Lantmannaföreningen som gör succé med e-handel

NYHET Publicerad

JOBBSKAPARNA I skogarna på gränsen mellan Halland och Småland hittar vi Hylte Jakt och Lantman. Det som började som en lantmannaförening för över 100 år sedan har idag växt till Sveriges största enskilda aktör inom jakt med hjälp av en sprudlande e-handel. 

Anders Carlsson, VD Hylte Jakt och Lantman

Anders Carlsson, VD Hylte Jakt och Lantman

Hylte Jakt och Lantman grundades 1911 som en ekonomisk förening, och drevs i den tappningen fram till 1974. 

— Det är väldigt typiskt för förra sekelskiftet, att bönder gick samman och skapade lantmannaföreningar för att kunna köpa utsäde, foder, gödsel och annat till ett lägre pris, säger Anders Carlsson, som är VD för företaget sedan 2014. 

Anders är son till Karl Göran Carlsson som 1974 blev arbetande VD för bolaget och sedan drev det i 40 år. Under de åren hade företaget tillväxt alla år utom ett, och fokuset skiftade från lantbruk till jakt när storleken på marknaden krympte. Jakt var något som Karl Göran själv hade kunskap om, och dessutom fanns det en bra lokal marknad för det.  

1974 omsatte företaget 2 miljoner om året och hade en heltidsanställd, 2014 omsatte det 108 miljoner och hade 25 anställda. När det blev dags för honom att gå i pension uppstod frågetecken kring hur hans privata varumärken skulle kunna fortsätta säljas genom verksamheten när han inte längre var delaktig. Lösningen blev att rollen som VD gick vidare till sonen, och att far och son gemensamt köpte ut de andra ägarna och drev företaget vidare tillsammans. 

— Karl-Göran är en extremt duktig affärsman när det kommer till inköp och försäljning. Själv är jag ingenjör, så jag bidrar med det tekniska och operationella. Jag försöker lära mig så mycket jag kan av honom, även om jag tror att det är erfarenheten som gör en riktigt vass, säger Anders. 

Hylte Jakt och Lantman var tidiga med att sälja sina varor via postorder, något som Anders tog till vara på när han kom in i företaget. Genom att kombinera den långa traditionen av kundnöjdhet med modern teknik har företaget två marknader, hemsidan och butiken, som driver varandra framåt.  

— Det har blivit min lilla bäbis. Jag stöpte om det som fanns, och vi har haft en väldigt fin utveckling sedan dess. Idag är tillväxten nästan enbart e-handel, även om butiken också går bra, säger Anders. 

Affärsidéen för Hylte Jakt och Lantmän är ”Kvalitet till rätt pris”, något som uppnås genom bra service och attraktiva kunderbjudanden. Verksamhetens e-handel rankas av kunder genom sajten Prisjakt som en av de 10 bästa i landet, och har under 3 av de 4 senaste åren utsetts till Årets Nätbutik.  

— Vi har kunnig och duktig personal, där många varit med oss i över tio år. I kombination med stabila och attraktiva priser så är det ett vinnande koncept, säger Anders.  

I slutet på förra året gick e-handelsinvesteraren Verdane, som bland annat är engagerade i Boozt.com och Babyshop, in som ny majoritetsägare. De tillför det kunnande, nätverk och kapital som behövs för företagets vidare expandering och utveckling. På sikt hoppas man kunna etablera sig även utanför Sverige, men då behövs först en enhet för logistik och distribution. 

— Kontakten med Hylte kommun på daglig basis fungerar bra, men vi hade gärna önskat att de erbjöd mer planlagd mark för expansion i attraktiva lägen. Om det är något vi har här så är det mark, och då borde vi också kunna använda den, avslutar Anders. 

Text: Mathilda Linnander 

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

ICA-handlaren: ”Det är konsumenten som i slutändan får betala”

FÖRETAGSKLIMAT Enbart det brottsförebyggande arbetet inom handeln kostar drygt 13 miljarder kronor årligen.
NYHET Publicerad:

Så undviker du bluffakturor och vd-bedrägerier

SÄKERHET Bluffakturor och internetbedrägerier är något som drabbar företagen under hela året. Särskilt besvärligt är det under sommaren då ordinarie personal inte är på plats och därför inte heller erfarenheten kring vilka leverantörer företaget använder och således vilka fakturor som ska betalas. Nina Jelver, bedrägeriexpert på Svensk Handel, listar sina bästa tips för hantering av bluffakturor och vd-bedrägerier. 
NYHET Publicerad:

”Brott mot företag måste högre upp på kommunernas dagordningar”

FÖRETAGSKLIMAT "Näringslivets problem med otrygghet och utsatthet för brott måste upp högre på kommunernas dagordningar”, anser Kristian Ryberg, regionchef Svenskt Näringsliv i Halland. 
NYHET Publicerad:

3 av 10 företagare i Halland påverkas i hög utsträckning av brottslighet och otrygghet

BROTTSLIGHET Problemen med brottslighet och otrygghet ökar för företagen i Halland. Det visar en ny undersökning från Svenskt Näringsliv bland drygt 1000 halländska företagare.
NYHET Publicerad:

Så stöttar TRR företag i omställning

OMSTÄLLNING Gabriella Nilsson, regionchef på TRR Trygghetsrådet i Halland, berättar om hur de stöttar företag som står inför omställning.
NYHET Publicerad:

Kompetensförsprång efter krisen

KOMPETENSFÖRSÖRJNING För många företag har det sedan i mitten av mars handlat om att hantera coronakrisens mest akuta effekter. Många åtgärder har vidtagits och ett stort antal verksamheter har varslat, sagt upp eller permitterat sin personal. Nu går tankarna till hur man kan göra det bästa av tiden fram tills dess att det vänder. Kan man kanske till och med stå starkare när hjulen börjar snurra igen? 
NYHET Publicerad:

Enkätsvaren 2020 – så tycker företagen om företagsklimatet i de halländska kommunerna

FÖRETAGSKLIMAT Idag släpps Svenskt Näringslivs årliga enkätundersökning.
NYHET Publicerad:

Dramatisk försämring för företagen i Halland

DET EKONOMISKA LÄGET Svenskt Näringslivs företagarpanel för det andra kvartalet visar på dramatiska fall för samtliga variabler.
NYHET Publicerad:

Festen ställdes in – ”vi har tappat 50 - 80% av omsättningen”

CORONAKRISEN Coronakrisen har fört med sig allvarliga påfrestningar för privatpersoner och företag i hela landet.
NYHET Publicerad:

Ökat samarbete mellan skola och näringsliv

NY MEDARBETARE Under de närmsta två åren kommer Simon Sjögren att arbeta heltid med att öka samverkan mellan skola och näringsliv i Västra Götaland, Halland, Jönköpings län samt Värmland.
NYHET Publicerad:

Hög andel permitterade i Halland

CORONAKRISEN Sedan 7 april har det inkommit 1 400 ansökningar om kortidspermittering till Tillväxtverket från företag i Halland. Totalt är 7,0 % av de anställda i näringslivet är korttidspermitterade, den femte högsta andelen i landet.
NYHET Publicerad:

Så kan vi rädda företag och jobb i Halland

DEBATT Om en tredjedel av företagen står stilla fram till hösten kan arbetslösheten öka med 350 000 personer bara genom konkurser. Därför är det bråttom med mer åtgärder.
NYHET Publicerad:

Sveriges största billogistikföretag vill se mer offensiva åtgärder från regeringen

CORONAKRISEN För svenska logistikföretaget Axess Logistics kommer kommande månader vara ett stålbad. Regeringens åtgärder hittills imponerar inte och skulle behöva vara betydligt mer omfattande. 
”Min bedömning är att många europeiska länder erbjuder förmånligare åtgärder än vad Sverige gör", säger koncernchef Mats Eriksson.
NYHET Publicerad:

Svenskt Näringsliv Väst startar podd

PODCAST Svenskt Näringsliv i Väst startar 'Näringslivspodden'. En podcast om aktuella frågor inom politik och näringsliv i Västsverige.
NYHET Publicerad:

"Vi måste fokusera på att undvika massarbetslöshet"

CORONAKRISEN Regeringen, Centerpartiet och Liberalerna har lagt fram ytterligare ett krispaket på nästan elva miljarder kronor med fokus på jobb och omställning. ”Flera av utbildnings- och omställningssatsningarna är bra. Samtidigt måste vi fokusera på att undvika massarbetslöshet och rädda jobb och företag. Därför är det av yttersta vikt att förstärka systemet för korttidspermittering", säger vd Jan-Olof Jacke i en kommentar.
NYHET Publicerad:

Så slår coronaviruset mot näringslivet i Halland

CORONAKRISEN 6 av 10 företag i Halland upplever en vikande försäljning eller orderingång till följd av Coronaviruset. Samtidigt drabbas också 4 av 10 av företag av störningar i materialtillförsel och produktion. Det visar en ny undersökning bland drygt 250 av Svenskt Näringslivs medlemsföretag i Halland.
NYHET Publicerad:

200 miljarder kronor i räddningspaket för företag och jobb

CORONAKRISEN "Det nya coronaviruset har skapat en extremt svår situation för svenska företag och jobb. Det är ett unikt svårt läge som kräver unikt kraftfulla åtgärder. Vi måste agera för att rädda företagen och jobben. Därför föreslår Svenskt Näringsliv nu ett brett räddningspaket för företag och jobb motsvarande 200 miljarder kronor". Det säger vd Jan-Olof Jacke.
NYHET Publicerad:

Senaste nytt: Kraftfulla krisåtgärder men fler kommer att behövas

CORONA Läget för svenska företag har förvärrats dramatiskt på mycket kort tid. ”Därför är det bra att regeringen, i linje med Svenskt Näringslivs förslag, vidtar ytterligare åtgärder som kan hjälpa företag ur den mest akuta krisen, säger vd Jan-Olof Jacke i en kommentar till regeringens nya krispaket.
NYHET Publicerad:

En prövande situation

KRÖNIKA Det som händer just nu runtom i Sverige, Europa och världen är en på många sätt en unik händelseutveckling. Ingen är oberörd av den framfart som coronaviruset har, både gällande effekter på enskilda individer, företag och samhället i stort.