Jerk Åkerblad, ägare till Tällbergsgårdens Hotell, har inte kunnat servera sina gäster färsk abborre på tre år. Efter en inspektion bedömer kommunen att den håller en för låg innertemperatur för att anses vara säker att äta.

Jerk Åkerblad, ägare till Tällbergsgårdens Hotell, har inte kunnat servera sina gäster färsk abborre på tre år. Efter en inspektion bedömer kommunen att den håller en för låg innertemperatur för att anses vara säker att äta.

Kommunens fiskförbud upp i rätten

NYHET Publicerad

REGELKRÅNGEL Tällbergsgården har inte kunnat erbjuda sina gäster färsk insjöfisk på tre år. Samhällsbyggnadskontoret anser att den inte är säker att konsumera. En felaktig myndighetsutövning enligt ägaren Jerk Åkerblad, som har tagit strid med Leksands kommun. Nu går ärendet upp i förvaltningsrätten.

Tällbergsgårdens hotell i Tällberg, Leksand kommun.

Tällbergsgårdens hotell har överklagat Leksands kommuns förbud. Nu går deras ärende upp i Förvaltningsrätten.

Jerk Åkerblad, ägare till Tällbergsgårdens Hotell i Tällberg, Leksand kommun.

Jerk Åkerblad, ägare till Tällbergsgårdens Hotell.

Martin Clarstedt, Tillväxt ochTillsyn.

Martin Clarstedt, Tillväxt ochTillsyn.

Kommunens inspektion gav Tällbergsgården en anmärkning om att deras abborre som fanns på menyn höll en för låg temperatur. Vildfångad insjöfisk ska frysas innan tillagning eller hettas upp till 72 grader för att anses vara livsmedelssäker. Jerk Åkerblad serverade sin färska abborre med en innertemperatur på 52 grader som, enligt honom, är branschpraxis.

Efter flera diskussioner med Jerk Åkerblad ändrade kommunen sig och menade istället att fisken ska uppnå en kärntemperatur på minst 56 grader för att anses vara fri från parasiter. Som skäl för beslutet om förbud angavs att bolaget inte genomfört någon faroanalys avseende hanteringen av vildfångad färsk abborre, varför man inte kan anses ha visat att sådan fisk som tillagas till en slutlig kärntemperatur om 52 grader är säker att konsumera. Man hänvisade bland annat till en rapport från EFSA, Europeiska myndigheter för livsmedelssäkerhet.

Jerk Åkerblad svarade att bolaget följer nödvändiga åtgärder för att minimera riskerna och hänvisade till att grannkommunens inspektörer, bolagets fiskleverantör, en vid Svensk Fisk utbildningsansvarig marinbiolog och branschorganisationen Visita ställt sig på hans sida. Han slog larm om okunskap i kommunens inspektioner och överklagade beslutet till länsstyrelsen.

– Vår nisch är att vi är miljömedvetna och det innefattar att servera lokala råvaror. Vår hantering av färsk insjöfisk bygger på yrkeskunskap, kultur och tradition. Våra gäster kommer för att uppleva detta, men det som de nu kommer att tänka på när de hör vårt namn är att vi har serverat osäker mat. Det blir tufft för oss konkurrensmässigt, säger Jerk Åkerblad.

Hotellet har fått hjälp av föreningen Tillväxt och Tillsyn och Martin Clarstedt som menar att det är tillåtet att servera färsk abborre och insjöfisk som har en innertemperatur på 52 grader under förutsättning att hantering sker på ett ändamålsenligt sätt.

– Jag som kontrollchef tycker det är viktigt att man inte ställer högre krav än vad som är branschpraxis. Ibland kan det vara motiverat men då gäller det att myndigheten verkligen har vetenskapligt underlag, vilket jag inte kan se i detta fall, säger Martin Clarstedt.

Jerk Åkerblad är konfunderad över varför det är så stora skillnader i kommunernas myndighetsutövning.

– Varför får jag förbud i min kommun när samma hantering är ok i resten av Sverige. Skillnaderna i hur man tolkar reglerna är för stora. Utan en enhetlig bedömning blir konkurrensen snedvriden, säger Jerk Åkerblad.

Även länsstyrelsen i Dalarna avslog hotellets överklagande. Med hänsyn till kraven på livsmedelssäkerhet, försiktighetsprincipen och syftet med regleringen, en skyddsnivå för människors liv och hälsa, bedömde man att kommunen haft fog för sitt beslut. Nu går ärendet vidare upp till förvaltningsrätten.

– Länsstyrelsen Dalarna och Leksands kommun hänvisar till EFSA som stöd för sin bedömning att fisken måste hettas upp 56 grader, vilket är betydligt högre än branschpraxis. Jag ställer mig frågande om länsstyrelsen och Leksands kommun har läst underlaget som ligger till grund för rekommendationen? Jag har gjort det, det är en sex sidor lång vetenskaplig studie genomförd på hamstrar, publicerad år 1970. I den vetenskapliga studien lyckades inga parasiter infektera hamstrar om köttet blivit upphettat till 50 grader. Jag bedömer att detta underlag inte är tillräckligt starkt för att man ska tvinga något företag att avvika från branschpraxis när det gäller tillagning av färsk svensk insjöfisk, säger Martin Clarstedt.

– Tällbergsgården står för närfiskad färsk fisk, det går ju inte längre om vi får avslag i förvaltningsrätten. Då blir vi tvungna att använda fryst fisk för att sedan kunna hålla den temperatur som vi tycker den ska ha för att vara godast att äta. Skulle ärendet gå ännu längre, till kammarrätten, då kanske det blir praxis i hela landet om att hålla den högre temperaturen. Vad händer då?, frågar Jerk Åkerblad.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

HD-dom ger utländska studenter upprättelse

KOMMENTAR HD:s dom ger den amerikanska studenten Connie Dickinson pengarna tillbaka för en utbildning som inte höll måttet. En välkommen upprättelse, skriver Tobias Krantz, chef för utbildning, forskning och innovation.
NYHET Publicerad:

Dags att ta temperaturen på företagsklimatet

KOMMUNRANKNING "Företagsklimatet blir gradvis bättre. Vi vill tro att det bland annat är för att Svenskt Näringsliv för upp frågan på den kommunala agendan. Många kommuner sitter på helspänn och inväntar resultatet, säger Annie Widerberg, projektledare.
NYHET Publicerad:

Öppnar ungas ögon för ingenjörsyrket

TEKNIK Under veckan har Högskolan i Skövdes ingenjörsstudenter träffat 1200 åttondeklassare från hela Skaraborg. Möjligheternas Värld har arrangerats för femte året i rad.
NYHET Publicerad:

Brott mot butik var 15:e sekund – Nu ska alla anmälas

BROTT Fyra stölder i minuten. Sex miljarder kronor. För landets handlare har brott blivit vardagsmat – och bara två procent av brotten polisanmäls. Nu uppmanas handlare att anmäla brott under en vecka i april. ”Brottsligheten har ökat och det har blivit ett tuffare klimat”, säger Ica-handlaren Andreas Bylger.
NYHET Publicerad:

"Myndighetsutövningen behöver bli mer rådgivande"

REGELKRÅNGEL ”Om vi vill att fler ska starta verksamheter i Sverige så måste vi göra regelverken mer användarvänliga. Att fortsätta producera blanketter som ska fyllas i kommer inte att ge högre tillväxt”. Det säger Markus Svensson och Martin Clarstedt från Tillväxt & Tillsyn.
NYHET Publicerad:

Digitalisering nödvändig för att klara välfärden

FÖRETAGSKLIMAT ”Ta ett aktivt beslut och gör en tidsplan för hur ni i kommunerna ska digitalisera ert arbete. Då frigör ni resurser och klarar välfärden." Det är Per Mossebys, expert på digitaliseringsfrågor, råd till kommunala politiker och tjänstemän som vill förbättra företagsklimatet för offentlig sektor.
NYHET Publicerad:

Munkfors hyllat för sitt samarbete med företag

UTMÄRKELSE Munkfors kommun mottog priset Årets Inspiration under Svenskt Näringslivs inspirationsdag i Göteborg. "Det här är ett bevis på att vi jobbar på rätt sätt och har en god samverkan med våra företag", säger Birgitta Svensson, turism- och näringslivschef i kommunen.
NYHET Publicerad:

Handlarna: Regelbörda fortfarande ett rött skynke

BYRÅKRATI Nästan 8 av 10 handelsföretag anser att regelbördan har ökat de senaste fem åren. Värst är det i dagligvaruhandeln och järn-, bygg- och färghandeln, visar en ny rapport från Svensk Handel.
NYHET Publicerad:

Regelkrånglet har ökat under Löfvens styre

SKATTER Regelkrånglet för företagare har ökat under den senaste mandatperioden, visar en ny rapport. ”Skatter, arbetsrätt och branschspecifika regler är områden som företagen lyfter upp som krångliga, trots Löfvens höga svansföring före mandatperioden”, säger Andrea Femrell, vd för Näringslivets regelnämnd.
NYHET Publicerad:

Att hjälpa företagen ledde till stor succé

FÖRETAGSKLIMAT Det blev stora rubriker när Rättviks kommun slutade ta betalt av företagen för tillsyn som aldrig gjordes. Samtidigt började kommunen skifta fokus, från att enbart bestraffa företag som gör fel till att försöka hjälpa till. ”Företag i dag vill göra rätt”, sade Markus Svensson, hållbarhetsstrateg på Rättviks kommun. Han var en av föreläsarna på Svenskt Näringslivs inspirationsdag i Hässleholm, där ett 80-tal politiker och tjänstemän samlades för att lära sig mer om hur man kan skapa bättre förutsättningar för företagande.
NYHET Publicerad:

En Motalafrukost utan gränser

INTEGRATION Det bjuds på frukost i Motala en solig tisdag i mars och det är inte vilken tisdagsfrukost som helst – det är Gränslös Frukost. Kompetenssökande företag och nyanlända med spetskompetens samlades för en morgon fylld med kontaktskapande och match-making.
NYHET Publicerad:

Samarbete högt på kommunernas agenda

FÖRETAGSKLIMAT När Svenskt Näringslivs inspirationsdag för ett förbättrat företagsklimat hölls i Umeå var det fullsatt med inbjudna politiker och tjänstemän. Föreläsningar och workshops stod på programmet. ”Under 2017 började vi arbeta med företagsklimatet på ett annat sätt i Åsele. Nu är det mer tydligt att vi gör det här tillsammans”, säger Linnea Lindberg, kommunalråd Åsele kommun.
NYHET Publicerad:

Förenkla regelverket och turismsatsningar

FÖRETAGSKLIMAT För att små företag ska ha en rimlig chans att leverera till det offentliga måste det till förenklingar i upphandlingarna. Det var en av de frågeställningar som företagare i Ronneby framförde när de på ett 9-möte mötte politikerna i dialog om den lokala näringslivsutvecklingen.
NYHET Publicerad:

Företagsklimatet ska finnas i kommunens DNA

FÖRETAGSKLIMAT I Lekebergs kommun finns en kultur där företagsklimat och utveckling är i fokus och det märks i både Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet och i företagsamheten bland kommunens invånare. "Vi i den kommunala organisationen ska vara möjliggörare, men inte nödvändigtvis utförare", säger Anna Andréasson näringslivs- och utvecklingschef i Lekebergs kommun.
NYHET Publicerad:

Kommunalt tvätteri dopas med statliga pengar

OSUND KONKURRENS Landskrona har startat ett tvätteri för att få arbetslösa i arbete, med löner som staten betalar. "Vad säger att kommuner stannar vid tvätteri, om de blir belönade med statliga pengar för att ha så många anställda som möjligt?", säger Jan Kluge , ordförande Svenska Tvätteriförbundet.
NYHET Publicerad:

Vi siktar på Rättviksmodellen

FÖRETAGSKLIMAT Tidigare i veckan arrangerade Svenskt Näringsliv en Inspirationsdag för ett bättre företagsklimat, där 150 politiker och tjänstemän deltog. En av dessa var Tony Ring (m) oppositionsråd i Karlskoga. Vi vill veta vad han fick med sig från dagen.
NYHET Publicerad:

"Vi i kommunerna behöver göra vår hemläxa"

FÖRETAGSKLIMAT Tidigare i veckan arrangerade Svenskt Näringsliv en Inspirationsdag för ett bättre företagsklimat, där 150 politiker och tjänstemän deltog. En av dessa var Jessica Drugge, Näringslivssamordnare i Botkyrka. Vi vill veta vad hon fick med sig från dagen.
NYHET Publicerad:

Rapport: Nyföretagsamheten sjunker drastiskt

FÖRETAGSKLIMAT Nyföretagsamheten i Sverige sjunker återigen och är den lägsta på tio år. Det visar Svenskt Näringslivs årliga rapport om företagsamheten. ”En mycket olycklig utveckling. I ekonomiskt goda tider borde vi snarare se fler företagsamma”, säger Christer Östlund, ansvarig för kommunrelationer vid Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

”Reepaluutredningen innebär tvångsnedläggning av min förskola”

FÖRETAGSAMHETEN I elva år har Helena Dyrén drivit sin förskola och fått mycket uppskattning från både föräldrar och kommunen. Men nu går hennes och många andra friförskolor en osäker framtid till mötes. ”Blir Reepaluutredningen verklighet gör jag konkurs”, säger hon.
NYHET Publicerad:

Rapport: Välfärdsföretagare allt färre

FÖRETAGSAMHETEN Antalet nya företagare i välfärdssektorn sjunker, samtidigt ökar gruppen som lägger ner verksamheten. Främsta förklaringen är vinstdebatten. I skottgluggen hamnar framför allt företagsamma kvinnor, visar ny statistik.