Svetsutbildning räddar storföretag i Alingsås

NYHET Publicerad

SAMVERKAN Akut brist på medarbetare med kunskap i plåt- och svetsteknik får verkstadsföretag i Alingsås att gå samman med kommunens campus och skräddarsy en ettårig vuxenutbildning.

Björn Sjölin.jpg

Björn Sjölin, vd för tillverkningsföretaget Steeltech.

André Essebro.jpg

André Essebro, tf rektor på Campus Alingsås.

I småstaden Alingsås hittar vi tillverkningsföretaget Steeltech. De 75 anställda tillverkar och utvecklar bland annat kokgrytor och upptiningsskåp för storkök och livsmedelsindustrin.

I ett läge när svensk industri går på högvarv, dras även Steeltech med. Företaget befinner sig i en expansionsfas. 15 personer har anställts det senaste året, kurvor och pilar pekar uppåt och ledningen andas optimism.

Bilden grumlas dock av svårigheter att hitta fler personer med rätt utbildning. Företaget söker efter svetsare, mekaniker och laseroperatörer.

– Kortsiktigt behöver vi tre-fyra medarbetare. Vi vill ju inte ta från konkurrenter utan hitta personer med utbildning på egen hand, säger vd Björn Sjölin.

Han understryker att rätt utbildade medarbetare är nyckeln till framgång. I företagets nuvarande situation är det uppenbart mer än någonsin. Eftersom närmaste industriprogram ligger utanför kommunen är företaget hänvisat till invandring, inflyttning av utbildade personer, eller till att utbilda själva.

– Till bilden hör också att medelåldern är 51 år, så vi har ständigt pensionsavgångar. Dem måste vi ersätta på något sätt.

I detta läge lämnar Steeltech upptrampade stigar och bryter ny mark. Tillsammans med sex-sju andra lokala företag och Campus Alingsås skräddarsys en ettårig vuxenutbildning med inriktning på plåt- och svetsteknik. Utbildningen är tudelad: en grundutbildning för nybörjare och en fördjupningsdel som anpassas efter företagens behov och elevernas förutsättningar.

– En sådan här utbildning passar oss perfekt. Att den är anpassad efter våra behov känns väldigt bra, då läget är akut, säger Björn Sjölin.

Även André Essebro, tf rektor, är optimistisk. Han hoppas att fler söker sig till utbildningen.

– Vi har redan fått in tolv sökande till de femton platserna.

Han ser flera fördelar med projektet. En är att vuxenutbildning, till skillnad från gymnasieskolan, lättare kan anpassas till den enskilde eleven. En annan är att skola och näringsliv etablerar relationer som kan användas i andra sammanhang.

André Essebro är inte främmande för fler samarbeten kring andra utbildningar.

– Men det krävs att utbildningen håller hög kvalitet, bygger på företagens behov och tar hänsyn till hur arbetsmarknaden ser ut.

Det är första gången Steeltech ingår i ett sådant här samarbete. Tidigare har de bland annat jobbat med gymnasieskolor och tillhandahållit praktikplatser under en kortare period.

Enligt Björn Sjölin är Steeltech ett aktivt företag. Samarbete med Arbetsförmedlingen, SFI och Företagsslussen kombineras bland annat med att företaget sitter med i styrgruppen för Teknikcollege på Alströmergymnasiet och finns representerat vid en årliga jobb- och utbildningsmässa på orten. Ett sätt att visa upp sig och öka kännedomen om företaget.

– Allmänheten ska veta att vi finns och är en bra arbetsplats dit personer söker sig. Vi är med på arbetsplatsmässor, har kontakt med arbetsförmedlingen och skola. Vi vill att folk får upp ögonen för tillverkningsindustrin i Västsverige.

Hur påverkar bristen på kompetens företaget?
– Vi växer i takt med att vi hittar medarbetare, inte i takt med att jobben rullar in, säger vd Björn Sjölin.

Den ettåriga vuxenutbildningen startar i januari nästa år.

Läs mer om utbildningen

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

"Teknikföretagen behöver unga som söker en teknisk utbildning”

TEKNIK Nya teknologier kräver kvalificerade medarbetare. Därför är unga som gått tekniska utbildningar eftertraktade på arbetsmarknaden, säger Maria Rosendahl, Teknikföretagen.
NYHET Publicerad:

Rekordstort intresse för ingenjörsyrket bland unga

TEKNIK Aldrig tidigare har så många unga visat intresse för att testa ingenjörsyrket. Det visar Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademiens, IVAs, nationella praktikprogram Tekniksprånget, som tagit emot ansökningar till ingenjörspraktik i höst från hela 2 300 gymnasiestudenter.
NYHET Publicerad:

Teknikföretagens bildbank blir utställning på Arbetets museum

TEKNIK Oftast är det män som syns på bilder som ska illustrera teknikindustrin. Det är bakgrunden till Teknikföretagens Bredda bilden, en gratis bildbank som består av närmare 200 bilder på kvinnor som studerar på teknisk högskola eller arbetar med teknik.
NYHET Publicerad:

ProMeister Fordon kör praktik i verkstad via videomöten

YRKESPROGRAM ProMeister kör videomöten som undervisningsform på gymnasieprogrammet ProMeister Fordon. Initiativet är en åtgärd för att säkerställa elever och handledares hälsa samtidigt som verkstadspraktiken kan fortsätta även under rådande omständigheter.
NYHET Publicerad:

Ny mattebok lanseras av Mathivation och SKF

MATEMATIK Många studier visar att intresset för naturvetenskap och teknik sjunker bland ungdomar både i Sverige och inom EU. Därför lanseras nu matteboken Knep och Knåp med Sixten och Mira som är framtagen av Mathivation tillsammans med SKF Sverige.
NYHET Publicerad:

Flickor i Teknik bryter stereotyper

TEKNIK Gymnasiearbetet Flickor i Teknik (FLIT) vill få fler tjejer att intressera sig för en teknikutbildning. Projektet har funnits i många år på Sundsvalls Gymnasium och drivs just nu av 8 tjejer som går sitt sista år på Teknikprogrammet.
NYHET Publicerad:

Förebilder ska locka fler tjejer till elbranschen

SAMVERKAN Elbranschen är fortfarande mycket mansdominerad. För att råda bot på det arbetar rektor Jenny Tydén på Lindholmens tekniska gymnasium med att tjejer på el och energiprogrammet ska få möta kvinnor i elbranschen.
NYHET Publicerad:

Teknikföretagens matteserie prisas för nytt grepp

MATEMATIK När tidskiften Resumé utser årets första omgång av ”Månadens content” är det Teknikföretagen och Transportföretagen som står högst upp på pallen.
NYHET Publicerad:

Yrkesprogrammen nyckelfaktor för kompetensförsörjningen

KOMPETENS TMF:s årliga undersökning av trä- och möbelindustrins rekryteringsbehov visar ett fortsatt stort arbetskraftsbehov. "Närmare samarbete mellan utbildningar och näringsliv behövs för att utbildningarna bättre ska matcha företagens kompetensbehov", säger Henrik Smedmark, utbildningsansvarig hos TMF.
NYHET Publicerad:

Tusentals yrkeslärare behöver utbildas

UTBILDNING 1 130 yrkeslärare. Det är så många som behöver slutföra sina studier varje år för att det inte ska råda brist de kommande elva åren, varnar en ny rapport från Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

Teknikföretagen vill stärka självförtroendet i matte

MATEMATIK Cirka tio procent av eleverna som går ut nionde klass har underkänt i matematik. Det vill Teknikföretagen ändra på. Genom humoristiska filmer, som illustrerar vardagsproblem unga stöter på, är syftet att avdramatisera matematikämnet bland högstadieelever.
NYHET Publicerad:

Årets praoplats utsedd: Tidaholms Sparbank tar hem priset

PRAO På en praoplats får ungdomar en första inblick i arbetslivet. För att uppmärksamma företag som på ett engagerat sätt ger ungdomar en försmak av detta delades för första gången priset Årets praoplats ut under Näringslivsfesten i Tidaholm.
NYHET Publicerad:

Närhet till industrin enorm fördel för student

SAMVERKAN Nu öppnar ett nytt teknikcenter i Eskilstuna där studenter, forskare och näringslivet i regionen kommer att arbeta med gemensamma projekt under ett och samma tak. Fokus är framtidens industriutveckling samt att lära av varandra.
NYHET Publicerad:

Prao omtyckt återvändare till skolan

PRAO Under tre veckor i oktober är det återigen dags för elever från Vara kommuns två högstadieskolor att prova på arbetslivet. Kommunen anses som ett gott exempel på en lyckosam process för att återinföra den lagstadgade praktiska arbetslivsorienteringen för elever.
NYHET Publicerad:

Flygtekniker David tävlar i WorldSkills

YRKESTÄVLINGAR David Petersson vann grenen Flygteknik på Yrkes-SM förra året. I slutet av augusti är det dags att packa väskan och ta sig ända till Kazan i Ryssland och WorldSkills 2019. Sverige har drygt 30 tävlande med i årets WorldSkills.
NYHET Publicerad:

Material om rymden ska väcka intresse för matematik och programmering

TIPS TILL SKOLAN Myndigheten Rymdstyrelsen släpper tillsammans med de ideella föreningarna Kodcentrum och Mattecentrum elev- och lärarmaterialet ”Leia och björndjuren knäcker rymdkoden” – ett spännande rymdäventyr med kluriga uppdrag för elever i åk 4-6.
NYHET Publicerad:

Kvinnor väljer bort teknikutbildning trots starkt intresse

TEKNIK Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademiens praktikprogram Tekniksprånget har undersökt över 10 000 ungdomars attityder till högre studier. Resultaten visar att unga kvinnor, trots ett initialt teknikintresse, tvekar att välja högre teknisk utbildning – om de inte först får veta vad utbildningen kan leda till genom exempelvis praktik.
NYHET Publicerad:

NTI Gymnasiet i Karlstad vill locka fler tjejer till teknikbranschen

TEKNIK Idag bjuder NTI Gymnasiet i Karlstad in till TECH GIRLS – ett evenemang för att stärka och uppmuntra tjejers intresse för teknik. Under dagen får tjejer i årskurs 8 och 9 delta i workshops som leds av skolans elever.
NYHET Publicerad:

Kvinnors starka teknikintresse behöver backas upp

TEKNIK IVAs praktikprogram Tekniksprånget har undersökt över 10 000 ungdomars attityder till högre studier. Resultaten visar att unga kvinnor trots ett initialt teknikintresse tvekar att välja högre teknisk utbildning – om de inte först får testa vad utbildningen kan leda till genom exempelvis praktik.
NYHET Publicerad:

Fast jobb och bra lön lockar till industriutbildning

YRKESUTBILDNING Allt fler ungdomar vill läsa industriteknik på Volvogymnasiet i Skövde. Nästan alla som går ut utbildningen får direkt en fast anställning med bra lön. Det tror rektorn Hans Karlsson bidrar till intresset. "Samhällsdebatten går allt mer mot att vi behöver duktigt yrkesfolk även framöver”.