Svart marknad växer efter sänkt rot-avdrag

NYHET Publicerad

SKATTER Färre beställningar, sänkt sysselsättning och en välgrundad misstanke om en växande svart marknad. Det är effekterna av rot-avdragets sänkning från 50 till 30 procent sedan 1 januari 2016. "Vi har börjat få den obehagliga frågan om vi kan göra jobbet svart i stället", säger Per Schönbeck som äger och driver golvläggningsföretaget BBM i Falun.

Per Schönbeck, ägare golvläggningsföretaget BBM i Falun.

Per Schönbeck, ägare golvläggningsföretaget BBM i Falun.

Foto: Henrik Sjögren

Hösten 2015 blev en av de mest hektiska perioderna någonsin för golvläggnings- och plattsättningsföretaget BBM. Men det berodde inte främst på högkonjunktur, utan på möjligheten att göra rot-avdrag till 50 procent av arbetskostnaden snart skulle upphöra.

– Effekten blev nästan löjligt tydlig. Rot-avdraget hade varit en succé och nu när det höll på att ta slut så ville alla ha sina jobb gjorda så fort som möjligt. Vi fick slå igen orderblocket för rot-jobben redan i oktober för att hinna, tre månader innan avdraget skulle upphöra, säger Per Schönbeck.

Han driver och äger BBM i Falun sedan 1997 då han tog över företaget från sin far. Företaget utför golvläggning, plattsättning och flygspackling till både offentliga och privata kunder. Runt 30 procent av omsättningen är hushåll.

– Vi fick fullt upp. Men under våren 2016 kom den väntade inbromsningen. En sänkning av Rot-avdrag på 20 procent kan låta marginellt, men det verkade som om det finns en mental spärr där någonstans och pengar talar sitt tydliga språk.

Svarta marknaden ökar igen

Per Schönbeck har noterat ett oroväckande fenomen. Förfrågningarna fortsätter att strömma in som tidigare, men färre leder till avslut. Han ser det som ett tecken på en ökande svartmarknad.

– Vi får fortfarande förfrågningar och vi räknar på många jobb åt privatpersoner. Men när vi är klara, mätningarna är gjorda och offerten skickad så tackar de ofta nej. Min misstanke är att de vill vända sig till svartmarknaden för att få ett jämförpris på samma jobb. Människan är rationell och sin plånbok närmast, säger Per Schönbeck.

Ytterligare ett tecken på ökad svartmarknad är den ökade försäljningen av golvmaterial och mattor till rabatterade inköpspriser.

– När jag hör mig för bland kollegor så är bilden tydlig. Försäljningen av mattor och plattor har ökat samtidigt som jobben har minskat, säger Per Schönbeck.

Men det kanske allra tydligaste tecknet på en ökande svartmarknad är det ökade antalet förfrågningar om svartarbete som företaget får.

– Människor är fräcka nog att fråga om de får betala svart. Den frågan kom inte tidigare när vi hade 50 procents Rot-avdrag, säger Per Schönbeck.

Misstag av regeringen att sänka avdraget

Han tycker det är tråkigt att regeringen har valt att ta bort en åtgärd som så effektivt eliminerade antalet svartarbeten.

– Alla i branschen är förbryllade. Rot-avdraget på 50 procent var oerhört effektivt och ströp svartmarknaden nästan helt och hållet. Prisskillnaden var så liten så folk valde att gå den lagliga vägen och fick också alla garantier och sådant som följer.

Företagets personalstyrka har pendlat mellan 10 och 30 personer sedan Per Schönbeck tog över på 80-talet. Företaget klarar sig just nu bra på de jobb de utför åt näringslivet och offentlig sektor och slipper permittera.  Men om Rot-avdraget hade varit oförändrat så hade de definitivt behövt anställa fler.

– Jag har väldigt svårt att tro att detta skulle vara en plusaffär för statskassan när det leder till att färre får jobb och mer svartjobb. De tror kanske att de nu har åtgärdat svartjobbsproblemet och att det därför går att höja skatten igen. Men vi vet ju hur det fungerar, säger Per Schönbeck.

Henrik Sjögren

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Kraftig minskning av ROT-företagen efter avdragssänkning

ARBETSMARKNAD ROT-företagen minskar kraftigt efter att avdraget sänktes. Det visar en analys som Företagarna gjort. Vd, Günther Mårder oroas över en svart sektors återkomst.
NYHET Publicerad:

Tummen upp för utökat Rut-avdrag

SKATT Alliansen vill skapa fler enkla jobb genom att utveckla Rutavdraget. Bra, anser arbetsgivarsidan.
NYHET Publicerad:

Jobbmål kräver radikala reformer

ENKLA JOBB Regeringens mål är att Sverige ska ha EU:s lägsta arbetslöshet 2020. Det förutsätter 340 000 nya jobb. För att de ska skapas krävs genomgripande åtgärder, anser vd Carola Lemne.
NYHET Publicerad:

Försämrat Rut-avdrag ger färre jobb på barnvaktsföretag

ARBETSMARKNAD Kaos utbröt i branschen när Rut-avdraget försämrades. Ökande svartarbete, sämre möjligheter till integration och uppsägningar är bara några konsekvenser. "Det är rent otäckt att vi har en regering som har så lite koll på vad som skapar jobb och skatteintäkter", säger Jeanette Holm, grundare av Nannynu.
NYHET Publicerad:

Svart marknad växer efter sänkt rot-avdrag

SKATTER Färre beställningar, sänkt sysselsättning och en välgrundad misstanke om en växande svart marknad. Det är effekterna av rot-avdragets sänkning från 50 till 30 procent sedan 1 januari 2016. "Vi har börjat få den obehagliga frågan om vi kan göra jobbet svart i stället", säger Per Schönbeck som äger och driver golvläggningsföretaget BBM i Falun.
NYHET Publicerad:

Allvarliga konsekvenser av sänkt rot-avdrag

ROT Det sänkta Rot-avdraget har lagt en våt filt över många av landets hantverksföretag. Samtidigt som uppdragen minskar i antal dyker förfrågningar om svartjobb upp igen. Något som ROT-avdraget på 50 procent effektivt satte stopp för. "Vi har haft expansionsplaner som vi fått lägga på hyllan", säger Anders Eklund som driver Eklunds VVS i Mora.
NYHET Publicerad:

Arbetsförmedlingens gd kräver återställd RUT

SKATTER Arbetsförmedlingens gd Mikael Sjöberg anser att rut-avdraget måste återställas till tidigare nivå. Även andra remissinstanser lovordar avdraget, visar en genomgång.
NYHET Publicerad:

"Nyckfull lagstiftning på RUT- och ROT-området"

REMISSVAR För att företagare ska våga investera krävs en tilltro till att regelverket är mera robust utformat för att kunna gälla i ett längre perspektiv, skriver Svenskt Näringsliv och Näringslivets Skattedelegation i ett yttrande över promemorian Kompletteringar av rutavdraget.
NYHET Publicerad:

Sänkt Rut-avdrag hotar hel bransch

SKATTER Regeringens besked att sänka Rut-avdraget vid årsskiftet kommer bara att leda till neddragningar, uppsägningar och ökat svartarbete, enligt företagen. ”Jag hör själv olika saker från våra kunder. En del har i panik redan nu sagt upp vår städhjälp för att de inte tror att de kommer att ha råd framöver”, säger Åsa Storm, vd för städ- och hemtjänstföretaget Stormtrivs.
NYHET Publicerad:

Byggföretag ryter ifrån mot sänkt Rot-avdrag

SKATTER Många byggföretagare får dra ner eller helt lägga ner sin verksamhet vid en sänkning av Rot-avdraget. Oron och oförståelsen är stor när 8 300 arbetstillfällen i landet riskerar att försvinna. ”Det är klart vi är oroliga”, säger Kerstin Persson, vd på Ivar Anderssons Bygg.