almedalen

Kiviks Marknad möter riksdagsdebatt

NYHET Publicerad

MÖTESPLATS Nu är politikerveckan i Almedalen över för den här gången. Helt sanslösa 3794 seminarier har genomförts under de åtta dagar som veckan pågått. I varje vrå av Visbys innerstad har det pratats politik, samhällsutveckling och dryftats olika ståndpunkter. I stort sett varje upptänklig fråga har fått sitt forum. Detta är demokrati och dialog på ett ojämförligt sätt.

Har detta jippo någon verklig nytta? Är det värt alla skattemedel, medlemspengar och det engagemang som alla lägger ner? Det finns naturligtvis inget enkelt svar på detta. För mig som deltagit i den här veckan för tolfte gången så är jag övertygad om att nyttan är större än slöseriet. Visst finns det kommuner, myndigheter och andra skattefinansierade aktörer som borde tänkt till ett extra varv på varför man är på plats. Det som man med lite planering och noggrann förberedelse kan åstadkomma under veckan är svårt att hitta motstycke till.

Här möts politiker, media, organisationer och privata företag i en smältdegel av engagemang och möjlighet till påverkan. I grund och botten handlar veckan om politik. Men politiken skär genom samhällets olika delar utan att någon förblir opåverkad. Därför är det viktigt för oss inom Svenskt Näringsliv att vara på plats. Vi vill förändra och påverka politiken i en mer företagsvänlig riktning.

För min egen del handlade veckan om att följa och bevaka sådana frågor som har särskild koppling till oss i Kalmar län och Kronoberg. Några exempel på detta är Växjös fokus på strategier för byggande och bostadsförsörjning. Detta är viktiga frågor för att näringslivet ska kunna vara med och utvecklas när konjunkturen går uppåt och behovet av att anställa fler ökar. Fler personer behöver någonstans att bo för att komma närmare de jobb man ska utföra. Växjö är ett föredöme på många sätt när det gäller att ha en strategi för bostadsförsörjningen. Mycket lovvärt. Tyvärr tror jag inte att strategin att styra mot byggnation i trä är det klokaste. Det hade varit klokt att styra mot de miljö- och klimatmål som man vill uppnå, istället för att förorda ett materialval. Hade man gjort det så hade marknaden tvingat fram innovation och utveckling oaktat materialval.

En ödesfråga för svensk industri är energiförsörjningen. Det var mycket intressant att diskutera med Uniper (ägaren till bland annat Oskarshamns Kärnkraftverk) om hur energiöverenskommelsen påverkar framtida möjligheter till stabil energiförsörjning. Uppgörelsen är en politisk kompromiss i rätt riktning, men när politikerna fortsätter att subventionera in olönsam energi i systemet riskerar det att fortsätta att snedvrida konkurrensen på elmarknaden.

almedalen12

Johan Svenningsson, vd Uniper

almedalen4

Många av våra 50 medlemsorganisationer fanns på plats under veckan. Plåt & Ventföretagen diskuterade hur man kan få in fler på arbetsmarknaden och om lägre ingångslöner är en lämplig väg. Visita samtalade om hur man kan sänka trösklarna, istället för att höja dem som regeringen nu gör, för en bransch som växer och som är steget in i arbetslivet för så många. En bransch som fungerar både som integrationsmotor och jobbskapare. Almega hade ett digert program där sociala krav och vinst i välfärden var några av punkterna. Vår omställningsaktör, TRR – Trygghetsrådet genomförde seminarier om hur rörligheten på arbetsmarknaden måste öka för att vi ska hänga med i omvärldens utveckling. Ja, det fanns enormt mycket att ta del av.

Gjorde jag då någon nytta? Ja, det får framtiden utvisa, men jag är själv mycket nöjd med många av de kontakter och diskussioner jag fått chans att delta i. Med våra medlemsföretags intressen för ögonen är det lätt att bli engagerad.

Hälsningar från Almedalen

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Alla tjänar på att det går bra för företagen i Kalmar län 

VÄLFÄRDSSKAPARNA Sedan vi på Svenskt Näringsliv presenterade årets ranking av företagsklimatet i länets alla kommuner har ledarskribenter och kommunpolitiker skickat med både ris och ros utifrån betydelsen av enkäten och rankingen. I den bästa av världar skulle det vara fantastiskt om undersökningen inte spelade någon roll - att företagens betydelse i samhället, för att finansiera och bedriva allas vår välfärd och skapa nya arbetstillfällen, är så självklar att den inte skulle behövas.
NYHET Publicerad:

Psykisk ohälsa - vilket ansvar har du?

WEBBINAR Vilket ansvar kan, bör och ska arbetsgivaren, medarbetaren respektive samhället ta när det gäller att förebygga psykisk ohälsa? Vad innebär Arbetsmiljöverkets föreskrift om ”organisatorisk och social arbetsmiljö”?
NYHET Publicerad:

Rankingen inspirerar till utveckling

FÖRETAGSKLIMAT Årets ranking av företagsklimatet är nu sammanställd. Över 30 000 företagare i landet, varav 1 216 företagare från länet, har svarat på den enkät som utgör en stor del av grunden till rankingen. Resultaten i Kalmar län innehåller en del uppgångar och en del nedgångar. Mönsterås toppar även i år listan, medan Emmaboda återfinns i botten.
NYHET Publicerad:

Företagare i Kalmar län optimistiska, trots nationell ekonomisk utmaning  

KONJUNKTUR Svenskt Näringslivs Företagarpanel för tredje kvartalet 2019 visar att svenska företags förväntningar om framtida produktion/försäljning, investeringar och sysselsättning fortsätter att minska. Men företagen i Kalmar län är något mer positiva än företagarna i landet i stort – trots tuffare tider. 
NYHET Publicerad:

Inför rankingen 2019 – Utgångsläget i Kalmar län 

FÖRETAGSKLIMAT Den 24 september släpper Svenskt Näringsliv resultatet av den årliga rankingen av företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner. Syftet är att visa var i landet det är bäst att starta och driva företag. Men, varför mäter vi företagsklimatet och hur ser förutsättningarna för Kalmar län ut i år?
NYHET Publicerad:

Så skyddar du ditt företag

WEBBINAR Det blir allt vanligare att stora delar av ansvaret för brottsbekämpning läggs över på den enskilde företagaren. I detta webbinar rätar Per Geijer, säkerhetschef på Svensk Handel, ut en hel del frågetecken och ger handfasta tips på hur du skyddar din verksamhet för brott.
NYHET Publicerad:

Svenska företag har arbetat aktivt i klimatarbetet

KLIMAT Forskningen är tydlig, den globala uppvärmningen måste begränsas, helst till under 1,5 grader. För att klara det måste världens utsläpp gå mot netto-noll till mitten av seklet. Klimatutmaningen är en av vår tids största utmaningar.
NYHET Publicerad:

Vi behöver ett bättre upphandlingsklimat

KONKURRENS Enligt Upphandlingsmyndigheten uppgick värdet på den offentliga marknaden år 2016 till 683 miljarder, eller 17 procent av BNP. Så den offentliga marknaden är stor, mycket stor. Det saknas dock fullt tillförlitlig statistik och många menar att marknaden sannolikt är ännu större.
NYHET Publicerad:

David representerar Sverige i Yrkes-VM

YRKESLANDSLAGET Om två veckor går Yrkes-VM av stapeln i Kazan i Ryssland. Fler än 1200 ungdomar från 70 länder kommer då tävla i över 50 olika yrkesgrenar. En av dem är David Petersson från Rockneby i Kalmar. 
NYHET Publicerad:

Sverige är i behov av omfattande reformer på flera områden.

KOMMENTAR Konjunktursvängningar är inte näringslivets största utmaningar, istället uppger företagen kompetensbristen som ett av de största tillväxthindren och bostadsbristen spär på den problematiken ytterligare.
NYHET Publicerad:

Det går att påverka enskilda EU-beslut

ARBETSMILJÖ Med rätt argument, rätt metod och rätta kontakter kan faktiskt ett enskilt företag få gehör för förslag om utformning av EU-direktiv, och i förlängningen av svensk lagstiftning. Batteritillverkaren Saft AB i Oskarshamn lyckades påverka reglerna för uppföljning, av hur användning av kadmium (Cd) i tillverkningsprocessen påverkar arbetsmiljön.
NYHET Publicerad:

Växjölöftet - ställer krav på motprestation

ARBETSMARKNAD Genom att kräva motprestation, och samtidigt erbjuda individuella utvecklingsprogram, har Växjö kommun lyckats minska antalet hushåll som får försörjningsstöd med 45 %. Räknat per invånare, är besparingen nästan 36 % av kostnaden.
NYHET Publicerad:

Ny modell för flexibilitet och trygghet i arbetslivet

ARBETSMARKNAD Svenskt Näringsliv var 2009 nära ett huvudavtal med LO om flexibilitet och trygghet på arbetsmarknaden, men det sprack på olika prioriteringar. Likaså 2013 och 2015. Men nu gör organisationen ett nytt avstamp och torgför en ny modell, som man hoppas ska leda till ett antal reformer under de kommande åren.
NYHET Publicerad:

Färre unga börjar driva företag i Kalmar län

JOBBSKAPARE Färre en var hundrade ungdom i Kalmar län tog förra året steget att börja driva eller leda företag. Det visar Svenskt Näringslivs undersökning Företagsamheten. Andelen unga som intresserar sig för företagande är på en rekordlåg nivå.
NYHET Publicerad:

Tips från Finfa

SOMMARÖPPET Vi finns tillgängliga under hela sommaren om du har frågor kring kollektivavtalad försäkring och pension.
NYHET Publicerad:

Dagens unga är bättre rustade

SOMMARJOBB På Böda Sand är det full fart. Mängder med nya aktiviteter, nyrenoverade stugor och lokaler. Nytt nöjesbolag, padelplaner och skojig vattensport. Allt detta hade inte varit möjligt om det inte hade funnits personal som trivs och gör ett bra jobb.
NYHET Publicerad:

Arbetsgivardag – Avtal 20

FÖRETAGARFRÅGOR - 23 oktober. En dag fylld av det som rör din vardag som företagare och arbetsgivare.
NYHET Publicerad:

Håll koll på bluffakturorna

BEDRÄGERIER Bluffakturor är ett stort problem som drabbar företagen under hela året. Särskilt besvärligt är det under sommaren då falska fakturorna riskerar att slinka igenom när ordinarie personal är på semester. Här hittar du tips på hur du gör om du får en bluffaktura.
NYHET Publicerad:

En arena för verklig förändring

KRÖNIKA Jag har varit med på politikerveckan i Almedalen på något sätt sedan 2001. Det är en vecka som för oss politiknördar blivit något oantastligt och odisputerbart. En vecka som präglas av minglande, kontaktskapande och utbyte av idéer. En vecka som med rätta kan ifrågasättas för det offentliga slöseriet. Men för den som väljer att planera och strukturera sin närvaro kan veckan bidra till verklig förändring.
NYHET Publicerad:

Några tankar i semestertider

KRÖNIKA Skol- och sommaravslutningar har avlöst varandra och det har blivit dags att summera mina första terminer på Svenskt Näringsliv. Ett fantastiskt arbete med många spännande möten.