Kollage sommaräng och Nina Andersson

Nina Andersson, projektledare Svenskt Näringsliv i Blekinge, summerar sina första hundra dagar på jobbet i sin sommarkrönika.

Hundra dagar med Blekingefokus

NYHET Publicerad

SOMMARKRÖNIKA Våra företagare är välfärdsskapare. Tillsammans med sina medarbetare skapar Blekinges företag 9,9 miljarder i skatteintäkter varje år. Det kan till exempel finansiera 9 765 poliser och 9 138 sjuksköterskor. Välfärd måste skapas innan den fördelas. Våra företagare ska uppskattas mer än de beskattas. Det är min absoluta övertygelse!

Hundra dagar på mitt nya jobb har passerat. Det har varit hundra roliga, intensiva och lärorika dagar, fyllda med möten som förhoppningsvis på sikt ska leda Blekinge till att bli lite mer konkurrenskraftigt, lite mer sammanhållet och framför allt lite mer företagsamt. Stora delar av min arbetstid har jag lagt ute hos länets företagare och företagsbesöken har varit enormt värdefulla. Det är ju där jag kunnat samla input till vilka frågor jag och mina kollegor ska driva. Lokalt, regionalt och nationellt. 

I min roll som projektledare på Svenskt Näringsliv Blekinge förstod jag tidigt vikten av god dialog. Framförallt mellan kommuner, myndigheter och företag. Men också internt inom kommunernas organisationer. Jag har sagt det förr och säger det igen; näringslivsarbetet kan inte bara skötas av en näringslivsenhet utan arbetet måste genomsyra hela organisationen. 

Efter vårens möten med många av länets företagare, politiker och tjänstemän är min insikt att det behövs åtgärder inom flera olika områden i Blekinge. Bara för att här är bra, innebär det inte att det inte kan bli bättre. Enligt mig behövs det fler attraktiva bostäder, en ännu bättre infrastruktur, mer samarbete över kommungränserna och större mandat för personer i kommuner med ledande befattningar att ta beslut. Och här behövs ännu mer förståelse och service från våra myndigheter när det kommer till ärende som gäller tillstånd och tillsyn. 

Våren har även innehållit en hel del gemensamma företagsbesök med Blekinges politiker, såväl riksdagspolitiker, regionpolitiker som kommunpolitiker. Vi är en partipolitisk obunden organisation som driver näringslivspolitiska frågor och vikten av att skapa möten mellan politiker och företagare är en stor del i mitt arbete. Det är ju i de mötena, mellan politiker och företagare, vi får chansen att skapa en förståelse för varandras arbete och tillsammans kan hitta konstruktiva lösningar på de problem som upplevs. Jag tror att just god kommunikation, förtroende och förståelse för varandras förutsättningar är bra byggstenar att börja ett förändringsarbete med. Sen är det ju så, att förändring tar tid.

I vår undersökning om lokalt företagsklimat, vars resultatet presenterades i maj, sa vi grattis till Sölvesborg som tog förstaplatsen i Blekinge när det gäller det sammanfattande omdömet från företagen. Bra jobbat! Och Olofström knep andraplatsen i vår undersökning, vilket jag också vill gratulera till. Karlshamn hade förbättrat sig i samtliga kategorier och internt flyttat upp de näringspolitiska frågorna högt upp på agendan. I Ronneby har jag på kommunens initiativ varit och pratat om Rättviksmodellen. Roligt med en vilja att hela tiden förbättra sitt arbete när det gäller service till företagen. Karlskrona deltar i vårt utvecklingsprogram och kan bli årets digitaliseringskommun.  

Det finns så mycket bra med Blekinge, potentialen är enorm. Det är viktigt att prata om vad som är bra med det lokala företagsklimatet. Det gör jag både gärna och ofta. Men för att kunna förbättra måste vi också våga prata om det som inte fungerar. 

Under våren har jag sett exempel på hur osund konkurrens kan slå ut privata näringsidkare. Hur man som företagare väljer att strunta i att delta i upphandling, för att kvalitén på upphandlingsunderlaget varit för dåligt. Jag har sett handläggningstider på bygglov som varit allt annat än acceptabla och jag har även sett företag som valt att förlägga sin verksamhet i en annan kommun för att det blev FÖR byråkratiskt i hemkommunen där de ville expandera. Detta är några av de lokala problem och utmaningar som är frustrerande för företagare jag pratat med.  

Sen har vi nationella problem som påverkar företagen även i Blekinge. Vi har en skattepolitik som är allt annat än konkurrenskraftig, vart fjärde rekryteringsförsök misslyckas och idag ser vi till och med en elbrist som nu senast hindrade min gamla branschkollega Pågens från att expandera. Från 1 juli ser vi även hur nya lagen om rökförbud försvårar för många av våra restauranger och butiker och hur vårdmomsen slår hårt mot privata välfärdsföretag som nu ska betala moms på inhyrd personal. Utmaningarna är många! 

Jag är glad att jobba i en organisation som arbetar för att påverka våra politiker till kloka och företagsvänliga beslut. Arbetet med slopad värnskatt verkar nu snart ge resultat. Svenskt Näringsliv har tagit fram en modell när det gäller en reformering av LAS, som ger både arbetstagare en trygghet på arbetsmarknaden och företagen en flexibilitet, så de får möjlighet att växa med rätt kompetens. Miljöfrågan är ständigt aktuell och där menar vi att det inte är skampolitik och klimatpolitiker som kommer lösa dagens klimatutmaningar, utan det är snarare klimat och miljöentreprenörer som kommer skapa vårt hållbara samhälle.  

För att Sverige ska hänga med i de globala förändringar som sker och de tekniska innovationer vi står inför, behövs en väl fungerande marknadsekonomi och generös frihandel. Det arbetar vi hårt för!  

Svenskt Näringsliv har lagt mycket fokus på just regelkrångel, service och bemötande under året. Vi har tagit fram material som ska hjälpa kommunerna i deras arbete får att nå en service i världsklass. Jag vill inte bara peka på problemen, jag vill även vara med och lösa dem. Allt jag gör i mitt dagliga arbete gör jag för Blekinges företags skull. Det jag märkt är hur olika det ser ut i våra fem kommuner och att mer samarbete över kommungränserna skulle gynna alla. Blekinge är ett för litet län för att man ska springa på samma boll från massa olika håll. 

Under våren har jag även haft förmånen att följa Ung Företagsamhets (UF) arbete på lite närmre håll. Svenskt Näringsliv är en stolt partner till UF och vi har förmånen att dela kontorskorridor med Blekinge/Bromöllas UF-gäng. Jag ser hur deras arbete verkligen gör skillnad, för våra ungdomar men också för samhället i stort. Alla kanske inte passar att bli entreprenörer men alla har rätt att få veta att möjligheten finns.  

Jag gillar visserligen att sammanfatta och reflektera över det arbetet som varit men ännu mer gillar jag att blicka framåt. Höstens planering börjar ta form och mycket är på gång. Dialogmöten, samtal kring avtal 2020 och en arbetsgivardag är bara ett axplock av vad som står på programmet. Jag kommer också självklart fortsätta med mina företagsbesök och jag har många intressanta aktiviteter med länets politiker inbokade. Håll koll på vårt kalendarium här på hemsidan, där kan du följa vad vi har på gång.

Även min sexåriga son har reflekterat över mitt nya jobb. När jag satt i bilen med honom häromdagen frågade han:

– Mamma, vem är Sven?
– Sven? Vilken Sven, sa jag.
– Ja, Sven på ditt jobb, säger han igen bestämt.
– Nej, det finns ingen Sven på mitt jobb, sa jag.
– Men mamma, varför heter det då Svens Näringsliv? 

Ja, det kan man undra. Vad Sven ska hitta på i sommar vet jag inte. Men Svenskt Näringsliv fortsätter sitt arbete för att skapa goda förutsättningar för landets alla företagare. Tusen tack till alla er som bidragit på olika sätt i möten, diskussioner och debatter. Ni följer väl oss här på hemsidan och i sociala medier? Det kommer att publiceras intressanta artiklar även under sommarledigheten. 

Jag vill önska er alla en riktigt härlig sommar. Väl mött i höst! 

Nina Andersson
Projektledare Svenskt Näringsliv Blekinge

PS. Carina Centrén, Blekinges regionchef, hälsar och önskar också er alla en härlig sommar. 

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Så vill Blekinges kommuner stötta företagen i coronakrisen

CORONA Från såväl nationellt som lokalt håll genomförs nu många åtgärder för att mildra krisen som följer i coronavirusets spår. Om du är intresserad av vad som görs i just din kommun så samlar vi här länkar till de åtgärder som är beslutade runt om i Blekinge.
NYHET Publicerad:

Få medlemsstöd i hanteringen av Coronakrisen

CORONAKRISEN Hur kan du som företagare och arbetsgivare bäst hantera Corona-krisen? Vilken hjälp finns att få? Och hur kan få nytta av korttidspermitteringen och de andra åtgärder som presenterats i de olika stödpaketen? Flera av våra medlemsorganisationer erbjuder nu webinarier där du som företagare kan få hjälp att orientera sig i dessa frågor.
NYHET Publicerad:

Företag och jobb måste räddas

CORONA Läget i näringslivet har försämrats dramatiskt under den senaste veckan i sviterna av corona/covid-19 och framförallt på grund av insatserna för att stoppa dess spridning.
NYHET Publicerad:

200 miljarder kronor i räddningspaket för företag och jobb

CORONAKRISEN "Det nya coronaviruset har skapat en extremt svår situation för svenska företag och jobb. Det är ett unikt svårt läge som kräver unikt kraftfulla åtgärder. Vi måste agera för att rädda företagen och jobben. Därför föreslår Svenskt Näringsliv nu ett brett räddningspaket för företag och jobb motsvarande 200 miljarder kronor". Det säger vd Jan-Olof Jacke.
NYHET Publicerad:

Åtgärder mot coronakrisen på lokal nivå

CORONA Många företag drabbas nu hårt av den rådande coronakrisen. Det behövs kraftfulla och snabba åtgärder för att dämpa fallet. På lokal nivå finns det åtgärder som kommuner, regioner och länsstyrelser kan göra för att mildra effekterna av krisen. Vi har listat ett antal förslag till åtgärder.
NYHET Publicerad:

Senaste nytt: Kraftfulla krisåtgärder men fler kommer att behövas

CORONA Läget för svenska företag har förvärrats dramatiskt på mycket kort tid. ”Därför är det bra att regeringen, i linje med Svenskt Näringslivs förslag, vidtar ytterligare åtgärder som kan hjälpa företag ur den mest akuta krisen, säger vd Jan-Olof Jacke i en kommentar till regeringens nya krispaket.
NYHET Publicerad:

Tid för konstruktiv samverkan

LIKVIDITET Svenskt Näringsliv skrev i måndags till regeringen och la fram en rad konstruktiva förslag som behöver komma på plats för att stötta företagen i den rådande kris som är på grund av covid-19.
NYHET Publicerad:

Alla elever borde få möjlighet att driva UF-företag

UNG FÖRETAGSAMHET Skola och näringsliv behöver fler arenor för möten och dialog för att kunna stärka och utveckla samarbetet. Det vittnar inte minst lärare och unga entreprenörer om. Tillfällen som frukostträffar stärker de ungas entreprenörskap.
NYHET Publicerad:

“Sorgligt med myndigheter som missbrukar möjligheterna att skapa företagsnytta”

REGELKRÅNGEL För lantbrukare som vill expandera sin verksamhet är proceduren om att godkännas som tillståndspliktig verksamhet oerhört kostsam och tidskrävande. Många företagare expanderar därför sin verksamhet upp till gränsen för tillståndsplikt. Detta skapar ett tillstånd för företagen som stannar i sin utveckling istället för att expandera. Per Brunberg som driver Björketorps gård utanför Ronneby delar bilden av den långa tillståndsprocessen. 
NYHET Publicerad:

Tobakslagen slår olika

FÖRETAGSKLIMAT Regeltillämpningen av den nya tobakslagen slår olika mot företagen. I vissa kommuner räcker det med att skicka in en blankett med ansökan om att få sälja tobaksvaror men det i andra kommuner krävs olika intyg tillsammans med ansökan.
NYHET Publicerad:

Hallå där, Filip Wägbo, näringslivschef i Olofström

FÖRETAGSKLIMAT Att göra företagsbesök och lära känna många av Olofströms drivna entreprenörer är något som Olofströms nye vikarierande näringslivschef, Filip Wägbo, ser mycket fram emot i sin nya roll i kommunen. Läs vår korta intervju med honom här.
NYHET Publicerad:

Karlshamn deltar i utvecklingsprogram för att stärka företagsklimatet

FÖRETAGSKLIMAT Karlshamn är en av ett fåtal utvalda kommuner som under 2020 kommer att delta i Svenskt Näringslivs utvecklingsprogram. Programmet, vars syfte är att förbättra det lokala företagsklimatet genom att utveckla kommunens arbete kring ledarskap, kommunikation, digitalisering och serviceinriktad myndighetsutövning, startar nu under våren. "Jag hoppas att vi med detta sänder ut tydliga signaler, både internt i organisationen och externt till våra företagare, att vi prioriterar de här frågorna", säger kommunstyrelsens ordförande Per-Ola Mattsson.
NYHET Publicerad:

Näringslivsarbetet måste genomsyra hela organisationen

KRÖNIKA "Det pratas ofta om hur skattekronorna ska fördelas, men fortfarande alldeles för sällan om hur de skapas. Våra företag skapar jobb som generar skatteintäkter till vår gemensamma välfärd. Partifärg borde inte spela någon roll när vi pratar om att Sveriges företag är viktiga, att Sveriges företag förtjänar goda förutsättningar och att Sveriges företag är våra välfärdsskapare." Så skriver Nina Andersson, Svenskt Näringsliv Blekinge, i sin krönika.
NYHET Publicerad:

”Infrastrukturen hänger inte med”

ELFÖRSÖRJNING Kapaciteten i elnäten räcker inte till och kommunerna ligger efter i säkerställandet av elförsörjningen. Det är ett allvarligt problem som påverkar näringslivsutvecklingen negativt och kan skapa bekymmer att uppnå klimatmålen. "För att kunna ladda den nya generationens bilar behöver vi tre gånger så mycket ström jämfört med tidigare", säger vd Anna Lindqvist.
NYHET Publicerad:

Modellen som lyfte Rättvik nu på väg till Blekinge?

RÄTTVIKSMODELLEN Rättviks kommun började arbeta mer rådgivande, de bytte avgiftssystem och fick bättre företagsklimat. Modellen lyfts fram som ett tydligt exempel på hur samverkan mellan näringsliv och kommun främjar näringslivsutvecklingen.
NYHET Publicerad:

Möten som ger näring för unga entreprenörer

UNG FÖRETAGSAMHET Initiativet till näringslivsfrukostar är uppskattade inslag i utvecklingen av Ung Företagsamhet för UF-elever. Frukosttillfällena ger UF-eleverna möjlighet att knyta värdefulla kontakter som inspirerar i deras fortsatta företagsamhet.
NYHET Publicerad:

”Behåll servicen så vi överlever”

FÖRETAGSAMHET Att fördela uppdragen i ett offentligt ramavtal på fler aktörer vinner både företagen och upphandlaren på.
NYHET Publicerad:

”Rättviksmodellen är så mycket mer än bara efterhandsdebitering” 

REGELKRÅNGEL Macken Gulf i Olofström har varit i familjens ägo sedan 1946. Deras fokus ligger på service och tillgänglighet, något som fått kunderna att fortsätta handla på macken. Men tiden de måste lägga på byråkrati och regelkrångel undanhåller verksamheten från utveckling, menar ägare Marcus Axelsson.
NYHET Publicerad:

Karlskronaföretagare: ”Låt företagen bidra”

FÖRETAGSKLIMAT Använd företagens kompetenser i försörjningsutvecklingen och öka kommunernas attraktivitet. Det var ett av budskapen från företagen på dialogmötet om det lokala företagsklimatet i Karlskrona nyligen.