Lantmannaföreningen som gör succé med e-handel

NYHET Publicerad

JOBBSKAPARNA I skogarna på gränsen mellan Halland och Småland hittar vi Hylte Jakt och Lantman. Det som började som en lantmannaförening för över 100 år sedan har idag växt till Sveriges största enskilda aktör inom jakt med hjälp av en sprudlande e-handel. 

Anders Carlsson, VD Hylte Jakt och Lantman

Anders Carlsson, VD Hylte Jakt och Lantman

Hylte Jakt och Lantman grundades 1911 som en ekonomisk förening, och drevs i den tappningen fram till 1974. 

— Det är väldigt typiskt för förra sekelskiftet, att bönder gick samman och skapade lantmannaföreningar för att kunna köpa utsäde, foder, gödsel och annat till ett lägre pris, säger Anders Carlsson, som är VD för företaget sedan 2014. 

Anders är son till Karl Göran Carlsson som 1974 blev arbetande VD för bolaget och sedan drev det i 40 år. Under de åren hade företaget tillväxt alla år utom ett, och fokuset skiftade från lantbruk till jakt när storleken på marknaden krympte. Jakt var något som Karl Göran själv hade kunskap om, och dessutom fanns det en bra lokal marknad för det.  

1974 omsatte företaget 2 miljoner om året och hade en heltidsanställd, 2014 omsatte det 108 miljoner och hade 25 anställda. När det blev dags för honom att gå i pension uppstod frågetecken kring hur hans privata varumärken skulle kunna fortsätta säljas genom verksamheten när han inte längre var delaktig. Lösningen blev att rollen som VD gick vidare till sonen, och att far och son gemensamt köpte ut de andra ägarna och drev företaget vidare tillsammans. 

— Karl-Göran är en extremt duktig affärsman när det kommer till inköp och försäljning. Själv är jag ingenjör, så jag bidrar med det tekniska och operationella. Jag försöker lära mig så mycket jag kan av honom, även om jag tror att det är erfarenheten som gör en riktigt vass, säger Anders. 

Hylte Jakt och Lantman var tidiga med att sälja sina varor via postorder, något som Anders tog till vara på när han kom in i företaget. Genom att kombinera den långa traditionen av kundnöjdhet med modern teknik har företaget två marknader, hemsidan och butiken, som driver varandra framåt.  

— Det har blivit min lilla bäbis. Jag stöpte om det som fanns, och vi har haft en väldigt fin utveckling sedan dess. Idag är tillväxten nästan enbart e-handel, även om butiken också går bra, säger Anders. 

Affärsidéen för Hylte Jakt och Lantmän är ”Kvalitet till rätt pris”, något som uppnås genom bra service och attraktiva kunderbjudanden. Verksamhetens e-handel rankas av kunder genom sajten Prisjakt som en av de 10 bästa i landet, och har under 3 av de 4 senaste åren utsetts till Årets Nätbutik.  

— Vi har kunnig och duktig personal, där många varit med oss i över tio år. I kombination med stabila och attraktiva priser så är det ett vinnande koncept, säger Anders.  

I slutet på förra året gick e-handelsinvesteraren Verdane, som bland annat är engagerade i Boozt.com och Babyshop, in som ny majoritetsägare. De tillför det kunnande, nätverk och kapital som behövs för företagets vidare expandering och utveckling. På sikt hoppas man kunna etablera sig även utanför Sverige, men då behövs först en enhet för logistik och distribution. 

— Kontakten med Hylte kommun på daglig basis fungerar bra, men vi hade gärna önskat att de erbjöd mer planlagd mark för expansion i attraktiva lägen. Om det är något vi har här så är det mark, och då borde vi också kunna använda den, avslutar Anders. 

Text: Mathilda Linnander 

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Byggprogrammet i Kungsbacka bäst i Halland

UTBILDNING Nästan 4000 niondeklassare i Hallands län ska under de närmaste veckorna välja gymnasieprogram inför nästa läsår. För att hjälpa dem att göra genomtänkta val visar Svenskt Näringsliv hur elever från olika gymnasieprogram har klarat sig på arbetsmarknaden med siffror från Ekonomifaktas Gymnasiepejl.
NYHET Publicerad:

Tack för i år!

KRÖNIKA Då det efter drygt fyra månader på jobbet blir svårt att författa någon årskrönika, vill jag bara passa på att tacka för allt gott samarbete hittills under de gångna månaderna.
NYHET Publicerad:

Schaktsam - ett halländskt gasellföretag

GASELLFÖRETAG Under november månad presenterade Dagens Industri årets gasellföretag; alltså de företag som med ökad omsättning och god ekonomi får pris för årets snabbast växande och mest framgångsrika företag. Schaktsam från Kungsbacka är ett av dem.
NYHET Publicerad:

Halländska företag alltmer pessimistiska inför framtiden

FÖRETAGARPANEL De halländska företagens förväntningar på framtiden fortsätter att bli allt mer pessimistiska, både gällande produktion/försäljning, anställningar och investeringar.  Det visar Svenskt Näringslivs företagarpanel i Halland för det fjärde kvartalet 2019. Samtidigt visar konjunkturprognoser att svensk och global konjunktur ser allt svagare ut.
NYHET Publicerad:

En allt svagare konjunktur och stor osäkerhet i omvärlden

KONJUNKTUR Svensk och global konjunktur ser allt svagare ut, visar en ny konjunkturprognos från Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

Entreprenörskap driver klimatomställningen

KLIMAT På Stena Recycling i Halmstad blir avfall nya råvaror. Återvinning är en del för att klara klimatutmaningen och där är näringslivet en viktig motor. Det menar Jan-Olof Jacke, vd för Svenskt Näringsliv, som nyligen besökte anläggningen.
NYHET Publicerad:

Strategi ska förbättra företagsklimatet i Laholm

FÖRETAGSKLIMAT Laholms kommun har med hjälp av Svenskt Näringsliv, Företagarna och Offensiva Laholm tagit fram en strategi för att aktivt arbeta med att förbättra företagsklimatet i kommunen.
NYHET Publicerad:

Halländska företagare ventilerade avtalsfrågor inför 2020

AVTAL20 Arbetsmarknadens parter ligger i startgroparna inför den stundande avtalsrörelsen. Därför var intresset märkbart högt när halländska företagare träffade Per Hidesten, vd för Industriarbetsgivarna, och Per Braconier, Svenskt Näringsliv, för att samtala om avtalen ur flera aspekter.
NYHET Publicerad:

Lagligt, lämpligt och listigt

FÖRETAGSKLIMAT Det finns en hel del som en kommun eller offentlig aktör kan göra för att arbeta för en sundare konkurrens med näringslivet, det menar Stefan Sagebro, expert hos Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

Kommunal myndighetsutövning i Halland - så tycker de lokala företagen

FÖRETAGSKLIMAT Främjande myndighetsutövning är oerhört viktigt för det lokala företagsklimatet eftersom den vanligaste kontakten mellan kommun och företag handlar om någon form av tillstånd eller tillsyn. Hur bra hanterar din hemkommun frågor om tillstånd, tillsyn eller kontroll?  Svenskt Näringslivs sammanställning ”Kommuner som hjälper företag att göra rätt” ger svar på hur företagen i Halland betygsätter sin kommun.
NYHET Publicerad:

Europas mest miljövänliga stål finns i Halmstad 

KLIMAT Det svenska näringslivet är ett internationellt föredöme när det kommer till att kombinera kostnadseffektiv produktion med klimatfrämjande insatser. Ett företag som lyckats med denna kombination är Celsa Steel Service i Halmstad som idag producerar Europas miljövänligaste stål.
NYHET Publicerad:

Här är det bäst och sämst företagsklimat i Halland

FÖRETAGSKLIMAT Falkenberg kommun har fortsatt bäst företagsklimat i Halland enligt företagen. Det framgår när Svenskt Näringsliv i dag släpper sin ranking av det lokala företagsklimatet i Sveriges kommuner. Sett över hela Halland är utvecklingen dock ojämn.
NYHET Publicerad:

Snabbfotade politiker lyfter Falkenberg i näringslivsranking

RANKING 2019 Det är enkelt att driva företag i Falkenberg, anser Lotta Peltoarvo, en av kommunens entreprenörer. ”Mycket handlar om närheten mellan kommun och företag. Vi känner oss lyssnade på”, säger hon.
NYHET Publicerad:

Inför rankingen 2019 – Utgångsläget i Halland

Den 24 september släpper Svenskt Näringsliv resultatet av den årliga rankingen av företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner. Syftet är att visa var i landet det är bäst att starta och driva företag. Men, varför mäter vi företagsklimatet och hur ser förutsättningarna för kommunerna i Halland ut inför 2019 års ranking?
NYHET Publicerad:

Inför rankingen 2019 - Vilken kommun har det bästa företagsklimatet?

FÖRETAGSKLIMAT Varje år genomför Svenskt Näringsliv en undersökning om lokalt företagsklimat i landets kommuner. Snart är det dags för årets ranking. Vilken värmländsk kommun toppar listan och vilken får jumboplatsen? Vilken kommun är årets raket och vilken blir årets sjunkbomb? På tisdag 24 september vet vi - då presenteras årets rankingresultat.
NYHET Publicerad:

Sverige behöver bättre designade miljöskatter

SKATTER Svenskt Näringsliv är av uppfattningen att elektronikskatten, den s.k. kemikalieskatten, aldrig borde ha införts och att den bör avskaffas. Skatten infördes med miljöargument men den eventuella miljönyttan är tveksam och den har påtagliga negativa effekter för svenska företag i form av bl.a. ökad administration och försämrad konkurrenskraft.
NYHET Publicerad:

Företag bidrar till att rädda klimatet

KLIMAT Klimatutmaningen är en av vår tids största utmaningar. Forskningen är tydlig, den globala uppvärmningen måste begränsas, helst till under 1,5 grader. För att klara det måste världens utsläpp gå mot netto-noll till mitten av seklet.
NYHET Publicerad:

Ny regionchef på plats

NY PÅ JOBBET Idag tillträder Kristian Ryberg som regionchef för Svenskt Näringsliv i Halland. Hur ser han på Halland utifrån ett näringslivsperspektiv och vad kommer fokus att ligga på framöver?
NYHET Publicerad:

Rätt kvalitet till rätt pris

UPPHANDLING Den offentliga marknaden är stor, mycket stor. Enligt Upphandlingsmyndigheten uppgick värdet på den offentliga marknaden år 2016 till 683 miljarder, eller 17 procent av BNP. Det saknas dock fullt tillförlitlig statistik och många menar att marknaden sannolikt är ännu större. En del menar att det handlar om över 1000 miljarder kronor per år.
NYHET Publicerad:

Stora variationer i patentansökningar från Halland

PATENT Patent- och registreringsverket presenterade nyligen sin statistik över gjorda ansökningar för 2018. I relation till tidigare års siffror finns några intressanta tendenser att lyfta fram för Halland.