Miljöombytet blev en livsavgörande vändning

NYHET Publicerad

DRIVKRAFT Sofie Westberg, 19 år, är ett talande exempel på vad kraften i att våga kan generera. Livsresan från skoltrött högstadieelev i Linköping till nyfiken och vetgirig ung företagare fick en välbehövlig nytändning under gymnasieåren på Dille Gård Naturbruksgymnasium.

Sofie Westberg

– Min stora passion har alltid varit hästar så även om det var ett stort steg att flytta från familj och vänner i Linköping till ett internat på Dille Gård i Ås så kändes det som det enda sättet för mig att ta mig igenom gymnasietiden. Jag var så skoltrött, säger Sofie med emfas.

Med i flyttlasset fanns Sofies livskamrat Fengur, en äventyrlig islandshäst som visade sig få en avgörande roll i Sofies entreprenörsliv.

– Ända sedan min häst fick ett sår på ena benet som inte ville läka har det grott en idé i mitt huvud som jag tack vare mitt deltagande i Ung Företagsamhet fick möjlighet att förverkliga, säger Sofie.

Frustrationen över att Sofie inte fick tag i någon produkt som luftade såret på Fengurs ben samtidigt som det skyddade mot smuts och insekter, fick henne att själv tillverka ett förband av elastisk binda och en tillklippt flughuva för hästar. 

Rheva

– Veterinären som tog emot Fengur sa att det var den smartaste sårläkningsprodukt han hade sett, berättar Sofie stolt.

Sista året på gymnasiet när det blev dags att starta ett UF-företag gick två av Sofies klasskompisar igång på Sofies produktidé. Sedan inleddes en intensiv period av prototyputveckling. De tillverkade prototyperna själva och började så smått sälja dem för att kunna finansiera deltagande på olika mässor.

– Det var en otroligt intensiv period med både skola och företagande. Mitt i allt valde en av oss att kliva av och plötsligt stod vi inför utmaningen att rodda allt på bara två personer.

Belöningen för mödan lät dock inte vänta på sig. På den regionala UF-mässan vann Sofie och klasskompisen Katarina utmärkelsen årets produktutveckling och kom tvåa i deltävlingen årets vara. Tack vare det fick de en plats i Ung Företagsamhets team Jämtland och fick därmed möjlighet att delta vid SM i Ung Företagsamhet.

– Tyvärr lyckades vi inte nå fram med vår affärsidé på den korta tiden vi hade att presentera oss.

Något pris blev det således inte. Däremot fick Kanal 5:s underhållningsprogram ”Ullared – jakten på storsäljaren” upp ögonen för Sofie och Katarinas unika produkt.

– Vi visste inget då men strax innan programmet skulle spelas in kontaktade programledningen oss och undrade om vi ville delta. Vi hade då avslutat vårt UF-företag och någon färdigutvecklad produkt fanns inte. Trots stor vånda valde vi att ta risken och tacka ja, säger Sofie.

Risktagandet visade sig återigen ge resultat. De vann tävlingsomgången och Gekås i Ullared la en beställning på 10 000 förpackningar.

– Vid det här laget hade jag flyttat tillbaka till Linköping. Jag kontaktade Almi som tog emot mig med öppna armar. Förutom hjälp med att registrera företaget fick jag hjälp att söka patent på produkten och skydda företagsnamnet. De hjälpte mig också att komma i kontakt med leverantörer i Östergötland.

Var befinner du dig idag?
– Jag har en leveransfärdig produkt som jag vet att det finns ett stort intresse för. Marknaden tar emot produkten bra och jag har hittills inte fått några reklamationer. Parallellt med en annan anställning jobbar jag hårt för att sälja in produkten hos fler potentiella återförsäljare. Jag håller också på att undersöka vilka mässor jag ska delta på.

Hur ser dina framtidsplaner ut?
– Jag ser mig själv som en företagsutvecklare och brinner för att fortsätta utveckla produkten och bredda utbudet till både djur och människor. Med inspiration från ett företag i vattenreningsbranschen har jag fått nya idéer på hur jag ska kunna ytbehandla förbandet på ett sätt som kan effektivisera läkningsprocessen och minimera användningen av antibiotika.

Har du några tips att ge andra UF-företagare?
– Våga! Har man viljan så ska man bara våga. Förverkliga de idéer du brinner för. Att få hålla sin färdiga produkt i handen är en obeskrivlig känsla. Våga också be om hjälp. Det finns massor av hjälp att få.

Fakta

Sofie Westberg äger och driver företaget Rheva som erbjuder effektiva sårläkningsprodukter för djur. De är lika enkla att använda som ett plåster, står emot väta och sitter i upp till sju dagar. Företaget startade som ett UF-företag 2016 och vidareutvecklades till ett aktiebolag 2017. Produkterna säljs via återförsäljare men planer finns på att starta en webbshop.

 

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Alla vinnare på enklare regelverk för företagare

FÖRETAG Skillnader i hur kommuner hanterar företagens tillståndsärenden och kontroller var en fråga som företagarna i länet tog upp när Svenskt Näringslivs vd – Jan-Olof Jacke - besökte Jämtland i början av veckan.Det framkom att de stora skillnader som finns idag mellan kommunernas och länsstyrelsernas hantering av företagsärenden är avgörande för företagens konkurrensförmåga. Budskapet var kristallklart ”Gör det enklare och åtgärda nu.”
NYHET Publicerad:

Bergs kommun får bäst sammanfattande omdöme av jämtska företagen

FÖRETAGSKLIMAT När pallplatserna för bästa företagsklimatet i länet fördelas hamnar Bergs kommun i topp och med högsta sammanfattande betyget i länet. Åre, Östersund och Strömsund kommer på delad andra plats i det sammanfattande omdömet av företagsklimatet. Detta när företagen i kommunerna fått sätta betyg på kommunens förmåga att hantera frågor som rör företagsklimatet.
NYHET Publicerad:

Utan företag dör glesbygden

VÄLFÄRDSSKAPARNA  Fyråsträ, Attacus Trähus och Engcon - i Strömsunds kommun är tre företag som tillsammans med sina medarbetare bidrar med cirka 93 miljoner kronor varje år till svensk välfärd. En summa som motsvarar ungefär 626 förskoleplatser eller 183 poliser. På måndagen fick dessa företag besök av politiker, intresseorganisationer och Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

Historiskt spadtag för Nord-Lock Group i Mattmar

VÄLFÄRDSSKAPARE På tisdag den 14 maj tas första spadtaget för den största utbyggnaden av lokaler som Nord Lock i Mattmar någonsin gjort. Därmed säkerställs den framtida produktionen på orten. För Åre kommun innebär utbyggnaden att kommunen nu behåller en av kommunens största välfärdsskapare. Divisionen i Mattmar och dess medarbetare drar nämligen in 30 miljoner kronor till välfärden varje år.
NYHET Publicerad:

Efterfrågan på arbetskraft minskar i länets företag

KONJUNKTUR Konjunkturen i länet mattas av och flera företag förväntar sig minskade eller oförändrade produktions- och försäljningsvolymer det kommande halvåret. Det framgår av Svenskt Näringslivs konjunkturpanel för andra kvartalet i år. "Det vi kan se är att företagen i länet gör ungefär samma bedömning av konjunkturen som snittet för övriga landet. Toppen på högkonjunkturen är passerad och förväntningarna när det gäller investeringar och försäljningsvolymer stagnerar", säger Ola Toftegaard, regionchef på Svenskt Näringsliv i Jämtlands län.
NYHET Publicerad:

Nya medarbetare på Sveriges Byggindustrier i Östersund

MEDLEMSORGANISATION Christin Andersson och Viktor Karlsson är nya medarbetare på Sveriges Byggindustrier i Jämtland-Härjedalen med kontor på Campus i Östersund. Efter 29 år i organisationen går Staffan Sjömark i pension och han ersätts av två nya medarbetare med två olika roller.
NYHET Publicerad:

Påsken ger bråda dagar för Pelle och Lisa

ENTREPRENÖRSKAP Pelle Sallin har tillsammans med sin fru Lisa byggt ett företag som idag är Norrlands största äggleverantör. Och nu till påskhelgen fördubblas leveranserna av ägg. Under några dagar inför påsken är det full fart i packeriet i Valne där de 16 anställda får förstärkning av extra personal.
NYHET Publicerad:

Entreprenören blir samhällsbyggare i den nya stadskärnan

FÖRETAGANDE Mötesplatsen Norra Station i Östersund visar att samverkan mellan entreprenörer ger framgång och en levande stadskärna. Manne Mosten är en av initiativtagarna till Norra Station där han driver restaurang- och caféverksamhet med lokalproducerade råvaror. "Företag som arbetar hållbart borde gynnas, inte bli straffade som jag upplever att vi blir idag. Då syftar jag främst på att löner och skatt på personal är så hög och att vi som jobbar hållbart i livsmedelsbranschen behöver extra mycket personal", säger Manne Mosten.
NYHET Publicerad:

Regeringen backar om höjd moms på naturguidning

SKATTER Beskedet om att förslaget om en momshöjning för naturguider dras tillbaka tas emot med glädje hos länets turistföretagare. ”Det är verkligen med glädje vi tar emot detta besked som visar att politikerna lyssnat. Nu kan vi konkurrera på lika villkor med våra grannländer med lägre moms på tjänsterna,” säger Philip Harlaut, vd för Åreguiderna.
NYHET Publicerad:

Postnord ändrar rutiner och försämrar för företag i Jämtland

GÄSTKRÖNIKA ”Valet står mellan att flytta plock- och pack till en ort söder om Söderhamn om jag vill ha leverans nästa dag. Kan jag acceptera en dags försening kan jag lika gärna flytta till Estland och låta kunderna dra nytta av de lägre kostnaderna.” Det skriver företagaren Carl Erik Eriksson, ägare av Favoptic som har verksamhet i Östersund men som nu överväger flytta verksamheten på grund av Postnords försämrade service.
NYHET Publicerad:

”Det blev en aha-upplevelse hur mycket välfärd ett företag skapar”

VÄLFÄRDSSKAPARE När elever på Wargentinskolan träffade företagaren Katarina Magnusson blev de överraskade av hur mycket ett företag med cirka 40 anställda skapar för välfärden. Varje år ger Edenbos och Tages konditorier och butik – 5 165 032 kronor till svensk välfärd. "Utan företagare skulle vi inte ha någon välfärd i Sverige", konstaterar eleverna. 
NYHET Publicerad:

UF-företagen - här är länsvinnarna

UNG FÖRETAGSAMHET Årets UF-företag i Jämtland heter Travel Tag och gör bagagetaggar. De unga grundarna får nu åka till Stockholm och försvara länets färger i SM-finalen för årets UF-företag Sverige. 
NYHET Publicerad:

På E-hälsocentrum samarbetar näringslivet och det offentliga för framtidens vård

DIGITALISERING ”Jag ser inte någon annan möjlighet än samverkan mellan näringslivet och det offentliga om vi ska klara av framtidens sjukvård.”Det säger Göran Larsson, forsknings- och utbildningsdirektör på Region Jämtland Härjedalen. Han är en av initiativtagarna till ett unikt e-hälsonav som startat i Östersund.
NYHET Publicerad:

Företagsklimatet en het fråga i många kommuner

INSPIRATIONSDAG Svenskt Näringsliv bjöd in tjänstemän och politiker i kommunerna i Norrland till en inspirationsdag för ett bättre företagsklimat.
NYHET Publicerad:

Här finns flest företagsamma jämtar

FÖRETAGSKLIMAT Åre och Berg toppar listan över Sveriges kommuner med högst företagsamhet och länet intar en fin tredje plats när det gäller kvinnors nyföretagsamhet.
NYHET Publicerad:

Från skogsplantering till Stockholms hetaste start-up

ENTREPRENÖRSKAP Gig-ekonomin är här för att stanna. Något som Fredrik Hjelm, ung entreprenör från länet och grundare till Voi tar fasta på. Han ser gärna regelförenklingar för nya gig och slår ett slag för vikten av Ung Företagsamhet som ger förutsättningar för nya entreprenörer.
NYHET Publicerad:

Arbetsmarknaden i Jämtlands län stagnerar

KONJUNKTUREN Konjunkturrapport visar lägre aktivitet på arbetsmarknaden i Jämtlands län. "Men företagarpanelen för första kvartalet i år visar också på fortsatt relativt höga förväntningar om kommande produktionsvolym, investeringar och sysselsättning," konstaterar Ola Toftegaard, regionschef för Svenskt Näringsliv i Jämtland.
NYHET Publicerad:

Nya politiska ledningen träffade företagare

FÖRETAGSKLIMAT Attityder och myndighetskultur i fokus när politiker och företagare möttes i Östersund.
NYHET Publicerad:

Strömsund tar hjälp av näringslivet för jobb åt nyanlända

ARBETSMARKNAD Samarbete mellan det privata och offentliga ska ge osubventionerade anställningar till nyanlända.
NYHET Publicerad:

Misstagen du inte får göra i USA

MÖJLIGHETERNAS LAND Kristian Sjöström tipsar om hur du tar dig fram i det amerikanska affärslivet. "I USA bestämmer chefen, punkt slut."