Jan vill hjälpa svensk industri att stärka sin konkurrenskraft

NYHET Publicerad

ENTREPRENÖRSKAP Hur kan en effektiv verksamhet fortgå i en del av en byggnad samtidigt som det pågår omfattande byggnation i en annan del? Hur effektiviseras materialflödena i ett stort tillverkningsföretag på bästa sätt? Dessa frågor arbetar Jan Elgstrand, VD för Servisitik Group, med dagligen.

Jan Elgstrand

- Vi vill hjälpa svensk industri att stärka sin konkurrenskraft, säger Jan Elgstrand, VD för Servisitik Group

Foto: Sören Karlsson

Servistik sysselsätter 185 personer och erbjuder logisitiklösningar för företag inom bygg- och industribranschen – så att de kan fokusera på sin huvudverksamhet.

Jan är en riktig entreprenör. Innan han startade Servistik tillsammans med sin fru Karin Elgstrand 2004 drev de tillsammans flera olika företag i Linköping, bland annat ett större städföretag. Koncernen Servisitik Group består av fyra bolag med olika inriktningar på service och logistik och finns idag i Östergötland, Blekinge och Stockholm. Bland kunderna finns Saab, Peab och Stockholms Stad, den sistnämnda arbetade Servisitik med genom upphandling i det stora byggprojektet Norra Djurgårdsstaden.

Hur upplever ni att offentliga upphandlingar fungerar?

- Jag saknar en dialog kring lösningar. Idag beskriver ofta beställaren hur tjänsten ska utformas, snarare än att be oss experter föreslå en effektiv lösning på problemet. Om kraven är för styrande mot en lösning vi inte anser vara tillräckligt effektiv står vi över, eftersom det hindrar oss från att leverera vår tjänst så som den är tänkt, säger Jan.

Ord som struktur, effektiviseringar och flöden genomsyrar Servistiks tjänster. Med företagets styrning och samordning av logistiken i ett stort byggprojekt kan antalet transporter till byggarbetsplatsen minska med upp till 82 %. Det handlar konkret om godsmottagning på större samlingscentraler utanför city, lagertjänster, transport och leverans. Inom industrin leder detta på motsvarande sätt till minskade produktionskostnader för kunden, vilket det finns goda exempel på.

- Vi vill hjälpa svensk industri att stärka sin konkurrenskraft, sammanfattar Jan.

Det samma gäller kompetensförsörjning i branschen.  

- Vi vill gärna anställa nyanlända och hjälpa människor att ta sig in på arbetsmarknaden genom praktik eller yrkesträning, men kontakten med Arbetsförmedlingen är obefintlig. Dessutom pratar Linköpings kommun sällan om de enkla jobben, vilket skulle passa stora delar av vår verksamhet bra.

Vad tycker du om företagsklimatet i Linköping?

- Kommunens och politikernas attityder till företagare har blivit sämre i Linköping. Det var lättare att vara entreprenör när vi startade. Ett bra företagsklimat ska präglas av en dialog om hinder och expansionsmöjligheter för företagarna, intresset för detta uppfattar jag som lågt från kommunens sida.

Ett byggprojekt i Stockholm till vilket Servisitik levererat de logistiska lösningarna har fått särskilt mycket uppmärksamhet - Urban Escape. Arbetet är en del av Stockholm citys stadsomvandling och välplanerad logistik är en viktig förutsättning för att kunna bygga säkert och hållbart, inte minst för att det rör sig stora mängder människor på platsen dagligen. Projektet är nominerat till Årets Bygge 2018, ett pris som delas ut av Svensk Byggtjänst och Byggindustrin till branschens största prestation. På galan den 19 mars visar det sig om projektet som Linköpingsföretaget Servisitik bidragit till med nytänkande och hållbara lösningar lyckas ta hem det prestigefyllda priset. Vi håller våra tummar.

Sofia Bengtsson

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Nätverkande med företag boostar kvinnor som läser till ingenjör

HALLÅ DÄR Madelen Porserud, som tillsammans med tre andra civilingenjörer grundat Female Leader Engineer. Vad går det ut på?
NYHET Publicerad:

Bra företagsklimat bakom valframgång

RANKING 2018 Centerpartiet gör ett historiskt val och sitter kvar vid makten i Nordmaling. Ett av huvudskälen till den politiska framgången är en långsiktig satsning på företagsklimatet.
NYHET Publicerad:

Höganäs gläds åt framgången – blickar framåt

RANKING 2018 Efter många år i toppen, men utanför prispallen, hittar vi i år Höganäs på tredjeplatsen i kommunrankingen. ”Det är ett jätteroligt kvitto på vårt arbete”, säger kommunstyrelsens ordförande Peter Schölander.
NYHET Publicerad:

Företagsklimatet 2018: ”Konkurrensen har hårdnat”

RANKING 2018 Solna toppar för elfte året i rad. Det visar rankinglistan över kommunernas företagsklimat som presenteras idag. ”Många kommuner jobbar intensivt med frågorna vilket är positivt. Samtidigt ser vi en del orosmoln när det gäller de större kommunerna”, säger Christer Östlund, ansvarig för kommunrelationer.
NYHET Publicerad:

Strömstad årets klättrare

RANKING 2018 Med en förbättring med 89 placeringar är Strömstad den kommun som klättrar mest i rankingen. Från att ha legat på plats 195 ligger kommunen nu på plats 106 och bakom framgången finns strategier och goda relationer med näringslivet.
NYHET Publicerad:

Fler insatser bör göras för att förbättra företagsklimat i Karlskrona

FÖRETAGSKLIMAT Trots insatser upplever företagen brister i företagsklimatet i Karlskrona. Bland annat behöver dialogen med kommunledningen stärkas och informationen om kommunens service förbättras.
NYHET Publicerad:

Digitaliseringen sätter Karlskrona på kartan

DIGITALISERINGEN I grunden handlar det om att åstadkomma bättre service för företag och privatpersoner. Så sammanfattar kommundirektören Carl-Martin Lanér Karlskronas digitaliseringsarbete.
NYHET Publicerad:

Fyra röster inför kommunrankingen

FÖRETAGSKLIMAT Inför 2018 års kommunranking pejlar vi förväntningarna och känslorna hos fyra kommuner runt om i Sverige. Samtliga svarande är kommunstyrelsens ordförande i respektive kommun.
NYHET Publicerad:

Prao kan locka unga till äldreomsorgen

PRAO Arbetsgivare välkomnar att prao blivit obligatoriskt igen. Stockholmsföretagaren Marita Eerola har tidigare försökt få kontakt med skolor för att erbjuda praoplatser men förgäves. "Jag tycker det är jättebra och oerhört viktigt att man tidigt kommer ut och får smaka på arbetslivet", säger hon.
NYHET Publicerad:

VA-prövning sänkte utbyggnad av konstskola för unga

REGELKRÅNGEL Företagarna Marita och Jon Jonsson ville bygga ut sin konstnärsverksamhet på Körsbärsgården på Gotland. Bygglovsansökan mottogs positivt av kommunen, men en VA-prövning drog ut åtta månader på tiden och nu har paret tvingats dra tillbaka ansökan och skrinlägga projektet.
NYHET Publicerad:

Korta vägar mellan kommun och näringsliv i Hofors

FÖRETAGSKLIMAT Resultatet i årets enkät om det lokala företagsklimatet vittnar om att samarbetsandan mellan näringsliv och kommun i Hofors är bra, något som bekräftas av företagaren Johanna Grönlund och kommunstyrelsens ordförande Linda-Marie Anttila, S.
NYHET Publicerad:

Kompetensförsörjningen ett växande problem

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Med ett medelvärde på 2,71 hamnar frågan om tillgång på medarbetare med relevant kompetens längst ned i årets enkät om det lokala företagklimatet. "Det är stora utmaningar att få tag i rätt kompetens", säger Johan Olsson på Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

Kommuner konkurrerar ut privata företag

KONKURRENS Nästan 20 procent av företagen svarar ja på frågan om de upplever att kommunen eller kommunens företag driver verksamhet som de själva skulle kunna driva i eget bolag. Samtidigt finns det mycket att göra för att upphandlingsförfarandet ska fungera bättre. "Lösningen är en god dialog", säger jurist Birgitta Laurent.
NYHET Publicerad:

Rättviks kommun förstår företagen

ENKÄT Rättvik får högst betyg av alla kommuner på frågan om vägledning vid tillstånd, tillsyn och kontroll. Det är ingen överraskning för företagaren Linda Thorslund Leandersson. "Jag är inte alls förvånad. Kommunen har varit jättestöttande i vårt projekt", säger hon.
NYHET Publicerad:

Munkfors bäst på företagande

INFÖR RANKINGEN Med 4,6 i medelbetyg hamnar Munkfors högst upp i det sammanfattande omdömet om företagsklimatet. "Alla känner att kommunen bryr sig och uppmärksammar företagen", säger Pernilla Melén, vd på Munkforssågar, ett av ortens större företag.
NYHET Publicerad:

Kommuner måste lyssna på lokala företagare

KOMMENTAR Trenden är tydlig. Det lokala företagsklimatet blir bättre. ”Vårt bästa råd till kommuner som vill fortsätta att utvecklas är att lyssna på företagen och låta sig inspireras av de kommuner som presterar bättre", skriver Christer Öhlund, ansvarig för kommunrelationer.
NYHET Publicerad:

Allt bättre företagsklimat

ENKÄT Det lokala företagsklimatet fortsätter att förbättras. I år får rekordmånga kommuner betyget ”bra” i sammanfattande omdöme.  Allra högst betyg får Munkfors i Värmland. "Vi har sett en positiv utveckling under de senaste åren", säger Christer Östlund, ansvarig för kommunrelationer.
NYHET Publicerad:

Gilla Jobbskaparna bjöd på företagssafari

FÖRETAGSSAFARI Under april har kampanjen "Gilla Jobbskaparna" drivits av Svenskt Näringsliv runt om i landet. I Lekebergs kommun, Närke, arrangerades företagssafari och flera av kommunens företagare fick chans att visa vad de gör.
NYHET Publicerad:

Företagen står för hälften av Älvdalens intäkter – politiker ser inte sambandet

VÄLFÄRDSAVTRYCK Ett 40-tal företag arbetar gemensamt för att få kommunens politiker att förstå hur viktiga företagen är för Älvdalens välfärd. "Det är frustrerande att de inte förstår, säger Johanna Petersson", initiativtagare och ägare till Backlunds Skor på orten.
NYHET Publicerad:

HD-dom ger utländska studenter upprättelse

KOMMENTAR HD:s dom ger den amerikanska studenten Connie Dickinson pengarna tillbaka för en utbildning som inte höll måttet. En välkommen upprättelse, skriver Tobias Krantz, chef för utbildning, forskning och innovation.