Svetsutbildning räddar storföretag i Alingsås

NYHET Publicerad

SAMVERKAN Akut brist på medarbetare med kunskap i plåt- och svetsteknik får verkstadsföretag i Alingsås att gå samman med kommunens campus och skräddarsy en ettårig vuxenutbildning.

Björn Sjölin.jpg

Björn Sjölin, vd för tillverkningsföretaget Steeltech.

André Essebro.jpg

André Essebro, tf rektor på Campus Alingsås.

I småstaden Alingsås hittar vi tillverkningsföretaget Steeltech. De 75 anställda tillverkar och utvecklar bland annat kokgrytor och upptiningsskåp för storkök och livsmedelsindustrin.

I ett läge när svensk industri går på högvarv, dras även Steeltech med. Företaget befinner sig i en expansionsfas. 15 personer har anställts det senaste året, kurvor och pilar pekar uppåt och ledningen andas optimism.

Bilden grumlas dock av svårigheter att hitta fler personer med rätt utbildning. Företaget söker efter svetsare, mekaniker och laseroperatörer.

– Kortsiktigt behöver vi tre-fyra medarbetare. Vi vill ju inte ta från konkurrenter utan hitta personer med utbildning på egen hand, säger vd Björn Sjölin.

Han understryker att rätt utbildade medarbetare är nyckeln till framgång. I företagets nuvarande situation är det uppenbart mer än någonsin. Eftersom närmaste industriprogram ligger utanför kommunen är företaget hänvisat till invandring, inflyttning av utbildade personer, eller till att utbilda själva.

– Till bilden hör också att medelåldern är 51 år, så vi har ständigt pensionsavgångar. Dem måste vi ersätta på något sätt.

I detta läge lämnar Steeltech upptrampade stigar och bryter ny mark. Tillsammans med sex-sju andra lokala företag och Campus Alingsås skräddarsys en ettårig vuxenutbildning med inriktning på plåt- och svetsteknik. Utbildningen är tudelad: en grundutbildning för nybörjare och en fördjupningsdel som anpassas efter företagens behov och elevernas förutsättningar.

– En sådan här utbildning passar oss perfekt. Att den är anpassad efter våra behov känns väldigt bra, då läget är akut, säger Björn Sjölin.

Även André Essebro, tf rektor, är optimistisk. Han hoppas att fler söker sig till utbildningen.

– Vi har redan fått in tolv sökande till de femton platserna.

Han ser flera fördelar med projektet. En är att vuxenutbildning, till skillnad från gymnasieskolan, lättare kan anpassas till den enskilde eleven. En annan är att skola och näringsliv etablerar relationer som kan användas i andra sammanhang.

André Essebro är inte främmande för fler samarbeten kring andra utbildningar.

– Men det krävs att utbildningen håller hög kvalitet, bygger på företagens behov och tar hänsyn till hur arbetsmarknaden ser ut.

Det är första gången Steeltech ingår i ett sådant här samarbete. Tidigare har de bland annat jobbat med gymnasieskolor och tillhandahållit praktikplatser under en kortare period.

Enligt Björn Sjölin är Steeltech ett aktivt företag. Samarbete med Arbetsförmedlingen, SFI och Företagsslussen kombineras bland annat med att företaget sitter med i styrgruppen för Teknikcollege på Alströmergymnasiet och finns representerat vid en årliga jobb- och utbildningsmässa på orten. Ett sätt att visa upp sig och öka kännedomen om företaget.

– Allmänheten ska veta att vi finns och är en bra arbetsplats dit personer söker sig. Vi är med på arbetsplatsmässor, har kontakt med arbetsförmedlingen och skola. Vi vill att folk får upp ögonen för tillverkningsindustrin i Västsverige.

Hur påverkar bristen på kompetens företaget?
– Vi växer i takt med att vi hittar medarbetare, inte i takt med att jobben rullar in, säger vd Björn Sjölin.

Den ettåriga vuxenutbildningen startar i januari nästa år.

Läs mer om utbildningen

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Årets praoplats utsedd: Tidaholms Sparbank tar hem priset

PRAO På en praoplats får ungdomar en första inblick i arbetslivet. För att uppmärksamma företag som på ett engagerat sätt ger ungdomar en försmak av detta delades för första gången priset Årets praoplats ut under Näringslivsfesten i Tidaholm.
NYHET Publicerad:

Närhet till industrin enorm fördel för student

SAMVERKAN Nu öppnar ett nytt teknikcenter i Eskilstuna där studenter, forskare och näringslivet i regionen kommer att arbeta med gemensamma projekt under ett och samma tak. Fokus är framtidens industriutveckling samt att lära av varandra.
NYHET Publicerad:

Prao omtyckt återvändare till skolan

PRAO Under tre veckor i oktober är det återigen dags för elever från Vara kommuns två högstadieskolor att prova på arbetslivet. Kommunen anses som ett gott exempel på en lyckosam process för att återinföra den lagstadgade praktiska arbetslivsorienteringen för elever.
NYHET Publicerad:

Flygtekniker David tävlar i WorldSkills

YRKESTÄVLINGAR David Petersson vann grenen Flygteknik på Yrkes-SM förra året. I slutet av augusti är det dags att packa väskan och ta sig ända till Kazan i Ryssland och WorldSkills 2019. Sverige har drygt 30 tävlande med i årets WorldSkills.
NYHET Publicerad:

Material om rymden ska väcka intresse för matematik och programmering

TIPS TILL SKOLAN Myndigheten Rymdstyrelsen släpper tillsammans med de ideella föreningarna Kodcentrum och Mattecentrum elev- och lärarmaterialet ”Leia och björndjuren knäcker rymdkoden” – ett spännande rymdäventyr med kluriga uppdrag för elever i åk 4-6.
NYHET Publicerad:

Kvinnor väljer bort teknikutbildning trots starkt intresse

TEKNIK Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademiens praktikprogram Tekniksprånget har undersökt över 10 000 ungdomars attityder till högre studier. Resultaten visar att unga kvinnor, trots ett initialt teknikintresse, tvekar att välja högre teknisk utbildning – om de inte först får veta vad utbildningen kan leda till genom exempelvis praktik.
NYHET Publicerad:

NTI Gymnasiet i Karlstad vill locka fler tjejer till teknikbranschen

TEKNIK Idag bjuder NTI Gymnasiet i Karlstad in till TECH GIRLS – ett evenemang för att stärka och uppmuntra tjejers intresse för teknik. Under dagen får tjejer i årskurs 8 och 9 delta i workshops som leds av skolans elever.
NYHET Publicerad:

Kvinnors starka teknikintresse behöver backas upp

TEKNIK IVAs praktikprogram Tekniksprånget har undersökt över 10 000 ungdomars attityder till högre studier. Resultaten visar att unga kvinnor trots ett initialt teknikintresse tvekar att välja högre teknisk utbildning – om de inte först får testa vad utbildningen kan leda till genom exempelvis praktik.
NYHET Publicerad:

Fast jobb och bra lön lockar till industriutbildning

YRKESUTBILDNING Allt fler ungdomar vill läsa industriteknik på Volvogymnasiet i Skövde. Nästan alla som går ut utbildningen får direkt en fast anställning med bra lön. Det tror rektorn Hans Karlsson bidrar till intresset. "Samhällsdebatten går allt mer mot att vi behöver duktigt yrkesfolk även framöver”.
NYHET Publicerad:

Jacke: Yrkeshögskolan behöver mer resurser

UTBILDNING "I den stundande budgetbehandlingen finns en utmärkt möjlighet för riksdagen att besluta om att skjuta till de resurser som behövs för att säkra yrkeshögskolans expansion", säger vd Jan-Olof Jacke.
NYHET Publicerad:

Ny sajt ska locka unga till transportnäringen

KOMPETENS Den som väljer gymnasieskolans fordons- och transportprogram eller sjöfartsutbildningen går en ljus framtid till mötes. Men trots detta väljer få ungdomar yrkesutbildningar idag. Det vill Transportföretagen ändra på.
NYHET Publicerad:

Fokuserar på elevens framtid i yrkeslivet

SAMVERKAN På NTI Gymnasiet i Umeå har ett framgångsrikt samarbete med den lokala IT-branschen resulterat i att allt fler elever på skolans IT-program får jobb direkt efter studenten.
NYHET Publicerad:

Tre guld och ett brons till svenska yrkeslandslaget

YRKES-EM Lina Andersson, bagare från Uppsala, Viktor Thulin, kock från Genarp, och Martin Lindelöw, industrielektriker från Hässleholm. Så heter de svenska guldmedaljörerna från Yrkes-EM i Budapest i helgen. Bronsmedalj togs av Emil Fäldt, hotellreceptionist från Malmö.
NYHET Publicerad:

Svenska landslaget hoppas på storslam under Yrkes-EM

YRKES-EM Den 26-28 september anordnas EuroSkills – ett europeiskt mästerskap där ungdomar tävlar i olika yrken och visar upp sina färdigheter. Det svenska landslaget består av 32 ungdomar under 25 år. ”SM, EM och VM är en fantastisk möjlighet att visa upp de olika yrkena och höja deras status”, säger Johan Olsson, utbildningspolitisk expert.
NYHET Publicerad:

Antalet kvinnor som söker bygg ökar kraftigt

KOMPETENS Årets preliminära statistik om sökande till gymnasieskolan 2018/19 visar att antalet kvinnor som söker till Bygg- och anläggningsprogrammet har ökat med 13 procent jämfört med 2017/18. "Denna ökning har vi längtat efter", säger Elin Kebert, projektledare för branschrekrytering på Sveriges Byggindustrier.
NYHET Publicerad:

Gymnasiekommission ska råda bot på kompetenskrisen

UTBILDNING Näringslivet har tröttnat på att gymnasieskolan saknar relevans för behoven på dagens och framtidens arbetsmarknad. ”Näringslivets röst måste höjas. Därför tillsätter vi nu Gymnasiekommissionen”, säger Tobias Krantz, chef för utbildning, forskning och innovation.
NYHET Publicerad:

Goda erfarenheter av ex-jobb ger blodad tand

SAMVERKAN För Wugang Tailored Blanks i Olofström har samarbete med Blekinge Tekniska högskola blivit en riktig framgång. "Det är verkligen en win-win-situation när vi kan bidra till att studenterna når sina mål, samtidigt som vi får chans att testa nya projekt", säger produktionschefen.
NYHET Publicerad:

Samarbete med hotellbranschen lockar elever

SAMVERKAN För hotellbranschen är det en stor utmaning att hitta personer med rätt kompetens. Det påskyndar nya sätt att samarbeta med skolan. Till hösten kommer Quality Hotel Globe att ha 20 elever från Realgymnasiet i sin verksamhet.
NYHET Publicerad:

Arbetsgivarna positiva till obligatorisk prao

UTBILDNING Dags för prao på högstadiet. Återigen får åttor och nior pröva på arbetslivet ute på arbetsplatser. ”Jättebra!”, tycker Karin Rebas på Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

Samarbete gör Nobelgymnasiet starkare

YRKESUTBILDNING Nyrenoverad verkstadslokal, utbildningsutrustning, övningsbilar och kompetensutveckling. Det var några av nyheterna när Nobelgymnasiets samarbete med Volvo Car Sverige och Helmia Bil invigdes nyligen.