Aglaia Pavlova, Elin Samuelsson, Vilma Rydensjö i sin monter på SM i Ung Företagsamhet
Foto: Roza Kizil

Aglaia Pavlova, Elin Samuelsson, Vilma Rydensjö från Värmdö gymnasium driver tillsammans VitaBite UF, ett företag som säljer tuggummin som innehåller vitamin B-12.

Rätt tugg i affärsplanen tog VitaBite UF till SM-final

NYHET Publicerad

UNG FÖRETAGSAMHET Kreativitet, entreprenörskap och företagsamhet genomsyrar VitaBite UF som kammade hem en andra plats i kategorin “Årets affärsplan” när SM avgjordes i Stockholm den 6 maj 2019. “Jag har lärt mig mer ekonomi under mitt UF-år än vad jag har under mina tre år som ekonomistudent”, säger Elin Samuelsson, VD på UF-företaget VitaBite.

Inför årets SM i UF-företagande 2019, samlades hundratals gymnasieelever i Älvsjö för att ställa ut sina UF-företag och tävla inom olika kategorier. VitaBite UF från Värmdö gymnasium, var ett av alla företag på plats som med sin innovativa företagsidé, lyckades kamma hem en andraplats i kategorin “Årets affärsplan”. UF-företaget består av Elin Samuelsson, Vilma Rydensjö, Aglaia Pavlova, Elvira Grönvall, Linnéa Wester, Viktoria Milosavljevic och företaget säljer tuggummin som innehåller vitamin B-12.

– Vårt främsta mål var att ta fram en produkt som tilltalar många och som gör skillnad för klimatet, säger Aglaia Pavlova, administratör på VitaBite UF.

Vad är er företagsidé?

– Vi ville skapa en produkt som underlättar för alla veganer, vegetarianer eller människor där ute som av olika anledningar inte får i sig tillräckligt med vitaminer och glömmer att ta sina kosttillskott. Brist på vitamin B12 kan leda till trötthet, kraftlöshet och försämrat minne. VitaBite är ett tuggummi som innehåller vitamin B12 och som passar perfekt som komplement till din övriga kost så att du får i dig den dagliga dos som kroppen behöver. Fyra tuggummin om dagen innehåller den rekommenderade dosen av vitamin B12 som dessutom fräschar upp andedräkten, säger Vilma Rydensjö ekonomiansvarig på VitaBite UF.

Hur har produktionsprocessen sett ut?

– För att omvandla vår idé till praktik, behövde vi ta extern hjälp. Hur tuggummi tillverkas och hur vitaminer frisätts i kroppen, var kunskap som vi inte kände till. Vi valde därför att ta hjälp av ett läkemedelsföretag i Prag som själva har erfarenhet av att producera medicinska tuggummin. Vi förklarade vår affärsvision och vad vi ville uppnå, och efter ett antal tester hade vi en färdigställd produkt. Själva paketeringen gör vi dock själva, säger Vilma Rydensjö.

Hur marknadsför ni er? Och vilka tillhör er kundgrupp?  

– Hälsa och miljö kan summera vår marknadsstrategi. VitaBite är bra för kroppen och fri från animaliska restprodukter, och det vill vi konversera via vår försäljning. För att nå ut till kunder använder vi oss av digital marknadsföring, via vårt konto på facebook och instagram. Vi har även en hemsida där själva försäljningen sker, säger Aglaia Pavlova.

– Vår marknadsundersökning visar att det främst är unga kvinnor som äter mycket växtbaserad kost, som tillhör vår kundgrupp.

Hur ser ni tillbaka på ert UF-år?

– Jag har lärt mig att använda ekonomistyrning för att uppnå de ekonomiska mål vårt UF-företag har satt upp i budgeten. Genom att ta fram olika nyckeltal, har jag kunnat jämföra olika leverantörer vid affärsmässiga beslut som inköp av produkt samt räkna på hur stor vinsten blir per omsättningskrona.  I nuläget har vi sålt 200 burkar, med en vinstmarginal på tolv kronor per burk. Att driva ett UF-företag har dessutom bidragit till min personliga utveckling. Jag har vässat mina kommunikativa förmågor och har lärt mig presentationsteknik och säljteknik, säger Vilma Rydensjö.

– Vi alla tycker att det har varit jättekul och framför allt lärorikt. Jag skulle kunna säga att jag har lärt mig mer ekonomi under mitt UF-år än vad jag har under mina tre år som ekonomistudent, säger Elin Samuelsson, VD på VitaBite UF.

– Man får en tydligare bild av hur det är att driva ett företag och i nuläget pratar vi om att avveckla UF-företaget och starta upp ett aktiebolag, säger Aglaia Pavlova.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

”Liberala värderingar står på spel i EU-valet”

EU-VALET Karin Karlsbro räds inte att kalla sig själv för Sveriges mest Europavänliga kandidat i EU-valet. Som Liberalernas toppnamn och tidigare egenföretagare vill hon värna om ett fördjupat EU-samarbete med fokus på klimatet och stark konkurrenskraft för svenska företag.
NYHET Publicerad:

Dags att lyfta säkerheten för svenska företag

GÄSTKRÖNIKA "Företagandet i Sverige har kommit lång väg och allt som oftast är det en fröjd att få driva eget. Men säkerhetsfrågan måste prioriteras och regelkrånglet måste minska för att människor ska våga och orka att starta och driva företag". Det skriver Peter Simonsson, VD Stjärnurmakarna, i sin gästkrönika.
NYHET Publicerad:

Framtidsdialog med politiker och företagare om företagens betydelse för Sverige

VÄLFÄRDSSKAPARNA Kompetensförsörjning, myndighetsutövning, regelkrångel och flexibiliteten på arbetsmarknaden är fyra politiska områden som påverkar svenska företags möjligheter att fortsätta växa i Stockholm. Det framkom när politiker och branschorganisationer, tillsammans med Svenskt Näringsliv besökte åtta företag i Stockholms län under fredagen. ’’Utan företag har vi inte någon välfärd”, säger Camilla Brodin, riksdagsledamot för Kristdemokraterna.
NYHET Publicerad:

Bättre företagsklimat i Stockholms län

FÖRETAGSKLIMAT Tolv kommuner går framåt och sju backar. Det område som genomgående får lägst betyg är kommunernas upphandlingar. Även kompetensförsörjningen är fortsatt en stor utmaning för länets företag. Det visar Svenskt Näringslivs årliga enkätundersökning om företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner. Över 30 000 företagare, varav nästan 3500 från länet, har satt betyg på sin kommun.
NYHET Publicerad:

Varannan vakant it-tjänst finns i Stockholm

ARBETSKRAFT Kompetensbristen kostar Sverige 34 miljarder kronor varje år, enligt Stockholms handelskammare, och den slår olika hårt i olika branscher och regioner. Bland annat finns mer än hälften av alla it-vakanser i Stockholm, vilket hindrar företag från att växa.
NYHET Publicerad:

Prisbelönt pedagog vill se mer entreprenörskap i skolan

UNG FÖRETAGSAMHET Michael Lindquist har prisats både nationellt och internationellt i näringslivet för sina insatser inom entreprenörskap. Med sin långa erfarenhet som expert för Skolverket, UF- lärare och läromedelsförfattare vill han få fler lärare att integrera entreprenörskap i undervisningen.
NYHET Publicerad:

Rätt tugg i affärsplanen tog VitaBite UF till SM-final

UNG FÖRETAGSAMHET Kreativitet, entreprenörskap och företagsamhet genomsyrar VitaBite UF som kammade hem en andra plats i kategorin “Årets affärsplan” när SM avgjordes i Stockholm den 6 maj 2019. “Jag har lärt mig mer ekonomi under mitt UF-år än vad jag har under mina tre år som ekonomistudent”, säger Elin Samuelsson, VD på UF-företaget VitaBite.
NYHET Publicerad:

Dialog ska förbättra Huddinges upphandlingar

UPPHANDLING ”Det behövs mer dialog före, under och efter upphandlingar. Att jobba för stärkt konkurrens är otroligt viktigt” säger Roger Himmelsköld, ny upphandlingschef i Huddinge kommun.
NYHET Publicerad:

Prao en bra chans att lära om hur företag fungerar

HALLÅ DÄR Elvira Holm som gör sin prao hos Svenskt Näringslivs regionkontor i Stockholm och på Nytidas dagliga verksamhet i Nacka.
NYHET Publicerad:

Kvinnor väljer bort teknikutbildning trots starkt intresse

TEKNIK Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademiens praktikprogram Tekniksprånget har undersökt över 10 000 ungdomars attityder till högre studier. Resultaten visar att unga kvinnor, trots ett initialt teknikintresse, tvekar att välja högre teknisk utbildning – om de inte först får veta vad utbildningen kan leda till genom exempelvis praktik.
NYHET Publicerad:

Hallå där, Roza Kizil!

STUDENTMEDARBETARE Vi välkomnar Roza Kizil som studentmedarbetare till Svenskt Näringslivs regionkontor i Stockholms län.
NYHET Publicerad:

Kraftsamling för företagsklimatet i Nynäshamn

FÖRETAGSKLIMAT ”Att öka förståelsen för företagares vardag och situation är en viktig fråga för Nynäshamns kommun att sätta sig in i.” säger Marita Andersson, VD på Skärgårdshotellet i Nynäshamn.
NYHET Publicerad:

Webbinar om psykisk ohälsa - vilket ansvar har du?

WEBBINAR Vilket ansvar kan, bör och ska arbetsgivaren, medarbetaren respektive samhället ta när det gäller att förebygga psykisk ohälsa? Vad innebär Arbetsmiljöverkets föreskrift om ”organisatorisk och social arbetsmiljö”? Se vårt medlemswebbinar där Anna Bergsten, arbetsmiljöexpert på Svensk Näringsliv, rätar ut en hel del av frågetecknen och ger handfasta tips.
NYHET Publicerad:

Webbinar om säkerhet - Så skyddar du ditt företag

WEBBINAR Vad kan och får du göra när brott sker i din verksamhet? Vad behövs för att polisen ska hantera ditt ärende och vad kan ni egentligen kräva av rättsväsendet? Hur kan brotten förebyggas? Se vårt medlemswebbinar där Per Geijer, säkerhetschef Svensk Handel, rätar ut en hel del av frågetecknen och ger handfasta tips.
NYHET Publicerad:

Kommunservice lovordas av Upplands-Bros näringsliv

FÖRETAGSKLIMAT Ett bra bemötande från kommunens tjänstemän kan göra stor skillnad för det lokala företagandet. Det vittnar Charlotte Weding Bode, vd för Gällöfsta konferens i Upplands-Bro kommun, om. Ett litet företag hamnar lätt i kläm mellan lagen och verkligheten. Då är engagerade och serviceinriktade kommunala tjänstemän värdefulla.
NYHET Publicerad:

Mod och nyfikenhet lyfter företagsklimatet

FÖRETAGSKLIMAT "Mod, nyfikenhet och vilket perspektiv vi väljer är avgörande faktorer i arbetet med att förbättra företagsklimatet. Här gäller det att lära av varandra, att lära av de bästa", sammanfattade Christer Östlund, ansvarig för Svenskt Näringslivs kommunrelationer, på inspirationsdagen på Arlanda för 150 politiker och tjänstemän från kommuner runt om i Sverige.
NYHET Publicerad:

Sollentuna sätter mål för digitalisering

FÖRETAGSKLIMAT "Vår målsättning är att vara Sveriges ledande kommun inom digital utveckling", säger Fredrik Lind som är näringslivschef i Sollentuna om kommunens digitala satsning. Sollentuna kommun är en av nio kommuner i Stockholms län som erbjuder digital ansökan för både bygglov och serveringstillstånd.
NYHET Publicerad:

Ny näringslivsstrategi gav bättre bygglovshantering

FÖRETAGSKLIMAT Bygglovshanteringen har länge tyngt Haninge kommuns resultat i rankingen av företagsklimatet. Men efter krafttag har hanteringen av bygglovsansökningar förbättrats avsevärt. ”Den enskilt största och bästa förändringen för oss är digitaliseringen av ansökan”, säger Niklas Granström, byggentreprenör i kommunen.
NYHET Publicerad:

Sverige behöver fler unga entreprenörer

HALLÅ DÄR Carl-Johan Hamilton, grundare av företaget Ants och ledamot i Svenskt Näringslivs SME-kommitté. Du kommer tillsammans med andra ledamöter från kommittén att besöka gymnasieskolor under våren för att föreläsa om entreprenörskap och företagande. Varför är det viktigt tycker du?
NYHET Publicerad:

Nyföretagsamheten fortsätter sjunka i Stockholms län

FÖRETAGSAMHETEN För andra året i rad sjunker nyföretagsamheten i Stockholms län och nivån är nu den lägsta sedan Svenskt Näringslivs startade sina mätningar för tio år sedan. Det visar Svenskt Näringslivs nya företagsamhetsmätning.