Privat musikskola är här för att stanna

NYHET Publicerad

UNG OCH FÖRETAGARE Våra affärsidéer föds ur ett behov. Mer genomtänkt än så är det inte. Det säger Jonas Hagström som förutom att vara snowboardproffs också driver företagen Action Media Music och Jämtlands Musikskola tillsammans med Rosmari Hagström.

jonas_rosmari_3 -1

Jonas Hagström 31 år och Rosmari Hagström 33 år driver Action Media Music och Jämtlands Musikskola tillsammans.

Deras företagande har blivit en livsstil och de säger att de ”jobbar för att ha ett liv, inte ha ett liv för att jobba”. De värderar sin tid tillsammans högt, de reser, går på konserter – och idrottar. I den kulturinflammerade staden Östersund är det svårt att inte direkt hamna i diskussionen idrott – kultur. För Jonas och Rosmari är bilden glasklar.

– Det går inte att ställa kulturen mot idrotten. Båda är lika viktiga. Den utmaning som kulturen står inför och som idag är deras akilleshäl är att våga ta betalt. Mentaliteten idag är att kultur inte får kosta pengar. Hockey- eller skidutrustning kostar flera tusen per år och det är okej. Jag tror det kommer att bli en förändring där, säger Jonas.

Och Jonas är verkligen rätt person att uttala sig. Han reser halvårsvis och lever på sin snowboardåkning. Men han är också pionjär i Jämtland genom att driva Jämtlands Musikskola, helt på kommersiella villkor.

– Vi startade för två år sedan. Jag fick förfrågningar från mina arbetskamrater om inte Jonas som spelar i Åsgård Session Band kunde ge lite privatlektioner i musik till deras barn. Vi gjorde en del undersökningar och upptäckte de enorma köerna. I Östersund står 240 barn i kö för att få spela sitt favoritinstrument och på vissa instrument är det upp till fyra års kötid. Vi kände direkt att här fanns det en affärsidé, berättar Rosmari.

Första terminen hade Jämtlands Musikskola 24 elever, en lärare och en lokal. Nu, efter två år har de 100 elever per åtta-veckorskurs, det vill säga 200 elever per termin. Dessutom sju lärare och fem lokaler.

– Det är klart vi vill växa, men vi växer sakta och organiskt. Vi vill att Jämtlands musikskola ska skötas proffsigt och att alla elever blir sedda och får den kvalitet de betalar för, säger Rosmari.

Men efter två år har Jonas och Rosmari visat att det behövs ett privat alternativ till den kommunala kulturskolan. De ser att Jämtlands Musikskola är här för att stanna.

– Våra elever betalar 1800 kr för en åtta veckors gruppkurs i gitarr. Det är den faktiska kostnaden eftersom vi inte har några bidrag för verksamheten. Vi har idag ett samarbete med kulturskolan där vi erbjuder de som står i kö en möjlighet att gå hos oss i väntan på plats. Hos kommunens kulturskola kostar en termin 800 kr men då är det subventionerat. Den verkliga kostnaden ligger på ungefär 12 500 kr per elev enligt den totalbudget Östersunds kommun har för kultur och musik och där man under senaste läsåret hade 956 elever, säger Jonas.

Med tanke på att Jämtlands Musikskola har ett konkurrenskraftigt pris och att verksamheten nu satt sig och visat sig fungera är Rosmari och Jonas redo för nästa steg.

– Ja, vi har på allvar tänkt se över möjligheten att sälja våra tjänster till kommunen. Goda exempel visar att det blir en vinna-vinna-situation. Det skulle kunna bli en kostnadsbesparing för kommunen, köerna kortas, fler företag startas och fler musiklärare sätts i arbete. Men framförallt skulle fler barn och ungdomar få spela det instrument de vill spela.

Många kommuner har infört en musikskolecheck vilket innebär att barnen kan välja om de vill gå kommunalt eller privat och lära sig musicera. Jonas och Rosmari ska hämta in lite goda exempel, lära av andra och sedan göra ett försök här lokalt att införa något liknande.

– Kanske gör vi ett studiebesök nu i juli när vi ändå ska ut och åka. Bruce Springsteen i Göteborg är målet med resan men längs vägen finns ett antal privata musikskolor att se och lära av, avslutar Jonas och Rosmari.

Marlene Ström

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Drop-in för företagare förenklar

FÖRETAGSKLIMAT Istället för att vänta på att företagarna hör av sig med frågor tar näringslivskontoret i Krokom initiativ till öppna möten. Satsningen "Näringslivskontoret med vänner" ger svar direkt på plats. Nyinflyttade företagarduon Elenor Öster och Anne Hauser uppskattar öppenheten. "Det förenklar för oss som nya företagare i kommunen. Både för att vi förstår vad vi ska göra och för att vi får ett namn och ansikte på de personer vi behöver ha kontakt med", säger Elenor Öster.
NYHET Publicerad:

12 mars inspirationsdag för Norrlands kommuner

INSPIRATIONSDAGAR Sedan några år tillbaka bjuder Svenskt Näringsliv in alla Sveriges kommuner till inspirationsdagar för att prata om det lokala företagsklimatet. Precis som 2018 blir nästa års upplägg fyra regionala inspirationsdagar spridda runt om i Sverige för att underlätta kommunernas medverkan. Dagarna är 12 mars i Umeå, 18 mars i Stockholm-Arlanda, 26 mars i Kristianstad samt 28 mars i Göteborg.
NYHET Publicerad:

Amcoff vässar servicen i Strömsund

FÖRETAGSKLIMAT Efter ett närmare kvarts sekel i ledande positioner inom det privata näringslivet gick Björn Amcoff över till kommunal verksamhet. I våras började han som ny näringslivschef och vd för Strömsunds utvecklingsbolag, Suab.
NYHET Publicerad:

I Böle har skolan blivit byns mötesplats

SKOLA När den kommunala skolan i Böle lades ner 2003, gick föräldrarna ihop för att rädda den. De startade en ideell förening som idag äger skolan, en restaurang och ett fastighetsbolag. All vinst återinvesteras, bland annat i hög personaltäthet och näringsrik mat lagad från grunden.
NYHET Publicerad:

Åre Byggpro årets Gasell i Jämtland

SNABBVÄXARE Byggföretaget Åre Byggpro har dubblat omsättningen tre år i rad och får av tidningen Dagens industri utmärkelsen årets Gasellföretag i Jämtland 2018. Stig Rikardsson har 17 anställda och han tackar dem för framgången.
NYHET Publicerad:

Bergs kommun på rankingens topp 10-lista över klättrare!

RANKING 2018 Åre kommun har bäst företagsklimat i Jämtlands län enligt företagen. Det framgår när Svenskt Näringsliv i dag släpper sin ranking av det lokala företagsklimatet i Sveriges kommuner. I länet har Bergs kommun förbättrat sitt företagsklimat mest jämfört med förra året.
NYHET Publicerad:

Nu blir det plats för fler företag på Campus Östersund

TILLVÄXT Det byggs nytt på Campus Östersund. Två nya hus med hög miljöcertifiering ska ge plats åt såväl nya som gamla hyresgäster. Det är en efterlängtad utbyggnad i ett område som många företag söker sig till.
NYHET Publicerad:

Miljöombytet blev en livsavgörande vändning

DRIVKRAFT Sofie Westberg, 19 år, är ett talande exempel på vad kraften i att våga kan generera. Livsresan från skoltrött högstadieelev i Linköping till nyfiken och vetgirig ung företagare fick en välbehövlig nytändning under gymnasieåren på Dille Gård Naturbruksgymnasium.
NYHET Publicerad:

Daniel Moverare ny vd sedan februari hos Jämtlandsflyg

PÅ NY POST Den 1 februari tillträdde Daniel Moverare som vd på Jämtlandsflyg. Tidigare har han drivit en egen elinstallationsfirma med 20-tal anställda.
NYHET Publicerad:

Riksdagspolitiker sågar förslaget om ”Bärplockarskatt”

HOTANDE FÖRSLAG Ett antal bärföretag i Norrland har under augusti protesterat kraftigt mot den föreslagna ”Bärplockarskatten”. Nu får de stöd från jämtländska politiker. "Det är anmärkningsvärt att små företag som är i behov av utländsk arbetskraft ska hamna i kläm," säger Centerpartiets Per Åsling.
NYHET Publicerad:

Låt oss ha kvar valfriheten efter valet!

VÄLFÄRD Satsa på primärvården, skapa oberoende av stafettläkare och behåll lagen om valfrihetssystem (LOV). Det är Hans Bobergs förväntningar på de politiker som bildar regering efter valet. Sedan åtta år driver han Nya Närvården i Strömsund. Han är mycket orolig för sina patienter om lagen skulle försvinna.
NYHET Publicerad:

Kritik mot osund konkurrens i Ragunda

FÖRETAGSKLIMAT Efter företagares protester om osund konkurrens avbröt Ragunda kommun samarbetsavtalet med Café Navet i Hammarstrand. Men ännu har företagarna inte märkt någon skillnad.
NYHET Publicerad:

Återinför rabatt på arbetsgivaravgift för unga!

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Rabatt på arbetsgivaravgift för unga och satsning på ett bra lärlingssystem. Det är två åtgärder som skulle ge fler arbetstillfällen och fler växande företag. Det menar Martin Sahlberg, vd för OSD i Östersund.
NYHET Publicerad:

Vi måste använda våra skattemedel mer effektivt

VALET 2018 Välfärden står inför stora utmaningar. Bristen på arbetskraft, fler som blir äldre och en ökad försörjningsbörda. Situationen kräver ett trendbrott. Sverige behöver ta ett nytt välfärdskliv och det finns lösningar därute. Lösningar för förbättrad effektivitet och lösningar genom ny teknik. Kan vi genomföra lösningarna kan vi också i framtiden få en välfärd i världsklass. Det skriver Ola Toftegaard, regionchef Svenskt Näringsliv i Jämtland.
NYHET Publicerad:

Bristen på lämplig arbetskraft främsta tillväxthindret

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Kompetensförsörjningen är en av de största utmaningarna för företagen i Sverige. Många har svårt att rekrytera och Svenskt Näringslivs rekryteringsenkät visar att ett av fyra rekryteringsförsök misslyckas. Bristen finns i nästan alla branscher och yrken.
NYHET Publicerad:

Fröjas – mötesplatsen som alltid är öppen

DRIVKRAFT Han har haft öppet varje dag, inklusive alla julaftnar, sedan kaféet startade 2012. Totalt blir det över 2 000 dagar. Inte konstigt att Peter Johansson, ägare av Fröjas, oasen i Ås, fått mycket uppmärksamhet och en rad utmärkelser för sitt engagemang. Senast i januari blev han utsedd till årets serviceperson i länet.
NYHET Publicerad:

LAS – ett hinder för tillväxt

LAS Lagen om anställningsskydd skapar en stel arbetsmarknad vilket i sin tur hämmar den svenska konkurrenskraften. Det blir mer riskfyllt att anställa och svårt att behålla nyckelpersoner i dåliga tider.
NYHET Publicerad:

Minskad regelbörda prioriterad fråga hos företagen

BYRÅKRATI Regelbördan i Sverige är stor. Varje år fyller företagen i ca 96 miljoner blanketter som 90 svenska myndigheter begär in. Sverige behöver framgångsrika och konkurrenskraftiga företag. Samhället, med alla dess lagar, strukturer och processer, behöver vara utformat på ett sätt som gör det lätt för företagen att göra rätt.
NYHET Publicerad:

Talangfull utmanare av Jantelagen

EUROSKILLS Jolanda Edvardsson, 19 år, representerar det svenska Yrkeslandslaget i tävlingsgrenen ”Social and Personal Services”. Hon lever efter livsdevisen "För att bli något som ingen annan är så måste du göra något som ingen annan gör”. I september åker hon till Budapest för att vara med i Yrkes-EM, EuroSkills.
NYHET Publicerad:

100-dagar kvar!

KRÖNIKA Svenskt Näringsliv har summerat den rödgröna regeringens politik mellan år 2014–2018 och resultatet är beklämmande; av de totalt 92 initiativ regeringen har vidtagit under mandatperioden har en majoritet, 53 stycken, varit till skada för näringslivet. Regelbördan har ökat och skatterna har höjts med 70 miljarder, vilket i huvudsak belastat företagen.