Högsta betyg för entreprenörkör i butik

NYHET Publicerad

SAMVERKAN Under våren har sjätteklassare i Röstånga fått en snabbkurs i entreprenörskap i byns Ica-butik. Projektet har fått högsta betyg och Tomas Nilsson uppmanar nu andra företag att slå upp dörrarna för skolan. ”Det har varit så otrolig roligt att möta alla nyfikna elever och visa dem hur arbetslivet ser ut i en matvarubutik.”

Elev provar på kassan.

Att prova på att sitta kassan var ett av de roligaste inslagen, tyckte eleverna. Här är Réene Karlsson (sittande) som får lära av Linda Sandtröm.

Linda Sandström och Tomas Nilsson.

Linda Sandström och Tomas Nilsson.

Elever tillsammans med Linnéa Sandström.

Linda Sandström i mitten flankeras av Linnéa Sandström, Astrid Blum, Birger Bergstrand och Casper Petersson.

Den lilla Ica Nära butiken i skånska Röstånga är en viktig byggsten i byn som har 1 000 invånare. Tomas Nilsson är med och driver den familjeägda butiken sedan 2002. Han påpekar att sammanhållning och engagemang blir extra viktigt i en så liten by. Något som sporrade honom och hans medarbetare Linda Sandström att dra igång projektet ”Elever entreprenörkör” tillsammans med Midgårdskolan.

– Vi satt och spånade på hur vi skulle uppmärksamma Icas 100-års jubileum och kom fram till att vi skulle dela med oss av den Hakonska affärsidén – Fria handlare i samverkan. Där även Icas ledord som enkelhet, engagemang och entreprenörskap passar väldigt bra in, säger Tomas Nilsson.

Hans kollega Linda Sandström, som tidigare arbetat som lärare, föreslog att de skulle lyfta betydelsen av entreprenörskap för unga i Röstånga genom att helt enkelt visa hur butiken funkar. Och så blev det.

De kontaktade Midgårdskolan, som ligger bara ett stenkast från butiken. Läraren och mentorn Ulrika Wendel nappade direkt på inviten. Tillsammans lade de upp en plan för projektet och kort där efter kom de första eleverna på besök. Under 9 veckor i vår har 34 sjätteklassare från Midgårdskolan turats om att hälsa på i butiken om grupper om 3-4 personer under två timmar.

Linda Sandström, som varit ansvarig för det praktiska genomförandet, har gett barnen en guidad tur i butiken för att ge en inblick i vad det innebär att driva en Ica-butik.

– Det känns bra att vara med och ge barnen chansen att lämna skolbänken och se hur det fungerar på en arbetsplats. Något som inte sker så ofta. Samtidigt knyter det ihop byn på ett fint sätt, säger Linda Sandström.

Hon har visat butikens olika delar och hur de hänger ihop – allt ifrån lager och kylrum till dagligvaru- och grönsaksavdelningen samt kassan. Barnen har fått lära sig skillnaden på bäst-före-datum och sista förbrukningsdag och diskuterat vilken vara som egentligen är billigast genom att titta på jämförelsepriser.

­­– Det har varit många och rolig diskussioner där barnen inte bara får med sig det här med att driva företag utan även få upp ögonen för att de faktiskt har användning av den matte som de lär sig i skolan, säger Linda Sandström.

Tomas Nilsson påpekar att de hela tiden haft fokus på betydelsen av att göra saker tillsammans. Många elever har fått sig en aha-upplevelse och förståelse för vad snatteri ställer till med för en butik.

– Vi har förklarat vad konsekvenserna blir för oss om någon snattar en vara. Vårt beställningssystem baseras ju på sålda varor och blir det tomt på hyllan på grund av snatteri känner ju inte vårt beställningssystem av det, vilket resulterar i att vi inte har några varor att sälja och då blir kunderna sura, säger han.

Eleverna har också fått ”entreprenörköra” butiken. De har fått packa upp och fylla på läsk, fronta i hyllorna och ta hand om kunder i kassan.

– Att sitta i kassan har verkligen varit höjdpunkten. Något som uppskattats av våra kunder som fått dra på mungiporna ordentligt.

Projektet avslutades i slutet av april med en gemensam avslutande träff där olika samarbetsövningar stod på agendan. I den enkät barnen fått fylla i ger de projektet högsta betyg.

– Det är så roligt att läsa kommentarer som ”Allting var roligt, ingenting var tråkigt”, säger Ulrika Wendel.

Skolan har aldrig tidigare haft ett så nära samarbete med ett företag. Ulrika Wendel har med glädje sett hur barnen växt av att själva få ta ansvar för sina besök i butiken.

– Bara en sådan sak att presentera sig själv och ta i hand och sedan bemöta kunder på ett trevligt sätt i butiken öppnar upp ögonen för arbetslivets krav och utmaningar, säger Ulrika Wendel.

Hon ser gärna att samarbetet fortsätter till hösten.

– Det här är ett perfekt sätt för oss att möta upp kraven i läroplanen om att arbeta med närsamhället och stärka barnens förståelse för entreprenörskap, säger hon.

Tomas Nilsson och Linda Sandström stänger inga dörrar till ett fortsatt samarbete men i dagsläget är inget bestämt. Tillsammans har de tagit fram en manual för andra butiker som vill prova på samma upplägg.

– Som arbetsgivare gäller det att våga testa. Och glöm inte att avsätta tid till planering och genomförande för bästa resultat, säger Linda Sandström.

Fotnot: Vill du veta mer om projektet? Kontakta gärna tomas.nilsson@nara.ica.se

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Goda resultat för yrkeshögskolan

KOMMENTAR Satsningen på en utbyggd yrkeshögskolan ger positiva resultat. Hittills har 525 utbildningar beviljats i år, det högsta antalet någonsin. Konsekvensen är fler jobb och att företag lättare kan rekrytera efterfrågad kompetens, skriver skolexpert Helen Rönnholm.
NYHET Publicerad:

Volvosteget ett steg in i arbete

SAMVERKAN Initiativet Volvosteget möjliggör för unga i åldern 18-24 år att varva teori och praktik och samtidigt få chansen att utvecklas inom ett yrke. ”Man växer under året och jag fick absolut upp självförtroendet”, säger Rebecca Eriksson.
NYHET Publicerad:

Teknikcollege stärker regional samverkan 

FYRA SNABBA TILL Mia Bernhardsen på Svenskt Näringsliv som vid årsskiftet blir ny vd på Teknikcollege.
NYHET Publicerad:

Nu ska intresset för teknik lyfta mot nya höjder

TEKNIK Det är i grundskolan som intresset för naturvetenskap ska grundas. Det är en av utgångspunkterna för Mot Nya Höjder, ett projekt riktat till årskurserna 4-9. Nu tar det arbetet steget mot att bli en nationell modell för hur att intressera unga för teknik och naturvetenskap.
NYHET Publicerad:

Brist på kunskap om arbetslivet oroar många unga

UTBILDNING 7 av 10 ungdomar tycker att de har för lite kunskap om arbetsmarknaden och många vill ha mer kontakt med vuxna i skolan, visar en ny rapport från Fryshuset. Skola och utbildning är den fråga som flest ungdomar anser vara viktig.
NYHET Publicerad:

Vi tillsätter skuggutredning till regeringens högskoleutredning

DEBATT Svensk högskolepolitik är i stort behov av nya reformer, därför är det bra att regeringen har tillsatt en styr- och resursutredning. Men varken utredningens direktiv eller arbete hittills är tillfredsställande. Därför tar Svenskt Näringsliv nu ett nytt initiativ, en ”skuggutredning”. Den kommer att producera ett antal fristående rapporter med ett näringslivsperspektiv på den högre utbildningen, skriver Mikaela Almerud och Tobias Krantz.
NYHET Publicerad:

Grundskola och företag i gemensam tekniksatsning

TEKNIK Bättre samverkan mellan skola och näringliv krävs för en röd tråd av teknik i undervisning. Därför tog Volvo Cars och teknikklustret Techtank i slutet av november emot Olofströms kommuns NT-utvecklare för ett studiebesök.
NYHET Publicerad:

Sponsrat labb ska väcka kemisten i de unga

KEMI Ett toppmodernt kemilabb har öppnat på Universeum i Göteborg. Det är ett första steg i satsningen ”Älska Kemi”, som möjliggörs bland annat tack vare BASF, världens största kemiföretag, och bioläkemedelsföretaget Astra Zeneca.
NYHET Publicerad:

Svetsutbildning räddar storföretag i Alingsås

SAMVERKAN Akut brist på medarbetare med kunskap i plåt- och svetsteknik får verkstadsföretag i Alingsås att gå samman med kommunens campus och skräddarsy en ettårig vuxenutbildning.
NYHET Publicerad:

"Statsministern tror att han kan trolla igenom ett vinstförbud"

VÄLFÄRD Mellby Gård AB är numera AcadeMedias största ägare. Köpet gjordes mitt i en intensiv välfärdsdebatt. ”Det faller på sin orimlighet att det blir verklighet av hotet med vinstförbud. Skolan är bland det viktigaste vi har i ett samhälle, den vill vi vara med och utveckla”, säger Johan Andersson, vd Mellby Gård.
NYHET Publicerad:

Så ska unga bli intresserade av industrin

SAMVERKAN Perstorp Gymnasium har som många andra skolor svårt att locka elever till sina industriprogram. Därför väljer skolan nu att satsa extra mycket på kontakten med företagen. Tillsammans har de bjudit in elever till att få en inblick i branschen.
NYHET Publicerad:

Fler kvinnor än män tvekar inför teknisk utbildning

UNDERSÖKNING Två tredjedelar av tjejerna i årskurs tre på gymnasiet är tveksamma till att gå en högre teknisk utbildning. Det visar en undersökning från Tekniksprånget. De är osäkra på vart utbildningen leder och oroar sig för högskolematematiken, förklarar Alexandra Ridderstad, Tekniksprånget.
NYHET Publicerad:

Här ökar ansökningarna till Industriprogrammet

INDUSTRI Industriföretagen fortsätter att skrika efter kvalificerad arbetskraft. Inom Teknikcollege Fyrbodal har man de senaste åren sett en ökning av ansökningar till Industritekniska programmet med cirka 50 procent.
NYHET Publicerad:

Explosion av unga entreprenörer i Bromma

UNG FÖRETAGSAMHET Bromma gymnasiums satsning på entreprenörskap det senaste året har lett till att mer än dubbelt så många elever driver UF-företag. Främst beror framgångarna på att fler program än bara ekonomi ingår, enligt Carl Kronberg, förstelärare på skolan.
NYHET Publicerad:

Sundsvall kommun prisas för sin samverkan

HÖGSKOLAN Tidigare är det företag som tagit emot utmärkelsen. Men i år har Sundsvalls kommun kammat hem Årets Samverkanspris som delas ut av Mittuniversitetet. Det ska inspirera fler företag till att delta i samverkansprojekt med högskolan.
NYHET Publicerad:

Kompetensglapp skadar konkurrenskraften

RAPPORT Det finns ett kompetensglapp mellan högre lärosäten och näringslivet. Ett utökat samarbete bidrar till att minska glappet, konstaterar Näringslivets forskningsberedning i en ny rapport.
NYHET Publicerad:

"Att tävla i ett yrke sätter det på kartan"

WORLDSKILLS SWEDEN Förra Yrkes-VM tog det svenska laget hem två silver och ett brons. Nu håller lagledaren Annie Widerberg och de tävlande tummen för att det blir guld i år. "Det är ett fantastiskt lag som åker till VM", säger hon.
NYHET Publicerad:

”Bara samverkan kan rädda fordonsutbildningen”

KOMPETENS Å ena sidan en nära nog bergfast garanti för att få jobb efter att ha gått ut fordonsprogrammet. Å andra sidan, allt färre som verkligen går utbildningen. Resultatet: En svensk åkerinäring som allt mer uppgivet ropar efter fler förare.
NYHET Publicerad:

"Elever ska känna sig välkomna till arbetslivet"

SAMVERKAN Forsen har inlett ett samarbete med My Dream Now. Deras klasscoachprogram hjälper elever att förstå sina möjligheter och öka motivationen att arbeta mot sina egna mål för att ta sig till jobb efter studierna. "Många människor kan komma långt bara det finns någon som tror på dem", säger Shahad Lund, projektledare, Forsen Malmö och en av fyra klasscoacher.
NYHET Publicerad:

Bra att regeringen ändrar sig om gymnasiets yrkesprogram

KOMMENTAR Regeringen öppnar för att göra om yrkesprogrammen på gymnasiet så att de blir högskoleförberedande, med tillägg i svenska, matte och engelska. Det ska ske utan att tumma på yrkesämnena, vilket är bra. Det skriver Johan Olsson, utbildningspolitisk expert, i en kommentar. Han efterfrågar samtidigt fler åtgärder för att öka attraktionen till yrkesprogrammen.