Vi riskerar faktiskt få dubbel kilometerskatt

NYHET Publicerad

KILOMETERSKATT "Glöm inte att vi redan i dag har en kilometerskatt. Den som infördes på 1980-talet men som gjordes om till en drivmedelsskatt när den blev för krånglig att plocka ut. Nu tänker man lägga på en ny avståndsrelaterad skatt ovanpå den som vi därför redan betalar!" säger Mats Öhrlund, Öhrlunds Åkeri AB i Luleå.

- Med de 4,3 liter per mil som vissa av våra fordon drar så kostar den 17-18 kronor milen. Förslaget om en ny kilometerskatt är urbota dumt och innebär i realiteten en dubbel beskattning på avstånd.

Mats Öhrlunds, Öhrlunds åkeri

Mats Öhrlund

Mats Öhrlund är styrelseordförande i Öhrlunds Åkeri AB i Luleå. Han tillhör den andra generationen som tog över 1973 efter pappa Georg som startade företaget 1946. I dag är tredje generationens Malin Öhrlund ny VD efter att ha lämnat en framgångsrik bana som journalist och bland annat varit sportchef, nyhetschef och redaktionschef på Norrbottens-Kuriren.

I styrelsen för Öhrlunds sitter fem personer, samtliga med samma efternamn… Förutom Mats och Malin är det Peter, Mikael och Lena. Här kan man tala om ett äkta familjeföretag.

- Sedan 1986 är vi bland annat distributör för stålgrossisten Tibnor och nu har vi fem dagar i veckan transporter med två bilar mellan Köping och Kiruna. Vi kör alltså bara längs den linan 1300 mil i veckan. En kilometerskatt på 24 kronor milen betyder för oss en ökad kostnad på årsbasis på närmare två miljoner! säger Malin Öhrlund.

Malin Öhrlund, Öhrlunds åkeri

Malin Öhrlund

Hon var nyligen i Söderhamn och ordnade en övernattningsbostad för chaufförerna. Man lastar i Köping, kör till Söderhamn där det är sömn och chaufförsbyten, har omlastning i Luleå och slutstationen är Kiruna.

- Vi kör på HVO100 som är ett lite dyrare bränsle men som minskar koldioxidutsläppen med upp till 92 procent. Men drivmedel, miljövänliga fordon eller hur man lastar tas ingen hänsyn till när det gäller kilometerskatt. Vi som kör miljösmart ska alltså betala samma kilometerskatt som polacker och andra som inte har liknande lösningar. Är det rättvist? Knappast!

Kilometerskatten påstås också vara en vägslitageskatt, men eftersom den beräknas ge fyra miljarder om året och ”bara” en miljard behövs till vägarna så blir det tre miljarder som direkt hamnar i statskassan. Andra beräkningar talar om nio miljarder. Det sägs att det här är en skatt som verka som plåster på såren för Miljöpartiet efter bakslagen i fråga efter fråga.

- Det finns oerhörda kunskapsbrister hos en del politiker kring transporter på järnvägar, flyg och vägar. Till 80 procent är alternativ till lastbilar omöjliga. Skulle alla lastbilstransporter stanna upp under en vecka så skulle sjukvården slås ut efter tre dagar och mattransporter stoppas lika snabbt, understryker Mats Öhrlund.

- Vi har fått pålagor inom vår näring för att gynna järnvägen trots att en av järnvägens största kunder faktiskt är åkerinäringen, poängterar Malin Öhrlund.

- Med kilometerskatten måste man undra hur länge en del av våra industrier blir kvar här i Norrbotten. Kunderna som de levererar till finns ju till största delen söderut. Blir transportkostnaderna för höga så kan flera företagare tvingas besluta flytta verksamheten trots att de har mycket kompetenta medarbetare här och en stark känsla för regionen, befarar hon.

Och det är hon inte ensam om. Ytterligare skyhöga nya skatter och avgifter på transportsektorn måste ju till sist betalas av kunderna som i det läget självklart studerar även ändrade verksamhetsorter.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Äganderätten nonchaleras i skogen

GÄSTKRÖNIKA Författaren Svante Isaksson beskrev år 2001 den väl dokumenterade boken ”När staten stal marken”. Han redogjorde för hur nybyggare och samer i Norrbottens och Västerbottens inland blev bestulna på sin mark i slutet av 1800-talet.
NYHET Publicerad:

Vi riskerar faktiskt få dubbel kilometerskatt

KILOMETERSKATT "Glöm inte att vi redan i dag har en kilometerskatt. Den som infördes på 1980-talet men som gjordes om till en drivmedelsskatt när den blev för krånglig att plocka ut. Nu tänker man lägga på en ny avståndsrelaterad skatt ovanpå den som vi därför redan betalar!" säger Mats Öhrlund, Öhrlunds Åkeri AB i Luleå.
NYHET Publicerad:

Långväga beslut oroar hemkär Lulebo

PROFILEN Anders Hermanson siktar in sig på det som företaget BenearIT kan bidra med för att utveckla såväl region som samhälle. Hans lokala fokus riskerar att få sig en knäck av politiska förslag på riksnivå som han kallar företagsfientliga.
NYHET Publicerad:

Entreprenadföretaget NYAB gasellvinnare

SNABBVÄXARE Årets gasellvinnare i Norrbotten är bygg- och entreprenadföretaget NYAB från Luleå med en tillväxt på 1110 procent. "Det är roligt, men vi är ändå bara i uppstartsfasen. Jag ska inte säga att jag är överraskad, vi har bara följt vår plan. Att det gått bra tillskriver jag våra enormt duktiga anställda", säger vd:n Johan Larsson.
NYHET Publicerad:

Kilometerskatt hot mot livet i en hel by

KILOMETERSKATT I Hakkas by i Gällivare bor det cirka 350 invånare. Befolkningssiffrorna har länge varit negativa och halverats på sedan 1960-talet. Där finns några småföretag, en bensinmack, kafé, skola och faktiskt ett badhus. Många av invånarna lever på skogsbruk. Men där finns också Verner Karlssons Åkeri AB som ägs av Jan Olof Karlsson och har ett 15-tal anställda.
NYHET Publicerad:

Kommunvandringen i Pajala gav en grund att utgå ifrån

FÖRETAGSKLIMAT Det kom fram många goda förslag på hur man ska förbättra näringslivsklimatet i Pajala när Svenskt Näringsliv nyligen arrangerade Kommunvandringen i samarbete med kommunen. Mer dialog och gemensamma aktiviteter mellan kommun och företag handlade det mycket om.
NYHET Publicerad:

Kilometerskatten smäll för tillväxtföretag

KILOMETERSKATT För Pondusfoder i Överkalix leder den nya kilometerskatten till 100 000-tals kronor i höjda kostnader. "Rent krasst måste vi försöka lägga kostnaderna på slutprodukten. Alternativet är att inte tillverka något", säger Jonas Pahikka-Aho, vd.
NYHET Publicerad:

Vinster på rondeller bra, men inte på sjukvården

VÄLFÄRD "Det är märkligt att man särskiljer sjukvård från exempelvis vägbyggen som ju också utförs med offentliga medel. De företag som bygger rondeller och gör stora vinster frikopplas från vinstdebatten medan man ger sig på sjukvården som inte är en särskilt lukrativ bransch", säger Lisbeth Engelmark-Haupt, vd Hermelinen i Luleå.
NYHET Publicerad:

Nytt naturreservat upprör skogsägare

MILJÖ Skogsägarna i Jokkmokk är upprörda över Länsstyrelsen Norrbotten metoder vid bildande av naturreservat. De anser att myndigheten har införlivat gamla ströängar från enskilda markägare till statliga reservat utan att kontakta markägaren eller betala ersättning. "Kan staten verkligen göra så här år 2016", frågar sig skogsägaren Per-Erik Bergkvist i Jokkmokk, som är en av de drabbade.
NYHET Publicerad:

Okunskap om nya upphandlingsregler i Norrbotten

UPPHANDLING Nu ligger ett förslag till ny upphandlingslagstiftning på riksdagens bord. Den nya lagstiftningen är till stora delar en följd av nya EU-direktiv men det är också så att regeringen har valt att gå längre än EU-direktiven. I en färsk undersökning som Svenskt Näringsliv gjort bland sina medlemsföretag framkommer det att 88 procent av företagen i Norrbotten inte känner till att det är en ny lagstiftning på gång. Det är allvarligt.
NYHET Publicerad:

Norrbotten tuffar på

KONJUNKTUR Förra kvartalets positiva förväntningar infrias och den optimistiska tron på framtiden håller i sig inför de kommande sex månaderna. Det säger företagen i Norrbotten vid den senaste undersökningen av Svenskt Näringslivs Företagarpanel.
NYHET Publicerad:

Nominera nu! Vem är Norrbottens mest företagsamma människa 2016?

ÅRETS MEST FÖRETAGSAMMA Företagsamma människor skapar jobb – det vill vi synliggöra genom att hylla dem i vår region. Nu är det dags igen för Norrbottens mest företagsamma människa 2016 – hjälp oss att hitta alla som förtjänar att synas lite extra i vår region genom att nominera den du tycker har gjort något extra företagsamt i år.
NYHET Publicerad:

Arvidsjaur sämst på entreprenader

FÖRETAGSKLIMAT Arvidsjaur hade Norrbottens näst bästa företagsklimat 2008, men sedan har det rutschat snabbt utför. I Svenskt Näringslivs senaste mätning är bara fem av 290 kommuner i landet sämre. Synen på entreprenader är sämst i landet för andra året i följd. Kommunpolitikers och tjänstemäns attityder till företagande är nästan lika dåliga, precis som skolans attityder och förmågan att följa lagar och regler. Konkurrensen från kommunen upplevs närmast som mördande.
NYHET Publicerad:

Sämre företagsklimat i Norrbotten

FÖRETAGSKLIMAT För 16:e året i rad presenterar Svenskt Näringsliv årets rankingresultat av företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner. Årets kommunranking visar på sämre företagsklimat i många av Norrbottens kommuner.
NYHET Publicerad:

Kommunalrådet oroat i åkeriernas Överkalix

KILOMETERSKATT I Överkalix bor drygt 3 400 invånare, men kommunen har mer än 20-talet åkerier i olika storlekar och påverkas därför i hög grad om förslaget till en kilometerskatt på 24 kronor milen blir verklighet. Skatten kallas också för en avgift för vägslitage, men 18 av de 24 kronorna går direkt in i statskassan… Och bara sex kronor till vägarna.
NYHET Publicerad:

Km-skatt kommer kosta 10 miljoner, tio procent av omsättningen

KILOMETERSKATT ”Vi får en ökad kostnad på 10 miljoner med en kilometerskatt på 24 kronor milen! Hur långt är man beredda att gå egentligen för att få in pengar till staten?” Det undrar Kjell Lindqvist, verkställande direktör och ägare till BurLink Transport AB i Piteå. Företaget omsätter knappt 100 miljoner och har cirka 90 anställda. Det betyder att den hotande kilometerskatten skulle motsvara tio procent av omsättningen!
NYHET Publicerad:

Pudas-lådan fram i kamp mot kilometerskatten?

KILOMETERSKATT ”Jag skulle kunna låna Pudas-lådan och lägga mig utanför Rosenbad om regeringen tänker driva igenom kilometerskatten!” Anders Pudas i Kiruna är upprörd inför hotet om en vägslitageavgift på 24 kronor milen för tunga lastbilar. Han leder företaget Bröderna Pudas Specialtransporter AB där även bröderna Lars-Göran och Ulf är huvudägare. Däremot är de inte släkt med Folke Pudas från Kiruna som hungerstrejkade under tre månader i en låda på Sergels torg framför det tillfälliga riksdagshuset.
NYHET Publicerad:

Norrbottens företagare kan andas ut

SJUKSKATT Det har funnits en växande oro bland företagare i Norrbotten inför hotet att betala 25 procent av sjuklönen för långtidssjuka. I vissa fall kan man tala om att många upplevt en uppgivenhet inför alla skatter och avgifter. Men nu kan länets företagare andas ut.
NYHET Publicerad:

Sträck på ryggarna, företagare i länet!

KRÖNIKA Företagarna i Norrbotten är att gratulera till segern! Kampen mot att betala sjuklön för långtidssjuka har varit bred och intensiv. Det har inte minst märkts på den här sidan och vid kontakter med företagare runt om i länet. De har i hög grad tillsammans med andra näringslivsföreträdare runt om i landet visat att man kan nå framgångar genom en bred enad front mot illa genomtänkta förslag som kan ge direkt negativa konsekvenser.
NYHET Publicerad:

Tre hot i Norrland av kilometerskatten

KILOMETERSKATTEN Norrländska företag kommer att drabbas värst av en kilometerskatt. Det tror Fredrik Persson, vd för BDX Företagen i Luleå. "Om vi drabbas av en kilometerskatt på 24 kronor milen för tunga fordon hotar en enorm utslagning av åkerier. Inte minst i Norrland".