x
Foto: TT

Saabs koncernchef Håkan Buhske och Tobias Krantz, chef för utbildning, forskning och innovation på Svenskt Näringsliv.

Gymnasiekommission ska råda bot på kompetenskrisen

NYHET Publicerad

UTBILDNING Näringslivet har tröttnat på att gymnasieskolan saknar relevans för behoven på dagens och framtidens arbetsmarknad. ”Näringslivets röst måste höjas. Därför tillsätter vi nu Gymnasiekommissionen”, säger Tobias Krantz, chef för utbildning, forskning och innovation.

Svenskt Näringsliv tillsätter en gymnasiekommission. Näringslivsföreträdare och experter lägger fram förslag om gymnasiets framtida inriktning för att få bukt med företagens kompetensförsörjning. Arbetet kommer att ledas av Saabs koncernchef Håkan Buhske, och slutrapporten beräknas läggas fram i slutet av 2018 eller i början av 2019.

– En väl fungerande kompetensförsörjning är avgörande för Sveriges konkurrenskraft. Gymnasiet har en nyckelroll i utbildningssystemet som en brygga från grundskolan till högre studier eller in i yrkeslivet. Ändå lyser de mer långsiktiga visionerna med sin frånvaro. Och det nödvändiga helhetsgreppet saknas, säger Tobias Krantz, chef för utbildning, forskning och innovation på Svenskt Näringsliv.

Magnus Larsson, som driver it-företaget Expander Business Consulting, ingår i Gymnasiekommissionens arbetsteam. Han är tydlig med att skolan behöver förändras i en ny riktning.

– Gymnasieskolan är en produkt för 50 år sedan, och den är byggd som världen såg ut då. Problemet är att världen har förändrats enormt sedan dess.

Som representant för näringslivet ser han enorma utmaningar när det gäller kompetensförsörjningen.

– Företag får inte tag i folk helt enkelt. Matchningen fungerar inte när gymnasister ska ut i samhället. Alla vill jobba med sådant som de tycker är roligt, även om behoven inte finns. Det finns ett fundamentalt fel. Vi behöver se över hela systemet.

– Jag träffar många företag i många branscher och alla har samma utmaningar. I it-branschen, där jag driver företag, saknas det 70 000 personer till 2022. Det är klart att det är allvarligt.

En annan siffra som visar på problemets vidd är den för dataanalytiker. Globalt finns det omkring tre miljoner dataanalytiker, men det behövs tolv miljoner, berättar han.

– Det säger lite om hur snabbt det går, säger han.

Enligt Magnus Larsson är grundproblemet att skolan och samhället i stort lever i olika verkligheter.

– Skolan ska förbereda eleverna för samhällets utmaningar. Men som sagt, det finns ett fundamentalt fel. Skolan måste bli mycket mer adaptiv än den är idag. Om inget drastiskt görs kommer glappet bara att växa, och det kommer att gå fort, säger han.

Tobias Krantz har tidigare varit ledamot i Skolkommissionen och hade i uppdrag att ge perspektiv också på gymnasiet.

– Men vi i Skolkommissionen lyckades inte leverera någonting tillräckligt tydligt eller visionärt på den punkten. Det jobbet återstår att göra. Debatten om gymnasiet måste få nya idéer, som kan följas av handling. Förändringstakten i den globala ekonomin är hög. Näringslivets röst måste höjas. Därför tillsätter vi nu Gymnasiekommissionen, säger han.

Det finns att göra, gymnasieskolan står inför stora utmaningar. Hur ska den förhålla sig till den tekniska utvecklingen, digitaliseringen och robotiseringen? Hur ska samspelet och arbetsfördelningen mellan skola och näringsliv se ut?

– Hur ska gymnasiet vara relevant för de behov som finns på dagens och framtidens arbetsmarknad? Det är exempel på frågor som kommissionen kommer att analysera och lägga förslag kring, säger Tobias Krantz.

Gymnasiekommissionens arbete finansieras av Svenskt Näringsliv, men arbetar fristående och ledamöterna står själva för rapporten och dess innehåll.

Gymnasiekommissionens arbetsteam

Vid sidan av Saabs koncernchef Håkan Buhske ingår följande personer som ledamöter i kommissionen:

• Helena Stjernholm, vd Industrivärden

• Pontus Braunerhjelm, professor i industriell ekonomi på KTH

• Christer Fuglesang, docent i partikelfysik, astronaut

• Lina Hultqvist, ordförande Sveriges elevkårer

• Magnus Larsson, egen företagare

• Anna Wikland, Sverigechef Google

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

"Teknikföretagen behöver unga som söker en teknisk utbildning”

TEKNIK Nya teknologier kräver kvalificerade medarbetare. Därför är unga som gått tekniska utbildningar eftertraktade på arbetsmarknaden, säger Maria Rosendahl, Teknikföretagen.
NYHET Publicerad:

Rekordstort intresse för ingenjörsyrket bland unga

TEKNIK Aldrig tidigare har så många unga visat intresse för att testa ingenjörsyrket. Det visar Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademiens, IVAs, nationella praktikprogram Tekniksprånget, som tagit emot ansökningar till ingenjörspraktik i höst från hela 2 300 gymnasiestudenter.
NYHET Publicerad:

Teknikföretagens bildbank blir utställning på Arbetets museum

TEKNIK Oftast är det män som syns på bilder som ska illustrera teknikindustrin. Det är bakgrunden till Teknikföretagens Bredda bilden, en gratis bildbank som består av närmare 200 bilder på kvinnor som studerar på teknisk högskola eller arbetar med teknik.
NYHET Publicerad:

ProMeister Fordon kör praktik i verkstad via videomöten

YRKESPROGRAM ProMeister kör videomöten som undervisningsform på gymnasieprogrammet ProMeister Fordon. Initiativet är en åtgärd för att säkerställa elever och handledares hälsa samtidigt som verkstadspraktiken kan fortsätta även under rådande omständigheter.
NYHET Publicerad:

Ny mattebok lanseras av Mathivation och SKF

MATEMATIK Många studier visar att intresset för naturvetenskap och teknik sjunker bland ungdomar både i Sverige och inom EU. Därför lanseras nu matteboken Knep och Knåp med Sixten och Mira som är framtagen av Mathivation tillsammans med SKF Sverige.
NYHET Publicerad:

Flickor i Teknik bryter stereotyper

TEKNIK Gymnasiearbetet Flickor i Teknik (FLIT) vill få fler tjejer att intressera sig för en teknikutbildning. Projektet har funnits i många år på Sundsvalls Gymnasium och drivs just nu av 8 tjejer som går sitt sista år på Teknikprogrammet.
NYHET Publicerad:

Förebilder ska locka fler tjejer till elbranschen

SAMVERKAN Elbranschen är fortfarande mycket mansdominerad. För att råda bot på det arbetar rektor Jenny Tydén på Lindholmens tekniska gymnasium med att tjejer på el och energiprogrammet ska få möta kvinnor i elbranschen.
NYHET Publicerad:

Teknikföretagens matteserie prisas för nytt grepp

MATEMATIK När tidskiften Resumé utser årets första omgång av ”Månadens content” är det Teknikföretagen och Transportföretagen som står högst upp på pallen.
NYHET Publicerad:

Yrkesprogrammen nyckelfaktor för kompetensförsörjningen

KOMPETENS TMF:s årliga undersökning av trä- och möbelindustrins rekryteringsbehov visar ett fortsatt stort arbetskraftsbehov. "Närmare samarbete mellan utbildningar och näringsliv behövs för att utbildningarna bättre ska matcha företagens kompetensbehov", säger Henrik Smedmark, utbildningsansvarig hos TMF.
NYHET Publicerad:

Tusentals yrkeslärare behöver utbildas

UTBILDNING 1 130 yrkeslärare. Det är så många som behöver slutföra sina studier varje år för att det inte ska råda brist de kommande elva åren, varnar en ny rapport från Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

Teknikföretagen vill stärka självförtroendet i matte

MATEMATIK Cirka tio procent av eleverna som går ut nionde klass har underkänt i matematik. Det vill Teknikföretagen ändra på. Genom humoristiska filmer, som illustrerar vardagsproblem unga stöter på, är syftet att avdramatisera matematikämnet bland högstadieelever.
NYHET Publicerad:

Årets praoplats utsedd: Tidaholms Sparbank tar hem priset

PRAO På en praoplats får ungdomar en första inblick i arbetslivet. För att uppmärksamma företag som på ett engagerat sätt ger ungdomar en försmak av detta delades för första gången priset Årets praoplats ut under Näringslivsfesten i Tidaholm.
NYHET Publicerad:

Närhet till industrin enorm fördel för student

SAMVERKAN Nu öppnar ett nytt teknikcenter i Eskilstuna där studenter, forskare och näringslivet i regionen kommer att arbeta med gemensamma projekt under ett och samma tak. Fokus är framtidens industriutveckling samt att lära av varandra.
NYHET Publicerad:

Prao omtyckt återvändare till skolan

PRAO Under tre veckor i oktober är det återigen dags för elever från Vara kommuns två högstadieskolor att prova på arbetslivet. Kommunen anses som ett gott exempel på en lyckosam process för att återinföra den lagstadgade praktiska arbetslivsorienteringen för elever.
NYHET Publicerad:

Flygtekniker David tävlar i WorldSkills

YRKESTÄVLINGAR David Petersson vann grenen Flygteknik på Yrkes-SM förra året. I slutet av augusti är det dags att packa väskan och ta sig ända till Kazan i Ryssland och WorldSkills 2019. Sverige har drygt 30 tävlande med i årets WorldSkills.
NYHET Publicerad:

Material om rymden ska väcka intresse för matematik och programmering

TIPS TILL SKOLAN Myndigheten Rymdstyrelsen släpper tillsammans med de ideella föreningarna Kodcentrum och Mattecentrum elev- och lärarmaterialet ”Leia och björndjuren knäcker rymdkoden” – ett spännande rymdäventyr med kluriga uppdrag för elever i åk 4-6.
NYHET Publicerad:

Kvinnor väljer bort teknikutbildning trots starkt intresse

TEKNIK Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademiens praktikprogram Tekniksprånget har undersökt över 10 000 ungdomars attityder till högre studier. Resultaten visar att unga kvinnor, trots ett initialt teknikintresse, tvekar att välja högre teknisk utbildning – om de inte först får veta vad utbildningen kan leda till genom exempelvis praktik.
NYHET Publicerad:

NTI Gymnasiet i Karlstad vill locka fler tjejer till teknikbranschen

TEKNIK Idag bjuder NTI Gymnasiet i Karlstad in till TECH GIRLS – ett evenemang för att stärka och uppmuntra tjejers intresse för teknik. Under dagen får tjejer i årskurs 8 och 9 delta i workshops som leds av skolans elever.
NYHET Publicerad:

Kvinnors starka teknikintresse behöver backas upp

TEKNIK IVAs praktikprogram Tekniksprånget har undersökt över 10 000 ungdomars attityder till högre studier. Resultaten visar att unga kvinnor trots ett initialt teknikintresse tvekar att välja högre teknisk utbildning – om de inte först får testa vad utbildningen kan leda till genom exempelvis praktik.
NYHET Publicerad:

Fast jobb och bra lön lockar till industriutbildning

YRKESUTBILDNING Allt fler ungdomar vill läsa industriteknik på Volvogymnasiet i Skövde. Nästan alla som går ut utbildningen får direkt en fast anställning med bra lön. Det tror rektorn Hans Karlsson bidrar till intresset. "Samhällsdebatten går allt mer mot att vi behöver duktigt yrkesfolk även framöver”.