publicerad:

NTI Gymnasiet i Karlstad vill locka fler tjejer till teknikbranschen

TEKNIK Idag bjuder NTI Gymnasiet i Karlstad in till TECH GIRLS – ett evenemang för att stärka och uppmuntra tjejers intresse för teknik. Under dagen får tjejer i årskurs 8 och 9 delta i workshops som leds av skolans elever.
NYHET Publicerad:

Kvinnors starka teknikintresse behöver backas upp

TEKNIK IVAs praktikprogram Tekniksprånget har undersökt över 10 000 ungdomars attityder till högre studier. Resultaten visar att unga kvinnor trots ett initialt teknikintresse tvekar att välja högre teknisk utbildning – om de inte först får testa vad utbildningen kan leda till genom exempelvis praktik.
NYHET Publicerad:

Fast jobb och bra lön lockar till industriutbildning

YRKESUTBILDNING Allt fler ungdomar vill läsa industriteknik på Volvogymnasiet i Skövde. Nästan alla som går ut utbildningen får direkt en fast anställning med bra lön. Det tror rektorn Hans Karlsson bidrar till intresset. "Samhällsdebatten går allt mer mot att vi behöver duktigt yrkesfolk även framöver”.