Jerk Åkerblad, ägare till Tällbergsgårdens Hotell, har inte kunnat servera sina gäster färsk abborre på tre år. Efter en inspektion bedömer kommunen att den håller en för låg innertemperatur för att anses vara säker att äta.

Jerk Åkerblad, ägare till Tällbergsgårdens Hotell, har inte kunnat servera sina gäster färsk abborre på tre år. Efter en inspektion bedömer kommunen att den håller en för låg innertemperatur för att anses vara säker att äta.

Kommunens fiskförbud upp i rätten

NYHET Publicerad

REGELKRÅNGEL Tällbergsgården har inte kunnat erbjuda sina gäster färsk insjöfisk på tre år. Samhällsbyggnadskontoret anser att den inte är säker att konsumera. En felaktig myndighetsutövning enligt ägaren Jerk Åkerblad, som har tagit strid med Leksands kommun. Nu går ärendet upp i förvaltningsrätten.

Tällbergsgårdens hotell i Tällberg, Leksand kommun.

Tällbergsgårdens hotell har överklagat Leksands kommuns förbud. Nu går deras ärende upp i Förvaltningsrätten.

Jerk Åkerblad, ägare till Tällbergsgårdens Hotell i Tällberg, Leksand kommun.

Jerk Åkerblad, ägare till Tällbergsgårdens Hotell.

Martin Clarstedt, Tillväxt ochTillsyn.

Martin Clarstedt, Tillväxt ochTillsyn.

Kommunens inspektion gav Tällbergsgården en anmärkning om att deras abborre som fanns på menyn höll en för låg temperatur. Vildfångad insjöfisk ska frysas innan tillagning eller hettas upp till 72 grader för att anses vara livsmedelssäker. Jerk Åkerblad serverade sin färska abborre med en innertemperatur på 52 grader som, enligt honom, är branschpraxis.

Efter flera diskussioner med Jerk Åkerblad ändrade kommunen sig och menade istället att fisken ska uppnå en kärntemperatur på minst 56 grader för att anses vara fri från parasiter. Som skäl för beslutet om förbud angavs att bolaget inte genomfört någon faroanalys avseende hanteringen av vildfångad färsk abborre, varför man inte kan anses ha visat att sådan fisk som tillagas till en slutlig kärntemperatur om 52 grader är säker att konsumera. Man hänvisade bland annat till en rapport från EFSA, Europeiska myndigheter för livsmedelssäkerhet.

Jerk Åkerblad svarade att bolaget följer nödvändiga åtgärder för att minimera riskerna och hänvisade till att grannkommunens inspektörer, bolagets fiskleverantör, en vid Svensk Fisk utbildningsansvarig marinbiolog och branschorganisationen Visita ställt sig på hans sida. Han slog larm om okunskap i kommunens inspektioner och överklagade beslutet till länsstyrelsen.

– Vår nisch är att vi är miljömedvetna och det innefattar att servera lokala råvaror. Vår hantering av färsk insjöfisk bygger på yrkeskunskap, kultur och tradition. Våra gäster kommer för att uppleva detta, men det som de nu kommer att tänka på när de hör vårt namn är att vi har serverat osäker mat. Det blir tufft för oss konkurrensmässigt, säger Jerk Åkerblad.

Hotellet har fått hjälp av föreningen Tillväxt och Tillsyn och Martin Clarstedt som menar att det är tillåtet att servera färsk abborre och insjöfisk som har en innertemperatur på 52 grader under förutsättning att hantering sker på ett ändamålsenligt sätt.

– Jag som kontrollchef tycker det är viktigt att man inte ställer högre krav än vad som är branschpraxis. Ibland kan det vara motiverat men då gäller det att myndigheten verkligen har vetenskapligt underlag, vilket jag inte kan se i detta fall, säger Martin Clarstedt.

Jerk Åkerblad är konfunderad över varför det är så stora skillnader i kommunernas myndighetsutövning.

– Varför får jag förbud i min kommun när samma hantering är ok i resten av Sverige. Skillnaderna i hur man tolkar reglerna är för stora. Utan en enhetlig bedömning blir konkurrensen snedvriden, säger Jerk Åkerblad.

Även länsstyrelsen i Dalarna avslog hotellets överklagande. Med hänsyn till kraven på livsmedelssäkerhet, försiktighetsprincipen och syftet med regleringen, en skyddsnivå för människors liv och hälsa, bedömde man att kommunen haft fog för sitt beslut. Nu går ärendet vidare upp till förvaltningsrätten.

– Länsstyrelsen Dalarna och Leksands kommun hänvisar till EFSA som stöd för sin bedömning att fisken måste hettas upp 56 grader, vilket är betydligt högre än branschpraxis. Jag ställer mig frågande om länsstyrelsen och Leksands kommun har läst underlaget som ligger till grund för rekommendationen? Jag har gjort det, det är en sex sidor lång vetenskaplig studie genomförd på hamstrar, publicerad år 1970. I den vetenskapliga studien lyckades inga parasiter infektera hamstrar om köttet blivit upphettat till 50 grader. Jag bedömer att detta underlag inte är tillräckligt starkt för att man ska tvinga något företag att avvika från branschpraxis när det gäller tillagning av färsk svensk insjöfisk, säger Martin Clarstedt.

– Tällbergsgården står för närfiskad färsk fisk, det går ju inte längre om vi får avslag i förvaltningsrätten. Då blir vi tvungna att använda fryst fisk för att sedan kunna hålla den temperatur som vi tycker den ska ha för att vara godast att äta. Skulle ärendet gå ännu längre, till kammarrätten, då kanske det blir praxis i hela landet om att hålla den högre temperaturen. Vad händer då?, frågar Jerk Åkerblad.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Korta vägar mellan kommun och näringsliv i Hofors

FÖRETAGSKLIMAT Resultatet i årets enkät om det lokala företagsklimatet vittnar om att samarbetsandan mellan näringsliv och kommun i Hofors är bra, något som bekräftas av företagaren Johanna Grönlund och kommunstyrelsens ordförande Linda-Marie Anttila, S.
NYHET Publicerad:

Kompetensförsörjningen ett växande problem

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Med ett medelvärde på 2,71 hamnar frågan om tillgång på medarbetare med relevant kompetens längst ned i årets enkät om det lokala företagklimatet. "Det är stora utmaningar att få tag i rätt kompetens", säger Johan Olsson på Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

Kommuner konkurrerar ut privata företag

KONKURRENS Nästan 20 procent av företagen svarar ja på frågan om de upplever att kommunen eller kommunens företag driver verksamhet som de själva skulle kunna driva i eget bolag. Samtidigt finns det mycket att göra för att upphandlingsförfarandet ska fungera bättre. "Lösningen är en god dialog", säger jurist Birgitta Laurent.
NYHET Publicerad:

Rättviks kommun förstår företagen

ENKÄT Rättvik får högst betyg av alla kommuner på frågan om vägledning vid tillstånd, tillsyn och kontroll. Det är ingen överraskning för företagaren Linda Thorslund Leandersson. "Jag är inte alls förvånad. Kommunen har varit jättestöttande i vårt projekt", säger hon.
NYHET Publicerad:

Munkfors bäst på företagande

ENKÄT Med 4,6 i medelbetyg hamnar Munkfors högst upp i det sammanfattande omdömet om företagsklimatet. "Alla känner att kommunen bryr sig och uppmärksammar företagen", säger Pernilla Melén, vd på Munkforssågar, ett av ortens större företag.
NYHET Publicerad:

Kommuner måste lyssna på lokala företagare

KOMMENTAR Trenden är tydlig. Det lokala företagsklimatet blir bättre. ”Vårt bästa råd till kommuner som vill fortsätta att utvecklas är att lyssna på företagen och låta sig inspireras av de kommuner som presterar bättre", skriver Christer Öhlund, ansvarig för kommunrelationer.
NYHET Publicerad:

Allt bättre företagsklimat

ENKÄT Det lokala företagsklimatet fortsätter att förbättras. I år får rekordmånga kommuner betyget ”bra” i sammanfattande omdöme.  Allra högst betyg får Munkfors i Värmland. "Vi har sett en positiv utveckling under de senaste åren", säger Christer Östlund, ansvarig för kommunrelationer.
NYHET Publicerad:

Gilla Jobbskaparna bjöd på företagssafari

FÖRETAGSSAFARI Under april har kampanjen "Gilla Jobbskaparna" drivits av Svenskt Näringsliv runt om i landet. I Lekebergs kommun, Närke, arrangerades företagssafari och flera av kommunens företagare fick chans att visa vad de gör.
NYHET Publicerad:

Företagen står för hälften av Älvdalens intäkter – politiker ser inte sambandet

VÄLFÄRDSAVTRYCK Ett 40-tal företag arbetar gemensamt för att få kommunens politiker att förstå hur viktiga företagen är för Älvdalens välfärd. "Det är frustrerande att de inte förstår, säger Johanna Petersson", initiativtagare och ägare till Backlunds Skor på orten.
NYHET Publicerad:

HD-dom ger utländska studenter upprättelse

KOMMENTAR HD:s dom ger den amerikanska studenten Connie Dickinson pengarna tillbaka för en utbildning som inte höll måttet. En välkommen upprättelse, skriver Tobias Krantz, chef för utbildning, forskning och innovation.
NYHET Publicerad:

Dags att ta temperaturen på företagsklimatet

KOMMUNRANKNING "Företagsklimatet blir gradvis bättre. Vi vill tro att det bland annat är för att Svenskt Näringsliv för upp frågan på den kommunala agendan. Många kommuner sitter på helspänn och inväntar resultatet, säger Annie Widerberg, projektledare.
NYHET Publicerad:

Öppnar ungas ögon för ingenjörsyrket

TEKNIK Under veckan har Högskolan i Skövdes ingenjörsstudenter träffat 1200 åttondeklassare från hela Skaraborg. Möjligheternas Värld har arrangerats för femte året i rad.
NYHET Publicerad:

Brott mot butik var 15:e sekund – Nu ska alla anmälas

BROTT Fyra stölder i minuten. Sex miljarder kronor. För landets handlare har brott blivit vardagsmat – och bara två procent av brotten polisanmäls. Nu uppmanas handlare att anmäla brott under en vecka i april. ”Brottsligheten har ökat och det har blivit ett tuffare klimat”, säger Ica-handlaren Andreas Bylger.
NYHET Publicerad:

"Myndighetsutövningen behöver bli mer rådgivande"

REGELKRÅNGEL ”Om vi vill att fler ska starta verksamheter i Sverige så måste vi göra regelverken mer användarvänliga. Att fortsätta producera blanketter som ska fyllas i kommer inte att ge högre tillväxt”. Det säger Markus Svensson och Martin Clarstedt från Tillväxt & Tillsyn.
NYHET Publicerad:

Digitalisering nödvändig för att klara välfärden

FÖRETAGSKLIMAT ”Ta ett aktivt beslut och gör en tidsplan för hur ni i kommunerna ska digitalisera ert arbete. Då frigör ni resurser och klarar välfärden." Det är Per Mossebys, expert på digitaliseringsfrågor, råd till kommunala politiker och tjänstemän som vill förbättra företagsklimatet för offentlig sektor.
NYHET Publicerad:

Munkfors hyllat för sitt samarbete med företag

UTMÄRKELSE Munkfors kommun mottog priset Årets Inspiration under Svenskt Näringslivs inspirationsdag i Göteborg. "Det här är ett bevis på att vi jobbar på rätt sätt och har en god samverkan med våra företag", säger Birgitta Svensson, turism- och näringslivschef i kommunen.
NYHET Publicerad:

Handlarna: Regelbörda fortfarande ett rött skynke

BYRÅKRATI Nästan 8 av 10 handelsföretag anser att regelbördan har ökat de senaste fem åren. Värst är det i dagligvaruhandeln och järn-, bygg- och färghandeln, visar en ny rapport från Svensk Handel.
NYHET Publicerad:

Regelkrånglet har ökat under Löfvens styre

SKATTER Regelkrånglet för företagare har ökat under den senaste mandatperioden, visar en ny rapport. ”Skatter, arbetsrätt och branschspecifika regler är områden som företagen lyfter upp som krångliga, trots Löfvens höga svansföring före mandatperioden”, säger Andrea Femrell, vd för Näringslivets regelnämnd.
NYHET Publicerad:

Att hjälpa företagen ledde till stor succé

FÖRETAGSKLIMAT Det blev stora rubriker när Rättviks kommun slutade ta betalt av företagen för tillsyn som aldrig gjordes. Samtidigt började kommunen skifta fokus, från att enbart bestraffa företag som gör fel till att försöka hjälpa till. ”Företag i dag vill göra rätt”, sade Markus Svensson, hållbarhetsstrateg på Rättviks kommun. Han var en av föreläsarna på Svenskt Näringslivs inspirationsdag i Hässleholm, där ett 80-tal politiker och tjänstemän samlades för att lära sig mer om hur man kan skapa bättre förutsättningar för företagande.
NYHET Publicerad:

En Motalafrukost utan gränser

INTEGRATION Det bjuds på frukost i Motala en solig tisdag i mars och det är inte vilken tisdagsfrukost som helst – det är Gränslös Frukost. Kompetenssökande företag och nyanlända med spetskompetens samlades för en morgon fylld med kontaktskapande och match-making.