Jerk Åkerblad, ägare till Tällbergsgårdens Hotell, har inte kunnat servera sina gäster färsk abborre på tre år. Efter en inspektion bedömer kommunen att den håller en för låg innertemperatur för att anses vara säker att äta.

Jerk Åkerblad, ägare till Tällbergsgårdens Hotell, har inte kunnat servera sina gäster färsk abborre på tre år. Efter en inspektion bedömer kommunen att den håller en för låg innertemperatur för att anses vara säker att äta.

Kommunens fiskförbud upp i rätten

NYHET Publicerad

REGELKRÅNGEL Tällbergsgården har inte kunnat erbjuda sina gäster färsk insjöfisk på tre år. Samhällsbyggnadskontoret anser att den inte är säker att konsumera. En felaktig myndighetsutövning enligt ägaren Jerk Åkerblad, som har tagit strid med Leksands kommun. Nu går ärendet upp i förvaltningsrätten.

Tällbergsgårdens hotell i Tällberg, Leksand kommun.

Tällbergsgårdens hotell har överklagat Leksands kommuns förbud. Nu går deras ärende upp i Förvaltningsrätten.

Jerk Åkerblad, ägare till Tällbergsgårdens Hotell i Tällberg, Leksand kommun.

Jerk Åkerblad, ägare till Tällbergsgårdens Hotell.

Martin Clarstedt, Tillväxt ochTillsyn.

Martin Clarstedt, Tillväxt ochTillsyn.

Kommunens inspektion gav Tällbergsgården en anmärkning om att deras abborre som fanns på menyn höll en för låg temperatur. Vildfångad insjöfisk ska frysas innan tillagning eller hettas upp till 72 grader för att anses vara livsmedelssäker. Jerk Åkerblad serverade sin färska abborre med en innertemperatur på 52 grader som, enligt honom, är branschpraxis.

Efter flera diskussioner med Jerk Åkerblad ändrade kommunen sig och menade istället att fisken ska uppnå en kärntemperatur på minst 56 grader för att anses vara fri från parasiter. Som skäl för beslutet om förbud angavs att bolaget inte genomfört någon faroanalys avseende hanteringen av vildfångad färsk abborre, varför man inte kan anses ha visat att sådan fisk som tillagas till en slutlig kärntemperatur om 52 grader är säker att konsumera. Man hänvisade bland annat till en rapport från EFSA, Europeiska myndigheter för livsmedelssäkerhet.

Jerk Åkerblad svarade att bolaget följer nödvändiga åtgärder för att minimera riskerna och hänvisade till att grannkommunens inspektörer, bolagets fiskleverantör, en vid Svensk Fisk utbildningsansvarig marinbiolog och branschorganisationen Visita ställt sig på hans sida. Han slog larm om okunskap i kommunens inspektioner och överklagade beslutet till länsstyrelsen.

– Vår nisch är att vi är miljömedvetna och det innefattar att servera lokala råvaror. Vår hantering av färsk insjöfisk bygger på yrkeskunskap, kultur och tradition. Våra gäster kommer för att uppleva detta, men det som de nu kommer att tänka på när de hör vårt namn är att vi har serverat osäker mat. Det blir tufft för oss konkurrensmässigt, säger Jerk Åkerblad.

Hotellet har fått hjälp av föreningen Tillväxt och Tillsyn och Martin Clarstedt som menar att det är tillåtet att servera färsk abborre och insjöfisk som har en innertemperatur på 52 grader under förutsättning att hantering sker på ett ändamålsenligt sätt.

– Jag som kontrollchef tycker det är viktigt att man inte ställer högre krav än vad som är branschpraxis. Ibland kan det vara motiverat men då gäller det att myndigheten verkligen har vetenskapligt underlag, vilket jag inte kan se i detta fall, säger Martin Clarstedt.

Jerk Åkerblad är konfunderad över varför det är så stora skillnader i kommunernas myndighetsutövning.

– Varför får jag förbud i min kommun när samma hantering är ok i resten av Sverige. Skillnaderna i hur man tolkar reglerna är för stora. Utan en enhetlig bedömning blir konkurrensen snedvriden, säger Jerk Åkerblad.

Även länsstyrelsen i Dalarna avslog hotellets överklagande. Med hänsyn till kraven på livsmedelssäkerhet, försiktighetsprincipen och syftet med regleringen, en skyddsnivå för människors liv och hälsa, bedömde man att kommunen haft fog för sitt beslut. Nu går ärendet vidare upp till förvaltningsrätten.

– Länsstyrelsen Dalarna och Leksands kommun hänvisar till EFSA som stöd för sin bedömning att fisken måste hettas upp 56 grader, vilket är betydligt högre än branschpraxis. Jag ställer mig frågande om länsstyrelsen och Leksands kommun har läst underlaget som ligger till grund för rekommendationen? Jag har gjort det, det är en sex sidor lång vetenskaplig studie genomförd på hamstrar, publicerad år 1970. I den vetenskapliga studien lyckades inga parasiter infektera hamstrar om köttet blivit upphettat till 50 grader. Jag bedömer att detta underlag inte är tillräckligt starkt för att man ska tvinga något företag att avvika från branschpraxis när det gäller tillagning av färsk svensk insjöfisk, säger Martin Clarstedt.

– Tällbergsgården står för närfiskad färsk fisk, det går ju inte längre om vi får avslag i förvaltningsrätten. Då blir vi tvungna att använda fryst fisk för att sedan kunna hålla den temperatur som vi tycker den ska ha för att vara godast att äta. Skulle ärendet gå ännu längre, till kammarrätten, då kanske det blir praxis i hela landet om att hålla den högre temperaturen. Vad händer då?, frågar Jerk Åkerblad.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Ballonger hotas av EU:s kamp mot plastnedskräpning

REGELKRÅNGEL Mindre plastskräp i haven. Det är EU:s ambition med den lista över olika plastprodukter som ska förbjudas eller där företagen måste ta ansvar för nedskräpningen. Det drabbar ett svenskt företag trots att ballongerna inte är gjorda av plast och inte tillverkade i Sverige.
NYHET Publicerad:

Sverige ger upp kampen mot regelkrånglet

KRÅNGELSVERIGE Sverige tappar ytterligare mark i en internationell studie om arbetet mot regelkrångel. Politikerna tar inte frågan på allvar, de måste gå från ord till handling, hävdar regelexpert Göran Grén.
NYHET Publicerad:

Industriföretag träffar kvinnor med ledarambitioner

HALLÅ DÄR Madelen Porserud, som tillsammans med tre andra civilingenjörer grundat Female Leader Engineer. Vad går det ut på?
NYHET Publicerad:

Bra företagsklimat bakom valframgång

RANKING 2018 Centerpartiet gör ett historiskt val och sitter kvar vid makten i Nordmaling. Ett av huvudskälen till den politiska framgången är en långsiktig satsning på företagsklimatet.
NYHET Publicerad:

Höganäs gläds åt framgången – blickar framåt

RANKING 2018 Efter många år i toppen, men utanför prispallen, hittar vi i år Höganäs på tredjeplatsen i kommunrankingen. ”Det är ett jätteroligt kvitto på vårt arbete”, säger kommunstyrelsens ordförande Peter Schölander.
NYHET Publicerad:

Företagsklimatet 2018: ”Konkurrensen har hårdnat”

RANKING 2018 Solna toppar för elfte året i rad. Det visar rankinglistan över kommunernas företagsklimat som presenteras idag. ”Många kommuner jobbar intensivt med frågorna vilket är positivt. Samtidigt ser vi en del orosmoln när det gäller de större kommunerna”, säger Christer Östlund, ansvarig för kommunrelationer.
NYHET Publicerad:

Strömstad årets klättrare

RANKING 2018 Med en förbättring med 89 placeringar är Strömstad den kommun som klättrar mest i rankingen. Från att ha legat på plats 195 ligger kommunen nu på plats 106 och bakom framgången finns strategier och goda relationer med näringslivet.
NYHET Publicerad:

Fler insatser bör göras för att förbättra företagsklimat i Karlskrona

FÖRETAGSKLIMAT Trots insatser upplever företagen brister i företagsklimatet i Karlskrona. Bland annat behöver dialogen med kommunledningen stärkas och informationen om kommunens service förbättras.
NYHET Publicerad:

Digitaliseringen sätter Karlskrona på kartan

DIGITALISERINGEN I grunden handlar det om att åstadkomma bättre service för företag och privatpersoner. Så sammanfattar kommundirektören Carl-Martin Lanér Karlskronas digitaliseringsarbete.
NYHET Publicerad:

Fyra röster inför kommunrankingen

FÖRETAGSKLIMAT Inför 2018 års kommunranking pejlar vi förväntningarna och känslorna hos fyra kommuner runt om i Sverige. Samtliga svarande är kommunstyrelsens ordförande i respektive kommun.
NYHET Publicerad:

Prao kan locka unga till äldreomsorgen

PRAO Arbetsgivare välkomnar att prao blivit obligatoriskt igen. Stockholmsföretagaren Marita Eerola har tidigare försökt få kontakt med skolor för att erbjuda praoplatser men förgäves. "Jag tycker det är jättebra och oerhört viktigt att man tidigt kommer ut och får smaka på arbetslivet", säger hon.
NYHET Publicerad:

VA-prövning sänkte utbyggnad av konstskola för unga

REGELKRÅNGEL Företagarna Marita och Jon Jonsson ville bygga ut sin konstnärsverksamhet på Körsbärsgården på Gotland. Bygglovsansökan mottogs positivt av kommunen, men en VA-prövning drog ut åtta månader på tiden och nu har paret tvingats dra tillbaka ansökan och skrinlägga projektet.
NYHET Publicerad:

Korta vägar mellan kommun och näringsliv i Hofors

FÖRETAGSKLIMAT Resultatet i årets enkät om det lokala företagsklimatet vittnar om att samarbetsandan mellan näringsliv och kommun i Hofors är bra, något som bekräftas av företagaren Johanna Grönlund och kommunstyrelsens ordförande Linda-Marie Anttila, S.
NYHET Publicerad:

Kompetensförsörjningen ett växande problem

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Med ett medelvärde på 2,71 hamnar frågan om tillgång på medarbetare med relevant kompetens längst ned i årets enkät om det lokala företagklimatet. "Det är stora utmaningar att få tag i rätt kompetens", säger Johan Olsson på Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

Kommuner konkurrerar ut privata företag

KONKURRENS Nästan 20 procent av företagen svarar ja på frågan om de upplever att kommunen eller kommunens företag driver verksamhet som de själva skulle kunna driva i eget bolag. Samtidigt finns det mycket att göra för att upphandlingsförfarandet ska fungera bättre. "Lösningen är en god dialog", säger jurist Birgitta Laurent.
NYHET Publicerad:

Rättviks kommun förstår företagen

ENKÄT Rättvik får högst betyg av alla kommuner på frågan om vägledning vid tillstånd, tillsyn och kontroll. Det är ingen överraskning för företagaren Linda Thorslund Leandersson. "Jag är inte alls förvånad. Kommunen har varit jättestöttande i vårt projekt", säger hon.
NYHET Publicerad:

Munkfors bäst på företagande

INFÖR RANKINGEN Med 4,6 i medelbetyg hamnar Munkfors högst upp i det sammanfattande omdömet om företagsklimatet. "Alla känner att kommunen bryr sig och uppmärksammar företagen", säger Pernilla Melén, vd på Munkforssågar, ett av ortens större företag.
NYHET Publicerad:

Kommuner måste lyssna på lokala företagare

KOMMENTAR Trenden är tydlig. Det lokala företagsklimatet blir bättre. ”Vårt bästa råd till kommuner som vill fortsätta att utvecklas är att lyssna på företagen och låta sig inspireras av de kommuner som presterar bättre", skriver Christer Öhlund, ansvarig för kommunrelationer.
NYHET Publicerad:

Allt bättre företagsklimat

ENKÄT Det lokala företagsklimatet fortsätter att förbättras. I år får rekordmånga kommuner betyget ”bra” i sammanfattande omdöme.  Allra högst betyg får Munkfors i Värmland. "Vi har sett en positiv utveckling under de senaste åren", säger Christer Östlund, ansvarig för kommunrelationer.
NYHET Publicerad:

Gilla Jobbskaparna bjöd på företagssafari

FÖRETAGSSAFARI Under april har kampanjen "Gilla Jobbskaparna" drivits av Svenskt Näringsliv runt om i landet. I Lekebergs kommun, Närke, arrangerades företagssafari och flera av kommunens företagare fick chans att visa vad de gör.