NYHET24 november 2017

Nyanlända blev lösningen på personalfrågan för Kalmar-hotell

Många jobb inom hotellbranschen har tidigare utförts av unga medarbetare. Men efter att arbetsgivaravgiften för unga fördubblats ser förutsättningarna annorlunda ut. I nuläget har det däremot öppnats en möjlighet för individer med utländsk bakgrund att få in en fot på arbetsmarknaden, detta menar Anna-Lena Bergvall, vd på Hotell Packhuset i Kalmar.

Migrationstrycket ställer höga krav på både stat och näringsliv. Den bästa integrationen sker via arbetet, då man kan försörja sig, lära sig språket bättre och komma i kontakt med svenskar. Hotell Packhuset i Kalmar har tagit fasta på detta. Vd Anna-Lena Bergvall förklarar:

– Just nu har vi runt 30 anställda, varav en tredjedel har utländskt ursprung fördelat på tio olika nationaliteter. Vissa har arbetat här i många år, men flera har anställts det senaste året. De flesta av dem med utländsk bakgrund har kontaktat oss själva, men vi träffade även några av dem på en rekryteringsmässa som hölls i somras, säger Anna-Lena Bergvall.

Hotellet har tidigare anställt ett flertal unga till tjänster, men fördubblad arbetsgivaravgift har skapat ökade kostnader som påverkar företaget negativt. Detta har lett till att allt färre unga anställs, då de sällan stannar särskilt länge på arbetsplatsen. Med den nya målsättningen med rekryteringen, att anställa vuxna med utländsk bakgrund har detta lett till ett mer långsiktigt tänk, då de oftast stannar längre och har en annan syn på arbetet.

– Vi har ambitionen att behålla vår personal under en längre tid, på så sätt kan vi investera i utbildningar samtidigt som personen får mer kunskap om verksamheten och möjlighet att bidra med större kvalitet i sitt arbete. Vi har märkt att få svenskar kan tänka sig att jobba med till exempel städ- eller nattjobb och även om de blir anställda så stannar de sällan länge. Därför klarar vi oss inte utan den här arbetskraften då det är en tillgång som möjliggör att vi kan jobba med den målbild och strategi vi har. Dessutom har de en stor respekt, både för yrket och företaget samtidigt som de visar upp en mogen och ansvarstagande sida, säger Anna-Lena Bergvall.

Även om Hotell Packhuset upplever många fördelar med att anställa nyanlända finns det vissa saker de fortfarande kan jobba med. Bland annat har språket behövts utvecklas hos några, men även vissa kulturella skillnader har uppstått.

För att underlätta kommunikationen har företaget startat en facebookgrupp för de anställda. Där kan alla ta del av den information som ges ut, mest i form av bilder och text. Förstår de budskapet trycker man på like-knappen. För dem med lite sämre ordförråd arbetar företaget med något de kallar för dagens ord. Ledningen förser de nyanlända med glosor. För att medarbetarna ska lära känna varandra bättre och skapa en gemenskap lagar vissa sin favoriträtt.

– Det bidrar till en god stämning, alla känner sig välkomna till arbetsplatsen. Sedan har vi också gett oss sjutton på att få det här att funka. Finns viljan kan man övervinna det mesta. Det ska vara okej att göra fel, vi måste försöka få dem att känna sig trygga och våga försöka, säger Anna-Lena Bergvall.

Att anställa svenska medborgare med utländsk bakgrund går smidigt, annat är det med dem som inte har ett svenskt medborgarskap eller är flyktingar. Det är en osmidig process, då mycket byråkrati förekommer samtidigt som myndigheterna saknar effektivitet.

Anna-Lena Bergvall berättar att hon fick fick kontakt med en person från Syrien på ett boende i Nybro, som var utbildad kock. Han besökte hotellet, och ledningen beslutade att han skulle börja praktisera för att sedan kunna få ett intyg med en rekommendation. Det flöt på bra, slutligen var det Migrationsverket som gjorde att företaget inte kunde ha kvar honom, då de inte svarade på papper som Anna-Lena Bergvall hade skickat in för att godkänna honom som praktikant.

– Slutligen skrev jag intyget till honom. Sedan dess har jag inte hört något mer om hur det gick för honom. Det borde vara enklare för företag att jobba med dessa människor. Den krångliga processen och att svaren uteblev från myndigheterna förvånade mig, säger Anna-Lena Bergvall.

Victor Lindgren

Integration
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Ansvarig utgivare och chefredaktör Anna Dalqvist