Ida Rönnberg, Betina Pierre, Julia Nordenskjöld, Emma Holmlund och Saga Fjellheim i sin monter på årets UF-mässa håller upp sina vinstcheckar och pokal
Foto: Erik Elverö

Under den regionala UF mässan den 19 februari vann 17sagor UF fem stycken förstapriser. I och med vinsten som Årets UF-företag har de nu gått vidare till SM i Ung Företagsamhet.

”I framtiden driver vi 17sagor AB”

NYHET Publicerad

UNG FÖRETAGSAMHET Betina Pierre, Emma Holmlund, Ida Rönnberg, Julia Nordenskjöld och Saga Fjellheim går sista året på Jensens södra gymnasium och läser ekonomiprogrammet inriktning management. Tillsammans driver de UF-företaget 17sagor UF som på bara en månad har sålt 3 400 böcker.

sagoböcker
Foto: Erik Elverö

Varje bok innehåller en saga kopplat till ett av FN:s 17 globala hållbarhetsmål. Böckerna har tjejerna författat och illustrerat tillsammans.

17sagor UFs monter

17sagor UF vann första pris för sin moter under den regionala UF mässan.

Bakom 17sagor UF står fem barndomsvänner som tillsammans vill sprida kunskap till barn om de 17 globala hållbarhetsmålen. Försäljningschefen Betina Pierre inflikar att de hade två mål, de ville utbilda barn om de globala målen för hållbarhet och de ville vinna. För att vinna gav deras lärare rådet att försöka få med så många av de globala målen som möjligt. Efter mycket spånande av idéer kom de fram till att de ville skriva en barnbok. Efter rådet från läraren valde de att göra 17 barnböcker istället för en.

–  Med böckerna vill vi sprida lärande och kunskap kring de globala målen till barn i de yngre åldrarna. Dessutom får vi en möjlighet att samtidigt undervisa föräldrarna, säger Betina Pierre.

17sagor UF säljer en box med 17 barnböcker. Varje bok innehåller en saga kopplat till ett av FN:s 17 globala hållbarhetsmål. Böckerna har vännerna författat och illustrerat tillsammans. Sagorna är riktade till barn mellan 1-8år. I sagorna möter vi karaktärerna Frida Frågvis och Fabbe Funderare. Karaktärerna stöter på problem som de tillsammans löser på olika sätt. Genom sagorna lär vi barnen små vardagsknep och saker de kan göra för klimatet, säger marknadschefen Julia Nordenskjöld.

Hållbarhetsperspektivet är viktigt för vännerna. De skriver inte bara om hållbarhet utan böckernas produktion präglas av ett hållbarhetsperspektiv. Tryckeriet är beläget i Gamla stan, på gångavstånd från skolan. I produktionen har man verkat för att minimera materialanvändandet och använt miljövänligt papper. De har även använt PVC fri plast för att undvika att barn som eventuellt stoppar saker i munnen ska få i sig skadliga ämnen.

Vännerna ser flera fördelar med att driva UF-företag. Tack vare UF har vi fått en inblick i hur det är att driva företag. Det är dessutom väldigt roligt och lärorikt. Vi får sätta våra kunskaper på prov, säger Betina Pierre.

–  I framtiden driver vi 17sagor AB säger Julia Nordenskjöld. Alla är de överens om att de vill fortsätta med 17sagor och att de ska omvandla företaget till ett aktiebolag. De vill fortsätta bygga på varumärket och produkten.

- Vi tänker skalbara karaktärer, om några år vill vi se Frida Frågvis och Fabbe Funderare på barnkanalen, som leksaker och i spel, säger Betina Pierre.

Nästa steg är att de ska gå en utbildning i att driva aktiebolag på 14 veckor som de startar i mars.

17sagor UF hade som mål att vinna, något de lyckats med. De har vunnit Jensen nästet, en tävling för alla UF företag på Jensens gymnasieskolor och under den regionala UF mässan den 19 februari vann 17sagor UF fem stycken förstapris i kategorierna:

  • Årets UF-företag
  • Årets hållbara UF-företag
  • Årets innovation
  • Årets vara
  • Årets monter

I och med vinsten som Årets UF-företag har de nu gått vidare till SM i Ung Företagsamhet. Vi på Svenskt Näringsliv ser fram emot att följa dessa unga entreprenörer och önskar dom ett stort lycka till!

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Få medlemsstöd i hanteringen av Coronakrisen

CORONAKRISEN Hur kan du som företagare och arbetsgivare bäst hantera Corona-krisen? Vilken hjälp finns att få? Och hur kan få nytta av korttidspermitteringen och de andra åtgärder som presenterats i de olika stödpaketen? Flera av våra medlemsorganisationer erbjuder nu webinarier där du som företagare kan få hjälp att orientera sig i dessa frågor.
NYHET Publicerad:

200 miljarder kronor i räddningspaket för företag och jobb

CORONAKRISEN "Det nya coronaviruset har skapat en extremt svår situation för svenska företag och jobb. Det är ett unikt svårt läge som kräver unikt kraftfulla åtgärder. Vi måste agera för att rädda företagen och jobben. Därför föreslår Svenskt Näringsliv nu ett brett räddningspaket för företag och jobb motsvarande 200 miljarder kronor". Det säger vd Jan-Olof Jacke.
NYHET Publicerad:

Avgörande läge för besöksnäringen

CORONAKRISEN "Innan krisen var orderböckerna fulla, nu är allt avbokat. Vi befinner oss i ett chocktillstånd", det säger Lotta Boman som driver Sigtunahöjden, en hotell- och konferensanläggning i centrala Sigtuna, och hon är inte ensam. Svenskt Näringslivs företagarpanel från den 16:e mars visar att företag inom besöksnäringen är de som initialt drabbats hårdast av krisen.
NYHET Publicerad:

”Vår verksamhet kan komma att upphöra”

CORONAKRISEN Tobias Ellenius som driver Ellenius Buss AB i Sigtuna är en av många företagare som vittnar om hur hårt coronakrisen slår mot företagen. "I fredags blev jag tvungen att gå ut med ett varsel på 18 av våra 31 anställda. De åtgärder som regeringen presenterade kan förhoppningsvis rädda resterande persona", säger han.
NYHET Publicerad:

”Med dagens regler överlever vi inte”

CORONAKRISEN I Sigtuna kommun är många företag direkt eller indirekt kopplade till Arlanda och besöksnäringen. I Svenskt Näringslivs företagarpanel från den 16:e mars framgår det att företag inom transportsektorn och besöksnäringen är de som initialt drabbats hårdast av krisen.
NYHET Publicerad:

Senaste nytt: Kraftfulla krisåtgärder men fler kommer att behövas

CORONA Läget för svenska företag har förvärrats dramatiskt på mycket kort tid. ”Därför är det bra att regeringen, i linje med Svenskt Näringslivs förslag, vidtar ytterligare åtgärder som kan hjälpa företag ur den mest akuta krisen, säger vd Jan-Olof Jacke i en kommentar till regeringens nya krispaket.
NYHET Publicerad:

Sökes: Praktikant till regionkontoret HT 2020

PLATSANNONS Svenskt Näringsliv söker en praktikant under höstterminen 2020 på regionkontoret i Stockholm. Är det du? Eller någon du känner? Sök eller tipsa!
NYHET Publicerad:

Företagsamheten bland ungdomar oroar

FÖRETAGSAMHETEN Allt färre unga blir företagsamma visar ny statistik. Svenskt Näringslivs sammanställning av företagsamheten visar den lägsta nivån som vi uppmätt. Under 2019 var lite drygt 14 av 1000 unga personer nyföretagsamma i Stockholms län. När andelen unga företagare sjunker är det en varningssignal för att återväxten av nya företag hotas.
NYHET Publicerad:

”I framtiden driver vi 17sagor AB”

UNG FÖRETAGSAMHET Betina Pierre, Emma Holmlund, Ida Rönnberg, Julia Nordenskjöld och Saga Fjellheim går sista året på Jensens södra gymnasium och läser ekonomiprogrammet inriktning management. Tillsammans driver de UF-företaget 17sagor UF som på bara en månad har sålt 3 400 böcker.
NYHET Publicerad:

”Maskinförare är ett framtidsjobb”

UTBILDNING Diskussioner hur branschen ska locka till sig framtidens maskinförare stod på agendan när ME-skolan och Ahlsell anordnade seminariet Framtidens Maskinförare. Enligt Bransch- och arbetsgivarorganisationen Maskinentreprenörerna (ME) är tillgången på kvalificerade maskinförare branschens viktigaste framtidsfråga.
NYHET Publicerad:

Stort behov av ägarskiften i Stockholm

GENERATIONSSKIFTE Svenska företagare blir allt äldre och i dagsläget är en femtedel av Sveriges företagsamma personer över 64 år. Stora värden i form av företag, arbetstillfällen och skatteintäkter står på spel när företagarna ska genomföra generationsskiften. 
NYHET Publicerad:

Hur påverkas ditt företag av Brexit?

WEBBINAR En av Sveriges största handelspartner Storbritannien lämnade formellt den Europeiska Unionen den 31 januari, efter 46 års medlemskap. Vad händer nu?
NYHET Publicerad:

Olle Karstorp ny regionchef i Stockholmsregionen

NY PÅ JOBBET Den 1 januari tillträdde Olle Karstorp tjänsten som regionchef för Svenskt Näringsliv i Stockholms län. Olle kommer närmast från tjänsten som biträdande regionchef. ”Vi kommer att fortsätta att pusha och hjälpa kommunerna att förbättra sitt företagsklimat”.
NYHET Publicerad:

Erik är ny praktikant på Svenskt Näringsliv

PRAKTIKANT Erik Elverö är ett nytt ansikte för Svenskt Näringsliv och kommer under våren att praktisera på regionkontoret i Stockholm. "Min förhoppning är att lära mig mer om hur Svenskt Näringsliv bedriver opinionsbildning och påverkansarbete. Jag ser fram emot att få träffa företagare och delta i arbetet att företräda företagarnas intressen i olika sammanhang", säger Erik.
NYHET Publicerad:

Nu har du chansen att påverka våra politiker och tjänstemän

FÖRETAGSKLIMAT Den 2 januari skickades årets enkät om det lokala företagsklimatet ut till cirka 60 000 företagare i Sverige. Det är ni företagare som kan ge oss de rätta svaren, detta så vi tillsammans kan fortsätta arbetet med att förbättra och utveckla företagsklimatet i länet och i din kommun.
NYHET Publicerad:

Sex år av verkstad, arbetsglädje och möten som gör skillnad

"Kärnan i mitt uppdrag har varit att låta företagens röster komma till tals. Under åren har jag besökt 200 olika företagare runt om i länet som lägger ner sin själ för att driva sina företag. Deras berättelser om svårigheter att rekrytera, snåriga anställningsvillkor, regelkrångel och en rad andra problem har varit drivkraften i mitt engagemang", det skriver Annika Bröms när hon summerar sina år på regionkontoret i Stockholm. Nu går hon vidare i organisationen och kommer ansvara för SME-kommittén och fortsätta lyfta företagens perspektiv.
NYHET Publicerad:

Stockholm öppnar för serviceinriktad myndighetsutövning

POLITIKER PÅ FÖRETAGSBESÖK Svenskt Näringsliv och Visita tog med Stockholms stads socialborgarråd Jan Jönsson (L) till Niklas Ahlbom som driver Restaurang Himlen. En givande dag som gav en god inblick i hur olika regler lägger en tung administrativ börda på företagaren och att kommuner och myndigheter behöver ha en serviceinriktad inställning när tillsyn utövas.
NYHET Publicerad:

Sjukskrivna medarbetare och läkarintyg – vad gäller egentligen?

WEBBINAR I detta webbinar tillsammans med Catharina Bäck, socialförsäkringsexpert på Svenskt Näringsliv och Alija Dizdarevic, samverkansansvarig på Försäkringskassan får du svar på några av frågorna som uppstår i samband med sjukskrivna medarbetere och de sjukintyg som ligger till grund för sjukskrivningen.
NYHET Publicerad:

TRR stöttar vid omställning “idag, igår & imorgon”

OMSTÄLLNING Digitalisering, Brexit och demografisk utveckling är faktorer som ökar kraven på dagens företagare. För vissa kan det skapa behov av omställning och uppsägning. Men, hur informerar man på bästa sätt sina medarbetare? Vilka framtidsmöjligheter har medarbetare efter uppsägning? och vad är egentligen en “people plan?” Det var frågor som Erica Sundberg och Susanne Corse från TRR besvarade under årets arbetsgivardag i Västerås.