Tierp inleder nytt år med uppgraderat näringslivsråd

NYHET Publicerad

FÖRETAGSKLIMAT I höst hade Tierps kommun all anledning att fira. När Svenskt Näringsliv tog den årliga tempen på företagsklimatet runt om i landet, klättrade Tierp 65 placeringar i kommunrankingen. I syfte att främja en fortsatt positiv trend och en hållbar näringslivsutveckling har kommunen klubbat igenom en uppgradering av sitt näringslivsråd.

Porträtt Lars Ingberg

"Tierp är en tillväxtkommun! Vi ska kunna möta ett växande behov av infrastruktur och funktioner som skapar goda förhållanden för näringslivet", säger Lars Ingberg.

Foto: Tierp kommun
Porträtt Sara Sjödal

"Nu vill vässa till dialogen med företagen i kommunen" säger Sara Sjödal

Foto: Tidformera AB

Lars Ingeberg är både näringslivschef och verksamhetschef för medborgarservice i Tierps kommun. Under samma tak ryms allt ifrån kundservice, till myndighetsutövning och tillväxt.

– Här sitter såväl samhällsbyggnad och kostenhet, som miljö- och hälsoskydd. Det gör att vi tillsammans kan arbeta aktivt med att sätta företagarens perspektiv i fokus och gemensamt hantera större ärenden. Det skapar förutsättningar för samsyn och ett bra kundbemötande! säger Lars.

Men nu står kommunen inför nya utmaningar.

– Tierp är en tillväxtkommun! Vi ska kunna möta ett växande behov av infrastruktur och funktioner som skapar goda förhållanden för näringslivet. Det handlar om såväl bostäder, vägar och bra skolor, som kompetensförsörjning, hotell och restauranger, berättar Lars. 

I december klubbade kommunfullmäktige igenom en formalisering av Tierps näringslivsråd. Beslutet beskrivs som en del i arbetet mot att rusta kommunen för den nya kravbilden. Rådet har sedan tidigare varit en utav kommunens många plattformar för dialog mellan kommun och företagare. Nu får det också en formell, politisk förankring. 

– Näringslivsrådet har varit både trevligt och bra, men det skiljde sig inte från våra andra mötesforum. Med politiken med på tåget blir mötet skarpt, jag kallar det ett näringslivsråd 2.0! säger Lars

Med det uppgraderade näringslivsrådet blir företagarnas frågor ett formellt ärende. Viktiga punkter lyfts upp till kommunstyrelsen.

– Vi vill kunna garantera att frågor som behandlas vinner gehör och att tiden som företagare avsätter till mötet blir en investering, säger Lars.

Rådet är en gemensam produkt. Under en förberedande workshop benade företagare och kommunrepresentanter tillsammans ut dess syfte och förbättringspunkter.

– I Tierps kommun har vi redan gott om engagemang. Nu vill vi istället vässa till dialogen och se till att mötet blir mer på riktigt! säger Sara Sjödal, Tierps kommunstyrelseordförande. 

Sara berättar att kommunens pensionärsråd har varit en utav inspirationskällorna till den nya mötesformen. Nu kommer mötena att protokollföras och i vissa ärenden blir rådet också en remissinstans. Beslutet är brett förankrat i politiken.

– Hela kommunfullmäktige ställde sig bakom reglementet. Rådet blir ett värdefullt forum för både diskussion och informationsutbyte, aktörer och näringar emellan, säger Sara.

Representanterna i rådet utses av kommunstyrelsen. De ska representera såväl de lokala företagarföreningarna, som kommunens ambassadörsnätverk och LRF. Även adjungerade representanter från exempelvis Almi och UF kommer föreslås delta.

– Det blir ett forum där kommunen och viktiga aktörer kan lyssna in varandra och tillsammans staka ut vägen framåt, säger Lars. 

För att lyckas upprätthålla ett fortsatt gott företagsklimat, återkommer Lars till betydelsen av ett enkelt och bra kundbemötande. 

– Ska företag vilja etablera sig, växa, gå med vinst och rekrytera, måste vi vara följsamma. Vi är inga specialister, men vi är här och nu och jobbar för att göra det enkelt för företagare! säger Lars

– Vi vill vara en möjliggörare för näringslivet. Det innebär ett ständigt fokus på service och arbete för att hålla korta handläggningstider. Med ett uppgraderat näringslivsråd vill hålla jämnt tempo med en omvärld i utveckling! avslutar Sara. 

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Uppsalaregionens kommuner kan göra mer

ÅTGÄRDER I KRISTIDER Extraordinära omständigheter kräver extraordinära insatser. Uppsalaregionens kommuner har alla tagit fram stödpaket för att stötta sina företag genom att frigöra tid och stärka deras likviditet. Stödpaketen bygger till stor del på Svenskt Näringslivs rekommendationer om ett ”basstödpaket”.
NYHET Publicerad:

Vikten av att göra

KRÖNIKA "Bakom alla modiga beslut finns människor. Människor som gör. Människor som vågar fatta beslut, även om det hade känts bra att tänka lite till och sova på saken. Det finns inte tid till det nu." Det skriver Anna-Lena Holmström, Svenskt Näringsliv i sin krönika.
NYHET Publicerad:

Vi måste vara minst lika kreativa som företagen

KOMMUNER SOM GÖR I coronakrisens spår har Heby kommunen hitta en lösning för att både skydda riskgrupper och stötta det lokala näringslivet. "De lokala företagen är enormt kreativa och vi vill inte vara sämre", säger Ann-Marie Sundgren, näringslivsstrateg i Heby kommun och menar att vi alla behöver få kraft och energi av att det går att hitta lösningar.
NYHET Publicerad:

Uppsalaregionens kommuner levererar

KOMMUNER SOM GÖR Företagen har det tufft i Coronatider. Då är det extra viktigt att även den egna hemkommunen gör vad den kan för att underlätta i en tuff vardag där kunderna uteblir. Den 17 mars skickade Svenskt Näringsliv ut en lista med förslag på stödåtgärder en kommun kunde vidta för att frigöra tid och ge likviditetslättnader till Uppsalaregionens kommuner (Uppsala län och Norrtälje kommun). Redan den 18 mars hade den första kommunen, Norrtälje, genomfört alla förslagen och mer därtill.
NYHET Publicerad:

Nära på avstånd i Tierp

KOMMUNER SOM GÖR Coronakrisen har slagit hårt mot många företag. Nu har kommunerna agerat för att mildra effekterna på näringslivet. I Tierp försöker man hitta win-win situationer för både kommunen och det lokala näringslivet.
NYHET Publicerad:

Få medlemsstöd i hanteringen av Coronakrisen

CORONAKRISEN Hur kan du som företagare och arbetsgivare bäst hantera Corona-krisen? Vilken hjälp finns att få? Och hur kan få nytta av korttidspermitteringen och de andra åtgärder som presenterats i de olika stödpaketen? Flera av våra medlemsorganisationer erbjuder nu webinarier där du som företagare kan få hjälp att orientera sig i dessa frågor.
NYHET Publicerad:

200 miljarder kronor i räddningspaket för företag och jobb

CORONAKRISEN "Det nya coronaviruset har skapat en extremt svår situation för svenska företag och jobb. Det är ett unikt svårt läge som kräver unikt kraftfulla åtgärder. Vi måste agera för att rädda företagen och jobben. Därför föreslår Svenskt Näringsliv nu ett brett räddningspaket för företag och jobb motsvarande 200 miljarder kronor". Det säger vd Jan-Olof Jacke.
NYHET Publicerad:

”God beredskap bottnar i rutiner och bra kultur” 

ARBETSMILJÖ En kultur av tillit och högt i tak ger en trygg grund i oroliga tider på företaget Lappset. ”Väl utformade rutiner och en bra arbetsmiljö har stor betydelse när något sådant som corona händer”, säger vd:n Katja Skånér.
NYHET Publicerad:

"Vi är inte rädda för att göra fel"

KOMMUNER SOM GÖR Norrtälje kommun har agerat snabbt och kraftfullt för att hjälpa sina företag i coronatider. "Man kan inte bara sitta och vara passiv. Har vi gjort fel får vi rätta till det i efterhand", säger Bino Drummond som är kommunstyrelsens ordförande.
NYHET Publicerad:

Kommuner kan lyfta börda för sina företag i Coronatider

CORONA Svenskt Näringsliv följer noggrant utvecklingen kring corona/covid-19. I vår Företagarpanel ser vi att det under den senaste veckan fått allt mer omgående konsekvenser i en stor andel av företagen. Antalet varsel om uppsägningar har tyvärr ökat markant. Utöver de nationella åtgärder som nu görs, behövs även åtgärder i kommuner, regioner och länsstyrelser. Vi har listat ett antal förslag till åtgärder som kan genomföras för att mildra konsekvenserna i detta läge.
NYHET Publicerad:

Senaste nytt: Kraftfulla krisåtgärder men fler kommer att behövas

CORONA Läget för svenska företag har förvärrats dramatiskt på mycket kort tid. ”Därför är det bra att regeringen, i linje med Svenskt Näringslivs förslag, vidtar ytterligare åtgärder som kan hjälpa företag ur den mest akuta krisen, säger vd Jan-Olof Jacke i en kommentar till regeringens nya krispaket.
NYHET Publicerad:

Färre unga företagsamma i Uppsala län

FÖRETAGSAMHETEN Allt färre ung blir företagsamma visar ny statistik. Svenskt Näringslivs sammanställning av företagsamheten visar den lägsta nivån som vi hittills uppmätt.
NYHET Publicerad:

Bring siktar på helt fossilfritt om fem år

MILJÖSATSNING Logistikföretaget Bring vill tillsammans med Länsstyrelsen arbeta för ett hållbarare län. År 2025 har företaget satt som målsättning att vara helt fossilfria. Men för att nå alla mål och göra skillnad menar företaget att det behövs nya mer hållbara lösningar och ett bättre samarbete.
NYHET Publicerad:

"Vi vill erbjuda kunderna hållbara valmöjligheter"

MILJÖSATSNING För KG Knutsson AB har hållbarhet länge varit en stor del av deras arbete och de hoppas bland annat genom ett hållbart sortiment att kunna vägleda sina kunder till att bli mer hållbara. Nu vill de dela med sig av sin kunskap och inspirera andra genom Länsstyrelsen samarbete ”Färdplan för ett hållbart län”.
NYHET Publicerad:

GE Healthcare satsar hållbart

MILJÖSATSNING GE Healthcare i Uppsala har tillsammans med Länsstyrelsen och flera andra aktörer i länet precis dragit igång arbetet för en minskad klimatpåverkan. För dem är det en självklarhet att vara med och ta ansvar i miljö- och klimatfrågor.
NYHET Publicerad:

Energifylld och idérik mässa

UF-MÄSSA Så var det då äntligen dags för årets mässa för Entreprenörskap på riktigt, i folkmun även kallad UF-mässan. 270 värmländska UF-företag ställde ut och visade upp vad de presterat hittills under läsåret och det var verkligen imponerade. 
NYHET Publicerad:

Hur påverkas ditt företag av Brexit?

WEBBINAR En av Sveriges största handelspartner Storbritannien lämnade formellt den Europeiska Unionen den 31 januari, efter 46 års medlemskap. Vad händer nu?
NYHET Publicerad:

Högbergskolan får ut alla i jobb

SAMVERKAN Elever från Högbergskolan i Tierp har nästan 100% etableringsgrad på arbetsmarknaden och hög lön efter de tagit studenten. Skolan menar att samarbetet med näringslivet är en stor del av framgången men att företag måste inse att för att få kompetenta medarbetare krävs delaktighet.
NYHET Publicerad:

Yrkesutbildning ger många möjligheter

UTBILDNING Yrkesutbildningar kan leda till hög lön och stor möjlighet till jobb efter studenten. På arbetsmarknaden finns en stor efterfrågan på just yrkesutbildade och på Praktiska gymnasiet i Uppsala har de allra flesta ett jobb vid utbildningens slut. "Allt vi gör i skolan handlar om att förbereda eleverna för arbetslivet. Vi vill att eleverna inte bara ska tänka vilken utbildning de vill ha utan vilket jobb de vill ha i framtiden, att de siktar längre än tre år framåt", säger rektor Sofi Westerin.