Ånges näringsliv tar i hand och siktar uppåt

NYHET Publicerad

FÖRETAGSKLIMAT Ett historiskt handslag i Ånge ska sätta fart på företagsklimatet. "Inom tre år ska vi klättra 100 placeringar med hjälp av bättre samverkan", säger kommunalrådet Sten-Ove Danielsson.

Handslaget i Ånge
Ett historiskt handslag i Ånge ska sätta fart på företagsklimatet.
Pelle Berglund och Annelie Axelsson, Ånge
Foto: Anders Lövgren
En viktig pusselbit i kommunens arbete med att fånga upp näringslivets frågor är att fysiskt besöka företagen. Näringslivschef Annelie Axelsson är en av dem som jobbar nära företagen och som syns i många sammanhang. Bizmakers rådgivare Pelle Berglund är en annan kontaktperson inte minst när det gäller finansiering och utveckling av affärsidéer. Nu kommer de att få ett gemensamt kontor i Ånge vilket förenklar för företagen och gör det enklare att samverka.
Susanne Mattsson, företagare i Ånge
Foto: Anders Lövgren
Susanne Mattsson driver sedan fyra år tillbaka ett hudvårdsföretag i Ånge och har tidigare inte varit så engagerad i frågor som rört utveckling av näringslivsklimatet. “Jag har tänkt att jag har ett så litet företag och det nog är större företag som engagerar sig i de frågorna, men nu har mitt intresse vaknat och jag har blivit nyfiken. Jag tycker det är viktigt att man visar sig och frågor om hur vi småföretagare ska kunna få mer marknadsföring intresserar mig mest”, säger hon.
Glesbygdskollektivet från Fränsta
Foto: Anders Lövgren
Glesbygdskollektivet från Fränsta är ett lysande exempel på hur man som småföretagare kan samverka på mindre orter. Lotten Rapp, Emilia Rapp, Kerttu Heiskanen och Sandra Reuterving gav en inspirerande inblick i hur de jobbar ihop och med gemensamma krafter får fart på sina företag.
Emile Frantzen, Flooré
Foto: Anders Lövgren
Emile Frantzen har varit vd på golvvärmeföretaget Flooré i tre månader. Innan dess har holländaren jobbat inom industrier på flera platser i Europa och har mycket att jämföra med. “De flesta som bor i Ånge har bott här hela livet och har inget att jämföra med. De tycker inte det är så märkvärdigt här. Men jag som kommer utifrån kan säga att det är en fantastisk plats med många fördelar och att det finns en väldigt stor potential att marknadsföra Ljungandalen för att locka hit arbetskraft”, säger han.
Anna Hedensjö Johansson och Sten-Ove Danielsson
Foto: Anders Lövgren
Svenskt Näringslivs regionchef Anna Hedensjö Johansson och Ånges kommunalråd Sten-Ove Danielsson har haft många samtal kring utveckling av företagsklimatet. “Att politikerna sätter sitt sigill på en handlingsplan av det här slaget är mycket viktigt, det gör att alla i den kommunala organisationen också förstår att besluten kan och ska gå i den riktningen”, säger Anna Hedensjö Johansson.
Lennart Cederberg
Foto: Anders Lövgren
Lennart Cederberg har varit möbelhandlare sedan 1986 och har lång erfarenhet av att diskutera näringslivsfrågor i Ånge. “Det viktigaste är att vi är många som drar åt samma håll, att vi hjälps åt”, säger han.
Ulrika Jonsson, veterinär i Ånge
Foto: Anders Lövgren
Veterinären Ulrika Jonsson berättade i samband med handslaget om sin resa som nybliven företagare i Ånge. Efter att ha varit statsanställd veterinär i Fränsta i sju år bestämde hon sig för att starta eget. “I dag är jag överöst av jobb och det känns otroligt positivt. Att det skulle vara väldigt svårt eller övermäktigt att bli företagare har jag inte upplevt, jag har fått väldigt bra stöd från både näringslivschefen i Ånge och från Bizmaker”, säger hon.
Carina Johansson
Foto: Anders Lövgren
Företagarna i Ånges nya ordförande Carina Johansson är optimist och tror att handslaget ska kunna leda till förbättring av näringslivsklimatet i bygden. “Särskilt viktigt tycker jag det är att de mindre företagens frågor kommer på bordet. De större företagen har ofta sina nätverk ändå”, säger hon.

2018 placerade sig Ånge på plats 277 av 290 kommuner i Svenskt Näringslivs årliga ranking av näringslivsklimatet i landet. Det är en placering som ingen i Ånge är nöjd med och därför har ett näringslivsråd bestående av lokala företagare, kommunala tjänstemän, politiker och representanter för skola, arbetsförmedling och Bizmaker tagit fram en gemensam handlingsplan för förändring.

Vid en afterwork tog man symboliskt i hand på att förändringsarbetet nu drar igång.

– Vi går in i detta med full kraft och positivitet, säger Carina Johansson som är ny ordförande i Företagarna i Ånge.

Handlingsplanen har fyra fokusområden; kompetensförsörjning, hållbar företagsamhet, attraktionskraft och varumärke samt information, dialog och samverkan.

Inom dessa fokusområden finns en rad punkter som näringslivet i Ånge gemensamt ska arbeta för.  Det handlar till exempel om att samarbeta kring rekryteringar, se möjligheter att anställa utlandsfödda, underlätta generationsskiften och bli bättre på ambassadörskap för Ånge.

Svenskt Näringslivs regionchef Anna Hedensjö Johansson applåderar initiativet och berömmer de inblandade bakom handlingsplanen.

– Kommunledningen i Ånge visar tydligt intresse för att samverka och för att lyssna på näringslivet, det tror jag definitivt är en framgångsfaktor. Det ska bli mycket intressant att följa utvecklingen, säger hon.

I bildspelet ovan ser du några av deltagarna vid handslaget och deras kommentarer finns att läsa i bildtexterna.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Dags att göra upp med kunskapssynen i skolan

RAPPORT En av de stora utmaningarna för Västernorrland är svårigheterna att rekrytera arbetskraft. Detta problem sammanfaller med de låga kunskapsresultaten i svensk skola. Det visar en rapport från Svenskt Näringsliv som släpps i dag. För att komma åt problemen föreslår Svenskt Näringsliv att betydelsen av bas- och ämneskunskaper ska stärkas.
NYHET Publicerad:

Så klarar du sommarens utmaningar

ARBETSRÄTT Semestertrubbel kan höja temperaturen hos vilken arbetsgivare som helst. Therése Brink och Anna Wedin på Svensk Handel tog tillfället i akt och bjöd in till ett seminarium på temat ”sommarens utmaningar” med fokus på de skyldigheter som arbetsgivare och arbetstagare har i samband med semester och andra ledigheter.
NYHET Publicerad:

Offentliga upphandlingar viktigt för lokala företagare

UPPHANDLING Annica Axelsson, som driver Inredningshuset och Gardinmästarna, menar att kommuner och övrig offentlig verksamhet skulle spara mycket tid och pengar på att samverka med leverantörerna i samband med att förfrågningsunderlaget sammanställs. ”Vi kan det här med upphandling och lagstiftning och vad som krävs för att få ett så tryggt och säkert underlag som möjligt”, säger hon
NYHET Publicerad:

Drivkraft ger resultat för företagsklimatet

FÖRETAGSKLIMAT Företagen i Västernorrlands kommuner har sagt sitt om företagsklimatet 2019. Tre av länets sju kommuner har fått bättre omdöme jämfört med föregående år (Timrå, Sollefteå och Härnösand). Två kommuner får i det närmaste samma omdöme (Sundsvall och Ånge) medan Kramfors och Örnsköldsviks kommun får lägre betyg.
NYHET Publicerad:

Callans sänder varm tanke till grannlandet 17 maj

EXPORT I dag, den 17 maj,  är det stort firande i vårt kära grannland Norge. Ett företag i Västernorrland som gjort många affärer i landet och som gärna är med och uppmärksammar dagen är Callans Trä i Ånge. "Norge är speciellt för oss som gjort affärer där sedan 40-talet", säger vd:n Arvid Callans.
NYHET Publicerad:

För tillväxt och mot regelkrångel

FÖRETAGSAMMA RESAN Svenskt Näringsliv Västernorrland bjöd in länets politiker, tjänstemän och medlemsföretag till två dagars turné i länet med företagsbesök.
NYHET Publicerad:

Välstånd, konkurrenskraft och EU-val

KRÖNIKA Den 26 maj hålls det val till Europaparlamentet i Sverige och det är hög tid att vi påminner oss själva om ursprungstanken med vårt europeiska samarbete som är att bevara fred genom handel och ekonomisk integration. Det skriver Anna Hedensjö Johansson i en krönika.
NYHET Publicerad:

Elbranschen utbildar färdiga montörer på gymnasiet

SKOLA OCH NÄRINGSLIV Elteknikföretagen har hittat en egen modell för att utbilda gymnasieelever och studerande inom Yrkesvux. I stället för att slussas in i det traditionella lärlingssystemet kan elever komma ut som färdiga montörer vilket är attraktivt för branschföretagen. "Den här modellen är bra både för eleverna och för företagen", säger Jan Svensson, avdelningschef på Bravida i Sundsvall som gärna rekryterar från ETG-skolor.
NYHET Publicerad:

Optimism bland Västernorrlands företag

KONJUNKTUREN Företagen i länet har haft den mest positiva utvecklingen i Sverige de senaste sex månaderna, när det gäller ökade produktions- och försäljningsvolymer. Bäst har det gått för företag inom industrin, visar Svenskt Näringslivs konjunkturrapport för andra kvartalet 2019. De medelstora företagen har fortsatt höga förväntningar på det kommande halvåret jämfört med företag i övriga regioner i Sverige.
NYHET Publicerad:

Läkare varnar för momssmocka

MOMSKAOS Den 1 juli införs moms på uthyrning av läkare. Det riskerar att slå undan benen på den privata sjukvården. "Våra kostnader skulle öka med sex miljoner kronor per år. Vi kommer att tvingas dra ned på vården", säger läkaren Patrik Wreeby som driver fem vårdcentraler i Södra Norrland.
NYHET Publicerad:

Näringslivsutvecklare är vi allihopa …

KRÖNIKA ”Alla vi som jobbar på kommunen måste förstå att vi är näringslivsutvecklare på ett eller annat sätt”. Citatet kommer från en deltagare som var med på en inspirationsdag som handlade om hur man kan jobba med att förbättra en kommuns företagsklimat. Sedan dess har jag funderat en hel del på innebörden i medskicket från deltagaren. Det skriver Anna Hedensjö Johansson i sin krönika.
NYHET Publicerad:

Studieersättning kan ge ny karriär efter uppsägning

LIVSLÅNGT LÄRANDE Från årsskiftet finns möjligheten att få studieersättning från TRR Trygghetsrådet, i vissa fall kombinerad med studiestöd från CSN, för den som vill studera och byta bransch. "En helt unik möjlighet som vi räknar med blir populär", säger Johan Zetterström, rådgivare, TRR.
NYHET Publicerad:

Com Hem löste kompetensförsörjning med mod och samverkan

KOMPETENSFÖRSÖRNING Succé. Det är resultatet av Com Hems satsning på praktik för nyanlända från arabiskspråkiga länder. "Vi löste ett problem med kompetensförsörjning samtidigt som vi har bidragit till integration i samhället och har fått väldigt positiv uppmärksamhet", säger Anna Hemmingsson, HR-chef på Com Hem.
NYHET Publicerad:

Dialog löste städning på högsta nivå

UPPHANDLING En konstruktiv dialog hjälpte entreprenören Ann-Christine Lundqvist att ta hem ett uppdrag på toppnivå: höghöjdsstädning för Sundsvalls kommun. "Offentlig upphandling är en jättemöjlighet som många missar", säger hon.
NYHET Publicerad:

Dressed for success?

KRÖNIKA Vi är inne i den tid på året när Ung Företagsamhet (UF) syns som mest. Det bokstavligen kokar på de regionala mässorna runt om i landet när unga entreprenörer tampas om att ta sig till SM i Stockholm. I samband med årets mässa i Västernorrland passade vi på att bjuda in till ett panelsamtal med UF-företagaren i centrum. Det skriver Anna Hedensjö Johansson i sin krönika.
NYHET Publicerad:

Företagen i fokus efter politisk rockad

FÖRETAGSKLIMAT Förra kommunalrådet Åsa Sjödén, S, satte ljuset på företagarfrågorna. Nu vill efterträdaren Johan Andersson, C, gå ännu längre. "Företagen i Sollefteå ska känna sig trygga i att det här inte är något spel för galleriet. Att vi deltar i Svenskt Näringslivs utvecklingsprogram är en viktig pusselbit", säger han.
NYHET Publicerad:

Smarta rör tar Härnösandstjejer till SM

UNG FÖRETAGSAMHET Hållbarhet var en tydlig trend på årets regionala UF-mässa i Nordichallen. Re-Mark UF, som säljer pantrör för lyktstolpar, blev Årets UF-företag. De fyra Härnösandstjejerna tävlar därmed i riksfinalen i maj.
NYHET Publicerad:

”Det är en jättestor fråga att få nyanlända i arbete”

INSPIRATIONSDAG Att få nyanlända att ta steget från bidrag till självförsörjning är en viktig fråga för många kommuner, det framkom på Svenskt Näringslivs inspirationsdag för ett bättre företagsklimat. ”Här måste vi hitta arbetsmodeller tillsammans med näringslivet. Efter flyktingvågen har vi praktikförstört många företag,” säger Jonas Wessling, näringslivsutvecklare i Härnösands kommun.
NYHET Publicerad:

Rekordmånga utställare på årets UF-mässa

UNG FÖRETAGSAMHET Ung Företagsamhet Västernorrlands regionchef Erik med medarbetare Elias, Jennie och Adam har bråda dagar inför den stundande regionala UF-mässan som äger rum den 20-21 mars på Nordichallen i Sundsvall. Hela 179 UF-företag och ca 500 ungdomar kommer på plats att visa upp sina kreativa produkter och tjänster.
NYHET Publicerad:

Företagsamheten i länet ökar

NY RAPPORT Svenskt Näringslivs rapport ”Företagsamheten 2019” visar att företagsamheten ökar i Västernorrlands samtliga kommuner. Länet är dessutom ett av få i riket där även nyföretagsamheten ökar. "Västernorrlands framtid är beroende av att vi har starka och växande företag. Och bakom varje företag finns det en eller flera människor. I den här rapporten sätter vi fokus på dem", säger Anna Hedensjö Johansson, regionchef Svenskt Näringsliv Västernorrland.