Företaget har 90 anställda och deras produkter kan man exempelvis hitta i lampor, stolsryggar eller inom industrin. Företaget är specialiserade på kokillgjutning, pressgjutning vilket innebär avancerade hantverksmoment med smält aluminium. Skoglunds Metallgjuteri är medlemmar i Teknikföretagen och därmed i Svenskt Näringsliv.
— Utan tvekan är vår största utmaning kompetensförsörjning. Det har gått så långt att vi har tagit in utländsk arbetskraft
Efter 1,5 år som vd – vad upplever du som er största utmaning?
— Utan tvekan är vår största utmaning kompetensförsörjning. Det har gått så långt att vi har tagit in utländsk arbetskraft. Det vi behöver är metallurger, CNC-tekniker, underhållstekniker och ingenjörer. Avståndet mellan utbildning och näringsliv måste minska!
Hur ser konkurrensen ut?
— Vi tävlar med länder som Pakistan, Indien och Kina som självklart erbjuder lägre priser. Det vi konkurrerar med är närhet och relationer, vi har spetskompetens när det gäller gjutning. Vi hjälper och vägleder kunderna med allting kring gjutning oavsett hur lång tid det tar tills vi är i hamn. Vi har helt enkelt ett närmare samarbete än vad våra konkurrenter kan erbjuda. Det beror på att vi är geografiskt närmare slutkunden och därför är det smidigare att köpa från oss än från andra sidan jorden. Om kunderna skulle flytta skulle sannolikt vi också behöva göra det. Vi gör allt vad vi kan för att stanna här i Sverige.
Hur bör politiker agera för att säkra svensk konkurrenskraft?
— Vi måste satsa ännu mer på forskning och utbildning. Det finns otroliga möjligheter att kunna bli framgångsrika i klimatomställningen. Den utmaningen är större än enskilda politiska sakfrågor, det handlar om att göra vårt land rustat för framtiden.
Generellt sett ger medlemskapet mig ett forum för att skapa bättre förutsättningar för företagande.
Ni är medlemmar i Teknikföretagen och Svenskt Näringsliv – vad ger medlemskapet er?
— Det ger mig möjlighet att i större utsträckning fokusera på att driva företag. Jag tycker kollektivavtalet i grunden är bra, fastän det behövs moderniserats. Generellt sett ger medlemskapet mig ett forum för att skapa bättre förutsättningar för företagande. Ta exempelvis frågan om LAS, hur ska vi som enskilda skapa förändring där? Vi behöver företrädare som påvisar hur det påverkar svensk konkurrenskraft.