Raketstart för att öka lusten till naturvetenskap

NYHET Publicerad

SAMVERKAN Skola och företag behöver mötas. Elever behöver bli intresserade av matematik och naturvetenskap. I Markaryd tog man hjälp av astronauter för att lösa de till synes komplicerade frågorna och hittade samtidigt en helt ny samverkansform. "Busenkelt, det är ingen raketforskning", menar projektledaren.

Det började med att Christer Fuglesang och några av hans astronautkollegor besökte Kronoberg i september 2015 när Association of Space Explorers förlagt sin årliga konferens till Sverige.

– Vi såg konferensen som en möjlighet att genom rymden och med hjälp av astronauter öka intresset hos elever för teknik, naturvetenskap och matematik, säger Marcus Brunskog som är projektledare för det arbete som då startade i Markaryd under det passande namnet ”Mot nya höjder”. Initiativtagare var Länsstyrelsen i Kronoberg, Linnéuniversitetet och Region Kronoberg.

Vid sidan om att öka intresset för naturvetenskap, teknik och matematik var målet att underlätta och skapa förutsättningar för mötet och samarbetet mellan skola och näringsliv. Det bottnade i sin tur i den delvis bistra utveckling som näringslivet i Kronoberg tidigare drabbats av med konjunkturnedgång och en våg av varsel bland de ofta tekniskt inriktade företagen. OECD hade i en analys även påpekat att regionen behövde ett närmande mellan skolan och företagen, bland annat för att stärka graden av innovationer och nytänkande.

– I det läget tog Linnéuniversitetet ett, vad jag tycker, modigt beslut och menade att vi skulle söka oss ner i åldrarna. Tanken var att kan vi stimulera intresset för teknik, matematik och naturvetenskap i unga år, då söker de sig till Linnéuniversitetet efter gymnasiet. Därför fokuserar vi på barnen i årskurserna 4-9.

Stommen i Mot nya höjder är olika utmaningar som eleverna ska lösa och där naturvetenskap, teknik och matematik finns invävt och blir ett ämnesövergripande arbete. Deltagandet är i och för sig frivilligt men under de två år som projektet rullat på, numera omvandlat till en process, har drygt 12 000 elever i och omkring Markaryd deltagit tillsammans med cirka 300 företag. I en utvärdering som gjorde efter vårterminen 2016 tyckte 89 procent av de tillfrågade eleverna att de blivit mer positiva och sett nyttan med matematik när de har kopplat den till vissa praktiska delar av utmaningarna

Inför årets vårtermin genomfördes i dagarna en gemensam studiedag då 130 grundskolepedagoger i Markaryds kommun samlades hos företaget NIBE, som bland annat tillverkar värmepumpar. Den innehöll information om Mot nya höjder, men framför allt workshops tillsammans med företaget, allt med fokus på kompetensutveckling. Det var första gången som ett företag stod värd för kommunens samlade pedagogers studiedag.

-– Vi vill ta vara på och utveckla de resurser som finns här i Markaryd. För oss är det viktigt med ständigt utveckling i lärandet och långsiktighet. Därför är samarbetet med Mot nya höjder och kommunens skolor ett viktigt steg, säger Gerteric Lindquist, koncernchef på NIBE.

Marcus Brunskog ser även hur skolorna ställer upp i arbetet.

– Traditionellt har vi haft lite av ”hönan eller ägget”: Vem ska ta första steget? Skolan vill att företagen ska göra det och företagen vill att skolan ska göra det. Nu är båda med samtidigt och lärarna ser det inte som någon ny pålaga i undervisningen utan en kreativ inspiration. Dessutom har vi många företag som är med och drar i det av egen kraft. Det blev ett jäkla drag under studiedagen hos NIBE.

Enligt planerna ska Mot nya Höjder avslutas den 31 december 2017. Men den kan bli tal om att omvandla det lokala arbetet i Markaryd till en nationell modell för samverkan mellan skolan och näringslivet.

– Det här är egentligen ingen raketforskning, det är busenkelt. En skarp dialog, utmaningar och viljan att samverka, det är vad vi bygger på. 

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Teknikföretagens bildbank blir utställning på Arbetets museum

TEKNIK Oftast är det män som syns på bilder som ska illustrera teknikindustrin. Det är bakgrunden till Teknikföretagens Bredda bilden, en gratis bildbank som består av närmare 200 bilder på kvinnor som studerar på teknisk högskola eller arbetar med teknik.
NYHET Publicerad:

ProMeister Fordon kör praktik i verkstad via videomöten

YRKESPROGRAM ProMeister kör videomöten som undervisningsform på gymnasieprogrammet ProMeister Fordon. Initiativet är en åtgärd för att säkerställa elever och handledares hälsa samtidigt som verkstadspraktiken kan fortsätta även under rådande omständigheter.
NYHET Publicerad:

Ny mattebok lanseras av Mathivation och SKF

MATEMATIK Många studier visar att intresset för naturvetenskap och teknik sjunker bland ungdomar både i Sverige och inom EU. Därför lanseras nu matteboken Knep och Knåp med Sixten och Mira som är framtagen av Mathivation tillsammans med SKF Sverige.
NYHET Publicerad:

Flickor i Teknik bryter stereotyper

TEKNIK Gymnasiearbetet Flickor i Teknik (FLIT) vill få fler tjejer att intressera sig för en teknikutbildning. Projektet har funnits i många år på Sundsvalls Gymnasium och drivs just nu av 8 tjejer som går sitt sista år på Teknikprogrammet.
NYHET Publicerad:

Förebilder ska locka fler tjejer till elbranschen

SAMVERKAN Elbranschen är fortfarande mycket mansdominerad. För att råda bot på det arbetar rektor Jenny Tydén på Lindholmens tekniska gymnasium med att tjejer på el och energiprogrammet ska få möta kvinnor i elbranschen.
NYHET Publicerad:

Teknikföretagens matteserie prisas för nytt grepp

MATEMATIK När tidskiften Resumé utser årets första omgång av ”Månadens content” är det Teknikföretagen och Transportföretagen som står högst upp på pallen.
NYHET Publicerad:

Yrkesprogrammen nyckelfaktor för kompetensförsörjningen

KOMPETENS TMF:s årliga undersökning av trä- och möbelindustrins rekryteringsbehov visar ett fortsatt stort arbetskraftsbehov. "Närmare samarbete mellan utbildningar och näringsliv behövs för att utbildningarna bättre ska matcha företagens kompetensbehov", säger Henrik Smedmark, utbildningsansvarig hos TMF.
NYHET Publicerad:

Tusentals yrkeslärare behöver utbildas

UTBILDNING 1 130 yrkeslärare. Det är så många som behöver slutföra sina studier varje år för att det inte ska råda brist de kommande elva åren, varnar en ny rapport från Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

Teknikföretagen vill stärka självförtroendet i matte

MATEMATIK Cirka tio procent av eleverna som går ut nionde klass har underkänt i matematik. Det vill Teknikföretagen ändra på. Genom humoristiska filmer, som illustrerar vardagsproblem unga stöter på, är syftet att avdramatisera matematikämnet bland högstadieelever.
NYHET Publicerad:

Årets praoplats utsedd: Tidaholms Sparbank tar hem priset

PRAO På en praoplats får ungdomar en första inblick i arbetslivet. För att uppmärksamma företag som på ett engagerat sätt ger ungdomar en försmak av detta delades för första gången priset Årets praoplats ut under Näringslivsfesten i Tidaholm.
NYHET Publicerad:

Närhet till industrin enorm fördel för student

SAMVERKAN Nu öppnar ett nytt teknikcenter i Eskilstuna där studenter, forskare och näringslivet i regionen kommer att arbeta med gemensamma projekt under ett och samma tak. Fokus är framtidens industriutveckling samt att lära av varandra.
NYHET Publicerad:

Prao omtyckt återvändare till skolan

PRAO Under tre veckor i oktober är det återigen dags för elever från Vara kommuns två högstadieskolor att prova på arbetslivet. Kommunen anses som ett gott exempel på en lyckosam process för att återinföra den lagstadgade praktiska arbetslivsorienteringen för elever.
NYHET Publicerad:

Flygtekniker David tävlar i WorldSkills

YRKESTÄVLINGAR David Petersson vann grenen Flygteknik på Yrkes-SM förra året. I slutet av augusti är det dags att packa väskan och ta sig ända till Kazan i Ryssland och WorldSkills 2019. Sverige har drygt 30 tävlande med i årets WorldSkills.
NYHET Publicerad:

Material om rymden ska väcka intresse för matematik och programmering

TIPS TILL SKOLAN Myndigheten Rymdstyrelsen släpper tillsammans med de ideella föreningarna Kodcentrum och Mattecentrum elev- och lärarmaterialet ”Leia och björndjuren knäcker rymdkoden” – ett spännande rymdäventyr med kluriga uppdrag för elever i åk 4-6.
NYHET Publicerad:

Kvinnor väljer bort teknikutbildning trots starkt intresse

TEKNIK Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademiens praktikprogram Tekniksprånget har undersökt över 10 000 ungdomars attityder till högre studier. Resultaten visar att unga kvinnor, trots ett initialt teknikintresse, tvekar att välja högre teknisk utbildning – om de inte först får veta vad utbildningen kan leda till genom exempelvis praktik.
NYHET Publicerad:

NTI Gymnasiet i Karlstad vill locka fler tjejer till teknikbranschen

TEKNIK Idag bjuder NTI Gymnasiet i Karlstad in till TECH GIRLS – ett evenemang för att stärka och uppmuntra tjejers intresse för teknik. Under dagen får tjejer i årskurs 8 och 9 delta i workshops som leds av skolans elever.
NYHET Publicerad:

Kvinnors starka teknikintresse behöver backas upp

TEKNIK IVAs praktikprogram Tekniksprånget har undersökt över 10 000 ungdomars attityder till högre studier. Resultaten visar att unga kvinnor trots ett initialt teknikintresse tvekar att välja högre teknisk utbildning – om de inte först får testa vad utbildningen kan leda till genom exempelvis praktik.
NYHET Publicerad:

Fast jobb och bra lön lockar till industriutbildning

YRKESUTBILDNING Allt fler ungdomar vill läsa industriteknik på Volvogymnasiet i Skövde. Nästan alla som går ut utbildningen får direkt en fast anställning med bra lön. Det tror rektorn Hans Karlsson bidrar till intresset. "Samhällsdebatten går allt mer mot att vi behöver duktigt yrkesfolk även framöver”.
NYHET Publicerad:

Jacke: Yrkeshögskolan behöver mer resurser

UTBILDNING "I den stundande budgetbehandlingen finns en utmärkt möjlighet för riksdagen att besluta om att skjuta till de resurser som behövs för att säkra yrkeshögskolans expansion", säger vd Jan-Olof Jacke.
NYHET Publicerad:

Ny sajt ska locka unga till transportnäringen

KOMPETENS Den som väljer gymnasieskolans fordons- och transportprogram eller sjöfartsutbildningen går en ljus framtid till mötes. Men trots detta väljer få ungdomar yrkesutbildningar idag. Det vill Transportföretagen ändra på.