Privat musikskola är här för att stanna

NYHET Publicerad

UNG OCH FÖRETAGARE Våra affärsidéer föds ur ett behov. Mer genomtänkt än så är det inte. Det säger Jonas Hagström som förutom att vara snowboardproffs också driver företagen Action Media Music och Jämtlands Musikskola tillsammans med Rosmari Hagström.

jonas_rosmari_3 -1

Jonas Hagström 31 år och Rosmari Hagström 33 år driver Action Media Music och Jämtlands Musikskola tillsammans.

Deras företagande har blivit en livsstil och de säger att de ”jobbar för att ha ett liv, inte ha ett liv för att jobba”. De värderar sin tid tillsammans högt, de reser, går på konserter – och idrottar. I den kulturinflammerade staden Östersund är det svårt att inte direkt hamna i diskussionen idrott – kultur. För Jonas och Rosmari är bilden glasklar.

– Det går inte att ställa kulturen mot idrotten. Båda är lika viktiga. Den utmaning som kulturen står inför och som idag är deras akilleshäl är att våga ta betalt. Mentaliteten idag är att kultur inte får kosta pengar. Hockey- eller skidutrustning kostar flera tusen per år och det är okej. Jag tror det kommer att bli en förändring där, säger Jonas.

Och Jonas är verkligen rätt person att uttala sig. Han reser halvårsvis och lever på sin snowboardåkning. Men han är också pionjär i Jämtland genom att driva Jämtlands Musikskola, helt på kommersiella villkor.

– Vi startade för två år sedan. Jag fick förfrågningar från mina arbetskamrater om inte Jonas som spelar i Åsgård Session Band kunde ge lite privatlektioner i musik till deras barn. Vi gjorde en del undersökningar och upptäckte de enorma köerna. I Östersund står 240 barn i kö för att få spela sitt favoritinstrument och på vissa instrument är det upp till fyra års kötid. Vi kände direkt att här fanns det en affärsidé, berättar Rosmari.

Första terminen hade Jämtlands Musikskola 24 elever, en lärare och en lokal. Nu, efter två år har de 100 elever per åtta-veckorskurs, det vill säga 200 elever per termin. Dessutom sju lärare och fem lokaler.

– Det är klart vi vill växa, men vi växer sakta och organiskt. Vi vill att Jämtlands musikskola ska skötas proffsigt och att alla elever blir sedda och får den kvalitet de betalar för, säger Rosmari.

Men efter två år har Jonas och Rosmari visat att det behövs ett privat alternativ till den kommunala kulturskolan. De ser att Jämtlands Musikskola är här för att stanna.

– Våra elever betalar 1800 kr för en åtta veckors gruppkurs i gitarr. Det är den faktiska kostnaden eftersom vi inte har några bidrag för verksamheten. Vi har idag ett samarbete med kulturskolan där vi erbjuder de som står i kö en möjlighet att gå hos oss i väntan på plats. Hos kommunens kulturskola kostar en termin 800 kr men då är det subventionerat. Den verkliga kostnaden ligger på ungefär 12 500 kr per elev enligt den totalbudget Östersunds kommun har för kultur och musik och där man under senaste läsåret hade 956 elever, säger Jonas.

Med tanke på att Jämtlands Musikskola har ett konkurrenskraftigt pris och att verksamheten nu satt sig och visat sig fungera är Rosmari och Jonas redo för nästa steg.

– Ja, vi har på allvar tänkt se över möjligheten att sälja våra tjänster till kommunen. Goda exempel visar att det blir en vinna-vinna-situation. Det skulle kunna bli en kostnadsbesparing för kommunen, köerna kortas, fler företag startas och fler musiklärare sätts i arbete. Men framförallt skulle fler barn och ungdomar få spela det instrument de vill spela.

Många kommuner har infört en musikskolecheck vilket innebär att barnen kan välja om de vill gå kommunalt eller privat och lära sig musicera. Jonas och Rosmari ska hämta in lite goda exempel, lära av andra och sedan göra ett försök här lokalt att införa något liknande.

– Kanske gör vi ett studiebesök nu i juli när vi ändå ska ut och åka. Bruce Springsteen i Göteborg är målet med resan men längs vägen finns ett antal privata musikskolor att se och lära av, avslutar Jonas och Rosmari.

Marlene Ström

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Ny näringslivschef presenterar sig

FÖRETAGSKLIMAT Fredric Kilander, ny näringslivschef i Östersund, vill skapa Sveriges bästa företagsklimat.
NYHET Publicerad:

Så undviker du arbetslöshet efter gymnasiestudierna

GYMNASIEVALET Länets yrkesprogram ger förutsättningar för fast jobb direkt efter avslutade gymnasiestudier, visar Gymnasiekvalitet.se.
NYHET Publicerad:

"Mycket av trafiken på landets vägar tål inte att granskas"

ÅKERIBRANSCHEN Höjd skatt på drivmedel, ökade lönekostnader och regleringar pressar lönsamheten för svenska åkerier. Samtidigt ökar konkurrensen från utländska bolag som inte efterlever det svenska regelverket.
NYHET Publicerad:

Åtta miljoner för bättre öl och arbetsmiljö

SATSAR FRAMÅT Jämtlands Bryggeri satsar hårt. De senaste sex åren har bolaget investerat sammanlagt åtta miljoner kronor för att förbättra såväl ölkvaliteten som arbetsmiljön. I slutet av december blev de senaste investeringarna på 1,5 miljoner kronor klara. Bryggeriet har byggt ett helt nytt filtreringssystem och installerat en palleteringsrobot. "Roboten är en ren arbetsmiljöåtgärd, den underlättar arbetet otroligt mycket. Istället för att medarbetarna manuellt lyfter hundratals öllådor sköter palleteringsroboten det jobbet", säger Anders Thelenius vd för Jämtlands Bryggeri.
NYHET Publicerad:

Ett jättelyft för UF-företagande i Jämtland!

UNG FÖRETAGSAMHET Ung Företagsamhet Jämtland är stolta över att ha ökat till 428 gymnasieelever som driver UF-företag i länet under läsåret 2018/2019. Extra roligt är att flera skolor verkligen ökat sitt engagemang och att några skolor satsar stenhårt på entreprenörskap, företagande och innovation, bland annat Östersunds gymnasieskola och Jämtlands Gymnasium Wången.
NYHET Publicerad:

”Vi småföretagare betyder mycket i små kommuner”

VÄLFÄRDSAVTRYCKET Pelle Sallin har varit företagare sedan 1970-talet. Som entreprenör i Valne i Krokoms kommun i Jämtland, har han och hans anställda bidragit med runt tre miljoner i skatt under 2018. ”Vi småföretagare betyder mycket, så här i små kommuner”, säger han.
NYHET Publicerad:

Julstämning i chokladfabriken

HÖGSÄSONG Vällukten av choklad blandas med saffranskola, glögg och pepparkakstryffel. Det doftar jul i Åre Chokladfabrik där pralintillverkningen till både butiker och finrestauranger går för högtryck inför jul.
NYHET Publicerad:

När robotorna tar över gynnas miljön

NY TEKNIK Återvinningsföretaget Lundstams satsar på automatiserad sortering av industri- och byggavfall. Med hjälp av robotar återvinns mer avfall istället för att gå till uppvärmning, transporterna blir färre och koldioxidutsläppen minskar. Samtidigt skapas utrymme för nya affärsmodeller.
NYHET Publicerad:

Energifullt, ovärderligt och roligt!

FÖRETAGSKLIMAT Svenskt Näringsliv samlade några av landets mest engagerade företagare för att ge dem möjligheten att lyfta viktiga frågor som påverkar deras företag. Genom möten med andra företagare, med Svenskt Näringslivs experter och riksdagspolitiker från den egna valkretsen fördes dialogen om hur vi kan skapa ett bättre företagarklimat tillsammans. Vikten av att ses underströks inte bara av företagen på plats, utan även politikerna. ”Det är alltid lika viktigt och roligt att träffa företagare från länet”, konstaterar Anna-Caren Sätherberg, riksdagsledamot (S) och får medhåll av Saila Quicklund, riksdagsledamot (M). ”Ovärderligt att vi samlat kunde komma med inspel och ta med oss budskapen från företagen till riksdagen.”
NYHET Publicerad:

Driv sätter fart på jämtländska industriföretag

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Att hitta kvalificerad personal är en utmaning för mindre företag ute i landet, inte minst om utvecklingsprojekt innebär att behovet växlar över tid. Lösning: att dela på kompetensen i en konsultpool. Möt DRIV Innovation med konsulter inom konstruktion och företagsutveckling för industrisektorn.
NYHET Publicerad:

Industrinatt i dagsljus visar unga till Jämtlands teknikföretag

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Hur får man unga att välja jobb i industrin? Industrinatten ska förnya bilden av teknikföretag och underlätta framtida rekrytering. Nytt för årets jämtländska upplaga är att även grundskoleelever deltar, och Hallströms var ett av flera företag som visade upp verksamheten.
NYHET Publicerad:

Konkurs – ett stålbad för alla berörda

DRIVKRAFT Trots att en konkurs drabbar både ägare, anställda och leverantörer finns det ibland inga andra alternativ. Jämt Tugget, som stod bakom varumärket Mörsjö Deli, i Östersund kom till den återvändsgränden. Efter en tuff period med mycket vånda, arbete och ovisshet är nu Anna Godevärn tillbaka som vd och delägare, med nya erfarenheter och redo för nystart.
NYHET Publicerad:

Drop-in för företagare förenklar

FÖRETAGSKLIMAT Istället för att vänta på att företagarna hör av sig med frågor tar näringslivskontoret i Krokom initiativ till öppna möten. Satsningen "Näringslivskontoret med vänner" ger svar direkt på plats.
NYHET Publicerad:

12 mars inspirationsdag för Norrlands kommuner

INSPIRATIONSDAGAR Sedan några år tillbaka bjuder Svenskt Näringsliv in alla Sveriges kommuner till inspirationsdagar för att prata om det lokala företagsklimatet. Precis som 2018 blir nästa års upplägg fyra regionala inspirationsdagar spridda runt om i Sverige för att underlätta kommunernas medverkan. Dagarna är 12 mars i Umeå, 18 mars i Stockholm-Arlanda, 26 mars i Kristianstad samt 28 mars i Göteborg.
NYHET Publicerad:

Amcoff vässar servicen i Strömsund

FÖRETAGSKLIMAT Efter ett närmare kvarts sekel i ledande positioner inom det privata näringslivet gick Björn Amcoff över till kommunal verksamhet. I våras började han som ny näringslivschef och vd för Strömsunds utvecklingsbolag, Suab.
NYHET Publicerad:

I Böle har skolan blivit byns mötesplats

SKOLA När den kommunala skolan i Böle lades ner 2003, gick föräldrarna ihop för att rädda den. De startade en ideell förening som idag äger skolan, en restaurang och ett fastighetsbolag. All vinst återinvesteras, bland annat i hög personaltäthet och näringsrik mat lagad från grunden.
NYHET Publicerad:

Åre Byggpro årets Gasell i Jämtland

SNABBVÄXARE Byggföretaget Åre Byggpro har dubblat omsättningen tre år i rad och får av tidningen Dagens industri utmärkelsen årets Gasellföretag i Jämtland 2018. Stig Rikardsson har 17 anställda och han tackar dem för framgången.
NYHET Publicerad:

Bergs kommun på rankingens topp 10-lista över klättrare!

RANKING 2018 Åre kommun har bäst företagsklimat i Jämtlands län enligt företagen. Det framgår när Svenskt Näringsliv i dag släpper sin ranking av det lokala företagsklimatet i Sveriges kommuner. I länet har Bergs kommun förbättrat sitt företagsklimat mest jämfört med förra året.
NYHET Publicerad:

Nu blir det plats för fler företag på Campus Östersund

TILLVÄXT Det byggs nytt på Campus Östersund. Två nya hus med hög miljöcertifiering ska ge plats åt såväl nya som gamla hyresgäster. Det är en efterlängtad utbyggnad i ett område som många företag söker sig till.
NYHET Publicerad:

Miljöombytet blev en livsavgörande vändning

DRIVKRAFT Sofie Westberg, 19 år, är ett talande exempel på vad kraften i att våga kan generera. Livsresan från skoltrött högstadieelev i Linköping till nyfiken och vetgirig ung företagare fick en välbehövlig nytändning under gymnasieåren på Dille Gård Naturbruksgymnasium.