x
Foto: TT

Saabs koncernchef Håkan Buhske och Tobias Krantz, chef för utbildning, forskning och innovation på Svenskt Näringsliv.

Gymnasiekommission ska råda bot på kompetenskrisen

NYHET Publicerad

UTBILDNING Näringslivet har tröttnat på att gymnasieskolan saknar relevans för behoven på dagens och framtidens arbetsmarknad. ”Näringslivets röst måste höjas. Därför tillsätter vi nu Gymnasiekommissionen”, säger Tobias Krantz, chef för utbildning, forskning och innovation.

Svenskt Näringsliv tillsätter en gymnasiekommission. Näringslivsföreträdare och experter lägger fram förslag om gymnasiets framtida inriktning för att få bukt med företagens kompetensförsörjning. Arbetet kommer att ledas av Saabs koncernchef Håkan Buhske, och slutrapporten beräknas läggas fram i slutet av 2018 eller i början av 2019.

– En väl fungerande kompetensförsörjning är avgörande för Sveriges konkurrenskraft. Gymnasiet har en nyckelroll i utbildningssystemet som en brygga från grundskolan till högre studier eller in i yrkeslivet. Ändå lyser de mer långsiktiga visionerna med sin frånvaro. Och det nödvändiga helhetsgreppet saknas, säger Tobias Krantz, chef för utbildning, forskning och innovation på Svenskt Näringsliv.

Magnus Larsson, som driver it-företaget Expander Business Consulting, ingår i Gymnasiekommissionens arbetsteam. Han är tydlig med att skolan behöver förändras i en ny riktning.

– Gymnasieskolan är en produkt för 50 år sedan, och den är byggd som världen såg ut då. Problemet är att världen har förändrats enormt sedan dess.

Som representant för näringslivet ser han enorma utmaningar när det gäller kompetensförsörjningen.

– Företag får inte tag i folk helt enkelt. Matchningen fungerar inte när gymnasister ska ut i samhället. Alla vill jobba med sådant som de tycker är roligt, även om behoven inte finns. Det finns ett fundamentalt fel. Vi behöver se över hela systemet.

– Jag träffar många företag i många branscher och alla har samma utmaningar. I it-branschen, där jag driver företag, saknas det 70 000 personer till 2022. Det är klart att det är allvarligt.

En annan siffra som visar på problemets vidd är den för dataanalytiker. Globalt finns det omkring tre miljoner dataanalytiker, men det behövs tolv miljoner, berättar han.

– Det säger lite om hur snabbt det går, säger han.

Enligt Magnus Larsson är grundproblemet att skolan och samhället i stort lever i olika verkligheter.

– Skolan ska förbereda eleverna för samhällets utmaningar. Men som sagt, det finns ett fundamentalt fel. Skolan måste bli mycket mer adaptiv än den är idag. Om inget drastiskt görs kommer glappet bara att växa, och det kommer att gå fort, säger han.

Tobias Krantz har tidigare varit ledamot i Skolkommissionen och hade i uppdrag att ge perspektiv också på gymnasiet.

– Men vi i Skolkommissionen lyckades inte leverera någonting tillräckligt tydligt eller visionärt på den punkten. Det jobbet återstår att göra. Debatten om gymnasiet måste få nya idéer, som kan följas av handling. Förändringstakten i den globala ekonomin är hög. Näringslivets röst måste höjas. Därför tillsätter vi nu Gymnasiekommissionen, säger han.

Det finns att göra, gymnasieskolan står inför stora utmaningar. Hur ska den förhålla sig till den tekniska utvecklingen, digitaliseringen och robotiseringen? Hur ska samspelet och arbetsfördelningen mellan skola och näringsliv se ut?

– Hur ska gymnasiet vara relevant för de behov som finns på dagens och framtidens arbetsmarknad? Det är exempel på frågor som kommissionen kommer att analysera och lägga förslag kring, säger Tobias Krantz.

Gymnasiekommissionens arbete finansieras av Svenskt Näringsliv, men arbetar fristående och ledamöterna står själva för rapporten och dess innehåll.

Gymnasiekommissionens arbetsteam

Vid sidan av Saabs koncernchef Håkan Buhske ingår följande personer som ledamöter i kommissionen:

• Helena Stjernholm, vd Industrivärden

• Pontus Braunerhjelm, professor i industriell ekonomi på KTH

• Christer Fuglesang, docent i partikelfysik, astronaut

• Lina Hultqvist, ordförande Sveriges elevkårer

• Magnus Larsson, egen företagare

• Anna Wikland, Sverigechef Google

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Årets praoplats utsedd: Tidaholms Sparbank tar hem priset

PRAO På en praoplats får ungdomar en första inblick i arbetslivet. För att uppmärksamma företag som på ett engagerat sätt ger ungdomar en försmak av detta delades för första gången priset Årets praoplats ut under Näringslivsfesten i Tidaholm.
NYHET Publicerad:

Närhet till industrin enorm fördel för student

SAMVERKAN Nu öppnar ett nytt teknikcenter i Eskilstuna där studenter, forskare och näringslivet i regionen kommer att arbeta med gemensamma projekt under ett och samma tak. Fokus är framtidens industriutveckling samt att lära av varandra.
NYHET Publicerad:

Prao omtyckt återvändare till skolan

PRAO Under tre veckor i oktober är det återigen dags för elever från Vara kommuns två högstadieskolor att prova på arbetslivet. Kommunen anses som ett gott exempel på en lyckosam process för att återinföra den lagstadgade praktiska arbetslivsorienteringen för elever.
NYHET Publicerad:

Flygtekniker David tävlar i WorldSkills

YRKESTÄVLINGAR David Petersson vann grenen Flygteknik på Yrkes-SM förra året. I slutet av augusti är det dags att packa väskan och ta sig ända till Kazan i Ryssland och WorldSkills 2019. Sverige har drygt 30 tävlande med i årets WorldSkills.
NYHET Publicerad:

Material om rymden ska väcka intresse för matematik och programmering

TIPS TILL SKOLAN Myndigheten Rymdstyrelsen släpper tillsammans med de ideella föreningarna Kodcentrum och Mattecentrum elev- och lärarmaterialet ”Leia och björndjuren knäcker rymdkoden” – ett spännande rymdäventyr med kluriga uppdrag för elever i åk 4-6.
NYHET Publicerad:

Kvinnor väljer bort teknikutbildning trots starkt intresse

TEKNIK Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademiens praktikprogram Tekniksprånget har undersökt över 10 000 ungdomars attityder till högre studier. Resultaten visar att unga kvinnor, trots ett initialt teknikintresse, tvekar att välja högre teknisk utbildning – om de inte först får veta vad utbildningen kan leda till genom exempelvis praktik.
NYHET Publicerad:

NTI Gymnasiet i Karlstad vill locka fler tjejer till teknikbranschen

TEKNIK Idag bjuder NTI Gymnasiet i Karlstad in till TECH GIRLS – ett evenemang för att stärka och uppmuntra tjejers intresse för teknik. Under dagen får tjejer i årskurs 8 och 9 delta i workshops som leds av skolans elever.
NYHET Publicerad:

Kvinnors starka teknikintresse behöver backas upp

TEKNIK IVAs praktikprogram Tekniksprånget har undersökt över 10 000 ungdomars attityder till högre studier. Resultaten visar att unga kvinnor trots ett initialt teknikintresse tvekar att välja högre teknisk utbildning – om de inte först får testa vad utbildningen kan leda till genom exempelvis praktik.
NYHET Publicerad:

Fast jobb och bra lön lockar till industriutbildning

YRKESUTBILDNING Allt fler ungdomar vill läsa industriteknik på Volvogymnasiet i Skövde. Nästan alla som går ut utbildningen får direkt en fast anställning med bra lön. Det tror rektorn Hans Karlsson bidrar till intresset. "Samhällsdebatten går allt mer mot att vi behöver duktigt yrkesfolk även framöver”.
NYHET Publicerad:

Jacke: Yrkeshögskolan behöver mer resurser

UTBILDNING "I den stundande budgetbehandlingen finns en utmärkt möjlighet för riksdagen att besluta om att skjuta till de resurser som behövs för att säkra yrkeshögskolans expansion", säger vd Jan-Olof Jacke.
NYHET Publicerad:

Ny sajt ska locka unga till transportnäringen

KOMPETENS Den som väljer gymnasieskolans fordons- och transportprogram eller sjöfartsutbildningen går en ljus framtid till mötes. Men trots detta väljer få ungdomar yrkesutbildningar idag. Det vill Transportföretagen ändra på.
NYHET Publicerad:

Fokuserar på elevens framtid i yrkeslivet

SAMVERKAN På NTI Gymnasiet i Umeå har ett framgångsrikt samarbete med den lokala IT-branschen resulterat i att allt fler elever på skolans IT-program får jobb direkt efter studenten.
NYHET Publicerad:

Tre guld och ett brons till svenska yrkeslandslaget

YRKES-EM Lina Andersson, bagare från Uppsala, Viktor Thulin, kock från Genarp, och Martin Lindelöw, industrielektriker från Hässleholm. Så heter de svenska guldmedaljörerna från Yrkes-EM i Budapest i helgen. Bronsmedalj togs av Emil Fäldt, hotellreceptionist från Malmö.
NYHET Publicerad:

Svenska landslaget hoppas på storslam under Yrkes-EM

YRKES-EM Den 26-28 september anordnas EuroSkills – ett europeiskt mästerskap där ungdomar tävlar i olika yrken och visar upp sina färdigheter. Det svenska landslaget består av 32 ungdomar under 25 år. ”SM, EM och VM är en fantastisk möjlighet att visa upp de olika yrkena och höja deras status”, säger Johan Olsson, utbildningspolitisk expert.
NYHET Publicerad:

Antalet kvinnor som söker bygg ökar kraftigt

KOMPETENS Årets preliminära statistik om sökande till gymnasieskolan 2018/19 visar att antalet kvinnor som söker till Bygg- och anläggningsprogrammet har ökat med 13 procent jämfört med 2017/18. "Denna ökning har vi längtat efter", säger Elin Kebert, projektledare för branschrekrytering på Sveriges Byggindustrier.
NYHET Publicerad:

Gymnasiekommission ska råda bot på kompetenskrisen

UTBILDNING Näringslivet har tröttnat på att gymnasieskolan saknar relevans för behoven på dagens och framtidens arbetsmarknad. ”Näringslivets röst måste höjas. Därför tillsätter vi nu Gymnasiekommissionen”, säger Tobias Krantz, chef för utbildning, forskning och innovation.
NYHET Publicerad:

Goda erfarenheter av ex-jobb ger blodad tand

SAMVERKAN För Wugang Tailored Blanks i Olofström har samarbete med Blekinge Tekniska högskola blivit en riktig framgång. "Det är verkligen en win-win-situation när vi kan bidra till att studenterna når sina mål, samtidigt som vi får chans att testa nya projekt", säger produktionschefen.
NYHET Publicerad:

Samarbete med hotellbranschen lockar elever

SAMVERKAN För hotellbranschen är det en stor utmaning att hitta personer med rätt kompetens. Det påskyndar nya sätt att samarbeta med skolan. Till hösten kommer Quality Hotel Globe att ha 20 elever från Realgymnasiet i sin verksamhet.
NYHET Publicerad:

Arbetsgivarna positiva till obligatorisk prao

UTBILDNING Dags för prao på högstadiet. Återigen får åttor och nior pröva på arbetslivet ute på arbetsplatser. ”Jättebra!”, tycker Karin Rebas på Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

Samarbete gör Nobelgymnasiet starkare

YRKESUTBILDNING Nyrenoverad verkstadslokal, utbildningsutrustning, övningsbilar och kompetensutveckling. Det var några av nyheterna när Nobelgymnasiets samarbete med Volvo Car Sverige och Helmia Bil invigdes nyligen.