Aglaia Pavlova, Elin Samuelsson, Vilma Rydensjö i sin monter på SM i Ung Företagsamhet
Foto: Roza Kizil

Aglaia Pavlova, Elin Samuelsson, Vilma Rydensjö från Värmdö gymnasium driver tillsammans VitaBite UF, ett företag som säljer tuggummin som innehåller vitamin B-12.

Rätt tugg i affärsplanen tog VitaBite UF till SM-final

NYHET Publicerad

UNG FÖRETAGSAMHET Kreativitet, entreprenörskap och företagsamhet genomsyrar VitaBite UF som kammade hem en andra plats i kategorin “Årets affärsplan” när SM avgjordes i Stockholm den 6 maj 2019. “Jag har lärt mig mer ekonomi under mitt UF-år än vad jag har under mina tre år som ekonomistudent”, säger Elin Samuelsson, VD på UF-företaget VitaBite.

Inför årets SM i UF-företagande 2019, samlades hundratals gymnasieelever i Älvsjö för att ställa ut sina UF-företag och tävla inom olika kategorier. VitaBite UF från Värmdö gymnasium, var ett av alla företag på plats som med sin innovativa företagsidé, lyckades kamma hem en andraplats i kategorin “Årets affärsplan”. UF-företaget består av Elin Samuelsson, Vilma Rydensjö, Aglaia Pavlova, Elvira Grönvall, Linnéa Wester, Viktoria Milosavljevic och företaget säljer tuggummin som innehåller vitamin B-12.

– Vårt främsta mål var att ta fram en produkt som tilltalar många och som gör skillnad för klimatet, säger Aglaia Pavlova, administratör på VitaBite UF.

Vad är er företagsidé?

– Vi ville skapa en produkt som underlättar för alla veganer, vegetarianer eller människor där ute som av olika anledningar inte får i sig tillräckligt med vitaminer och glömmer att ta sina kosttillskott. Brist på vitamin B12 kan leda till trötthet, kraftlöshet och försämrat minne. VitaBite är ett tuggummi som innehåller vitamin B12 och som passar perfekt som komplement till din övriga kost så att du får i dig den dagliga dos som kroppen behöver. Fyra tuggummin om dagen innehåller den rekommenderade dosen av vitamin B12 som dessutom fräschar upp andedräkten, säger Vilma Rydensjö ekonomiansvarig på VitaBite UF.

Hur har produktionsprocessen sett ut?

– För att omvandla vår idé till praktik, behövde vi ta extern hjälp. Hur tuggummi tillverkas och hur vitaminer frisätts i kroppen, var kunskap som vi inte kände till. Vi valde därför att ta hjälp av ett läkemedelsföretag i Prag som själva har erfarenhet av att producera medicinska tuggummin. Vi förklarade vår affärsvision och vad vi ville uppnå, och efter ett antal tester hade vi en färdigställd produkt. Själva paketeringen gör vi dock själva, säger Vilma Rydensjö.

Hur marknadsför ni er? Och vilka tillhör er kundgrupp?  

– Hälsa och miljö kan summera vår marknadsstrategi. VitaBite är bra för kroppen och fri från animaliska restprodukter, och det vill vi konversera via vår försäljning. För att nå ut till kunder använder vi oss av digital marknadsföring, via vårt konto på facebook och instagram. Vi har även en hemsida där själva försäljningen sker, säger Aglaia Pavlova.

– Vår marknadsundersökning visar att det främst är unga kvinnor som äter mycket växtbaserad kost, som tillhör vår kundgrupp.

Hur ser ni tillbaka på ert UF-år?

– Jag har lärt mig att använda ekonomistyrning för att uppnå de ekonomiska mål vårt UF-företag har satt upp i budgeten. Genom att ta fram olika nyckeltal, har jag kunnat jämföra olika leverantörer vid affärsmässiga beslut som inköp av produkt samt räkna på hur stor vinsten blir per omsättningskrona.  I nuläget har vi sålt 200 burkar, med en vinstmarginal på tolv kronor per burk. Att driva ett UF-företag har dessutom bidragit till min personliga utveckling. Jag har vässat mina kommunikativa förmågor och har lärt mig presentationsteknik och säljteknik, säger Vilma Rydensjö.

– Vi alla tycker att det har varit jättekul och framför allt lärorikt. Jag skulle kunna säga att jag har lärt mig mer ekonomi under mitt UF-år än vad jag har under mina tre år som ekonomistudent, säger Elin Samuelsson, VD på VitaBite UF.

– Man får en tydligare bild av hur det är att driva ett företag och i nuläget pratar vi om att avveckla UF-företaget och starta upp ett aktiebolag, säger Aglaia Pavlova.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Entreprenörsresan startade med UF

ENTREPRNÖRSKAP Mike Mellquist 28, startade sitt första företag på gymnasiet genom Ung Företagsamhet. Då var det ett handelsföretag, Duobottle UF som sålde flaskor med två kamrar. Idag driver Mike eget bolag och har stora visioner för framtiden.
NYHET Publicerad:

Föreläsning lär elever om marknadsekonomi

MARKNADSEKONOMI Funderar du på hur Sverige på 150 år gick från ett fattigt bondesamhälle som tog emot ekonomisk hjälp till ett av världens rikaste länder? Det är en av många frågor som besvaras i Ekonomifaktas föreläsning "Det har blivit bättre" som erbjuds gymnasieelever runt om i landet. "Det är såklart oerhört viktigt att ungdomar får förståelse för hur vi skapar resurser och utvecklas som samhälle, säger Fredrik Carlgren, chef på Ekonomifakta.
NYHET Publicerad:

Ny kraft för ett bättre företagsklimat

HALLÅ DÄR Camilla Lindgren, ny ledamot i Svenskt Näringslivs SME-kommitté för Almega Tjänsteföretagen, som grundat och driver Verbala Stigar. Grattis till nya uppdraget! "Tack! Det ska bli roligt att jobba tillsammans med andra företagare för att påverka företagsklimatet i Sverige".
NYHET Publicerad:

Erik och Oscar representerar Sverige i betongarbete

WORLDSKILLS I slutet av augusti åker Erik och Oscar från Väsby yrkesgymnasium med varsitt SM-guld i bagaget till Ryssland för att representera Sverige i Yrkes-VM.
NYHET Publicerad:

Svenska företag bidrar till att rädda klimatet

KLIMATARBETE Klimatutmaningen är en av vår tids största utmaningar. Forskningen är tydlig, den globala uppvärmningen måste begränsas, helst till under 1,5 grader. För att klara det måste världens utsläpp gå mot netto-noll till mitten av seklet. Sedan några år tillbaka har näringslivets klimatarbete intensifierats ytterligare. Det arbetas aktivt med utveckling av nya tekniker, fossilfria bränslen, utsläppsfria processer i industrin samt nya tjänster och produkter som hjälper konsumenter att minska sina klimatavtryck, villket är mycket positivt och något som måste bejakas och stöttas. Det skriver Linda Flink, Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

Stockholm – en svensk och nordisk innovationsmotor

PATENT När statistiska undersökningar görs kring innovation brukar Sverige ofta hamna väldigt högt. Tittar man närmare på statistiken sticker ofta Stockholm ut som innovationsmotor. Detta blir tydligt även om man tittar på ren immaterialrättsstatistik kring exempelvis patent.
NYHET Publicerad:

Kristoffer möter den internationella eliten i Yrkes-VM

WORLDSKILLS I augusti kommer Kristoffer Seger delta i Yrkes-VM i Kazan. För att bli världsmästare i tillverkningsteknik krävs en hel del förberedelser för att kunna mäta sig med den internationella eliten, ”Jag har rent av vägrat förlora, därför står jag här idag”, säger han.
NYHET Publicerad:

Tankeläsning är svårt

UPPHANDLING Den offentliga marknaden är stor, mycket stor. Enligt Upphandlingsmyndigheten uppgick värdet på den offentliga marknaden år 2016 till 683 miljarder, eller 17 procent av BNP. Det saknas dock fullt tillförlitlig statistik och många menar att marknaden sannolikt är ännu större. En del menar att det handlar om över 1000 miljarder kronor per år.
NYHET Publicerad:

Högsäsong för butiker och sommarjobb

SOMMARJOBB Under sommarmånaderna anställs många unga inom handeln. ”Det är ett väldigt bra sätt för handeln att klara av det ökade trycket” säger Mats Hedenström, näringspolitisk chef på Svensk Handel.
NYHET Publicerad:

Miljöskatter måste designas bättre

SKATTER Svenskt Näringsliv är av uppfattningen att elektronikskatten, den s.k. kemikalieskatten, aldrig borde ha införts och att den bör avskaffas. Skatten infördes med miljöargument men den eventuella miljönyttan är tveksam och den har påtagliga negativa effekter för svenska företag i form av bl.a. ökad administration och försämrad konkurrenskraft.
NYHET Publicerad:

Hallå där Tage Gripenstam!

FÖRETAGSKLIMAT Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Kristdemokraterna och Centerpartiet ingår i det nya politiska styret som ska leda Södertälje kommun de kommande fyra åren.
NYHET Publicerad:

Win-win för både unga och företag om fler valde yrkesprogram

JÄRVAVECKAN Trots att företagen skriker efter yrkesutbildade medarbetare väljer många 15-åringar bort yrkesprogrammen på gymnasiet. I Stockholm är andelen som läser yrkesprogram på gymnasiet lägre än i övriga landet trots att Stockholm är en tillväxtregion som har stora kompetensbehov.
NYHET Publicerad:

Hektiska sommarmånader för besöksnäringen

SOMMARJOBB Sommaren är högsäsong för besöksnäringen. Extra personal är för många företag nödvändigt för att klara årets stressigaste månader. Sommarjobb är för många unga ett sätt att få sitt första jobb. Antal anställda i Sverige i åldrarna 15-24 år ökar mellan juni och augusti, med ca 95 000 enligt AKU.
NYHET Publicerad:

Företagarna berättar och kommunen lyssnar i Sollentuna

FÖRETAGSKLIMAT ”Nyckeln till ett gott företagsklimat är samverkan mellan företagen och politiken. Då behövs en god dialog och det är viktigt att alla partier deltar i den”, säger Peter Werner vd för Sollentuna. Det var konstruktiva samtal när politiker, tjänstemän och företagare träffades på Scandic Star i Sollentuna för att diskutera företagsklimat på Walk & Talk som arrangerades av Svenskt Näringsliv och Sollentuna kommun.
NYHET Publicerad:

E-tjänst ur funktion i tre år

DIGITALISERING Hälften av företagen använder e-tjänster i sina kontakter med hemkommunen och det finns en önskan om fler digitaliserade tjänster. Utvecklingen varierar dock rejält mellan olika kommuner i Stockholms län.
NYHET Publicerad:

”Liberala värderingar står på spel i EU-valet”

EU-VALET Karin Karlsbro räds inte att kalla sig själv för Sveriges mest Europavänliga kandidat i EU-valet. Som Liberalernas toppnamn och tidigare egenföretagare vill hon värna om ett fördjupat EU-samarbete med fokus på klimatet och stark konkurrenskraft för svenska företag.
NYHET Publicerad:

Dags att lyfta säkerheten för svenska företag

GÄSTKRÖNIKA "Företagandet i Sverige har kommit lång väg och allt som oftast är det en fröjd att få driva eget. Men säkerhetsfrågan måste prioriteras och regelkrånglet måste minska för att människor ska våga och orka att starta och driva företag". Det skriver Peter Simonsson, VD Stjärnurmakarna, i sin gästkrönika.
NYHET Publicerad:

Framtidsdialog med politiker och företagare om företagens betydelse för Sverige

VÄLFÄRDSSKAPARNA Kompetensförsörjning, myndighetsutövning, regelkrångel och flexibiliteten på arbetsmarknaden är fyra politiska områden som påverkar svenska företags möjligheter att fortsätta växa i Stockholm. Det framkom när politiker och branschorganisationer, tillsammans med Svenskt Näringsliv besökte åtta företag i Stockholms län under fredagen. ’’Utan företag har vi inte någon välfärd”, säger Camilla Brodin, riksdagsledamot för Kristdemokraterna.
NYHET Publicerad:

Bättre företagsklimat i Stockholms län

FÖRETAGSKLIMAT Tolv kommuner går framåt och sju backar. Det område som genomgående får lägst betyg är kommunernas upphandlingar. Även kompetensförsörjningen är fortsatt en stor utmaning för länets företag. Det visar Svenskt Näringslivs årliga enkätundersökning om företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner. Över 30 000 företagare, varav nästan 3500 från länet, har satt betyg på sin kommun.
NYHET Publicerad:

Varannan vakant it-tjänst finns i Stockholm

ARBETSKRAFT Kompetensbristen kostar Sverige 34 miljarder kronor varje år, enligt Stockholms handelskammare, och den slår olika hårt i olika branscher och regioner. Bland annat finns mer än hälften av alla it-vakanser i Stockholm, vilket hindrar företag från att växa.