Smidigt generationsskifte ger företaget utvecklingsmöjligheter

NYHET Publicerad

GENERATIONSVÄXLING Med en åldrande företagarkår står många svenska företag inför en generationsväxling. När åkeriföretaget Gävle Fjärrfrakts nya ägare Joakim Tuvér tog över verksamheten var han väl förberedd och inställd på hårt arbete.

Rolf Ågren och Joakim Tuvér

Joakim Tuvér, som tidigare varit anställd i bolaget i tio år var den som fick möjligheten att kliva in som ägare och vd efter Rolf Ågren.

Generationsväxling och ägarbyte är för många företagare en process förknippad med svårigheter, såväl praktiska som känslomässiga. Åkeriföretaget Gävle Fjärrfrakt har funnits i familjen Ågrens ägo sedan 1943, men våren 2018 var det dags att lämna över till nästa generation. Joakim Tuvér, som tidigare varit anställd i bolaget i tio år var den som fick möjligheten att kliva in som ägare och vd efter Rolf Ågren. Med en civilekonomexamen och många års branscherfarenhet i bagaget kände Joakim Tuvér att han var redo att axla rollen.

– Jag har funderat i flera år på det här och jag och Rolf har haft en lång dialog, så när det var dags kände jag mig rejält förberedd. Jag har erfarenhet från alla positioner i företaget sedan tidigare, kan branschen och har dessutom en bra utbildning i ryggen. Det känns bra och vi har fått en riktigt fin start. Det är mycket jobb, men det var jag inställd på, säger Joakim Tuvér.

Hur har själva ägarbytet fungerat?
– Det har fungerat bra. Vi har haft hjälp av kunnigt folk som är specialiserade på ägarbyten och generationsväxlingar och tillsammans med dem har vi jobbat fram bra lösningar för alla parter. Det tog ungefär ett halvår för oss innan vi benat ut alla frågor och var överens. Det är så otroligt viktigt att det blir rätt i alla led i en sådan här process. Ett tips till andra som står inför samma situation är att verkligen värdesätta det och anlita folk som kan det här. Jag tror inte att någon, eller i alla fall väldigt få, företagare har den kompetensen själv. Det är mycket att tänka på och man vill inte ta några risker.

Har ni helt växlat över eller finns den tidigare ägaren kvar i bilden?
– Rolf är pensionerad nu men jobbar fortfarande kvar i bolaget på 25 procent. Han får stanna så länge behovet finns och han själv vill och tycker det är roligt. Vid ägarbytet var Rolfs krav att företaget skulle leva vidare och att det skulle finnas en trygghet för de anställda. Och så har det blivit. Allt har fungerat väldigt smidigt, även om Rolfs beslutsprocess att sälja företaget säkert varit både lång och känslomässig.

Hur ser du på bolagets framtid?
– Jag ser positivt på framtiden och det vi har framför oss. Processen med ägarbytet har inte gjort att vi stannat av, snarare har vi gått framåt, vilket känns väldigt positivt. En utmaning framöver är chaufförsbristen. Våra chaufförer blir äldre och det är svårt att få tag i yngre medarbetare. Om vi visste att det fanns personal framöver kunde vi växa och bli större. Så även där står vi och branschen inför en generationsväxling. Jag är övertygad om att befolkningen kommer fortsätta öka under många år framöver, det ger oss mycket goda utvecklingsmöjligheter,

Hur ser du på din nya roll som egen företagare?
– Friheten i att få styra och gå mot en viss riktning tycker jag är det roligaste. Jag har en plan för hur jag vill att det ska se ut de närmsta åren och det handlar främst om att få nöjd personal och att vi kan locka till oss duktiga chaufförer. Mitt mål är att vi ska vara en bra arbetsgivare som man trivs med. Kan vi fortsätta att vara där och hålla i det, så kommer det gå bra. Vi skulle behöva byta lokaler också och där står det lite stilla i Gävle, kan jag tycka. Det finns inga lediga industrimarker och där vore det bra om kommunen kunde ta fram en plan på kortare sikt än tio år. För att vårt bolag ska kunna utvecklas ordentligt skulle jag vilja se planer på färdig industrimark intill E4:an inom en två- till treårsperiod.

Hur ser du på branschens utveckling kopplat till förslag på slitageavgift och kilometerskatt för åkerier?
– Jag är inte i detalj insatt i kilometerskatten men är helt inne på att skatt behövs för att bekosta vägnätet. Sedan handlar det ju om att försöka få alla bilar att betala samma skatt, oavsett varifrån man kommer. Och där blir det ju problematiskt. Så oavsett vilka skatter eller avgifter man inför så kommer det att slå hårt mot svenska åkerier. Men samtidigt måste vi ju tänka på miljön också.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Underkänt betyg kräver krafttag i offentlig upphandling

KRÖNIKA "Den senaste statistiken visar att företagens intresse av att delta i offentliga upphandlingar avtagit år efter år. Det är oroande eftersom det i sin tur innebär en minskad konkurrens om uppdragen. Min uppmaning är därför följande. Har ni förslag på hur upphandlingarna kan göras bättre – ta er tid att framföra detta till upphandlarna eller politikerna", skriver Birgitta Laurent i en krönika.
NYHET Publicerad:

Gävleborg i Sverigebotten på patent

IMMATERIALRÄTT Patent- och registreringsverket har nyligen presenterat sin statistik över ansökningar som gjordes under 2018. Av denna statistik framkommer att Gävleborg ligger i Sverigebotten beträffande nationella patentansökningar per invånare.
NYHET Publicerad:

Statlig jätte smular sönder små lokala företag

OSUND KONKURRENS I juni slog det statligt ägda Arento AB upp portarna på sin nya filial i Söderhamn, något som djupt oroar de lokala företagarna. ”Det känns helt enkelt som ett slag under bältet att någon som använder mina skattemedel nu kommer hit och försöker konkurrera ut min verksamhet”, säger Lars Burefjord, vd på Söderhamns biltjänst.
NYHET Publicerad:

UF satsar på sommarlovsentreprenörer i Gävle

ENTREPRENÖRSKAP Inom ramen för Gävle kommuns erbjudande om feriearbete satsar Ung Företagsamhet i Gävleborg för nionde året i rad på sommarlovsentreprenörer i staden.
NYHET Publicerad:

Öka kvaliteten i den svenska skolan

NY RAPPORT Trots en arbetslöshet på 9,5 procent finns stora svårigheter att hitta kompetent arbetskraft i Gävleborg. Om möjligheterna för alla att få jobb ska förbättras krävs det att kunskapsnivåerna i skolan ökar. Därför föreslår Svenskt Näringsliv höjda krav på lärarutbildningarna, en nationell skolpeng samt satsningar för att höja kunskapsnivån hos såväl låg- som högpresterande elever.
NYHET Publicerad:

Kliv in i företagarens vardag och förbättra företagsklimatet

KRÖNIKA För att klara de tuffa samhällsutmaningarna behöver vi undvika situationer där den offentliga verksamheten i Gävleborg och näringslivet hamnar i ett motsatsförhållande. Därför måste kommunerna i vår region byta perspektiv, kliva in i företagarens vardag och se över sin osunda konkurrens. Det skriver Lotta Petterson i en krönika.
NYHET Publicerad:

Hofors bäst i länet men med hack i kurvan

FÖRETAGSKLIMAT I det sammanfattande omdömet i enkäten om det lokala företagsklimatet ger företagarna i Hofors den egna kommunen ett bra betyg. Det är visserligen en aning sämre än förra året, men Hofors är trots detta lilla hack i kurvan fortfarande klart bäst i Gävleborgs län.
NYHET Publicerad:

Gävles företagsklimat sämst i länet

FÖRETAGSKLIMAT Gävles företagare ger kommunens företagsklimat ett uselt betyg i Svenskt Näringslivs nya undersökning. Vi måste gå 15 år tillbaka i tiden för att hitta ett ännu sämre resultat. Det sammanfattande omdömet blir nu 2,6. Det är bara en aning över bottennoteringen från 2004.
NYHET Publicerad:

Sämre företagsklimat i Gävleborg

FÖRETAGSKLIMAT I sex av Gävleborgs tio kommuner ger de lokala företagen ett sämre betyg av företagsklimatet än föregående mätning. Det visar de nya enkätsvaren som Svenskt Näringsliv publicerar idag.
NYHET Publicerad:

UF-silver till Gävleborg

UNG FÖRETAGSAMHET Den 6-7 maj avgjordes SM i Ung Företagsamhet på Stockholms Mässan. 20 elever från Gävleborg ställde ut och deltog i olika tävlingskategorier med en enorm kreativitet, vilja och entreprenörskap. Adrian Skoglund, Thoren Business School i Gävle, vann silver i kategorin ”Årets Säljare”.
NYHET Publicerad:

FRAMFÖR-företagen utsedda

FRAMFÖR För nittonde året i rad uppmärksammas 50 företag i FRAMgångsrikt FÖRetag; FRAMFÖR i Gästrikland.
NYHET Publicerad:

EU-valet är viktigt för vårt välstånd

KRÖNIKA "Den 26 maj hålls det val till Europaparlamentet i Sverige och denna gång röstar vi om Europas framtid. Utmaningarna är stora med Brexit, växande protektionism och en osäker geopolitisk utveckling. Det är därför viktigt att vi inte glömmer bort själva ursprungstanken med vårt europeiska samarbete som är att bevara fred genom handel och ekonomisk integration", skriver Lotta Petterson i en krönika.
NYHET Publicerad:

"EU ska vara ett samarbete inte en bankomat"

EU-VALET EU-valets toppkandidater drabbade i veckan samman i en debatt arrangerad av Svenskt Näringsliv och Företagarna. Den inre marknaden, men även frågan om EU:s utvidgning och framtid, nagelfors av kandidaterna.
NYHET Publicerad:

Tomma platser på gymnasieprogram som ger jobb

GYMNASIEVALET I dagarna har länets drygt 3 000 niondeklassare fått sina preliminära antagningsbesked till gymnasiet. Svenskt Näringsliv har granskat söktrycket i den preliminära gymnasieantagningen. Granskningen visar att det finns lediga platser på utbildningar, trots att elever som går där har en ljus arbetsmarknad.
NYHET Publicerad:

Finns vilja, finns möjligheter

KRÖNIKA "Svenskt Näringslivs undersökning "Företagsamheten i Gävleborgs län 2019" visar på att i sju av regionens tio kommuner backar nyföretagsamheten och är den lägsta på tio år. Bland kvinnor och unga når nyföretagsamheten bottennoteringar. Sammantaget är nyföretagsamheten i vår region näst svagast i Sverige", skriver Lotta Petterson i en krönika.
NYHET Publicerad:

Lyckad regional UF-mässa

UNG FÖRETAGSAMHET Årets mest företagsamma dag i Gävleborg var torsdag den 14 mars i Iggesund. Då gick den regionala UF-mässan ”Entreprenörskap på riktigt 2019” av stapeln och Igge Camp fylldes av kreativitet, entreprenörskap och företagsamhet.
NYHET Publicerad:

Nordanstig satsar på företagsbesök

FÖRETAGSKLIMAT Nordanstigs företagsklimat har stärkts det senaste året. Ola Wigg (S) är kommunstyrelsens ordförande. Han framhåller god kommunikation mellan kommunen och företagen som en väg för att stärka företagsklimatet ytterligare.
NYHET Publicerad:

”Från socialt perspektiv till arbetsmarknadsperspektiv”

INSPIRATION Hur kan företagen vara en del av lösningen i lokala insatser för jobb och integration? Hur kan kommunen underlätta och vara rådgivande för företagens väg genom myndighetsdjungeln? Hur höjer man tillsammans ambitionen för ett bättre lokalt företagsklimat? Det var några av frågeställningarna som diskuterades under Svenskt Näringslivs inspirationsdagar i mars 2019.
NYHET Publicerad:

Ockelbo lägger grunden för fortsatt stärkt företagsklimat

FÖRETAGSKLIMAT Ockelbos företagsklimat går framåt. Nu vill man fortsätta utveckla dialogen med företagare och jobba vidare med de insatser som påbörjats.
NYHET Publicerad:

Ny näringslivsorganisation ska stärka Söderhamn

FÖRETAGSKLIMAT Sedan 2016 har företagsklimatet i Söderhamn stadigt försämrats och i den senaste rankingen hamnade kommunen på plats 289 av landets 290 kommuner. John-Erik Jansson (C), kommunstyrelsens ordförande, hoppas att en ny kommunal näringslivsorganisation ska hjälpa till att stärka företagsklimatet.