Jennifer Stenfelt

Jennifer Stenfelt, regionchef för Ung Företagsamhet i Blekinge/Bromölla.

Alla elever på yrkesprogram borde få testa att driva företag

NYHET Publicerad

ARBETSGIVARDAGEN Antalet ungdomar som driver företag på gymnasiet via Ung Företagsamhet (UF) ökar varje år. Studier visar att dessa elever lyckas bättra senare i livet. De får i snitt högre lön och fler blir chefer. Samtidigt är det många elever som inte har möjlighet att driva UF-företag eftersom det inte ingår i deras gymnasieprogram. "Då hamnar kursen ofta i kläm med andra valbara kurser", säger Jennifer Stenfelt, regionchef för Ung Företagsamhet i Blekinge/Bromölla.

Jennifer Stenfelt talade på Arbetsgivardagen i Karlshamn där företagare från hela Blekinge samlades för att lyssna på intressanta föreläsningar. Hon presenterade tankar om Ung Företagsamhets utvecklingspotential nationellt och lokalt.

– Sedan verksamhetens start har över 390 000 elever valt att starta UF-företag och det kommer bli ännu fler det kommande året. Även här i Blekinge/Bromölla skådas en positiv utveckling där fler elever väljer att starta UF-företag. Det gynnar det lokala näringslivet, säger Jennifer Stenfelt.

Ung Företagsamhet utbildar elever i entreprenörskap och kreativitet. Under UF-kursen ska elever genomföra fem basmoment och två tilläggsmoment för att bli godkända. Det ska registrera sitt företag, finna en rådgivare, göra en affärsplan, genomföra minst två säljtillfällen och upprätta en årsredovisning. Forskning visar att sannolikheten att man blir entreprenör ökar med 20 procent om man har drivit ett UF-företag och att man i snitt anställer fler, har högre omsättning och längre livslängd på sina företag.

I år publicerades en nationell kartläggning som visar att elevers programval kan begränsa deras möjligheter att läsa Ung Företagsamhet. Föregående år startade 98 % av eleverna från Handels- och administrationsprogrammet ett UF-företag, men bara 18 % av eleverna från El- och energiprogrammet. Skillnaderna beror på att UF är en valbar kurs på många gymnasieprogram. I valet mellan kurser som ger meritpoäng eller yrkeskurser som är viktiga för arbetsgivare hamnar UF ofta i kläm. En stor utmaning för vår verksamhet blir därför att tillgängliggöra UF för fler elever, enligt Jennifer Stenfelt.

– Ett första steg är att arbeta för att alla på de yrkesförberedande programmen ska ha möjlighet att läsa UF. Det är mer sannolikt att elever från exempelvis El- och energiprogrammet kommer att bli entreprenörer i framtiden. UF skulle kunna ge dem en ovärderlig insikt i hur det är att driva ett företag. Elever på yrkesförberedande program ska inte behöva välja mellan att starta ett UF-företag eller viktiga kurser för deras yrke, säger Jennifer Stenfelt.

En lokal utmaning i regionen Blekinge/Bromölla är att regionen är i behov av fler UF-rådgivare. UF-rådgivare är personer från näringslivet som blir mentorer för ett UF-företag. Uppdraget handlar framförallt om att vara en stödperson när eleverna har frågor kring de olika arbetsmomenten. Alla mentorskap ser olika ut och utvecklas i samråd mellan rådgivaren och eleven. Av tidigare UF-rådgivare skulle 94 % rekommendera sina vänner att bli rådgivare. 

– Jag skulle verkligen vilja rekommendera alla företagsledare här att testa på att bli rådgivare. Det är en givande och rolig upplevelse att få föra vidare sina kunskaper och erfarenheter från näringslivet till unga hungriga entreprenörer, säger Jennifer Stenfelt.

Avslutningsvis uppmanade Jennifer Stenfelt företagsledarna på Arbetsgivardagen att be om UF-intyg vid arbetsintervjuer med en arbetssökande som drivit ett UF-företag.

– Det skulle fylla en stor funktion för vår verksamhet. Det är en merit att ha drivit ett UF-företag och den upplevelsen förstärks om eleverna behöver visa upp ett intyg under sina arbetsintervjuer, säger Jennifer Stenfelt.

Mathilda Hjelm

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Blickar framåt och vill få hjulen att snurra igen

KRÖNIKA I sommartider brukar de flesta känna glädje och inspiration. Man har gjort en summering av hur verksamheten gått det senaste halvåret och gjort upp planer för det kommande halvåret och förhoppningsvis då med en känsla av nöjdhet och framtidstro.
NYHET Publicerad:

Det är dags att återstarta Sverige

DEBATT Coronapandemin har lett till stora nedgångar i ekonomin. Ett ambitiöst återstartsprogram behöver nu startas igång för att stärka vår konkurrenskraft inför framtiden, skriver Jan-Olof Jacke, vd på Svenskt Näringsliv, och Carina Centrén, regionchef Svenskt Näringsliv Blekinge, i denna debattartikel.
NYHET Publicerad:

Bluffaktura – så här gör du

SÄKERHET Bluffakturor är något som drabbar företagen under hela året. Särskilt besvärligt är det under sommaren då ordinarie personal inte är på plats och därför inte heller erfarenheten kring vilka leverantörer företaget använder och således vilka fakturor som ska betalas. Här får du tips på hur du hanterar en bluffaktura.
NYHET Publicerad:

Så undviker du bluffakturor och vd-bedrägerier

SÄKERHET Bluffakturor och internetbedrägerier är något som drabbar företagen under hela året. Särskilt besvärligt är det under sommaren då ordinarie personal inte är på plats och därför inte heller erfarenheten kring vilka leverantörer företaget använder och således vilka fakturor som ska betalas. Nina Jelver, bedrägeriexpert på Svensk Handel, listar sina bästa tips för hantering av bluffakturor och vd-bedrägerier. 
NYHET Publicerad:

”Tack för den här tiden, nu väntar nya utmaningar”

KRÖNIKA Nina Andersson gör sin sista arbetsdag hos oss på Svenskt Näringsliv. Här sammanfattar hon sina intryck av att ha arbetat i företagens tjänst, och vad hon tar med sig till sitt nya jobb.
NYHET Publicerad:

Kompetensförsprång efter krisen

KOMPETENSFÖRSÖRJNING För många företag har det sedan i mitten av mars handlat om att hantera coronakrisens mest akuta effekter. Många åtgärder har vidtagits och ett stort antal verksamheter har varslat, sagt upp eller permitterat sin personal. Nu går tankarna till hur man kan göra det bästa av tiden fram tills dess att det vänder. Kan man kanske till och med stå starkare när hjulen börjar snurra igen? 
NYHET Publicerad:

Högt tryck på omställning – så stöttar TRR företagen

VARSEL Att vara företagsledare och chef har alltid sina utmaningar, men för många är det tuffare än någonsin just nu. Magnus Gustafsson, regionchef för TRR i Blekinge, berättar om hur de stöttar företag som står inför omställning. 
NYHET Publicerad:

Så tycker Blekinges företagare om sina kommuner

FÖRETAGSKLIMAT Blekinges företagare ger ett bra betyg till mobil- och bredbandsnätet i länet, men man är inte fullt lika nöjd när det gäller kommunernas upphandlingar. Det visar Svenskt Näringslivs årliga enkätundersökning av företagsklimatet i landets alla kommuner.
NYHET Publicerad:

Viktiga stöd måste förlängas

KOMMENTAR Många företag kämpar för sin överlevnad under coronakrisen. Nya siffror visar att en stor andel av företagen redan har, eller kommer att, utnyttja de olika stödpaketen. Men om de inte förlängs riskerar vi fler konkurser och neddragningar.
NYHET Publicerad:

Krisen blir lång, enligt företagen i Blekinge

KONJUNKTUR Många företag i Blekinge har upplevt en nedgång i försäljning och produktion det senaste halvåret. Det visar Svenskt Näringslivs senaste företagarpanel. Få av dem tror på en snabb återhämtning. 29 procent av företagen tror till och med att tappet kommer att fortsätta de närmaste sex månaderna.
NYHET Publicerad:

Hållbar design gav seger

UNG FÖRETAGSAMHET I tider då många aktiviteter och fysiska möten ställs in har Ung Företagsamhet istället valt att ställa om hela sin tävlingsdag till ett digitalt format. Design By Ronneby UF satsade på hållbar design och kammade hem inte mindre än fyra kategorier i Ung Företagsamhets digitala regionfinal, däribland Årets UF-företag. Den 19 maj deltar företaget i SM-finalen, som även den kommer att ske digitalt. 
NYHET Publicerad:

TSL står rustade för omställningsvåg

ARBETSMARKNAD Coronakrisen tvingar just nu många företag runt om i landet till både permitteringar och varsel och på TSL Trygghetsfonden står man nu redo. "Vår verksamhet är designad för att klara stora ökningar av antalet uppsagda, men detta är en extrem situation. Därför har vi skalat upp resurserna och justerat våra verksamhetsprocesser så att vi kan hantera alla de som kommer att behöva hjälp till nytt jobb", säger Katina Korlevska, TSL Trygghetsfonden region Syd.
NYHET Publicerad:

Coronakrisen tvingar restaurang Kronolaxen att tänka om

FÖRETAGSAMHET Fiskepremiären i Mörrum lockar årligen tusentals besökare och brukar vara den bästa tiden på året för restaurang Kronolaxen. I år blev den inte alls av. Likt många andra företag inom restaurangnäringen har restaurang Kronolaxen drabbats hårt av inställda arrangemang och av att folk stannar hemma. Nu försöker de ställa om genom att baka frallor till lokalbefolkningen och erbjuda hemkörning av mat.
NYHET Publicerad:

Krafttag behövs mot krisen – även lokalt

CORONA Försäljningen minskar för två av tre företag i Blekinge. Vart tredje bolag planerar att varsla. Det visar en ny undersökning bland Svenskt Näringslivs medlemmar. ”Läget är extremt allvarligt. Många företag som i grunden är livskraftiga har nu stora och akuta problem”, säger Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke.
NYHET Publicerad:

Så vill Blekinges kommuner stötta företagen i coronakrisen

CORONA Från såväl nationellt som lokalt håll genomförs nu många åtgärder för att mildra krisen som följer i coronavirusets spår. Om du är intresserad av vad som görs i just din kommun så samlar vi här länkar till de åtgärder som är beslutade runt om i Blekinge.
NYHET Publicerad:

Få medlemsstöd i hanteringen av Coronakrisen

CORONAKRISEN Hur kan du som företagare och arbetsgivare bäst hantera Corona-krisen? Vilken hjälp finns att få? Och hur kan få nytta av korttidspermitteringen och de andra åtgärder som presenterats i de olika stödpaketen? Flera av våra medlemsorganisationer erbjuder nu webinarier där du som företagare kan få hjälp att orientera sig i dessa frågor.
NYHET Publicerad:

Företag och jobb måste räddas

CORONA Läget i näringslivet har försämrats dramatiskt under den senaste veckan i sviterna av corona/covid-19 och framförallt på grund av insatserna för att stoppa dess spridning.
NYHET Publicerad:

200 miljarder kronor i räddningspaket för företag och jobb

CORONAKRISEN "Det nya coronaviruset har skapat en extremt svår situation för svenska företag och jobb. Det är ett unikt svårt läge som kräver unikt kraftfulla åtgärder. Vi måste agera för att rädda företagen och jobben. Därför föreslår Svenskt Näringsliv nu ett brett räddningspaket för företag och jobb motsvarande 200 miljarder kronor". Det säger vd Jan-Olof Jacke.
NYHET Publicerad:

Åtgärder mot coronakrisen på lokal nivå

CORONA Många företag drabbas nu hårt av den rådande coronakrisen. Det behövs kraftfulla och snabba åtgärder för att dämpa fallet. På lokal nivå finns det åtgärder som kommuner, regioner och länsstyrelser kan göra för att mildra effekterna av krisen. Vi har listat ett antal förslag till åtgärder.