deltagare
Foto: Krisztina Andersson

Företagsfrågor i fokus på dialogmöte i Karlskrona.

Karlskronaföretagare: ”Låt företagen bidra”

NYHET Publicerad

FÖRETAGSKLIMAT Använd företagens kompetenser i försörjningsutvecklingen och öka kommunernas attraktivitet. Det var ett av budskapen från företagen på dialogmötet om det lokala företagsklimatet i Karlskrona nyligen.

Det lokala företagsklimatet stod i fokus när företag, politiker och tjänstemän samlades till dialogmöte i Karlskrona. Som grund för dialogen låg resultatet från Svenskt Näringsliv senaste enkätundersökningen där Karlskrona tappar i rankingen och landar på plats 234 av landets 290 kommuner när det handlar om hur företagen upplever det lokala företagsklimatet.  

Nina Andersson

Nina Andersson

Foto: Ernst Henry Photography AB

– Oavsett undersökning eller ej, så behöver vi diskutera företagsfrågor och sätta företagsfrågorna högt på agendan. Företagsfrågorna är inget som endast ligger på en person eller avdelning utan ska genomsyra hela den kommunala organisationen med alla förvaltningar och verksamheter, säger Nina Andersson, projektledare Svenskt Näringsliv Blekinge. 

Karlskrona kommun har under de senaste åren genomfört flera näringslivsfrämjande insatser för att stärka företagsklimatet. Inrättandet av näringslivslots, nyhetsbrev, dialogmöten, företagsbesök och digitala servicefunktioner är några exempel på insatser. 

Insatserna behöver förstärkas och utvecklas i ständig strävan att förbättras, vilket inte minst resultatet från senaste enkätundervisningen visar. 

Sandra Bizzozero (S), kommunstyrelsens ordförande och ett av Karlskrona kommuns kommunalråd, ville på dialogmötet peka på ytterligare insatser som har påbörjats. 

– Vi har för första gången haft en sittning där olika funktioner i den kommunala organisationen får redogöra för hur man jobbar med service gentemot företagen. Vi inrättar även ett näringslivsråd där representanter från näringslivet ingår. 

Camilla Brunsberg (M), oppositionsråd, reflekterade över delar i resultatet från enkätundersökningen. 

– Delar som exempelvis vägnät, tåg och annan infrastruktur kan ju vara svåra att påverka eftersom det handlar om stora investeringar på lång sikt men det är ju tråkigt att betyget sjunker i de delar där vi har mest förbättringspotential. Tjänstepersoners och politikers attityder och bemötande gentemot företagen borde ju vara enklare att kunna påverka.

Annika Zimmerman, Engqvist och Zimmerman HR Partner, önskade samarbete i frågor som rör rekryteringar och kompetensförsörjning. 

Annika Zimmerman
Foto: Krisztina Andersson

Annika Zimmerman, Engqvist och Zimmerman HR Partner.

– Vi är ute och träffar kunder, alltifrån små och medelstora företag till större bolag. Vi vet hur kompetensbehovet ser ut hos de olika företagen men vi är inte ens i närheten av en diskussion med kommunen om hur vi skulle kunna samverka kring försörjningsutvecklingen. Kompetensfrågorna är så klart viktiga för oss som rekryterings- och HR-bolag men i detta ryms även att kommunicera kommunens attraktivitet. Kompetens och input från oss företag skulle förbättra möjligheterna att attrahera kompetens till länet och kommunen. Låt företagen bidra, säger Annika Zimmerman.

Offentlig upphandling, information och återkoppling var återkommande områden som diskuterades på dialogmötet. Bland annat efterlyste företagen förbättringar i de digitala anbudsunderlagen. Outvecklade funktioner gör att ifyllandet blir rena snårskogen. 

Anne Ekman Borg Franceska Seelig Marcus Fredriksson

Anne Ekman Borg, Åkericentralen Karlskrona.

Foto: Krisztina Andersson

Anne Ekman Borg, Åkericentralen Karlskrona AB, gav exempel.

– Anbudsunderlaget är indelat i avdelningar och för att kunna vidare till nästa avdelning i formuläret så behöver man svara på alla avtalsfrågor inom varje avdelning. Om man av olika anledningar inte kan svara på alla avtalsfrågor, fastnar man och kan inte gå vidare. I systemet tvingas man att godkänna alla avtal, det är ju helt fel, man måste väl ha en chans att kunna fortsätta fylla i formuläret utan att stängas ute, sa Anne Ekman Borg och efterlyste förbättrade funktioner i de digitalt utformade underlagen.

Martin Strandberg, vd på Samfast, höll med och pekade även på konsekvenserna när formulären är för krångliga att fylla i. 

Martin Strandberg

Martin Strandberg, vd Samfast, efterlyste information om kommunens behov av lokaler. 

Foto: Krisztina Andersson

– Då struntar man i att lämna in sitt anbud. Det förlorar anbudsgivaren på som får ett begränsat antal inlämnade anbud för att inte tala om hur hårt det kan slå mot företagen.

Martin Strandberg och tryckte också på vikten av kommunikation och återkoppling. 

– Här ska man kunna kontakta tjänstepersoner och få hjälp att kunna gå vidare utan att riskera att diskvalificeras från hela upphandlingsprocessen.  Jag som företagare i fastighetsbranschen hade tyckt det hade varit bra att veta när kommunen har ett specifikt behov av lokaler. Här hade vi fastighetsföretag velat vara med i dialogen för att erbjuda bra lösningar. Fastighetskontoret skulle kunna informera om vilka lokaler man är i behov av på den egna hemsidan, säger Martin Strandberg. 

Pia Holgersson, näringslivschef, tog emot förslaget och lovade bjuda med tjänstepersoner från fastighetsavdelningen vid fortsatta möten med fastighetsägare.  

Näringslivsfrämjande insatser

Näringslivsfrämjande insatser som är på gång:

  • Karlskrona är en av nio utsedda kommuner i Sverige att delta i ett utvecklingsprogram med syfte att stärka näringslivsarbetet. Områden som ingår är bland annat upphandling, tillstånd och tillsyn.
  • Fortsatt utvecklingsarbetet kring upphandlingsprocesser.

Dialogmötets förslag på näringslivsfrämjande insatser:

  • Tydliga kontaktuppgifter till nyckelpersoner på kommunens hemsida, tydlig information om vem som gör vad.
  • Bättre återkoppling.
  • Identifiera några enstaka områden som bör förbättras och genomför dessa innan man går vidare till fler områden. Tydliga mål och uppföljning.
  • Vid samarbeten mellan flera aktörer, tydlig vem som gör vad inom sitt respektive uppdragsområde, upprätta en handlingsplan med tydliga angivelser om ansvar för varje samverkande aktör. 
  • Starta yrkeshögskolor – detta i samverkan mellan kommun, utbildningsanordnare, region och företag. 

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Prioritera elförsörjningen nu

ENERGI Nu är vi i snabb takt på väg in i en ny tidsålder. I Sverige har vi ett av världens mest fossilfria elsystem. Ungefär 98 procent av elen vi använder produceras utan koldioxidutsläpp. Dessutom sker produktionen till en låg kostnad vilket har inneburit en viktig konkurrensfördel för svensk industri. Det är ingen överdrift att säga att låga och stabila elpriser har varit en grundförutsättning för vårt välstånd.
NYHET Publicerad:

Blickar framåt och vill få hjulen att snurra igen

KRÖNIKA I sommartider brukar de flesta känna glädje och inspiration. Man har gjort en summering av hur verksamheten gått det senaste halvåret och gjort upp planer för det kommande halvåret och förhoppningsvis då med en känsla av nöjdhet och framtidstro.
NYHET Publicerad:

Det är dags att återstarta Sverige

DEBATT Coronapandemin har lett till stora nedgångar i ekonomin. Ett ambitiöst återstartsprogram behöver nu startas igång för att stärka vår konkurrenskraft inför framtiden, skriver Jan-Olof Jacke, vd på Svenskt Näringsliv, och Carina Centrén, regionchef Svenskt Näringsliv Blekinge, i denna debattartikel.
NYHET Publicerad:

Bluffaktura – så här gör du

SÄKERHET Bluffakturor är något som drabbar företagen under hela året. Särskilt besvärligt är det under sommaren då ordinarie personal inte är på plats och därför inte heller erfarenheten kring vilka leverantörer företaget använder och således vilka fakturor som ska betalas. Här får du tips på hur du hanterar en bluffaktura.
NYHET Publicerad:

Så undviker du bluffakturor och vd-bedrägerier

SÄKERHET Bluffakturor och internetbedrägerier är något som drabbar företagen under hela året. Särskilt besvärligt är det under sommaren då ordinarie personal inte är på plats och därför inte heller erfarenheten kring vilka leverantörer företaget använder och således vilka fakturor som ska betalas. Nina Jelver, bedrägeriexpert på Svensk Handel, listar sina bästa tips för hantering av bluffakturor och vd-bedrägerier. 
NYHET Publicerad:

”Tack för den här tiden, nu väntar nya utmaningar”

KRÖNIKA Nina Andersson gör sin sista arbetsdag hos oss på Svenskt Näringsliv. Här sammanfattar hon sina intryck av att ha arbetat i företagens tjänst, och vad hon tar med sig till sitt nya jobb.
NYHET Publicerad:

Kompetensförsprång efter krisen

KOMPETENSFÖRSÖRJNING För många företag har det sedan i mitten av mars handlat om att hantera coronakrisens mest akuta effekter. Många åtgärder har vidtagits och ett stort antal verksamheter har varslat, sagt upp eller permitterat sin personal. Nu går tankarna till hur man kan göra det bästa av tiden fram tills dess att det vänder. Kan man kanske till och med stå starkare när hjulen börjar snurra igen? 
NYHET Publicerad:

Högt tryck på omställning – så stöttar TRR företagen

VARSEL Att vara företagsledare och chef har alltid sina utmaningar, men för många är det tuffare än någonsin just nu. Magnus Gustafsson, regionchef för TRR i Blekinge, berättar om hur de stöttar företag som står inför omställning. 
NYHET Publicerad:

Så tycker Blekinges företagare om sina kommuner

FÖRETAGSKLIMAT Blekinges företagare ger ett bra betyg till mobil- och bredbandsnätet i länet, men man är inte fullt lika nöjd när det gäller kommunernas upphandlingar. Det visar Svenskt Näringslivs årliga enkätundersökning av företagsklimatet i landets alla kommuner.
NYHET Publicerad:

Viktiga stöd måste förlängas

KOMMENTAR Många företag kämpar för sin överlevnad under coronakrisen. Nya siffror visar att en stor andel av företagen redan har, eller kommer att, utnyttja de olika stödpaketen. Men om de inte förlängs riskerar vi fler konkurser och neddragningar.
NYHET Publicerad:

Krisen blir lång, enligt företagen i Blekinge

KONJUNKTUR Många företag i Blekinge har upplevt en nedgång i försäljning och produktion det senaste halvåret. Det visar Svenskt Näringslivs senaste företagarpanel. Få av dem tror på en snabb återhämtning. 29 procent av företagen tror till och med att tappet kommer att fortsätta de närmaste sex månaderna.
NYHET Publicerad:

Hållbar design gav seger

UNG FÖRETAGSAMHET I tider då många aktiviteter och fysiska möten ställs in har Ung Företagsamhet istället valt att ställa om hela sin tävlingsdag till ett digitalt format. Design By Ronneby UF satsade på hållbar design och kammade hem inte mindre än fyra kategorier i Ung Företagsamhets digitala regionfinal, däribland Årets UF-företag. Den 19 maj deltar företaget i SM-finalen, som även den kommer att ske digitalt. 
NYHET Publicerad:

TSL står rustade för omställningsvåg

ARBETSMARKNAD Coronakrisen tvingar just nu många företag runt om i landet till både permitteringar och varsel och på TSL Trygghetsfonden står man nu redo. "Vår verksamhet är designad för att klara stora ökningar av antalet uppsagda, men detta är en extrem situation. Därför har vi skalat upp resurserna och justerat våra verksamhetsprocesser så att vi kan hantera alla de som kommer att behöva hjälp till nytt jobb", säger Katina Korlevska, TSL Trygghetsfonden region Syd.
NYHET Publicerad:

Coronakrisen tvingar restaurang Kronolaxen att tänka om

FÖRETAGSAMHET Fiskepremiären i Mörrum lockar årligen tusentals besökare och brukar vara den bästa tiden på året för restaurang Kronolaxen. I år blev den inte alls av. Likt många andra företag inom restaurangnäringen har restaurang Kronolaxen drabbats hårt av inställda arrangemang och av att folk stannar hemma. Nu försöker de ställa om genom att baka frallor till lokalbefolkningen och erbjuda hemkörning av mat.
NYHET Publicerad:

Krafttag behövs mot krisen – även lokalt

CORONA Försäljningen minskar för två av tre företag i Blekinge. Vart tredje bolag planerar att varsla. Det visar en ny undersökning bland Svenskt Näringslivs medlemmar. ”Läget är extremt allvarligt. Många företag som i grunden är livskraftiga har nu stora och akuta problem”, säger Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke.
NYHET Publicerad:

Så vill Blekinges kommuner stötta företagen i coronakrisen

CORONA Från såväl nationellt som lokalt håll genomförs nu många åtgärder för att mildra krisen som följer i coronavirusets spår. Om du är intresserad av vad som görs i just din kommun så samlar vi här länkar till de åtgärder som är beslutade runt om i Blekinge.
NYHET Publicerad:

Få medlemsstöd i hanteringen av Coronakrisen

CORONAKRISEN Hur kan du som företagare och arbetsgivare bäst hantera Corona-krisen? Vilken hjälp finns att få? Och hur kan få nytta av korttidspermitteringen och de andra åtgärder som presenterats i de olika stödpaketen? Flera av våra medlemsorganisationer erbjuder nu webinarier där du som företagare kan få hjälp att orientera sig i dessa frågor.
NYHET Publicerad:

Företag och jobb måste räddas

CORONA Läget i näringslivet har försämrats dramatiskt under den senaste veckan i sviterna av corona/covid-19 och framförallt på grund av insatserna för att stoppa dess spridning.
NYHET Publicerad:

200 miljarder kronor i räddningspaket för företag och jobb

CORONAKRISEN "Det nya coronaviruset har skapat en extremt svår situation för svenska företag och jobb. Det är ett unikt svårt läge som kräver unikt kraftfulla åtgärder. Vi måste agera för att rädda företagen och jobben. Därför föreslår Svenskt Näringsliv nu ett brett räddningspaket för företag och jobb motsvarande 200 miljarder kronor". Det säger vd Jan-Olof Jacke.
NYHET Publicerad:

Åtgärder mot coronakrisen på lokal nivå

CORONA Många företag drabbas nu hårt av den rådande coronakrisen. Det behövs kraftfulla och snabba åtgärder för att dämpa fallet. På lokal nivå finns det åtgärder som kommuner, regioner och länsstyrelser kan göra för att mildra effekterna av krisen. Vi har listat ett antal förslag till åtgärder.