Ånges näringsliv tar i hand och siktar uppåt

NYHET Publicerad

FÖRETAGSKLIMAT Ett historiskt handslag i Ånge ska sätta fart på företagsklimatet. "Inom tre år ska vi klättra 100 placeringar med hjälp av bättre samverkan", säger kommunalrådet Sten-Ove Danielsson.

Handslaget i Ånge
Ett historiskt handslag i Ånge ska sätta fart på företagsklimatet.
Pelle Berglund och Annelie Axelsson, Ånge
Foto: Anders Lövgren
En viktig pusselbit i kommunens arbete med att fånga upp näringslivets frågor är att fysiskt besöka företagen. Näringslivschef Annelie Axelsson är en av dem som jobbar nära företagen och som syns i många sammanhang. Bizmakers rådgivare Pelle Berglund är en annan kontaktperson inte minst när det gäller finansiering och utveckling av affärsidéer. Nu kommer de att få ett gemensamt kontor i Ånge vilket förenklar för företagen och gör det enklare att samverka.
Susanne Mattsson, företagare i Ånge
Foto: Anders Lövgren
Susanne Mattsson driver sedan fyra år tillbaka ett hudvårdsföretag i Ånge och har tidigare inte varit så engagerad i frågor som rört utveckling av näringslivsklimatet. “Jag har tänkt att jag har ett så litet företag och det nog är större företag som engagerar sig i de frågorna, men nu har mitt intresse vaknat och jag har blivit nyfiken. Jag tycker det är viktigt att man visar sig och frågor om hur vi småföretagare ska kunna få mer marknadsföring intresserar mig mest”, säger hon.
Glesbygdskollektivet från Fränsta
Foto: Anders Lövgren
Glesbygdskollektivet från Fränsta är ett lysande exempel på hur man som småföretagare kan samverka på mindre orter. Lotten Rapp, Emilia Rapp, Kerttu Heiskanen och Sandra Reuterving gav en inspirerande inblick i hur de jobbar ihop och med gemensamma krafter får fart på sina företag.
Emile Frantzen, Flooré
Foto: Anders Lövgren
Emile Frantzen har varit vd på golvvärmeföretaget Flooré i tre månader. Innan dess har holländaren jobbat inom industrier på flera platser i Europa och har mycket att jämföra med. “De flesta som bor i Ånge har bott här hela livet och har inget att jämföra med. De tycker inte det är så märkvärdigt här. Men jag som kommer utifrån kan säga att det är en fantastisk plats med många fördelar och att det finns en väldigt stor potential att marknadsföra Ljungandalen för att locka hit arbetskraft”, säger han.
Anna Hedensjö Johansson och Sten-Ove Danielsson
Foto: Anders Lövgren
Svenskt Näringslivs regionchef Anna Hedensjö Johansson och Ånges kommunalråd Sten-Ove Danielsson har haft många samtal kring utveckling av företagsklimatet. “Att politikerna sätter sitt sigill på en handlingsplan av det här slaget är mycket viktigt, det gör att alla i den kommunala organisationen också förstår att besluten kan och ska gå i den riktningen”, säger Anna Hedensjö Johansson.
Lennart Cederberg
Foto: Anders Lövgren
Lennart Cederberg har varit möbelhandlare sedan 1986 och har lång erfarenhet av att diskutera näringslivsfrågor i Ånge. “Det viktigaste är att vi är många som drar åt samma håll, att vi hjälps åt”, säger han.
Ulrika Jonsson, veterinär i Ånge
Foto: Anders Lövgren
Veterinären Ulrika Jonsson berättade i samband med handslaget om sin resa som nybliven företagare i Ånge. Efter att ha varit statsanställd veterinär i Fränsta i sju år bestämde hon sig för att starta eget. “I dag är jag överöst av jobb och det känns otroligt positivt. Att det skulle vara väldigt svårt eller övermäktigt att bli företagare har jag inte upplevt, jag har fått väldigt bra stöd från både näringslivschefen i Ånge och från Bizmaker”, säger hon.
Carina Johansson
Foto: Anders Lövgren
Företagarna i Ånges nya ordförande Carina Johansson är optimist och tror att handslaget ska kunna leda till förbättring av näringslivsklimatet i bygden. “Särskilt viktigt tycker jag det är att de mindre företagens frågor kommer på bordet. De större företagen har ofta sina nätverk ändå”, säger hon.

2018 placerade sig Ånge på plats 277 av 290 kommuner i Svenskt Näringslivs årliga ranking av näringslivsklimatet i landet. Det är en placering som ingen i Ånge är nöjd med och därför har ett näringslivsråd bestående av lokala företagare, kommunala tjänstemän, politiker och representanter för skola, arbetsförmedling och Bizmaker tagit fram en gemensam handlingsplan för förändring.

Vid en afterwork tog man symboliskt i hand på att förändringsarbetet nu drar igång.

– Vi går in i detta med full kraft och positivitet, säger Carina Johansson som är ny ordförande i Företagarna i Ånge.

Handlingsplanen har fyra fokusområden; kompetensförsörjning, hållbar företagsamhet, attraktionskraft och varumärke samt information, dialog och samverkan.

Inom dessa fokusområden finns en rad punkter som näringslivet i Ånge gemensamt ska arbeta för.  Det handlar till exempel om att samarbeta kring rekryteringar, se möjligheter att anställa utlandsfödda, underlätta generationsskiften och bli bättre på ambassadörskap för Ånge.

Svenskt Näringslivs regionchef Anna Hedensjö Johansson applåderar initiativet och berömmer de inblandade bakom handlingsplanen.

– Kommunledningen i Ånge visar tydligt intresse för att samverka och för att lyssna på näringslivet, det tror jag definitivt är en framgångsfaktor. Det ska bli mycket intressant att följa utvecklingen, säger hon.

I bildspelet ovan ser du några av deltagarna vid handslaget och deras kommentarer finns att läsa i bildtexterna.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Val av gymnasieprogram för framtida jobb och studier

GYMNASIEVALET Ungefär 3 000 niondeklassare i Västernorrland och deras föräldrar ska de närmaste veckorna välja gymnasieprogram. För att underlätta genomtänkta val lanserar Svenskt Näringsliv nu sajten Gymnasiekvalitet.se. Där finns fakta om program och gymnasieskolor i hela Sverige.
NYHET Publicerad:

Ingenjörer från Pakistan ger Timråföretaget växtkraft

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Bristen på rätt kompetens är stor – inte minst inom teknikområdet. Midnet i Timrå anställde två ingenjörer med rötter i Pakistan. ”Utan dem hade vi aldrig kunnat växa”, säger vd och delägaren Jonathan Malmberg.
NYHET Publicerad:

Timrås nya kommunalråd greppar stafettpinnen

FÖRETAGSKLIMAT Efter 17 år som kommunalråd i Timrå så lämnar Ewa Lindstrand över stafettpinnen till sin efterträdare Stefan Dalin. Han får nu i uppgift att leda Timrå på vägen mot att bli bäst i Norrland vad gäller företagsklimat.
NYHET Publicerad:

Digitaliserar primärvården tillsammans

DIGITALISERING I februari lanserar Premicare, som driver fem hälsocentraler i länet, appar och annan teknik för distansoberoende undersökningar. Arbetet har väckt stort intresse hos Region Västernorrland (tidigare landstinget), som driver 21 av länets 33 hälsocentraler. När regionen sökte EU-medel för digitalisering av primärvården vände man sig därför till Premicare och Mittuniversitetet.
NYHET Publicerad:

Kan broar av dialog göra skillnad?

KRÖNIKA Året lider mot sitt slut och när jag tittar i backspegeln på 2018 är det framför allt samtal och möten med företagare, politiker och tjänstemän som gjort avtryck. Sneglar lite på min bygghjälm på kontoret och tänker att jag är en brobyggare som har förmånen att sätta rum och arena för dessa möten, som på kort och lång sikt kommer göra skillnad. Det skriver Anna Hedensjö Johansson, regionchef Svenskt Näringsliv Västernorrland, i sin krönika.
NYHET Publicerad:

UF-företagande – en växande trend

UNG FÖRETAGSAMHET Hela 858 gymnasieelever i Västernorrland driver UF-företag i år. "UF-företagande är en växande trend bland unga", säger Erik Eriksson, regionchef, Ung Företagsamhet Västernorrland.
NYHET Publicerad:

Ånges näringsliv tar i hand och siktar uppåt

FÖRETAGSKLIMAT Ett historiskt handslag i Ånge ska sätta fart på företagsklimatet. "Inom tre år ska vi klättra 100 placeringar med hjälp av bättre samverkan", säger kommunalrådet Sten-Ove Danielsson.
NYHET Publicerad:

Lättar dimman?

NÄRINGSPOLITIK Dimman ligger tät. Vilken regering som ska styra landet är för dagen oviss. Vi träffar några av våra folkvalda riksdagsledamöter och lyfter viktiga frågor som oroar oss. Det skriver sju företagare från länet i en insändare.
NYHET Publicerad:

Framtidens yrken i fokus på SYV-dag

SKOLA/NÄRINGSLIV Lockrop från heta branscher, företagsbesök och inspiration om prao. Men också en workshop om hur skola och näringsliv kan samarbeta smartare. I slutet av november samlades drygt 50 studie- och yrkesvägledare från Västernorrland på SYV-dagen i Sundsvall.
NYHET Publicerad:

Uppdrag: Eliminera glappet mellan skola och näringsliv

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Igår hölls en temedag för ett 50-tal av Västernorrlands studie- och yrkesvägledare (SYV). Läs om skolnätverksansvariga Karin Schöns reflektioner inför dagen, som handlade om hur samarbetet mellan skola och näringsliv kan utvecklas.
NYHET Publicerad:

”Krav som inte följs upp snedvrider konkurrensen”

UPPHANDLING Orimliga ska-krav och vikten av uppföljning var två av ämnena på Upphandlingsdagen i Västernorrland. "Det ställs krav som sedan inte följs upp vilket snedvrider konkurrensen", säger deltagaren Jan-Erik Sjölén som driver Sjöléns Fastighetsskötsel i Sundsvall.
NYHET Publicerad:

Fundera igenom ditt gymnasieval noga

I höst ska 110 000 elever förbereda sig för sina gymnasieval i början av nästa år.  Gymnasievalet är ett stort beslut. Inte livsavgörande – men viktigt.
NYHET Publicerad:

Alla ska ges möjlighet att lyckas i skolan

FÖRETAGARE I DEBATT Internationella Engelska Skolans övertygelse är att alla barn oavsett bakgrund kan lyckas om de får möjlighet till utbildning av god kvalitet. Vi har 36 skolor i områden med stora skillnader i demografi, och vi brinner för att hjälpa alla elever att nå sin fulla potential, skriver Annette Brodin-Rampe vd för IES och Pascal Brisson rektor för IES Sundsvall i en debattartikel.
NYHET Publicerad:

Jacke: "Jag är inte den som reser röda flaggor och söker konflikt"

RUNDRESA När vd Jan-Olof Jacke besökte Västernorrland fick han med sig önskemål från medlemsföretag som vill påverka arbetsgivarorganisationens agenda. Dessutom pratade han vinster under besöket hos Permobil i Timrå. 
NYHET Publicerad:

Sundsvallsföretagare ger politiker underkänt

NÄRING OCH POLITIK Företagaren Annica Axelsson har tröttnat på politikernas långsamma hantering av regeringsbildning under hösten. "Det är omöjligt att sköta mitt företag på samma förvirrade och ansvarslösa sätt som Sverige AB sköts", säger hon i ett möte med riksdagsmannen Ingemar Nilsson (S).
NYHET Publicerad:

Byråkrati kan bli enklare och roligare

FÖRETAGSKLIMAT "Smidigare myndighetsutövning påverkar företagsklimatet positivt. Därför borde alla kommuner införa Rättviksmodellen", menar Martin Clarstedt och Markus Svensson, som grundat konceptet Tillväxt och tillsyn.
NYHET Publicerad:

”Vi skulle tagit steget att digitalisera tidigare”

DIGITALISERING Omedelbara förändringar som resultat för Örnalp Unozon AB efter satsning på digitalisering. Nu ska det bli slut på digital vilsenhet i Örnsköldsvik och Västernorrland. Örnalp Unozon AB är ett av 38 företag som hittills gått igenom digitaliseringsprojektet Digilots. "Jag är jätteglad att vi var med i projektet, möjligen kan man ångra att vi inte insåg nyttan tidigare", säger Leif Lundgren.
NYHET Publicerad:

Martins snabbväxare etta i Västernorrland

ENTREPRENÖRSKAP Västernorrlands starkaste tillväxtföretag är Tunbyns Grävkonsult. Timråföretaget sopar banan med alla andra med en tillväxt på över 4 000 procent över tre år, enligt Dagens Industris gaselltävling. "Jag älskar att göra affärer och bygga företag och har mer på gång", säger ägaren Martin Haag.
NYHET Publicerad:

”Ta chansen att påverka politikerna”

ARBETSGIVARDAG Det oklara politiska läget ökar chansen för näringslivet att påverka den politiska agendan. Det sa Magnus Wallerå, tidigare statssekreterare hos Annie Lööf, när han talade på Arbetsgivardagen i Sundsvall.
NYHET Publicerad:

Ett “trams” som berör oss alla

KRÖNIKA Årets ranking av företagsklimatet väcker känslor. Inte minst från ledarskribenter i länets tidningar. Som företrädare för Svenskt Näringsliv i Västernorrland har jag nära och daglig kontakt med företagare i länet. Att få lyssna på deras mot- och medgångar,  ta del av hur de kämpar med att göra rätt, följa regelverk, kunna anställa och utveckla sina verksamheter. Att imponeras av hur mycket skatt de tillför vår välfärd - skola vård och omsorg.  Att sedan läsa ledare som sammanfattar deras åsikter som “trams” får mig att se rött, skriver Anna Hedensjö Johansson i sin krönika.