Oscar-Hanson-VD.jpg

”UF borde få större roll i skolan”

NYHET Publicerad

UF För att förbättra kontakten mellan skola och näringsliv finns flera initiativ runt om i landet likt industrinätter, prao, praktik, lärlingsutbildningar och Ung Företagsamhet.

Det talas ofta om vikten av att eleverna tidigt får kontakt med arbetslivet och finner intresse för företagande, redan i skolåldern. Det förenklar för ungdomar att få arbete efter sina studier, ökar innovationen i landet då allt fler väljer att starta egna företag samt gör det lättare för många ungdomar att klara skolan då lärandet varierar när man kombinerar teoretiskt och praktiskt arbete.

För att samarbetet mellan skola och företag ska fungera krävs det dock engagerade företagare som bidrar med tid, kunskap och utrymme för ungdomar att lära sig, utvecklas och bygga en kontakt till näringslivet.

Oscar Hanson VVS startade 1916 och har varit ett familjeföretag sedan dess. Idag drivs företaget av fjärde generationen i familjen och även denne vd heter Oscar Hanson. Företaget har 100 anställda, är främst verksamma i södra Halland och göra stora som små jobb inom VVS-branschen.

Oscar Hanson VVS har valt att verkligen engagera sig för en förbättrad samverkan mellan skola och Näringsliv i sin hemstad Halmstad och är bland annat aktiva i Ung Företagsamhet, tar emot lärlingar och erbjuder praoplatser.

— För oss är det viktigt att ha en nära kontakt med skolan, eftersom det är från gymnasieutbildningarna som vi får påfyllning till branschen. Men jag har även ett stort intresse för entreprenörskap och det är verkligen inspirerande att få se elevernas utveckling när de driver UF företag – från att de startar, till att de finner sin affärsidé till att de slutligen står på UF mässan och presenterar sitt företag med så mycket driv och engagemang.

— Någonting vi inte räknade in i ekvationen från början men som vi är otroligt tacksamma för idag är det nätverk vi fått tack vare att vi engagerat oss. För några år sedan praktiserade en kille hos oss. Vi har haft möjlighet att följa hans resa efter det och se honom driva UF företag och ta studenten. Nu driver han ett projekt där han gör det möjligt att avsalta havsvatten och detta projekt hjälper även vi till med, tack vare kontakten vi fick med honom.

Samarbetet mellan skola och näringsliv fungerar idag på premissen att det finns företagare som väljer att engagera sig. Men, på alla platser i landet får inte alla elever möjligheten att ha kontakt med näringslivet, då det finns för få eller inte tillräckligt intresserade företagare i närheten. Oscar menar att näringslivet kan göra mer.

— Näringslivet måste öppna upp sina armar mer för att samverka med skolan och vänja sig vid att ta emot praktikanter. Det kan vara svårt att ta emot praoelever, då det företaget gör kan vara farligt eller avancerat, men det finns alltid någonting de kan få göra eller se. Jag förstår att det kan vara svårt att ge någon en praoplats åtta timmar om dagen i två veckor, men att de ska kunna få vara med någon dag och se vad företaget gör är inte en omöjlighet. Det gäller bara att planera lite och hitta de arbetsuppgifter där praoeleverna har möjlighet att hjälpa till.

Oscar påpekar också att UF borde få en större roll i skolan.

— För att fler elever ska vilja driva UF företag gäller det att skolan redan är bra på att leda undervisningen kring UF. Utan detta väljer få eller ingen alls att driva ett UF företag, vilket är otroligt synd.

— UF bidrar till att eleverna får insikt i hur det faktiskt är att driva ett företag vilket är en otrolig fördel ute på arbetsmarknaden. Jag tycker därför att UF borde få en obligatorisk roll i gymnasieskolan. Om UF får en större roll i skolan, kommer också fler företagare få möjlighet att uppleva det samma som vi får, tack vare vårt engagemang för skola och UF, avslutar Oscar Hanson.  

Text: Mathilda Ohlsson Larsson

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Vem tar ledningen i elförsörjningsfrågan?

KRÖNIKA Lina Håkansdotter, expert på hållbarhet och infrastruktur på Svenskt Näringsliv, delar med sig av tankar kring elförsörjningens utmaningar och möjligheter.
NYHET Publicerad:

Skatteproblem synliggjorda av krisen

KRÖNIKA "Ska Sverige komma starkare ur krisen måste vi blicka framåt och lägga grunden för återhämtning. Mycket behöver därför göras för att återstarta beredvilligheten att investera och ta risk, säkra kompetenstillgången och viljan att anställa, stärka incitamenten att arbeta, bygga upp infrastrukturen, utveckla handeln med och öppenheten gentemot omvärlden." Det skriver Johan Fall, skattechef Svenskt Näringsliv i en krönika.
NYHET Publicerad:

En visionär syn på vårt miljöarbete

KRÖNIKA "Det är en framåtblickande, visionär, syn som måste prägla vårt fortsatta miljöarbete". Det skriver Nicklas Skår, Svenskt Näringsliv i denna krönika.
NYHET Publicerad:

”Ju mer jag engagerade mig, desto mer fick jag tillbaka”

FÖRETAGANDE Hur är det att vara småföretagare och hur gör man sin röst hörd?
NYHET Publicerad:

”UF borde få större roll i skolan”

UF För att förbättra kontakten mellan skola och näringsliv finns flera initiativ runt om i landet likt industrinätter, prao, praktik, lärlingsutbildningar och Ung Företagsamhet.
NYHET Publicerad:

Framtidsplaner som ändras

KRÖNIKA Det blir inte alltid som man har tänkt sig och det här året gäller det i högre grad än annars.
NYHET Publicerad:

Er tid är nu

KRÖNIKA "Framtiden ska vara ljus och inspirerande. Det är därför högst bekymmersamt att ungas oro för framtiden nu ökar." Det skriver Johan Olsson, Svenskt Näringsliv i denna krönika.
NYHET Publicerad:

Det långsiktiga målet: Att föra skola och näringsliv närmare varandra

SKOLA & NÄRINGSLIV "Jag upplever att man ibland pratar lite olika språk. Skolan pratar om drömmar, och det är bra, men arbetsgivare och näringslivet kanske snarare pratar om anställningsbarhet"
NYHET Publicerad:

ICA-handlaren: ”Det är konsumenten som i slutändan får betala”

FÖRETAGSKLIMAT Enbart det brottsförebyggande arbetet inom handeln kostar drygt 13 miljarder kronor årligen.
NYHET Publicerad:

Så undviker du bluffakturor och vd-bedrägerier

SÄKERHET Bluffakturor och internetbedrägerier är något som drabbar företagen under hela året. Särskilt besvärligt är det under sommaren då ordinarie personal inte är på plats och därför inte heller erfarenheten kring vilka leverantörer företaget använder och således vilka fakturor som ska betalas. Nina Jelver, bedrägeriexpert på Svensk Handel, listar sina bästa tips för hantering av bluffakturor och vd-bedrägerier. 
NYHET Publicerad:

”Brott mot företag måste högre upp på kommunernas dagordningar”

FÖRETAGSKLIMAT "Näringslivets problem med otrygghet och utsatthet för brott måste upp högre på kommunernas dagordningar”, anser Kristian Ryberg, regionchef Svenskt Näringsliv i Halland. 
NYHET Publicerad:

3 av 10 företagare i Halland påverkas i hög utsträckning av brottslighet och otrygghet

BROTTSLIGHET Problemen med brottslighet och otrygghet ökar för företagen i Halland. Det visar en ny undersökning från Svenskt Näringsliv bland drygt 1000 halländska företagare.
NYHET Publicerad:

Så stöttar TRR företag i omställning

OMSTÄLLNING Gabriella Nilsson, regionchef på TRR Trygghetsrådet i Halland, berättar om hur de stöttar företag som står inför omställning.
NYHET Publicerad:

Kompetensförsprång efter krisen

KOMPETENSFÖRSÖRJNING För många företag har det sedan i mitten av mars handlat om att hantera coronakrisens mest akuta effekter. Många åtgärder har vidtagits och ett stort antal verksamheter har varslat, sagt upp eller permitterat sin personal. Nu går tankarna till hur man kan göra det bästa av tiden fram tills dess att det vänder. Kan man kanske till och med stå starkare när hjulen börjar snurra igen? 
NYHET Publicerad:

Enkätsvaren 2020 – så tycker företagen om företagsklimatet i de halländska kommunerna

FÖRETAGSKLIMAT Idag släpps Svenskt Näringslivs årliga enkätundersökning.
NYHET Publicerad:

Dramatisk försämring för företagen i Halland

DET EKONOMISKA LÄGET Svenskt Näringslivs företagarpanel för det andra kvartalet visar på dramatiska fall för samtliga variabler.
NYHET Publicerad:

Festen ställdes in – ”vi har tappat 50 - 80% av omsättningen”

CORONAKRISEN Coronakrisen har fört med sig allvarliga påfrestningar för privatpersoner och företag i hela landet.
NYHET Publicerad:

Ökat samarbete mellan skola och näringsliv

NY MEDARBETARE Under de närmsta två åren kommer Simon Sjögren att arbeta heltid med att öka samverkan mellan skola och näringsliv i Västra Götaland, Halland, Jönköpings län samt Värmland.
NYHET Publicerad:

Hög andel permitterade i Halland

CORONAKRISEN Sedan 7 april har det inkommit 1 400 ansökningar om kortidspermittering till Tillväxtverket från företag i Halland. Totalt är 7,0 % av de anställda i näringslivet är korttidspermitterade, den femte högsta andelen i landet.
NYHET Publicerad:

Så kan vi rädda företag och jobb i Halland

DEBATT Om en tredjedel av företagen står stilla fram till hösten kan arbetslösheten öka med 350 000 personer bara genom konkurser. Därför är det bråttom med mer åtgärder.