Smidigt generationsskifte ger företaget utvecklingsmöjligheter

NYHET Publicerad

GENERATIONSVÄXLING Med en åldrande företagarkår står många svenska företag inför en generationsväxling. När åkeriföretaget Gävle Fjärrfrakts nya ägare Joakim Tuvér tog över verksamheten var han väl förberedd och inställd på hårt arbete.

Rolf Ågren och Joakim Tuvér

Joakim Tuvér, som tidigare varit anställd i bolaget i tio år var den som fick möjligheten att kliva in som ägare och vd efter Rolf Ågren.

Generationsväxling och ägarbyte är för många företagare en process förknippad med svårigheter, såväl praktiska som känslomässiga. Åkeriföretaget Gävle Fjärrfrakt har funnits i familjen Ågrens ägo sedan 1943, men våren 2018 var det dags att lämna över till nästa generation. Joakim Tuvér, som tidigare varit anställd i bolaget i tio år var den som fick möjligheten att kliva in som ägare och vd efter Rolf Ågren. Med en civilekonomexamen och många års branscherfarenhet i bagaget kände Joakim Tuvér att han var redo att axla rollen.

– Jag har funderat i flera år på det här och jag och Rolf har haft en lång dialog, så när det var dags kände jag mig rejält förberedd. Jag har erfarenhet från alla positioner i företaget sedan tidigare, kan branschen och har dessutom en bra utbildning i ryggen. Det känns bra och vi har fått en riktigt fin start. Det är mycket jobb, men det var jag inställd på, säger Joakim Tuvér.

Hur har själva ägarbytet fungerat?
– Det har fungerat bra. Vi har haft hjälp av kunnigt folk som är specialiserade på ägarbyten och generationsväxlingar och tillsammans med dem har vi jobbat fram bra lösningar för alla parter. Det tog ungefär ett halvår för oss innan vi benat ut alla frågor och var överens. Det är så otroligt viktigt att det blir rätt i alla led i en sådan här process. Ett tips till andra som står inför samma situation är att verkligen värdesätta det och anlita folk som kan det här. Jag tror inte att någon, eller i alla fall väldigt få, företagare har den kompetensen själv. Det är mycket att tänka på och man vill inte ta några risker.

Har ni helt växlat över eller finns den tidigare ägaren kvar i bilden?
– Rolf är pensionerad nu men jobbar fortfarande kvar i bolaget på 25 procent. Han får stanna så länge behovet finns och han själv vill och tycker det är roligt. Vid ägarbytet var Rolfs krav att företaget skulle leva vidare och att det skulle finnas en trygghet för de anställda. Och så har det blivit. Allt har fungerat väldigt smidigt, även om Rolfs beslutsprocess att sälja företaget säkert varit både lång och känslomässig.

Hur ser du på bolagets framtid?
– Jag ser positivt på framtiden och det vi har framför oss. Processen med ägarbytet har inte gjort att vi stannat av, snarare har vi gått framåt, vilket känns väldigt positivt. En utmaning framöver är chaufförsbristen. Våra chaufförer blir äldre och det är svårt att få tag i yngre medarbetare. Om vi visste att det fanns personal framöver kunde vi växa och bli större. Så även där står vi och branschen inför en generationsväxling. Jag är övertygad om att befolkningen kommer fortsätta öka under många år framöver, det ger oss mycket goda utvecklingsmöjligheter,

Hur ser du på din nya roll som egen företagare?
– Friheten i att få styra och gå mot en viss riktning tycker jag är det roligaste. Jag har en plan för hur jag vill att det ska se ut de närmsta åren och det handlar främst om att få nöjd personal och att vi kan locka till oss duktiga chaufförer. Mitt mål är att vi ska vara en bra arbetsgivare som man trivs med. Kan vi fortsätta att vara där och hålla i det, så kommer det gå bra. Vi skulle behöva byta lokaler också och där står det lite stilla i Gävle, kan jag tycka. Det finns inga lediga industrimarker och där vore det bra om kommunen kunde ta fram en plan på kortare sikt än tio år. För att vårt bolag ska kunna utvecklas ordentligt skulle jag vilja se planer på färdig industrimark intill E4:an inom en två- till treårsperiod.

Hur ser du på branschens utveckling kopplat till förslag på slitageavgift och kilometerskatt för åkerier?
– Jag är inte i detalj insatt i kilometerskatten men är helt inne på att skatt behövs för att bekosta vägnätet. Sedan handlar det ju om att försöka få alla bilar att betala samma skatt, oavsett varifrån man kommer. Och där blir det ju problematiskt. Så oavsett vilka skatter eller avgifter man inför så kommer det att slå hårt mot svenska åkerier. Men samtidigt måste vi ju tänka på miljön också.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Ovanåker tar täten i Gävleborg

FÖRETAGSKLIMAT I fyra av Gävleborgs tio kommuner ger de lokala företagen ett sämre betyg av företagsklimatet än vid föregående år. Samtidigt förbättrar tre kommuner sina betyg och tre ligger kvar på samma nivå som tidigare mätning. Det visar de nya enkätsvaren som Svenskt Näringsliv publicerar idag.
NYHET Publicerad:

Gävleborg påverkat av coronakrisen

KONJUNKTUR Företagen i Svenskt Näringslivs företagarpanel i Gävleborg har drabbats av rådande tid i samma utsträckning som riket i stort. Det visar Svenskt Näringslivs senaste konjunkturrapport. "I länet är det en blandad bild som tornar upp sig. Dels finns det företag i länet som går bra, sedan finns det företag som befinner sig i någorlunda balans och sedan finns det företag som har det riktigt tufft", säger Lotta Petterson, regionchef Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

EU:s grundprinciper måste värnas

EUROPADAGEN Idag den 9 maj firas Europadagen för att minnas startskottet till det som kommit att bli den europeiska unionen. EU har gett oss helt nya möjligheter att handla och samarbeta inom en av världens största integrerade ekonomier. De gränshinder som nyligen visat sig på EU:s inre marknad går på tvärs mot grundtanken med unionen. "Nu måste den ömsesidiga viljan till handel och utbyte av varor och tjänster stärkas för att Sveriges och EU:s företag ska kunna klara sig igenom denna svåra tid", säger Lotta Petterson, Svenskt Näringsliv Gävleborg.
NYHET Publicerad:

Coronan gav Cibes Lift en tidig högerkrok

CORONAKRISEN "Att coronakrisen var på väg fick vi tydliga indikationer om så fort allting började i Kina. Den första högerkroken träffades oss vid månadsskiftet januari-februari. Kina är vår största marknad och svarar för drygt en tredjedel av omsättningen", säger Per Lidström, vd på Cibes Lift Group.
NYHET Publicerad:

Stöd till dig som ledare vid omställning

WEBBINAR Att vara företagsledare och chef har alltid sina utmaningar, men för många är det tuffare än någonsin just nu. I detta webbinarium får du information om vilket stöd och vilken hjälp du kan få via trygghetsorganisationen TRR i en omställningsprocess.
NYHET Publicerad:

Hyresstödet måste nå fler

CORONAKRISEN "Medan vissa delar inom e-handeln ser positiva försäljningskurvor så har konsekvenserna för oss i partybranschen varit förödande. Vi ser ett tapp i försäljningen på mer än 50 procent", säger Joel Svensson som driver Partykungen.se. Nu vill han att staten tillåter fler företag att ta del av hyresstödet, samtidigt som det inte är villkorat att fastighetsägarna bjuder till.
NYHET Publicerad:

Coronakrisen slår hårt mot Gävleborgs besöksnäring

CORONAKRISEN Besöksnäringen är en av många branscher som drabbats hårt av coronakrisen. För att undvika en massarbetslöshet krävs att betydligt fler åtgärder vidtas. Det nya systemet för korttidspermitteringar fungerar inte för alla verksamheter och måste kompletteras med andra kraftfulla åtgärder, menar Helene Åkerström Hartman på Orbaden Spa & Resort.
NYHET Publicerad:

Politiska krafttag behövs här och nu

DEBATT Coronaviruset har försatt Sverige, Gävleborg och stora delar av världen i en extrem situation. Det påverkar vår vardag och skapar oro för nära och kära. Personalen inom vård och omsorg gör stora insatser för att rädda liv och hälsa. Men krisen har också en ekonomisk effekt som håller på att få allvarliga konsekvenser för företag, jobb och välfärd. Det skriver Lotta Petterson, Svenskt Näringsliv, i denna debatt.
NYHET Publicerad:

Upphandling under coronatider

WEBBINAR Coronapandemin slår brett mot alla delar i samhället. Tillsammans bidrar också alla till att samhällets nödvändiga delar kan upprätthållas under krisen och att alla delar kan fungera ordentligt när krisen är över. Offentliga myndigheters upphandling är viktig både för att offentlig verksamhet ska fungera och som marknad för många företag. I den krissituation som nu råder ger lagstiftningen om offentlig upphandling möjligheter att på ett konstruktivt sätt säkerställa en god affär för båda parter.
NYHET Publicerad:

TSL redo att stötta vid omställning

OMSTÄLLNING Coronakrisen tvingar just nu många företag runt om i landet till både permitteringar och varsel och på TSL Trygghetsfonden står man nu redo. "Vår verksamhet är designad för att klara stora ökningar av antalet uppsagda, men detta är en extrem situation. Därför har vi skalat upp resurserna och justerat våra verksamhetsprocesser så att vi kan hantera alla de som kommer att behöva hjälp till nytt jobb", säger Carin Edholm på Trygghetsfonden TSL i Region Norr.
NYHET Publicerad:

Coronakrisen ger störtdykning för taxi- och bussföretagen

CORONAKRISEN Coronakrisen får taxi- och bussföretagens beställningar att störtdyka. De flesta aktörer talar om en ren katastrof. Halverade intäkter är inget ovanligt. För en del är en räddningsplanka att hitta helt nya jobb åt sina medarbetare.
NYHET Publicerad:

Ohållbart med 50-procentig självförsörjning i Sverige

LIVSMEDELSFÖRSÖRJNING "Coronakrisen har fått fler och fler att äntligen inse att det är ohållbart med en självförsörjningsgrad på livsmedel på bara 50 procent i Sverige. Den andelen måste upp till 85 procent", säger Lotta Zetterlund, nyvald regionordförande i LRF Gävleborg.
NYHET Publicerad:

Företagens nytänkande lindrar coronakrisen

NYTÄNK I CORONATIDER Nytänkandet är stort hos företagen i Gävleborg. När det gäller att lindra konsekvenserna av coronakrisen är idéerna många. Det handlar om att få företagen att överleva och att rädda så många jobb som möjligt. Mikael Ericsson, som är hotelldirektör på Elite Grand Hotel i Gävle är en av de som nu försökt hitta nya lösningar.
NYHET Publicerad:

Snabbt agerat av länets kommuner

CORONAKRISEN Coronakrisen har på några få veckor raserat framtidsutsikterna för många företag. Verksamheter som i slutet av februari hade fullt i orderböckerna står idag helt utan jobb. Nu har många kommuner agerat för att mildra effekterna på näringslivet. "Flera av förslagen vi nu ser i kommunerna sänker företagens kostnader, minskar intäktsbortfallet och ökar möjligheten att överleva krisen. Många kommuner visar på en handlingskraft och stor förståelse för det akuta läge vi befinner oss i", säger Lotta Petterson, Svenskt Näringsliv Gävleborg.
NYHET Publicerad:

Få medlemsstöd i hanteringen av Coronakrisen

CORONAKRISEN Hur kan du som företagare och arbetsgivare bäst hantera Corona-krisen? Vilken hjälp finns att få? Och hur kan få nytta av korttidspermitteringen och de andra åtgärder som presenterats i de olika stödpaketen? Flera av våra medlemsorganisationer erbjuder nu webinarier där du som företagare kan få hjälp att orientera sig i dessa frågor.
NYHET Publicerad:

200 miljarder kronor i räddningspaket för företag och jobb

CORONAKRISEN "Det nya coronaviruset har skapat en extremt svår situation för svenska företag och jobb. Det är ett unikt svårt läge som kräver unikt kraftfulla åtgärder. Vi måste agera för att rädda företagen och jobben. Därför föreslår Svenskt Näringsliv nu ett brett räddningspaket för företag och jobb motsvarande 200 miljarder kronor". Det säger vd Jan-Olof Jacke.
NYHET Publicerad:

Kommuner kan mildra effekterna för företagen i Coronatider

CORONA Svenskt Näringsliv följer noggrant utvecklingen kring corona/covid-19. I vår Företagarpanel ser vi att det under den senaste veckan fått allt mer omgående konsekvenser i en stor andel av företagen. Antalet varsel om uppsägningar har tyvärr ökat markant. Utöver de nationella åtgärder som nu görs, behövs även åtgärder i kommuner, regioner och länsstyrelser. Vi har listat ett antal förslag till åtgärder som kan genomföras för att mildra konsekvenserna i detta läge.
NYHET Publicerad:

Senaste nytt: Kraftfulla krisåtgärder men fler kommer att behövas

CORONA Läget för svenska företag har förvärrats dramatiskt på mycket kort tid. ”Därför är det bra att regeringen, i linje med Svenskt Näringslivs förslag, vidtar ytterligare åtgärder som kan hjälpa företag ur den mest akuta krisen, säger vd Jan-Olof Jacke i en kommentar till regeringens nya krispaket.
NYHET Publicerad:

För få unga har upptäckt den spännande fordonsbranschen

KOMPETENSFÖRSÖRJNING "Det är tyvärr alldeles för få ungdomar som upptäckt hur spännande fordonsbranschen är. De flesta har ingen aning om att det finns så många olika yrken för den som väljer den här banan", säger Sara Eriksson, HR-chef på Bilmetro.