Multijätten fann en pärla i Vidsel

NYHET Publicerad

FÖRETAGSAMHET Kom inte och säg att det inte går att driva och utveckla företag i glesbygder! Delikatessfabriken i lilla Vidsel med 500 invånare har bearnaisesås som huvudprodukt vid sidan av ett 15-tal andra kalla såser. Företaget är ett utmärkt exempel på hur man kan växa bara man vågar satsa, tror på det man gör och har en bra affärsidé.

Ann-Chatrine och Stefan Andersson, Delikatessfabriken i Norrbotten AB, Vidsel
Foto: Lennart Håkansson

Stefan och Ann-Chatrine Andersson, Delikatessfabriken, tog 2016 hem titeln, "Norrbottens mest företagsamma människa".

Norska livsmedelsjätten Agra med fyra miljarder i omsättning fick förra året upp ögonen för Ann-Chatrine och Stefan Anderssons företag som har ett starkt varumärke i Norrland. Agra köpte in sig till 60 procent via Foodmark som är landets största producent av dressingar och såser.

Det betyder att det nu blir en snabb vidare utveckling av företaget och ytterligare en fyllningslinje för två-tre miljoner håller redan på att installeras för att fördubbla verksamheten. Den ger på sikt tre-fem nya jobb förutom de tio som finns vid Delikatessfabriken i dag.

– För oss är det jätteviktigt att vi blir kvar i Vidsel. Vi har en Norrlandsprodukt som är marknadsledande och den kan kanske vara svårt att producera på annan plats med vårt varumärke, säger Stefan Andersson och fortsätter;

– Dessutom har vi markområden intill oss som gör att vi snabbt kan utvidga till rimligare kostnader än på andra håll i landet.

I Älvsbyns kommunhus borde man ropa ”Bingo” när en multijätte visar så stort intresse för verksamheten i en av byarna. Men det är svårt att höra glädjeropen.

– Man har i alla fall inte visat någon nyfikenhet på vad som håller på att hända hos oss, konstaterar Stefan Andersson.

För den som intresserar sig för företagsklimat låter det ljumma intresset lite märkligt. Det är ändå en mycket stor aktör som etablerar sig i kommunen och redan börjat satsa. Men vem vet, kan det kanske handla om svallvågor efter debatten om högstadieskolan i vilket Delikatessfabriken och dess båda ägare engagerade sig av oro för byns framtid? 

Med kärlek som grund

Delikatessfabriken har växt steg för steg sedan 1999 då man för en liten slant hyrde halva lokalen i den nedlagda Konsum-butiken.

– Jag bodde i Tärnaby och hade träffat Ann-Chatrine. Det blev jobbigt att pendla 30 mil så vi började diskutera att starta något eget i Vidsel. Bearnaisesåsen blev en fullträff. Jag hade recept från restaurangvärlden i Tärnaby som vi arbetade om en del för att produkten skulle passa i butiker. Det var ju inte så vanligt med färdiga såser då, berättar Stefan Andersson.

– Vi gjorde en mycket enkel marknadsundersökning. Frågade på pizzerian hur mycket dressing den använda och hörde med ICA i byn. Sedan räknade vi om det till kommunerna i Fyrkanten – och satsade. Med en enkel senapspump som vi fyllde bearnaisen i flaskorna med.

– Under de första fem åren hade vi bara en lön att leva på. Tufft, men vi trodde på konceptet. Och vi sneglade på våra föräldrar som hade lyckats som företagare i Gnosjö och i Östervåla utanför Uppsala, säger Stefan Andersson.

Positivt att vara glesbygdsföretagare

Nu omsätter Delikatessfabriken nästan 20 miljoner och har ett tiotal anställda. Det betyder att man är största privata företaget i Vidsel. Ett utmärkt exempel på att man kan växa och utvecklas i glesbygder också även om en del hävdar att det är tuffare att vara företagare utanför tätorter. Men Stefan Andersson väljer att peka på de positiva sidorna.

– Här finns billig mark, låga hyror, lediga fastigheter och i stort sett ingen genomströmning av arbetskraft. Man är trogna företaget, ser till dess bästa och uppskattar att man kan gå till jobbet i stället för att pendla långa sträckor. Det skapar en trygghet, konstaterar Stefan Andersson.

– Visst har vi långa transporter med huvudsakligen Norrland som bas där vår marknadsandel ligger på 40 procent. Men vi har hjälp av transportstöd på sträckor över 40 mil. Vi sköter distributionen till ICA och privathandeln härifrån och till Coop via deras lager i Västerås.

– Sedan jobbar vi mycket med telefonförsäljning vilket skapar direktkontakter med kunderna på ett bra sätt, säger Stefan Andersson.

Delikatessfabriken är nu 17 år och har visat att det går utmärkt att driva företag på mindre orter och att få dem att växa. Men lite Gnosjö-impulser skadar aldrig!

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Kommunens 6-timmars arbetsdag slår hårt mot privata aktörer

OSUND KONKURRENS Att arbeta sex timmar varje dag istället för åtta har blivit en möjlighet för allt fler arbetstagare i landets kommunalägda bolag. Problemet? ”Det är ett praktexempel på osund konkurrens”, menar företagaren Susanne Andersson Pripp.
NYHET Publicerad:

Jan vill hjälpa svensk industri att stärka sin konkurrenskraft

ENTREPRENÖRSKAP Hur kan en effektiv verksamhet fortgå i en del av en byggnad samtidigt som det pågår omfattande byggnation i en annan del? Hur effektiviseras materialflödena i ett stort tillverkningsföretag på bästa sätt? Dessa frågor arbetar Jan Elgstrand, VD för Servisitik Group, med dagligen.
NYHET Publicerad:

Personalbrist och full orderbok tvingar Byggtec att bromsa

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Byggtec har just nu 70 anställda, men för att klara alla inneliggande beställningar behöver man ytterligare 15 medarbetare framåt våren. "Vi har exceptionellt mycket att göra. "Så här hög beläggning har företaget inte haft någon gång sedan starten 2006. Orderboken är redan fulltecknad för hela 2018 och vi måste avstå från att räkna på nya jobb", konstaterar Jan-Erik Silfverberg, vd på Byggtec Gävleborg AB i Gävle. 
NYHET Publicerad:

Fokus på svagheter ska stärka Hyltes företagsklimat

FÖRETAGSKLIMAT. 2018 års upplaga av Svenskt Näringslivs årliga enkätundersökning av Lokalt Företagsklimat har nu skickats ut och finns ute fram till mars. Därför har vi pratat med regionens näringslivschefer om vilka områden de vill förbättra baserat på förra årets resultat. Nu har turen kommit till Hylte.
NYHET Publicerad:

Regeringen slår mot småföretagare inom byggindustrin

ENTREPRENÖRSANSVAR Regeringens förslag att ge företag inom byggindustrin ett ökat ansvar för sina underleverantörer får skarp kritik från såväl branschen som Svenskt Näringslivs expert. "Förslaget riskerar att slå mot små företag, på väg att etablera sig på marknaden", säger arbetsmarknadsexpert Ola Brinnen.
NYHET Publicerad:

Skinnskatteberg tänker klättra tio placeringar i år

FÖRETAGSKLIMAT Varje år gör Svenskt Näringsliv en kommunranking över det lokala företagsklimatet. 2016 hamnade Skinnskatteberg sist, förra året klättrade kommunen nio placeringar, till plats 281. Men på kommunen har man betydligt högre ambitioner än så. "I år ska vi klättra högre upp på listan", säger Therese Kihlander, samordnare turism och näringsliv.
NYHET Publicerad:

Miljarder försvinner i fusk

KOMMENTAR 100 miljarder kronor fuskas bort i offentliga upphandlingar. Varje år! Det berättade Ekobrottsmyndigheten och Skatteverket på ett seminarium om brottslighet i Ystad i början av februari.
NYHET Publicerad:

77 luncher för ett bättre företagsklimat

HALLÅ DÄR Reidar Svedahl, Kommunalrådet (L) i Norrköping som via sin facebooksida bjuder in företagare till lunchsamtal under våren. Hela 77 företagare vill han träffa.
NYHET Publicerad:

Habo satsar på topplacering

FÖRETAGSKLIMAT. Nu är det dags igen för Svenskt Näringslivs årliga enkätundersökning av Lokalt Företagsklimat som kommer ligga ut från januari till mars i år. Därför har vi pratat med regionens näringslivsansvariga om hur de arbetat baserat på förra årets resultat och vad de har för målsättningar för 2018 års enkät. Först ur är Habo kommun.
NYHET Publicerad:

10 000 nya jobb i samband med Landvetter Airports expansion

TILLVÄXT. Göteborg Landvetter Airport har haft en stadig tillväxt av flygresenärer de senaste 20 åren och en kraftig ökning på senare tid. Fortsatt ökat behov från näringslivet och privatresenärer gör att Landvetter flygplats nu gör en miljardsatsning för att utöka kapaciteten.
NYHET Publicerad:

Företagarfrågor lyfts till högsta nivå i Halmstad

FÖRETAGSKLIMAT. 2018 års upplaga av Svenskt Näringslivs årliga enkätundersökning av Lokalt Företagsklimat har nu skickats ut och finns ute fram till mars. Därför har vi pratat med regionens näringslivschefer om vilka områden de vill förbättra baserat på förra årets resultat. Näst på tur är Halmstad.
NYHET Publicerad:

Företagen får betala när staden tar oljan

KONKURRENS Kommunens beslut att ta över hanteringen av överbliven olja från restaurangerna i Stockholm möts av hård kritik från branschen. "De bryter upp en väl fungerande kedja mellan restauranger och duktiga entreprenörer", säger Stefan Lundin, chefsjurist Visita.
NYHET Publicerad:

Nybro: Utvecklingsprogrammet kom som en sen julklapp

SAMARBETE Ett bättre företagsklimat är målet när fem kommuner inleder ett samarbete med Svenskt Näringsliv. ”Vi vill verkligen jobba med dessa frågor långsiktigt och strategiskt”, säger Christina Davidson, kommunstyrelsens ordförande i Nybro.
NYHET Publicerad:

Ny turné för Uppsalas ”bygglovsbil”

SERVICE Idén med mobil handläggning i Uppsalas mindre tätorter gick hem hos företagare. Nu vill kommunen nå ännu fler med sin "bygglovsbil". ”Vi vill bli den bästa landsbygdskommunen”, säger byggchef Christian Blomberg.
NYHET Publicerad:

Högtryck hos Systemair i Skinnskatteberg

FÖRETAGSKLIMAT Produktionen peakar hos Systemair i Skinnskatteberg. "När vi stänger verksamhetsåret 2017 - 2018 den sista april i år så har vi ökat den egna tillverkningen med 100 miljoner kronor i Skinnskatteberg jämfört med året innan", berättar Magnus Eklund, vd Systemair Sverige.
NYHET Publicerad:

Ett litet steg för Andreas, men ett jättekliv för Oskarshamn

FÖRETAGSKLIMAT Det gäller att ha en plan. En vision om var man vill nå i framtiden. Det arbetet har Oskarshamns kommun arbetat med de senaste ett och ett halvt åren. Genom dialog och samtal med ca 350 företagare har man nu kommit fram till en gemensam vision. Den presenterades för ca 150 förväntansfulla företagare under en eftermiddag och kväll.
NYHET Publicerad:

Hemtjänstföretag nobbar Göteborg – ”absurt dåligt företagsklimat”

VALFRIHET Göteborgs stad har nyligen öppnat för LOV i hemtjänsten. Trots detta har bara ett fåtal aktörer visat intresse – och inte en enda av de större hemtjänstföretagen. ”Det är absurt att Sveriges andra största stad har så dåligt företagsklimat”, säger David Lega (KD), oppositionsråd i Göteborgs stad, och skyller på de rödgröna.
NYHET Publicerad:

"En personlig tragedi om avverkningen stoppas"

FÖRETAGSKLIMAT Ideella organisationer ska kunna överklaga avverkningsbeslut i fjällnära skog. Det förslaget ligger på landsbygdsministerns bord. Skogsentreprenören Ida Oderstål menar att ett sådant förslag kväver skogsföretagandet i Norrlands inland.
NYHET Publicerad:

Rättviksmodellen ger win-win i kommunerna

FÖRETAGSKLIMAT Rättviksmodellen, där kommunal tillsyn faktureras i efterhand, gick från att vara utskälld till att bli föredöme för kommuner som vill förbättra kommunikationen med sina företagare. Intresset var stort när skaparna av modellen kom till Blekinge.
NYHET Publicerad:

Dialog ersätter förelägganden i kommuner

FÖRETAGSKLIMAT ”Rättviksmodellen” för en dialogbaserad tillstånds- och tillsynshandläggning i kommunen var temat som lockade drygt 80 deltagare från de tre sydostlänen. Intresset var stort och 17 av 25 kommuner deltog under seminariet. Från Kalmar län var nio kommuner, samt Regionförbundet i Kalmar län, representerade.