Bygglovschefen Christian Nielsen och hans medarbetare i Eslövs kommun.jpg
Foto: Anna Nimander Pflanzl

Bygglovschefen Christian Nielsen och medarbetare i Eslövs kommun.jpg

Kundfokus gav kortare bygglovstider i Eslöv

NYHET Publicerad

MYNDIGHETSUTÖVNING År 2014 tog det i genomsnitt fyra månader att få svar på sitt bygglov i Eslöv. Nu har handläggningstiden sjunkit till 5,7 veckor, även om företagsärenden i snitt tar längre tid, 6,9 veckor. "Även om vi tillämpar myndighetsutövning är företagen våra kunder som vi måste värna om", säger Lars Persson, näringslivschef i Eslövs kommun.

Under de fyra åren har kommunen arbetat aktivt för att få ner bygglovstiderna. Långa väntetider skapar missnöje och irritation, och är en konkurrensnackdel gentemot andra kommuner.

– Mina medarbetare är helt fantastiska och det är deras förtjänst att vi har kommit så här långt. Om byggnadsnämnden konkurrerade på en fri marknad med tjänsten bygglov, där andra erbjuder en liknande tjänst, varför ska den sökande välja just oss? Vad gör att vi sticker ut? Jag tror att ett sådant förhållningssätt gagnar alla involverade parter i en byggprocess, säger Christian Nielsen, bygglovschef på Eslövs kommun.

Brinova Fastigheter öppnade upp ett enhetskontor i kommunen 2017 och har sedan dess haft en hel del kontakt med bygglovsavdelningen.

– Vi har haft ett antal bygglovsärende och jag är mycket nöjd. De har återkopplat ganska omgående om något saknats, varit hjälpsamma och tillmötesgående. Bygglovet har blivit beviljat och startbesked kommit snabbt eller som jag tycker inom rimlig handläggningstid mot hur det varit tidigare. Så jag kan bara ge dem en stor eloge för deras handläggningstid, kompetens och behjälplighet, säger Carina Sjöholm, enhetschef på Brinova.

Eslövs näringslivschef Lars Persson menar att de har lagt stor vikt vid att det ska vara enkelt, attraktivt och rättssäkert att starta, driva och utveckla företag i kommunen. Kommunen ska samtidigt fokusera på det som de själva kan påverka för att främja företagsklimatet.

Lars Persson

Lars Persson, näringslivschef i Eslövs kommun.

– Även om vi tillämpar myndighetsutövning är företagen våra kunder som vi måste värna om och att vi tillsammans fungerar som en serviceorganisation som förmedlar ett enhetligt budskap och förhållningssätt till dem som kommer i kontakt med oss. Alltfler företag ser kommunen som en naturlig samarbetspartner.

När ärenden är slutförda på bygglovsavdelningen skickats en enkät ut, där den sökande ges en chans att utvärdera den service de har mottagit från Eslövs kommun. Sedan 2015 har nöjdheten ökat, från 78 procent till 96 procent under förra året. BioGaia Production är ett av de företag som sökte bygglov i Eslöv under 2018.

– Vi har fått bra bemötande och rent tidsmässigt har handläggningstiderna för dessa ärenden varit bra så det har helt klart blivit en förbättring mot hur det såg ut för något år sedan, säger projektledare Peter Persson.

Kommunernas myndighetsutövning är en prioriterad fråga för Svenskt Näringsliv. Biträdande regionchef Carola Netterlid ser positivt på Eslövs utveckling.

– Det är glädjande att Eslöv lyckats få ner sina långa bygglovstider. Att bygglovsprocessen är snabb och rättssäker är viktigt för våra medlemmar. Nu gäller det att man fortsätter att utveckla sig, exempelvis genom att införa servicegarantier för hur lång tid ett bygglov får lov att ta, säger Carola Netterlid, biträdande regionchef för Svenskt Näringsliv i Skåne.

Sally Grahn

Läs mer

Råd för kortare bygglov här: Bygglov inom 10 veckor - så här gör du

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Livsmedelskontroll debiteras i efterhand

FÖRETAGSKLIMAT Företag som berörs av kommunal livsmedelskontroll kan glädjas. Regeringen vill införa obligatorisk efterhandsdebitering, framgår av en lagrådsremiss.
NYHET Publicerad:

Så undviker du bluffakturor och vd-bedrägerier

SÄKERHET Bluffakturor och internetbedrägerier är något som drabbar företagen under hela året. Särskilt besvärligt är det under sommaren då ordinarie personal inte är på plats och därför inte heller erfarenheten kring vilka leverantörer företaget använder och således vilka fakturor som ska betalas. Nina Jelver, bedrägeriexpert på Svensk Handel, listar sina bästa tips för hantering av bluffakturor och vd-bedrägerier. 
NYHET Publicerad:

Kommuner som satsar på hyresrabatter

CORONAKRISEN Många företag har svårt att betala hyran. Utsatta branscher kan ta del av ett särskilt hyresstöd. Kiruna och Örnsköldsvik hjälper kämpande företag genom att vara generösa med hyran i de kommunala bostadsbolagen.
NYHET Publicerad:

Så kan fler kommunala åtgärder rädda företagen

CORONAKRISEN Idag har nio av tio kommuner vidtagit någon form av åtgärd för att stödja det lokala näringslivet. I ett andra stödpaket från Svenskt Näringsliv ligger fokus på företagens kostnader och den kommunala ekonomin.
NYHET Publicerad:

Kommunala åtgärder under coronakrisen

Vad kan kommuner göra för att fler företag ska klara sig igenom coronakrisen?
NYHET Publicerad:

Vill bredda ungas syn på arbetslivet

SYV I mitten av februari öppnar storsatsningen Jobblabb – Arbetets museums nya utställning, som ska nå alla elever i årskurs 5 i Östergötland. Då möter experimentverkstad studie- och yrkesvägledning.
NYHET Publicerad:

Företagarenkäten uppdateras

FÖRETAGSKLIMAT Årets företagarenkät innehåller nya frågor och sakområden. Björn Lindgren, ansvarig för lokalt företagsklimat, hoppas att uppdateringarna bättre ska spegla vad företagarna tycker om företagsklimatet.
NYHET Publicerad:

Här är landets första krångelombudsman

FÖRETAGSKLIMATET Malin Johnsson är landets första krångelombudsman. Kommunalrådet Peter Danielsson (M) jobbar hårt för att minska regelkrånglet men anser att kommunen har hamnat i en återvändsgränd och vill därför testa något nytt.
NYHET Publicerad:

Så blev kommunen kvitt förlorarstämpeln

FÖRETAGSKLIMATET 195 platser uppåt i kommunrankingen på tre år. Det är effekten av att Kungsör lägger sig nära företagarnas hållning. ”Vi satte oss ner och började prata med varandra, inte om varandra. Det hade ingen gjort tidigare, säger kommundirektören Claes-Urban Boström.
NYHET Publicerad:

Snabbfotade politiker lyfter Falkenberg i näringslivsranking

RANKING 2019 Det är enkelt att driva företag i Falkenberg, anser Lotta Peltoarvo, en av kommunens entreprenörer. ”Mycket handlar om närheten mellan kommun och företag. Vi känner oss lyssnade på”, säger hon.
NYHET Publicerad:

Sjudande näringsliv hos årets klättrare

RANKING 2019 Dalakommunen klättrar 158 placeringar, från plats 256 till 98 i årets undersökning. ”Det har aldrig varit roligare att vara företagare i Malung-Sälen”, säger Leif Nilsson.
NYHET Publicerad:

Här trivs företagen bäst – och sämst

RANKING 2019 Tydlig, tillgänglig och professionell. Så vill många företag att deras hemkommun ska vara. Och alla dessa egenskaper hittar vi hos – just det – Solna. Kommunen är bäst på företagande för tolfte gången i rad, enligt en färsk näringslivsranking.
NYHET Publicerad:

Prao omtyckt återvändare till skolan

PRAO Under tre veckor i oktober är det återigen dags för elever från Vara kommuns två högstadieskolor att prova på arbetslivet. Kommunen anses som ett gott exempel på en lyckosam process för att återinföra den lagstadgade praktiska arbetslivsorienteringen för elever.
NYHET Publicerad:

”Teknisk kompetens måste in i alla utbildningar”

KOMPETENS Vilka kunskaper och förmågor behövs i framtiden? Hur utbildar man till jobb som inte ens finns än? Måste alla ha teknisk kompetens? Det diskuterades under ett seminarium i Almedalen.
NYHET Publicerad:

Landets bästa myndighetskommuner – så tycker företagarna 

FÖRETAGSKLIMAT Tillstånd, tillsyn, bygglov och tillgången till mark och lokaler. Kommuner hanterar frågor som påverkar företagandet på många sätt. Se vilket betyg det lokala näringslivet ger myndighetsutövningen i sin hemkommun.
NYHET Publicerad:

Här betalar företagarna livsmedelsfakturan utan att klaga

FÖRETAGSKLIMAT Surahammar sticker ut i positiv bemärkelse när det gäller myndighetsutövningen. Kommunen har bland annat infört en modell med efterhandsdebitering för sina livsmedelskontroller. "Inte en enda företagare har ifrågasatt varför de har fått en faktura", säger Minal Mistry, ansvarig för miljötillsyn.
NYHET Publicerad:

Rekordet för att få ett bygglov – en timme

FÖRETAGSKLIMAT Vårgårda är den kommun i landet som fått högst betyg i det sammanfattande omdömet i årets företagarenkät om lokalt företagande. "Vi har en inställning från kommunens sida att saker går att lösa", säger kommunstyrelsens ordförande Bengt Hilmersson (C).
NYHET Publicerad:

Här finns bäst förutsättningar för företagen

FÖRETAGSKLIMAT Företagsklimatet i landets kommuner har aldrig varit så bra som nu. Samtidigt är skillnaderna stora mellan topp och botten visar årets företagarenkät. ”Fler kommuner presterar bättre, färre fastnar i botten”, konstaterar Christer Östlund, ansvarig för kommunrelationer.
NYHET Publicerad:

Krögare optimistiska till ny e-tjänst – mindre krångel utlovas

FÖRETAGSKLIMAT Det ska vara lika enkelt att söka serveringstillstånd i hela Blekinge, och hela processen ska kunna skötas digitalt. Det är tanken bakom e-tjänsten Serverat, som nu rullas ut i Blekinges fem kommuner. Länet  ska nu erbjuda en helt digital process. "Denna typ av kontakt med myndigheter uppskattar jag som företagare på grund av de tydliga stegen som i sin tur är tidsbesparande", säger David Berg, vd på restaurang Havsviken i Karlskrona.
NYHET Publicerad:

Engagerade företag gjorde Strömstads strategiarbete framgångsrikt

FÖRETAGSKLIMAT 2016 började Strömstad ta fram en ny näringslivsstrategi. Två år senare fick kommunen utmärkelsen ”Årets klättrare” i Svenskt Näringslivs ranking av det lokala företagsklimatet.