Bygglovschefen Christian Nielsen och hans medarbetare i Eslövs kommun.jpg
Foto: Anna Nimander Pflanzl

Bygglovschefen Christian Nielsen och medarbetare i Eslövs kommun.jpg

Kundfokus gav kortare bygglovstider i Eslöv

NYHET Publicerad

MYNDIGHETSUTÖVNING År 2014 tog det i genomsnitt fyra månader att få svar på sitt bygglov i Eslöv. Nu har handläggningstiden sjunkit till 5,7 veckor, även om företagsärenden i snitt tar längre tid, 6,9 veckor. "Även om vi tillämpar myndighetsutövning är företagen våra kunder som vi måste värna om", säger Lars Persson, näringslivschef i Eslövs kommun.

Under de fyra åren har kommunen arbetat aktivt för att få ner bygglovstiderna. Långa väntetider skapar missnöje och irritation, och är en konkurrensnackdel gentemot andra kommuner.

– Mina medarbetare är helt fantastiska och det är deras förtjänst att vi har kommit så här långt. Om byggnadsnämnden konkurrerade på en fri marknad med tjänsten bygglov, där andra erbjuder en liknande tjänst, varför ska den sökande välja just oss? Vad gör att vi sticker ut? Jag tror att ett sådant förhållningssätt gagnar alla involverade parter i en byggprocess, säger Christian Nielsen, bygglovschef på Eslövs kommun.

Brinova Fastigheter öppnade upp ett enhetskontor i kommunen 2017 och har sedan dess haft en hel del kontakt med bygglovsavdelningen.

– Vi har haft ett antal bygglovsärende och jag är mycket nöjd. De har återkopplat ganska omgående om något saknats, varit hjälpsamma och tillmötesgående. Bygglovet har blivit beviljat och startbesked kommit snabbt eller som jag tycker inom rimlig handläggningstid mot hur det varit tidigare. Så jag kan bara ge dem en stor eloge för deras handläggningstid, kompetens och behjälplighet, säger Carina Sjöholm, enhetschef på Brinova.

Eslövs näringslivschef Lars Persson menar att de har lagt stor vikt vid att det ska vara enkelt, attraktivt och rättssäkert att starta, driva och utveckla företag i kommunen. Kommunen ska samtidigt fokusera på det som de själva kan påverka för att främja företagsklimatet.

Lars Persson

Lars Persson, näringslivschef i Eslövs kommun.

– Även om vi tillämpar myndighetsutövning är företagen våra kunder som vi måste värna om och att vi tillsammans fungerar som en serviceorganisation som förmedlar ett enhetligt budskap och förhållningssätt till dem som kommer i kontakt med oss. Alltfler företag ser kommunen som en naturlig samarbetspartner.

När ärenden är slutförda på bygglovsavdelningen skickats en enkät ut, där den sökande ges en chans att utvärdera den service de har mottagit från Eslövs kommun. Sedan 2015 har nöjdheten ökat, från 78 procent till 96 procent under förra året. BioGaia Production är ett av de företag som sökte bygglov i Eslöv under 2018.

– Vi har fått bra bemötande och rent tidsmässigt har handläggningstiderna för dessa ärenden varit bra så det har helt klart blivit en förbättring mot hur det såg ut för något år sedan, säger projektledare Peter Persson.

Kommunernas myndighetsutövning är en prioriterad fråga för Svenskt Näringsliv. Biträdande regionchef Carola Netterlid ser positivt på Eslövs utveckling.

– Det är glädjande att Eslöv lyckats få ner sina långa bygglovstider. Att bygglovsprocessen är snabb och rättssäker är viktigt för våra medlemmar. Nu gäller det att man fortsätter att utveckla sig, exempelvis genom att införa servicegarantier för hur lång tid ett bygglov får lov att ta, säger Carola Netterlid, biträdande regionchef för Svenskt Näringsliv i Skåne.

Sally Grahn

Läs mer

Råd för kortare bygglov här: Bygglov inom 10 veckor - så här gör du

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Företagen gillar när han drar i kommuntyglarna

FÖRETAGSKLIMAT Han är kommunalrådet som var med om att varsla 55 anställda, avvecklade näringslivskontoret och uppmanar företagare att ringa till honom. Möt Hans Unander (S) som leder Malung/Sälen, kommunen som har byggboom och attraherar flera livskraftiga företag.
NYHET Publicerad:

Handfasta råd till kommunpolitiker

FÖRETAGSKLIMAT Alla kommuner vill ha ett bra företagsklimat. Svårigheten är att veta vad man ska göra. Svenskt Näringsliv publicerar därför en serie guider riktade till kommunala politiker och chefer.
NYHET Publicerad:

"Det handlar om att använda vanligt bondförnuft"

GISLAVEDS FÖRETAGSRESA I två och ett halvt år har Gislaveds kommun arbetat aktivt för att stärka servicenivån i myndighetsutövningen. Resultatet har inte låtit vänta på sig. Företagen uppskattar den nya inställningen och grannkommunen Tranemo har inlett ett samarbete med Gislaved över länsgränsen.
NYHET Publicerad:

Så blev Nordmaling topp tio

FEM FRAMGÅNGSFAKTORER Från botten till toppen på drygt fyra år. Madelaine Jakobsson, kommunstyrelsens ordförande, redogör för faktorerna bakom Nordmalings förbättrade företagsklimat. 
NYHET Publicerad:

Kundfokus gav kortare bygglovstider i Eslöv

MYNDIGHETSUTÖVNING År 2014 tog det i genomsnitt fyra månader att få svar på sitt bygglov i Eslöv. Nu har handläggningstiden sjunkit till 5,7 veckor, även om företagsärenden i snitt tar längre tid, 6,9 veckor. "Även om vi tillämpar myndighetsutövning är företagen våra kunder som vi måste värna om", säger Lars Persson, näringslivschef i Eslövs kommun.
NYHET Publicerad:

Så tydliga är kommunerna med sina mål om företagsklimatet

KARLÄGGNING Det ska vara enkelt för en företagare att se vilka mål kommunen satt upp för att förbättra företagsklimatet. Svenskt Näringslivs studentmedarbetare Emma Supponen har genomfört ett projekt där hon kartlagt hur tydliga kommunerna är med sina mål.
NYHET Publicerad:

Drag kring Kungsörs företagsklimat

NÄRINGSLIVSTRATEGI Kungsörs kommun har klättrat 89 steg på kommunrankingen de senaste två åren, med ett ordentligt kliv på 68 placeringar sedan i fjol. Det gör Kungsör till den sjunde bästa klättraren 2018. ”Vi har haft ett medvetet fokus”, säger kommundirektören Claes-Urban Boström.
NYHET Publicerad:

Skogsägare stämmer staten för utebliven ersättning

ÄGANDERÄTT Staten har slutat att ersätta skogsägare i fjällnära områden. Frågan ställs nu på sin spets i ett ärende i Mark- och miljödomstolen i Umeå.
NYHET Publicerad:

"Problemet att politiker inte förstår våra behov"

FÖRETAGARDAGEN Kompetensförsörjning, skatter och integration var några frågor i fokus när företagare, politiker och experter träffades under årets ”Företagardag” i Näringslivets Hus. Ett problem som lyftes var att politiker och företagare lever i olika världar.
NYHET Publicerad:

Debatt: Kompetens i klassrummen kräver nytänkande

DEBATT I dag, den 26 november, lanseras Svenskt Näringslivs rapport ”Handlingskraft kan lösa lärarkrisen” där sex skribenter har fått i uppdrag att tänka fritt kring möjliga vägar för att förbättra kompetensförsörjningen, skriver Johan Olsson, utbildningspolitisk expert och Karin Rebas, skolpolitisk expert.
NYHET Publicerad:

Försämrat företagsklimat i Stockholm kräver nysatsning

BÄTTRE VILLKOR I senaste rankingen av företagsklimatet rasade Stockholm till en 123:e plats. Nu vill Stockholms nya blågröna styre skapa en ny näringslivstrategi. "Jag ser den nya strategin som en bra början på ett arbete där politiker och tjänstemän får förståelse för företagens behov", säger vd Jan Olof Jacke.
NYHET Publicerad:

Drop-in för företagare förenklar

FÖRETAGSKLIMAT Istället för att vänta på att företagarna hör av sig med frågor tar näringslivskontoret i Krokom initiativ till öppna möten. Satsningen "Näringslivskontoret med vänner" ger svar direkt på plats.
NYHET Publicerad:

"Syftet är att inspirera kommunerna"

INSPIRATIONSDAGARNA Sedan några år tillbaka bjuder Svenskt Näringsliv in alla Sveriges kommuner till inspirationsdagar för att prata om det lokala företagsklimatet. "Det som händer under dagarna ska ge nytta i hemmakommunen", säger Daniel Andersson, nationell projektledare för inspirationsdagarna.
NYHET Publicerad:

Linköping sätter fokus på företagandet

FÖRETAGSKLIMAT Ett bättre företagsklimat blir ett prioriterat område för det nya styret i Linköping. Den som ska leda arbetet har själv drivit företag sedan 2005. ”Jag har varit med och startat företag från grunden och upplevt allt man kan uppleva som företagare”, säger kommunstyrelsens nya ordförande Niklas Borg (M).
NYHET Publicerad:

För första gången når Falkenberg topp-tio

RANKINGEN År efter år har Falkenbergs kommun successivt klättrat uppåt på kommunrankingen. 2010 passerades topp-50-gränsen och i år hamnade kommunen för första gången i det absoluta toppskiktet med en tiondeplacering.
NYHET Publicerad:

Klättraren Piteå firar men jobbar för att bli bäst

RANKINGEN Näst störst kliv på kommunrankingen efter Strömstad gör Piteå. Med en klättring på 86 steg är stämningen i kommunen god. Men det här är bara början. "Nu har vi firat färdigt, vi ska smälta resultatet och börja jobba på att bli bäst i Norrbotten igen. Kan vi sedan hamna bland toppkommunerna i landet, så inte mig emot", säger Peter Palmqvist, näringslivschef i Piteå kommun.
NYHET Publicerad:

Industriföretag träffar kvinnor med ledarambitioner

HALLÅ DÄR Madelen Porserud, som tillsammans med tre andra civilingenjörer grundat Female Leader Engineer. Vad går det ut på?
NYHET Publicerad:

Bra företagsklimat bakom valframgång

RANKING 2018 Centerpartiet gör ett historiskt val och sitter kvar vid makten i Nordmaling. Ett av huvudskälen till den politiska framgången är en långsiktig satsning på företagsklimatet.
NYHET Publicerad:

Höganäs gläds åt framgången – blickar framåt

RANKING 2018 Efter många år i toppen, men utanför prispallen, hittar vi i år Höganäs på tredjeplatsen i kommunrankingen. ”Det är ett jätteroligt kvitto på vårt arbete”, säger kommunstyrelsens ordförande Peter Schölander.
NYHET Publicerad:

Företagsklimatet 2018: ”Konkurrensen har hårdnat”

RANKING 2018 Solna toppar för elfte året i rad. Det visar rankinglistan över kommunernas företagsklimat som presenteras idag. ”Många kommuner jobbar intensivt med frågorna vilket är positivt. Samtidigt ser vi en del orosmoln när det gäller de större kommunerna”, säger Christer Östlund, ansvarig för kommunrelationer.