Jerk Åkerblad, ägare till Tällbergsgårdens Hotell, har inte kunnat servera sina gäster färsk abborre på tre år. Efter en inspektion bedömer kommunen att den håller en för låg innertemperatur för att anses vara säker att äta.

Jerk Åkerblad, ägare till Tällbergsgårdens Hotell, har inte kunnat servera sina gäster färsk abborre på tre år. Efter en inspektion bedömer kommunen att den håller en för låg innertemperatur för att anses vara säker att äta.

Kommunens fiskförbud upp i rätten

NYHET Publicerad

REGELKRÅNGEL Tällbergsgården har inte kunnat erbjuda sina gäster färsk insjöfisk på tre år. Samhällsbyggnadskontoret anser att den inte är säker att konsumera. En felaktig myndighetsutövning enligt ägaren Jerk Åkerblad, som har tagit strid med Leksands kommun. Nu går ärendet upp i förvaltningsrätten.

Tällbergsgårdens hotell i Tällberg, Leksand kommun.

Tällbergsgårdens hotell har överklagat Leksands kommuns förbud. Nu går deras ärende upp i Förvaltningsrätten.

Jerk Åkerblad, ägare till Tällbergsgårdens Hotell i Tällberg, Leksand kommun.

Jerk Åkerblad, ägare till Tällbergsgårdens Hotell.

Martin Clarstedt, Tillväxt ochTillsyn.

Martin Clarstedt, Tillväxt ochTillsyn.

Kommunens inspektion gav Tällbergsgården en anmärkning om att deras abborre som fanns på menyn höll en för låg temperatur. Vildfångad insjöfisk ska frysas innan tillagning eller hettas upp till 72 grader för att anses vara livsmedelssäker. Jerk Åkerblad serverade sin färska abborre med en innertemperatur på 52 grader som, enligt honom, är branschpraxis.

Efter flera diskussioner med Jerk Åkerblad ändrade kommunen sig och menade istället att fisken ska uppnå en kärntemperatur på minst 56 grader för att anses vara fri från parasiter. Som skäl för beslutet om förbud angavs att bolaget inte genomfört någon faroanalys avseende hanteringen av vildfångad färsk abborre, varför man inte kan anses ha visat att sådan fisk som tillagas till en slutlig kärntemperatur om 52 grader är säker att konsumera. Man hänvisade bland annat till en rapport från EFSA, Europeiska myndigheter för livsmedelssäkerhet.

Jerk Åkerblad svarade att bolaget följer nödvändiga åtgärder för att minimera riskerna och hänvisade till att grannkommunens inspektörer, bolagets fiskleverantör, en vid Svensk Fisk utbildningsansvarig marinbiolog och branschorganisationen Visita ställt sig på hans sida. Han slog larm om okunskap i kommunens inspektioner och överklagade beslutet till länsstyrelsen.

– Vår nisch är att vi är miljömedvetna och det innefattar att servera lokala råvaror. Vår hantering av färsk insjöfisk bygger på yrkeskunskap, kultur och tradition. Våra gäster kommer för att uppleva detta, men det som de nu kommer att tänka på när de hör vårt namn är att vi har serverat osäker mat. Det blir tufft för oss konkurrensmässigt, säger Jerk Åkerblad.

Hotellet har fått hjälp av föreningen Tillväxt och Tillsyn och Martin Clarstedt som menar att det är tillåtet att servera färsk abborre och insjöfisk som har en innertemperatur på 52 grader under förutsättning att hantering sker på ett ändamålsenligt sätt.

– Jag som kontrollchef tycker det är viktigt att man inte ställer högre krav än vad som är branschpraxis. Ibland kan det vara motiverat men då gäller det att myndigheten verkligen har vetenskapligt underlag, vilket jag inte kan se i detta fall, säger Martin Clarstedt.

Jerk Åkerblad är konfunderad över varför det är så stora skillnader i kommunernas myndighetsutövning.

– Varför får jag förbud i min kommun när samma hantering är ok i resten av Sverige. Skillnaderna i hur man tolkar reglerna är för stora. Utan en enhetlig bedömning blir konkurrensen snedvriden, säger Jerk Åkerblad.

Även länsstyrelsen i Dalarna avslog hotellets överklagande. Med hänsyn till kraven på livsmedelssäkerhet, försiktighetsprincipen och syftet med regleringen, en skyddsnivå för människors liv och hälsa, bedömde man att kommunen haft fog för sitt beslut. Nu går ärendet vidare upp till förvaltningsrätten.

– Länsstyrelsen Dalarna och Leksands kommun hänvisar till EFSA som stöd för sin bedömning att fisken måste hettas upp 56 grader, vilket är betydligt högre än branschpraxis. Jag ställer mig frågande om länsstyrelsen och Leksands kommun har läst underlaget som ligger till grund för rekommendationen? Jag har gjort det, det är en sex sidor lång vetenskaplig studie genomförd på hamstrar, publicerad år 1970. I den vetenskapliga studien lyckades inga parasiter infektera hamstrar om köttet blivit upphettat till 50 grader. Jag bedömer att detta underlag inte är tillräckligt starkt för att man ska tvinga något företag att avvika från branschpraxis när det gäller tillagning av färsk svensk insjöfisk, säger Martin Clarstedt.

– Tällbergsgården står för närfiskad färsk fisk, det går ju inte längre om vi får avslag i förvaltningsrätten. Då blir vi tvungna att använda fryst fisk för att sedan kunna hålla den temperatur som vi tycker den ska ha för att vara godast att äta. Skulle ärendet gå ännu längre, till kammarrätten, då kanske det blir praxis i hela landet om att hålla den högre temperaturen. Vad händer då?, frågar Jerk Åkerblad.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

"En personlig tragedi om avverkningen stoppas"

FÖRETAGSKLIMAT På landsbygdsministerns bord ligger ett förslag på ny skogsvårdslag. Där föreslås att ideella organisationer ska kunna överklaga avverkningsbeslut i fjällnära skog. Skogsentreprenören Ida Oderstål menar att ett sådant förslag kväver skogsföretagandet i Norrlands inland.
NYHET Publicerad:

”Vi måste våga vara stolta”

FÖRETAGSKLIMAT Bodens företagsklimat blir allt bättre och är nu näst bäst i länet. "Fantastiskt kul, en positiv självbild är jätteviktigt för hur en ort uppfattas av omvärlden och det är upp till oss Bodensare att vara goda ambassadörer", säger Peter Uneby som driver Sportboden i Boden.
NYHET Publicerad:

Finskt besök i Nordmaling

FÖRETAGSKLIMAT Nordmalings framgångsrika arbete för ett bra företagsklimat uppmärksammas också utanför Sverige. Nyligen besökte en delegation från Finland Nordmaling för att få inspiration. Vi ringde upp Madelaine Jakobsson, kommunstyrelsens ordförande och bad henne berätta om besöket.
NYHET Publicerad:

Målinriktat arbete ska förbättra Varbergs företagsklimat

FÖRETAGSKLIMAT Nu är det dags igen för Svenskt Näringslivs årliga enkätundersökning av Lokalt Företagsklimat som kommer ligga ut från januari till mars i år. Därför har vi pratat med regionens näringslivschefer om vilka områden de vill förbättra baserat på förra årets resultat. Näst på tur är Varbergs kommun.
NYHET Publicerad:

Ale, Alingsås och Svenskt Näringsliv går samman för ett bättre företagsklimat

FÖRETAGSKLIMAT Under 2018 startar Svenskt Näringsliv ett utvecklingsprojekt för att förbättra företagsklimatet i några av landets kommuner. Målsättningen är att förbättra det lokala företagsklimatet genom bättre service, nöjdare företagare och därmed en högre placering i Svenskt Näringslivs ranking. Ale och Alingsås har valts ut från Västsverige och ska under projektet utbyta erfarenheter med andra kommuner från olika delar av Sverige.
NYHET Publicerad:

100 företagsbesök på 100 dagar i Timrå

FÖRETAGSKLIMAT Timrå kommun har ett övergripande mål att ha Norrlands bästa företagsklimat . Vi har ställt några frågor till Ewa Lindstrand (S) kommunalråd och till Tony Andersson (M) oppositionsråd om hur de ser på företagsklimatet i kommunen.
NYHET Publicerad:

Vallentuna växlar upp

HALLÅ DÄR Chanette Andersson, utvecklings- och näringslivschef och Magnus Isberg, näringslivsutvecklare i Vallentuna kommun. Ni verkar taggade inför det nya året och arbetet med att förbättra det lokala företagsklimatet. Om vi blickar i backspegeln, hur såg 2017 ut, Chanette?
NYHET Publicerad:

EU ger svenska städföretag rätt mot Samhall

KONKURRENS Svenska staten bryter mot EU:s statsstödsregler när de ger Samhall merkostnadsersättning. Det slår EU-kommissionen fast. Beslutet gläder Almega Städföretagen.
NYHET Publicerad:

”Få undersökningar med sånt genomslag”

FÖRETAGSKLIMAT Hur är företagsklimatet i Lycksele? Umeå? Ja, alla länets kommuner. I dagarna får över 3000 företagare i Västerbotten svara på frågor om företagsklimatet i sin egen kommun. Syftet med Svenskt Näringslivs undersökning är att belysa företagens synpunkter och skapa ett diskussionsunderlag i mötet mellan företagen och kommunen. I år innehåller enkäten några nyheter.
NYHET Publicerad:

”Det är roligt när skolorna vill”

SAMVERKAN Skolorna har börjat närma sig näringslivet för att samverka med företagen. Det är en märkbar förändring jämfört med bara för några år sedan. "Det är en stor skillnad, för bara 5–6 år sedan blev jag nästan aldrig kontaktad av någon skola för studiebesök. Nu har vi ett par besök i veckan vissa perioder", säger Anna Lindqvist, vd för Jeppssons i Karlshamn.
NYHET Publicerad:

70 000 företagare får enkät om företagsklimat

HALLÅ... Annie Widerberg, projektledare på Svenskt Näringsliv, ni genomför varje år en stor undersökning om det lokala företagsklimatet. Den andra januari 2018 skickas nästa enkät ut. Vilka frågor ställer ni den här gången?
NYHET Publicerad:

Kommunens fiskförbud upp i rätten

REGELKRÅNGEL Det har gått tre år sedan Jerk Åkerblad kunde erbjuda sina gäster färsk insjöfisk. Anledningen är att kommunen inte anser att fisken är säker att äta. "Varför får jag förbud i min kommun när samma hantering är ok i resten av Sverige", säger han.
NYHET Publicerad:

Få kommuner sätter upp mål

FÖRETAGSKLIMAT Av 290 kommuner har 120 satt upp ett mål för sitt företagsklimat och synliggör det på sin webbplats. Det visar en kartläggning från Svenskt Näringsliv. ”Att sätta konkreta mål som sedan följs upp kontinuerligt är viktigt för att åstadkomma förändring”, säger Christer Östlund, ansvarig för kommunrelationer.
NYHET Publicerad:

Vaxholm vill vända den negativa trenden

HALLÅ DÄR Mikaela Lodén, Näringslivschef i Vaxholms Kommun. Sedan 2013 har Vaxholm haft en negativ trend i Svenskt Näringslivs ranking av det lokala företagsklimatet. Vaxholm har idag plats 164 av Sveriges 290 kommuner och i år tappade de 8 placeringar. Vad tror du att placeringen beror på?
NYHET Publicerad:

Privata vårdcentralen: ”Landstinget försöker svälta ut oss”

OSUND KONKURRENS Norrbottens egna vårdcentraler har miljonkompenserats när de gått back, och de privata alternativen har tidigare fått samma ersättning. Nu sätter en ny dom stopp för kompensationen till de privata alternativen. ”Det ska vara sund konkurrens och lika villkor oavsett om vården sker i privat eller offentlig regi”, säger den privata vårdgivaren Ola Berg i Luleå.
NYHET Publicerad:

72 förslag till regelförenkling

BYRÅKRATI Näringslivets Regelnämnd presenterar 72 förslag på förenkling på 17 regelområden i en ny rapport. Orsaken är att krånglet inte bara fortsätter, utan ökar. Politiker får bakläxa för sitt förenklingsarbete.
NYHET Publicerad:

"Måste bli lättare för oss företagare att anställa"

HALLÅ DÄR German Hofmeister, vd för IT Smart i Västerås, snart är julen här! Hur har ditt företagarår varit så här långt? Och vad står på din önskelista inför 2018?
NYHET Publicerad:

Spånga stängde i protest mot kriminaliteten

KRIMINALITET Under torsdagen stängdes alla butiker och restauranger i Spånga centrum i protest mot den ökande otryggheten och kriminaliteten i området. ”Det är för att manifestera hur centrum kan se ut om vi inte får ett stopp på kriminaliteten här”, säger Jan Westerberg, sekreterare i Spångas företagarförening.
NYHET Publicerad:

Härryda vill inte se sig bli omsprungen 2018

FÖRETAGSKLIMAT Härryda kommun blev ny länsetta i Västra Götaland i årets undersökning av Lokalt Företagsklimat, och höjde sig dessutom till plats fyra i Sverige. ”Det är fantastiskt roligt, men det är viktigt att inte falla i behållafällan. Det gäller att arbeta framåt, och fokusera på de områden där vi kan bli bättre,” säger Fredrik Olsson, näringslivschef.
NYHET Publicerad:

Företaget som blir självförsörjande på ledare

KOMPETENSFÖRSÖRJNING ICA Maxi Birsta går sin egen väg för att rekrytera ledare. Man har helt enkelt startat en egen akademi där tio anställda om året utbildas.