Praktik ska tas på allvar av båda parter

NYHET Publicerad

PRAKTIK En bra handledare är tydlig och talar klarspråk med sin praktikant. Att hysa ett genuint intresse för sin egen arbetsplats krävs för att locka fram det bästa hos praktikanten. Visdomsorden kommer ifrån Axel Cassel Falck, "Årets handledare" i Malmö.

Axel Cassel Falck

Axel Cassel Falck

Utmärkelsen instiftades 2004. Syftet är att lyfta fram och uppmärksamma personer, företag och organisationer som ställer upp för ungdomar genom att de släpper in en praktikant i verksamheten. I år är det Axel Cassel Falck, butiken New Yorker i Malmö, som hedras.

– Att vara omtänksam och verkligen ta sig tid för praktikanten är viktigt, säger han. En uttalad policy i företaget för praktik och internship är ett bra stöd.

Axel Cassel Falck har jobbat inom handeln i 10 år, de senaste åren som butikschef. I sju år har han handlett praktikanter från olika håll, under olika lång tid. Den senaste praktikanten började i butiken i höstas och var kvar hela våren. Det är för det handledarskapet han nominerats till utmärkelsen av en studie- och yrkesvägledare.

Roligt med uppskattning

Motiveringen till att Axel Cassel Falck vann lyder: ”Axel är årets handledare eftersom han är en bra förebild för de praktikanter som är intresserade av arbete inom handel. I sitt handledarskap har han varit trevlig, uppmuntrande och omtänksam samt fått praktikanterna att känna sig betydelsefulla och behövda. Han är väldigt mån om att de ska trivas och må bra. Axels engagemang har även bidragit till praktikantens utveckling.”

– Det känns naturligtvis roligt att få den här uppskattningen. Det är fint att Malmö stad vill uppmärksamma bra handledare, säger Axel Cassel Falck.

Krav på båda parter

– Min ambition när jag tar emot praktikanter, oavsett om de kommer från gymnasiet eller Arbetsförmedlingen, är att praktiken ska leda någonstans både för praktikanten och för företaget. Det ställer krav på båda parter, betonar han.

– Vi lägger ner mycket tid för att lära upp en praktikant och då har vi förväntningar på att få något tillbaka. Vi är väldigt tydliga med att praktiken är på allvar. Vi har till och med haft intervjuer för att hitta dem som är mest intresserade och har störst ambitioner, säger Axel Cassel Falck. Vi vill veta varför de söker sig till just oss.

Socialt samspel

Vad ger du i gengäld?

– Om vi kan mötas halvvägs går jag igång. Jag är beredd att ställa upp med engagemang och extra tid så att praktikanten utvecklas.

Utvecklas på vilket sätt?

– Det kan vara socialt i samspelet med andra människor. Att komma in i en fungerande grupp med stark sammanhållning kan vara svårt. Jag är noga med visa sådant som kan vara sociala hinder, till exempel vad som gäller i personalutrymmen. Det kan vara små vardagliga detaljer som är viktiga att känna till i relation till arbetskamraterna.

Ett annat socialt sammanhang är förhållandet till kunderna.

– Från början kan praktikanterna vara ganska slutna, men efter hand öppnar de sig och vågar ta kontakt. Ökat självförtroende följer av att de klarar av allt fler saker.

Praktik ska nämligen vara mer än att vika kläder och ”larma tröjor”, anser Axel Cassel Falck.

I företaget finns ordningsföreskrifter om klädsel, uppförande, användning av mobiltelefon med mera. De gäller även praktikanterna.

– Om de inte följer dem är det slut på praktiken. Men det brukar inte bli några problem. När ungdomarna kommer ut i arbetslivet brukar de strama upp sig. Men visst känner jag min som en pappa ibland, när jag förklarar att man inte gäspar i närheten av kunder eller bara står och hänger.

Vilka är fördelarna med praktik för en ungdom?

– Att få en chans till en enkel väg in till en arbetsplats. Om man sedan gör sig oumbärlig kan det ge jobbchanser och kontakter. Goda vitsord är också mycket värt.

Och för arbetsgivaren finns det inga risker med att ta in en praktikant, svarar Axel Cassel Falck.

Vilka är fördelarna för en arbetsgivare?

– Praktik ger en win-win-situation. Som butik får vi in extra hjälp och chans att hitta nya talanger. Praktiken kan vara som en provanställning eller väldigt lång intervju.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

"Teknikföretagen behöver unga som söker en teknisk utbildning”

TEKNIK Nya teknologier kräver kvalificerade medarbetare. Därför är unga som gått tekniska utbildningar eftertraktade på arbetsmarknaden, säger Maria Rosendahl, Teknikföretagen.
NYHET Publicerad:

Rekordstort intresse för ingenjörsyrket bland unga

TEKNIK Aldrig tidigare har så många unga visat intresse för att testa ingenjörsyrket. Det visar Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademiens, IVAs, nationella praktikprogram Tekniksprånget, som tagit emot ansökningar till ingenjörspraktik i höst från hela 2 300 gymnasiestudenter.
NYHET Publicerad:

Teknikföretagens bildbank blir utställning på Arbetets museum

TEKNIK Oftast är det män som syns på bilder som ska illustrera teknikindustrin. Det är bakgrunden till Teknikföretagens Bredda bilden, en gratis bildbank som består av närmare 200 bilder på kvinnor som studerar på teknisk högskola eller arbetar med teknik.
NYHET Publicerad:

ProMeister Fordon kör praktik i verkstad via videomöten

YRKESPROGRAM ProMeister kör videomöten som undervisningsform på gymnasieprogrammet ProMeister Fordon. Initiativet är en åtgärd för att säkerställa elever och handledares hälsa samtidigt som verkstadspraktiken kan fortsätta även under rådande omständigheter.
NYHET Publicerad:

Ny mattebok lanseras av Mathivation och SKF

MATEMATIK Många studier visar att intresset för naturvetenskap och teknik sjunker bland ungdomar både i Sverige och inom EU. Därför lanseras nu matteboken Knep och Knåp med Sixten och Mira som är framtagen av Mathivation tillsammans med SKF Sverige.
NYHET Publicerad:

Flickor i Teknik bryter stereotyper

TEKNIK Gymnasiearbetet Flickor i Teknik (FLIT) vill få fler tjejer att intressera sig för en teknikutbildning. Projektet har funnits i många år på Sundsvalls Gymnasium och drivs just nu av 8 tjejer som går sitt sista år på Teknikprogrammet.
NYHET Publicerad:

Förebilder ska locka fler tjejer till elbranschen

SAMVERKAN Elbranschen är fortfarande mycket mansdominerad. För att råda bot på det arbetar rektor Jenny Tydén på Lindholmens tekniska gymnasium med att tjejer på el och energiprogrammet ska få möta kvinnor i elbranschen.
NYHET Publicerad:

Teknikföretagens matteserie prisas för nytt grepp

MATEMATIK När tidskiften Resumé utser årets första omgång av ”Månadens content” är det Teknikföretagen och Transportföretagen som står högst upp på pallen.
NYHET Publicerad:

Yrkesprogrammen nyckelfaktor för kompetensförsörjningen

KOMPETENS TMF:s årliga undersökning av trä- och möbelindustrins rekryteringsbehov visar ett fortsatt stort arbetskraftsbehov. "Närmare samarbete mellan utbildningar och näringsliv behövs för att utbildningarna bättre ska matcha företagens kompetensbehov", säger Henrik Smedmark, utbildningsansvarig hos TMF.
NYHET Publicerad:

Tusentals yrkeslärare behöver utbildas

UTBILDNING 1 130 yrkeslärare. Det är så många som behöver slutföra sina studier varje år för att det inte ska råda brist de kommande elva åren, varnar en ny rapport från Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

Teknikföretagen vill stärka självförtroendet i matte

MATEMATIK Cirka tio procent av eleverna som går ut nionde klass har underkänt i matematik. Det vill Teknikföretagen ändra på. Genom humoristiska filmer, som illustrerar vardagsproblem unga stöter på, är syftet att avdramatisera matematikämnet bland högstadieelever.
NYHET Publicerad:

Årets praoplats utsedd: Tidaholms Sparbank tar hem priset

PRAO På en praoplats får ungdomar en första inblick i arbetslivet. För att uppmärksamma företag som på ett engagerat sätt ger ungdomar en försmak av detta delades för första gången priset Årets praoplats ut under Näringslivsfesten i Tidaholm.
NYHET Publicerad:

Närhet till industrin enorm fördel för student

SAMVERKAN Nu öppnar ett nytt teknikcenter i Eskilstuna där studenter, forskare och näringslivet i regionen kommer att arbeta med gemensamma projekt under ett och samma tak. Fokus är framtidens industriutveckling samt att lära av varandra.
NYHET Publicerad:

Prao omtyckt återvändare till skolan

PRAO Under tre veckor i oktober är det återigen dags för elever från Vara kommuns två högstadieskolor att prova på arbetslivet. Kommunen anses som ett gott exempel på en lyckosam process för att återinföra den lagstadgade praktiska arbetslivsorienteringen för elever.
NYHET Publicerad:

Flygtekniker David tävlar i WorldSkills

YRKESTÄVLINGAR David Petersson vann grenen Flygteknik på Yrkes-SM förra året. I slutet av augusti är det dags att packa väskan och ta sig ända till Kazan i Ryssland och WorldSkills 2019. Sverige har drygt 30 tävlande med i årets WorldSkills.
NYHET Publicerad:

Material om rymden ska väcka intresse för matematik och programmering

TIPS TILL SKOLAN Myndigheten Rymdstyrelsen släpper tillsammans med de ideella föreningarna Kodcentrum och Mattecentrum elev- och lärarmaterialet ”Leia och björndjuren knäcker rymdkoden” – ett spännande rymdäventyr med kluriga uppdrag för elever i åk 4-6.
NYHET Publicerad:

Kvinnor väljer bort teknikutbildning trots starkt intresse

TEKNIK Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademiens praktikprogram Tekniksprånget har undersökt över 10 000 ungdomars attityder till högre studier. Resultaten visar att unga kvinnor, trots ett initialt teknikintresse, tvekar att välja högre teknisk utbildning – om de inte först får veta vad utbildningen kan leda till genom exempelvis praktik.
NYHET Publicerad:

NTI Gymnasiet i Karlstad vill locka fler tjejer till teknikbranschen

TEKNIK Idag bjuder NTI Gymnasiet i Karlstad in till TECH GIRLS – ett evenemang för att stärka och uppmuntra tjejers intresse för teknik. Under dagen får tjejer i årskurs 8 och 9 delta i workshops som leds av skolans elever.
NYHET Publicerad:

Kvinnors starka teknikintresse behöver backas upp

TEKNIK IVAs praktikprogram Tekniksprånget har undersökt över 10 000 ungdomars attityder till högre studier. Resultaten visar att unga kvinnor trots ett initialt teknikintresse tvekar att välja högre teknisk utbildning – om de inte först får testa vad utbildningen kan leda till genom exempelvis praktik.
NYHET Publicerad:

Fast jobb och bra lön lockar till industriutbildning

YRKESUTBILDNING Allt fler ungdomar vill läsa industriteknik på Volvogymnasiet i Skövde. Nästan alla som går ut utbildningen får direkt en fast anställning med bra lön. Det tror rektorn Hans Karlsson bidrar till intresset. "Samhällsdebatten går allt mer mot att vi behöver duktigt yrkesfolk även framöver”.