Jan vill hjälpa svensk industri att stärka sin konkurrenskraft

NYHET Publicerad

ENTREPRENÖRSKAP Hur kan en effektiv verksamhet fortgå i en del av en byggnad samtidigt som det pågår omfattande byggnation i en annan del? Hur effektiviseras materialflödena i ett stort tillverkningsföretag på bästa sätt? Dessa frågor arbetar Jan Elgstrand, VD för Servisitik Group, med dagligen.

Jan Elgstrand

- Vi vill hjälpa svensk industri att stärka sin konkurrenskraft, säger Jan Elgstrand, VD för Servisitik Group

Foto: Sören Karlsson

Servistik sysselsätter 185 personer och erbjuder logisitiklösningar för företag inom bygg- och industribranschen – så att de kan fokusera på sin huvudverksamhet.

Jan är en riktig entreprenör. Innan han startade Servistik tillsammans med sin fru Karin Elgstrand 2004 drev de tillsammans flera olika företag i Linköping, bland annat ett större städföretag. Koncernen Servisitik Group består av fyra bolag med olika inriktningar på service och logistik och finns idag i Östergötland, Blekinge och Stockholm. Bland kunderna finns Saab, Peab och Stockholms Stad, den sistnämnda arbetade Servisitik med genom upphandling i det stora byggprojektet Norra Djurgårdsstaden.

Hur upplever ni att offentliga upphandlingar fungerar?

- Jag saknar en dialog kring lösningar. Idag beskriver ofta beställaren hur tjänsten ska utformas, snarare än att be oss experter föreslå en effektiv lösning på problemet. Om kraven är för styrande mot en lösning vi inte anser vara tillräckligt effektiv står vi över, eftersom det hindrar oss från att leverera vår tjänst så som den är tänkt, säger Jan.

Ord som struktur, effektiviseringar och flöden genomsyrar Servistiks tjänster. Med företagets styrning och samordning av logistiken i ett stort byggprojekt kan antalet transporter till byggarbetsplatsen minska med upp till 82 %. Det handlar konkret om godsmottagning på större samlingscentraler utanför city, lagertjänster, transport och leverans. Inom industrin leder detta på motsvarande sätt till minskade produktionskostnader för kunden, vilket det finns goda exempel på.

- Vi vill hjälpa svensk industri att stärka sin konkurrenskraft, sammanfattar Jan.

Det samma gäller kompetensförsörjning i branschen.  

- Vi vill gärna anställa nyanlända och hjälpa människor att ta sig in på arbetsmarknaden genom praktik eller yrkesträning, men kontakten med Arbetsförmedlingen är obefintlig. Dessutom pratar Linköpings kommun sällan om de enkla jobben, vilket skulle passa stora delar av vår verksamhet bra.

Vad tycker du om företagsklimatet i Linköping?

- Kommunens och politikernas attityder till företagare har blivit sämre i Linköping. Det var lättare att vara entreprenör när vi startade. Ett bra företagsklimat ska präglas av en dialog om hinder och expansionsmöjligheter för företagarna, intresset för detta uppfattar jag som lågt från kommunens sida.

Ett byggprojekt i Stockholm till vilket Servisitik levererat de logistiska lösningarna har fått särskilt mycket uppmärksamhet - Urban Escape. Arbetet är en del av Stockholm citys stadsomvandling och välplanerad logistik är en viktig förutsättning för att kunna bygga säkert och hållbart, inte minst för att det rör sig stora mängder människor på platsen dagligen. Projektet är nominerat till Årets Bygge 2018, ett pris som delas ut av Svensk Byggtjänst och Byggindustrin till branschens största prestation. På galan den 19 mars visar det sig om projektet som Linköpingsföretaget Servisitik bidragit till med nytänkande och hållbara lösningar lyckas ta hem det prestigefyllda priset. Vi håller våra tummar.

Sofia Bengtsson

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Så tydliga är kommunerna med sina mål om företagsklimatet

KARLÄGGNING Det ska vara enkelt för en företagare att se vilka mål kommunen satt upp för att förbättra företagsklimatet. Svenskt Näringslivs studentmedarbetare Emma Supponen har genomfört ett projekt där hon kartlagt hur tydliga kommunerna är med sina mål.
NYHET Publicerad:

Drag kring Kungsörs företagsklimat

NÄRINGSLIVSTRATEGI Kungsörs kommun har klättrat 89 steg på kommunrankingen de senaste två åren, med ett ordentligt kliv på 68 placeringar sedan i fjol. Det gör Kungsör till den sjunde bästa klättraren 2018. ”Vi har haft ett medvetet fokus”, säger kommundirektören Claes-Urban Boström.
NYHET Publicerad:

Skogsägare stämmer staten för utebliven ersättning

ÄGANDERÄTT Staten har slutat att ersätta skogsägare i fjällnära områden. Frågan ställs nu på sin spets i ett ärende i Mark- och miljödomstolen i Umeå.
NYHET Publicerad:

"Problemet att politiker inte förstår våra behov"

FÖRETAGARDAGEN Kompetensförsörjning, skatter och integration var några frågor i fokus när företagare, politiker och experter träffades under årets ”Företagardag” i Näringslivets Hus. Ett problem som lyftes var att politiker och företagare lever i olika världar.
NYHET Publicerad:

Debatt: Kompetens i klassrummen kräver nytänkande

DEBATT I dag, den 26 november, lanseras Svenskt Näringslivs rapport ”Handlingskraft kan lösa lärarkrisen” där sex skribenter har fått i uppdrag att tänka fritt kring möjliga vägar för att förbättra kompetensförsörjningen, skriver Johan Olsson, utbildningspolitisk expert och Karin Rebas, skolpolitisk expert.
NYHET Publicerad:

Försämrat företagsklimat i Stockholm kräver nysatsning

BÄTTRE VILLKOR I senaste rankingen av företagsklimatet rasade Stockholm till en 123:e plats. Nu vill Stockholms nya blågröna styre skapa en ny näringslivstrategi. "Jag ser den nya strategin som en bra början på ett arbete där politiker och tjänstemän får förståelse för företagens behov", säger vd Jan Olof Jacke.
NYHET Publicerad:

Drop-in för företagare förenklar

FÖRETAGSKLIMAT Istället för att vänta på att företagarna hör av sig med frågor tar näringslivskontoret i Krokom initiativ till öppna möten. Satsningen "Näringslivskontoret med vänner" ger svar direkt på plats.
NYHET Publicerad:

"Syftet är att inspirera kommunerna"

INSPIRATIONSDAGARNA Sedan några år tillbaka bjuder Svenskt Näringsliv in alla Sveriges kommuner till inspirationsdagar för att prata om det lokala företagsklimatet. "Det som händer under dagarna ska ge nytta i hemmakommunen", säger Daniel Andersson, nationell projektledare för inspirationsdagarna.
NYHET Publicerad:

Linköping sätter fokus på företagandet

FÖRETAGSKLIMAT Ett bättre företagsklimat blir ett prioriterat område för det nya styret i Linköping. Den som ska leda arbetet har själv drivit företag sedan 2005. ”Jag har varit med och startat företag från grunden och upplevt allt man kan uppleva som företagare”, säger kommunstyrelsens nya ordförande Niklas Borg (M).
NYHET Publicerad:

För första gången når Falkenberg topp-tio

RANKINGEN År efter år har Falkenbergs kommun successivt klättrat uppåt på kommunrankingen. 2010 passerades topp-50-gränsen och i år hamnade kommunen för första gången i det absoluta toppskiktet med en tiondeplacering.
NYHET Publicerad:

Klättraren Piteå firar men jobbar för att bli bäst

RANKINGEN Näst störst kliv på kommunrankingen efter Strömstad gör Piteå. Med en klättring på 86 steg är stämningen i kommunen god. Men det här är bara början. "Nu har vi firat färdigt, vi ska smälta resultatet och börja jobba på att bli bäst i Norrbotten igen. Kan vi sedan hamna bland toppkommunerna i landet, så inte mig emot", säger Peter Palmqvist, näringslivschef i Piteå kommun.
NYHET Publicerad:

Industriföretag träffar kvinnor med ledarambitioner

HALLÅ DÄR Madelen Porserud, som tillsammans med tre andra civilingenjörer grundat Female Leader Engineer. Vad går det ut på?
NYHET Publicerad:

Bra företagsklimat bakom valframgång

RANKING 2018 Centerpartiet gör ett historiskt val och sitter kvar vid makten i Nordmaling. Ett av huvudskälen till den politiska framgången är en långsiktig satsning på företagsklimatet.
NYHET Publicerad:

Höganäs gläds åt framgången – blickar framåt

RANKING 2018 Efter många år i toppen, men utanför prispallen, hittar vi i år Höganäs på tredjeplatsen i kommunrankingen. ”Det är ett jätteroligt kvitto på vårt arbete”, säger kommunstyrelsens ordförande Peter Schölander.
NYHET Publicerad:

Företagsklimatet 2018: ”Konkurrensen har hårdnat”

RANKING 2018 Solna toppar för elfte året i rad. Det visar rankinglistan över kommunernas företagsklimat som presenteras idag. ”Många kommuner jobbar intensivt med frågorna vilket är positivt. Samtidigt ser vi en del orosmoln när det gäller de större kommunerna”, säger Christer Östlund, ansvarig för kommunrelationer.
NYHET Publicerad:

Strömstad årets klättrare

RANKING 2018 Med en förbättring med 89 placeringar är Strömstad den kommun som klättrar mest i rankingen. Från att ha legat på plats 195 ligger kommunen nu på plats 106 och bakom framgången finns strategier och goda relationer med näringslivet.
NYHET Publicerad:

Fler insatser bör göras för att förbättra företagsklimat i Karlskrona

FÖRETAGSKLIMAT Trots insatser upplever företagen brister i företagsklimatet i Karlskrona. Bland annat behöver dialogen med kommunledningen stärkas och informationen om kommunens service förbättras.
NYHET Publicerad:

Digitaliseringen sätter Karlskrona på kartan

DIGITALISERINGEN I grunden handlar det om att åstadkomma bättre service för företag och privatpersoner. Så sammanfattar kommundirektören Carl-Martin Lanér Karlskronas digitaliseringsarbete.
NYHET Publicerad:

Fyra röster inför kommunrankingen

FÖRETAGSKLIMAT Inför 2018 års kommunranking pejlar vi förväntningarna och känslorna hos fyra kommuner runt om i Sverige. Samtliga svarande är kommunstyrelsens ordförande i respektive kommun.
NYHET Publicerad:

Prao kan locka unga till äldreomsorgen

PRAO Arbetsgivare välkomnar att prao blivit obligatoriskt igen. Stockholmsföretagaren Marita Eerola har tidigare försökt få kontakt med skolor för att erbjuda praoplatser men förgäves. "Jag tycker det är jättebra och oerhört viktigt att man tidigt kommer ut och får smaka på arbetslivet", säger hon.