Sofie Langkjaer
Foto: WorldSkills Sweden

Sofie Langkjaer, servitris som tävlar i Restaurant Service.

Målet är att bli en världsmästare

NYHET Publicerad

YRKES-VM ”Det känns märkligt att just jag fått den stora chansen att vara med i Sveriges yrkeslandslag.” Det säger Sofie Langkjaer, Furulund, som tillsammans med fyra andra skånska ungdomar har som mål att ta en världsmästartitel i Abu Dhabi.

I oktober åker det Svenska yrkeslandslaget till Abu Dhabi, Förenade Arabemiraten, för att tävla i Yrkes-VM – WorldSkills Competition – världsmästerskapen i yrkesskicklighet för ungdomar.

WorldSkills uppmuntrar behovet av att främja yrkesutbildning på högsta nivå. Sveriges yrkeslandslag tränar stenhårt och är redo att ta Sverige till toppen.

Sofie Langkjaer kommer från Furulund och är en av 27 ungdomar som i mitten av oktober ska representera Sveriges yrkeslandslag. Hon tog studenten från Vipans gymnasieskola i Lund för ett år sen där hon läste med inriktning på kock och servering.

  – Det känns mäktigt att just jag har fått den stora chansen att vara med i Sveriges yrkeslandslag. Vi alla i yrkeslandslaget är extremt målmedvetna och taggade, vi är som en liten familj och det känns så oerhört bra, säger Sofie Langkjaer.

  Yrkesutbildningen hjälpte Sofie Langkjaer i hennes tonårsliv då hon fick möjlighet att jobba praktiskt. Det var en jättebra omväxling istället för att sitta i en skolbänk och läsa bok efter bok, förklarar hon.

   – Sedan den första dagen jag klev in på Vipan i Lund har jag fått så många jobberbjudande så jag knappt vetat vart jag ska ta vägen. En nyutbildad ungdom är väldigt attraktiv på marknaden, säger Sofie Langkjaer.

   Sofie Langkjaer håller i dagsläget på att göra sig redo inför Yrkes-VM tillsammans med två andra skåningar i yrkeslandslaget, Johannes Johnsson och Olivia Jerneholt. Johannes Johnsson tog studenten för ett år sedan från Österänggymnasiet i Kristianstad och arbetar idag som industrielektriker.

   Johannes Johnsson
   Foto: WorldSkills Sweden

   Johannes Johnsson, idustrielektriker som tävlar i Industrail Control.

    – Jag tränar så ofta jag bara kan inför VM, det blir både lördagar och söndagar samt ibland även kvällar efter jobbet. Jag ska göra alla moment tills det att de sitter helt felfritt men även på kortast möjliga tid, säger Johannes Johnsson.

    Olivia Jerneholt kommer från Arkelstorp, norr om Kristianstad, där hon även studerade en yrkesutbildning på Milnergymnasiet med inriktning på florist. För tillfället tränar Olivia Jerneholt intensivt några dagar i veckan för att vara förberedd inför VM i oktober.

    Olivia Jerneholt
    Foto: WorldSkills Sweden

    Olivia Jerneholt, florist.

     – Det ska bli roligt att få vara tävlande på en stor tävling. Nu ska jag koncentrera mig på att kolla mycket på blommor och studera arbeten så att jag kan få inspiration till att skapa och bygga vidare på saker, säger Olivia Jerneholt.

     Vad som väntar efter Abu Dhabi är inte helt spikat för Olivia Jerneholt men hon hoppas på att jobba och få en fast anställning.

     Andra skånska tävlande som ska representera det svenska yrkeslandslaget i oktober är Joakim Carlsson som svetsare från Finja och Beatrice Ejdemyr från Bjuv som tävlar i skönhetsbehandling.  

     Vi håller tummarna för de skånska ungdomarna i Abu Dhabi och hoppas att de når sina mål och kammar hem en världsmästartitel!

     Astrid Karlefors

     Yrkeslandslaget
     I Yrkes-VM (WorldSkills) tävlar Sveriges yrkesskickligaste ungdomar mot världseliten i en rad olika yrken.
     Yrkes-VM har arrangerats sedan 1950 och är en av världens största tävlingar alla kategorier. Där samlas ca 1200 ungdomar av de skickligaste yrkesutövarna i världen för att tävla mot varandra i ca 50 yrkesgrenar.
     Ungdomarna har arbetat stenhårt och tränat målmedvetet för att ta Sverige till toppen. Sverige har tidigare tagit hem flera medaljer, vid senast Yrkes-VM i São Paulo 2015 tog laget hem 2 silver och 1 brons och senast vid Yrkes-EM (EuroSkills) i Göteborg 2016 tog laget hem 2 guld, 2 silver och 2 brons.
     Nästa stora tävling för det svenska Yrkeslandslaget Yrkes-VM i Abu Dhabi den 14-19 oktober 2017, där 76 länder tävlar. Sverige tävlar i 26 yrken och med 27 tävlande i Worldskills 2017.
     Svenskt Näringsliv är tillsammans med LO, Skolverket, Regeringskansliet och Myndigheten för yrkeshögskolan initiativtagare till det svenska yrkeslandslaget.

     Fler liknande nyheter

     NYHET Publicerad:

     För miljön och klimatets skull krävs visioner

     MILJÖN Den kris som världen och Sverige går igenom 2020 har satt många spår i samhället. Det gäller inte minst ekonomin och hur vi ska kunna återstarta världen. Många debattörer har påtalat att en återstart behöver vara ”grön” och att det är viktigt att vi tar tillfället i akt att investera i klimatsmarta lösningar. Men problemet ligger inte i att investeringarna ska vara gröna utan när och om det blir några investeringar. För i grunden handlar investeringar i grön teknik mindre om pengar och desto mer om brist på visioner, långa tillståndstider och byråkrati.
     NYHET Publicerad:

     ”Vi ser ingen ljusning förrän nästa år”

     HANDELN Coronakrisen har slagit hårt mot många företag. Agnetha Estberger driver Anina, en brud- och festbutik i Helsingborg som säljer kläder och accessoarer till högtidliga tillfällen. Förbudet mot folksamlingar med fler än 50 personer har i praktiken tvärbromsat hela branschen. Agnetha Estberger efterfrågar en större förståelse från politikerna för att krisen ännu inte är över. ”Vi ser ingen ljusning förrän nästa år”, säger Agnetha Estberger.
     NYHET Publicerad:

     Förtroendet för kommunala upphandlingar har aldrig varit lägre

     UPPHANDLING Svenskt Näringsliv mäter varje år företagsklimatet i kommunerna. Bland annat hur företagen upplever att upphandlingarna fungerar i kommunerna. Resultatet i år var nedslående - betyget har aldrig varit lägre, 2,63 på en 6-gradig skala. 
     NYHET Publicerad:

     Coronakrisen synliggör skatteproblem

     SKATTER Coronapandemin har ställt hela vår tillvaro på ända. Sedan mitten av mars har många företag och i vissa fall hela branscher befunnit sig i fritt fall. Andra företag har drabbats genom brutna leveranskedjor, handelshinder och arbetskraft som stoppats vid gränsen. Ingen har lämnats oberörd. 
     NYHET Publicerad:

     ”Det krävs stora stimulansåtgärder för att återhämta oss ur krisen”

     EU Bara månader efter att den nya EU-kommissionen tillträdde och presenterade sina planer för den kommande mandatperioden slog coronapandemin till. Till de stora utmaningarna, som Brexit och en ny långtidsbudget, lades nu ytterligare en: att få EU att återhämta sig ur en medicinsk och ekonomisk kris. Vi har träffat chefen på Svenskt Näringslivs EU-kontor i Bryssel, Anders Edholm, för att höra vad svenska företag bör hålla koll på i EU den närmaste tiden.
     NYHET Publicerad:

     Prioritera elförsörjningen nu

     ENERGI Nu är vi i snabb takt på väg in i en ny tidsålder. I Sverige har vi ett av världens mest fossilfria elsystem. Ungefär 98 procent av elen vi använder produceras utan koldioxidutsläpp. Dessutom sker produktionen till en låg kostnad vilket har inneburit en viktig konkurrensfördel för svensk industri. Det är ingen överdrift att säga att låga och stabila elpriser har varit en grundförutsättning för vårt välstånd.
     NYHET Publicerad:

     Näringslivsakademi för unga skånska beslutsfattare

     UTBILDNING Svenskt Näringsliv i Skåne startar en spetsutbildning för unga – Näringslivsakademin Skåne. Utbildningen ger deltagarna en chans att fördjupa sig i näringslivsfrågor och bli riktigt duktiga på vad som krävs för att skapa ett välmående företagsklimat.
     NYHET Publicerad:

     Vi blickar framåt – dags att starta igång Sverige

     KRÖNIKA I sommartider brukar de flesta känna glädje och inspiration. Man har gjort en summering av hur verksamheten gått det senaste halvåret och gjort upp planer för det kommande halvåret och förhoppningsvis då med en känsla av nöjdhet och framtidstro.
     NYHET Publicerad:

     Hallå där, Ulrika Forsgren Högman

     FÖRETAGSKLIMAT Vi har träffat Ulrika Forsgren Högman, ny förvaltningschef för kommunledningskontoret i Lomma kommun med ansvar även för kommunikation och näringslivsfrågor, för en kort intevju. Läs hennes tankar om sin roll här.
     NYHET Publicerad:

     Vi behöver kraftsamla för jobben

     DEBATT De ekonomiska konsekvenserna av coronapandemin är stora. Nu behöver Sverige införa ett ambitiöst program för att återstarta ekonomin och öka vår konkurrenskraft inför framtiden, skriver Jan-Olof Jacke, vd på Svenskt Näringsliv, och Carina Centrén, regionchef Svenskt Näringsliv Skåne, i denna debattartikel.
     NYHET Publicerad:

     Bluffaktura – så här gör du

     SÄKERHET Bluffakturor är något som drabbar företagen under hela året. Särskilt besvärligt är det under sommaren då ordinarie personal inte är på plats och därför inte heller erfarenheten kring vilka leverantörer företaget använder och således vilka fakturor som ska betalas. Här får du tips på hur du hanterar en bluffaktura.
     NYHET Publicerad:

     Så undviker du bluffakturor och vd-bedrägerier

     SÄKERHET Bluffakturor och internetbedrägerier är något som drabbar företagen under hela året. Särskilt besvärligt är det under sommaren då ordinarie personal inte är på plats och därför inte heller erfarenheten kring vilka leverantörer företaget använder och således vilka fakturor som ska betalas. Nina Jelver, bedrägeriexpert på Svensk Handel, listar sina bästa tips för hantering av bluffakturor och vd-bedrägerier. 
     NYHET Publicerad:

     Flygplatschef tror på framtiden – men det kan ta tid att komma tillbaka

     CORONAKRISEN När coronakrisen slog till försvann 99 procent av alla passagerare från Malmö Airport. I avgångshallen, som normalt brukar eka av liv, är det allt som oftast tomt. Men nu börjar resandet så sakteliga komma igång igen med fler avgångar och fler passagerare. ”Det finns en lust och en önskan efter att resa och den kommer inte att försvinna”, säger flygplatschefen Peter Weinhandl.
     NYHET Publicerad:

     Kompetensförsprång efter krisen

     KOMPETENSFÖRSÖRJNING För många företag har det sedan i mitten av mars handlat om att hantera coronakrisens mest akuta effekter. Många åtgärder har vidtagits och ett stort antal verksamheter har varslat, sagt upp eller permitterat sin personal. Nu går tankarna till hur man kan göra det bästa av tiden fram tills dess att det vänder. Kan man kanske till och med stå starkare när hjulen börjar snurra igen? 
     NYHET Publicerad:

     Så stöttar TRR företag som står inför omställning

     VARSEL Att vara företagsledare och chef har alltid sina utmaningar, men för många är det tuffare än någonsin just nu. Marie Killander, regionchef för TRR i Skåne, berättar om hur de stöttar företag som står inför omställning. 
     NYHET Publicerad:

     Så tycker Skånes företagare om sin kommun

     FÖRETAGSKLIMAT Företagsklimatet i Skåne har försämrats och det även innan coronakrisen. I Svenskt Näringslivs årliga enkätundersökning får 18 kommuner i Skåne ett sämre sammanfattande omdöme av företagen jämfört med året innan. Bara 11 får ett bättre betyg. Samtidigt är det allt färre kommuner som får ett riktigt lågt betyg. Enbart en kommun hamnar under gränsen för ett godtagbart företagsklimat.
     NYHET Publicerad:

     Stöden måste nå ut!

     KOMMENTAR Under coronakrisen är det många företagare som kämpar för sin överlevanad. En ny undersökning visar att en stor andel av företagen redan har, eller kommer att, utnyttja de olika stödpaketen. Men om de inte förlängs riskerar vi fler konkurser och neddragningar.
     NYHET Publicerad:

     Företagen i Skåne tror på fortsatt nedgång

     WEBBINARIUM En rekordstor andel företag i Skåne har upplevt sjunkande produktion och försäljning det senaste halvåret. Det visar Svenskt Näringslivs senaste företagarpanel. Få av dem tror på en snabb återhämtning. Fyra av tio tror att nedgången kommer att fortsätta de kommande sex månaderna. Detta presenterades vid ett webbinarium om det ekonomiska läget nyligen.
     NYHET Publicerad:

     Fyra av fem företag i Skåne har lägre produktion än normalt

     CORONA De ekonomiska effekterna av coronakrisen är fortsatt stora. Det visar en undersökning bland 426 medlemsföretag i Svenskt Näringsliv. Bara 17 procent av företagen uppger att de använder hela sin normala produktionskapacitet.
     NYHET Publicerad:

     TSL redo att stötta vid omställning

     ARBETSMARKNAD Coronakrisen tvingar just nu många företag runt om i landet till både permitteringar och varsel och på TSL Trygghetsfonden står man nu redo. "Vår verksamhet är designad för att klara stora ökningar av antalet uppsagda, men detta är en extrem situation. Därför har vi skalat upp resurserna och justerat våra verksamhetsprocesser så att vi kan hantera alla de som kommer att behöva hjälp till nytt jobb", säger Katina Korlevska, TSL Trygghetsfonden region Syd.