Praktik ska tas på allvar av båda parter

NYHET Publicerad

PRAKTIK En bra handledare är tydlig och talar klarspråk med sin praktikant. Att hysa ett genuint intresse för sin egen arbetsplats krävs för att locka fram det bästa hos praktikanten. Visdomsorden kommer ifrån Axel Cassel Falck, "Årets handledare" i Malmö.

Axel Cassel Falck

Axel Cassel Falck

Utmärkelsen instiftades 2004. Syftet är att lyfta fram och uppmärksamma personer, företag och organisationer som ställer upp för ungdomar genom att de släpper in en praktikant i verksamheten. I år är det Axel Cassel Falck, butiken New Yorker i Malmö, som hedras.

– Att vara omtänksam och verkligen ta sig tid för praktikanten är viktigt, säger han. En uttalad policy i företaget för praktik och internship är ett bra stöd.

Axel Cassel Falck har jobbat inom handeln i 10 år, de senaste åren som butikschef. I sju år har han handlett praktikanter från olika håll, under olika lång tid. Den senaste praktikanten började i butiken i höstas och var kvar hela våren. Det är för det handledarskapet han nominerats till utmärkelsen av en studie- och yrkesvägledare.

Roligt med uppskattning

Motiveringen till att Axel Cassel Falck vann lyder: ”Axel är årets handledare eftersom han är en bra förebild för de praktikanter som är intresserade av arbete inom handel. I sitt handledarskap har han varit trevlig, uppmuntrande och omtänksam samt fått praktikanterna att känna sig betydelsefulla och behövda. Han är väldigt mån om att de ska trivas och må bra. Axels engagemang har även bidragit till praktikantens utveckling.”

– Det känns naturligtvis roligt att få den här uppskattningen. Det är fint att Malmö stad vill uppmärksamma bra handledare, säger Axel Cassel Falck.

Krav på båda parter

– Min ambition när jag tar emot praktikanter, oavsett om de kommer från gymnasiet eller Arbetsförmedlingen, är att praktiken ska leda någonstans både för praktikanten och för företaget. Det ställer krav på båda parter, betonar han.

– Vi lägger ner mycket tid för att lära upp en praktikant och då har vi förväntningar på att få något tillbaka. Vi är väldigt tydliga med att praktiken är på allvar. Vi har till och med haft intervjuer för att hitta dem som är mest intresserade och har störst ambitioner, säger Axel Cassel Falck. Vi vill veta varför de söker sig till just oss.

Socialt samspel

Vad ger du i gengäld?

– Om vi kan mötas halvvägs går jag igång. Jag är beredd att ställa upp med engagemang och extra tid så att praktikanten utvecklas.

Utvecklas på vilket sätt?

– Det kan vara socialt i samspelet med andra människor. Att komma in i en fungerande grupp med stark sammanhållning kan vara svårt. Jag är noga med visa sådant som kan vara sociala hinder, till exempel vad som gäller i personalutrymmen. Det kan vara små vardagliga detaljer som är viktiga att känna till i relation till arbetskamraterna.

Ett annat socialt sammanhang är förhållandet till kunderna.

– Från början kan praktikanterna vara ganska slutna, men efter hand öppnar de sig och vågar ta kontakt. Ökat självförtroende följer av att de klarar av allt fler saker.

Praktik ska nämligen vara mer än att vika kläder och ”larma tröjor”, anser Axel Cassel Falck.

I företaget finns ordningsföreskrifter om klädsel, uppförande, användning av mobiltelefon med mera. De gäller även praktikanterna.

– Om de inte följer dem är det slut på praktiken. Men det brukar inte bli några problem. När ungdomarna kommer ut i arbetslivet brukar de strama upp sig. Men visst känner jag min som en pappa ibland, när jag förklarar att man inte gäspar i närheten av kunder eller bara står och hänger.

Vilka är fördelarna med praktik för en ungdom?

– Att få en chans till en enkel väg in till en arbetsplats. Om man sedan gör sig oumbärlig kan det ge jobbchanser och kontakter. Goda vitsord är också mycket värt.

Och för arbetsgivaren finns det inga risker med att ta in en praktikant, svarar Axel Cassel Falck.

Vilka är fördelarna för en arbetsgivare?

– Praktik ger en win-win-situation. Som butik får vi in extra hjälp och chans att hitta nya talanger. Praktiken kan vara som en provanställning eller väldigt lång intervju.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Närhet till industrin enorm fördel för student

SAMVERKAN Nu öppnar ett nytt teknikcenter i Eskilstuna där studenter, forskare och näringslivet i regionen kommer att arbeta med gemensamma projekt under ett och samma tak. Fokus är framtidens industriutveckling samt att lära av varandra.
NYHET Publicerad:

Prao omtyckt återvändare till skolan

PRAO Under tre veckor i oktober är det återigen dags för elever från Vara kommuns två högstadieskolor att prova på arbetslivet. Kommunen anses som ett gott exempel på en lyckosam process för att återinföra den lagstadgade praktiska arbetslivsorienteringen för elever.
NYHET Publicerad:

Flygtekniker David tävlar i WorldSkills

YRKESTÄVLINGAR David Petersson vann grenen Flygteknik på Yrkes-SM förra året. I slutet av augusti är det dags att packa väskan och ta sig ända till Kazan i Ryssland och WorldSkills 2019. Sverige har drygt 30 tävlande med i årets WorldSkills.
NYHET Publicerad:

Material om rymden ska väcka intresse för matematik och programmering

TIPS TILL SKOLAN Myndigheten Rymdstyrelsen släpper tillsammans med de ideella föreningarna Kodcentrum och Mattecentrum elev- och lärarmaterialet ”Leia och björndjuren knäcker rymdkoden” – ett spännande rymdäventyr med kluriga uppdrag för elever i åk 4-6.
NYHET Publicerad:

Kvinnor väljer bort teknikutbildning trots starkt intresse

TEKNIK Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademiens praktikprogram Tekniksprånget har undersökt över 10 000 ungdomars attityder till högre studier. Resultaten visar att unga kvinnor, trots ett initialt teknikintresse, tvekar att välja högre teknisk utbildning – om de inte först får veta vad utbildningen kan leda till genom exempelvis praktik.
NYHET Publicerad:

NTI Gymnasiet i Karlstad vill locka fler tjejer till teknikbranschen

TEKNIK Idag bjuder NTI Gymnasiet i Karlstad in till TECH GIRLS – ett evenemang för att stärka och uppmuntra tjejers intresse för teknik. Under dagen får tjejer i årskurs 8 och 9 delta i workshops som leds av skolans elever.
NYHET Publicerad:

Kvinnors starka teknikintresse behöver backas upp

TEKNIK IVAs praktikprogram Tekniksprånget har undersökt över 10 000 ungdomars attityder till högre studier. Resultaten visar att unga kvinnor trots ett initialt teknikintresse tvekar att välja högre teknisk utbildning – om de inte först får testa vad utbildningen kan leda till genom exempelvis praktik.
NYHET Publicerad:

Fast jobb och bra lön lockar till industriutbildning

YRKESUTBILDNING Allt fler ungdomar vill läsa industriteknik på Volvogymnasiet i Skövde. Nästan alla som går ut utbildningen får direkt en fast anställning med bra lön. Det tror rektorn Hans Karlsson bidrar till intresset. "Samhällsdebatten går allt mer mot att vi behöver duktigt yrkesfolk även framöver”.
NYHET Publicerad:

Jacke: Yrkeshögskolan behöver mer resurser

UTBILDNING "I den stundande budgetbehandlingen finns en utmärkt möjlighet för riksdagen att besluta om att skjuta till de resurser som behövs för att säkra yrkeshögskolans expansion", säger vd Jan-Olof Jacke.
NYHET Publicerad:

Ny sajt ska locka unga till transportnäringen

KOMPETENS Den som väljer gymnasieskolans fordons- och transportprogram eller sjöfartsutbildningen går en ljus framtid till mötes. Men trots detta väljer få ungdomar yrkesutbildningar idag. Det vill Transportföretagen ändra på.
NYHET Publicerad:

Fokuserar på elevens framtid i yrkeslivet

SAMVERKAN På NTI Gymnasiet i Umeå har ett framgångsrikt samarbete med den lokala IT-branschen resulterat i att allt fler elever på skolans IT-program får jobb direkt efter studenten.
NYHET Publicerad:

Tre guld och ett brons till svenska yrkeslandslaget

YRKES-EM Lina Andersson, bagare från Uppsala, Viktor Thulin, kock från Genarp, och Martin Lindelöw, industrielektriker från Hässleholm. Så heter de svenska guldmedaljörerna från Yrkes-EM i Budapest i helgen. Bronsmedalj togs av Emil Fäldt, hotellreceptionist från Malmö.
NYHET Publicerad:

Svenska landslaget hoppas på storslam under Yrkes-EM

YRKES-EM Den 26-28 september anordnas EuroSkills – ett europeiskt mästerskap där ungdomar tävlar i olika yrken och visar upp sina färdigheter. Det svenska landslaget består av 32 ungdomar under 25 år. ”SM, EM och VM är en fantastisk möjlighet att visa upp de olika yrkena och höja deras status”, säger Johan Olsson, utbildningspolitisk expert.
NYHET Publicerad:

Antalet kvinnor som söker bygg ökar kraftigt

KOMPETENS Årets preliminära statistik om sökande till gymnasieskolan 2018/19 visar att antalet kvinnor som söker till Bygg- och anläggningsprogrammet har ökat med 13 procent jämfört med 2017/18. "Denna ökning har vi längtat efter", säger Elin Kebert, projektledare för branschrekrytering på Sveriges Byggindustrier.
NYHET Publicerad:

Gymnasiekommission ska råda bot på kompetenskrisen

UTBILDNING Näringslivet har tröttnat på att gymnasieskolan saknar relevans för behoven på dagens och framtidens arbetsmarknad. ”Näringslivets röst måste höjas. Därför tillsätter vi nu Gymnasiekommissionen”, säger Tobias Krantz, chef för utbildning, forskning och innovation.
NYHET Publicerad:

Goda erfarenheter av ex-jobb ger blodad tand

SAMVERKAN För Wugang Tailored Blanks i Olofström har samarbete med Blekinge Tekniska högskola blivit en riktig framgång. "Det är verkligen en win-win-situation när vi kan bidra till att studenterna når sina mål, samtidigt som vi får chans att testa nya projekt", säger produktionschefen.
NYHET Publicerad:

Samarbete med hotellbranschen lockar elever

SAMVERKAN För hotellbranschen är det en stor utmaning att hitta personer med rätt kompetens. Det påskyndar nya sätt att samarbeta med skolan. Till hösten kommer Quality Hotel Globe att ha 20 elever från Realgymnasiet i sin verksamhet.
NYHET Publicerad:

Förhastad slutsats om friskolornas betygssättning

KOMMENTAR De nationella proven speglar inte alla kunskaper som elever har i ett ämne. Därför kan inte proven ensamt vara rättesnöre för betygen, hävdar Anders Morin, välfärdspolitisk expert. Han anser att forskaren Jonas Vlachos drar förhastade slutsatser när han säger att friskolorna är för generösa i betygssättningen.
NYHET Publicerad:

Arbetsgivarna positiva till obligatorisk prao

UTBILDNING Dags för prao på högstadiet. Återigen får åttor och nior pröva på arbetslivet ute på arbetsplatser. ”Jättebra!”, tycker Karin Rebas på Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

Samarbete gör Nobelgymnasiet starkare

YRKESUTBILDNING Nyrenoverad verkstadslokal, utbildningsutrustning, övningsbilar och kompetensutveckling. Det var några av nyheterna när Nobelgymnasiets samarbete med Volvo Car Sverige och Helmia Bil invigdes nyligen.