Ekonomifakta gör statistik enkelt och roligt

NYHET Publicerad

UNDERVISNING Ekonomifakta.se är en källa att ösa ur för den som söker information och kunskap om Sveriges ekonomi. Den kan vara ett verktyg i undervisningen, som fortfarande väntar på att bli upptäckt.

ekfakta-student
Tecknad lärare

Ekonomifakta.se kan vara en hjälp för lärare i deras undervisning.

I april förra året startade Näringslivets Ekonomifakta sin verksamhet. Sedan dess har Ekonomifaktas hemsida haft 230 000 besökare, som har tittat på en miljon sidor. Enbart i januari hade hemsidan närmare 40 000 besökare.

Ekonomifakta ger fakta om jobben, företagandet och tillväxten. Näringslivets Ekonomifakta AB ägs av Svenskt Näringsliv och ska inspirera till samtal kring Sveriges utmaningar och möjligheter. Hur många av besökarna som har anknytning till skolan vet inte Ekonomifaktas chef Alexandra Andersson-Stråberg, men hon misstänker att många lärare inte känner till hemsidan ännu.

– Vi har en bred målgrupp av samhällsintresserade. Där finns både ekonomijournalister och gymnasieungdomar. Det skulle vara roligt att locka till sig fler lärare och få ta del av deras synpunkter på vilka fakta de behöver för sin undervisning, säger hon.

I skolan borde det vara intressant att kunna förklara ”hur allting hänger ihop”, menar Alexandra Andersson-Stråberg. För eleven kan det handla om att sätta in saker som studiebidrag, moms och skatt på intjänade pengar under sommarlovet i sitt sammanhang.

– Alla är del i ett system; ett ekonomiskt kretslopp. Var kommer pengarna ifrån som leder fram till den egna välfärden? Oavsett vad man lägger in i begreppet så är det viktigt att fundera kring hur välfärd egentligen skapas, säger Alexandra Andersson-Stråberg.

Gratis och öppet

Ekonomifakta.se innehåller flera praktiska verktyg som kan användas i undervisningen. I det populära kunskapstestet kan besökaren testa sina kunskaper om Sveriges ekonomi. Frågorna uppdateras ständigt.

Ett annat exempel är ”Ditt län i fokus” som innehåller regional information och statistik om globalisering, arbetsmarknad, skatter, företagande, sjukfrånvaro, befolkning och utbildning.

– Vi har förstått av gymnasieklasser som kommit på besök, att de tycker att det är kul att jämföra sitt eget län med andra län, säger Alexandra Andersson-Stråberg. Under våren kommer information på kommunnivå att tillkomma.

Förutom detta och mycket annat finns artiklar och ordlistor, som mycket väl kan användas i skolan. Siffror kan laddas ner i excellformat, diagram kan skrivas ut både i färg och svartvitt och laddas ner i PowerPoint eller liknande.

– Allt är helt gratis och öppet, säger Alexandra Andersson-Stråberg.

Nytt är att det numera finns det en engelsk version av Ekonomifakta. Den är mindre än den svenska sajten men innehåller ett antal nyckelfaktorer inom ekonomi, skatter och arbetsmarknad.

Enkelt och roligt

Alexandra Andersson-Stråberg tror att elever som läser samhällsvetenskaplig och ekonomisk inriktning i gymnasieskolan är primär målgrupp för Ekonomifakta.se. Men egentligen kan hemsidan locka de flesta med intresse för allmänbildning.

Ekonomifakta står och faller med trovärdigheten och kopplingen till Svenskt Näringsliv ställer extra hårda krav på noggrannhet.

– Vi använder statistik från offentliga svenska och internationella källor. Alla siffrorna kan också hämtas från SCB, OECD och Eurostat. Det är bara mycket svårare, vi gör det enkelt och roligt.

– Vi är noggranna med källhänvisningar, kvalitet och uppdateringar. Källkritiken är jätteviktig, understryker Alexandra Andersson-Stråberg.

Men så är också Ekonomifaktas slogan ”Vi står för fakta. Åsikterna får du stå för själv.”

 

Externa länkar

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Yrkesprogrammen nyckelfaktor för kompetensförsörjningen

KOMPETENS TMF:s årliga undersökning av trä- och möbelindustrins rekryteringsbehov visar ett fortsatt stort arbetskraftsbehov. "Närmare samarbete mellan utbildningar och näringsliv behövs för att utbildningarna bättre ska matcha företagens kompetensbehov", säger Henrik Smedmark, utbildningsansvarig hos TMF.
NYHET Publicerad:

Tusentals yrkeslärare behöver utbildas

UTBILDNING 1 130 yrkeslärare. Det är så många som behöver slutföra sina studier varje år för att det inte ska råda brist de kommande elva åren, varnar en ny rapport från Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

Teknikföretagen vill stärka självförtroendet i matte

MATEMATIK Cirka tio procent av eleverna som går ut nionde klass har underkänt i matematik. Det vill Teknikföretagen ändra på. Genom humoristiska filmer, som illustrerar vardagsproblem unga stöter på, är syftet att avdramatisera matematikämnet bland högstadieelever.
NYHET Publicerad:

Årets praoplats utsedd: Tidaholms Sparbank tar hem priset

PRAO På en praoplats får ungdomar en första inblick i arbetslivet. För att uppmärksamma företag som på ett engagerat sätt ger ungdomar en försmak av detta delades för första gången priset Årets praoplats ut under Näringslivsfesten i Tidaholm.
NYHET Publicerad:

Närhet till industrin enorm fördel för student

SAMVERKAN Nu öppnar ett nytt teknikcenter i Eskilstuna där studenter, forskare och näringslivet i regionen kommer att arbeta med gemensamma projekt under ett och samma tak. Fokus är framtidens industriutveckling samt att lära av varandra.
NYHET Publicerad:

Prao omtyckt återvändare till skolan

PRAO Under tre veckor i oktober är det återigen dags för elever från Vara kommuns två högstadieskolor att prova på arbetslivet. Kommunen anses som ett gott exempel på en lyckosam process för att återinföra den lagstadgade praktiska arbetslivsorienteringen för elever.
NYHET Publicerad:

Flygtekniker David tävlar i WorldSkills

YRKESTÄVLINGAR David Petersson vann grenen Flygteknik på Yrkes-SM förra året. I slutet av augusti är det dags att packa väskan och ta sig ända till Kazan i Ryssland och WorldSkills 2019. Sverige har drygt 30 tävlande med i årets WorldSkills.
NYHET Publicerad:

Material om rymden ska väcka intresse för matematik och programmering

TIPS TILL SKOLAN Myndigheten Rymdstyrelsen släpper tillsammans med de ideella föreningarna Kodcentrum och Mattecentrum elev- och lärarmaterialet ”Leia och björndjuren knäcker rymdkoden” – ett spännande rymdäventyr med kluriga uppdrag för elever i åk 4-6.
NYHET Publicerad:

Kvinnor väljer bort teknikutbildning trots starkt intresse

TEKNIK Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademiens praktikprogram Tekniksprånget har undersökt över 10 000 ungdomars attityder till högre studier. Resultaten visar att unga kvinnor, trots ett initialt teknikintresse, tvekar att välja högre teknisk utbildning – om de inte först får veta vad utbildningen kan leda till genom exempelvis praktik.
NYHET Publicerad:

NTI Gymnasiet i Karlstad vill locka fler tjejer till teknikbranschen

TEKNIK Idag bjuder NTI Gymnasiet i Karlstad in till TECH GIRLS – ett evenemang för att stärka och uppmuntra tjejers intresse för teknik. Under dagen får tjejer i årskurs 8 och 9 delta i workshops som leds av skolans elever.
NYHET Publicerad:

Kvinnors starka teknikintresse behöver backas upp

TEKNIK IVAs praktikprogram Tekniksprånget har undersökt över 10 000 ungdomars attityder till högre studier. Resultaten visar att unga kvinnor trots ett initialt teknikintresse tvekar att välja högre teknisk utbildning – om de inte först får testa vad utbildningen kan leda till genom exempelvis praktik.
NYHET Publicerad:

Fast jobb och bra lön lockar till industriutbildning

YRKESUTBILDNING Allt fler ungdomar vill läsa industriteknik på Volvogymnasiet i Skövde. Nästan alla som går ut utbildningen får direkt en fast anställning med bra lön. Det tror rektorn Hans Karlsson bidrar till intresset. "Samhällsdebatten går allt mer mot att vi behöver duktigt yrkesfolk även framöver”.
NYHET Publicerad:

Jacke: Yrkeshögskolan behöver mer resurser

UTBILDNING "I den stundande budgetbehandlingen finns en utmärkt möjlighet för riksdagen att besluta om att skjuta till de resurser som behövs för att säkra yrkeshögskolans expansion", säger vd Jan-Olof Jacke.
NYHET Publicerad:

Ny sajt ska locka unga till transportnäringen

KOMPETENS Den som väljer gymnasieskolans fordons- och transportprogram eller sjöfartsutbildningen går en ljus framtid till mötes. Men trots detta väljer få ungdomar yrkesutbildningar idag. Det vill Transportföretagen ändra på.
NYHET Publicerad:

Fokuserar på elevens framtid i yrkeslivet

SAMVERKAN På NTI Gymnasiet i Umeå har ett framgångsrikt samarbete med den lokala IT-branschen resulterat i att allt fler elever på skolans IT-program får jobb direkt efter studenten.
NYHET Publicerad:

Tre guld och ett brons till svenska yrkeslandslaget

YRKES-EM Lina Andersson, bagare från Uppsala, Viktor Thulin, kock från Genarp, och Martin Lindelöw, industrielektriker från Hässleholm. Så heter de svenska guldmedaljörerna från Yrkes-EM i Budapest i helgen. Bronsmedalj togs av Emil Fäldt, hotellreceptionist från Malmö.
NYHET Publicerad:

Svenska landslaget hoppas på storslam under Yrkes-EM

YRKES-EM Den 26-28 september anordnas EuroSkills – ett europeiskt mästerskap där ungdomar tävlar i olika yrken och visar upp sina färdigheter. Det svenska landslaget består av 32 ungdomar under 25 år. ”SM, EM och VM är en fantastisk möjlighet att visa upp de olika yrkena och höja deras status”, säger Johan Olsson, utbildningspolitisk expert.
NYHET Publicerad:

Antalet kvinnor som söker bygg ökar kraftigt

KOMPETENS Årets preliminära statistik om sökande till gymnasieskolan 2018/19 visar att antalet kvinnor som söker till Bygg- och anläggningsprogrammet har ökat med 13 procent jämfört med 2017/18. "Denna ökning har vi längtat efter", säger Elin Kebert, projektledare för branschrekrytering på Sveriges Byggindustrier.
NYHET Publicerad:

Gymnasiekommission ska råda bot på kompetenskrisen

UTBILDNING Näringslivet har tröttnat på att gymnasieskolan saknar relevans för behoven på dagens och framtidens arbetsmarknad. ”Näringslivets röst måste höjas. Därför tillsätter vi nu Gymnasiekommissionen”, säger Tobias Krantz, chef för utbildning, forskning och innovation.
NYHET Publicerad:

Goda erfarenheter av ex-jobb ger blodad tand

SAMVERKAN För Wugang Tailored Blanks i Olofström har samarbete med Blekinge Tekniska högskola blivit en riktig framgång. "Det är verkligen en win-win-situation när vi kan bidra till att studenterna når sina mål, samtidigt som vi får chans att testa nya projekt", säger produktionschefen.