Ånges näringsliv tar i hand och siktar uppåt

NYHET Publicerad

FÖRETAGSKLIMAT Ett historiskt handslag i Ånge ska sätta fart på företagsklimatet. "Inom tre år ska vi klättra 100 placeringar med hjälp av bättre samverkan", säger kommunalrådet Sten-Ove Danielsson.

Handslaget i Ånge
Ett historiskt handslag i Ånge ska sätta fart på företagsklimatet.
Pelle Berglund och Annelie Axelsson, Ånge
Foto: Anders Lövgren
En viktig pusselbit i kommunens arbete med att fånga upp näringslivets frågor är att fysiskt besöka företagen. Näringslivschef Annelie Axelsson är en av dem som jobbar nära företagen och som syns i många sammanhang. Bizmakers rådgivare Pelle Berglund är en annan kontaktperson inte minst när det gäller finansiering och utveckling av affärsidéer. Nu kommer de att få ett gemensamt kontor i Ånge vilket förenklar för företagen och gör det enklare att samverka.
Susanne Mattsson, företagare i Ånge
Foto: Anders Lövgren
Susanne Mattsson driver sedan fyra år tillbaka ett hudvårdsföretag i Ånge och har tidigare inte varit så engagerad i frågor som rört utveckling av näringslivsklimatet. “Jag har tänkt att jag har ett så litet företag och det nog är större företag som engagerar sig i de frågorna, men nu har mitt intresse vaknat och jag har blivit nyfiken. Jag tycker det är viktigt att man visar sig och frågor om hur vi småföretagare ska kunna få mer marknadsföring intresserar mig mest”, säger hon.
Glesbygdskollektivet från Fränsta
Foto: Anders Lövgren
Glesbygdskollektivet från Fränsta är ett lysande exempel på hur man som småföretagare kan samverka på mindre orter. Lotten Rapp, Emilia Rapp, Kerttu Heiskanen och Sandra Reuterving gav en inspirerande inblick i hur de jobbar ihop och med gemensamma krafter får fart på sina företag.
Emile Frantzen, Flooré
Foto: Anders Lövgren
Emile Frantzen har varit vd på golvvärmeföretaget Flooré i tre månader. Innan dess har holländaren jobbat inom industrier på flera platser i Europa och har mycket att jämföra med. “De flesta som bor i Ånge har bott här hela livet och har inget att jämföra med. De tycker inte det är så märkvärdigt här. Men jag som kommer utifrån kan säga att det är en fantastisk plats med många fördelar och att det finns en väldigt stor potential att marknadsföra Ljungandalen för att locka hit arbetskraft”, säger han.
Anna Hedensjö Johansson och Sten-Ove Danielsson
Foto: Anders Lövgren
Svenskt Näringslivs regionchef Anna Hedensjö Johansson och Ånges kommunalråd Sten-Ove Danielsson har haft många samtal kring utveckling av företagsklimatet. “Att politikerna sätter sitt sigill på en handlingsplan av det här slaget är mycket viktigt, det gör att alla i den kommunala organisationen också förstår att besluten kan och ska gå i den riktningen”, säger Anna Hedensjö Johansson.
Lennart Cederberg
Foto: Anders Lövgren
Lennart Cederberg har varit möbelhandlare sedan 1986 och har lång erfarenhet av att diskutera näringslivsfrågor i Ånge. “Det viktigaste är att vi är många som drar åt samma håll, att vi hjälps åt”, säger han.
Ulrika Jonsson, veterinär i Ånge
Foto: Anders Lövgren
Veterinären Ulrika Jonsson berättade i samband med handslaget om sin resa som nybliven företagare i Ånge. Efter att ha varit statsanställd veterinär i Fränsta i sju år bestämde hon sig för att starta eget. “I dag är jag överöst av jobb och det känns otroligt positivt. Att det skulle vara väldigt svårt eller övermäktigt att bli företagare har jag inte upplevt, jag har fått väldigt bra stöd från både näringslivschefen i Ånge och från Bizmaker”, säger hon.
Carina Johansson
Foto: Anders Lövgren
Företagarna i Ånges nya ordförande Carina Johansson är optimist och tror att handslaget ska kunna leda till förbättring av näringslivsklimatet i bygden. “Särskilt viktigt tycker jag det är att de mindre företagens frågor kommer på bordet. De större företagen har ofta sina nätverk ändå”, säger hon.

2018 placerade sig Ånge på plats 277 av 290 kommuner i Svenskt Näringslivs årliga ranking av näringslivsklimatet i landet. Det är en placering som ingen i Ånge är nöjd med och därför har ett näringslivsråd bestående av lokala företagare, kommunala tjänstemän, politiker och representanter för skola, arbetsförmedling och Bizmaker tagit fram en gemensam handlingsplan för förändring.

Vid en afterwork tog man symboliskt i hand på att förändringsarbetet nu drar igång.

– Vi går in i detta med full kraft och positivitet, säger Carina Johansson som är ny ordförande i Företagarna i Ånge.

Handlingsplanen har fyra fokusområden; kompetensförsörjning, hållbar företagsamhet, attraktionskraft och varumärke samt information, dialog och samverkan.

Inom dessa fokusområden finns en rad punkter som näringslivet i Ånge gemensamt ska arbeta för.  Det handlar till exempel om att samarbeta kring rekryteringar, se möjligheter att anställa utlandsfödda, underlätta generationsskiften och bli bättre på ambassadörskap för Ånge.

Svenskt Näringslivs regionchef Anna Hedensjö Johansson applåderar initiativet och berömmer de inblandade bakom handlingsplanen.

– Kommunledningen i Ånge visar tydligt intresse för att samverka och för att lyssna på näringslivet, det tror jag definitivt är en framgångsfaktor. Det ska bli mycket intressant att följa utvecklingen, säger hon.

I bildspelet ovan ser du några av deltagarna vid handslaget och deras kommentarer finns att läsa i bildtexterna.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Smarta rör tar Härnösandstjejer till SM

UNG FÖRETAGSAMHET Hållbarhet var en tydlig trend på årets regionala UF-mässa i Nordichallen. Re-Mark UF, som säljer pantrör för lyktstolpar, blev Årets UF-företag. De fyra Härnösandstjejerna tävlar därmed i riksfinalen i maj.
NYHET Publicerad:

”Det är en jättestor fråga att få nyanlända i arbete”

INSPIRATIONSDAG Att få nyanlända att ta steget från bidrag till självförsörjning är en viktig fråga för många kommuner, det framkom på Svenskt Näringslivs inspirationsdag för ett bättre företagsklimat. ”Här måste vi hitta arbetsmodeller tillsammans med näringslivet. Efter flyktingvågen har vi praktikförstört många företag,” säger Jonas Wessling, näringslivsutvecklare i Härnösands kommun.
NYHET Publicerad:

Rekordmånga utställare på årets UF-mässa

UNG FÖRETAGSAMHET Ung Företagsamhet Västernorrlands regionchef Erik med medarbetare Elias, Jennie och Adam har bråda dagar inför den stundande regionala UF-mässan som äger rum den 20-21 mars på Nordichallen i Sundsvall. Hela 179 UF-företag och ca 500 ungdomar kommer på plats att visa upp sina kreativa produkter och tjänster.
NYHET Publicerad:

Företagsamheten i länet ökar

NY RAPPORT Svenskt Näringslivs rapport ”Företagsamheten 2019” visar att företagsamheten ökar i Västernorrlands samtliga kommuner. Länet är dessutom ett av få i riket där även nyföretagsamheten ökar. "Västernorrlands framtid är beroende av att vi har starka och växande företag. Och bakom varje företag finns det en eller flera människor. I den här rapporten sätter vi fokus på dem", säger Anna Hedensjö Johansson, regionchef Svenskt Näringsliv Västernorrland.
NYHET Publicerad:

Sveriges snabbaste byråkrati i sikte?

FÖRETAGSKLIMAT Den rödgröna makten är numera beroende av stöd från KD. Både kommunalråd och oppositionsråd är nya. Nu hoppas företagen i Härnösand att det nya politiska läget ska ge ökad dialog och mer fokus på näringslivsfrågor. "En av mina ambitioner är att tona ned käbblet", säger färska kommunalrådet Andreas Sjölander, (S).
NYHET Publicerad:

Företagen i Västernorrland ser en stagnerad arbetsmarknad

KONJUNKTUREN Produktions- och försäljningsvolymerna för företagare i Västernorrland har fallit det senaste halvåret jämfört med genomsnittet för övriga landet. Dock förväntar sig 60 procent av företagen inom industri- och tjänstesektorn att produktion och försäljning ska öka det kommande halvåret. Det framgår av Svenskt Näringslivs konjunkturrapport för första kvartalet 2019.
NYHET Publicerad:

Tidiga kundmöten – en outnyttjad resurs

FÖRETAGSKLIMAT Sundsvalls kommuns näringslivsbolag vässar arbetet med nya chefen Maria Åslin vid rodret. "Vi är inte nöjda med vår placering i rankingen och ska bland annat bli mycket bättre på innehållet i våra företagsbesök", säger hon.
NYHET Publicerad:

Starka företag driver samhället framåt

AVSTAMP 2019 Ett 80-tal företagare, politiker och tjänstemän från regionen och kommunerna var på plats när Svenskt Näringsliv kickade igång 2019 med en inspirationsträff och paneldebatt med riksdagspolitiker.
NYHET Publicerad:

Spelreglerna för företagen under lupp

NÄRINGSPOLITIK Företagens önskan om en handlingskraftig regering med företagens bästa för ögonen hålls vid liv i möten och dialog. Vid ett politiker- och företagarmöte i Sundsvall i början av februari var ett inslag ett panelsamtal med tre av länets åtta riksdagspolitiker; Jörgen Berglund (M) och Malin Larsson (S) och Jasenko Omanovic (S).
NYHET Publicerad:

Ungas perspektiv och innovationskraft knäcker koden

SKOLA/NÄRINGSLIV Nordea i Sundsvall tog chansen att låta 40 gymnasieelever knäcka en av deras tuffaste utmaningar – hur får man ungdomar att börja månadsspara. "Otroligt inspirerande att ta del av alla idéer", säger en mycket nöjd Carina Bergquist Palm, regionchef, Nordea.
NYHET Publicerad:

Nytt kommunstyre öppnar upp för valfrihet

FÖRETAGSKLIMAT Med nytt politiskt styre ska det bli bättre förutsättningar för Örnsköldsviks näringsliv. Valfrihet i vården är en fråga som varit död men där man nu gläntar lite på dörren.
NYHET Publicerad:

Kommunal tillväxtchef vill rekrytera som industrin

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Kan industrin, så kan offentlig verksamhet. Så förklarar Susanne Königson, tillväxtchef i Kramfors kommun, samarbetet med Sollefteå och Härnösand. Projektet inspireras av hur industriföretag i regionen samverkar för att rekrytera kompetens. "Många av företagen konkurrerar om arbetskraft men drar ändå åt samma håll", säger hon.
NYHET Publicerad:

Val av gymnasieprogram för framtida jobb och studier

GYMNASIEVALET Ungefär 3 000 niondeklassare i Västernorrland och deras föräldrar ska de närmaste veckorna välja gymnasieprogram. För att underlätta genomtänkta val lanserar Svenskt Näringsliv nu sajten Gymnasiekvalitet.se. Där finns fakta om program och gymnasieskolor i hela Sverige.
NYHET Publicerad:

Ingenjörer från Pakistan ger Timråföretaget växtkraft

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Bristen på rätt kompetens är stor – inte minst inom teknikområdet. Midnet i Timrå anställde två ingenjörer med rötter i Pakistan. ”Utan dem hade vi aldrig kunnat växa”, säger vd och delägaren Jonathan Malmberg.
NYHET Publicerad:

Timrås nya kommunalråd greppar stafettpinnen

FÖRETAGSKLIMAT Efter 17 år som kommunalråd i Timrå så lämnar Ewa Lindstrand över stafettpinnen till sin efterträdare Stefan Dalin. Han får nu i uppgift att leda Timrå på vägen mot att bli bäst i Norrland vad gäller företagsklimat.
NYHET Publicerad:

Digitaliserar primärvården tillsammans

DIGITALISERING I februari lanserar Premicare, som driver fem hälsocentraler i länet, appar och annan teknik för distansoberoende undersökningar. Arbetet har väckt stort intresse hos Region Västernorrland (tidigare landstinget), som driver 21 av länets 33 hälsocentraler. När regionen sökte EU-medel för digitalisering av primärvården vände man sig därför till Premicare och Mittuniversitetet.
NYHET Publicerad:

Kan broar av dialog göra skillnad?

KRÖNIKA Året lider mot sitt slut och när jag tittar i backspegeln på 2018 är det framför allt samtal och möten med företagare, politiker och tjänstemän som gjort avtryck. Sneglar lite på min bygghjälm på kontoret och tänker att jag är en brobyggare som har förmånen att sätta rum och arena för dessa möten, som på kort och lång sikt kommer göra skillnad. Det skriver Anna Hedensjö Johansson, regionchef Svenskt Näringsliv Västernorrland, i sin krönika.
NYHET Publicerad:

UF-företagande – en växande trend

UNG FÖRETAGSAMHET Hela 858 gymnasieelever i Västernorrland driver UF-företag i år. "UF-företagande är en växande trend bland unga", säger Erik Eriksson, regionchef, Ung Företagsamhet Västernorrland.
NYHET Publicerad:

Ånges näringsliv tar i hand och siktar uppåt

FÖRETAGSKLIMAT Ett historiskt handslag i Ånge ska sätta fart på företagsklimatet. "Inom tre år ska vi klättra 100 placeringar med hjälp av bättre samverkan", säger kommunalrådet Sten-Ove Danielsson.
NYHET Publicerad:

Lättar dimman?

NÄRINGSPOLITIK Dimman ligger tät. Vilken regering som ska styra landet är för dagen oviss. Vi träffar några av våra folkvalda riksdagsledamöter och lyfter viktiga frågor som oroar oss. Det skriver sju företagare från länet i en insändare.