Jerk Åkerblad, ägare till Tällbergsgårdens Hotell, har inte kunnat servera sina gäster färsk abborre på tre år. Efter en inspektion bedömer kommunen att den håller en för låg innertemperatur för att anses vara säker att äta.

Jerk Åkerblad, ägare till Tällbergsgårdens Hotell, har inte kunnat servera sina gäster färsk abborre på tre år. Efter en inspektion bedömer kommunen att den håller en för låg innertemperatur för att anses vara säker att äta.

Kommunens fiskförbud upp i rätten

NYHET Publicerad

REGELKRÅNGEL Tällbergsgården har inte kunnat erbjuda sina gäster färsk insjöfisk på tre år. Samhällsbyggnadskontoret anser att den inte är säker att konsumera. En felaktig myndighetsutövning enligt ägaren Jerk Åkerblad, som har tagit strid med Leksands kommun. Nu går ärendet upp i förvaltningsrätten.

Tällbergsgårdens hotell i Tällberg, Leksand kommun.

Tällbergsgårdens hotell har överklagat Leksands kommuns förbud. Nu går deras ärende upp i Förvaltningsrätten.

Jerk Åkerblad, ägare till Tällbergsgårdens Hotell i Tällberg, Leksand kommun.

Jerk Åkerblad, ägare till Tällbergsgårdens Hotell.

Martin Clarstedt, Tillväxt ochTillsyn.

Martin Clarstedt, Tillväxt ochTillsyn.

Kommunens inspektion gav Tällbergsgården en anmärkning om att deras abborre som fanns på menyn höll en för låg temperatur. Vildfångad insjöfisk ska frysas innan tillagning eller hettas upp till 72 grader för att anses vara livsmedelssäker. Jerk Åkerblad serverade sin färska abborre med en innertemperatur på 52 grader som, enligt honom, är branschpraxis.

Efter flera diskussioner med Jerk Åkerblad ändrade kommunen sig och menade istället att fisken ska uppnå en kärntemperatur på minst 56 grader för att anses vara fri från parasiter. Som skäl för beslutet om förbud angavs att bolaget inte genomfört någon faroanalys avseende hanteringen av vildfångad färsk abborre, varför man inte kan anses ha visat att sådan fisk som tillagas till en slutlig kärntemperatur om 52 grader är säker att konsumera. Man hänvisade bland annat till en rapport från EFSA, Europeiska myndigheter för livsmedelssäkerhet.

Jerk Åkerblad svarade att bolaget följer nödvändiga åtgärder för att minimera riskerna och hänvisade till att grannkommunens inspektörer, bolagets fiskleverantör, en vid Svensk Fisk utbildningsansvarig marinbiolog och branschorganisationen Visita ställt sig på hans sida. Han slog larm om okunskap i kommunens inspektioner och överklagade beslutet till länsstyrelsen.

– Vår nisch är att vi är miljömedvetna och det innefattar att servera lokala råvaror. Vår hantering av färsk insjöfisk bygger på yrkeskunskap, kultur och tradition. Våra gäster kommer för att uppleva detta, men det som de nu kommer att tänka på när de hör vårt namn är att vi har serverat osäker mat. Det blir tufft för oss konkurrensmässigt, säger Jerk Åkerblad.

Hotellet har fått hjälp av föreningen Tillväxt och Tillsyn och Martin Clarstedt som menar att det är tillåtet att servera färsk abborre och insjöfisk som har en innertemperatur på 52 grader under förutsättning att hantering sker på ett ändamålsenligt sätt.

– Jag som kontrollchef tycker det är viktigt att man inte ställer högre krav än vad som är branschpraxis. Ibland kan det vara motiverat men då gäller det att myndigheten verkligen har vetenskapligt underlag, vilket jag inte kan se i detta fall, säger Martin Clarstedt.

Jerk Åkerblad är konfunderad över varför det är så stora skillnader i kommunernas myndighetsutövning.

– Varför får jag förbud i min kommun när samma hantering är ok i resten av Sverige. Skillnaderna i hur man tolkar reglerna är för stora. Utan en enhetlig bedömning blir konkurrensen snedvriden, säger Jerk Åkerblad.

Även länsstyrelsen i Dalarna avslog hotellets överklagande. Med hänsyn till kraven på livsmedelssäkerhet, försiktighetsprincipen och syftet med regleringen, en skyddsnivå för människors liv och hälsa, bedömde man att kommunen haft fog för sitt beslut. Nu går ärendet vidare upp till förvaltningsrätten.

– Länsstyrelsen Dalarna och Leksands kommun hänvisar till EFSA som stöd för sin bedömning att fisken måste hettas upp 56 grader, vilket är betydligt högre än branschpraxis. Jag ställer mig frågande om länsstyrelsen och Leksands kommun har läst underlaget som ligger till grund för rekommendationen? Jag har gjort det, det är en sex sidor lång vetenskaplig studie genomförd på hamstrar, publicerad år 1970. I den vetenskapliga studien lyckades inga parasiter infektera hamstrar om köttet blivit upphettat till 50 grader. Jag bedömer att detta underlag inte är tillräckligt starkt för att man ska tvinga något företag att avvika från branschpraxis när det gäller tillagning av färsk svensk insjöfisk, säger Martin Clarstedt.

– Tällbergsgården står för närfiskad färsk fisk, det går ju inte längre om vi får avslag i förvaltningsrätten. Då blir vi tvungna att använda fryst fisk för att sedan kunna hålla den temperatur som vi tycker den ska ha för att vara godast att äta. Skulle ärendet gå ännu längre, till kammarrätten, då kanske det blir praxis i hela landet om att hålla den högre temperaturen. Vad händer då?, frågar Jerk Åkerblad.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Skatteverket kräver företagen på ännu fler rapporter

REGELKRÅNGEL Regeringen vill införa ytterligare rapportskyldighet för företagen. Det medför orimliga kostnader, menar Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

Engagerade företag gjorde Strömstads strategiarbete framgångsrikt

FÖRETAGSKLIMAT 2016 började Strömstad ta fram en ny näringslivsstrategi. Två år senare fick kommunen utmärkelsen ”Årets klättrare” i Svenskt Näringslivs ranking av det lokala företagsklimatet.
NYHET Publicerad:

Mod och nyfikenhet lyfter företagsklimatet

FÖRETAGSKLIMAT "Mod, nyfikenhet och vilket perspektiv vi väljer är avgörande faktorer i arbetet med att förbättra företagsklimatet. Här gäller det att lära av varandra, att lära av de bästa", säger Christer Östlund, ansvarig för Svenskt Näringslivs kommunrelationer, på inspirationsdagen på Arlanda för 150 politiker och tjänstemän från kommuner runt om i Sverige.
NYHET Publicerad:

Gotland sätter fokus på företagsklimatet

FÖRETAGSKLIMAT Gotland har länge suttit fast i bottenskiktet i Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet. Vid den senaste mätningen blev det placering 253 bland landets 290 kommuner. Ungefär i detta härad har Gotland befunnit sig under en lång rad år.
NYHET Publicerad:

Riksdagen flaggar för förändringar om ”gold-plating”

EU-DIREKTIV Sverige är överdrivet lydigt när man inför hårdare lagar än EU kräver. Fenomenet "gold-plating", får nu riksdagen att agera.
NYHET Publicerad:

Jacke: Näringsministern måste minska regelkrånglet

REGLER OCH KRAV Regelförbättring är ingen svensk paradgren. Lär av Österrike och undvik ”goldplating”, uppmanar vd Jan-Olof Jacke. ”Näringsminister Ibrahim Baylan kan göra en viktig insats genom att på allvar ta itu med regelkrånglet.”
NYHET Publicerad:

Regelförbättringsarbetet får underbetyg

DEBATT Regelkrånglet fortsätter för svenska företag. Inga förbättringar har skett de senaste åren, enligt rapporten Regulatory Policy Outlook. 22 företrädare för näringslivet uppmanar regeringen att ta initiativ till möten för att vända den negativa trenden.
NYHET Publicerad:

Lågt betyg på företagsklimatet fick Svedala att agera

FÖRETAGSKLIMAT På sju år har Svedala sjunkit från plats 63 till 189 på Svenskt Näringslivs ranking av det lokala företagsklimatet. De negativa mätningarna har fått kommunen att reagera, bland annat genom att starta upp ett näringslivsråd och utbilda kommunrepresentanter i bättre bemötande. ”Vi har alla ett gemensamt ansvar för att se till så företagsklimatet förbättras”, säger Thomas Carlsson, näringslivs- och turismutvecklare i Svedala kommun.
NYHET Publicerad:

Förenklingar och dialog ska lyfta Dalarnas näringsliv

UPPHANDLING Genom att arbeta strategiskt med upphandlingsfrågor kan kommuner både förbättra det lokala företagsklimatet och få större nytta för skattemedlen. Det har man insett i Dalarna och nu börjar Upphandlingscenters arbete märkas hos företagen.
NYHET Publicerad:

Företagsamheten växer snabbast i Jokkmokk

FÖRETAGSKLIMAT Jokkmokk kan stoltsera med Sveriges snabbast växande företagsamhet. Dessutom har kommunen landets sjunde högsta nyföretagsamhet och den tolfte högsta överlevandegraden. "Kommunens uppgift är att möjliggöra, inte att vara ett hinder", säger Stefan Andersson, tillväxtchef i Jokkmokks kommun.
NYHET Publicerad:

Nyföretagsamheten på rekordlåg nivå

FÖRETAGSKLIMAT Samtidigt som Sverige behöver fler och växande företag för att säkra tillväxt och välstånd sjunker andelen personer som väljer att starta företag. "Det är anmärkningsvärt och oroväckande. Nyföretagsamheten för kvinnor är särskilt bekymmersam eftersom den fortsätter att sjunka från en redan låg nivå", säger projektledare Jakob Steinstö.
NYHET Publicerad:

Företagen gillar när han drar i kommuntyglarna

FÖRETAGSKLIMAT Han är kommunalrådet som var med om att varsla 55 anställda, avvecklade näringslivskontoret och uppmanar företagare att ringa till honom. Möt Hans Unander (S) som leder Malung/Sälen, kommunen som har byggboom och attraherar flera livskraftiga företag.
NYHET Publicerad:

Handfasta råd till kommunpolitiker

FÖRETAGSKLIMAT Alla kommuner vill ha ett bra företagsklimat. Svårigheten är att veta vad man ska göra. Svenskt Näringsliv publicerar därför en serie guider riktade till kommunala politiker och chefer.
NYHET Publicerad:

"Det handlar om att använda vanligt bondförnuft"

GISLAVEDS FÖRETAGSRESA I två och ett halvt år har Gislaveds kommun arbetat aktivt för att stärka servicenivån i myndighetsutövningen. Resultatet har inte låtit vänta på sig. Företagen uppskattar den nya inställningen och grannkommunen Tranemo har inlett ett samarbete med Gislaved över länsgränsen.
NYHET Publicerad:

Så blev Nordmaling topp tio

FEM FRAMGÅNGSFAKTORER Från botten till toppen på drygt fyra år. Madelaine Jakobsson, kommunstyrelsens ordförande, redogör för faktorerna bakom Nordmalings förbättrade företagsklimat. 
NYHET Publicerad:

Kundfokus gav kortare bygglovstider i Eslöv

MYNDIGHETSUTÖVNING År 2014 tog det i genomsnitt fyra månader att få svar på sitt bygglov i Eslöv. Nu har handläggningstiden sjunkit till 5,7 veckor, även om företagsärenden i snitt tar längre tid, 6,9 veckor. "Även om vi tillämpar myndighetsutövning är företagen våra kunder som vi måste värna om", säger Lars Persson, näringslivschef i Eslövs kommun.
NYHET Publicerad:

”Brister i nya lagar slår mot näringslivet”

DEBATT Regeringen har under de senaste åren konsekvent producerat regler och låtit göra utredningar där det helt saknas konsekvensbeskrivningar. När även kritik från Lagrådet ibland helt ignoreras är rättssäkerheten på väg att urholkas, skriver chefsjurist Anders Thorstensson och ställföreträdande näringspolitisk chef Göran Grén.
NYHET Publicerad:

”Ifrågasättandet är obehagligt”

BYRÅKRATI 30 år som företagare gör ingen skillnad. Regelkrånglet tar kraft och energi. Anita Roll tycker fortfarande att ”det måste gå att göra enklare”. Ett av hennes råd i mötet med myndigheter är att inte känna sig i underläge.
NYHET Publicerad:

Så tydliga är kommunerna med sina mål om företagsklimatet

KARLÄGGNING Det ska vara enkelt för en företagare att se vilka mål kommunen satt upp för att förbättra företagsklimatet. Svenskt Näringslivs studentmedarbetare Emma Supponen har genomfört ett projekt där hon kartlagt hur tydliga kommunerna är med sina mål.
NYHET Publicerad:

Drag kring Kungsörs företagsklimat

NÄRINGSLIVSTRATEGI Kungsörs kommun har klättrat 89 steg på kommunrankingen de senaste två åren, med ett ordentligt kliv på 68 placeringar sedan i fjol. Det gör Kungsör till den sjunde bästa klättraren 2018. ”Vi har haft ett medvetet fokus”, säger kommundirektören Claes-Urban Boström.