WorldsSkills även kallat Yrkes-VM är en tävling där yrkesskickliga ungdomar tävlar mot varandra i en rad olika yrken. WorldSkills Sweden har i uppdrag att höja statusen, kvaliteten samt attraktionen för yrkesutbildningar. Bakom detta initiativ står Svenskt Näringsliv, LO och staten. Svenskt Näringsliv har intervjuat en av de tävlande representanterna från Stockholms län.
Love Dahl, 22 har tagit studenten från restaurang- och livsmedelsprogrammet på Åva gymnasium i Täby. Han är en av Sveriges representanter Yrkes-VM och tävlar inom kategorin kock.
– För min del börjar tävlingen den 23:e oktober i Lucerne, Schweiz. Yrkes-VM i matlagning utspelar sig under fyra dagar där vi bland annat ska komponera tre rätter med tillbehör och genomgå ett antal utmanade prövningar för att testa yrkesskicklighet. Personligen har jag förberett mig i 10 månader på denna tävling, fysiskt, mentalt och särskilt yrkesspecifikt, säger Love Dahl.
Love är nöjd att han valde gå ett yrkesprogram och lyfter fram dess fördelar.
– Att studera ett yrkesprogram innebär många fördelar. Du blir som elev inkluderad i utbildningen och har ett ansvar att bidra och skapa kvalitativa lektioner. Det är ett väldigt varierande lärande, både teoretiskt och praktiskt. Yrkesutbildningar är enligt min uppfattning även mer personliga. Andra fördelar är att man tidigt får en möjlighet att arbeta i branschen, med engagerade lärare och givande tävlingar, säger Love Dahl.
Praktikplatserna som erbjuds under yrkesutbildningarna får in många unga på arbetsmarknaden.
– Under en yrkesutbildning blir man tilldelad praktikplatser. Det är ett bra sätt att få in unga på arbetsmarknaden som ofta resulterar i ett fortsatt samarbete mellan elev och praktikplats. Jag personligen har erbjudits anställning på samtliga APL-platser, och min nuvarande arbetsplats försöker också inkludera och fånga upp unga talanger, säger Love Dahl.
Love Dahl fick en anställning snabbt efter studierna, och driver idag även ett eget företag.
– Jag fick en heltidsanställning inom 4 månader. Sedan 6 år tillbaka har jag arbetat som kock på heltid, tagit studenten med väldigt goda betyg och tävlat i matlagning. Idag har jag en fantastisk anställning på en restaurang i Stockholm, där jag arbetar som souschef, endast 22 år gammal. Jag driver även ett företag på sidan, Gastronomi By Love Dahl. Där erbjuder jag private dining, event och catering. Förutom att fortsätta tävla och sikta mot dem stora medaljerna i seniortävlingar, vill jag fortsätta satsa på mitt företag och etablera mig inom branschen, säger Love Dahl.
Yrkeslandslagetgymnasial yrkesutbildning