Privat musikskola är här för att stanna

NYHET Publicerad

UNG OCH FÖRETAGARE Våra affärsidéer föds ur ett behov. Mer genomtänkt än så är det inte. Det säger Jonas Hagström som förutom att vara snowboardproffs också driver företagen Action Media Music och Jämtlands Musikskola tillsammans med Rosmari Hagström.

jonas_rosmari_3 -1

Jonas Hagström 31 år och Rosmari Hagström 33 år driver Action Media Music och Jämtlands Musikskola tillsammans.

Deras företagande har blivit en livsstil och de säger att de ”jobbar för att ha ett liv, inte ha ett liv för att jobba”. De värderar sin tid tillsammans högt, de reser, går på konserter – och idrottar. I den kulturinflammerade staden Östersund är det svårt att inte direkt hamna i diskussionen idrott – kultur. För Jonas och Rosmari är bilden glasklar.

– Det går inte att ställa kulturen mot idrotten. Båda är lika viktiga. Den utmaning som kulturen står inför och som idag är deras akilleshäl är att våga ta betalt. Mentaliteten idag är att kultur inte får kosta pengar. Hockey- eller skidutrustning kostar flera tusen per år och det är okej. Jag tror det kommer att bli en förändring där, säger Jonas.

Och Jonas är verkligen rätt person att uttala sig. Han reser halvårsvis och lever på sin snowboardåkning. Men han är också pionjär i Jämtland genom att driva Jämtlands Musikskola, helt på kommersiella villkor.

– Vi startade för två år sedan. Jag fick förfrågningar från mina arbetskamrater om inte Jonas som spelar i Åsgård Session Band kunde ge lite privatlektioner i musik till deras barn. Vi gjorde en del undersökningar och upptäckte de enorma köerna. I Östersund står 240 barn i kö för att få spela sitt favoritinstrument och på vissa instrument är det upp till fyra års kötid. Vi kände direkt att här fanns det en affärsidé, berättar Rosmari.

Första terminen hade Jämtlands Musikskola 24 elever, en lärare och en lokal. Nu, efter två år har de 100 elever per åtta-veckorskurs, det vill säga 200 elever per termin. Dessutom sju lärare och fem lokaler.

– Det är klart vi vill växa, men vi växer sakta och organiskt. Vi vill att Jämtlands musikskola ska skötas proffsigt och att alla elever blir sedda och får den kvalitet de betalar för, säger Rosmari.

Men efter två år har Jonas och Rosmari visat att det behövs ett privat alternativ till den kommunala kulturskolan. De ser att Jämtlands Musikskola är här för att stanna.

– Våra elever betalar 1800 kr för en åtta veckors gruppkurs i gitarr. Det är den faktiska kostnaden eftersom vi inte har några bidrag för verksamheten. Vi har idag ett samarbete med kulturskolan där vi erbjuder de som står i kö en möjlighet att gå hos oss i väntan på plats. Hos kommunens kulturskola kostar en termin 800 kr men då är det subventionerat. Den verkliga kostnaden ligger på ungefär 12 500 kr per elev enligt den totalbudget Östersunds kommun har för kultur och musik och där man under senaste läsåret hade 956 elever, säger Jonas.

Med tanke på att Jämtlands Musikskola har ett konkurrenskraftigt pris och att verksamheten nu satt sig och visat sig fungera är Rosmari och Jonas redo för nästa steg.

– Ja, vi har på allvar tänkt se över möjligheten att sälja våra tjänster till kommunen. Goda exempel visar att det blir en vinna-vinna-situation. Det skulle kunna bli en kostnadsbesparing för kommunen, köerna kortas, fler företag startas och fler musiklärare sätts i arbete. Men framförallt skulle fler barn och ungdomar få spela det instrument de vill spela.

Många kommuner har infört en musikskolecheck vilket innebär att barnen kan välja om de vill gå kommunalt eller privat och lära sig musicera. Jonas och Rosmari ska hämta in lite goda exempel, lära av andra och sedan göra ett försök här lokalt att införa något liknande.

– Kanske gör vi ett studiebesök nu i juli när vi ändå ska ut och åka. Bruce Springsteen i Göteborg är målet med resan men längs vägen finns ett antal privata musikskolor att se och lära av, avslutar Jonas och Rosmari.

Marlene Ström

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Påsken ger bråda dagar för Pelle och Lisa

ENTREPRENÖRSKAP Pelle Sallin har tillsammans med sin fru Lisa byggt ett företag som idag är Norrlands största äggleverantör. Och nu till påskhelgen fördubblas leveranserna av ägg. Under några dagar inför påsken är det full fart i packeriet i Valne där de 16 anställda får förstärkning av extra personal.
NYHET Publicerad:

Entreprenören blir samhällsbyggare i den nya stadskärnan

FÖRETAGANDE Mötesplatsen Norra Station i Östersund visar att samverkan mellan entreprenörer ger framgång och en levande stadskärna. Manne Mosten är en av initiativtagarna till Norra Station där han driver restaurang- och caféverksamhet med lokalproducerade råvaror. "Företag som arbetar hållbart borde gynnas, inte bli straffade som jag upplever att vi blir idag. Då syftar jag främst på att löner och skatt på personal är så hög och att vi som jobbar hållbart i livsmedelsbranschen behöver extra mycket personal", säger Manne Mosten.
NYHET Publicerad:

Regeringen backar om höjd moms på naturguidning

SKATTER Beskedet om att förslaget om en momshöjning för naturguider dras tillbaka tas emot med glädje hos länets turistföretagare. ”Det är verkligen med glädje vi tar emot detta besked som visar att politikerna lyssnat. Nu kan vi konkurrera på lika villkor med våra grannländer med lägre moms på tjänsterna,” säger Philip Harlaut, vd för Åreguiderna.
NYHET Publicerad:

Postnord ändrar rutiner och försämrar för företag i Jämtland

GÄSTKRÖNIKA ”Valet står mellan att flytta plock- och pack till en ort söder om Söderhamn om jag vill ha leverans nästa dag. Kan jag acceptera en dags försening kan jag lika gärna flytta till Estland och låta kunderna dra nytta av de lägre kostnaderna.” Det skriver företagaren Carl Erik Eriksson, ägare av Favoptic som har verksamhet i Östersund men som nu överväger flytta verksamheten på grund av Postnords försämrade service.
NYHET Publicerad:

”Det blev en aha-upplevelse hur mycket välfärd ett företag skapar”

VÄLFÄRDSSKAPARE När elever på Wargentinskolan träffade företagaren Katarina Magnusson blev de överraskade av hur mycket ett företag med cirka 40 anställda skapar för välfärden. Varje år ger Edenbos och Tages konditorier och butik – 5 165 032 kronor till svensk välfärd. "Utan företagare skulle vi inte ha någon välfärd i Sverige", konstaterar eleverna. 
NYHET Publicerad:

UF-företagen - här är länsvinnarna

UNG FÖRETAGSAMHET Årets UF-företag i Jämtland heter Travel Tag och gör bagagetaggar. De unga grundarna får nu åka till Stockholm och försvara länets färger i SM-finalen för årets UF-företag Sverige. 
NYHET Publicerad:

På E-hälsocentrum samarbetar näringslivet och det offentliga för framtidens vård

DIGITALISERING ”Jag ser inte någon annan möjlighet än samverkan mellan näringslivet och det offentliga om vi ska klara av framtidens sjukvård.”Det säger Göran Larsson, forsknings- och utbildningsdirektör på Region Jämtland Härjedalen. Han är en av initiativtagarna till ett unikt e-hälsonav som startat i Östersund.
NYHET Publicerad:

Företagsklimatet en het fråga i många kommuner

INSPIRATIONSDAG Svenskt Näringsliv bjöd in tjänstemän och politiker i kommunerna i Norrland till en inspirationsdag för ett bättre företagsklimat.
NYHET Publicerad:

Här finns flest företagsamma jämtar

FÖRETAGSKLIMAT Åre och Berg toppar listan över Sveriges kommuner med högst företagsamhet och länet intar en fin tredje plats när det gäller kvinnors nyföretagsamhet.
NYHET Publicerad:

Från skogsplantering till Stockholms hetaste start-up

ENTREPRENÖRSKAP Gig-ekonomin är här för att stanna. Något som Fredrik Hjelm, ung entreprenör från länet och grundare till Voi tar fasta på. Han ser gärna regelförenklingar för nya gig och slår ett slag för vikten av Ung Företagsamhet som ger förutsättningar för nya entreprenörer.
NYHET Publicerad:

Arbetsmarknaden i Jämtlands län stagnerar

KONJUNKTUREN Konjunkturrapport visar lägre aktivitet på arbetsmarknaden i Jämtlands län. "Men företagarpanelen för första kvartalet i år visar också på fortsatt relativt höga förväntningar om kommande produktionsvolym, investeringar och sysselsättning," konstaterar Ola Toftegaard, regionschef för Svenskt Näringsliv i Jämtland.
NYHET Publicerad:

Nya politiska ledningen träffade företagare

FÖRETAGSKLIMAT Attityder och myndighetskultur i fokus när politiker och företagare möttes i Östersund.
NYHET Publicerad:

Strömsund tar hjälp av näringslivet för jobb åt nyanlända

ARBETSMARKNAD Samarbete mellan det privata och offentliga ska ge osubventionerade anställningar till nyanlända.
NYHET Publicerad:

Misstagen du inte får göra i USA

MÖJLIGHETERNAS LAND Kristian Sjöström tipsar om hur du tar dig fram i det amerikanska affärslivet. "I USA bestämmer chefen, punkt slut."
NYHET Publicerad:

Ny vd på Autotjänst Laitis i Östersund

HANDEL Vd och grundare uppmanar politikerna - "luckra upp LAS och fixa trafiksituationen i Lillänge"
NYHET Publicerad:

Varumärket Åre magnet för näringsliv

TILLVÄXT Ett råd till styrande politiker - använd Åre som varumärke för att locka företag och branscher till kommunen.
NYHET Publicerad:

Ny näringslivschef presenterar sig

FÖRETAGSKLIMAT Fredric Kilander, ny näringslivschef i Östersund, vill skapa Sveriges bästa företagsklimat.
NYHET Publicerad:

Så undviker du arbetslöshet efter gymnasiestudierna

GYMNASIEVALET Länets yrkesprogram ger förutsättningar för fast jobb direkt efter avslutade gymnasiestudier, visar Gymnasiekvalitet.se.
NYHET Publicerad:

"Mycket av trafiken på landets vägar tål inte att granskas"

ÅKERIBRANSCHEN Höjd skatt på drivmedel, ökade lönekostnader och regleringar pressar lönsamheten för svenska åkerier. Samtidigt ökar konkurrensen från utländska bolag som inte efterlever det svenska regelverket.
NYHET Publicerad:

Åtta miljoner för bättre öl och arbetsmiljö

SATSAR FRAMÅT Jämtlands Bryggeri satsar hårt. De senaste sex åren har bolaget investerat sammanlagt åtta miljoner kronor för att förbättra såväl ölkvaliteten som arbetsmiljön. I slutet av december blev de senaste investeringarna på 1,5 miljoner kronor klara. Bryggeriet har byggt ett helt nytt filtreringssystem och installerat en palleteringsrobot. "Roboten är en ren arbetsmiljöåtgärd, den underlättar arbetet otroligt mycket. Istället för att medarbetarna manuellt lyfter hundratals öllådor sköter palleteringsroboten det jobbet", säger Anders Thelenius vd för Jämtlands Bryggeri.